LED égők

Érdekesen alakultak a LED égők árai az elmúlt években.

Jelentősen kevesebbért kaphat az ember sokkalta erősebb LED-et, mint pl.: 5 évvel ezelőtt.

Manapság, 2017 Ápr.: 12W-os, ~1200 lumenes E27 foglalatú LED-et ~1200 Ft-ért lehet már venni kiskerből. De 1 évvel később még jobb arány lesz és így tovább..

előny:
- hagyományos égőkhöz képest töredék áramfogyasztás, de még egy energiatakarékoshoz képest is.
- online órák számától függően eléggé gyorsan (kevesebbről beszélünk mint évek) behozza az árát, utána már csak a monit termeli.
- sokkalta nagyobb élettartam, akár 20-30-50e óra
- akár értelmes ajándék is lehet rokonoknak, hisz nem mindenki ismeri, csak bemegy a bótba venni hagyományos izzót, mer' az olcsó... valóságban a TCO meg persze a LED-nél jobb

hátrány:
- afaik nincs, max ha agy nélkül vesznek LED-et az emberek, pl.: azt hiszik h. egy 2W-os hangulatvilágításos LED-el kiváltják az eddigi 60W-os hagyományos izzót...

----------
mire érdemes figyelni LED vásárláskor:
- 1 m2-re legalább pár száz lumen essen, pl.: 400 (ez más néven a lux értéke btw). tehát egy 12m2-es szobába, ha az említett 1200 lumenes LED-ünk van, pl.:: 12m2 * 400 lux = 4800 lumen kéne. tehát legalább 4 darab 1200 lumenes LED kell, ha nem akar az illető(k) az évek alatt megvakulni
- szinhő, tehát sárga (3000K) v. kék (6000K), v. közte, ki mit szeret
- foglalat: lehetőleg ugyan olyan legyen, mint ami az eredeti izzóé volt, így nem merül fel plussz költség.
- lumen és W érték van a LED-ekre ráírva. ha ez nincs rajta, akkor ne vegyük meg
- lámpaburkolat sokat tud rontani..
----------

folyamat:
- felírni a helyszínen, milyen foglalatok vannak, mennyi LED fog kelleni, m2-re nézve/szoba. lehet E27 splitter kell/ebay.
- megrendelni/venni az égőket, splittert. időnként vannak ackiók és több helyen nézzünk körül árakban! FT és a lumen aránya fontos! minél kevebbért minél több lument (fényerőt)
- beszerelni (1x volt h. a berakott LED villogott miközben le volt kapcsolva a lámpa kapcsolója. ehh. kiderült, hogy hibás a kapcsoló, ~400 Ft-ért kellett venni másikat. hallani meg: másik story: áram alatt volt a lámpa kikapcsolt állapotban, mert rosszul kötötték be anno, már csak valaki kell aki véletlen odaér a foglalat fém részéhez, ism: kikapcsolt állapotban, vicces! splitterbe ésszel csavarni, nem kell túlhúzni, nehogy szétfeszüljön..)

Szóval ez a topic olyasmire lenne, hogy ki mennyi lakást/házat állított át LED-re :)

LK: https://hup.hu/node/153016#comment-2088917

Hozzászólások

saját: eddig 2 panellakást és 3 családi házat sikerült az elmúlt ~5 évben átállítani LED-re

> hátrány:
> - afaik nincs

Azért óvatosan a vásárlással. Az elmúlt évek során - kipróbálásra - rengeteg E14/E27 retrofit terméket vásároltam, általánosságban véve pocsék tapasztalatokkal, tisztelet néhány kivételnek.

1.) A terméken feltüntetett színhőmérséklet nagyrészt csak tájékoztató jellegű, a valós színvisszaadás pedig csak gyakorlatban derül ki. Van egy tucat, papíron 2700K-s körtém, aminek a színhőmérséklete köszönőviszonyban sincs egymással, van benne egészen sárga, és vakítóan fehér egyaránt. (utóbbiak reálisan 3000K körüliek) A színvisszaadás pedig egészen változatos: van olyan, aminek a fényében minden zöldes színűnek tűnik, másiknak pedig mintha citromsárgás máz lenne mindenen.

2.) Komplett szériákban találkoztam a tápegység típushibájával, napi szinten cserélek/forrasztok át ELKO-kat.

3.) A filament LED termékeknél csomó "kiégett" filamenttel találkoztam néhány hónapon belül.

4.) A termékek nagy része sík NYÁK-ra szerelt SMD LED-ekkel operál, ezeknek a fényterítése és megvilágítási szöge általában az egészen pocséktól a tűrhetőig terjed. (Egyik irányban atomvillanás, másik irányban nagy árnyékok, spot fényforrásba remek, hagyományos körte helyett pocsék.) Külön problémaforrások az átlátszó formájú, de mindenféle belső prizmákkal felszerelt csodák. (Vetített "minták" a falon, stb.)

5.) Villogás, szar zajszűrés, hallható zümmögés, sípolás, és lásd még a korábbiakban emlegetett ELKO problémákat.

6.) Túlmelegedés. Több olyan körtém van, ami egyszerűen szétrepedt.

Sorolhatnám még. A fentiek egyébként nem mindenféle Alibaba-ról összevásárolt random filléres termékek, hanem barkácsboltok és hipermarketek által forgalmazott, "márkás" vagy "sajátmárkás" cuccok.

Az különösen bosszantó, hogy nem lehet azt mondani, hogy vedd meg X gyártó X terméksorozatának darabjait, mert azonos gyártó azonos sorozatán belül is vannak pocsék és jó darabok egyaránt - valószínűleg teljesen más OEM gyártja őket.

