Milyen típusú világítás van többségben az otthonodban?

Címkék

LED
67% (287 szavazat)
Energiatakarékos
19% (81 szavazat)
Halogén
6% (24 szavazat)
Hagyományos
5% (22 szavazat)
Egyéb, leírom
4% (17 szavazat)
Összes szavazat: 431

Hozzászólások

100% LED

(PS: jól alszom)

--
trey @ gépház

Én is nagyon szeretnék ledet mindenhova, már van is pár, de legutóbb, mikor gyorsan kellett, hagyományosat vettem. Sajnos ettől fontosabb dolgokban is elért már a "research fáradtság": egyszerűen leülni sincs kedvem utánajárni, hogy mit érdemes venni, ami tartós, nem villog, nem melegszik, stb (ahány fronton el lehet rontani, azt biztos mind kapni is). Ugyanaz, mint notebook/telefon/autó/hűtő/... minden témában: rég véget ért már az a világ, hogy vegyél X márkát, tuti jó, legfeljebb kicsit drága. De ha van mégis ilyen, írjátok meg :)

Lumenet például nem árul szemetet és a 3 év garanciájuk is elég megnyugtató. IKEA ledes fényforrásai is jók, az egyik E14-nél épp konstatáltam, hogy 4 éves és megy, miközben az összes többi energiatakarékost cseréltük időközben. Van lámpa amiben ez alatt a 4 év alatt két energiatakarékost kellett cserélni.

Hacsak nem extrém sokat használod, azért 4 év alatt sokat cserélni elég gáz.

A házunk 5 éves. Mindenhol kompakt fénycsövek voltak, kivéve fürdőszobákat, WC-t, konyhát, ahol halogén spot.
Az összes halogén helyett LED lett, és néhány fénycső helyett is (pl. előszoba, nappali, az én szobám)
5 év letelte után pár hónappal ment tönkre az első, és eddig utolsó lámpa, egy LED-es spot.
Főleg a konyhai LED-ek elég sokat vannak használatban. A hálószobák, fürdők, közlekedők kevesebbet.

En mar majdnem belefaradtam a jo LED keresesebe: Tungsram es Ikeas zugott, Osram vibralt es tuzforro volt, Auchanos kicsit vibralt, Lidlisek elkezdtek villogni, aztan mentek tonkre, stb..

Egy kollega egy masik topikban emlitette a leddiszkontot, onnan vettem 2700K-es 18W-os E27 LED-bol (http://leddiszkont.hu/led-korte-ego/LLK18WE27K2700/adatlap.html) egy tucatot probara, mert allitjak, hogy nem vibral, nem zug, meresi jegyzokonyv van minden LED-rol + 3 ev garancia es olcso. Nos tenyleg nem vibral, nem zug egyaltalan (ezek nalam nagyon fontosak), azonban elegge melegszik. Most veszek egy tucatot a 15W-os valtozatbol is, mert ugy nez ki ugyanaz a hutobordaja, szoval kevesbe kellene melegednie. Az 1800 lumen ugyis vakit egy kicsit, jo lesz az 1500 lumen is, foleg mert 6-ot csavarok belole peldaul a nappaliba, ahol ket reszletben kapcsolhato, attol fuggoen mennyire szeretnek este napozni.

Nem zavar a melegedés, csak tapasztalatom szerint minél jobban melegszik egy LED-es fényforrás, annál gyorsabban megy tönkre.
Persze lehet, hogy csak jó a hőelvezetése és pont hogy örülni kellene annak, hogy - az egyébként jó nehéz - fém külső forró. Az biztos, hogy az anyagot nem spórolták belőle :)
Majd az idő eldönti..

A fénye pedig tényleg jó, meg vagyok vele elégedve. Sem szemre, sem mobil kamerával nem vibrál.

normális, hogy a LED-es fényforrás melegszik
[...]
keveset fogyaszt és sokáig bírja

Van ebben némi ellentmondás, nem? Vagy keveset fogyaszt, vagy melegszik. Illetve a melegedés miatt az élettartam sem lesz hosszú, lásd elektrolit kondenzátor.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Van ebben némi ellentmondás, nem? Vagy keveset fogyaszt, vagy melegszik.

Nem feltétlenül. A keveset fogyaszt annyit jelent, hogy a hagyományos izzóhoz képest sokkal kevesebbet. Mondjuk egy nagyságrenddel alatta.

