Látványos reklámfilmet készített a Microsoft a Windows 11-hez

Hozzászólások

Hát de még lófasz nincs kész belőle... :D

Nálam frissült a Windows, szóval ha játszom vagy épp ott maradok, akkor ezt használom, saját maga szerint is 21H2, amin van pluszban egy UI facelift (ami nekem visszalépés). Semmilyen extra beígért feature nem érhető még el, nincs Android futtatás, nincsenek Widget-ek, a Team integráció döcög, a virtual desktop ugyanúgy szar... ja, és nem fog futni az öt éves - akkor top - gépemen, amiben van 32 GB memória, 512 GB SSD, TPM2.0, secure boot, ami csak kell, kivéve az, hogy 6. generációs a CPU. :D

Beállsz csúnya, büdös, mocskos laggardnak és visszamész Windows 10-re, vagy támogatás nélkül használod tovább?

Vélhetően eladom a gépem, mert már elmúlt öt éves és idén télen vagy legkésőbb jövő tavasszal veszek egy újat. Ha eladom, nyilván megy rá vissza a Windows 10 factory reset, aztán majd az új tulajdonos eldönti, hogy mit akar. De amúgy az is lehet, hogy az ASUS deal részeként támogatott lesz Windows 11 esetén is, de akkor is eladom. Amúgy meg nagyrészt Linux-ot használok, szóval nem igazán érint a probléma.

Jó reklám, kár hogy a termék továbbra is egy átdesignolt tervezési hiba.

Szerkesztve: 2021. 09. 09., cs – 18:25

Nekem ebből az jön le, hogy VR-ban is lehet használni! (nyilván nem)

Lesz eloszereplos Halo TV sorozat. Remelem, abban nem ilyen gagyin nez majd ki a warthog. Ez igy teljesen elrontotta a gyerekkori nosztalgiat...

Megint egy páratlan sorszámú windows.....

Vannak ikonok, lehet játszani, van naptár, lehet üzenni, és lehet videót nézni.

FANTASZTIKUS!4!! :D

A videó címe lehetne: Egy e-konzumer élete

Sokkal jobb helye lenne a videóban a több ezer tonna elektronikai hulladéknak, amit a Microsoft a Windows 11 hardverkövetelményeivel okoz majd.

Érdekes, pedig egyes fősodratú elemek (és Raynes kolléga) szerint már most is imádom, hiszen szoktam néha javasolni LTSB, LTSC verziókat azoknak, akik belekeserednek a kísérleti nyúl létükbe.

A te rögeszméid szerint most akkor melyiket is imádom? Mert már nehéz követni.

A te rögeszméid szerint most akkor melyiket is imádom? Mert már nehéz követni.

Mindig épp azt, amit a gyártó már nem támogat többé. A HUP indulása után pár évvel még egy 486-os gépet imádtál, amin bőven elég a Windows 3.1, aztán pár évvel később léptél feljebb Windows 95-re, aztán most még épp a Windows XP a nagy kedvenc, de már pedzegeted a Windows 7-et, aztán majd jön a Windows 10, amint lejár a támogatási ideje.

A HUP indulása után pár évvel még egy 486-os gépet imádtál, amin bőven elég a Windows 3.1

Ezzel szemben a valóság: A HUP indulása után pár évvel Windows XP-t használtam, 32-biten. A HUP 20 éves. Indulásakor 2001-ben Pentium 3-as gépem volt, Windows 98 SE-vel. Az ominózus írás, amit nagyszerűen félreértelmeztél a szemellenződ mögül, ez volt.

Valójában nekem ezzel az egész tendenciával van bajom, hogy mindenre új gép kell, de a mindennap használt appok nagyrésze (maga az OS, az office, stb.) is új gépet igényelnek, holott nincs bennük lényegi újítás, esetleg több multimédiás lehetőség. Említhetném itt ugyanúgy az Open/StarOffice-t, mint a Microsoft Office-t. Egy 50MHz-es 486-os gépen, Windows 3.11 operációs rendszeren ugyanannyi idő alatt töltődik be a Word, mint mondjuk egy mai Vista-n az arra való és az utóbbi nem tud sokkal többet az előbbinél, csak az előbb leírtakban esetleg, mégis 40x-60x (2000-3000MHz / 50MHz) annyi CPU erőforrást és több, mint 100x annyi memóriát igényel (a 8MB-hoz képest). De elmondhatnám ugyanezt bizonyos zene vagy filmlejátszó szoftverekről is, nyilván azokat már nem 50MHz-es géphez hasonlítanám. Miért is van ez? Csak azért, mert az előbb sorolt tevékenységek teszik ki a mai számítógéphasználók tevékenységének nagyrészét (és az MSN-t meg a Skype-ot nem is említettem).

