Index.hu siralom

Ugye, tegnap pár órára eltűnt az index.hu, mire a magyar netes újságírás alja, vagy kaján örömmel, vagy mély megrendüléssel már kongatni is kezdte a gyászharangokat. Aztán kiderül, hogy ez is csak egy marketing stunt volt, "ha...ha...haa..., hogy megijedtetek", mert elzárták a pénzcsapokat.
Ma aztán szembesültem a "támogassátok az indexet" koncsorgó bannerrel és majdnem leamortizáltam kávéval a céges laptopot. Gyerekek, ti ott a szerkesztőségben, ennyire elgurult a gyógyszeretek? Ennyire Pesti hipszterek vagytok, akiknek a Budapest vége táblánál Mordor, pusztulat és világvége kezdődik? Mégis, hogy a rákban próbáltátok beárazni magatokat? Megnéztétek a DigitalStand árait és levontatok egy ezrest a napilapok digitális előfizetéseinek az átlagából? 2000, 4000, 6000 Ft havonta?
Két aprócska dolog, ami ha nem tűnt volna fel:
Ez itt a net, az átlagos felhasználó fizetésével fordítottan arányos az igénye a magyar nyelvű bulvárra, kielégíti azt más forrásokból. A ti generációtok ingyen sajtón nőtt fel, nem úgy mint a nyomtatott napilapoké. Jóval alacsonyabb ebben a csoportban a fizetési hajlandóság és jóval alacsonyabb a fizetési lehetőség is.

Értem, hogy nem akarjátok az előfizetési modellt, mert akkor jön egy csomó kellemetlenség, adó, jeti, kaszásmókus és kötelező teljesítési kényszer, de ezekkel a támogatási összegekkel nem lehet huzamosan túlélni. Ha akartok új kávégépet, jobb irodát, akkor a kicsi a több. Arról nem beszélve, hogy az előfizetési szerződéssel egy csomó dolgot lepapírozhattok. Csinálhattok munkahelyi előfizetést, extra előfizetéses tartalmakat. Külföldön ez működő modell.

Szóval, érzésem szerint, kellene ezen még egy kicsit csiszolni.

Hozzászólások

most tartanak 32.322.000-nál. Szerintem ez fasza. Én nem vártam ennyit, és még nincs vége.

szerintem itt mar nincs semmilyen kerdes. ennyi erovel halalan levo kiskutyas kepeket is lehetne kuldozgetni az arra erzekenyeknek. attol az eb meg el fog koltozni hamarosan, bar lehet 2 nappal tovabb tartjak eletben hadd jojjon meg egy keves penz a szamlara.

en mar inkabb azt terveznem ha indexfan vagy szerkeszto lennek, hogy mi lesz ezutan vagy mit csinaljak ezutan. szerencsere egyik sem vagyok igy nem kell tervezgetnem. ez a tervezgetes a fentebbi kerdesedre is valasz.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nyomtatottat, írottat nem nagyon olvasok, nincs rá időm. Esetleg Portfóliót. Rádiót vagy TV-t hallgatok más tevékenységek közben. Ezekből pedig szinte mindent: M1, RTL Klub, HírTV, ATV, Echo és minden egyéb hírműsor.

Meghallgatok mindent, majd átlagolom.

--
trey @ gépház

ja, fletonak 10 eve 4 milliardja volt, es az csupan egy politikaaner a szinpadon allo parszazbol. nem is ertem miert nem ettol a retegtol kuncsorognak. a nepszabadsagot is megvehettek volna kilora ajvekolas helyett. csakhat van ami meg nekik sem kell ahhaha

utobbi gondolat menten ez a ‘tamogatasert kalapolas’ igy ahogy van dobbenetes. ugy ertem tenyleg nagyon dobbenetesen gaz.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

jah közben kitaláltam miért gáz mééég a lentebbiek mellett, kb 10 percbe telt, ma rém lassú vagyok :/

ha egy negált univerzumban index-alkalmazott lennék, minden energiámmal küzdöttem volna ezellen a lámer kalapolás ellen, főleg a tartalomfogyasztókat célozva és jól túlárazva: ebből már nem lesz énekes halott, az alkalmazottak pedig az eddigi műsor után nem fognak *ennek megfelelő* állást kapni. sehol. valamikor talán Hiéna mondta, hogy legyél láthatatlan és túléled. hááát itt khmm nem voltak láthatatlanok. pedig most amikor kihúzzák a dugót elég könnyen kiderült, hogy a faszt se érdekli mi és ki folyik le a vízzel együtt. még azt sem érdekli, akit elvileg érdekelnie kéne és vissza is tölthetné a vizet :)

