A Twitter Engineering is nekiállt "takarítani" a befogadóbb nyelvhasználat érdekében

Címkék

A Twitter Engineering csapata jelezte, hogy a befogadóbb nyelvhasználat érdekében ezentúl kerüli az olyan szavak használatát, mint a whitelist, blacklist, master/slave, grandfathered stb.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 07. 04., szo – 08:50

Orom latni, hogy ok is az igazan hasznos dolgokkal foglalkoznak!

Az a baj, hogy ez egy ideig leszarás kategória volt, részemről ilyen "ártalmatlan bolondok pótcselekvése, amivel elvannak, de sok kárt nem okoznak" dolog, de azt hiszem, hogy ez már kezd veszélyes méreteket ölteni. Főleg, amikor az történik, hogy egyesek már olyasmiket vizionálnak, ami nincs is és nem is volt.

trey @ gépház

"Kell"? Kotelezed ra? Te vagy a Nyugalomrendorseg? Mar nem csak gondolni, felmergesedni is tilos? Hany ev jar, amiert nem marad nyugodt valaki, amikor megkerik, hogy hasznaljon maskepp egy nyelvet?

Ha te lennel O'Brien, hany evig kinoznad a 101-es szobaban azt, aki nem ert egyet a velemenyeddel?

Pontosan ugy van, ahogy a hsz-ed alatt a kollega is jelezte. Most neg akar viccesnek is tunhetne ez a baromsag, amig nem gyuruzik be egyre tobb helyre (maroedig az tortenik, iszonyu sebesseggel terjed ez az agyrem, csak nezz egy kicsit korbe - boven nem csak az IT-ban, sot, ez meg egy enyhebb lenyomat, de mashol is szornyu ezt latni, es felek, hogy meg valami tartos eredmenye is lesz a netto faszsagnak). Egyetlen aspektusaval sem ertek egyet, borzaszto latni ezt az oruletet.

Az a hopihe, aki atnevezteti.

Mi csak szolunk, elunk a meg meglevo szolasszabadsaghoz valo jogunkkal, hogy nekunk ez nem tetszik.

Erre mit kapunk? "Miert nem veszeljuk at gyavan". Nem vagyunk olyan gyavak mint te, mi nem atveszelunk dolgokat, hanem probalunk ellene tenni.

Ahm, szóval a hős social justice warriorok, itt a semmi közepén, egy jelentéktelen ügyről bátran megmondják a véleményüket. Ez egy angolszász ügy, angol szavakkal, persze, hogy nem érted. Képzeld el azt mondjuk, hogy az ABEV program egyik gombjára az lenne írva, hogy "elvtárs". Te is szeretnéd megváltoztatni, nem?

Hogyne lenne, egyfelol zavar, es nem is vagyok hajlando ezeket az uj nevukon hivni. Masreszt pont az elozo mondat kapcsan az elmult 1-2 hetben 4 kulonbozo csoportbol raktak ki (Discord, FB, Reddit) pusztan azert, mert nem voltam hajlando ezeket a felbolondokat az uj nevukon hivni. Rohamosan gyorsul ennek a baromsagnak a terjedese, ami nagyon rossz jel.

Soha nem fogynak el, mert kozben ujakat vesznek fel a nemkivanatos szavak blacklistjere, es a direkt PC celbol kitalalt szavak is bemocskolodnak, uj kell helyettuk.

Ahogy nalunk volt a cigany->roma atnevezes (mikozben volt Orszagos Cigany Onkormanyzat, az megtartotta sokaig a nevet), ugy nyugaton is lezajlott mar parszor. Nigger, negro, colored, african-american, black, people of color (lehet, hogy parat kihagytam). Jelenleg a lista utobbi ket tagja a megfelelo, de amikor rajonnek, hogy a PoC tagjai is ugyanannyira bunoznek, mint amikor meg niggernek hivtak oket, majd kitalalnak ra ujat.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

A black es az "n betus" is ugyanazt jelenti, Afrikaban meg hasonlo nevu/irasmodu orszagok is vannak.