A melegedés meg csak annyit jelent, hogy nem 100% a hatásfoka, nem minden energiából lesz fény.

Abban igazad van, hogy ha holnap feltalálnák a LED-et, ami egyáltalán nem melegszik, akkor ugyanannyi fényhez annak még kisebb fogyasztás elég lenne.

Szkeptikus vagyok a LED-es világítással. Egyrészt nagyon drága, én nemrég még mindig fénycsövet vettem a konyhapult fölé, mert a fénycső olcsó, és szintén keveset fogyaszt. Másrészt a LED-ek tápegységének erősen korlátos az élettartama. Éjszakai jelzőfénynek LED-eket használok, de az eredetiek abban is tönkrementek. Vettem normális fehér LED-eket, azóta hiba nélkül megy. Annak kapacitív reaktancia a tápegysége, illetve egy Graetz-híd, meg talán két ellenállás és egy elkó. Nincsenek határon az alkatrészek terhelés szempontjából.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem találom különösebben drágának, kb. a kompakt fénycsővel egy kategória az áruk. A hagyományos izzóknál valamivel drágábbak, de nem megfizethetetlenek.

Meglátom majd, meddig bírják. Előző lakásban kb. 4 évet használtam LED-eket, nem volt velük gond.
Költözés után a mostani lakásban lecseréltem az eredetileg beépített halogén spotokat a nappaliban és a fürdőkben, WCben (kb. 25 darab), valamint 6-7 helyen a kompakt fénycsövet, E27-es filament égőkre ahol sokszor kapcsolgatjuk fel és le.

Most 3,5 éve mennek, eddig 1 spot döglött meg (kb. 3 év után).
A régi lakásból áthozott LED lámpák nagy része nincs használatban (mások a csillárok), csak 2 vagy 3 ágy melletti kis lámpákban. Szinte sosem használjuk ezeket, szóval élettartam szempontból nem számít.

Normalis ledet meg en se lattam.

Egyik ismeros elhivott a vadi uj felujitott lakasara, minden modern, minden led.
Egy qrva fotot nem sikerult csinalni a sok ledes szar miatt. Mar fokuszalni se sikerult ertelmesen...

Van egy masik ismerosom, neki villanyradiatorai vannak
(sajnos tetoter, es nem lehetett mast csinalni ertelmesen, klimat nem engedte a tobbi lako).
Kerdezte, hogy ledes izzot tegyen-e fel, merthogy energiatakarekos...

Szerintem a legjobban az autok ledes fenyszoroihoz hasonlithato az egesz. Ott is kifizeted a 600eFt-os felarat (Mercedes Sprinter), hogy aztan mindenkit elvakits, villogj az uton (csak nehogy szarvas ugorjon eled), es egy beazas vagy koccanas miatt felmillat fizess a hulyesegre... :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Majd meglátom, mennyire idegesítő. Sajnos lassan tovább kell lépni, bármennyire is CRT párti vagyok; elöregednek a CRT monitorok, nem is gyártanak már. Jelen pillanatban úgy gondolom, hogy még mindig inkább az legyen, hogy nagyon sötét képernyőtartalom esetén világítson egy kicsit, mint, hogy elmossa nekem az összes tartalmat.

Inkább várd ki míg meg tudsz fizetni egy villogásmentes IPS panellel szerelt monitort.
Sacc 300 euróért vettem otthonra a mostani 4k-s LG-t.

Szöveges dolgokra kiváló, a Windows 10 még azért bizonytalan felbontásváltogatáskor (tipikusan játék indításakor van szükség erre). Képzelem Linux alatt milyen lehet a HiDPI...

A főnököm nemsokára fejbekúr egy céges monitorral, aztán majd pár év múlva, ha bevált, akkor meg is tudom venni.

Azt, hogy a felbontásváltás 1-2 másodperce alatt mit csinál, az nem érdekel egy fikarcnyit se. Előtte, meg utána legyen jó a kép. A windows ilyen jellegű nyavalyái amúgy sem érintenek, mert itt nincs windows, csak Linux, OSX, BSD-k, Solaris, meg retrogépek, meg underground vackok (pl. next-gen Amiga rendszerek vagy Haiku).

Az energiatakarékos a kompakt fénycső akar lenni?
Így olyan, mintha a led nem lenne energiatakarékos...