Felhívtam a figyelmet, már az elején, hogy a tendenciával van bajom és nem állítottam, hogy a 486-os a nagy kedvenc, vagy hogy ténylegesen azt használnám 2009-ben, amikor a blogposztot írtam, csak néhány alkalmazást és a már ekkor létező software bloat problémakörét feszegettem.

aztán pár évvel később léptél feljebb Windows 95-re

Ezzel szemben a valóság: Windows 3.11-ről Windows 98 SE-re váltottam, mert a Windows 95 nem igazán nyerte el a tetszésem. Nem azért, mert nem futott rendesen egy 486-oson, hanem azért, mert rettentően instabil volt és jópár akkori hardvernek (pl. hangkártya) nem is volt rá normális drivere. A 486-ost egyébként elajándékoztam, és akkor vettem a Pentium 3-at.

aztán most még épp a Windows XP a nagy kedvenc

32-bites Windows XP-t SP2 óta használok, előtte arról is az volt a véleményem, mint a Windows 95-ről, hogy túl instabil. 2007-ben cseréltem le a Pentium 3-at a mostani HP-Compaq 6715b-re. Akkor 32-bites XP SP2-vel kezdtem el használni. A Windows XP x64 Editiont 2008-ban próbáltam ki, amikor a dühöngő blogposzt is született. Ekkor még az sem volt olyan állapotban, hogy az igényeimnek megfeleljen. Emlékeztetnélek, hogy ekkor ez az OS még csak 3 éves volt, ami a Microsoftnál akkor is public beta közeli állapotot jelentett. A posztban leírt probléma az XP x64 SP2-n már nem jelentkezik és nincs vele hasonló probléma. Ellenben Windows 10-es gépek a mai napig simán bootolhatatlanná válnak feature frissítéskor és valószínűleg a Windows 11-esekre is vár majd hasonló.

de már pedzegeted a Windows 7-et

Ezzel szemben a valóság: A Windows 7-et soha nem gondoltam jobbnak a Windows XP-nél, se nem gondoltam az alternatívájának. Volt róla egy írásom, amiben azt pedzegettem, hogy a Windows 7 az informatika józan érájának utolsó terméke. Ez nem azt jelenti, hogy én ezt szeretném használni bármikor is. Azt jelenti, hogy ismerem és össze tudom hasonlítani egy Windows 8-cal, Windows 10-zel, amik már az informatika szélsőségesen konzumer, tapicskoló, lebutító, bloat-gányoló éráját követik.

aztán majd jön a Windows 10, amint lejár a támogatási ideje

A Windows 10-nek 2029-ben jár le a támogatási ideje, tehát már eleve önmagadnak is ellent mondasz, ha azt állítod, hogy a Windows 11-et szeretni fogom 10 év múlva, hiszen akkor még a Windows 10-et kéne. Windows 10-ből az LTSC-t tekintem reális alternatívának, de azt sem gondolom jobbnak, mint a Windows XP-t. Azonban, ha a Windows 7, 8 és egy Windows 10 LTSC között választani kell, akkor van rá esély, hogy a Windows 10 LTSC-t választom. Persze, akkor és csak akkor, ha Windows XP-re már nem fejlesztenek folyamatosan frissített böngészőket és egyáltalán nem lehet már használni semmire (tehát videolejátszásra, zenelejátszásra, kódolásra, SSH-zásra stb.).

Bár tudom, hogy nem érdekel, mert a szemellenződ mögött jobban érzed magad és hallani sem akarsz arról, hogy belegondolj, esetleg a laggard skatulyádon kívül mégis vannak érvek, amik amellett szólnak, hogy egy jól kiforrott, stabil (de legacy) rendszert használjon az ember.

Egy atlagos okostelefon legyartasa 55-60kg CO2 kibocsatassal jar, ez jelent egy bizonyos felso korlatot a gyartasahoz szukseges energia mennyiseget illetoen.

Tegyuk fel, hogy egy evben 400 alkalommal feltoltod a benne levo, mondjuk 20Wh kapacitasu akkumulatort. Szinten hasbol, legyen a toltes hatasfoka mondjuk 70℅, azaz a halozatbol beleraksz 11,5kWh energiat. Ez a https://www.electricitymap.org/map oldal szerint Magyarorszagon most kb. 3,4 kg CO2 kibocsatassal jar.

Ezzel szemben ott az oreg PC-d, ami monitorral egyutt kb. 100W korul ehet. Tegyuk fel, hogy hasznalod napi 6 orat, igy egy evben kb. 219 kWh energiat hasznalsz el. Ez mar onmagaban kb. 60kg CO2.

Osszegezve tehat, meg ha ugy is nezzuk, hogy te egy mar senkinek sem kello hulladek PC-t hasznalsz, igy ennek a legyartasat teljesen elhanyagoljuk, a CO2 termelesben kifejezett kornyezetterhelest tekintve mar egyetlen ev alatt jobban jon ki vasarolni egy okostelefont es azt hasznalni az oreg PC-d helyett.

Erre te magasrol teszel, es inkabb PC-t hasznalsz, mert nem vagy megelegedve az okostelefonok hasznalhatosagaval, azaz a te erveiddel es szohasznalatoddal elve kenyelmeskedsz.

