Melyik számlatípus mit jelent?

Fórumok

 

Konyhanyelven mi micsoda kerem szepen?

Ha igy fogalmazok az helyes?

Vagy ahany internetes szamlazo rendszer, annyifele szo hasznalat?

Mi mit jelent?

Tudnatok pontositani a meghatarozasokat?

Koszonom.

Kézi számla: hagyományos papír számlatömbben tollal írt számla
Papír alapú számla: ez lehet papír is és számítógépes (PDF jellegu) is, de a lényeg, hogy emberi szemmel értelmezhető
Gépi számla: Emberi szemmel nem értelmezhető, csak számítógépes programmal, XML jellegu
E-számla: Nem tollal kitöltött számla, hanem géppel készített

 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 06. 19., p – 20:21

Nem.

1.) Van a papír alapú számla. Ennek papíron kell léteznie, papíron kell könyvelni és irattárazni és ellenőrzés esetén papíron kell bemutatni. A papír alapú számlát előállíthatod kézzel (számlatömb), illetve számítógéppel (számlázóprogramból kinyomtatva). Ide tartozik az is amit számlázóprogrammal készítesz, de nem te nyomtatod ki, hanem "távnyomtatással" a vevőd nyomtatja ki úgy, hogy te bármilyen elektronikus formátumban (PDF, TIFF, stb.) elküldöd neki. Nem az a lényeg, hogy hogyan állítod elő, hanem az, hogy végeredményképp egy kézzel fogható számla legyen, papíron.

2.) Van az elektronikus számla. Ennek mindvégig elektronikus úton, fájlban kell léteznie, úgy kell megőrizni, és ellenőrzés esetén fájl formájában kell bemutatni. Az elektronikus számlát elektronikus aláírással kell ellátni. Az elektronikus számlához kapcsolódhat egy "tájékoztató jellegű számlakép", ami ránézésre olyan, mint egy hagyományos, papír alapú számla, de ez csak a könnyebb kezelhetőség miatt készül, nem hiteles, ha kinyomtatod, az nem minősül számlának. Az elektronikus számla adattartalma jellemzően XML fájlban lakik, de manapság gyakori az, hogy egy tájékoztató jellegű számlaképet tartalmazó PDF fájl csatolmányaként érkezik.

A "távnyomtatás" eredendően egy "szürke zóna". A törvény alapján a (papír alapú) számla akkor jön létre, amikor először papírra kerül, tehát, pl. amikor a számlázóprogramban először kinyomtatják. Normális esetben ezt a folyamatot a számla kiállítója végzi - és papíron adja át a vevőnek. Ha a vevő távol van, akkor kénytelen vagy postázni. A "távnyomtatás" egy kiskapu, mert a törvény nem szabályozza azt, hogy a nyomtatást ténylegesen az eladónak kell elvégezni. Ha te megegyezel a vevőddel, hogy kinyomtatja helyetted úgy, hogy mondjuk átküldöd neki PDF-ben, akkor az eredmény szempontjából jó is lehet. De! Ha te nem nyomtatod ki aznap, a vevő pedig szintén csak napokkal később nyomtatja ki a PDF-et, akkor azzal megsérthetitek az ÁFA törvényt, ugyanis a számla az első papírra kerülés alkalmával jön létre, ez esetben viszont a számla később jön létre, mint a benne feltüntetett kiállítás ideje. A gordiuszi csomó átvágásához Te, mint eladó azonnal nyomtass ki egy példányt.

A "távnyomtatás" eleinte ennek a kiskapunak a kihasználása volt, de mivel nagy népszerűségre tett szert az eladók és a vevő körében egyaránt, ezért utólagosan "megtűrtté" vált - de, mint ahogy fent is írtam, megoldható úgy, hogy minden jogszabálynak megfeleljen.

A "távnyomtatás" működéséhez az kell, hogy megegyezz a vevőddel abban, hogy mi az a formátum, amit elfogad és hajlandó helyetted kinyomtatni. Erre a PDF praktikus, de bármilyen más, nyomtatásra alkalmas formátumban megegyezhettek.

Ha a vevőd nem akar közreműködni abban, hogy kinyomtassa helyetted a példányát, akkor ezen a módon nem tudsz neki számlázni, kénytelen vagy Te kinyomtatni és pl. postázni.