Kb. ebben a sorrendben!
Akkor mit jelöljek? :)

Többségében? Mi számít? Darabszám? Fényerő? Használati gyakoriság?

A fénycső armatúra hagyományos?

:)

100% LED, kb 50-55 fogyasztó 2-3-5-ös csillárokban/lámpatestekben.
99% E27, a két fürdőszobai tükörnél 3-3 db. E14, a nagy fürdőben tükörrel egybeépített (Ikea).
Fogalmam sincs, milyen márkájúak, a csillárokhoz adták minimális felárral... :)

Jelenleg mindenféle, ahogy halnak ki cserélem LED-re őket.

Kb 80% led, felujotott haz, az emeletet meg nem bantottuk, ott meg hagyomanyosak vannak. (Viszont jelenleg nem hasznaljuk az emeletet) Felujitas utan ott is ledesek lesznek. A Tipusuk magyreszt Landlite.

Suto vilagitasa sima izzo, es az is marad.
A mosogato felett egy hosszu izzoszalu lampa van, ahelyett majd LED szalag lesz, vagy valami hasonlo.

Az eloszobaban jelenleg kompakt fenycso van.

A szobaban es a furdoszobaban pedig LED. Nem olyan reg ott is fenycso volt.

Meg par honapja elkezdtem egy led szalag meghajtast, ami hangerzekelos, de el volt irva az LDO bekotese, es meg nem tettem rendbe.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Azt hittem, hogy a takarékos, de nem:

1 db halogén kültéri reflektor;
4 db fénycső;
9 db kompakt fénycső és
16 db villanykörte

A hagyományos izzók az udvaron, a két garázsban, a pincében, a padláson, a kamrában és a fürdőszobában vannak, általában ott, ahol huzamosabb ideig nem tartózkodunk.
Kiegészítésként fénycső világít a konyhapult felett és a fürdőben a tükör felett valamint vezérelve a pincében a laskáknak.
A konyhában, a szobákban, az előszobában és a műhelyben kompakt fénycsövek vannak betekerve.

"A hagyományos izzók ... általában ott, ahol huzamosabb ideig nem tartózkodunk."

Nahát ez nálunk pont fordítva van. Nem bírom a nem hőmérsékleti sugárzók fényét. Normális színű LED-et nem lehet kapni, csak kevésbé zöldet, vagy kevésbé kéket. A kompakt fénycső emellett még szürkehályogot is okoz. Szóval ahol a legtöbbet vagyunk (konyha, nappali) ott halogének vannak.

kicsit off:
A fenycso nem birja a ki-be kapcsolgatast, ezert en a WC/furdoszoba es hasonlo helyekre gagyi kinai LED-et tettem. Birni birja, a villogas/szinkep meg ott nem erdekel. Ha nem hajtjak tul a LED-eket, es a hutes rendben van, orokeletu.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Egyéb, leírom:

Van LED, halogén izzó, ez utóbbiból 12 V-os és 230 V-os is. Aztán vannak fénycsövek. Ide sorolom az E27 vagy E14 foglalatba csavarható kompakt fénycsöveket is, tehát azokat, amelyek működési elvüket tekintve gázkisülés csövek.

Szóval nagyon vegyes a kép.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szinte kizárólag LED. Osram vagy IKEA. Van egy hely, ahol nagyon sokszor megy a lámpa és sokat is van kapcsolva, itt kizárólag a 3000Ft+-os égők bírják évekig, úgyhogy lassan mindenhol ilyenekre cserélek (másutt gondolom még tovább bírják majd).

BTW: ami megosztja a családot azok az extrém meleg fényű izzók (izzónak kinéző LED lámpa). Nekem bejönnek, de anyám azt mondja, a sufniban volt olyan égőjük, szükségből (50+ éve). :)
--
https://naszta.hu

izzok mindenutt led-re cserelve (fokent osram, de akad par olcso sajatmarkas gagyi is kevesbe fontos helyeken, pl kamra).
azert van egy 300-as halogen is a nappaliban, fotozaskor jobb mint a villogo led. meg a kulteri mozgaserzekelos is halogenes, azt nem erdemes emiatt lecserelni. meg 4x80w fenycso a dolgozoasztal folott, ha valamihez nagyon sok feny kell (nagyon ritkan van hasznalatban).