Ne erts felre, szerintem ez nem baj. Te igy szereted, es szabadon azt valasztottad, hogy igy fogod csinalni. De akkor ne oktass mar ki lepten-nyomon mindenkit, aki pontosan ugyanezt teszi, csak mas dolgokban.

Elfelejtetted beleszámolni a nyersanyagok kibányászását, szállítását, beleértve a lítiumos akksihoz szükséges kobaltot, amit csak és kizárólag etikátlan módszerekkel bányásznak.

Elfelejtetted beleszámolni a 6000 km-ről idepöfögtetést, illetve az országon belüli, kamionos pöfögtetést, ami konkrétan az ország levegőjét szennyezi.

Elfelejtetted beleszámolni a tervezett elavulást, aminek köszönhetően 5 év múlva vehetek egy másik okostelefont, míg a laptopomat immmáron 13 éve használom.

Elfelejtetted beleszámolni, hogy egy okostelefon mögött lényegesen több és erőforráséhesebb cloud infrastruktúra van, mint egy asztali gép mögött, mivel egy konzumer eszköz. Vagyis, elfelejtetted beleszámolni az adatközpontok és a hazatelefonálgatással generált extra hálózati forgalom pöfögtetését.

Elfelejtetted beleszámolni azt az apró tényt, hogy az okostelefonokat sokkal nehezebb (vagy egyes típusokat nem is lehet) úgy használni, hogy itthon kizárólag a töltőkábelről menjen, míg a laptopom nem tölt 90% fölött az akksira. Tehát, egy okostelefonban az akkumulátor sokkal hamarabb kinyíródik és lehet újat venni, gyerekmunkával kibányásztatni a kobaltot, 6000 km-ről idepöfögtetni az akkumulátort.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

A PC-met valamivel etikusabb körülmények között gyártották, mint ma gyártják a mostani hardvereket. De ami a lényeg: elég volt 13 éve egyszer legyártani. Ha azóta nem járkálnának kamionok és tankerhajók, is tökéletesen működne.

"A PC-met valamivel etikusabb körülmények között gyártották, mint ma gyártják a mostani hardvereket."

Ezt mibol gondolod? Manapsag a fejlodes iranya epp ellentetes, utobb mar Kinaban sem meno honapokig heti 60 orat dolgoztatni az iskolasokat szakmai gyakorlat cimen. Lehet, a te alaplapodat meg akkor gyartotta a foxconn, amikor ez mindennapos volt. Vagy mielott telepitettek a munkasszallo elso szintje magassagaban az udvar fole az ongyilkosfogo halot.

Nem mintha lenne a jelen vita szempontjabol barmi jelentosege.

"A PC-met valamivel etikusabb körülmények között gyártották, mint ma gyártják a mostani hardvereket."

Ezt igy konkretizálni kéne. És nem relativizálni.

"Elfelejtetted beleszámolni, hogy egy okostelefon mögött lényegesen több és erőforráséhesebb cloud infrastruktúra van, mint egy asztali gép mögött, mivel egy konzumer eszköz. Vagyis, elfelejtetted beleszámolni az adatközpontok és a hazatelefonálgatással generált extra hálózati forgalom pöfögtetését."

Ezt meg még inkább.

Scifi iráson gondolkoztál már? Amúgy a cloud infráknak pont a resource sharing az egyik lényege.

"Elfelejtetted beleszámolni a nyersanyagok kibányászását, szállítását"

Nem igaz, a szamokat egy tanulmanybol vettem, ami a "gyartasba" ezt mind belefoglalja.

"kobaltot, amit csak és kizárólag etikátlan módszerekkel bányásznak."

Nem igaz. Meg ha a DRC-nek vagy a braziloknak nem is hiszed el, hogy igyekszik felszamolni a gyermekmunkat es az embertelrn munkakorulmenyeket, azert pl. Ausztralia es Kanada eseteben nekem nincsenek ilyen aggalyaim. Egyebkent a laptopodban kb. 2x-3x annyi cella van, mint egy okostelefonban, meg az altalad megjelolt 5 eves eletciklussal szamolva is 10-15 ev kell, hogy atforduljon a dolog. Eddig nem minden laptop el, meg ha vigyaz ra a tulajdonosa sem.

"Elfelejtetted beleszámolni a 6000 km-ről idepöfögtetést, illetve az országon belüli, kamionos pöfögtetést"

Valoban. Ez azonban erzesre nem jelentos, tekintve, hogy a szallitas nagy tomegben tortenik. Egyebkent egy mobiltelefonra a Kinabol ide hajozas 0.3kg CO2. A belfoldi kamionozasra nem talaltam adatot.

"Elfelejtetted beleszámolni, hogy egy okostelefon mögött lényegesen több és erőforráséhesebb cloud infrastruktúra van,"

Ezt eves szinten, atlagosan kb. 14 kg CO2 kibocsatasra saccoljak, de egyenenkent erosen valtozo lehet. En reszemrol a sajat keszulekemet kb. ugy hasznalom, mint egy PC-t, az emailen meg a play storeon kivul semmilyen cloud izebizet nem veszek igenybe rajta. Ha neked is lenne, feltetelezem, hogy hasonloan cselekednel, igy ez itt nem relevans.