A színvisszaadás pedig egészen változatos: van olyan, aminek a fényében minden zöldes színűnek tűnik, másiknak pedig mintha citromsárgás máz lenne mindenen.

Erre valo a CRI (color rendering index), mas neven Ra. Ez kb. azt mutatja meg, hogy a napfenyhez viszonyitva mennyire jo a fenye a lampanak. Itt eleg nagy a szoras, legtobben meg se adjak (=kapasbol felejtos), a tobbseg meg csak annyit mond, hogy '80+', vagy '90+'. Tapasztalat, hogy a 80 kb. a jo kozepes minosegu lampa (tehat zoldes arnyalat es tarsai kizarva, de ha elhuzod a fuggonyt, eszrevehetoen jobb a napfeny). A tenyleg jo minoseg a 90-nel kezdodik. Az mar kb. napfeny minoseg. Nehanyan mondanak 95+-ot is, azokhoz meg nem volt szerencsem, mert ritkak es dragak, de kiprobalnam, az biztos!

Jo hir: az IKEA ledare sorozata nagyon olcso es nagyon jo! Tipikusan megadjak a CRI-t, es epp legutobb vettem eszre, hogy a GU10-es spotjuk CRI90-es, 5 euroert. Volt am par a kosarban, mire a kasszahoz ertunk, hahaha.

Ebben te biztos vagy? Szerintem az izzó wolfram szál infravörös tartományban sugároz sokat, a látható tartomány felső végén már elég keveset, UV-ben meg már szinte egyáltalán. Ezzel szemben a Nap spektruma sokkal szélesebb.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az 50Hz-es frekvencia még most is jellemző sajnos a hagyományos fénycsöveknél, mivel az „elektronikus előtét” pluszköltséget jelent, úgyhogy a legtöbb esetben a „folytótekercs-gyújtópatron” kombóval szerelik őket. Elég egyértelmű, ha ez van, mert akkor villogva indul el a fénycső. Elektronikus előtéttel ilyen nincs, az nagyfrekivel csinál lágyindítást, és utána sem fog 50Hz-en vibrálni.

Természetes fény...

Amit a hibás kapcsolóról írsz, ebben a formában nem állja meg a helyét. Ez sokkal inkább a LED tápegységének tervezési hibája miatt van. Olyan ugyanis, hogy valamit teljesen kikapcsolsz, nincs. Egyrészt van szennyeződés a kapcsolón, ez már önmagában is vezet, a levegő párájában oldott sók pedig ionos vezetést hoznak létre, de kis mértékben a víz is ionokra disszociál. Ezen felül váltakozó feszültséget használunk, így a kapcsolóhoz vezető, illetve onnan visszatérő ér közötti kapacitás reaktanciáján keresztül bizony áram fog folyni, ha nem is nagy.

Ez a picike áram egyenirányítás után lassan tölti a tápegység elkóját. Amikor az eléri az induláshoz szükséges feszültséget, elindul a tápegység, s az elkóból táplálkozik a kikapcsolási küszöbérték eléréséig. Aztán kezdődik minden elölről, így kikapcsolt állapotban is felvillanhat olykor. A megoldás annyi, hogy egy ellenállást - pl. 470 kΩ, vagy ami talán jobb, két sorba kötött 220 kΩ - az elkóval párhuzamosan kötünk, így ezen pici áramot el tudjuk vezetni úgy, hogy az elkó feszültsége nem éri el soha a tápegység indulási feszültségszintjét.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

köszi a hasznos infót,

abban a szobában LED berakás előtt egy energiatakarékos égő volt* és az rendkívül haloványan, de folyamatosan égett, még ha le is volt kapcsolva a fali kapcsoló

amikor LED lett odarakva, ~2mp-enként felvillant, lekapcsolt fali kapcsoló mellett

amikor legközelebb arra jártam, vittem egy mezei fali kapcsolót+falvédőt mögé, kicseréltem, utána már belehetett rakni a LED-et, mert lekapcsolt állapotban tényleg lekapcsolt

*kb. mindenhol máshol abban a családi házban hagyományos/halogén volt.. ezen a helyszínen 15 db LED lett berakva, még tavaly. +infó: azóta 1 se égett ki, happy day, remélem 10-20 évig bírják majd

Világítós kapcsolók csinának ilyet, ledes izzóval, meg cfl-essel is, mert a bennük lévő "glimm lámpa" átenged némi feszültséget, ami feltölti az izzó tápegységének a kondiját, az meg pár másodpercenként telítődik és kisül.

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

Úgy működik a dolog, hogy a világítós kapcsolóban van egy glimm-lámpa - ez egy alacsony nyomású gázkisülés cső - és egy jellemzően néhány 100 kΩ-os ellenállás sorba kötve, s ez van a kapcsoló kontaktusai között, ha úgy tetszik, azzal párhuzamosan.

Ha bekapcsolod a kapcsolót, a kontaktusok rövidre zárják a glimm és ellenállás alkotta picike világítást, így az sötét, a szobában meg világít az, amit felkapcsoltál.

Ha kikapcsolod a kapcsolót, a kontaktus szakadás, így a glimm, ellenállás és a nagy terhelés - tehát a szoba világítása - lesznek sorba kötve, s az egész a hálózati 230 V-ról táplálkozik.

Régen az izzólámpáknál nem volt gond, a hideg izzószál kis ellenállása elhanyagolható volt a 100 kΩ nagyságrendű, glimmel sorba kötött ellenálláshoz képest, a glimm vidáman világított, a közel 1 mA áramtól az izzólámpa izzószála hideg maradt.

