[Megoldva] Használt szerver keresés

Fórumok

Sziasztok!

Annyiszor volt már téma, hogy új szerver helyett érdemesebb egy régi vasat venni, ha az ember nem feltétlen garanciahuszár és nem mission critical rendszert üzemeltet.

Kinéztem egy új vasat, és arra lennék kíváncsi, hogy tényleg ki lehet-e hozni olcsóbban egy pár éves masinával, úgy hogy a teljesítmény is megmaradjon.

Ez a tudás lenne a cél használtan: Dell T140, E-2134, H330p, 16GB RAM, 3x2TB HDD

Természetesen gugliztam, néztem használt szerveres oldalakat, de nekem nem jött ki olcsóbban, vagy ha igen, akkor a fogyasztás a duplája.

Előre is köszönöm az ötleteket.

 

Ja, és torony, nem rack

Hozzászólások

Ezt simán kihozod. RAM-ból valszin 32G is kijön ennyi pénzből és diszkből én mondjuk ha már 7200rpm akkor 4db-ot javasolnék RAID1+0-ban. Az a titok, hogy nem biztos, hogy neked pont ilyen vagy ennek megfelelő gépet kell nézned, hanem ami tudásban hasonló. Minden esetre az első kérdés, hogy ezt a T140-et mennyiért tudod beszerezni minimum 3 év vagy inkább 5 év NBD garival és konkrétan mit néztél használtan?

Kezdeném itt, aztán válaszolok a többire is. Kaptam keretet, ez fér bele. Az adott konfig 315+áfa környékén megvan  3 év garival. Nem kell atomreaktor igényekre gondolni, pici fájlszerver, nagy százalékban word excel dokumentumoknak,  tartományvezérlővel (win 2019), semmi komoly lemezterhelés, inkább proci és ram a szükséges, pár saját programnak. Irodai szerver, nem tudom szebben megfogalmazni.

Ennyi pénzért én nem találtam "szerverebb" szervert, ami hotswap/bbu/komolyabb HW RAID, azok mind 5 kilónál kezdődnek, így is a ram meg a lemez nem gyári, de legalább új.

az élet olyan, mint az ásás - mindig felbukkan néhány gyökér. Ásóval jól rájuk kell b@szni, és haladni tovább - amarillo

> tartományvezérlővel (win 2019),

 

En windows tartomanyvezerlobol migraltam samba ala. Docker kontenerben leledzik, es (kopp-kopp) 2 eve teszi a dolgat. (normalis dell szerver alatt)

Multkor tesztbol nyomtam egy stop-ot neki, es raspberry 3b-n kiprobaltam, hogy megy-e. Ment.

Szoval ez a tartomanyvezerlo !== eros hardverrel.

 

Persze en nem akarlak lebeszelni egy szerverrol se, en is szeretem gyujtogetni oket:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Csatlakozom az előttem szólóhoz, a szükséges teljesítményt és egyéb paramétereket nézd, ne a konkrét típusokat használt gépek esetén. Nyilván egy még futó modell, ha akad is használtban, nem durván lesz olcsóbb, mint újonnan. Pláne a belépő szint. Ezek még eredetileg is garanciális korú gépek.

A fogyasztásos megjegyzés érdekes, mert pl. Dell eseténben a 11. generáció még szépen kajágatott (főleg a nagyobb modellek), de aztán a 12. generációtól (szerverhez mérten) nagyon előnyösen változott ez (ami nyilván nem a Dell-en múlt elsősorban, hanem a CPU és RAM fogyasztáson). Meg a zajszint úgyszintén sokat javult.

Nekem egy T320 fut itthon, használtan vettük. E5-2450 8C/16T proci, 64GB ECC DDR3, 8x3TB NLSAS HDD, H310 IT módban. 2x256GB és 2x500 GB SSD kiépítessel (az SSD-k újak, a többi használt/felújított), és normál üzemben 130W körüli a teljesítmény felvétele. Ez szerintem nagyon nem rossz ennyi tartalommal, szervertől. És az új árának kb. ötödébe került mindenestől, egy év garival (amit 2-3 évre, és akár helyszíni NBD-re is ki lehet egészíteni nem is túlzó pénzekért, később is).

