HOVD 2019 - Kedvenc kommunikációs megoldás

Címkék

Szavazz az alábbi kategóriákban! Kedvenc ...

facebook messenger
16% (159 szavazat)
facetime, imessage
5% (51 szavazat)
google hangouts, google meet
10% (95 szavazat)
irc, xmpp, matrix (vagy egyéb opensource, federated megoldások)
12% (123 szavazat)
microsoft teams, skype for business, skype
5% (54 szavazat)
signal, wire (vagy egyéb opensource, centralizált megoldások)
6% (57 szavazat)
slack, discord
12% (120 szavazat)
telegram
15% (147 szavazat)
viber
14% (143 szavazat)
whatsapp
4% (38 szavazat)
Összes szavazat: 987

Hozzászólások

Egyik sem, peer to peer megoldást használok, nem szolgáltatást.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Sajnos a pulseaudio így a 13.0-s kiadásnál is bugos, de nagyon, így ha esetleg recsegne a hangja, azzal lehet trükközni, hogy a hangszerver alapértelmezett mintavételi frekvenciáját 48 kHz-re állítod, mert az opus codec is ezt tudja. Ezáltal a hangszerver válláról leveszed az újramintavételezés terhét. Ez nem minden hardware-nél jön elő, csak azért írom, hogy ne a seren-ben keresd a hibát, és ne is a hálózati rétegben, mert nem csomagvesztés miatt van, ha egyáltalán. Ennek igen alaposan utánamentem, annyira, hogy a forráskódban pontosan meg tudom mondani a hiba keletkezésének helyét. Lényegében valakinél time out lesz, így a pipe lezárásra kerül, ekkor elakad a hang, s újra fel kell építeni a hangszerverrel a kapcsolatot. Hogy mi a pontos ok? Az, hogy a pulseaudio-t sikerült úgy megírni, hogy nem vettek tudomást arról, hogy létezik a linux kernelnek ütemezője, s nem akkor kapja meg a pulseaudio process illetve a kliens a vezérlést, amikor azt Lennart Poettering megálmodja.

De ha olyan a hardware-ed, hogy ezzel nincs gondod, vagy a default sampling rate-nek 48 kHz-et mondasz, akkor szép a hangja. De gyanítom, akkor is, ha alsa hangrendszerrel használod.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> a pulseaudio-t sikerült úgy megírni, hogy nem vettek tudomást arról, hogy létezik a linux kernelnek ütemezője, s nem akkor kapja meg a pulseaudio process illetve a kliens a vezérlést, amikor azt Lennart Poettering megálmodja.

Gondolom eleve úgy tervezte, hogy az ütemezőt is ő fogja írni, csak _még_ nem tartunk ott a fejlődésben :-)

Van valami kezdeményezés a Fedorában arra, hogy kiváltsák a pulseaudio-t. Előbb egy új réteg lesz a pulseaudio fölé - mintha nem lenne így is elég :( -, aztán lehet, hogy önálló életre kel pulseaudio nélkül. Úgy tudom, nem csak hangot, hanem videót is tudni fog, kíváncsi leszek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Vagy én nem értem a hozzászólásodat, vagy te nem az enyémet. Azt írtam, van Fedorára egy kezdeményezés. Nem én írom, a Fedora fejlesztői. Miből gondolod, hogy nem lesz belőle semmi? Ezen felül mi a bajod azzal, hogy a számítógépeket a saját szakmám szemszögéből, hardware fejlesztőként szemlélem? Különösképp annak fényében, hogy gépészmérnökként szegről-végről te is mikrokontrollerekkel foglalkozol. Amúgy tényleg nem értem, hogyan jön ez ide, amikor egy Fedorába álmodott multimédia alrendszerről szóltam.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Maradni fog minden a régiben... == Hány éves a linux? Naugye. Mégis szarvashibákkal kell megküzdeni. Kissé szkeptikus vagyok.

....és assembler/hardver szemléletedet == Legalább tudod mit csinálsz. Tehát ez kifejezetten előny. *

továbbra is a szarköszörülésre fogod használni. == Lásd fent: Nem fog sikerülni, tehát lesz mit tenned.

Vitán felül áll, hogy képes vagy megtenni, == Hiszek benned, mert érted és ki is tudod javítani.

de attól még sokak számára használhatatlan marad. == Hiába javítod ki, mert az új kezdeményezés is minden bizonnyal bughalmaz lesz, amivel sokan fognak szívni.