ha nekem lenne ország élén álló pártom, ilyen ellenzéket kívánnék ilyen médiával mint itt, óhhogy' adnád Uram! :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Politikustól pénzt kérni és kapni, még akkor is, ha mindkét fél kijelenti, hogy nincs elvárás, nincs elköteleződés, nem jó, mert senki nem hiszi el, hogy ha Mészáros beletol 1M batkát, akkor nem kér most, vagy épp később valamit cserébe. És a politikai "elitet" látva ezennem is csodálkozom. Erre szokták mondani, hogy nem elég függetlennek lenni, annak is kell látszani. Ha politikai irányból érkezik anyagi támogatás, akkor már a látszat sincs meg.

Azért a mostani helyzetnél még az is jobb lenne, hogyha lenne pár másik oldali bértollnok is, több ellenvetés lenne, lenne miből elindulni a beszélgetésnek. Lenne mire azt mondani, hogy az se úgy van, de néha-néha felmerülne pár érv mindkét oldalról, nem csak az egyik, ellenfél nélküli, túlzottan magabiztos mondatai lennének szalagcímként.

ez a ‘tamogatasert kalapolas’ igy ahogy van dobbenetes. ugy ertem tenyleg nagyon dobbenetesen gaz

Nem példa nélkül való pedig.

https://www.theguardian.com/uk

alul ott a sárga sáv, ahol támogatásért kalapolnak.

Annyi a különbség, hogy ők havi 2, 5 és 10 fontot ajánlanak fel, ami azért kevesebb, mint amit az Index javasol.

Nagy kérdés, hogy az egybeesés-vs-okozás probléma van-e itt is, vagy konkrétan a tevékenységgel direkt szolgálni akarnak valakit. Én rühellem némelyik index.hu cikkben azt a kioktató hangnemet, amit, de nem vagyok benne biztos, hogy nem csak egy sznobról van-e szó, mint ágensről.

Nem, nem mondtál példát. Ha ezek nem történtek így meg, akkor példát hazudtál. Bocs, de ha állítasz valamit, akkor nem árt valamivel bizonyítani, alátámasztani. Mert így csak a levegőben lóg, és értelmes ember nem fogja komolyan venni. Plusz, teljesen szokásos, hogy egy fontosabb hír egy ideig kint van nagy betűkkel, aztán pedig egy ideig még kint van kisebbel is. Szóval az még semmit se jelent, hogy épp egy fontos hír kis betűkkel van, mert lehet, hogy kint volt az nagyobbal is.

Miért, szerinted én nem értem, hogy miről beszélsz? Értem én, csak eddig nem támasztottad alá az állításodat semmivel. Ha ez ennyire egyértelmű, hogy valakinek a szekerét tolja az index, akkor simán tudnod kellene konkrét példákat hozni rá (és még mielőtt félreértenél, nem azt mondom, hogy ilyen nincs. Épp, hogy kiváncsi vagyok rá, hogy mik lehetnek ezek a példák).

Ez nemtom miből szűrted le. Semmit nem bizonygattam, semmiféle ilyesmit nem mondtam, hogy "mindenki rosszul lát". Nem állítottam semmit, szóval nem tudom, miben lenne egyáltalán igazam. Te állítottál valamit, én pedig szeretném, hogy támaszd alá valamivel. Ennyi. Nem mondvacsinált példákkal, hanem konkrétakkal.

(egyébként, 1-2 példa nyilvánvalóan kevés lenne egy olyan médiummal kapcsolatban, ami százezer számra írt már cikkeket. 1-2 hiba normális, hogy becsúszik. Egy MTV-ről, egy 444-ről, stb., rengeteg példát lehetne hozni, hogy nem függetlenek, részrehajlóak. Szóval amúgy is, egy picit több kellene ahhoz, hogy alátámaszd, hogy az index bárkinek is a szekerét tolja...)