A H330-ra mindentől függetlenül azt mondanám, hogy ha HW RAID-et használnál, akkor inkább 7-es szériás vezérlőt keress cache-sel és BBU-val. Nagyságrendekkel jobb a teljesítménye, és használtan marginális az árkülönbség. A 3x2TB-ból pedig RAID5-re tippelek, de azt szerintem ne. Pláne gyorstár nélküli vezérlővel. Inkább tükör+hotspare, vagy még egy HDD-vel RAID10.

Egyébként ránéztem erre a T140-re és majdnem dobtam egy hátast... Ez egy majdnem desktop gép, csak Xeon procival, 500 ezerért? Na ne már! Mint a HP ML10 sorozat. Tiszta szégyen szerintem ilyent szervernek hívni. Semmi sem redundáns benne (max a HDD, de annak a cseréjéhez is ki kell kapcsolni). Nem is tudom mekkora használt szervert kell nézni, hogy ilyen sok pénzbe kerüljön.

Dell T620 8xLFF (hot swap), kettő E5-2667 (2x 8 mag/16 thread, 2.9/3.5 GHz), 64 GB ECC, H710 (512M, BBU), 2x750W (hot swap), iDRAC7 Enterprise, 4x 4TB NLSAS, 1 év STD gari - 309e nettó... Ettől vannak a piacon jóval olcsób, kisebb teljesítményű gépek persze. Csak az új gép árából indultam ki a válogatásnál.

Dell T320 8xLFF (hot swap), egy E5-2420v2 (6 mag/12 thread, 2.2/2.7 GHz), 32 GB ECC, H710 (512M, BBU), 2x495W (hot swap), iDRAC7 Enterprise, 4x 4TB NLSAS, 1 év STD gari - 214e nettó.

Helyszíni 24 hó NBD gari plusz nettó 40e. Lehet további évekre is ajánlatot kérni a jobb cégeknél.

Azért egy Dual Xeonos cuccot ne tegyünk mellé, mert néhány hónap alatt a vellanyszámla elviszi a használt gépség előnyét. :) Amit használtban találtam, az egy ML310E G8 és ha azt erősebbre kéri, akkor is olcsóbb lesz, még 2 év garival is. Az NLSAS-t is fölöslegesnek tartom, a sima SATA szerverdiszkek elmennek szépen.

HP dolgoktól igyekszem távol tartani magam egy ideje. Szerver terén Dell-hez képest nekem sokkal több nehézséget okoztak. Ezért nem is ajánlgatom. Pl. A T320 előtt ML310 G8v2 volt itthon, nem csak neten olvasgatva vontam le következtetést, nem szerettem volna újabb HP-t. A cégeinknél vegyesen van HP és Dell, a HP-ket ott sem szeretem (bár meghibásodás egyformán nem jellemző, de pl. FW frissítés nekem sokkal macerásabb, és ugye nincs is, csak élő HP valamivel, míg a Dell mindenkinek adja csak úgy, ami használt gépek esetében nem mellékes).

Ékes példa az ellenérzésem forrására az egyik ügyfelünknél lévő ML10, ami nemhogy nem rendes szerver szerintem, de dekstopnak sem kellene, mert a CPU hűtőt kell kicsvarozni belőle (hivatalos leírás alapján), ha HDD-t akarok cserélni... Ennél még ez a Dell T140 megoldás is sokkal jobb.

A fogyasztás jogos. De hátha jól jönne az a plusz teljesítmény, és apránként üzemeltetésre szívesebben fizetik ki a pénzt, mint egyszerre vasra. Ráadásul a feladatot nem ismerjük, amit a szervernek meg kell oldani, így lehet a dual procis jobb.. Vagy nem. De elsősorban elgondolkodtatónak szántam, hogy ennyi pénzből mennyivel komolyab hardver is megvan használtan.

Tapasztalatom szerint a legtöbb cégnél van egy elképzelés, választanak hozzá egy új szervert, és mikor meglátják az árát, akkor jön az, hogy jó  lesz oda a kisebb is, mert "az nagyon sok". Szóval az sem kizárt, hogy ebben az esetben sem egy ilyen feltupírozott desktop volt az eredeti álomgép...