Kicsit olyan, mint a Dragonheartban a jelenet, amikor a sarkany megunja, hogy a lovag sarkanynak (dragon eredetileg) hivja, mire elnevezi Draco-nak. Erre a sarkany mondja, hogy milyen trukkos, ahelyett, hogy a sajat nyelven hivna sarkanynak, most egy masik nyelven hivja. :)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Igen, mas helyen meg maskepp. A harmadik helyen meg harmadik modon.

Jelenleg ha az erdekel, hogy egy Atmega mikrokontroller SPI interface-et master modba akarom kapcsolni, akkor megnyitom a hozza tartozo PDF-et, odatekerek az SPI-hoz, es egy ctrl-f utan beirom, hogy "master". Ugyanez egy SPI-os erzekelonel ugyanazt az elnevezest (master-slave) fogja hasznalni. Ez utan lehet, hogy SJW-nazi lesz, lehet, hogy leader, primary, vagy egyeb kretenseg lesz. Raadasul egyik sem fedi le, mert amit a twitterek kitalaltak, azokat mar vagy masra hasznaljak, vagy nem fedi le, amit szeretnenek.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2020. 07. 04., szo – 09:33

az index (nincs másik_) szájbarágóinak minőségét hozva eképpen hasbarázza ezt a publikumnak:

Eddig a programozók az alap kódot úgy hívták, hogy "Master", amit felügyelt, azok voltak  a "Slave" azaz a rabszolga kódok. Ezt most vezető, és követő szófordulatokra cserélik, de több kifejezést is szeretnének lecserélni, hogy még véletlenül se utaljon a rabszolgatartásra.

 

a twitter népe pedig kendőzetnelnül adja a "mérnökség :))" tudtára a véleményét

Orwell 1984, Állatfarm: mintha forgatókönyvek lennének ...

"Az Ember az egyetlen igazi ellenségünk. Tüntessük el az Embert a színpadról, és az éhség és az agyondolgoztatás legfőbb okát egyszer s mindenkorra megszüntettük."

Szerkesztve: 2020. 07. 04., szo – 11:35

Ez a them-es cucc rohadt zavaró. Nyelvtanilag cseszi a fülem. Amikor olvastam bármikor ilyen szöveget sosem úgy gondoltam, hogy ha he van odaírva akkor csak fiú lehet. Érdekes egy darabig elműködött a nyelv az erőltetett egyenlőség nélkül is.

 

Ez az egész arra jó, hogy ki lehessen pipalni és marketingelni, hogy bezzeg mi nálunk nincs semmi megkülönböztetés. Nem hiszem, hogy ettől bárkinek változna a véleménye bárkiről. Cserébe undorítóan képmutató. 

Egyetértek azzal, hogy a them egy rossz választás, töri nekem is a fülem, nem is áll rá a gondolkodásom, nem is csoda, pont az ellenkezőjét tanították. Szerintem a fentiek nem torzítanak a jelentésen, messze nem olyan károsak, mint a többi nyelvtani kontroll gyakorlás mostanában.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Szerkesztve: 2020. 07. 05., v – 00:19

Szerintem ez vicc.

A "Sanity check"-en jót röhögtem.

Épp itt az ideje, hogy betiltsák a fekete és a fehér színt is.

Szerkesztve: 2020. 07. 06., h – 12:32

Azt hihetné az ember, hogy a hírcsárdáról jött a bejegyzés.

Talán a master/slave jogos lehet, de miért kell ezen felbuzdulva így túltolni ezt?

Őszintén, a white- és blacklist esetén soha nem jutott eszembe, hogy ennek bármilyen rasszista vetülete is lehet és szerintem ezzel nem vagyok egyedül.
A fehér és fekete itt és általában is a jó és rossz összevetése. Blackhat, Whitehat hackerek lesznek a következők? Whiteboard, blackout, White House, white noise, black friday felkészülnek?

Nem vagyok se rasszista, se homofób, nincsen bajom semmilyen csoporttal és azokkal sem akik nem így gondolják. A hülyeség és a korlátoltság tud csak felhúzni és ez is az a kategória most.
Egyszerűen ilyen a természet, az evolúció része, hogy a másik fél, általunk gyengeségnek vagy erősségnek titulált tulajdonságait támadjuk vagy kihasználjuk.