Ezzel szemben a mai LED-es illetve fénycsöves világítótestek tápegységeiben az egyenirányító utáni puffer elkó elkezd töltődni ezen kis áram hatására, s az történik, amit fentebb írtam.

Még csak annyi, hogy az „átengedi a feszültséget” kifejezés picit szakmaiatlan, de a lényeg valahol ott van.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Legegyszerűbb megoldás: a kapcsoló tetejét leszeded és kiemeled belőle a glimm lámpát. Mérgemben ezt csináltam annó én is.

Eggyel macerásabb de jobb megoldás: LED foglalattal párhuzamosan kötsz egy legalább 400V-os 100 nF-os kondit. Ez 30 kohm körüli sönt reaktanciát ad, amely lecsökkenti a LED-en a glimmlámpa árama miatt eső feszültséget, miközben nincs a kapcsoló felkapcsolt állapotában sem valós fogyasztása.

"abban a szobában LED berakás előtt egy energiatakarékos égő volt* és az rendkívül haloványan, de folyamatosan égett, még ha le is volt kapcsolva a fali kapcsoló"
A nyitóban írtakkal együtt (áram alatt volt a lámpa kikapcsolt állapotban, mert rosszul kötötték be anno, már csak valaki kell aki véletlen odaér a foglalat fém részéhez, ism: kikapcsolt állapotban, ) a kapcsolód nullát szakít és ez okozta a derengést a régi kompakt fénycsőnél.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

"Sokkalta nagyobb élettartam"
Tegyük hozzá, hogy elméletileg. Gyakorlatilag vagy az elégtelen hűtés miatt (ami konstrukciós hibából is adódhat, meg a lámpatest elégtelen szellőzéséből is) vagy maga a led chip öregszik hamar és fokozatosan veszít a fényerőből, vagy a kínai hulladék táp elektronikában adja meg magát valami idő előtt.

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

Az OSRAM-nak volt a MOL-lal egy közös akciója. Vettem 8 darabot.
Azóta többször cseréltem mindegyiket. Volt, hogy már a dimmelhetőt adta oda a boltos, de az is tönkre ment pár hónap alatt.
A Proluxhoz viszem be, mert az a hivatalos OSRAM bolt garira. Nagyon rendes a boltos, számlát sem kért soha, csak átvette és adta az újat, ha volt. Most is vár három cserére csak még nem jutottam el a boltba.

Amit legutóbb adtak, azok sípoltak(!) bakker. A boltos azt mondta, hogy mindegyik sípol, de a korábbiak nem sípoltak. Tudom, mert asztali lámpában volt az egyik és éjszaka a légy trappolását is hallani.
A hiba mindegyiknél az volt, hogy villogott majd se kép se hang.

A legelső alkalommal felhívtam az OSRAM Mo-ot, ahol azt mondták, hogy szériahiba volt. Sorry és cserélik.
Aztán találtam egy embert, aki a sokadik villódzóra elmondta, hogy az a gond, hogy az OSRAM nem forrasztja a csatlakozót, hanem ragasztja(!?) Ez aztán elenged.

Vettem saját márkást(?) az OBI-ban is 4 darabot, ugyanazon a héten ment mind tönkre úgy 3 hónap alatt.

Szerintem vicc, hogy 10-15-20 év élettartamot ígérnek, de nálam _egysem_ érte meg még az egy évet sem!

Ma láttam az AUCHAN-ban 600Ft-ért 1200 lumenes LED égőt. Képzelem milyen lehet. :(

Leddiszont.hu
3 éve bevásároltam GU10 E14 E27. Azóta 1-et cseréltem. Akkor 2, most 3 év garit adnak. 50w GU10 5w-ra cserélve ugyanaz a fenyero. Az arat rég behozta . Azóta meg...harmad annyiba kerül a nagyobb fenyereju. Abszolút beváltak.

Jó dolog ez a LED-re átállás, csak az a gondom nekem is mint amit már előttem leírtak. Azért a 100Ft-os izzóhoz képest jelentősen magasabb az ára és nincs meg a tuti termék amire mindenki elismerően csettint. Így marad a kísérletezés. Legutóbb ALDI-ban vettem egy retrofit 870Lm-es LED körtét. Asztali lámpába használom. Jó erős fénye van, pár hónapja üzemel, eddig nincs rá panasz. Viszont ráébredtem, hogy a 2700/3000K körüli meleg színhőmérséklet túl sárgás nekem. Viszont a hideg (kb 6000K) meg túl kékes. Ezért most próbálok 4200K körülit vadászni. Persze azt is nézem, hogy a lehető legnagyobb szögben szórja a fényt. De eddig nem találtam olyat ami nyerő lenne...

Azert az hogy nincs ilyen marka azert azt cafolom, ott van pl a Philips, mi mindenhol olyant hasznalunk mar evek ota, a legnagyobb gondja a furdoszobainak az, hogy nagyritkan bekapcsolaskor csak villan egyet mert a beepitett biztositeka eleg erzekeny, ilyenkor lekapcsolom es ujra fel, aztan megy minden normalisan, a 4000k koruli erteket a philips "cool white" neven ismeri a "cool daylight" az a kb 6000k , ugyh ha a 4000 korulieket keresed akkor a philips haza tajan nezz korul a cool white szinuek kozott, eleg sokfele meretben kaphatoak es a feny teritese is nagyon kozel all a hagyomanyos izzohoz

Nézegettem már a Philips kínálatot. Ezt találtam ami kb jónak tűnik. De itt meg a sugárzási szög 220 fok és nem tudom ez mennyire korlátozza.
Egyébként most kompkatok vannak félhold alakú mennyezeti búra alatt de kevés a fényük. Alul lettek méretezve anno... Nem szeretnék csöbörből vödörbe kerülni a váltás után.