En peldaul nem vagyok elfogult pont telibefosom, hogy eppen a fidesz, mszp, mszmp, egyeb faszat szopod vagy szopja valaki, mert nem erint egyaltalan. (Persze ettol ugyan ugy egy fasz log ki a szajabol) De ettol meg kivancsi lettem volna, hogy most az ufok, szabadkomuvesek vagy eppen Pataki Attila iranyitja az indexet, mert ez egy jo tema :D Tok szar, hogy meghatraltal 20+ ev tapasztalattal es bolcsesseggel :(

Azt hiszem, hogy szövegértési problémáid vannak. Én a nyitóban nem azt mondtam, hogy tudom, hogy ki van éppen mögötte, hanem azt, hogy pontosan látszik, kiknek a szekerét tolja és ha azokét, akkor onnan kéne a lóvét várni, nem koldulni. Elég elolvasni a cikkeik hangvételét, témáit, azokhoz fűzött magyarázatait.

De haverjaiddal fogj szépen kezet, ügyesen elcsavartátok oda, hogy majd én megnevezem, hogy ki irányítja.

--
trey @ gépház

Az index.hu újságírói (ezen most "néhányan" mosolyognak) mindig kritikusak voltak az aktuális kormánnyal szemben, ami soha nem esett nehezükre, mert eddig még mindegyik kormány bőven adott okot a kritikára. Ez nem szekértolás, főleg most furcsa annak nevezni, mivel az ellenzéki "erők" és akik körülöttük voltak/vannak, esnek-kelnek, bármilyen szekérre képtelenek felülni, még a szokatlanul magas labdákat sem képesek leütni.

Az index.hu-n nem láttam eddig még olyant, hogy valakit kiretusálnak egy képről, olyant meg főleg nem, hogy ezt egy filmbejátszásban teszik meg.

Még a támogatáskolduló oldalon is a kormányt, a konkurenciát pocskondiázzák.

Nem lehet komolyan venni valamit, amiben ennyi gyűlölet van. Pont most kellene szerényebben, valóban függetlenként beállítani magukat.

Nem "stadionozni", "kormánymédia hazugságai"-ozni, minden mást "erősen manipulált tartalmak"-ozni.

Egyértelmű, hogy ezek a hívószavak kiknek szólnak. Nem is csodálom, hogy ezzel alig több mint 5 ezret sikerült megszólítani annyira, hogy zsebbe nyúljon.

--
trey @ gépház

A "hívők" pocskondiázást és gyűlöletet látnak ezekben a cikkekben, ezt folyamatosan tapasztalom.
Szerinted a problémákról nem kell írni? Ha valaki ír a furcsaságokról, az már csak pocskondiázás és gyűlölködés lehet?
Baj, ha valaki nem veszi észre, hogy a király meztelen.

Nem cikkekről beszéltem, hanem támogatásgyűjtés oldaláról, ahol be kéne vonzani a támogatókat.

Te itt hívőkről beszélsz, pedig szép számmal lennének a két oldal közt "lebegők" is, akiket egy kiegyensúlyozottabb tájékoztatással meg lehetne fogni.

Ezen emberek nem mennek le a dágványba birkózni a disznókkal, de érdekelné őket a főoldalon a harsogó betűnagyság melletti folyamatos kormányszidalmazás mellett pontosan ugyanakkora betűnagysággal szedett, kormány által meghozott és elért eredmények beszámolója is.

Sajnos ezt a réteget sem lehet állandó stadionozással megfogni.

Amiről te beszélsz, az nem a problémákra való objektív figyelemfelhívás, hanem szemmel látható hangulatkeltés.

--
trey @ gépház

> Nem cikkekről beszéltem, hanem támogatásgyűjtés oldaláról, ahol be kéne vonzani a támogatókat.

Ez csúsztatás. Ezt írtad korábban:
Még a támogatáskolduló oldalon is a kormányt, a konkurenciát pocskondiázzák.

Az "is" mit akart jelenti itt?

Nem az hangulatkeltés, amit én írtam, akkor a következő idézetek minek számítanak?

Ha azt nézzük, hogy kiknek (milyen milliárdosoknak) a szekerét tolja, ez siralom(ház).

Nem lehet komolyan venni valamit, amiben ennyi gyűlölet van. Pont most kellene szerényebben, valóban függetlenként beállítani magukat.

érdekelné őket a főoldalon a harsogó betűnagyság melletti folyamatos kormányszidalmazás mellett pontosan ugyanakkora betűnagysággal szedett, kormány által meghozott és elért eredmények beszámolója is.