"Elfelejtetted beleszámolni azt az apró tényt, hogy az okostelefonokat sokkal nehezebb (vagy egyes típusokat nem is lehet) úgy használni, hogy itthon kizárólag a töltőkábelről menjen, "

Nem felejtettem el, hanem a jelen osszehasonlitas szempontjabol teljesen lenyegtelen. 1-1.5 evet igy is boven kibir, ami alatt boven megterul (az en hasznalati modom mellett inkabb 3-4-et). Termeszetesen lehetne tovabb optimalizalni, de meg igy is boven jobb, mint az alternativa, igy nem valtani - szinten a te logikad es kifejezeseid menten - bun.

" a laptopom nem tölt 90% fölött az akksira"

Ezt amugy a konzumer laptopok altalaban szinten nem tudjak. En tobbnyire uzleti szeriekban talakoztam vele.

Amit ezzel az egesszel akarok: ertem en, hogy zsigerbol masra saccolsz, mint amit a szamok mondanak. Elofordul. Pontosan ezert kellene egy kis kutatomunkat vegezned, es utananezni, hogy mennyi is az annyi, mielott elkezdesz vehemensen ervelni.

Jó kis levezetés - picit belepofázok - csak azzal nem számolsz, hogy egy PC-t, laptopot simán használ az ember 10 évig is, amennyi idő alatt a telefonjait legjobb esetben is lecserélni 2-3-4-szer. És a gépek még mindig jobban használhatók, mint a mobilok - ez így is marad örökké.

Jo, de akkor megint megkerdezem toled is, hogy ha 1-1.5 ev alatt "ledolgozza" a mobil a kulonbozetet, akkor ha legalabb ennyit kibir, akkor mar csak arrol beszelgetunk, hogy mennyivel jobb, nem?

En tudom, hogy egy PC a billentyuzettel meg az egerrel kenyelmesebb, de ugye hajbazernek sokszor pont az a baja, hogy mi itt kenyelmeskedunk, ahelyett, hogy a feladatra meg eppen alkalmas, legtakarekosabb megoldast valasztanank. Meg egyszer, nekem ezzel amugy nincs semmi bajom, meg csak azt sem vitatom, hogy a mobil nem optimalis eszkoz pl. forumozasra, de tagadhatatlanul a leginkabb kornyezetbarat az alternativak kozul. Szoval hajbazer forumtarsnak picit hipokrita a hozzaallasa.

Amúgy telefon/tablet simán jó fórumozásra is. Egyrészt zsebedben/táskádban megy veled, másrészt otthon kis dokkolóba beteszed, BT egér/bill és már működik is. Sőt, még dokkoló se kell, kirakod TV-re a képet wifi tükrözéssel és egyből nem kell egérmozit nézni.

Ha komolyabb dolgot akarsz csinálni akkor nyilván már le fog maradni a mobil, de nethuszárkodásra éppenséggel teljesen jól működik.

na megjott hajbi felszopofijuja :D

de eleg sok huyleseget mondtal:

* nem a legtobb ember nem hasznal 10+ evig egy laptopot, hanem 3-5 evente csereli, a cegeknel, akik meg a legnagyobb laptopfelhasznalok meg gyorsabban cserelik

* a gepek jobban hasznalhatoak mint a mobilok elegge furcsa erveles hiszen az hasznalattol fugg. En pl sose raktam meg a laptopomat a farzsebembe? Te igen? Szerinted jobban berakhato? Gratula :D

Csak a szemellenzős tévedéseidre és rögeszméidre reagáltam. Továbbra sem gondolom, hogy én vagyok a fény az éjszakában.

Te erre, érdemi reakció nélkül, megint balfaszozással, személyeskedéssel válaszoltál, ami így viszont már kizárólag téged minősít.

Továbbra sem gondolom, hogy én vagyok a fény az éjszakában.

Hát pedig mindenki hülye a hozzáállásod szerint.

Te erre, érdemi reakció nélkül, megint balfaszozással, személyeskedéssel válaszoltál, ami így viszont már kizárólag téged minősít.

Szokás szerint te kezdted a személyeskedést.

Hát pedig mindenki hülye a hozzáállásod szerint.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Nem gondolom, hogy mindenki hülye lenne.

Szokás szerint te kezdted a személyeskedést.

Nem, azt most te kezdted. [1] Ahelyett, hogy a videóról, vagy az általam kiemelt dolgokról írtál volna, engem álltál neki cseszegetni a szemellenzős skatulyás rögeszméid alapján.

Nem, azt most te kezdted. [1]

Azt mikor is írtam? Ah, megvan: 2021. 09. 09., cs – 21:35 

Te mikor személyeskedtél? Ah, megvan: 2021. 09. 09., cs – 21:00

Igen, valóban én kezdtem, egy időgéppel, ráadásul pazaroltam is, mert ugye tudjuk, hogy 1,21 gigawatt kell az időutazáshoz.

