Elérhető az Exchange Server 2019

A Microsoft bejelentette, hogy elérhető a Microsoft Exchange Server 2019 végleges build-je. Jogosultak letölthetik a Volume Licensing Service Center-ből.

Részletek, újdonságok a bejelentésben.

Hozzászólások

Két megjegyzés:
"Performance: We’ve done significant work to allow Exchange Server to take advantage of larger core and memory packed systems available in market today. With our improvements, Exchange Server can use up to 48 processor cores and 256GB of RAM." - én kis hülye az első pár mondat után azt hittem, javult a teljesítmény a meglévő gépeken:)

"We’ve re-engineered search using Bing technology to make it even faster and provide better results," - tegnap képet kerestem arra, hogy egér. Az első csillijó találat egy magyar vár-város képe volt. Nem Komárom. De kereshetsz rét-re is. Magyar nyelvterületen szuboptimális:)

A kicsiknek már rég O365 ajánlott (az SBS kimúlt). Ahova ez kerül, ott meg inkább az a gond, hogy van nagy vas, de a SW nem képes kitölteni.

A kereső valóban egy hulladék, remélem, hogy tényleg javult, bár mire itt bevezetik én már nyugdíjban leszek (Exchange 2010 pörög).
--
https://naszta.hu

Nem az a baj, hogy 48 core-t és 256 GB ram-ot is fel hatékonyan tud használni, ez jó dolog.
A baj az, hogy, hogy a RECOMMENDED MINIMUM RAM 128 GB lett. Csak az összehasonlitás kedvéért, ez exchange 2016-on még 8 azaz nyolc gigabyte volt.
(vagy valamit elirtak és majd korrigálják, de egyelőre elég nagy a felháborodás emiatt)

Pedig elég komolynak tűnik (Ignite 2018 rendezvény volt több mint 1 hónapja, ott jelentették be, és azóta sem jött ki korrekció). A sok fősodratú nyugati MVP meg vidáman tapsikolnak hozzá és rendelik tucatszám az ilyen szervereket az infinite büdzséből. Én még nem láttam nemhogy élőben, de RDP-n sem 128+ Gb RAM-os vasat :)

Amúgy a hivatalos indoklás az, h. 2019 exchange onprem már csak a legnagyobb enterprise-oknak "kell" (igen, megint a Msft tudja jobban mi kell nektek), ott meg akkora userszám van, amihez kell ekkora vas. Mindenki más meg költözzön exchange online-ba, rájuk már nem lövünk.

Amúgy ahogy a cinikus-abb MVP-k megjegyezték, a recommended/supported != required, tehát valszeg 8 Gb-al is elindulnak az alap servicek, max. fájdalmasan lassúak lesznek, és a Bing-es rész lehet h. nem is fog működni valami hardcode-olt "resource pressure" threshold alatt.
--

De ezeket a dolgokat már 15+ évvel ezelőtt sem úgy szokták megoldani, hogy vertikálisan felskálázunk egy "big iron"-t, hanem elosztottan megoldjuk a dolgot. Mert ha a big iron beszarik, akkor ott komoly probléma vanik.

Nem tudom, ez az iparág egyre jobban kukul meg? Komolyan az az érzésem, hogy valami retard generáció nőtt fel, ami elbasz mindent, amit az előzők valahogy elkezdtek.

--
trey @ gépház

Van egy elavult sok éves G6 proliantem otthon a gardróbban (annó újonnan vettem jó áron, és bővítgettem szintén saját zsebből az évek folyamán ebay-ről), azt használtam tanulásra tesztelésre. Előző melóhelyen ugyanis csak pont arra nem volt keret h. az ember a technológiai fejlődéssel lépést tartson, láthassa kipróbálhassa azt ahol a külvilág éppen tart (és ez nem sanyibt volt, hanem nagy multi, más baromságokra viszont 10+ milliók elmennek azóta is, de h. a mérnök ne kőkorszaki szinttel essen ki az útcára ha már nincs rá szükség, arra nem). Az persze elvárt volt h. mindenhez IS értsen az ember, de sem helyben, sem vmi központosított infrastruktúrával nem támogatták a tech szintentartását. Mert h. minek neked windows server 2012-höz érteni, elég ha AD-hez értesz. Ilyen indoklással nem volt lófasz sem laborkörnyezeben.

