Egyszerű tervező program

Fórumok

A konyhánk átalakítása előtt állunk. Szeretném, ha javasolnátok egy nagyon egyszerű, lehetőleg könnyen használható ingyenes programot, ami segítségével megtervezetném, hogy hová hány cm-es bútorokat helyezhetnék el.

Köszönöm!

Hozzászólások

Én is használtam a lakásfelújítás tervezésekor, szeretem, jó kis program, de konyhatervezésre szerintem nem alkalmas. Fájóan kevés elemet ismer, még külső katalógusokat betöltve sem tudtam a keresetthez hasonló elemeket találni. Bosszantott az is, hogy néhány elemnél az elem méretébe beleszámolja a kilógó részeket, így csak szemre lehet beállítani egymáshoz a bútorokat.

Szerintem sem rossz, bar kifejezetten konyha (vagy mas helyiseg) tervezesehez, ahol a butor a lenyeg nem feltetlenul egyszeru. Ahogy irta mas is, valoszinuleg a katalogusokban sem lesz pont az a butor ami kellene.

Ha valaki igazan sok idot akar raszanni, akkor persze megtervezheti a butorokat / elemeket (pl. Blenderben) amiket lehet importalni - csak ez rengeteg munka.

 

Ami meg egeszen zavaro volt benne szamomra, hogy egy targynak nincs fix viszonyitasi pontja, hanem a meretebol szamolja. Ez olyan helyzetekben volt nagyon kenyelmetlen, mint pl, az ajtok, amiknel valtozik a kozeppont attol fuggoen, hogy mennyire vannak nyitva (a tulajdonsagok kozott lehet valtoztani), igy egy mar lerakott ajto pozicioja valtozik.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

A konyha tervezése egyszerű. Első ránézésre. Aztán amikor a közműkiállásokhoz kell igazodni, meg a praktikusságot is szem előtt kell tartani, akkor kezd bonyolódni az élet.
Én anno az IKEA konyhatervezőjével raktam össze, mit szeretnék, a célnak teljesen megfelelt. (utána nem kötelező az IKEA elemeit megvenni, a az elemek méretei (szélesség/magasság) viszont nagyon jó alapot adhatnak akár egyedi gyártású szekrényhez is)

A kőművesderékszöget ismerem... A padló mondjuk kevésbé gáz - normális lábakkal azért izmos szintkülönbséget el lehet csalni - a munkalapot kell "vízbe" hozni. A "nemderékszög"-re egyedi ötletek kellenek, az iylen sarkakhoz (ha nagyon nem az) célszerű nem "L" alakú pultot tervezni, vagy ha igen, akkor az L hosszabb oldala kerüljön a falsíkba, stb.

A legtöbb egyszerű tervezőprogram nem fog neked "nemderékszög"-re tervezni, de való igaz, hogy fel kell ilyenekre is készülni.

Terveztem vele néhány bútort anno, sőt paraméteres szekrény plugint is csináltam hozzá. A probléma akkor jelentkezik, amikor változtatni akarsz a terven, hajkitépés kategória. Most inkább Fusion360 de igazán azt sem ajánlom, mert ágyúval verébre. Lassú a tervezés és nincsenek benne bútorépítést segítő speciális funkciók.
Ez részben egy sub is, hogy lássam hátha valaki közben megtalálta a Szent Grált.

Én elég sok mindent kipróbáltam, már a 3. saját konyhámat tervezem, én erre jutottam:

 

- IKEA tervező - a legjobb.

Főleg ha onnan végül meg is veszed a tervezett darabokat :)

De készült már vele olyan konyha is, ahol a szekrény dobozok saját gyártásúak lettek, de a fiókok, ajtók, dekor elemek IKEA-ból.

 

- Fusion 360

Általános tervezésre remek, de nem könnyíti meg a dolgodat előre használható elemekkel - vagy csak én nem találtam megfelelő library-t hozzá.

Tervezési, és műszaki rajz tapasztalat mindenképp kell hozzá - szerintem.

(az ingyenessége kérdéses, nem tudom mi lesz az első egy év letelte után)

 

- Sketchup

a Fusion 360  klón. (nem tudom melyik volt előbb), de az ingyenes verzió eléggé ki van herélve, nekem nem tetszett.

 

Van persze még sok egyéb csoda tervező app, szinte mindegyik felejtős kategória (nálam) így a nevüket sem jegyeztem meg.

 

Amit még használok:

- HomeByMe

Ezzel teljes házat/lakást/szobát lehet könnyen tervezni.

A használható bútorok és elemek nem magyar piacra vannak kitalálva, de testre szabhatóak, így akár konhyát is lehet vele tervezni.

(nyilván a design az a library-ban lévő marad, de a legtöbb elem minden mérete modosítható)

 

- Gardena Planner

Ez már nagyon nem ide vág, de a teljesség kedvéért ide tettem, mert használom ezt is.

Nyilván kert (és locsoló rendszer) tervezésére való, nem konyhára ;)

 

szerintem.

Én is dobok be egy alternatívát, ez az egész lakásra jó...

https://www.homestyler.com/floorplan/

 

Kicsit lassan tölt be (~ 1 perc) mióta új verzió van, de érdemes megvárni

Ha viszont csak a konyha a cél, lehet hogy az IKEA tervezője jobb. Ha úgy van, akkor meg is lehet venni amit összekattintgattál

Nem kifejezetten tervezőprogram, de én elboldogultam Inkscape-el is. Persze nem annyira kényelmes, mint egy 3D tervező, de 2D-ben egészen használható.

Köszönöm mindenkinek, szuper alternatívákat tanácsoltatok. Így biztosan sikerülni fog konyhát tervezni.

Az IKEA tervezője nagyon jó és a konkurensek is azonos mérteket használnak. Ha tudod vedd meg ott de az egyedi konyhák árait elég vastagon megmérik.

Az egyedi konyha drága, és ha tényleg jót szeretne (minőségi, természetes úton pihentetett fából, normális vasalatokkal, végén "fékezős-behúzós" fiókokkal, meg hasonló 'ingyombingyomokkal", akkor meg igen-igen drága kategória lesz.