A leddiszkontnál - ha lehet hinni az oldaluknak - saját fejlesztésű cuccok vannak.
Igen, nem Philips, de jól teszi a dolgát. Auchan, Tesco value és egyéb csoda LED-es cuccoknál biztos jobban teljesítenek, látva az itteni beszámolókat :)
Nem a Philips lenne az első márka, ahol a nagy név mögött valójában rosszabb paramétereket kap az ember, mint egy kevésbé neves márkától. Ettől függetlenül felkeltetted az érdeklődésemet, kipróbálok pár Philips terméket, mert eddig ez az első ami ár és technikai paraméterben megütötte a leddiszkontos mércémet.

Végül vettem 4 Philipset. 15W / 1521Lm / 4000K. A konyhában eddig egy 23W /1570Lm /2700K Philips kompakt volt. Kicsivel javított a láthatóságon a csere. Fürdőben szintén hasonló paraméterű LandLite volt öregecske sárguló burkolattal. Ott konkrétan ég és föld a különbség. A szobában egy nagyobb ufó búra alatt két 11w-os kompakt volt. Egy Livarno meg egy GE mindkettő 2700K. Eddig is azt gondoltam, hogy alul van tervezve ezzel a két égővel, ráadásul már ezek sem voltak fiatalok. Feketedő csőrész, sárguló burkolat... A csere után fényárban úszik a szoba. Nem is kapcsoljuk fel mind a kettőt, csak ha extra fényre van szükség... Eddig elégedett vagyok. Már csak az a kérdés mennyire lesznek tartósak. Remélem sokáig.

Azért én írok egy lehetséges negatívumot. A tápegysége félvezetős, elektronikus, így sokkal érzékenyebb a hálózati tranziensekre, pl. villámcsapásra, mint a hagyományos izzólámpa, ahol azért az izzószálnak van hőtehetetlensége.

Mielőtt valaki azt mondaná, ha villám, akkor már úgyis mindegy, ez nem igaz, legalább két okból. Az egyik, hogy ha van egy felhő nagy töltéssel, akkor az ellenkező töltést hoz létre a vezetékekben. Ha a felhő kisül ott fenn, akkor a vezetékben felhalmozott töltés szétszalad a hálózaton, már, ha szabad ezzel a szép képzavarral élnem. :) Ez okoz egy tranzienst. Közvetlen villámcsapások, komolyabb tranziensek elleni védelemre létezik a középfeszültségű hálózaton oltócsöves védelem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Minden izzót ledesre cseréltem a lakásban. Eddig beváltak (kivéve a 10W-os filament-ek, abból kettő ment tönkre három év alatt). Az egyik legproblémásabb hely nálunk a fürdőszoba volt, ahol két spot izzóból szinte havonta égett ki az egyik. Kb. egy éve cseréltem ledesre, azóta semmi baja, ráadásul még a fénye is jóval erősebb lett.

Eloszor ikeas ledeket vettem, majd ezeket csereltem philips hue okosegokre, priman megy az osszes :)

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Én főleg V-TAC ledeket, meg Anro-s cuccokat használok, mert ehhez jutok hozzá legolcsóbban céges kedvezménnyel.
Tartóssága nem érdekel, mert mindkét esetben jó a garanciáztatás.

Hátránynak annyi van, hogy a tipikus led izzó kialakítás nem szerencsés olyan csillárba ahol a a fényforrás felfelé áll. Ott a mennyezetre jut az összes fény, és csak a visszaverődő világítja meg a szobát. Emiatt az előző fényforrásokhoz képest túl kell méretezni a teljesítményt, de ettől meg a mennyezet lesz túlvilágítva.
Illetve ennek járuléka, hogy ahogy pár kompakt fénycső, ezek sem mindig esztétikusak az opál búrás lámpákban. Azaz a foglalat felől a búra sötét marad.

Szerk.: Éjszakai fénynek ez baromi jó: http://vtacledbolt.hu/spd/7150/V-TAC-LED-IZZO-RGB-E27-6W-VT-2022-RGB-na…
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Pont ez az, hogy a lámpatest alatt van a legsötétebb.
Mondjuk nálam enyhén színes a mennyezet, így a szórt fény is tompul...
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

A varázsszó, COG led, vagy led fillament!
Nálunkm már két lámpa és egy csillár (3 minyon foglalat) is át van építve, a fogyasztása, a fényereje tökéletes!

"Az atombombát és a C vitamint is a Magyarok találták fel...
Mindkettőből elég, napi 500 mg. - by Bödőcs Tibor"

Mi a baj a kutyán nevével???
K4HVD-Q9TJ9-6CRX9-C9G68-RQ2D3

COB, nem cog. Es siman annyit jelent, hogy sok apro ledet gyartaskor nem vagtak szejjel, hanem egyben hagytak, igy kvazi egy nagy feluleten vilagit sok-sok apro led.
Onmagaban a fenyerore, fenyminosegre nezve semmit se jelent. Az aliexpress-en altalaban jobb minoseguek, mint a legolcsobb kategoria, de a CRI90-nek kozeleben sincsenek (CRI-rol last fentebb).