Használtan NLSAS diszket könnyebb venni, mint vállalati SATA-t. És a használt NLSAS tartósabb lesz, mint a vadi új desktop SATA (mert az ár miatt az szokott az alternatíva lenni a választásnál, nem a vállalati SATA modellek). Persze ha újonnan veszi, akkor nyilván a vállalati SATA jóval olcsóbb mint bármilyen SAS lemez.

Részemről pedig - feladattól függően - tennék bele SSD-ket (tükörben) rendszernek, esetleg nagyobbakat helyben tárolt VM-eknek, és mellé valamilyen nagy kapacitású HDD-t adatoknak (ezt is minimum tükörben). Szervernél is nagyon érezni, hogy SSD-ről fut-e, ha jól van tervezve a rendszer.

A duplatápos géphez, akkor illik két UPS-t is venni és sorolhatnánk. Ha nincs igény arra, akkor nem is mindíg jó beleugrani. Az nem biztos, hogy a 3,4GHz-es E3-asnál annyival többet kapnak egy 2,2-2,4GHz-es occó E5-ös párostól, legalábbis egyáltalán biztos, hogy érzik is. Az SSD jó tipp, meg kell nézni, hogy a vezérlő mennyire szereti, illetve van-e "hozzávaló" használt. Sajnos az elvi kompatibilitás egy dolog, de a sok egyedi fw-rel imádják megbolondítani a dolgokat.

Remekül működnek a HP-k, igazából olyat és olyan helyen kell venni, ahol az utsó fw-eket felpakolják rájuk. Ami 3 évnél régebbi, ahhoz már ritkán jönnek újabb fw-ek, illetve ugye most az intel miatt frissítgetnek. Ezzel együtt a HP egy csomó módon kiad 1-1 fw-t. Amihez mindenképp kell "carepack", az az SPP letöltése és a BIOS fw, egyébként egy ILO FW-t vagy raid fw-t le lehet tölteni egyesével, illetve én most CentOS-en is láttam csomagban egy csomó mindent. Szerintem ez is olyan, hogy mindenki ízlésének és tapasztalatának megfelelőt válasszon, hogy az üzemeltetése bevált módon mehessen.

Szerencsére sok helyen, sok használt szervert használok, nagy okosság, pláne lehet kombinálni mondjuk új diszkekkel. :) Használtan mindent könnyű venni, csak kérdezni kell. :) Sorjázik az enterprise SATA meg SAS is a polcokon, nem egy helyen. 2T-s "HP" SAS diszk EUR 40-50 körül látok, SATA-ból EUR 30 és közben még Enterprise is. Tartósság szinten WD Black-et mertem a desktopból szerverbe tenni, illetve énis tippként kaptam, hogy bírja, és télleg. Ezzel szemben idén 10k SAS diszkből egy alig néhány hetes kihullott, és egy 8T-s enterprise SATA is, ami szintén pár hetesen köszönt el. Hw elhullás ügyben nincsenek illuzióim, másnak se javaslom, mert nagyon olcsó a kopó/forgó alkatrészekből 1-2 darabot a polcra tenni és utána nyugiban lehet garizni. Sőt ezt még új beszerzésnél is remekül lehet alkalmazni,

Diszkből a csúcstartóim asszem 70k óra körüli 300G-s SFF SAS-ok, a második helyen 1T-s SFF NLSAS-ok állnak alig 70k órával. Ezek persze már csak egy-egy boot particiós raid1-et adnak, és hotswap hw raid van még erre is, meg tartalék a polcon.