Nem feltétlen covid, simán benne van a racionalitás is. Régen amikor meredeken emelkedett a teljesítmény akkor indokolt volt a PC-t cserélni, ma már egy 4 magos gépen nagyon kényelmesen elvan a plebs, de kis kompromisszumokkal még egy 2+HT gépen is eldöcögnek a bloatabb weboldalak is. Na meg a mostani árak mellett tényleg elgondolkodtató hogy belevág-e bárki is "há' me' mé' ne legyen új" alapon, akinek meg a többlet teljesítmény kitermeli az árát az meg ígyis-úgyis megveszi, max később térül meg, de megtérül.

Nyilván tudatosan ezt le lehet vinni egészen sokáig (valami herélt linux-al és openbox kategóriás WM-el), de ott már el kell gondolkodni hogy ugyanakkora vagy rosszabb fogyasztás mellett hosszú távon megéri-e a szenvedés.

Amúgy ha most kéne tippelni én azt mondanám hogy az MS meglátja hogy a W10 rohadtul nem kezd el kikopni és emiatt enyhít az elvárásokon, illetve ahogy anno tolva volt a W10 is ugyanúgy tolják majd a 11-et is mindenféle idegesítő kis óra melletti bizbasszal.

Szerencsére nálam a 10-es az utolsó win, 90%-ban már sikerült átmigrálódni linux alá, a maradék pedig ahogy szabadidőm engedi folyamatban van, de nyilván én a hibahatáron belüli százalékba esek.

Helyedben nem tenném, mert vannak azok a globális érdekeltségű tőkeerők, amelyek éppen dolgoznak a "kiadóson"..., azaz, hogy világszerte a lokális tőkétől einstandolni tudják amijük van. - Tekintet nélkül akár egy világégésre...

Akkor azután még az XP sem lesz számodra alternatíva, - lévén, a konnektorból, - ha esetleg még meglesz, mert a házzal és velünk együtt nem párolgott el, - áram sem sok érkezik majd.

Semmi esély sincsen rá.

Először is mert az elmúlt 3 évben eladott szinte minden laptop alkalmas már a w11 futtatásra. Másrészt a pc-s piac maximum visszaesik, de nem áll meg, mindig lesz új gép amelyiket már azzal értékesítenek.

Egyszerűen ebbe nem tud belebukni a cég. Maximum lassul az átállás w10-ről.

-42-

Egyetértek. Szépen hegyekben mutatni az elektronikai hulladékot, körülöttük afrikai gyerekekkel, talicskákkal. Esetleg mehet bele néhány eBay, Amazon, stb. screenshot a megemelkedett hardverárakról, hogy fokozza a hangulatot. Na, mindegy, ne legyünk szemetek, ünnepeljük azt, hogy sikerült feltalálniuk a megnövelt Gauss-elmosásos Aero-effektet, meg a kerekített sarkokat, amiket KDE-ben, Compizban, stb. lehetett 10 évvel ezelőtt is használni, és egy P4-en is elfutott, ha így folytatják, 2030-ra az aktív ablak körüli háttérképhomályosítást és a kocsonyaeffektes ablakokat is feltalálják, vagy a KDE-ben és az XP-ben is elérhető feketefehéresítési effektet, mikor lövi ki az OS-t az ember. Meg a most beharangozott tilingot (layout-nak nevezi a marketinggépezetük), amit 20 évvel ezelőtt is létezett. Plusz ne feledjük, hogy a WSLvX-t és az androidos szutykokat is szépen futtatja, ami megint megoldott már ősidők óta Linuxon, az előbbi natívan, az utóbbi meg sokkal kiforrottabb emulátorokkal, amik megint előnyben vannak, mert félnatív jelleggel építhetnek egy közös ősre, a Linux kernelre, nem mintha nagy haszna lenne, max. 1-2 androidos fejlesztő számára, mert az átlag user úgyse használ mobilappokat a PC-jén.

Egyébként meg ezek a grafikus csilivili effektek, meg dizájnok mindig is feleslegesek voltak, hardverben (hogy néz ki egy laptop, telefon, mennyire vékony, stb.) és szoftverben is. Ezeket az ember évekig használja, nap mint nap, fél óra alatt megszokja a kinézetét, és nem is nézegeti milyen, észre sem veszi, semlegesíti a rutin. Felesleges ebbe sok energiát, erőforrást, hardvert beleölni. Egy jó OS-t pont az jellemez, hogy úgyis a user szabja testre saját igény szerint, és onnantól transzparens a felhasználó felé, nem áll az útjában, nem lassítja, észre sem veszi, hogy használja, csak működik és normálisan futtatja azokat az alkalmazásokat, amikre szükség van. Főleg, hogy a legtöbb norminak az OS csak egy bootloader a böngészőjéhez vagy 1-1 játékhoz esetleg, amit úgyis teljes képernyőn, vagy teljes méretű ablakban használ, és emiatt se a lekerekített sarkokból, se a többi dizájnelemből nem sokat lát.