Kérdés: ha nem én nyomtatom ki, hanem elküldöm emailben, és az ügyfél csinál vele, amit akar, akkor mi történik? Illetve utólag hogyan cáfolható, hogy a pdf nem azonnal készült?

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A fentiek alapjan akkor megserted az AFA torvenyt, ha se te se o nem nyomtatja ki meg aznap. Nyilvan ennek megvan a technikai akadalya, hogy bizonyitsak, de egy nagyobb adocsalasnal peldaul vizsgaljak a teljes informatikai parkot, es ha a gep vagy a multifunkcios printer nyomtatasi naplojabol az derul ki, hogy te nem aznap nyomtattad ki a PDF-et, akkor bizonyitotta valik az AFA torveny megsertese.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Amikor már ilyenekkel próbálnak megszívatni, akkor csak az örök klasszikusra érdemes gondolni:

– Mennyit kapok?

– Hát, az attól függ… mert… lehet, hogy csak pénzbírság, de lehet, hogy a legsúlyosabb … hát, szóval halál. Tetszik tudni az a kérdés, hogy apukával példát akarnak-e statuálni.

– Micsoda? Halál?

– A statuálás a lényeg, mert aszerint kapja apuka a büntetést.

Ha te akarsz elköltségelni egy számlát, akkor neked kell bizonyítani, hogy valid; „szóval szocialista jog, meg minden”.

Ez az egész nyomtatósdi egy bődületes faszság. EU-s számlát simán betehetek a könyvelésbe úgy, hogy egy weboldalt nyomtattam ki a böngészőből. De ha te – országon belül – adsz nekem egyet, akkor vizsgálhatják, hogy ki, mikor, hogyan nyomtatta?

Az egészben az a szép, hogy ez a baromság természetesen azután is élni fog, hogy két hét múlva már mindent tételesen be kell küldeni a NAV-nak…

Ezért írtam: ha már ebbe akarnak belekötni, akkor csak a statuálás a lényeg.

Ja nem akarok, Katás vagyok. Egyszerűen arról van szó, hogy a külföldre küldött számlát pdf-ben, és nem a magyar posta méregdrága szolgáltatása által küldöm el.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

De papa, ha kulfoldre szamlazol, oda mas szabalyok az iranyadoak. Amugy meg, van egy csomo fenymasolo/nyomtato szalon szerte az orszagban, valahol biztos kinyomtatjak neked azt a szamlat. De a szamlazz.hu -nak van olyan szolgaltatasa, hogy elkuldik az erintettnek boritekban postan a szamlat.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

De papa, külföldre kiállított számlánál is a kiállítóra vonatkozó szabályok a mérvadók, ha a kiállítót ellenőrzik. Van nyomtatóm, de minek nyomtassak, ha emailen megy számla? :) a számlázz.hu minden fölösleges dolgot kikapcsolhatatlanul ajánlgat ha kell ha nem, de azt nem gondolnám, hogy külföldre 290Ft-ért ő el tud küldeni egy ajánlott levelet. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A "távnyomtatás" működéséhez az kell, hogy megegyezz a vevőddel abban, hogy mi az a formátum, amit elfogad és hajlandó helyetted kinyomtatni. Erre a PDF praktikus, de bármilyen más, nyomtatásra alkalmas formátumban megegyezhettek.

Ez nem távnyomtatás.

Lásd: https://nav.gov.hu/nav/ado/afa/Az_elektronikus_szaml20200416.html

Fentiek alapján azonban nem minősül távnyomtatásnak az olyan megoldás, amikor a számlakibocsátó e-mailben megküld egy PDF dokumentumot azzal, hogy a vevő nyomtassa ki és papíralapon őrizze meg azt.

A távnyomtatás elektronikus csatornán keresztüli papíralapú számla kibocsátási megoldás. A távnyomtatás lényege, hogy a vevő számára elektronikus úton olyan dokumentum érkezik, melyet kizárólag nyomtatni tud, vagy akár egyből a nyomtatójára kerül. Ennek technikai megoldása lehet egy csak nyomtatható állomány megküldése, vagy egy olyan link megküldése, melynek megnyitását követően elindul a nyomtatás. 