Nálam LIDL-ben vett LED-es fényforrások vannak nagyrészt, illetve mostanában vettem 3x11W kompakt fénycső helyett Auchan-os olcsó kisfejű LED-es "izzókat". Eddig még egy sem mondta be az unalmast. Sajnos nem írtam fel egyikre sem, hogy mikor került be a helyére, de ha azt veszem, hogy tíz éve lakunk itt, és maximum kompakt fénycsőről LED-re volt eddig csere (amikor egy-egy kompakt kipusztult), egészen jól bírják.

Én a második lakást állítottam át jórészt.

Első helyen konyhában a halogén spot lámpákat (GU10) kicseréltem led-re, elfogadható volt az eredmény, de azért nem annyira jó, gyengébb volt a fény.
Nappaliban és hálóban a mennyezeti égőket cseréltem ki (E14), ezek nem a fő megvilágítást adják. Ide valami 1.8W körüli gyenge fényű cucc került, ez a célnak jól megfelelt.
Különböző helyekre (E27) vettem különböző égőket, volt olyan, ami nagyon tetszett, erős és szép fény, volt olyan, ami papíron ugyan ugyanazt tudta, de lényegesen haloványabb volt.

Az új lakásba a legtöbb szobában eddig maradt a kompakt fénycső, csak a konyhában / étkezőben és a fürdőszobában cseréltem le az eredeti GU10 spotokat LED-es megoldásra. Az előző lakásból áthozott 4 GU10-es spot ledet idővel lecseréltem, az eltelt kb. 3-4 év alatt ugyanakkora energiafelhasználással jóval több lumen jön ki. Az új égőkkel a konyha részt világítom meg, ég és föld.

A gyerekszobában lett csak a kompakt fénycső helyett eddig más. Három égős csillár, de az előző lakásból származó alacsony teljesítményű égők nem adtak elég fényt. Vettem olyan LED égőt, ami izzószálasnak látszik. Ennek a lm/W értéke is jobb volt és teljesen jó fényt ad.

A Tungsram és Tesco sajátmárkás retrofit LED-ekkel eddig jók a tapasztalatok, igaz egy-egy selejtbe belefutottam mindkettővel, de ami működik az már egy éve rendben van. Most az Auchanban vannak 800 lumenes izzók akciózva 600Ft körül, kettőt vettem, azok működnek és fényesek. Villogás nem észlelhető egyikkel sem.

Csak az én szememet "báncsa" az ÉGŐ kifejezés egy LED-el kapcsolatban?
Persze máshol izzónak is nevezik, az se jobb :-)

Miért, nem ég? :-)

Szerintem nem izzó, mert nem izzik, bár sokan izzónak hívnak minden fényforrást.

Viszont ha felkapcsolod a lámpát, akkor ég, szóval nekem nincs bajom az égő szóval.

Az izzó és az égő közül a másodikat szoktam használni (ha odafigyelek).

Te milyen kifejezést használnál?

LÁMPA. Összes többi marhaság vagy csak simán elavult.

égő: nem ég
izzó: nem izzik
villany: = elektromosság, bizonyos kontextusban OK (pl. mentek el otthonról, hátraszólsz, hogy csapd le a villanyt, vagyis a villamos fogyasztókat), amúgy szintén hibás

világítótest, fényforrás: ezek jók csak olyan bazi hosszúak, hogy nem hinném, hogy bárki is örömmel használná

Engem is nagyon zavar. Érdekes, amíg csak izzók voltak a boltokban, mindenki égőnek hívta, a nyelvtannácik meg javítgatták izzóra. Mióta kompakt fénycsövek és LED-ek is vannak, a sajtóban is átálltak izzóra. Ha így folytatjuk, majd a LED-et leváltó eszköz elterjedésekor mindenki LED-nek fogja hívni a ma még fel sem talált izét.
A világító gázhoz és a petróleumhoz kellett égő. A villany világításhoz izzó. Most a nyelv itt tart. Vissza kéne állni a lámpára, de azzal meg az a baj, hogy az egyész tárgyat jelenti, nem csak a fényt kibocsátó részét. A villanykörte jobb, mert az alakra és az energiaforrásra utal, az meg ugye izzószálnál és LED-nél is megvan, bár az alak már nem feltétlenül körte.

Képzeld el, mennyire össze fogsz zavarodni, ha ég a szemed! Nem tudod, hogy izzik vagy ledel. :-D
Bele kell nyugodni: A köznyelv az ilyen pongyola.
A margarint manapság vajnak hívják.
A Marlboro == piros rövid.
A tucat == 10 db.
No, meg a LED dióda. ;)
Nemrég késhegyre menő vitát folytatunk itt a hupon, mert a "tévét nézni/tévézni" a fiatalabb korosztály szerint a kikapcsolt készülék bámulását, vagy akár a youtube video nézését jelenti az okostévén/számítógépen, vagy akármit. Bármit, csak nem azt, amit régen: televízió készüléken televízió műsort (adást) nézni. Akkoriban csak egy adó volt, és videó se.

Azért képzeld el az ívlámpát! Előbb-utóbb kialakul egy természetes elnevezési mód, amely egyesíti a működés módját ((elektromos)ív/gáz/led) és az eszköz funkcióját (lámpa). Aztán, ha már nem lesz újdonság, akkor vagy úgymarad, vagy csak marad lámpa, ami az éppen aktuális technológiával működő eszköz funkcióját nevezi meg.
A sajtót meg ne keverd ide! Azoknak sem értenek jobban hozzá, mint a plebs. Azért írnak, mert valamiből meg kell élniük.