Ha sok helyen, sok használt szervert használsz, akkor ajánlhatnál valamit 300 nettó alatt, ami processzorban hozza az E3-1241 v3 szintjét, védve kezel 4TB adatot (raid5,10,mindegy), és van rá valamennyi gari.

az élet olyan, mint az ásás - mindig felbukkan néhány gyökér. Ásóval jól rájuk kell b@szni, és haladni tovább - amarillo

Irtam a HP ML310 G8-at, erdemes ra ajanlatot kerni es mondjuk 4x2T diszkkel, bar en 4X4T-vel vennem titokban, hogy eleg legyen a budzsemejsztereknek. Mostanaban Serverelite-ektol veszek gepeket, de beleposzinten kevesbe mozgok. Ha a Dell a szimpibb valszin tudnak a fenti HP-nek megfelelot ajanlani.  A garit 2 evre siman megeri kihuzni.

Azért a ML310G8v2 semmiben nem különbözik a Dell t140-től, max annyit érek el, hogy szignifikánsan olcsóbban kapok egy ugyan olyan (vagy hangyányit gyengébb) gépet használtan, egy jóval szarabb raid vezérlővel (és a raid szó leírása közben köptem egyet).

Ettől függetlenül hétfőn ráírok a serverelite-re, de inkább egy ml350-el kapcsolatban

az élet olyan, mint az ásás - mindig felbukkan néhány gyökér. Ásóval jól rájuk kell b@szni, és haladni tovább - amarillo

Elkepzelheto, hogy tudjak rendes hw raiddel szallitani. A kiindulasi pont az E3-as kategoria volt az pedig ilyen, azert az uj aron 1-2 millio kozotti enterprise vasak nem lesznek hirtelen filleresek, szoval az ml350-ne szamits csodara. Raadasul kisebbek lesznek joval az orajelek, bar darabra soksok magod lesz.

Igazsag szerint en ml350 ala nem mennek, akkor se ha duplaannyiba kerul, mint egy beleposzintu.

A HP-kat én is hanyagolnám, nem vagyunk barátok, Dell irányába mozdulnék inkább, de meggyőzhető vagyok. Ugyan ez igaz az összes V3 proci előtti szerverre, azok már olyan idősek, hogy 2-3 száz ezret nem fizetnék értük. Valahol a határ az E3-1241 v3 nál van használt gép esetén, az már pariban van az E-2134-el. A 1241 környékén kezdett már a fogyasztás is baráti lenni, szóval attól fölfele néztem használt szervereket, és 1-2 db-ot leszámítva nem találtam 300 alatt, az is inkább Fujitsu vagy Intel.

az élet olyan, mint az ásás - mindig felbukkan néhány gyökér. Ásóval jól rájuk kell b@szni, és haladni tovább - amarillo

Ha reklám, majd az illetékes kidobja, de mi tőlük szoktunk használt szervert venni, ezért én itt nézem mindig elsőre:

https://serverelite.hu/hasznalt-dell-szerverek-79/tower-szerverek-83/t620-141/dell-poweredge-t620-2075

Ez volt az alap, ehhez adtam hozzá a HDD-ket szintén tőlük válogatva. Azt sajna nem tudom, hogy a T6xx vagy a T4xx széria működőképes-e egy CPU-val (ha nem kell kettő, de a fogyasztás számít). De biztosan segítenek a megfelelő modellt kiválasztani, ha nem pontos típust írsz az ajánlat kérésben, hanem szükséges képességeket.

Ráadásul most a linkmásolás miatt rápépve látom, hogy épp szépen ki van bővülve az aktuális kínálat, pl. van frissebb T430 is, meg T420 ha a T620 túlzás (fizikailag mondjuk azonos kivitel).

A HP ML310E G8v2 dologhoz annyit, hogy simán kérhetsz tőlük egy P4xx FBWC/BBU (talán P420 a korabeli) vezérlőt a használt gépbe jó áron (használtan), és akkor "igazi" RAID lesz benne. Egy dolog nem lesz így se, hot-swap HDD, mert az ebben nem volt (keretes a HDD rész, kívülről cserélhető, de nem hot-swap kivitel). Meg persze a táp sem redundáns.

Vettem tőlük 2017-ben egy Quanta szervert azóta megy  (1U rack, 10 GB spf+, 6 sata/ 8 sas  2x E5-2640 + IPMI port, 1 bővitő hely, v1 v2 LGA 2011 ) 

Interboltban 128GB hynix ram hozzá,  90 font a gép +64 e Ft volt a RAM. 