Összefoglalva: Megdícsértelek, de a legújabb titánoknak nem hiszek. (akik nem azonosak veled)

 

A véleményemet arra a tapasztalatra alapozom, hogy rengeteg dolgot egész jól el tudnak készíteni, de egyes dolgokat meg nem. A haggal kapcsolatos dolgokat meg igen gyakran nem. Úgy látszik a hang az olyan entitás, ami nem tűri a dilettánsokat és talán nem "csak szoftver".

 

* gépeszmérnökként == Nem győzöm hansúlyozni, hogy van ilyen diplomám, de soha nem dolgoztam a szakmámban. 1983-tól a VIFI-ben dolgoztam. A beosztásom a végzettségem miatt gyártmánytervező volt (~gépész fejlesztőmérnök), de az osztályvezetőm jóvoltából hardverfejlesztői munkát végeztem. (lézernyomtató, cdrom vezérlő) A hardveres pályafutásomat hosszabb AIX kitérővel megszakítottam. Ez alatt a hardver megmaradt hobbi és mellékes munkaként. Terveztem pécébe kártyákat bios extension-t és programoztam assemlerben. Úgy 7 éve folytattam a szakmát. Jelenleg kisebb motor(kerékpár)diagnosztikai műszereket tervezek. (mikrokontrollerrel, assemblerben, de meg tudnám írni C-ben is:))

Szóval pont arra utaltam, hogy hardveres szemlélettel nyilvánvalóan ki tudod javítani a szoftveresek remekműveit. ;)

Ja, így, szótáras segítséggel már világos, szóval a szkeptikus lényed jött elő. :) Őszinte leszek, sajnos én is így látom ezt. Titkon remélem, hogy jobb lesz, de a realitás ezzel szemben az, hogy semmivel sem lesz jobb, legfeljebb másképp lesz rossz. Mondjuk ott nem fog ropogni a hang, csak elszáll az egész a legváratlanabb időpillanatokban.

Nekem az a furcsa, hogy a fejlesztők között ez senkinek sem éri el az ingerküszöbét, vagy mind olyan hardware platformot használ, amelyiken nem jön elő ez a hiba. Mindig is az volt, hogy valamiért megnő a pulseaudio CPU igénye, s ekkor elkezd ropogni a hang. Valami olyasmi lehet, hogy szétcsúsznak az időzítések, s talán egy zárt ciklusban várja, hogy megkapjon egy buffernyi adatot. Érzésből azt mondom, hogy ha valamelyik irányban egy buffernyit ilyenkor eldobna - tehát vagy nem várná meg az inputot, vagy eldobná, amit a hangkártyának adna -, újra magához térne az egész. Ehelyett viszont csak kínlódik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem az a furcsa, hogy a fejlesztők között ez senkinek sem éri el az ingerküszöbét, vagy mind olyan hardware platformot használ, amelyiken nem jön elő ez a hiba.

Itt kezdődnek a dolgok és darabonként is szomorúak.

Pedig létezik olyan programozási technika, amivel szinte agy nélkül is meg lehet oldani bármilyen időkritikus feladatot. Persze ahhoz fel kellene ismerni. Naaagy szoftveres kollégáknak szoktam magyarázni, hogy hiába Windows, meg bonyi, de próbáljon már működő kódot előállítani arra a MacBook Pro Core i7-es gépre.  Mert elég gáz, ha a 8 bites mikrokonrollerrel földbe döngölöm. :-D

Talán emlékszel a hálózatos hangátvitelt boncolgató blogomra. Volt, aki még a problémát sem értette, mert abban tudott csak gondolkodni, hogy ha egy függvénynek átadja, hogy 44100, akkor az bizony 44100, és igen sokat kellett magyaráznom, hogy ez egy ideális világban van így, de egy valóságos frekvencia sohasem a nominális, s erről a függvények mit sem tudnak majd. Nekem ezzel a szemlélettel van bajom. Végig sem gondolják, milyen fizikai folyamat van mögötte. Ha egy paramétert megad egy függvénynek, akkor az úgy lesz. Remélem, sikerül robot kart is egységugrás sebességgel vezérelni. Hátha sikerülni fog... vagy nem? :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Sajnos pontosan értem miről beszélsz. A little különbség csak annyi, hogy nem blogon boncolgatom, hanem a való világban magyarázgatom a zoftveres uraknak. Így aztán a piros-kék-zöld-sárga grafikonon kívül vajmi kevestet tesznek hozzá egy műszer vindózos felületéhez. Ha szükég van egy szűrőre, akkor kiszámolom, megkeresem, hogy C# esetén mit kell letölteni és megmondom hogyan kell paraméterezni. Persze megpróbálom érzékeltetni a miértjét is, de nem sok sikerrel. Ez már-már tudathasadásos állapot: Azt hiszem, hogy a szoftvert is én írtam. ;)