Szerintem ilyen alapon semmi nem lehet távnyomtatás, mert technikailag ezt nem lehet biztosítani kibocsátói oldalról 100%-os biztonsággal. Nem annyira életszerű, hogy minden számla nyomtatása előtt teljes audit történik a befogadó gépén, melynek keretében eltávolításra kerül a gépről az összes virtuális nyomtató, letiltásra kerül a fájlba mentés lehetősége, az összes PDF szerkesztő és képmanipulációra alkalmas program is törlésre kerül, tűzfal szinten blokkolásra kerül az összes felhős nyomtatási szolgáltatás és az összes online képmanipulációs lehetőség, majd ezt követően beállít alapértelmezettnek egy olyan nyomtatót, ahol nincs lehetőség a spoolerbe került doksi nyomtatását meggátolni PIN kóddal, gondoskodik arról, hogy a számla nyomtatására elegendő mennyiségű kellékanyag és papír van a nyomtatóban, stb, stb, ...  :) 

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

A kibocsátó közvetlenül a nyomtatóra küldi a számlát, az tökéletes távnyomtatás. Hogy értsd: Mancika a kibocsátói oldalon ülve kinyomtatja a számlát, és a nyomtatáskor a befogadói oldal nyomtatójára küldi azt. Akár VPN-en, akár más megoldással (pl. internetre kihelyezett nyomtató, Google Cloud Print stb.) közvetlenül oda nyomtat. Maga a számla mint elektronikus állomány, nem létezik sehol, csak a hálózaton mozog, az egyik számítógép memóriájából a nyomtató memóriájába. 

Csakhogy Mancikának (amennyiben a magyar szabályozásnak megfelelően szeretne eljárni) van egy kötelezettsége a számla elkészítésének folyamatában, amit a hatóság még akár számon is kérhet rajta.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

https://hup.hu/comment/2494224#comment-2494224 ez alapján írtam az okfejtést, a szabályozás szerintem is faszság, az kérdés csak az, hogy ellenőrzés esetén rábaszik-e mindenki, aki a praktikum kedvéért egyszerűen csak rábízza az ügyfélre a nyomtatást. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A NAV által üzemeltetett https://onlineszamla.nav.gov.hu oldal - ami a számlaadat beküldéshez jó - mellett létezik egy https://szamlazo.nav.gov.hu/ is, ami pedig az ingyenes Online Számlázó Programja a NAV-nak. Nos az utóbbi oldalhoz tartozó felhasználói kézikönyvben olvastam tegnap, hogy ha bepippantom a felületen, h elektrongyos számlát kérek, akkor a végén majd kapok egy PDF-et, amit "akár emailben is elküldhetek" a kedves vevőnek.

Úgy gondolom, hogy ha a törvény végrehajtója így fogalmaz, akkor relatív kevéssé lényeges, hogy a hivatalos dokumentációnak a szakbarbár informatikusok által kivéreztetett olvasata szerint nekem kutya kötelességem biztosítani nemcsak azt, hogy nem én nyomtatom ki először, hanem még azt is, hogy ő viszont még aznap nyomtassa ki, mikor kiállítom. (Jelzem, mivel én szeretem az ilyen adminisztrációs marhaságot az éj csendjében végezni, szóval aki velem üzletelni akar, annak fenti érvelések alapján arra kell számítania, hogy éjjel 11 és 12 között nyomtatnia kell, különben engem megb-nak. Életszagú feltétel.)

Csakhogy amiről te beszélsz, az az elektronikus számla, és nem a távnyomtatás. Az két külön dolog. A távnyomtatott számla az papíralapú számlának minősül, úgy is fogja a NAV számonkérni és ellenőrizni.

Az elektronikus számlát meg az arra vonatkozó szabályok szerint.

Értem. Épp erről írtam, hogy befogadói oldalon rengeteg olyan dolog van, amivel igen könnyen befolyásolni lehet, hogy megtörténik-e a nyomtatás, vagy esetleg készül helyette egy PDF (pl. egy virtuális nyomtatóval, vagy Google Cloud Print esetén a "Save to Google Drive"), így a kibocsátói oldalon egyáltalán nem lehet biztos benne, hogy ténylegesen valós időben megtörtént maga a nyomtatás. Ha már nem valós idejű a nyomtatás, akkor pedig már tárolva van valahol valamilyen formában, tehát nem valósul meg a feltétel. Nem tudok olyan technikai megoldást, amivel 100%-os biztonsággal garantálni tudná a kibocsátói oldal a befogadói oldalon a közvetlen és befolyásolhatatlan papírra kerülést. Talán ha egy webkamera mutatja live stream formájában a nyomtató kimeneti tálcáját olyan felbontásban, ahol látható, olvasható, felismerhető a kinyomtatott számla :) 