Kb 130 wattot fogyaszt normál üzemben  (Proxmox+zfs ) . 

Gyorsan változik a készletük.

Köszönöm mindenkinek a segítséget, a privát felajánlásokat is, a szerverbeszerzés megoldódott.

Ő lett beszerezve:

Dell PowerEdge T430 (8xLFF)

E5-2630v3, 16GB DDR4, PERC H730/1GB, 750W, 3x Hitachi 3TB SAS

És köszönöm a Serverelite segítséget, ajánlom másnak is.

az élet olyan, mint az ásás - mindig felbukkan néhány gyökér. Ásóval jól rájuk kell b@szni, és haladni tovább - amarillo

Interbolt nem rossz, bár a ram áraik horror kategória.

Én most vettem egy úl lapot (Asrockrack EPYC3251D4I-2T), 128GB ram (2x64GB ECC reg), Supermicro SuperChassis CSE-721TQ-250B ház.

és táp, 4 hdd, 3 ssd, 1 nvme ssd (Intel Optane 900p).

Beledobtam plusz 3 ventillátort és egy M1015 vezérlőt a mini SAS HD kábelek miatt.

Egy darabig elleszek vele, nagyjából lefedi a szükségleteket.

Szerkesztve: 2019. 12. 07., szo – 16:04

csak kerdezem hogy mi az oka annak hogy egy irodai "szerver" ami egy hasznalt DELL desktop gepben jobban megbizol mint egy sajat magad altal osszerakott uj desktop gepben ami ugyanugy "szerver" funkciokat lat el? ha 2 processzoros kellene vagy 2 tapos vagy 16 hdd kerulne bele vagy tobb mint 64GB memoria megertenem, de a fenti confignal?

neked aztan fura humorod van...

E5 proci, ecc ram, intel/broadcom hálókártya, normális hw raid, egymással kompatibilis tesztelt komponensek, esetleg iDRAC is.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

E5 proci - ezt hogy kell elkepzeni hogy megbizhatobb mint egy desktop proci?

ecc ram - ez a megfelelo desktop alaplap es cpu parositasaval mukodni fog

intel/broadcom halokartya - ezt kulon nem lehet megvasarolni?

normalis hw raid - ez hogy megbizhatobb mint egy szoftveres raid1+spare? mit csinal jobban?

egymassal kompatibilis tesztelt komponensek - az alaplap gyarto ad listat amivel tesztelte

iDRAC - emiatt hogy fogsz jobban megbizni benne, hogy kepzeljem el?

neked aztan fura humorod van...

Használt dektop gépről szó nem volt ebben a topicban. Egy használt szerver pedig inkább való szervernek, mint akár egy új desktop. A szerver attól szerver, hogy eredetileg a 24x7 üzem volt fejben, mikor összeállították. A felhasznált komponensek akár egy desktop gépet is kiadhatnak valóban (van HEDT Xeon, van dekstop-ban is sok ECC memória, stb.), de itt a folyamatos üzem a lényeg szerintem. Nem utolsó sorban számíthat az OOB management, ami desktop gépen nincs.

"Használt dektop gépről szó nem volt ebben a topicban."

https://www.dell.com/hu/kis-es-kozepvallalat/p/poweredge-t140/pd

"Max. egy Intel® Celeron® G4900 processzor, processzoronként akár 2 maggal"

azert ez inkabb desktop kategoria, de oke ezen lepjunk tul

 

"A szerver attól szerver, hogy eredetileg a 24x7 üzem volt fejben, mikor összeállították."

ha az alkatreszekbol amibol osszeallitasz egy desktop gepet szinten 24/7 uzem volt fejben?

 

"de itt a folyamatos üzem a lényeg szerintem"

notebookom 7 eve megy folyamatosan, se kikapcsolas, se altatas, se hibernalas, semmi.

 

"Nem utolsó sorban számíthat az OOB management, ami desktop gépen nincs."

tehat emiatt bizol meg jobban a hasznalt "szerver"-ben?