A hangot meg szoftver módszerekkel feldolgozni igen érdekes dolog. Ehhez képest régen, amikor még az 50Hz nem volt stabil, a napi frekvenciaingadozást vágták egy hanglemezre. Kvarcvezérelt lemezjátszó? Az enyémen mechanikusan ±7% eltérés állítható be a névleges sebességhez képest. Van hasonló szoftveres megodás is. Tudod miért?

Nem a hardver megoldásra gondoltam.

A ±7% kb. fél hang. Megfelelően beállítva egy modern hangolású (a=440Hz) zenekar által eljátszott klasszikus művet az eredeti hangszínnel hallgathatsz meg (a=415..465Hz).

Itt egy jó leírás: Nem náci találmány a zenei A hang

Ezt rosszul tippeled. Poettering nem úgy tervezte, hogy az ütemezőt is ő fogja írni, hanem az egész kernelt ő fogja kerneld néven fejleszteni ütemezőstől :D A végén meg minden klappolni fog, kerneld, systemd, homed, pulseaudiod, gnomed = linuxd.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Itt a /valami az az interaktív felületen értendő. Parancssori paraméterekben a unixos -akármi metodikát követi. Ha nem /-rel kezdődik interaktívan az iromány, akkor az chat üzenetként kimegy hálózaton a partnerek felé.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"kommunikációs megoldás" - Elég furcsa kifejezés, ebbe a kategóriába belefér szerintem az e-mail, telefon vagy a beszéd is.

Ilyen világban élünk. Mostanában főleg. Bekapcsolod a tévét, kinyitod az újságot megy az uszítás és az egymás ellen hergelés. És nem próbálom idekeverni a politikát, mert pártállástól és nézetektől függetlenül mindenhol ez megy. Ilyen a közhangulat, és ezt kár tagadni. Eközben az élet sok szempontból szar. Persze, hogy ide jönnek az emberek kiengedni a fáradt gőzt. Ami a szomorú, hogy a platform ezt hagyja. 

Miért, az jobb lenne, ha inkább IRL vezetnék le a feszültséget?

De miért kell állatok módjára viselkedni? Miért kell egy platform ahol az ember állattá (trollá) tud változni? Miért nem tudunk kultúrlények lenni? Azért, mert - ahogy írtam - a csapból is ez folyik. 

Az elfogadható szint szerintem nagyon más az értelmezésünkben. Amikor a coca colás témában egyik fórumozó azt mesélte, hogy lehet inkább megölné a fiát, mint hogy melegnek lássa szerinted milyen szintet üt meg? Vagy a folyamatos káromkodás, libsizés-komcsizás, káromkodás, stb?

Egyáltalán mi helye van ilyen témáknak egy INFORMATIKAI fórumon?

A politika a közélet, az életünket alakító szabályok kialakulása. Eleve nincs olyan, hogy valaki nem politizál. Amikor azon nyafog, hogy elfogyott a pénze, akkor is politizál, legfeljebb nem tud róla, nem nevezi annak. Továbbá az informatikához tartoznak közbeszerzések, egyes állami implementációk, így megint csak nem tudod politikamentesen szemlélni ezt. Jól van ez így addig, amíg nem durvul el a beszélgetés.