LED "égők" helyet a falra szerelhető LED panelt javaslom. Kicsivel drágább (jelenleg kb. 2500-5000 Ft), de szerintem jobb. A hagyományos E27-es foglalatos lámpákkal az a baj, hogy a LED főzi a tápegységet, abban is az elektrolit kondenzátorokat: egyszerűen túl kicsi helyre van bezsúfolva a táp és a LED. A LED paneleknél a külön cserélhető a tápegység, ha netán meghibásodna.

A külső tápegység miatt legtöbbször nem szerelhető fel a régi lámpa helyére. Viszont a vésés, festés jelentősen meg fogja drágítani a beruházást. Esetleg a tápegységet a lámpa mellé is rögzíthetjük, és akkor megússzuk a plusz munkát és költséget. Csak egy kicsit rondán fog kinézni a nappaliban, vagy a hálószobában.

Meg lehet csinalni jol is. Hogy ne susse meg es/vagy a led kibirja a hoterhelest.
Az a masik a koltsegvonzat.

Ha az IKEA-ban 1500-ert kapsz egy kivalo minosegu led-es fenyforrast, ami elbir 15-25 ezer orat, a legtobb embernek boven eleg; evi 1000 oraval (ami atlagos fogyasztonak szamit, napi 3 oraval), akkor is 15-25 evet kibir. Ha most jol megcsinalod es kibir 50-100 ezer orat, vagyis atlagos felhasznalassal 50-100 evet --- szamit az? 1500 ft-os cuccrol van szo! Az emberek 99%-at kurvara nem erdeklni, hogy 15 vagy 100 evet bir ki, 80%, hogy mar nem az ove lesz a lakas, mire szetmegy. Plane, hogy 25 ev mulva nagyon maskepp fog kinezni a vilagitas-technika, tehat valszeg siman elavul addigra es igy is-ugy is lecserelnek.

Ötágú csillárjaim vannak (E14 foglalat), mindegyikbe veszek öt-öt LED-es fényforrást. Eddigi tapasztalatom alapján mondhatom, hogy kb. 2 év után már észreveszem a fényerő csökkenését. Márkás termék esetén is. Mivel a csillárokon kívül az összes többi foglalat E27-es, így másik lámpatestbe áttenni nincs értelme. A lehetőségeim:
- Hozzászokok, hogy nincs annyira világos.
- Veszek új fényforrást. Egyrészt mi lesz a régivel? Másrészt, mivel viszonylag keveset világítanak a csillárok, így kb. 2–3 év alatt térül meg a villanyszámlában egy ilyen beruházás. Tehát jó esetben pénzemnél vagyok.
- Új csillárt veszek, aminek legalább 6 ága van. Vagy előrelátóan rögtön veszek egy 12 ágú csillárt, és ezzel egy időre megoldottam a problémát. Bár a fényerő csökkenése nem jár együtt a felvett teljesítmény csökkenésével, így egyre kevésbé lesz „takarékos” a fényforrás. Illetve az új csillár sem ingyen lesz.

E27-es esetén kicsit jobb a helyzet, mert a konyhában vagy az állólámpákban levő 23 W-os mehet a fürdőbe, vagy az előszobába. Ahonnan pedig a WC-be és a kamrába. Bár itt is igaz, hogy ilyenkor már a hatásfok is csökken, így szintén kisebb lesz a megtakarítás.

Tehát a 15-25 éves élettartam ugyan szépen mutat, de a gyakorlatban azért nem ilyen „fényes” a helyzet. Illetve a hatásfok csökkenése miatt a megtérülési idő is megnő. Például a WC-ben lévő 7 W-os gyakorlatilag egy soha meg nem térülő beruházás volt, mert ha naponta egy órát világítana (nem világít annyit), és nem romlana a hatásfoka, akkor kb. 15 év alatt térülne meg.

Nagyon nem mindegy, hogy milyen fényforrást veszel... Nekem a WC-ben egy talán 4.5W-os Landlite LED fonyforrás van sok(sacc/kb. 6-8, de lehet,hogy több) éve, és nem veszemészre, hogy fényerő csökkenés lenne. Az egyik kisszobában két darab hasonló dolgozik, és ott sem tűnt eddig fel, hogy sötétebb lenne, pedig azok bőven sokat dolgoznak nap,mint nap.

Amikor megtérülést számoltál, mekkora bekerülési költséggel számoltál egy fényforrásnál?
3 éve 50W-os GU10 halogénnál kiszámoltam és az jött, hogy ha veszem a halogén átlag élettartamát és ilyen gyakran veszem párszáz forintjával 2 éven keresztül, annyiból kijön egy leddiszkont.hu-s 5W-os GU10 2 év garival. Ha 2 év után rögtön tönkremegy, akkor is végig spróroltam 50W vs 5 W közötti fogyasztást és bekerülési költségben ugyanott vagyok.
Azóta felére, harmadára esett a GU10-es ára, és 3 év garit adnak rá.
Nem érzek fényerő csökkenést. Én nem látom ilyen borúsan a helyzetet.

Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni Tőletek, akik járatosak vagytok a LED -es világában. Vettem egy Eglo márkájú lámpát (feleségemnek tetszett), ami 6 izzós, G9-es foglalatú (max. 3W-os fényforrásokat fogad a papír szerint). Gyárilag 200 lumenes fényforrásokkal. 2 hét sem telt el, 3 kiment, visszavittem gariba (kifogásoltam azt is, hogy vibrál és gyenge a fénye), most kaptam helyette egy vadi újat, de ezt 360-as fényforrásokkal adták. Viszont a vibrálást még most is látom. Nem lehet ez ellen tenni valamit, vagy nem tehető nagyobb teljesítményű izzó a foglalatba (akár 5W-ig, Life Light Led márkájúakat láttam a neten). A lámpa ráadásul elég drága is volt ...