 

meg mindig erdekelne hogy miert biztok meg jobban egy hasznalt "szerver"-ben.

a marketing reszet ertem, es jol is mukodik, hiszen joval dragabban el tudjak adni ezeket a vasakat, de mi az ami miatt szerintetek megbizhatobb?

es hidd el tenyleg nem lebeszelni akarlak, tolem mindenki abban bizik amiben akar, csak erdekelne

neked aztan fura humorod van...

A T140-re írtam is az elején, hogy nem feltétlen kellene elszórni rá azt a sok pénzt, mert az inkább desktop belsejű (kivéve, hogy szerver szintű garanciát lehet igénybe venni rá, tehát csak hardveresen desktop, de erről alább).

A felhasználási mód, az erre alkalmas gép választása, és az aztán ebben való megbízás összegüggenek. Ha olyan gépet választok, amit arra találtak ki, amire én használni szeretném, akkor onnantól megbízok benne, hogy jó lesz arra, amire használni akarom... A desktop gépet/alkatrészeket nem szervernek találták ki, így általában nélkülöznek olyan hardvereket, amitől valószínűleg megbízhatóbb lesz folyamatos üzemben. Így desktop gépben nem bízok meg, hogy jó lesz szervernek akkor sem, ha az összes kompatibilitási táblázat azt mondja, minden rendben lesz a tervezett környezettel, és az a tapasztalatom, hogy általában bírják a folyamatos üzemet is.

Én szerver alatt azt a gépet értem, ami a lehető legtöbb ponton redundáns (az elfogadható gazdasági kereteket, valamit az elvárt rendelkezésre állást figyelembe véve). Innen nézve egy szerverben minden legyen redundáns ami általában elromlik. Tehát tápegység, HDD-k, memória (legalább ECC, hogy tudjam ha rossz). Az sem baj, ha ezen egységek cseréjéhez nem kell leállítani a gépet, az segíti az SLA tartását. Egy desktopra szánt alkatrészekből épülő gépnél mindezt persze meg lehet valósítani, csak az jellemzően nem lesz olcsóbb semmivel, mint egy gyárilag erre épített szerver. Ezen felül szerver szolgáltatások, operációs rendszerekre legyen kitalálva. Rengeted szerver SW hibát olvasok, ahol előbb-utóbb kiderül, hogy desktop cuccon futtatják, és ekkor mindenki széttárja a kezét, hogy fogalmuk sincs, minden tesztelt szerveren ez vagy az tökéletesen üzemel (nem csak a gyári support, de a fórumokon is jellemző ez).

Az meg, hogy használt vagy új, nálam csak az elvárt garancia miatt érdekes jelenleg (mondjuk újra van onsite 4-8 órás csere lehetőség - csillárdért - és max. 5 év, használtra jellemzően NBD onsite az elérhető legjobb max. 3 évig). Ha van garancia, akkor tudom, hogy az adott gépre hardver hiba esetén sem kell váratlan összegeket elkölteni, tehát tervezhető az egész anyagilag. Innentől fogva csak az dönti el, hogy vadi új legyen, hogy olyan technológiára szükségem van-e, ami használtban még nem éhető el, annyira friss (pl. legújabb CPU-k).

Garancia, ami szerintem megkülönböztet leginkább: desktop alkatrészekre általában 1-2 év a garancia, nagyon drága (jellemzően gamer) cuccokra esetleg 3 év. És nincs onsite és/vagy NBD csere, csak olyan, hogy beadom/elküldöm, és majd lesz valami valamikor. Az meg, hogy tartsak még egy garnitúra nagy teljesítményű alkatrészt emiatt polcon a garis gépemhez, szerintem nem életszerű. Ahogy az sem, hogy elszaladok beszerezni cserét, amikor a rosszat elküldöm gariban és hetek, mire jön a garcsere (és akkor is lesz plusz egyem polcon, amit ki kellett váratlanül fizetni).