Namármost ilyen feltételek mellett már fájna zsebből kiadni 1-2+ millió Ft-ot olyan otthoni vasra, amibe lehet ennyi RAM-ot beleszuszakolni. Utána meg gúnyosan röhögik az embert az itteni "szagértők" h. "nah te is minek vettél proliantet otthonra, ha nem akarsz 1 hp original egérpadért 50 ezer Ft-ot fizetni?"
Jah, csak kókány desktop PC alaplapba vajon belemegy a 128 v. 256 gb RAM?
Most már a G6-ba sem, de azért az még mindig jobban bővíthető volt anno

Úgy, h. más (hülye) ember még a saját irodai asztalára nem venne magának csuklóvédőt, mert h. majd a munkaadó vegyen én arra nem költök 1 fillért sem, cserébe évek óta fáj a csuklóm a billentyűzet miatt, de csakazértsem! Én meg sok százezret kénytelen voltam kiadni saját zsebből, h. mikor végetér a karrier, ne értéktelen hülyeként essek ki a munkaerőpiacra.

Én még mindig ott tartok, hogy nem értem. Az Exchange eddig azt a vonalt követte, hogy ha nem kis cég vagy, ahol minden szerepkör (Mailbox Server, Client Access Server, Hub Transport Server) egy helyen, akkor telepíthető külön vasakra és ez is volt az ajánlott út. Nem beszélve arról, hogy DAG a biztonság kedvéért stb. Az egész egy elosztott vonalra volt felhúzva.

--
trey @ gépház

Exchange 2019 will be available only to Volume License customers -> a VL miatt ez már nem kkv terület

As we discussed at Ignite 2018, we have made many enhancements in memory allocation and usage in Exchange Server 2019. In order to realize all of those we are recommending 128GB as the minimum for the mailbox role. The product will not enable all of the new functionality if less memory is used.

"Exchange 2019 will be available only to Volume License customers -> a VL miatt ez már nem kkv terület"

Ez nem probléma nálunk.

A kérdés akkor az, hogy az Exchange 2016-nak akkor mi lesz a folytatása on-premise oldalon? Gatter? Megy minden kicsi a felhőbe?

Ha ez így lesz, asszem hirtelen meg fog ugrani a Zimbra migrációk száma...

--
trey @ gépház

Azért a jelen politikai helyzetben, nem valami biztató, ha a földrész másik felén van minden levél, adat és van még ezer ok ami miatt nem mindenkinek megoldás, igaz én is csak ajánlom sokaknak, de azért VL szint alatt sok van aminek on premis kellene. Sebaj, majd lesz más.

Nem tudom, hogy mi a szokás, de 1 év offline default mail cache nem elég igen sok esetben.

Közelebb van, mint gondolnád.

Exchange Online pl. Ausztriában:
https://products.office.com/en-us/where-is-your-data-located?geo=Europe…

De igazából szerintem mindegy is, hogy fizikailag a szerverszobában, EU-ban vagy az USA-ban van, ők szolgáltatnak.

Szerencsére ebből az XCH 2019-hez kapcsolódó, nem Dell official RAM-os bővítésből már kimaradok, vannak keserű tapasztalataim. :D

Technikailag sem mindegy (ping), törvényileg meg pláne nem.
Pár éve még az O365 egy rossz dns beállítás miatt valami amerika közepén levő dcbe telepített minket, baromi lassú volt.
Mikor erre rájöttünk (mi, nem a support...) és megváltoztattuk, átjött a cucc Európába, onnantól lett elfogadható.

--
Gábriel Ákos

Ez valószínűleg így van. Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy ha elköltözöm egy kontinensnyit, akkor mennyi idő után költözik automatikusan utánam? Könnyen lehet, hogy soha, de ma már nem lenne sci-fi az sem, hogy néhány héten/hónapon belül.

Mondjuk legalább annak működnie kellene, hogy a cég (O365-ös) székhelye szerint egy idő után jó helyre migrálja az adatokat.
--
https://naszta.hu

szerintem akkor a hiba benned van, 768GB RAM-mal rendeltuk tavaly a hypervisorainkat, jovore mar 1.5TB-al fogjuk :)

a Samsung most jelentette be a 256GB-os modulokat x 24 = 6TB per gep mehet majd 2020-ban \o/ (egyelore a 128GB-os modulok is aranyarban vannak, ugyhogy a regebbieket 32GB-al tomtuk ki, az ujakat 64-el fogjuk)

nem, de nincs messze tolunk, gondolod ater ide a telepata gondolatmodositasi kiserletuk?

komolyra forditva a szot: mibol lehet tudni, hogy ez manapsag mar altalanos? onnan, hogy mind a GCP, mind az Azure ad neked VM-et (!) majdnem 4TB, az AWS pedig 12TB(!!!) memoriaval.