Köszi a segítséget!

Neki a formája tetszett. levelek, kristályok. Az eladó azt állította, hogy nagyon jó fénye van (tudom, h. minden eladó csak a terméket akarja eladni), de arra nem figyeltünk kellően, hogy ebből a halogén izzókkal szereltet dicséri igazán. Az biztosan jobb fényű.

Nagyobb teljesítményű tehető a foglalatba gond nélkül? (3W van a foglalata írva)

Még évekkel ezelőtt történt.
Elég sokáig nézelődtem - elemző típusként -, mert a pár éves, több ezer forintért vásárolt Philips energiatakarékos izzók elkezdtek sorra elpukkanni.
Eljött a nagy pillanat, ideje lett a LED izzók felé kanyarodni.
Már több éve gondolkozom, hogy lecserélem őket, de elég kellemetlen színmélységben dolgoztak az akkoriak.
A hidegfehérek nekem vakítóak voltak...
Valamint elég gyengécskék voltak...
A szemem épsége többet ér, mint az, hogy spóroljak pár ezer forintot évente.
Meg egy szemműtét több százezer forintba kerül. :)
Tehát a viccet félretéve és a racionális gazdasági érdekeket szem előtt tartva kutakodtam.
Nagyon sok boltnak megnéztem a kínálatát, fórumokat olvastam, az is teljesen világos volt, hogy ezek mind egy utcában készülhetnek, bár lehet, hogy ebben nincs igazam.
Végül én a https://ledfenyforrasok.hu/led-izzok boltot választottam és ebből a az E27 és E14 verziókból cseréltem a megkopott energiatakarékos lámpákat, mert több led izzóra 5 év garanciát vállalnak, ami számomra nagyon szimpatikus vállalás volt, így rájuk esett a választásom.
Ugyan még nem telt le az 5 év egy izzónál sem, messze nem, de már van több, amelyik 1,5-2 éve üzemel hibátlanul. (Elég sokat pl.: iroda, nappali)
Eleinte én is beleestem abba a hibába, hogy vagy túl drága izzókat vettem, vagy átestem a ló másik oldalára és Kínából vettem direktben a legolcsóbbakat, amelyek kb 3 hónapig bírták.
Ezekkel most elégedett vagyok és gondoltam megosztom veletek is, mint elégedett vásárló a tapasztalataimat.

az se mind1, hogy mennyire villog/vibral. az olcso (tescos stb) led "egok" nekem mind villogtak 50 vagy 100hz-n (fotozaskor csikoz, lassitott videofelvetelen latszik nagyon). az osram es az aldi-s eddig jonak tunik, de kivancsi lennek a tobbivel mik a tapasztalatok.
gondolom attol fugg, hogy a tapegysege csak a szokasos kinai dioda+R+C vagy van rendes stabilizalt kapcsolouzemu cucc benne.

a masik gondom hogy nem igen talalni olyat aminek kicsi (60-90 fok koruli) a vilagitasi szoge, van olyan olvaoslampa amibe az lenne praktikus.

A'rpi

Ikea, van e14 foglalatos spot izzojuk, igaz csak 2700 kelvinesben, konyhaba nekunk teljesen jo, van dimmelheto is belole es akkor a visszaverodo fenye se egeti ki a retinadat.
https://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/50365827/
A weboldalon egy fajta van csak de az uzletben ott van 2 fele a csomagolason dimmable felirattal

"- szinhő, tehát sárga (3000K) v. kék (6000K), v. közte, ki mit szeret"

Ez nem annyira a ki mit szeret kategória... :)

1, hideg vagy daylight: konyha, dolgozószoba, műhely, nappali, minden olyan helyiség, ahol nappali tevékenységet folytatsz.
2, meleg vagy soft white: hálószoba, szoba, WC, fürdőszoba, minden olyan helyiség, ahol alváshoz is kapcsolható tevékenységet folytatsz.

Ha pedig kevert funkcionalitású helyiségeid is vannak, mint például ha a nappaliból mész aludni, akkor itt legyenek kevert fények, külön a nappali és az éjszakai tevékenységekhez. Meg fogod érezni a különbséget az alvás és az ébrenlét minőségében is.

Én egyébként azt javaslom, hogy lumen/W görbének a középmezőnyéből válassz és abból is lehetőleg jobb minőségűt, amiben nem a legolcsóbb tápot zsúfolták a legkisebb helyre, mert a LED halála a túlhajtás miatti túlzott melegedés, ami részben a tápot, részben a LED chip-et öregíti. Minél nagyobb a lumen/W arány, annál gyanúsabb, hogy a LED túl van hajtva, mert csodák nincsenek.

--
https://iotguru.live

Ezzel azt mondod, hogy a túlhajtott LED hatásfoka jobb, mint a specifikáció által meghatározott árammal hajtotté? Mert szerintem a lumen/W valami olyasmi, hogy adott villamos teljesítményből mennyi fény lesz. Szerintem ez nem lesz nagyobb a túlhajtással, sőt, ha valamiféle telítés bekövetkezik, akkor a fényerő már alig nő a villamos teljesítmény növelésével, s akkor a különbség hővé alakul, a lumen/W viszonyszám értelemszerűen csökken.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Ezzel azt mondod, hogy a túlhajtott LED hatásfoka jobb, mint a specifikáció által meghatározott árammal hajtotté? Mert szerintem a lumen/W valami olyasmi, hogy adott villamos teljesítményből mennyi fény lesz."