Túl van lihegve ez az egész nyomtatásosdi. Amióta online számla van és a számla minden adata megy a NAV adatbázisába, sőt, még a papír alapon kiállított számla shasum-ját is fel lehet küldeni (pl. akár ellenőrizheted az emailben továbbított PDF eredetiségét nyomtatás előtt), azóta szerintem nem azon kellene lovagolni, hogy vajon ki-mikor-hol-hogyan nyomtatja ki a számlát, ha egyszer ugyan azzal az adattartalommal ott van mindkét félnél. Jövőre belépnek a belföldi adóalanyok mellé adatszolgáltatási kötelezettség tekintetében a magánszemélyek és külföldi vevők is, így aztán már tényleg minden egyes kiállított számla a NAV-nál lesz. Ha elektronikus aláírás nélküli PDF-ben kerül kibocsátásra az e-számla olyan módon, hogy az shasum felkerül a NAV rendszerébe, akkor annak a befogadó oldali hitelesség ellenőrzését is jobban automatizálni lehetne platformfüggetlenül, nem csak a felhasználóra lenne bízva, hogy megnézi-e az Adobe Acrobat Readerben...

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

" belépnek a belföldi adóalanyok mellé adatszolgáltatási kötelezettség tekintetében a magánszemélyek és külföldi vevők is, "

- a külföldi vevőket hogyan fogja a magyar adóhatóság adatszolgáltatásra kötelezni?

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem a külföldi vevőket, hanem a külföldi vevők részére kiállított számlákat.

Jelenleg csak a belföldi adóalanyok részére 100e Ft-ot meghaladó ÁFA tartalommal kiállított számlákról kell a kibocsátónak adatot szolgáltatni. Ez a határ megy most le 0 Ft-ra, azaz pl. most már az ÁFA mentes számlákról (pl. KATA alanyi mentes) is kell adatot szolgáltatni, de továbbra is csak a belföldi adóalanyok részére kiállítottakról. Jövőre van tervezve, hogy már nem csak a belföldi adóalanyok, hanem a belföldi magánszemélyek és a külföldiek részére kiállított számlák adatait is be kell küldenie a kiállítónak a NAV onlineszámla rendszerbe.

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

olyanok irtak a szabalyt akik tokhulyek IT-hez, es az ilyeneket nem tudtak. regen meg (nemtudom most van-e meg) olyan szabaly is hogy az elso peldanyt csinal egyszer lehet kinyomtatni, ha tobb peldany kell, akkor kulon-kulon lap kell. nyilvan ez a pdf/virtual nyomtatok koraban nevetseges. meg egyes nyomtatokon van "utolso nyomtatas ujranyomasa" gomb/menu. akkor az a nyomtato illegalis szamla nyomtatasra :DD

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

2010 elejéig volt kötelező a példányok számozása, aztán egy rövid ideig csak az eredeti / másolat feltüntetése (és ekkor volt, hogy csak 1 eredeti példány lehet), majd  még ugyanebben az éven eltörölték az egészet, és a most hatályos 23/2014 rendelet meg már említést sem tesz róla. Ellenben legalább annyira beleégett a köztudatba, mint az aláírás és a pecsét :)

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

De szó szerint "bármilyen" formátumban lehet, csak az a megkötés, hogy a megőrzési időszak végéig biztosítani kell az olvashatóságot és értelmezhetőséget a megőrzésre kötelezett részéről. Aztán hogy ezt milyen módon teszi meg, az már rá van bízva...

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Manapság szerencsére az a gyakori, hogy nincs XML, csak aláírt PDF. Az XML-t nem sokan tudnák elolvasni, márpedig, ha az a számla, akkor „tájékoztató jellegű számlaképet tartalmazó PDF”-fel kitörölhetem a könyvelőmmel együtt, mert annak a tartalma bármi lehet.

Nem tudom, erről miért a HUP-on kérsz segítséget. Van erre megfelelő fórum máshol.
De én a helyedben azzal kezdeném, hogy megnézném a NAV weboldalát, valamint a vonatkozó jogszabályokat.

Például: https://nav.gov.hu/nav/ado/afa/Az_elektronikus_szaml20200416.html

Ez jól leírja, hogy mi az elektronikus számla.