Sőt, tovább megyek, az OS egy olyan alap dolog, hogy eleve nem is kéne így kereskedelmi termékké fejleszteni, hanem ingyenes alapfeature-nek kéne lennie mostanra. Kb. mintha egy háznál arra számolnának fel pénzt, hogy de vannak ám ablakai és ajtaja is, vagy hogy gépjármű alatt gurul a kerék, aztán hú de milyen high-tech.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mert mi ebben a vicces? Ingyenest úgy értem, hogy még az újonnan vásárolt gépek árát se dobja meg az OEM licenc. Nyilván teljesen opensource free nem lesz, arra a MS nem lenne hajlandó, de magánembereknek desktop vonalon, ha nem üzleti tevékenységre használják, akkor simán lehetne már évek óta teljesen bérmentes. Cégeket attól még továbbra is le lehet húzni, extra support díjával, hosszabb támogatási idővel, extra feature-ökkel, szerveres dolgokért, azok tejeljenek csak szépen, kigazdálkodják az árát, eltartják a fejlesztőket. A tendencia már így is efelé tart 12 éve, a Win7-től fogva szinte minden megjelenő új Windows verzióra ingyenesen lehetett upgrade-elni, meg sok ember eleve warezben vagy fekete piacon vett pár dolláros termékkulccsal, vagy termékkulcs nélkül aktiválatlanul használja, így nagy lóvét amúgy is csak az OEM márkagépek piacán, meg céges-szerveres oldalról húzzák befelé, a többi oldalról nem sok bevételük van.

Vegyük észre, hogy az irreálisan megemelt hardverigény is pont emiatt van. Ha a Win11-nek megegyezne a hardverkövetelménye a Win10-zel, akkor mindenki váltana ingyen, és a MS nem keresne rajta semmit. De így, hogy a régi gépet kidobatják, és a userek, cégek többsége meg újonnan megint csak valami brand desktop/notebook gépet fog venni (HP, Lenovo, Dell, Alienware, stb.), azokon meg 99,999%-ban ott szokott lenni OEM Windows, így ezeken a MS szépen keresi a pénzt, ezekkel fogják a Win11 licenceket eladni, és csörögni is fog a kassza rendesen, nem véletlen, hogy az új Windows-verziók szinte mindig októberben, novemberben jelentek meg, meglovagolva a karácsonyi ünnepek előtti vásárlási hullámot, meg fekete pénteket, stb.. Főleg nyugaton igaz ez, ahol a nagyobb vásárlóerő van, ott általában a userek többsége nem épít saját gépet, saját hardverelemekből, meg nem fejlesztgetik, hanem kompletten lecserélve a régit, kész brand gépeket vesznek csak szinte (vagy laptopot), fogyasztói lustaságból. Ezzel nem azt mondom, hogy nyugaton mindenki ilyet vesz, mert ott is vannak szakemberek, hobbisták, szegényebbek, meg költségtudatosabbak, akik az adott pénzért jobb ár/értékarányú hardvert vesznek, és inkább maguk építik a desktop gépet, de arrafelé ez nem olyan jellemző.

De ez nem csak a MS-ra igaz, hanem minden szoftvere és hardveres gyártóra. Pl. az Nvidia sem a felső kategóriás RTX 20xx, 30xx-es kártyákból keresi a legtöbbet, mert azok hiába drágák, nem sokat ad el belőlük statisztikailag, hanem a GT210, 710, 730, 1010, 1030, és egyéb OEM szutyok kártyákból, amiket a Dell és a többiek beépítenek a brand gépekre, azokon többszörösét kaszálják annak, amit Gamer Pistik vagy Csákányos Shitcoin Bányász Elemérek fizetnek ki a brutál kártyákért, hiszen a brand gépeket sok milliószám veszik.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azt írom én is, hogy már sokaknak most is ingyenes (ingyenes upgrade régi verziókról, 10 col alatti hordozható platformokra is ingyenes), sokak számára nem, akik géppel vettek OEM licencet. De! Ha tényleg elvileg is ingyenes lenne, legalább a Home verzió, akkor nem lennének rászorulva erre a gépkidobatási, hardverkövetelmény-emelési stiklijükre, akkor nem lenne érdekük ebből extra bevételt generálni, sőt, inkább az lenne az érdek, hogy mindenkit átterelni az új verzióra, hogy a régit ne kelljen támogatni még pluszba. Igazából a valódi ingyenességgel a warezt, kmspico-zást, aktivációs szórakoztatásokat is megspórolnák, és letörnék az 5-15 dolláros kulcsokat árusító bizniszeket is.

És itt nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem arról van szó, hogy filléreskedjünk, meg a MS-os fejlesztők ne legyenek megfizetve, hanem az OS egy olyan alap dolog, mint a gép BIOS-a vagy UEFI firmware-je, azért kicsit csúnya lenne, ha azért is pénzt kérnének külön, vagy mondjuk a frissítéséért. Még az sincs, hogy ez az ingyenes modell nem működne pénzügyileg, ugyanis a Red Hat, Suse, Google elég jól megél olyan termékekből, amiket alapvetően ingyenesen ad, csak az extrákért, supportért, egyes limitációk feloldásáért kell fizetni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ha tényleg ingyenes lenne, szerintem nem lehetetlen, hogy felmerülne a részedről, hogy a Microsoft azért adja ingyen a Windowst (és a kapcsolódó online szolgáltatásokat), mert még több embert akar Windowsra szoktatni, "lehallgatni", és meg akarja ölni a "Linuxot". :D Szerintem egy terméknek legyen ára. Reális ára. Vagy ha szart sem ér, akkor jelképes ára.