Ami a kulturált viselkedést illeti, kérdezd meg az amerikai vezetést, hogy miért nem beszélgettek Szulejmánival, vagy mennyire van rendben, hogy valakit megölünk, mert túl jó stratéga, s létezése sérti az érdekeinket. Vagy nézd meg a híreket, minden napra jutott olyasmiből - bár szerintem csak a sajtó húzott bele, gondolom, ez amúgy is a mindennapok része sajnos -, hogy akár csak itt, Magyarországon melyik elborult elméjű ölt meg valakit. Igény lenne a kulturált viselkedésre, de az emberek frusztráltak. Az okokat nem tudom, de vannak tippjeim. A növekvő jövedelmi különbségek frusztrációt okoznak, s jogos igazságtalanságokat hordoznak magukban. Továbbá például a telefonhasználattal az eddigiekhez képest is jobban elszeparálják maguktól egymást az emberek, szerintem sokan nagyon nehezen ismerkednek, ez okozhat szexuális frusztrációt is. A politika kiéleződése, a gyors változások, globalizáció vs. nemzetállamok, hogy csak egyet említsek, vagy akár a népvándorlás szintén ilyen lehet. Van egy rakás feszültségforrás, az emberek feszültek, idegesek, félnek, s meglehet, előbb ütnek, mint kérdeznek vissza, hogy jól hallották-e, amit mondtál.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kérlek ne lopd el a szavaim, én szoktam azzal jönni, hogy én mindaddig a témáról beszélek, amíg valaki el nem kezd velem személyeskedni. Szépen eljutottál innen, ahol elmondtam, hogy nélkülem is szétbasztatok egy topikot oda, hogy engem hibáztatsz. Talán ezt kéne abbahagyni.

trey @ gépház

Redditet javaslom. Én spec sorozatokkal kapcsolatos subokat követek. Biztos van ott is anyázás, de gyorsan el is tűnik vagy a süllyesztőben, vagy a moderátorok által. Amit látok: Értelmes vagy értelmetlen beszélgetés arról amit mindenki szeret, vagy amit nem, viták, nem veszekedések, stb.

Simán úgy lehetett érteni, hogy te veszel vissza az agarakkal önszabályozással élve. Hogy biztosra menjek, meg is néztem, hogy a Flame-topikot zároltad-e ideiglenesen, nehogy félreérthető legyen. Az meg, hogy én (a ti halmazaként) mit b*sztam szét, alaposabban megnézheted; nagyon visszafogott vagyok. (Bár nem kell, alapjáraton sem szeretek szitkozódni, igyekszem kerülni. Most ne keresd vissza, biztosan használtam én is trágár szavakat, de hogy az oldalad szétbarmolására tennék igyekezetet, ezt azért visszautasítom.)

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓
Szerkesztve: 2019. 12. 19., cs – 23:38

Erdekes kerdes, a "kedvenc". Az itt felsoroltak kozul A facebook messenger a "szukseges rossz" ha el akarok erni mindenkit. Ha csak rajtam mulna akkor Telegram (szeretem a botokat benne)

>Ha csak rajtam mulna akkor Telegram (szeretem a botokat benne)

Telegramra szavaztam én is, de egyre kevésbé rajongok érte. Amikor anno felraktam még pár megát evett a desktop kliens, most meg majdnem 300-at. A mobilos értesítés beállítások mintha visszafelé haladnának (igaz android verziót is váltottam közben, ez is belejátszhat), meg gyűlik szép lassan még pár ilyen apróság.

Nekem egy szöveges chat kliens kell amin át lehet dobni képeket, fájlokat is, jó keresővel, jó android és desktop klienssel (utóbbiból webes is megfelelne nekem). A jó bánatnak kellenek animálódó SVG emojik, meme gifek meg a sok szarság.

Akkor jelentkeznék. Részemről azért kedvenc, mert a digitális kommunikációs igényeim nagyját kielégíti (szöveg, képküldés, hang, videó, bár webes mivoltából adódóan nem mindig megbízható), van csoportos chat, létezik telefonra ÉS az emberek jelentős része elérhető rajta. Szóval kényelmi szempontból határozottan jól vizsgázik. Főleg, hogy rengeteg cég is fenn van FB-n úgy, hogy még azt is realizálják, hogy emberek ott is keresik őket.* E-mailt meg rühellem sok szempontból.