100% LED. Szerintem mind V-TAC.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Azok nekem annyira nem tetszenek, sima opálbúrás változatokat használok. Eddig beváltak. Talán egy rgbw-s távirányítóst kellett eddig garizni, de ott is a távnak volt baja, telefonról (akkor még megvolt az infrás S5 minim) simán tudtam vezérelni.
Persze ezekkel meg ugyanaz a bajom, mint a kompakt fénycsővel, hogy a foglalat irányába sokkal kevesebben világít, így a lámpabúra egy része sötét marad. Valahogy azt érzem, hogy a lámpagyárak ledes fényforrásra tervezett lámpatestei gyakran annyiból állnak, hogy tejfölösdobozra lett változtatva az anyagminőség az izzólámpához képesti alacsonyabb hőterhelés miatt, a más irányú fényterjedéssel meg nem foglalkoznak. Emiatt amikor ránézel egy működő lámpatestre nem azt az élményt kapod amit a prospektusban, vagy a dobozán láttál. A legszebb, amikor egy klasszikus mennyezeti ufó lámpa kompakt fénycsővel, vagy leddel olyat világít mint a fogyó hold. :D

- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

A gyártók foglalkoznak ezzel, csak nehéz jól megoldani. A LED lámpában a fényforrás az kb. 1 mmxmm-es kék LED, ami egy magyon szűk csóvában világít. Ebből a kék csóvából kell fényporral egyenletes eloszlású fehér fényt csinálni. Ez kb. lehetetlen. Ha fehér felületre világítunk, a rosszabb fehér LED-eknél határozottan látszik az eredeti kék csóva egy kékes közepű, sárgás szélű kör formájában.

Ok, én ezt tudom, hétről-hétre látom az egyre jobb termékeket, de van még hova fejlődni.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Teljesen alternatív. Teljesen környezeti. Szentjánosbogarak.
--
Avoid hangovers, Stay Drunk!

legtöbb helyen LED-es világítótestek, az a típus ami úgy csinál mintha izzószál lenne, nem tudom mi a neve. a kaktuszok téli pihenőjén illetve a kényesebb klímaidegen növények (mangó, avokádó, rovaremésztők, orchideák...) lakótérbeli helyén fluora fénycsövek, időkapcsolva. más szerintem nincs is.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

köszi szépen :) most már tudom mit kell pontosan kérnem a bótban :D

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Nem.
https://www.dhgate.com/store/product/70-80v-1w-40-2mm-cob-led-filament-…
https://www.google.com/search?q=led+filament&source=lnms&tbm=isch&sa=X&…
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Erről beszéltem. Azt nem látom, hogy a linkek hol állítják annak az ellenkezőjét, amit írtam. Mindig is érdekelt, hogyan van ez a fényes LED csík. Ikeában dimmelhető volt, s elkezdtem finoman emelni a fényerőt. Nekem úgy tűnt, a sárga áttetsző cső belsejében sok SMD LED van, apró kis fénypontokat láttam egymás mellett. Nagyobb fényerő esetén a szem már nem tudja elkülöníteni az önálló LED-eket. Mindez persze feltételezés, nem aprítottam fel még ilyen lámpát.

Szerk.: úgy tűnik, jól láttam.

https://en.wikipedia.org/wiki/LED_filament

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tudtommal nem smd, hanem valamilyen direktben felületre felvitt kialakítás van, de majd utánanézek ha lesz kedvem.
Szerk.: Nofene. Akkor lehet keverem valamivel.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Kb. 80% LED. Konyha, előszoba még "energiatakarékos" fénycsöves, de az is csak azért mert anyáméknak van rahedli elfekvőben és fogyjon az is (pont LED éra előtt bevásárolt akcióban, rettentő rossz ötlet volt).

Gyűlölöm a fénycsöves világítást, vagy alapból hulla sápadt színe van, vagy az lesz fél éven belül. A LED nagy rákfenéje a villogás, sajnos pár LED világítótesttel sikerült is ebbe belenyúlni. De még az is sokkal megszokhatóbb, kevésbé fárasztja a szemem, mint a fénycső undorító színképe.

Tapasztalataim alapján az IKEÁ-s illetve a Tesco-s(!) LED-ek nem villognak, teljesen jó a fényük, szóval szerencsére nem kell mindenáron méregdrágát venni.