Mindig mindenki a tárgyilagosságról beszél, holott pont ez nem látszik a te hozzászólásaidból sem. Mindenkiben van előítélet, mindenki gondol valamit a világról, én pl. a 80-as évek végén azt, hogy végre eltűnnek a párttitkárok, a szakszervezeti titkárok úgy általában mindenhonnan, pl. a munkahelyekről is, és nekiláthatunk építeni a jó világot. Ehhez képes 90 óta mindegyik kormány leszart bennünket, a volt MSZMP-sek továbbra is kiváló pozíciókban vannak. Azt kellene megérteni, hogy attól, mert valamelyik társaságra berág valaki, még nem kell automatikusan imádni egy másikat.

Az újságírónak is van véleménye. Jobb helyeken azt szabad is leírnia. Ez nem az a médium, ahol megmondják, hogy mi jelenhet meg. Itt szabad leírni a stadion szót, nem kell fedett sportlétesítménnyel helyettesíteni.
https://alfahir.hu/tiltott_szavak_listaja_az_emmi_nel
https://vastagbor.atlatszo.hu/2015/02/20/ujbeszel-tiltott-es-hasznalhat…
https://index.hu/belfold/2015/02/20/emmi_miniszterium_tiltott_szavak_li…

A kiretusálás sem az index.hu (indavideo.hu) szokása:
https://index.hu/kultur/media/2011/12/06/bunozokent_kezeltek_lomnicit_a…
https://24.hu/belfold/2012/01/24/lomnici-retus-kipakolt-az-mtv-riporter…

Az index.hu az, ahol jellemző a csúsztatás, ferdítés, trükközés?
https://index.hu/kultur/media/2011/04/08/a_hircentrum_meghamisitja_a_hi…
https://kormanykronika.blog.hu/2011/04/18/hamis_hirt_kozolt_az_mtv_orba…

Az index.hu-a jellemző a hazudozás?
https://168ora.hu/itthon/folyamatosan-hazudott-az-orban-kormany-mediaja…

Lenne még rengeteg kérdésem, de hosszú volt a hét, csak egy utolsó: az index.hu plakátolta tele az országot hazudozó plakátokkal?
https://hvg.hu/itthon/20180317_Hivatalos_kampanyban_nem_jogserto_hazudni

Ezekre nem lehet magyarázat, hogy "de az MSZP ezt-meg ezt tette, a Jobbik azt-meg azt csinálta" - sorolhatnám akár az összes pártot ilyen-olyan ügyeikkel. Azokra ők is megkapták a magukét az index.hu oldalain - jogosan. Ha valaki disznóságot csinál, azt nem kéne elhallgatni, ha valaki erre felhívja a figyelmet, azt meg nem pocskondiázással kell vádolni.

"Az újságírónak is van véleménye. Jobb helyeken azt szabad is leírnia. "

Csak azt jól elkülönített helyen, vagy jelezni kellene.

Én pl. nem írok véleményt cikkbe. Vagy a hozzászólásokban teszem meg utána, vagy pedig ha vélemény az egész cikk, akkor a "vélemény" topik alá sorolom.

Az, amikor tényfeltáró cikkbe belesunyizzák a véleményt, az probléma.

--
trey @ gépház

"Még a támogatáskolduló oldalon is a kormányt, a konkurenciát pocskondiázzák. "
Jol teszik, ez is a feladatuk.

"Nem "stadionozni", "kormánymédia hazugságai"-ozni, minden mást "erősen manipulált tartalmak"-ozni. "
Tehat nyiltan fosztogasson Orban es csaladja es 10000. fele fajta lopasrol mar ne is irjon senki, mert az gyulolkodes. Hallgassanak rola. Fogadjak el, hogy az egy olyan orszag, ahol az alja cigany idoseket gyilkol, aki meg fentebb kerult, az meg meglop mindenkit. Normalisnak tunik.
Az ellenzek meg amugy akkora balfasz, hogy rola se rosszat, se jot nem lehet irni. Ez talan meg rosszabb.