Ezen túl van Telegramom (3-4 ember miatt, abból talán ketten nem elérhetőek FB-n), van Skypem (2 ember miatt, egyik szintén létezik FB-n, csak nem nagyon használja), volt Viberem konkrétan 1, azaz 1 ember miatt (éppen nem volt fenn FB-n, persze azóta újraregelt egy időre). Meg van még egy ismerősöm, akit csak Gtalkon érek el. Régen még fenn voltam IRC-en, aztán 2,5 éve arról is letettem egyrészt a társaság kontraszelektáltsága miatt, másrészt mert akivel még akartam onnan kommunikálni az úgy is fennvan FB-n. Ja meg van egy ember, akinek ugyan van telefonja, de elérni kb. úgy lehet, hogy ha felkeresem személyesen adott időben adott helyen, ahol meg szokott fordulni vagy üzenek vagy 4 ismerősével, kb. mint 1800-as évek végén. (Tele is van a hócipője a nővérének, hogy mindenki rajta keresztül üzenget.). Ja és persze mondta már valaki, hogy tegyem fel a Discordot meg a mittudoménmit, mert most épp az kellene 1 ember miatt...

Szóval kellene használnom 6 féle kommunikációs megoldást kb. 10-12 ember miatt, miközben az emberek 97%-át elérem Facebookon vagy telefonon keresztül. Szóval de, határozottan örülök annak, hogy van egy sokoldalú, használható kommunikációs szolgáltatás és nem kell mindenki után külön rohangálni.

személyesen beszélgetni az emberrel

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Slack -et elég masszivan toljuk egy 4-5 éve. A mai szervezetlen agyatlanul rohangálós világban jó segédeszköz, mert mindenki oda tudja böfögni a fájljait, rajzait, kommentjeit, mondásait, és amikor rád szállnak, meg tudod mutatni hogy melyik megrendelő oldali hülye mondott hülyeséget ekkor és ekkor. :)

Szerkesztve: 2020. 01. 03., p – 12:19

Szavaztam a kedvencre, de azt alig használom, mert majdnem mindenki akivel kapcsolatban vagyok mást használ.

A többség pedig azon a máson belül is mást-mást használ. :(

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Az a baj, hogy sok embert meg tudnék győzni, de ők is abban a helyzetben vannak mint én. Tehát nekik is sok embert meg kellene győzni.
Ha ilyen képességeim lennének a láncmeggyőzésre, akkor politikusnak állnék és eljönne az Eldorádó! :)

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Oké, de itt az a kérdés, hogy mi a kedvenc. Nem az, hogy mit használsz (bármilyen okból) a leggyakrabban. Autós példa:

Egy kis autót használok leggyakrabban, mert a használati szokásaimhoz és a városi parkoláshoz ez az ideális, de nem egy rakéta, pedig szeretem a sebességet. A kedvencem azonban nem az, hanem mondjuk egy Lamborghini. Vagyis, ha a kedvencemet kérdezik, akkor a Lambora szavazok.

trey @ gépház

"kedvenc" még akár céges környezetben is az FB messenger (csoport). Miért? Mert a "menj már el az 1/36ba" "figyi már itt vagyok, gyere már le",stb. üzeneteken túl van ebbe egy rakat hülyeség is bekerül GIFektől kezdve a beszólásokon keresztül minden. Nyilván ebben a csoportban semmi olyan nem került leírásra ami bármennyire is hasznos lenne bármelyik "háttérhatalomnak", ha csak nem a szobaszámok, esetleg a belső telefonos mellékek.. 

Miért? Mert kb mindenki telefonján ott van és kész.

A következő lett volna a Viber, bár az nem kedvenc, de azt is használjuk hasonló dolgokra, de ott inkább csak "tényközlés" megy. Ott sem megy érzékeny információ.

De félünk, mikor borítja ránk a háttérhatalom az asztalt.

Ha meg egyénileg nézzük, akkor FB messenger? Megint csak miért, mert kb. mindenki telefonján ott van. Az meg engem nem nagyon zavar, hogy a "magánbeszélgetéseimet majd jól lehallgatják", mint fentebb pár emberkét.. Hallgassák le. Akkor megtudják hogy a Panninak folyik az orra.... a gyerek megint nem ment iskolába... Egyelőre MÉG nem vagyunk Kína.. szóval ez engem hidegen hagy.

Az a jó, hogy míg korábban a facebook alkalmazásban volt a messenger, most már külön van. Így ha valaki csak a családdal és barátokkal akar megosztani fényképeket, stb. a facebookon, akkor nem kell feltenni a messenger alkalmazást, tök jól meg lehet lenni nélküle.