Teljes a káosz.

Konyhában fénycső, nappaliban még dimmelt klasszikus (nem égtek még ki, Ikeás LED-el fogom helyettesíteni őket lassan), egik kis szobában LED, a másikban halogén.

Az olvasólámpában halogén van és az is marad.

Én tegnap akartam a nappaliban a 4-es halogén lámpás csillárban kicserélni ledekre. (1 halogén már cserélve volt Ikeás dimmelhető ledre) A kapcsoló kontállux szenzoros kapcsoló. Ikeás dimmelhető ledeket vettem. 3-at kicseréltem, szépen működött is, de amikor az utolsó, negyediket kicseréltem, elkezdett az összes világítani gyenge fénnyel. Nem is tudtam kikapcsolni. Egy halogénnek kell maradni, csak így működik. Az okát még keresem.

A dimmelo elektronika egy villanykapcsolo helyen van, ahol csak a fazis elerheto (meg persze az a szal, ami tovabbmegy a csillarhoz). Ez az elektronika kikapcsolt allapotban ugy kap aramot (aram nelkul ugye nem megy), hogy egy kicsit atenged magan, ami a csillarnal a halogenen megy keresztul (sorba van vele kotve a kapcsolo). Annyira persze nem sok ez az aram, hogy a halogent bekapcsolja, de a LEDes meghajtas elektronikajat ezek szerint megzavarja.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Majdnem. A kapcsoló a fázist megkapja a hálózati oldalról, viszont a működéséhez szükséges nulla a fényforráson keresztül jön. ez azzal jár, hogy minimális áram folyik át a fényforrásokon, és míg az izzónál ez nem jelentett látható fényt, mert nem bírta megmelegíteni a szükséges mértékben az izzószálat, addig a kompakt fénycsövek, és a ledes fényforrások belső tápegységei erre már reagálnak. Főleg ha olyan gyártó, amelyik nem reklámozva de 110-240V táppal szereli a fényforrásokat.

Amúgy a fenti kapcsoló elvben nem tudja szabályozni rendesen a ledeket, ez is plusz oka, hogy ilyet produkál. Ma már több gyártónak is van dimmelhető ledhez való fényerőszabályozós kapcsolója. Be kell egyet szerezni, ha arra van igény.

- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

A lakás összes égőjét ikeás LEDekre cseréltem ~2-3 éve, kivéve kettő darab fénycsövet a konyhapult fölött, meg értelemszerűen a hűtő, páraelszívó lámpáját, de azok amúgy se nagy fogyasztók :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Egyelőre még nem minden helység, de szépen haladok a 12V-os hálózattal, ha kész van, akkor minden helység 12V-os LED lámpás lesz, 2 táppal megoldva a fő világítás, és egy táp + akkus megoldás, afféle "vész fény" funkcióban. Terv szerint, ez akkor kapcsol be, ha a két 12V-os hálózat táp egy leáll, vagy a 230-as betáp eltűnik. A helységek fénye állítható, külön színhőmérséklet és fényerő tekintetében. Minden LED "lámpa" tartalmaz 4 meleg és 4 hideg LED-et, ezek egyedileg készültek, ha tönkremegy a LED benne, akkor csak le kell húzni a panelről a hibásat és lehet cserélni. Illetve szintén erre köthető RGB dimmer, amivel ide-oda rakok színes RGB szalagot dísznek.

Ezután majd csak a konnektorok 230-as kábelei maradnak meg, a következő ütemben azokat húzom újra. Túláram védelemmel, normális földeléssel.
A komplett kapcsolást és magát a vezérlést egy villamosmérnök tervezte az igényeim szerin, azt is megadva, hogy mihez mit vegyek.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Nálam is ilyesmi, annyi eltéréssel, hogy 12/24 voltos szalagok is vannak...