Ebben például egy fontos gondolat: " Ennek következtében elektronikus számlának minősül az eredetileg papír alapon előállított számla is, melyet azonban nem személyesen vagy postai úton bocsátanak a befogadó rendelkezésére, hanem úgy, hogy azt beszkennelve, elektronikusan továbbítják részére. "

És ez is: " Fentiek alapján azonban nem minősül távnyomtatásnak az olyan megoldás, amikor a számlakibocsátó e-mailben megküld egy PDF dokumentumot azzal, hogy a vevő nyomtassa ki és papíralapon őrizze meg azt. "

"Nem tudom, erről miért a HUP-on kérsz segítséget. Van erre megfelelő fórum máshol."

Most jársz itt először? :)

Szerintem teljesen helyénvaló a kérdés. Ezzel az erővel a portál ~70%át ki lehetne dobni a kukába, mert nem csak IT-ről szoktunk beszélgetni, hanem bármiről. Ráadásul én is szoktam mindenfélét kérdezgetni, mert sok értelmes ember van itt. Persze hozzákeresek még infót nyilván.

"valamint a vonatkozó jogszabályokat."

Amik direkt kínaiul vannak megírva, így extra effort értően olvasni. Én sosem olvasok jogszabályokat, hanem felhívom a tanácsadómat, aki elmondja ugyanazt emberi nyelven 5 percben, amit lehet hogy 50 perc lenne kilegóznom.

Szerkesztve: 2020. 09. 08., k – 11:49

Szerintem:

Nyomdai úton előállított (számlatömb) számla: ez amikor szabványos, megvásárolható papír számlatömböt veszel, és tollal töltöd ki a megfelelő mezőket papíron. Ez papír alapú számlázás.

Számlázó programmal (számítástechnikai eszköz útján) előállított számla:

Ezen belül beszélhetünk papír alapú számláról vagy e-számláról.

A számlázó programmal kiállított papír alapú számlát ki kell nyomtatni, és a vevő részére papír alapon kell továbbítani postai úton, vagy személyesen a kezébe nyomva a papír számlát. A vevő papíron köteles megőrizni a számlát alapesetben, viszont van olyan hogy hiteles e-konverzió. Ez kb. úgy néz ki, hogy a vevő beszkennelheti a papír alapú számlát, utána megnézi, hogy a szkennelt számlakép valóban azonos-e a papír alapú számlával. Ha azonos, akkor a vevő rátesz egy záradékot a fájlra, ami azt mondja ki, hogy a szkennelt számla minden tekintetben azonos a papír alapú számlával. Majd ezt követően a vevő ráteszi a szkennelt fájlra a saját elektronikus aláírását és időbélyegjét. Ezután elvileg már nem is kell tárolni a papír alapú számlát, de azért nem árt ha azt is eltesszük. Viszont az így elkészült számlát még archiválni is kell a hosszú távú biztonságos megőrzés érdekében, az elektronikus archiválásról szóló törvény alapján.

A kiállító részéről pedig van olyan, hogy papír alapú számla elektronikus másodpéldánya. Ez azt jelenteni, hogy ha a kiállító számlázóprogrammal hozott létre papír alapú számlát, akkor azt nem muszáj neki papír alapon megőriznie, hanem a számlázó program PDF számláját is megőrizheti, feltéve ha van rajta elektronikus aláírás és időbélyeg. Ezt is archiválni kell a hosszú távú megőrzéshez, az elektronikus archiválásról szóló törvény alapján.

A számlázó programmal kiállított e-számlán van elektronikus aláírás és időbélyeg. A vevő részére elektronikus formátumban kell továbbítani (pl. email, vagy weboldalról letölthető formában). Mind a vevő, mind a kiállító elektronikus formátumban köteles megőrizni az e-számlát, és archiválni is kell azt, az elektronikus archiválásról szóló törvény alapján. Az e-számlát úgy tudom, hogy ki lehet nyomtatni pl. könyveléshez, de az nagyon fontos, hogy mindig be kell tudni mutatni az e-számla eredeti elektronikus változatát (csak papír alapon nem lehet megőrizni az e-számlát).