Amugy nem tudom mitol lettel felszopo. Remelem nyertel vmi palyazatot vagy hasonlo, mert akkor normalis es orulok is neki, hogy jol jartal. De ha csak naivsag/hiszekenyseg miatt, azt akkor sajnalom. Utobbi eseten remelem templomba is jarsz hetvegen es elhiszed, hogy a fold is maximum 10e eves. :D

A hozzád hasonlók juttatták parlamentbe az ellenzéket, a te képviselőid "harcolnak" a magyar és európai parlamentben és képviselik az "igazságot". Olyan ellenzéket sikerült összeraknotok, hogy a bizonytalanok és a balosok egy része is inkább kormánypárti lett, mert inkább az, mint az a szánalmas bohóckodás, amit a jelenlegi ellenzék csinál. Ebben benne a Jobbiktól a anyjapicsájáig mindegyik.

Nem tudom melyik a nagyobb szégyen.

Nem arról van itt szó, hogy ne számoljanak be róla, hanem a stílusról, a kiegyensúlyozottság hiányáról.

Tudom, most jön az sj-s távolságtartás, hogy te nem, te se nem kormánypárti, se nem ellenzéki, sőt még itthon sem vagy, igazából érdekelni sem érdekel. Te a mindenen felülemelkedett magyar értelmiségi vagy, aki eltartott kisujjal borozik és lebiggyedt szájjal figyeli itt a nagy stikliket az egyik oldalon, a szerencsétlen faszokat a másik oldalon.

Kímélj.

PS: remélem az 5 ezer támogatóban benne vagy. Ha nem, akkor egy hangember vagy. Támogasd ha jónak látod, fizess az igazságodért, ha az a lelkednek jó. Itt a lehetőség, lehet kiállni. Nem csak a pofád jártatni, azt mindenki tud.

--
trey @ gépház

"A hozzád hasonlók juttatták parlamentbe az ellenzéket"
Nem szavaztam soha az eletben es nem is fogok. :D De remelem boldog lesz a magyar lakossag a mostani vezetessel ha mar megszavazta.

"Nem arról van itt szó, hogy ne számoljanak be róla, hanem a stílusról, a kiegyensúlyozottság hiányáról. "
Ezert mondtam, hogy nincs mit irni ellenzekrol. Egyikrol sem. Mert nincs is. A stilus meg ilyen minden online lapnal. Az offline lapok meg ha jol tudom mar mind fideszes. De nem hat meg, mert ugysem fizetnek erte. Magyarorszagon elve sem erdekelt politika, mert sosem a magyar piacbol eltem. Csak az erdekel, hogy mi viszi ra az embereket, hogy fasz legyen a szajukba vagy szaros legyen szajuk szele. Mind1 kinek a szarja.
Raadasul ha a fideszre szavaztam volna sem vedenem oket egy forumon sem es terjeszenem az iget, hogy soros, indexazrossz, stb. Olyan mintha felvennetek egy vallast majd inkviziciot inditanatok. Brutalis.
Orulok, hogy fiatal koromban nem volt otthon TVm es most sincs. Mert az a gyanum, hogy az agymosas vegigmegy barmilyen ertelmisegin.

"PS: remélem az 5 ezer támogatóban benne vagy. Ha nem, akkor egy hangember vagy. Támogasd ha jónak látod, fizess az igazságodért, ha az a lelkednek jó. Itt a lehetőség, lehet kiállni. Nem csak a pofád jártatni, azt mindenki tud. "
Nem tamogatom az indexet sem. Ha megszunik igy jartak. Nekem jo ugy is :D

Csak meg mindig nem ertem, hogy hol kellene latnom hatterembereket index eseteben. Marmint ha ilyen egyertelmu szamodra, akkor nevezd mar meg oket pls es, hogy mi alapjan nevezted meg oket azt is oszd meg.

"Ezert mondtam, hogy nincs mit irni ellenzekrol. Egyikrol sem."

Ja, értem. Neked a kiegyensúlyozott tájékoztatás kimerül az aktuális kormány szidalmazásából.

"A stilus meg ilyen minden online lapnal."

Igényünk se legyen jobbra.

"Az offline lapok meg ha jol tudom mar mind fideszes."

Nem tudom, nem követem az offline lapokat. Sem a napi, sem a szakmai, sem autós. Környezetszennyezés egyik forrásának tartom őket.

"Magyarorszagon elve sem erdekelt politika, mert sosem a magyar piacbol eltem."

Nagyszerű, de azért véleményed van róla. Mondjuk a ki nem szarja le kategória számomra a véleményed, de persze lehet ettől még.

"Csak az erdekel, hogy mi viszi ra az embereket, hogy fasz legyen a szajukba vagy szaros legyen szajuk szele. Mind1 kinek a szarja."