...és minden helyiségben van egy 10x10-es kötődobozban ESP8266 és MOSFET LED driver, environmental szenzor, mozgásérzékelő és digitális fényerő szenzor. A kapcsolók nyomókapcsolók (aka lépcsőházi kapcsoló), és okosítva van azzal, hogy ha

- 250 ms rövidebb a kattintás ideje, akkor fade in vagy fade out van a teljes fényerőre
- 250 ms után fade in vagy fade out van és a fényerő megáll ott, ahol elengedem (éjjel így lehet éppen csak derengést varázsolni).
- dupla kattintás esetén a fényerőszenzor által mért megvilágítást tartja a helyiségben
- dupla kattintás és 2000 ms tartás után felkapcsolja a 230 VAC-ot szilárdtest relével 1 órás időtartamra, üzemszerűen nincs feszültség alatt egyik konnektor se, ahol nincs tartósan működő fogyasztó
- ha 5 perc után nincs mozgás, akkor fele fényerőre fade out van, ha lett mozgás, akkor fade in az eredeti fényerőre
- ha 10 perc után sincs mozgás, akkor teljes a fade out (más időtartam is beállítható)

Az MQTT-n fogad parancsokat, tehát le lehet kapcsolni az előszobai főkapcsolóval vagy mobilról minden világítást és fogyasztást, vagy akár házi asszisztenssel is. És úgy van vezetékezve, hogy impulzus relével (vagy a nyomógombok kapcsolóra cserélésével) kiváltható az okosítás bármikor, ha úgy hozza az élet.

--
https://iotguru.live

Nice.

Ilyesmit én is szeretnék, csak teljesen újra kéne hozzá vezetékezni a házat, meg az összes kapcsolót kicserélni. Ja, meg a nem dimmelhető fényforrásokat.

Új építésnél hasonló irányba mennék (bár lehet, hogy nem lenne ennyire kifinomult), de egy viszonylag új házat nincs szívem szétverni ezért.

"Ilyesmit én is szeretnék, csak teljesen újra kéne hozzá vezetékezni a házat, meg az összes kapcsolót kicserélni. Ja, meg a nem dimmelhető fényforrásokat."

Én most húzom újra a házfelújítás részeként, szóval adja magát a dolog... a dimmelhető fényforrással mi a baj? :)

--
https://iotguru.live

Küldjél már egy linket légyszi, hogy milyent használsz!

Gondolkozom olyasmiben, hogy konyhaszekrény aljára a konyhapult fölé tennék valamit (előző lakásban volt egy IKEA-s csík és jó volt), meg esetleg gardróbszekrénybe, ide-oda.

Egy magamnak méretre szabható és alacsonyabb feszültségről bevezetékezhető dolog jó lenne.

Bármelyik LED szalag jó, a legegyszerűbb az öntapadós, amit ollóval tudsz vágni, de ebből a nagyobb teljesítménysűrűségűt már illik alumínium lemezre ragasztani, hogy tudjon hűlni... lehet kapni alumínium idomba szerelve is, változatos színhőmérséklettel és teljesítménnyel lehet kapni... :)

Így néz ki nálam egy "szoba-agy", ami vezérli a LED szalagot: https://www.facebook.com/IoTGuruLive/photos/a.689765818027015/801204920…

--
https://iotguru.live

2016 aug. vége óta mindenhol led, az összeset Möbelix-ben vettem.
1 spot izzó ment tönkre, de mint kiderült, az is a hibás foglalat miatt, ezt javítottam, azóta csend van. :)

Még energiatakarékos van. Amint kiég, onnantól LED lesz.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
Amióta megismerkedtem az Anroidos és IOS-es kacatokkal, azóta a Windows láttán már nem kapok gyomorgörcsöt.

Energiatakarékos volt mindenhol, és mindig egyszerre romlottak el. Havonta 2-3 darabot kellett cserélni, és nem is bírták sokáig. Kb 2-3 éve berágtam és lecseréltem az egészet led-re, szerintem látszik az áramszámlában, és mostanra vissza is hozta az árát a csere. Azóta 2 db led romlott el. Ami tök jó, lehet ilyenekkel játszani: pl a konyhában kétféle izzó van, a plafonra egy hideg fényű erős, a konyhaszekrényre pedig melegebb fényűek. Sokkal otthonosabb/barátságosabb a hatás így (szerintem).

Van egy energia takarekos egom (vagyis mar anyamnal van, en elkoltoztem),
ami kb 15~20 eve mukodik. Horribilis ara volt, 5+ ev megterulesi idovel,
8 ev varhato elettartalommal.
Ahhoz kepest a mostani leddes cuccok eleg olcsok,
illetve sokkal hamarabb meg is terulnek.

Az uj lakasban minden led, meg rendes csillar sincs mindenutt, de led az van ;-)

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.