Fontos tudni, hogy az Áfa tv. előírásai alapján elektronikus számlának minősül minden olyan, az e törvényben előírt adatokat tartalmazó számla, amelyet elektronikus formában bocsátottak ki és fogadtak be. Az áfa előírások értelmében a számla kibocsátása ténylegesen a számla számlabefogadó részére történő rendelkezésre bocsátással valósul meg. Ennek következtében elektronikus számlának minősül az eredetileg papír alapon előállított számla is, melyet azonban nem személyesen vagy postai úton bocsátanak a befogadó rendelkezésére, hanem úgy, hogy azt beszkennelve, elektronikusan továbbítják részére. Ezért elektronikusszámlának minősül a kizárólag e-mailben, egyéb elektronikus üzenetben megküldött PDF számla is.

A fenti bekezdés forrása: https://nav.gov.hu/nav/ado/afa/Az_elektronikus_szaml20200416.html

Tehát van olyan számla is, amit a kiállító papír alapú számlának szánt, de mivel csak elektronikus úton továbbította a vevő felé, és papír alapon nem, ezért az ilyen számla e-számlának minősül. Ha nincs rajta elektronikus aláírás és időbélyeg, akkor a befogadónak kell rátenni ezeket és megint csak archiválni kell a számlát.

Olyan is lehet, hogy adott számlát megkapunk elektronikus formátumban és papír alapon is. Ebben az esetben a kiállítóval kell egyeztetni, hogy ezt milyen fajta számlának szánta. Általában az ilyen számla papír alapú számla, és az elektronikus formában kapott fájl az csak a számlakép, nem maga a számla. Ha ilyen számlát csak elektronikus formátumban akarunk tárolni, akkor hiteles e-konverzióval át kell alakítani (lásd fent).

Befogadó oldalon az a szívás, amikor csak elektronikus formátumban kapja meg a befogadó a számlát, papír alapon nem, viszont a számlán nincsen elektronikus aláírás és időbélyeg. Ilyenkor a befogadónak kell rátenni a saját elektronikus aláírását és időbélyegjét. Ha nincs neki ilyen, akkor az gond, venni kell külön. Vagy még van olyan szürke zóna is, hogy ilyenkor a befogadó kinyomtatja ezt a számlát, és innentől papír alapú számlaként kezeli, majd ha bárki kérdezi tőle, akkor letagadja, hogy ezt a számlát elektronikus formátumban kapta volna meg, hanem mindenkinek azt mondja, hogy valójában papír alapon kapta meg, azért kezeli papír alapú számlaként, és nem elektronikus számlaként.

Összefoglalva szerintem ezekre kell figyelni:

A kézi számlatömböt teljesen felejtsük el, csak számlázóprogramot használjunk.

Befogadó oldalon: ha számlát kapunk, akkor először is el kell tudni dönteni, hogy papír alapú vagy e-számlát kaptunk. Ha papír alapút, akkor papíron kell megőrizni, és/vagy hiteles e-konverzióval átalakítani elektronikus számlává. Ha e-számlát kaptunk, akkor legyen rajta rendesen elektronikus aláírás és időbélyeg (ha nincs rajta, tegyük rá a sajátunkat), és az e-számlát archiválni kell az elektronikus archiválásról szóló törvény alapján.

Kibocsátó oldalon: szintén döntsük el, hogy amit kibocsátunk számla, az papír alapú számla, vagy e-számla. Legjobb szerintem e-számlát kibocsátani, mert akkor nem kell postázni. De ha a vevő nem egyezik bele az e-számla fogadásába, akkor sajnos neki papír alapú számlát kell kiállítani, amit postázni kell a részére. A papír alapú számlák elektronikus másodpéldányait őrizzük meg együtt a többi e-számlával, úgy hogy minden kiállított számlán legyen elektronikus aláírás és időbélyeg, majd ezeket archiválni is kell az elektronikus archiválási törvény alapján.

Időbélyeg egyébként nem kötelező az e-számlára, azonban ha nincsen rajta időbélyeg, akkor nem tudjuk garantálni, hogy a számla létrehozásakor az elektronikus aláírás, amivel aláírtuk a számlát, érvényes volt. Továbbá ha igénybe veszünk egy minősített elektronikus archiválási szolgáltatót, akkor oda csak olyan fájlokat lehet feltölteni, amin van elektronikus aláírás és időbélyeg. Tehát gyakorlatilag mégis csak kötelező az időbélyeg az e-számlára, hiába mondja a törvény, hogy nem kötelező.

ez nem jogi tanács, csak az én véleményem :)