Mert nem támogatom az Index koldulókampányát és véleményem van működéséről és elfogultságáról. Értem.

"Raadasul ha a fideszre szavaztam volna sem vedenem oket egy forumon sem es terjeszenem az iget, hogy soros, indexazrossz, stb."

A terjesztés az lenne, ha én nyitottam volna erre a szar témára topikot, pedig nem. Max. elmondom kommentben a véleményem. Ráadásul nem is neked, te ugattál hozzá (fogalmatlanul) ahhoz, amiről mással beszélgettem. Ez neked a terjesztés. Az lenne a terjesztés, ha kibasznám a főoldalra, hogy az index egy rakás szar. Elkezdeném kielemezni a technikai cikkeiket szakmai szemmel és hahotáznék rajtuk. Na, az az lenne.

"Nem tamogatom az indexet sem. Ha megszunik igy jartak. Nekem jo ugy is :D"

Ja, tehát akkor téged nem érdekel az Index nagyszerű, igazságosztó tevékenysége még 5 ezer forint értékben sem, csak beleugattál ide. :( Hol vannak a magasztos eszméid a korrupció leleplezéséről, amit 2 kommenttel ezelőtt nagy vehemenciával idebasztál?

"Csak meg mindig nem ertem, hogy hol kellene latnom hatterembereket index eseteben."

Rajtad kívül senki sem beszélt itt háttéremberekről. Én arról beszéltem, hogy kiknek a szekerét tolják. Most írom le másodszor.

Nyilvánvaló, hogy a ballib szerkerét. Onnan kellene a lóvét is várni.

Én is szavazok a pénzemmel. Erre egy forintot se.

--
trey @ gépház

"Nyilvánvaló, hogy a ballib szerkerét. Onnan kellene a lóvét is várni. "
Rendben erre voltam kivancsi.

Nincs kizarva hogy ballib. De az sincs kizarva, hogy eppen az aktualis tolvajokat fikazzak. A legkonnyebben meg most fideszes lop. Amig mszp volt a kormanyon addig meg legegszerubben ok. Ez ilyen. Szamomra ettol nem tunik ugy, hogy ballib lenne, de persze nincs kizarva.

"Ja, tehát akkor téged nem érdekel az Index nagyszerű, igazságosztó tevékenysége még 5 ezer forint értékben sem, csak beleugattál ide."
Igy van. Sajat szorakoztatasomra forumozok.

" ez is a feladatuk."

De nem az egyetlen. Senki nem mondja, hogy ne írjanak ezekről. Ellenben viszont roppant mód örülnék, ha látnám, hogy mi történne az országban még. Persze, azt nem írják meg, hogy mi az, ami javult az országban, kivéve, hogy ha valami korrupciót fel lehet hánytorgatni körülötte. Mert szimplán ingerküszöbön aluli számukra az, hogy vidéken valahol megújul mondjuk egy városközpont, felújítanak egy hidat, 20-30 év után végre megcsinálnak egy utat, stb.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

felesleges ábrándozni, szerintem elég nyilvánvaló a képlet: csupán a téged ért rablásokról írnak, nyíltan a maradék pénzedből tarhálva a hírek árát. egész komolyan árazva. gyomorforgató az ötlet, dehát 2018-ban biztos nem lehetne máshonnan tudomást szerezni ezekről, csak az indexről. mert az mint tudjuk biztosan khmm független volt és független is marad jeah :) (tényleg vigyorogtam miközben leírtam)

beszarás ez az egész ahogyan van. az is meglep, hogy eddig egyáltalán hatezren fizettek. mondjuk az összegből látszik, hogy a pénz java része valószínűleg egyszeri adomány, az ilyen csap pedig csak egy pillanatra van nyitva és a tapasztalatok szerint harmadjára már nemigen fog kinyílni semmilyen trükkel. már másodjára is meredek lesz a legtöbbje.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Érdekes, én pl. ott (is) olvastam arról, hogy bringaúthálózatot bővítenek (még olyat is leírtak, hogy most épp jól), és hasonlókat is. Valóban nem mindenről írnak, de ezeket mások sem teszik meg. De nagyobb utak, autópályaszakaszok, stb. átadása szintén téma volt.

> vidéken valahol megújul mondjuk egy városközpont, felújítanak egy hidat, 20-30 év után végre megcsinálnak egy utat, stb.