:)

Jó, de egy OS miben termék már? Ennyi erővel számoljanak fel pénzt az UEFI, driver frissítésért is. Nem? Annak is kell lennie reális árának. Amit ki is fizetsz az alaplappal, hardverrel, de a frissítésekért is? Az a baj hogy teljesen konzumer a szemléleted, ezért nem érted, hogy miről írok. Attól, hogy valami ingyenes, az nem jelenti azt, hogy szar, meg híg a leve, hanem hogy stratégiailag valahol máshol csapódik le belőle bevétel, vagy valami jogi problémát kerülnek el vele.

Ez az ingyenesség meg nem azért kéne, hogy senki ne maradjon le a tutiról anyagiak okán, hanem hogy a MS-nak ne legyen érdeke ilyen aljas, gépkidobató húzásokat megjátszania. A Linux se azért ingyenes, hogy Piripócson Mari néninek legyen ingyen OS, mert drága neki az OEM Windows, hanem jogi okokból, hogy jogi akadályok nélkül tudják fejleszteni a technológiát, csak szakmai alapon, és senki ne sajátítsa ki, zárja be a kódját, tegye fizetőssé, elzárva másoktól. Meg azért, hogy ne tegyenek ilyen DRM védelmeket, meg mindenféle telemetriás keyloggereket senki nyakába, mert vannak, akiknek igénye van a valódi privát szférára, és nem szeretné, hogy multik figyeljék meg és az adatait adják-vegyék, meg vendor lockinbe szorulva a MS szopassa egy életen át. Vagy pl. annak, akinek fontos a portolhatóság más hardverarkchitektúrákra. Jóval túlmegy ez az ingyenességen, csak az átlag felhasználónak úgy jön ez le, hogy a free software azért free, mert nem kell érte fizetni, közben meg nem, mert ebben a jelentésben a free az a freedom rövidítése. Sőt, abszolút értelemben semmi nem ingyenes, egy ingyenes termék se, a Linux sem, mert bele kell ölni erőforrásokat, le kell tölteni, kell vagy kiírni vagy valami USB-s megoldás hozzá, fel kell telepíteni, meg kell tanulni használni, utánanézni dolgoknak, hogy működjenek, ez mind-mind erőforrás (áram, net költsége), meg idő, ami szintén erőforrás. Csak konkrétan a licenc részéért nem kell ténylegesen pénzt kifizetni, meg nem lehet érte pénzt kérni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A sok buzi bitcoin bányát kellene felrobbantani, máris helyreállna a világ energiatérképe. Ezen felül pedig arra is kíváncsi lennék, hogy a Google a sok youtube-bal, meg a Facebook, stb... a kurvasok PB háttértárjával mennyi energiát zabál fel tisztán a szórakoztatás égisze alatt?

De közben szopatjuk a belsőégésű autókat, mert ők tehetnek mindenről.

Beteg.

"Google a sok youtube-bal, meg a Facebook, stb... a kurvasok PB háttértárjával mennyi energiát zabál fel tisztán a szórakoztatás égisze alatt?"

Az ilyen jellegu kerdesekre van am az Interneten fellelheto informacio. Pl a streaming az kb. 40g CO2/ora, bar ebben a szamban valoszinuleg nincs benne az adatkozpont epitesere es a szerverek legyartasara forditott energia, csak az infra es a hozzad vezeto halozati szakasz uzemeltetese. Szoval ha ezt meg nagyvonaluan megszorozzuk harommal, akkor egy ora streamingbol a szeretett belsoegesu motoros jarmuved gurul 1km-t, es akkor az uzemanyagon kivul minden mast nagyvonaluan elhanyagoltam.

Egyebkent azon gondolkodtal mar, hogy a hupozasnak mekkora a kornyezetterhelese?

Szerkesztve: 2021. 09. 10., p – 09:04

Csak szólok, hogy ez már a KDE4 :)

 

...és megint egy kicsit jobb hely lett a világ! :P

Sosem értettem, miért nem reklámcég a Microsoft, abban mindig jók voltak.

A kényszerített frissítésen kívül nem látok olyan funkciót, amit a Windows 11 tud és szükségem lenne rá, bár a Windows 10-nél is ez a helyzet. A Windows 10 funkciója, hogy SSD nélkül már nem használható. Lomhább, több memóriát eszik, megjelentek olyan szolgáltatások, amire semmi szükségem nincs, de CPU és memóriát használ, kikapcsolni nem lehet. 

Bár úgy lenne.

Szerintem (tudom ez szubjektív) a macos ezerszer szebben néz ki mint a windows, és cserébe még normálisan témázni se lehet a wint, hanem rainmeter meg mindenféle 3rd party gányolással kell valami értelmes külsőt adni neki.