Egy jó összefoglaló a témáról: https://nav.gov.hu/nav/ado/afa/Az_elektronikus_szaml20200416.html

Ez igy nagyon jol hangzik, mas kerdes, hogy en meg olyan esetrol nem hallottam a kornyezetemben, amikor egy szamlazoprogrammal kiallitott papir alapu szamlat kinyomtattak es postan kuldtek el - ez igy  nem eletszeru.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

És mégtöbb esetben pedig emailen kapsz egy linket, ahonnan letöltheted a számlát, ami ránézésre ugyanaz a normal szamla, amit en magam is kiallitok. Most akkor mi van, szamit ez barmit is, vagy csak egyfajta jogszabályi szorszalhasogatas? :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Pedig ha papír alapú számla, akkor NAV szerint postázni kell, vagy személyesen átadni papír alapon a vevő részére.

Más kérdés, hogy mi a gyakorlat. Abban igazad van, hogy az a gyakorlat, hogy sokszor PDF számlát küldenek csak emailben, postán nem, és a PDF számlán nincsen elektronikus aláírás és időbélyeg sem. Konkrétan én kaptam már ilyen emailben küldött sima PDF számlát könyvelőtől (!), és ügyvédtől (!) is. Ez is mutatja, hogy ez mennyire elterjedt gyakorlat.

NAV szerint ez nem oké, más kérdés, hogy egyáltalán büntettek-e meg már bárkit emiatt.

Itt van egy jó cikk: https://ado.hu/ado/pdf-szamla-tokeletes-megoldas-vagy-idozitett-bomba/

A NAV tájékoztatója e-számla befogadása esetén az informatikai rendszerbe ágyazott üzleti ellenőrzést tartja ajánlatosnak; hangsúlyozza, hogy ha az adóalany olyan elektronikus számlát fogad be, amin nincs sem elektronikus aláírás, sem hash kód, vagy bármilyen olyan informatikai megoldás, mely védené azt a változtatás ellen, célszerű lehet azt elektronikus aláírással vagy bármely más dokumentum védelemmel ellátnia; a megőrzés terén pedig az egyszer írható adathordozótól a komplex, drága rendszerekig bezárólag az adóalanyok számára a hétköznapban szokásos mentési megoldásokhoz képest nagyobb anyagi és/vagy adminisztrációs teherrel járó megoldásokat ajánl. (Még a járványügyi helyzetre tekintettel elfogadhatónak ítélt legalább két, eltérő adathordozóra történő mentésről is azt írja, hogy ez csak átmeneti megoldás, és később gondoskodni kell a hosszú távú megőrzésről.)

[...]

a legtöbben nem kockáztatják, hogy e-számlának minősüljön a PDF, hátha egy revízió azt állapítja meg, hogy hibásan kezelték. Mivel az adóhatóság álláspontja következetes a tekintetben, hogy a PDF-ben megküldött számlát a távnyomtatás kivételével nem lehet papíralapú bizonylatnak tekinteni, az adóalanyok nagy része jelenleg mélyen hallgat arról, hogy a papíron őrzött számlája eredetileg emailben érkezett meg hozzá, nem pedig személyesen nyomta a kezébe a partner, vagy közönséges, nem nyomkövetett postai levélben küldte meg neki. A jelenlegi gyakorlat tehát a vállalkozások közül még az amúgy jogkövetőket is arra ösztönzi, hogy hazudjanak, de legalábbis ne vallják be a teljes igazságot.

"A jelenlegi gyakorlat tehát a vállalkozások közül még az amúgy jogkövetőket is arra ösztönzi, hogy hazudjanak, de legalábbis ne vallják be a teljes igazságot."

- amikor a jogszabaly és az életszerűség homlokegyenest ellentétes iranyban tavolodik egymástól, akkor nem az utóbbival van problema. Az a jogszabaly pedig, amit nem lehet betartatni, nem sokat er,  maximum csak hivatkozasi alap lehet.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Igazabol be lehetne tartani, csak 1) a Magyar Posta megbizhatatlanabb, mint az en emlekezetem, pedig ahhoz kuzdeni kell 2) minden mas alternativa incredible draga.

Amugy, bizonyos esetekben van egy olyan kiskapu, hogy eleg az eladonak es a vevonek kinyomtatni az elektronikus uton eljuttatott papirszamlat, nem kell a Postat belerangatni. De ez nem minden esetben lehetoseg.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-