Ha egy gép nem tudja így sem biztosítani az elvárt rendelkezésre állást, akkor mindegy, hogy használt vagy új (egyiket sem fogják percek alatt rendbe hozni, ilyen opció nincs), más módon kell az SLA célt elérni (pl. klaszter, meleg tartalék, hideg tartalék, stb). Itt megint bejöhet, hogy egy vadi új szerver 4 órás onsite garival lehet annyi, vagy drágább, mint három használt, klaszterben... De itt meg hozzá kell számolni a telepítés és üzemeltetés plusz költségeit/igényeit. Ezek már nagyon feladat függőek, de az alap, hogy amennyire csak lehet, biztosítsuk a folyamatos üzem lehetőségét, továbbra is állnak hardveresen.

Szóval száz szónak is egy a vége, a 25 éves tapasztalatom azt mondja, hogy vészmegoldásnak lehet desktop gépet szervernek kinevezni egy időre (pláne otthon; vagy pár fős, kis cégnél), de ha van rá lehetőség, akkor erre való célhardvert (szervert) kell venni, mert azzal van a kevesebb baj összességében/hosszú távon. A gyakorlatban már eljutottunk oda (mi, szerencsére), hogy ha az ügyfél nem hajlandó legalább egy használt, megfelelő teljesítményű szerverre áldozni, akkor nem vállaljuk a munkát. Mert nem csináljuk magunknak a plusz melót a desktop gép meghibásodása esetén a szaladozással, trükközéssel, és a magyarázkodással, hogy "dehát ez egy szerver, miért állt meg, és nem használható két napig?". Mert az ügyfél azonnal elfeledi, hogy ő csak desktop gépre adott pénzt, ahogy elindul az új rendszer rajta. És mivel szerver szolgáltatásokat nyújt, az ergo szerver, és azt várom tőle minden téren, amit egy szervertől szokás - miközben ez csak egy desktop, desktop képességekkel, feltételekkel.

Már jóideje a Microsoft-féle high availability a menő / trendi. Azaz tároljuk az adatot több gépen is, ha az egyik szerver beszarik, megvan az adat még 2 másikon. A Sun féle kiműtjük a RAM-ot a futó OS kernel alól mágia már nem hozza be az árát, éppen ezért nem is trendi 2019-ben. Cserébe nem is kell szerver-szintű vas, csak legyen belőle elég sok 1 helyen.

hiszen joval dragabban el tudjak adni ezeket a vasakat,

Inkább olcsóbb,

 Mentésnek javasoltam használt szervert ,  új desktopot vettek:
(ASUS business alaplap , i3 , 16g ram, seasonivc táp, doboz (31+40+24+22+12 , netto 100 eFt.)

használt szerver pl: 
DELL POWEREDGE R720 XEON 6CORE E5-2620V2 2,1GHZ 32GB RAM 8LFF HDD BAY 0HDD PERC H710 BBU RAID IDRAC7 2X 750W PSU netto 94 eFT

Kar, mert van egy elfekvo HP DL 385 G2-esem, 24GB ram-mal, es 8 db hdd-vel. It all a sarokban mar egy joideje. Szivesen elpasszolnam. Ja rackelheto, dualtapos.

Sziasztok!

Szeretném megtudni, hogy egy dell R710 házba illeszkedik-e egy R730 v R740-es alaplap? Szeretném felújítani az R710 szerverem.

Inkább HP-ban vagyok otthon, de pár hete találkoztam futó R710-zel. Szerintem ilyesmi nem működik más gyártónál sem, amúgy sem jó ötlet valszin, mert minden szögletben fw van. Az R710 konfigtól függően érdemes vele foglalkozni vagy cserélni teljesen szerintem. Ha minden igaz, akkor a G6/G7-es HP gépek korlársa, ott azt nézném meg, hogy ha SFF akkor milyen diszk opcióim vannak, rendesen kezel-e már SSD-t, illetve a tápegységekből van-e nagy hatásfokú. Emlékeim szerint az R710 830W-os normál táppal jön, de van 500W-os nagyobb hatásfokú is. Az 500W is rengeted, mert igen izom konfigot kell összehozni, hogy akár a 300W-os leadott teljesítményt elérd, cserébe a nagyhatásfokú 500W körüli jóval békésebb. (A relatív kis fogyasztás, mondjuk 150-250W körül a hatásfok görbe sokkal kedvezőbb szakaszára esik, még terhelés elosztott tápokkal is.)