Ettől függetlenül pl. ha valaki messengeren ír, akkor azt azért pár napon belül jellemzően észreveszem, és ha kedvem tartja, meg is nézem amikor legközelebb számítógépről belépek.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ha annyi ezresem lenne, ahányszor ezt IT-sektől hallottam, hogy igen, tudja, hogy nem biztonságos, de a környezete ezt használja, így ő is "kénytelen" ezt használni. Szerintem meg nem kényszer. Csajom is nagy nehezen tudomásul vette, hogy nem írhat rám napközben random chat-eket, amikor épp nem jut jobb az eszébe. Cserébe most rám telefonál :-(

Ha annyi ezresem lenne, ahányszor ezt IT-sektől hallottam, hogy igen, tudja, hogy nem biztonságos, de a környezete ezt használja, így ő is "kénytelen" ezt használni. Szerintem meg nem kényszer.

Hát persze, hogy nem az! Nekem sincs fenn, sosem volt, mégis élek. Az emberek, akiknek fontos volt, hogy elérjenek, megtanulták idővel, hogy min vagyok hajlandó kommunikálni. Aki szeretne, elér ott, aki nem akarja ... profit! Legalább nem keres feleslegesen.

Ja, mondjuk könnyű annak (pl. én), akinek ez az aránya: 90%-ban engem akar más elérni, 10%-ban én szeretnék mást. :D

trey @ gépház

Hangouts -ra szavaztam, de csak mert az e-mail nem volt a listában.

Oké, itt csak szinkron eszközök vannak, de van értelme a szinkron és az aszinkron kommunikációs eszközöket külön versenyeztetni, nem fogja ez torzítani az eredményt?

Többet jelölnék szívesen, kár, hogy nem lehet.

@trey - jok ezek a szavazasok, de remelem mar uton van az ajaxos verzio, ugyanis nagyon idegesito a form submission > page reload (plane mobilon), majd visszatekerni a megfelelo bejegyzesig..

Telegram-ra szavaztam, mert alapból több jópofa feature is van benne, mely vonzó.

Ellenben a legtöbbet mégis a Discord-ot használom.

Egyiket sem szeretem igazán.

"Sose a gép a hülye."

A facebook messengert csak azért használom, mert az agyas ismerősök nem képesek mást használni, egyébként meg elásnám, megtapodnám, felszúrnám, lelőném, megégetném, karóba húznám,  aztán behinteném sóval, mert annyira szeretem. De ha nem fogom tudni tovább használnk profil nélkül, ugyanis az nincs, és most épp majdomkodnak vele valamit, hogy reg nélkül se menyjen, akkor meg kell válljak... az ismerősöktől!

 

Szavazatom a telegramra ment! 

Élőszó, ha nincs rámód, akkor GSM. Mindenkinek van, még mindig a leggyorsabb, leghatékonyabb, legjobb. Ha mindenképp írásos kummunikáció kell, akkor e-mail. Más nincs, és nincs is rá szükség. Akinek ez nem felel meg, annak nem fontos, hogy elérjen, és akkor az jobb is, ha nem ér el.

A külföldre költözéssel az ember nagyon sokat megtanul a (részben volt) baráti köréről, ugyanis elég hamar elválik a szar a májtól. Na ugyanez van a kommuikációban is.

Ahogy egy kicsit több számot kell tárcsázni, vagy drágább a hívás, vagy ha költségek kímélése érdekében e-mailt kéne írni, akkor ezt már nagyon kevesen ugorják meg. Akkor kiderül, hogy kik az igazi barátaid.

Aztán a legtöbbeknél az is kiderül, hogy csak az egyik irányba van út .... Még néha lesz olyan, aki megkérdezi, hogy "mikor vagytok legközelebb ithhon?", amire a válasz az szokott lenni, hogy általában otthon vagyunk. A magyar nyelv csodákra képes. :-)

Szóval az természetes, hogy a távolsággal valamelyest átalakulnak a kapcsolatok, és a kapcsolattartás formái, de érdekes megtapasztalni, hogy végülis kik maradnak. Na ők tényleg értékesek.

Én a magam részét igyekeztem mindenhol beletenni. Azok a kapcoslatok haltak el, ahol nem volt kölcsönösség.

Érdekes gondolat az, hogy én mentem el. Van egy nagyon szeretett barátom, aki nagyon messzire költözött, mégis rendszeres kapcsolat van. Nekem is fontos annyira, hogy tekintettel vagyok az ő földrajzi helyzetére, és én is teszek érte, hogy legyen kapcsolat, nem egyedül tőle várom a távolság áthidalását.