Új alapértelmezett ablakkezelőre váltott a NetBSD projekt a -CURRENT-ben

Címkék

A NetBSD projekt bejelentette, hogy a fejlesztői forráskód-fájában, a -CURRENT-ben alapértelmezett ablakkezelőt váltott. 20 év után lecserélték a "klasszikus" TWM-et CTWM-re. A CTWM a TWM egy forkja, ami néhány extra funkciót, feature-t biztosít.

A CTWM sem nevezhető semmiképen újoncnak az ablakkezelők közt, Claude Lecommandeur 1992-ben forkolta a TWM-ből. Részletek itt.

Hozzászólások

egyszer eljön a netbsd desktop éve is... :D de csak a linugz desktop éve után...

https://www.statista.com/statistics/915085/global-server-share-by-os/

https://www.t4.ai/industry/server-operating-system-market-share

https://w3techs.com/technologies/comparison/os-linux,os-windows

#nincsesélye

Meg mondjuk jó lenne definiálni, hogy miről szól a verseny pontosan. Darabszám a nyílt Interneten? Darabszám összesen? Revenue?

Na persze! A Mainframe piacon is erős az IBM, csak éppen az egész piac konvergál a nullába. 

A felhő egyre jobban átveszi a szerverpiacot. Sok Windows Server kiváltható Azure szolgáltatással. Ha pedig IaaS az irány, Linux minden hónapban spórolást jelent ha megoldható a migráció, az pedig sok esetben megoldható. 
Darabszámban nem is kérdés a Linux fölénye. 

Na persze! A Mainframe piacon is erős az IBM, csak éppen az egész piac konvergál a nullába. 

Amikor a Linux szerveroldali fölényéről írtál egy kommenttel ezelőtt, még nem tartottad fontosnak megemlíteni, hogy az "egész piac" (melyik?) konvergál a nullába. :)

Őszintén szólva néha nagyon nehéz követni a gondolatmenetedet, ha Windows/Linux kérdésről van szó.

Darabszámban nem is kérdés a Linux fölénye. 

Igen, ezért kérdeztem, hogy miben mérjük. Btw szerver != webszerver az Interneten, szóval (bár abszolút többségre azért én sem fogadnék, de) ennyivel nem érdemes elintézni a dolgot.

a linux desktop attól még sz@r... bár, vannak olyan elvetemültek (mint én pl.), akik nem hajlandóak lecserélni...

de a netbsd desktop nemcsak sz@r, hanem még vicc is... 2-in-one... kb. az a feeling, mint a 90-es években egy redhat linux 5. legalábbis a screenshotok alapján.

Így van. Szerintem sokan félreértik a hírt. Ez nem arról szól, hogy a NetBSD default telepítésben ezzel a WM-mel jönne. Hanem arról, ha nem rak fel mást a felhasználó, akkor erre van fallback. Ahogy Linuxnál még mindig az ennél is primitívebb TWM a fallback, ha az ember csak X.org-ot telepít magában, de nem rak fel mellé más WM/DE-t. Persze a TWM-et default egyik disztró sem használja. Tehát ahogy Linuxon is, úgy NetBSD-n sem akadályoz ez meg senkit ez abban, hogy feltegyen neki tetsző grafikus felületet, IceWM-től, Openboxon át, egészen a dwm, i3wm, Xfce, LXQt-ig, Gnome-tól a KDE-ig bármit.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

GNOME/KDE/XFCE/stb. ablakkezelő

Ezek már többek egyszerű ablakkezelőnél, asztali környezetnek hívják az ilyeneket (sokkal több erőforrást is igényelnek a DE-k a WM-eknél).

https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_X_window_managers

https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_X_Window_System_desktop_env…

ez már vallásháború :) cinnamon még mindig nem elég "mature" IMHO...

nem csak a csillivilli számít...

pár példa, amiért sz@r: power management, X11, ami rootként fut, "működgető" video driverek, az a francos billentyűzetkezelés, hogy a KP_Left miért a túróért nem ugyanaz, mint a Left..., normális drm content viewing, nyomtatók... esetleg egy normális email kliens, wifi hardver+driverhez kell egy kis "szerencse" is, a fontkezelések, "standardok" hiánya, stb. stb.

amúgy meg lassúbb mint egy win pl., nézz egy browser benchmarkot...

 

persze, szeretjük, mindjárt 20 éve linuxot használok alapértelmezett desktopnak... de attól ezek a problémák megvannak...

Az alapértelmezett, nem az alapértelmezett?

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Ha NetBSD telepítésekor felrakod az x11-et is (xbase meg a kapcsolódók), akkor az x11-hez csapva a twm helyett most már a ctwm lesz. Ha indítasz egy startx-et, akkor ezzel a wm-el indul el. Eddig a twm-el indult. Ha ezt alapértelmezett desktop-kent értelmezed, akkor az, én úgy értelmezem, hogy nincs alapértelmezett felület, de ha x11-el telepíted ad valamit, hogy ne a pure X-et nézegesd. 

Figyi, olvass már vissza pár hozzászólással feljebb. Nem alapértelmezett, hanem csak fallback. Természetesen senki nem használ se TWM-et, se CTWM-et, max csak korabeli hardveren, vagy nosztalgiázásnak. Ezek csak azért vannak hozzácsapva az X-hez, ha pl. egy régi, kicsi háttértáras gépen annyi hely van, hogy egy szál X szervert tudsz már csak telepíteni, akkor is elinduljon vele valami pót grafikus felület, mert ezekre sokszor helyhiányban nem tudsz már mit feltenni, meg ezek annyira minimalisták, hogy egy 486-oson is eldöcögnek.

És azért CTWM-re esett megoldás, mert ez az X11 standard fallback TWM forkja, és BSD licences, így minimális változást jelent csak, mégis annál jobb és modernebb egy kicsit. Érthető mód nagyobb, még modernebb, Linux specifikus, llicencproblémákat felvető WM-et nem akartak erre a feladatra választani.

A NetBSD-nek nincs egyébként sem alapértelmezett grafikus felülete. Még X sincs fent rajta alapértelmezetten, csak ha felrakod, de ha már valaki feltelepíti, általában valami saját WM-et vagy DE-t is feltelepít mellé, nem csak az X szervert telepíti natúron. Szóval ennyiből sok gyakorlati jelentősége nincs már ennek pár évtizede.

Kb. ugyanaz, mint mikor sok unixlike rendszerhez még mai napig hozzácsomagolják default telepítében az ed, vi text editorokat. Nem azért, hogy az legyen a default, meg mindenki azt használja, hanem amíg nem tudsz feltenni másikat, addig is legyen valami eszköz, amivel tudsz konfigfájlokat szerkeszteni. Vagy pl. mint a böngészőben a fallback fontok, ha egy weboldal által használt font nem elérhető a futó rendszeren, és webfontként sem tölthető le, akkor is legyen helyette valami, amivel megjelenik a weboldal.

És amikor azt írom, hogy TWM-et, CTWM-et, nem használ a kutya sem, az nem egészen igaz. Pont a NetBSD olyan, aminek az a filozófiája, hogy elfusson mindenen, így van pár elmebeteg, aki simán felrakja még ma is 486-os gépre, meg korabeli VAX-ra. Ilyen esetekben simán beizzítják, pont emiatt is fallback.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)