ha valaki nem latott ilyet, akkor rossz helyen van, hiszen IT-ban hogy lehet fejlodni egy olyan helyen, ahol nincs ilyen vas? es nem az a baj, hogy konkretan ilyen nagy vas nincs, hanem ha nincs, akkor valoszinuleg ezen a helyen masra _sem_ fognak kolteni:
- konferenciak (egy OpenStack belepo most ~$1200, egy KubeCon ~$1250 + jo messzire kell neha utazni ezekert)
- tesztlabor (vSAN-t hogy tesztelsz? vNX-OS-t min futtatsz (egy rendesebb topologia par spine, par leaf, meg szerverek...))
- cserealkatreszek (hanyszor jott fel itt topicban, hogy szethullott a RAID, es nincs nem hogy tartalek a polcon, de penz sem rendelni ujat)
es biztos lehetne sorolni, hogy kinek mi a fontos egy munkahelyben a szakmai fejlodes szempontjabol

ez nyilvan nem vonatkozik a 10 fos kis cegekre, nekik valoszinuleg nincs ilyenre szukseguk, de a kerdes, hogy az ember a kezdeti szarnybontogatasok utan meg tud-e maradni az SMB szinten? annyi minden izgalmas dolog van a masik oldalt, amire ebben a meretben nem lesz szukseg, hogy nem latom hogy tudna megtanulni az ember ebben a kornyezetben.

de kivancsian varom hogy ki hogy gondolja, ha nem igy van, es en latom rosszul, akkor meseljetek konkret tapasztalatot legyszives

Nagy IT-profilú multi-tól jöttem el (idehaza). OS oldalon akkor kezdték el a migrálást XP->7-re, mikor más helyeken már a 8-at vezették be. Partner konferencián voltunk 3 kollégával, saját céges géppel. MINDENKI-nél ultrabookos w10 ment, mi 4-en szégyenkeztünk a céges 7-es image-el a 3-4 éves tank-Delleken. 2008 R2-es VM-eken futott a privátfelhős termékük, amikor már rég 2012R2 ment a világban kb. minden fejlettebb cégnél.

Szóval nem csak kkv lehet orbitâlisan elmaradva IT szektorban sem.
--

Kérdés, hogy kit mi motivál. Fejlődni több irányba is lehet. De van, aki nem is akar fejlődni.

A dolog másik fele, hogy közel sem cégmérettől függ az, hogy mit lehet kísérletezni, tanulni. Függ a cégprofiltól is (ha jól rémlik, Te eleve úgymond kutató jellegű részlegnél vagy), cégszemlélettől is. Kis cég nyilván kisebb játszóteret fog tudni produkálni, de lehet olyan nagy cég is, ahol nincs is játszótér. Vannak témák, amikhez nem kellenek behemót rendszerek.

A dolog harmadik fele, hogy véleményem szerint az IT gyorsabban halad, mint kellene. Nem ártana lassítani, mert magát sem tudja követni. Kevés a tesztelés, túl sok a hegesztés és a mindenféle "integráció". Inkább a szabványokat/szabványosodást kellene erősíteni (a nagyoknak ez nyilván nem feltétlenül érdekük, hiszen eleve ők diktálnak).

Végül túl sok a hype és marketing a szakmában. Nyilván ez is érthető, hiszen pénzt kell termelni. De mérnöki szemmel ez nem tűnik egészségesnek hosszú távon. Sajnos informatikától függetlenül ilyen irányba halad a világ (rövid távú célok mindent felülírnak).

Bónusz poén:
Exchange Server 2019 requires Windows Server 2019
We’re aware all media for Windows Server 2019 and Windows Server, version 1809 has been temporarily removed and Microsoft will provide an update when refreshed media is available.

Azaz, ha nem voltál gyors okt. első hetében sebtiben leszedni az új win server 2019 iso-t, akkor exchange 2019-et sem fogsz tudni még pár hétig telepíteni.

És akkor még szerencsefia vagy, ha egy szerveren akarod telepíteni. De ha AD-be, akkor minimum AD level mennyi? Mert akkor azt is előtte fel kell húzni. Kérdés, hogy meddig? Még nem volt időm belenézni a doksiba mélyebben.

Szerk: Megvan:

https://docs.microsoft.com/en-us/exchange/plan-and-deploy/system-requir…

Domain controllers All domain controllers in the forest need to be running one of the following versions of Windows Server:

• Windows Server 2019 Standard or Datacenter
• Windows Server 2016 Standard or Datacenter
• Windows Server 2012 R2 Standard or Datacenter

Active Directory

The Active Directory forest functionality level needs to be Windows Server 2012 R2 or higher.

Nem ma lesz az upgrade 2019-re :D :D

--
trey @ gépház