onlineszamla.nav.gov.hu

Hát ez szuper.

El kéne már dönteni, hogy mennyire vesszük komolyan magunkat. Valamilyen navos doksiban olvastam kerek-perec leírva, hogy a magyar adószám 11 számjegyből áll 8-1-2 formában, amibő az első 8 a törzsszám (FIXME: és ha jól tudom, azonosítja az adóalanyt).

Erre fenti eszközön a vevő adatkitöltő mezőjénél amikor beviszem a vevő adószámát, szép pirosan villog a keret és felirat jelzi, hogy hibás a formátum. A 8. számjegy bevitelénél eltűnik a figyelmeztető üzenet és zöldre vált a keret. Ettől persze azt hihetné az ember, hogy jó. De tegyük fel óvatosan továbbgépel. Ha folytatom az adatbevitelt, akkor megint figyelmeztetés + piros keret; egészen addig, míg szabályosan fel nem viszem az utolsó karaktert is.

Ennek a vicces viselkedésnek köszönhetően (azaz, hogy 2 formában is jónak jelzi a rendszer az adószámot) jóhiszeműen a legnagyobb nyugalommal létrehozható olyan számla, amin "hibás" az adószám. Aztán amikor ez megtörténik, fenti rendszer az automatikus adatbeküldés során sem szól egy büdös hangot se, hogy ez bizony nem jó. Aztán jön a vevő könyvelője, és közli, hogy ez így szar, ugorgyunk és küldjük a jó számlát.

És persze tisztában vagyok vele, hogy ekkor köll egy módosító számlát kiállítani, de speciel annak a végeredménye is olyan, hogy egy hozzá nem értő elkerekedett szemmel nézi, hogy mi a tökömért jött ki, hogy a módosított számla az eredeti számla adószámát javítja, oszt a végeredmény 0 Ft, az addigi általában pozitív összeggel ellentétben. (Értem én, hogy így próbálják meg szegény kényszeresen kisvállalkozásokat az alapszintű könyvelési ismeretek elsajátítására rávenni, de azért. Na.)

Persze nyilván nem arról van szó, hogy ilyen számlák miatt aztán jó zsíros büntetéseket lehet kiszabni (mind a kiállító, mind az befogadó céget lehet vele zaklatni) - de azért motoz kicsit a kisördög, hogy vajon akkor miért így működik a rendszer.

Hozzászólások

Akkor visszakérdezek. Jó a 8 számjegyes adószám? Ha igen, miért nem. Ha nem, miért fogadja el a szoftver (az adatbeviteli mező kizöldülését én eléggé ráutaló magatartásnak tekintem)?

értem én, csak int említettem, lehetne ennek a k javítószámlának valami olyan a formája, hogy számszakilag képzetlenebb ember se nézzen rá meredten, de attól még számszakilag is jó legyen. Teszem azt van gyárilag pár megjegyzésmező, ebből az egyikbe belehányják: "a módosító számla és az eredeti számla együtt kezelendő" . Pl. azt rágenerálják, hogy az adószám és megjegyzés mező módosult - mely megjegyzés mező módosulását maga a szoftver követeli.

Az a baj, hogy akik ezeket a szabályozásokat írják/hozzák, azok életükben nem találkoztak még átlagemberekkel, következésképp fogalmuk sincs, hogy egy átlagember számára mekkora katyvasz az, amit ők alkotnak. Valahol biztos van értelme ennek is, de hogy az földi halandó át nem látja, az is biztos.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Szerkesztve: 2020. 10. 08., cs – 18:24

Ha a számlán szerepelt az első nyolc karakter (törzsszám) és jó is akkor azt nem kell módosítani. Azt így befogadja a NAV mert azonosítható az adózó. 
Ha szerepel mind a 11 karakter de rossz a vége akkor azt szerintem módosítani kell. Ebből következik, hogy egyre több helyen az adószám == törzsszám. Szerintem egyszerűbb is így.

A módosítás azért lett 0 végösszegű, mert az együtt érvényes az elsővel. És a módosításnak nem volt számszaki hatása.

Csak az első felére reagálok (a másodikat értettem) :

én pontosan így gondolnám, de ahol előfordult, ott az a zseniális helyzet állt elő, hogy a vevő könyvelője javítást kért az aktuálisan kiállított számlához (ezt megkapta és most neki jó és ettől mindenki boldog), ellenben a korábban pont ugyanígy kiállított számlákhoz már köszönte nem kért javítószámlát - pedig kapott jelzést, hogy bocs, de nem csak ez "rossz" amit most észrevett, hanem néhány korábbi is. Az én agyam itt dobta le az ékszíjat :-)

4000ft-ot fizetek a konyvelomnek, aki minden hasonlo kerdesnel csipobol segit.

A gond nalad van ha ezt sajnalod.

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Akkor a kedvemért kérdezd már meg a könyvelődet, hogy a NAV számlázóprogija miért fogadja el a formailag helytelen (törzsszámot jelentő) adatot az adószám mezőben. Mert én ugyan többet fizetek az enyémnek, de nem tudja.

Ugyanis ez a kérdés - nem pedig az, hogy miért az lett beírva.

Köszi.

Tudtommal (és a NAV dokumentációja szerint) jogszabály szerint az adószám 11 szám. Ekkor 8 szám nem lehet  adószám. Még akkor sem, ha az része (törzsszám), amely amúgy azonosítja az adóalanyt.

Ha a szoftver adószámot kér, akkor azt fogadja el helyesnek. Ha elfogad törzsszámot is, akkor írják le.

Ja, hát ha tudod, akkor minek kérdezed? Bár a NAV sem tudja olyan jól mint te:

https://www.nav.gov.hu/nav/adopercek/Csak_az_afaalany_vevo20200708.html

A számlázási szabályok változása miatt 2020. július 1-jétől a belföldön teljesített ügyletről kibocsátott számlán fel kell tüntetni a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő áfaalany adószámának első 8 számjegyét, vagyis a vevői adószámot.