Nem egészen ezt mondtam. Nyilván minél magasabb a lumen/W arány, annál jobb hatásfoka van a LED chip-nek, de ez az élettartam rovására megy, mert a gyártástechnológia határait feszegetik, amit súlyosbítani szoktak azzal, hogy megfelelő hűtés nélkül kis helyre zsúfolnak be mindent.

És ilyenkor van az, hogy a specifikáció szerint mondjuk 30 ezer órás lámpával veszel projektort, aztán a garancia pedig 1 év vagy 2000 üzemóra...

--
https://iotguru.live

Üzemviteli és technológia és technikai jellemzők együtt vannak ilyenkor... ugye a LED szinte semmilyen szempontból nem egy lineáris áramköri elem, a forward current függvényében a lumen/W messze nem egy állandó érték és ez még tovább változik a hőmérséklet függvényében, tehát például 85 fokos chip esetén már csak a fényerő 70 százaléka van meg, azonos áramfelvétel és nyitófeszültség esetén... ezért adnak meg mindent 25 °C értéken, mert azok sokkal jobbak, mint az üzemi értékek.

--
https://iotguru.live

Szerkesztve: 2019. 11. 14., cs - 07:49

Hello, én most szereztem be innen: ***********, előtte led izzókat vásároltam tőlük és azokkal nagyon elégedett vagyok, mert valóban vannak igen gyenge minőségűek a piacon. Kipróbáltam a legdrágábbakat is. Náluk sikerült megtalálni azt ahol az ár sincs túllőve, de legalább tartósak és jók a LED izzók. Remélem, segítettem. Még annyi megemlítenék, hogy minden villanyszerelési anyagot is megtalálsz náluk, így nem lesz plusz költség - másik webshop - a kábel vagy kapcsoló sem.

"- Mennyiségi kedvezmélnyt | amellyel a szállítási költésge |  Pl.: Milyen tarfó szükséges, | - A LED izzó fogyaztása | messze elmarad a trásaihoz | több fényt ad let egy ilyen égő. | a LED viszi a pélmát, | több spektrumban, fénytartomáényban | fényforrások rendszerin hidegfehér | rengeteg fajta LEG izzó létezik | középfehér LED " Közelebb estem a naphoz...

Szerkesztve: 2019. 11. 14., cs - 06:41

Az óbudai panelünket ledesítettem. Felújítás keretében a szobák kivételével minden más helyiség ledes világítótestet kapott és minden kapcsoló ki lett véve a rendszerből. Teljesen automatikus, jelenlétérzékelős mozgásérzékelőkkel vannak vezérelve a világítótestek. Természetesen van ezekben a mozgásérzékelőkben fény küszöbérték kapcsoló is. A vizes helyiségekben továbbá az elszívást is vezérlem, tehát a fürdőben, wcben a venti beindul, amikor belépsz és csak 3 perccel azután áll le, hogy kimentél. Szuper kényelmes lett.

A szobák - három - felújítása jön majd nemsokára. Ott ez az út nem járható, de ott is lesz automata világítás, csak felülbírálható lesz és átkonfigurálható. Az eredeti villanyrendszer - ha hívhatjuk annak - teljesen kiváltásra kerül a lakásban. Minden vezeték a padlóban és az álmennyezet mögött lett elvezetve. A konnektorok és eth csatlakozók padlódobozban kaptak és kapnak helyet. A világítótestek fényárama változtatható illetve van közöttük rgb világítótest is. Mind süllyesztett, így a mennyezet síkjában vannak. A világítótestek mesh hálón egymást is ismerik, így gyári appal lehet állítgatni mindenkinek az ízlése szerint színt és fényáramot. Sajnos a gyári app olyat nem tud, hogy időzítetten előre megadott értékeket adjon a lámpáknak. Éjszakai minimumot akartam az előszoba és a WC lámpáinak megadni. Ezen még filózok.

Most a házunkat alakítom pont ilyenné éppen. Szóval nem unatkozom. :)

Én a szobákat úgy oldottam meg, hogy 12/24 voltos LED szalagok vannak, amelyeket PWM-el vezérlek, helyiségenként egy-egy vezérlővel. Vannak lépcsőházi nyomógombok, amelyekkel lehet vezérelni a világítást, van mozgásérzékelő, illetve MQTT-n is hallgatózik, ahol szintén be lehet állítani a fényerőt, illetve küldeni/lekérdezni állapotokat, nincs más dolga, nem csinál mást. Ha "kattintok" bármelyik gombon, akkor fade in vagy fade out van; ha megnyomom, nyomva tartom és elengedem, akkor fade in vagy fade out van addig a fényerőig, amikor elengedtem (ez éjjel hasznos); ha a mozgásérzékelő szerint nincs mozgás a beállított időn túl, akkor először felezi a fényerőt, ha arra nincs reakció, akkor a beállított időn túl kikapcsolja a világítást.

Mivel nem kell hozzá külön eszköz pluszban, a nyomógombok meg ugyanolyanok, mint a kapcsolók, ezért nagyon jól használható, de opcionálisan az MQTT-n keresztül bármivel lehet integrálni, ha szükséges. És ha bármelyik eszköz döglődik valamiért, akkor nem az egész ház minden okossága áll meg, hanem egyetlen kis komponens. És végszükség esetén impulzusrelével kiváltható a kötődobozban.