Most a win 11 ugyanezt a vonalat követi. Engem (tudom vegyem be a gyógyszeremet) k. zavar ahogy kinéz egy windows, és azt hiszik húdemodern. Hát rohadtul erősen gondolkodom egy m1-es mac-en... (nem csak ezért amúgy) 

-42-

Ami nekem számít így "vénségemre" hogy ne kelljen állandoan buz*zni valamit, gyors legyen, magas legyen az üzemidő, és emellé még néz is ki valahogy... Úgyhogy erősen agyalok, hogy kiadok érte sok pénzmagot. Ha meg nagyon windows only dolog kell a thinkpad úgyis marad az asztalomon. Két dolog miatt hezitálok: A portok hiánya, de ez halványodik, mert a thinkpad-ban is ritkán SD kártyázok, a kis képernyő méret. A 15,6-os thinkpad-al érzem úgy, hgy megérkeztem, úgyhogy a 13-as mac eléggé "érdekes" lesz alsó hangon.

Már kérdezgetem a környzetemet a chromecat vagy m$ wireless display adapter működik e mac-el, mert akkor otthon "átdobom" a képet a 4K  TV-re is, és ez a része is megoldódik.

Azért 710e (512 SSD 16GB ram) nem kis beruházás, át kell gondolni :)

-42-

A 15,6-os thinkpad-al érzem úgy, hgy megérkeztem, úgyhogy a 13-as mac eléggé "érdekes" lesz alsó hangon.

Várd meg a 16-os MBP-t, ami vélhetően M2 lesz, mert nem véletlen, hogy a 13-as kapott csak M1 chip-et tavaly, vannak azért bevállalandó kompromisszumok... mondjuk árban vélhetően még több lesz, mint amit akarsz venni, de azért a 700-900 ezres kategóriában már bőven tudnál válogatni, hanem mégse Apple termék érdekel.

Ha másikat akarnék, akkor nem akarnék :D A T580 nekem megfelel, jön rá a W11 ami elvileg még gyorsít is a w10-hez képest, tehát pc vonalon én megvagyok már most, nem vennék másik gépet, felesleges lenne. :)

A kivárás nem hülyeség, a karácsonyi szezonra már esélyes is, hogy lesz 16os mbp, (mondjuk azt akár használtan is vehetnék ha mindenáron akarnám) kérdés megéri e nekem egy gépre közel 1m -et kiadni. (nem számtok arra, hogy az árkülönbözet a két proci között áresést hozna, az apple nem erről ismert :D )

-42-

Már kérdezgetem a környzetemet a chromecat vagy m$ wireless display adapter működik e mac-el

Feltételezem a Chromecast alkalmazásfüggő, Chrome biztos támogatja, VLC szintén. Miracastot nem tud, ahelyett AirPlay van, a TV-nek azt kell támogatnia. Egyébként az 5KPlayer-ben van AirPlay szerver, ha másik gépre castolnál.

Arra a Chromecast lassú és nehézkes, meg szerintem minden más is, egyszerűen nincs elegendő megbízható sávszélesség hozzá, be fog kockásodni és késni fog annyit, hogy az minden helyzetben észrevehető már.

A Chromecast arra jó, hogy átlövöd, hogy mit szeretnél nézni és hallgatni, aztán az adott eszköz azt megoldja.

Vágyom rá, mint mókus az erdőtűzre!

És úgy "imádom".., amikor mondjuk egy Dell 7810-es Precision-on (SSD, Xeon 12 mag 24 szál,) átlagban legalább 5-10 perc, mire a telepített applikációkkal, esetleg hirtelen felindulásból elkövetett frissítéssel együtt, végre munkaképesre teljesen összeszedi magát.

Na ez az igazi szégyene egy lassan 30 éve folyó oprendszer fejlesztési munkának! (De bármilyen más gépet, laptopot is említhetnék, amelyen még tömegek dolgoznak, vagy játszanak szerte a világban.)

És persze tudom, - szándékosan hoztam a pár éves példát, - nem élvonalbeli gép, de a Dell hardveres mérnökei "tettlegesen" minden bizonnyal szándékosan nem akadályozták azt, hogy a Microfost szoftverfejlesztői kihozzák az erőforrások kezelésével a maximumot, egy pár évvel ezelőtti, élvonalbeli munkaállomáson is.

Az uj kepessegek nem hoztak lazba.

Majd akkor szoljanak, ha vegre kijavitjak a korabbiakat.

Egyértelműen nem rám céloznak ezzel az izével - amit láttam.

Nyomokban mintha Windows-t tartalmazott volna - de már nem emlékszem.

Ahogy a nagy francia matamatikus, Pierre de Fermat találóan mondaná: Basszák meg!

Szerkesztve: 2021. 09. 23., cs – 09:33

Ahogy Kuzco kiraly mondta az Eszevezsett birodalomban (The Emperor's new groove): "nemtom....nemerdekel" :) (<-a win11-re ertem)