Ezek nagyon jó dolgok, tényleg fontos, hogy ezekről is tudjunk, ahogy tudunk is, viszont sokaknak az is szemet szúr,hogy HOGYAN újult meg a városközpont, HOGYAN újítottak fel egy hidat stb.
A HOGYAN sem mellékes, hidd el. Ha ott durva disznóságok történtek, akkor arról is essen szó. Ezzel csak egyetértesz, nem? Mindannyiunk pénzéről beszélünk, marhára nem szabad elmenni szó nélkül az olyanok mellett, hogy egy kórházfelújítás sokkal magasabb összegbe kerül a szükségesnél, mert a pénz jelentős része "kimentésre" került.

Szerinted au EU-s pénzek felhasználásával minden rendben van? Ha nincs, és valaki ezt megírja, az hazaáruló? Sokan vannak, akik azt sajnálják, hogy az a rengeteg pénz, ami az ország rendelkezésére áll, nem kerül teljes egészében jó helyre, hanem egyesek magánvagyonát növelik. Tudom, hogy simán kaphat egy külügyminiszter is támogatást a szüleitől, tudom, hogy egy kiváló szakmunkásból lett még kiválóbb vállalkozó, ha magyar, lehet okosabb Zuckerbergnél, de azért itt ebben az országban olyan mértékű vagyonosodásnak lehetünk tanúi, ami minimum furcsa.
Ha te árulsz valamit egy kicsi boltban, akkor a pénztárgéped azonnal jelent a NAV-nak, de ha kaszinód van, erre semmi szükség.

https://444.hu/2015/09/03/igy-pocsekoltak-el-nagyon-sok-eu-s-penzt

Tkp. ezzel az egésszel nincs is semmi baj, hiszen jogállamban élünk. Ha az index.hu valótlanságokat ír, akkor el kell járni ellenük, feljelentéssel kell élni (akár hivatalból) a rosszindulatú, pocskondiázó cikkek íróival szemben. Hogy biztosak legyünk abban, hogy minden rendben van az EU-s források felhasználásával kapcsolatban, akkor nyilván azokat nyugodtan vizsgálhatná akár az Európai Ügyészség is, nem?

Ezt írtad: "Ha azt nézzük, hogy kiknek (milyen milliárdosoknak) a szekerét tolja, ez siralom(ház)."

Ez nem "semmi". Erre szeretnék igazolást. Ennyi. Erre nem hoztál eddig példát (linket, screenshotot). Nem bocsátok előre semmit. Azt meg végképp nem értem, miféle játékról beszélsz. Ha állítasz valamit, akkor tudd alátámasztani, vagy pedig mint már mondtam, a levegőben lóg, értelmes ember nem fogja komolyan venni.

Szerintem ez nem így működik. Egy csomó hírszolgáltatónál példákkal simán lehet illusztrálni, hogy elfogultak. Nem kérdés, hogy az MTV távolról sem független. De ugyanez elmondható a 444-ről is (bár kisebb mértékben). Amit a 444 úgy hoz le, hogy "Időközi: nagyot nyert az ellenzék Rákospalotán, a Fidesz meg egy kisebbet Kőbányán", ott kiderül, hogy nem is nyert nagyot az ellenzék. És ez állandó jellemzője egy csomó médiának. De én ezt az indexen nem vettem észre. Ezért érdekelnének példák.

A 444 legalabb szorakoztato. Foleg a kommentek, en kifejezetten azert jarok oda (en nem kommentelek, csak olvasok es rohogok). Valamint neha eleg jo elemzo cikkeket raknak ossze, meg akkor is, ha nem mindig ertek veluk egyet, de legalabb elgondolkodtatnak. Ez igaz az indexre is. Szoval ha kivonjuk a bulvart, az elfogult cikkeket, a hejesirasi hibakat, akkor meg azert marad tartalom boven.

A kormanykozeli media a totalis nihil, pont mint a teve az USAban (ahol tobb a reklam, mint a tenyleges musor), semmilyen erdemi informaciot nem tartalmaz, tenylegesen egy szoveggeneratorral lehetne vinni az origot, a 888-at meg kulonosen. Se nem tajekoztat, se nem szorakoztat, csak a massziv agymosas megy. Ha ezeket levonjuk, a maradek konvergal a nullahoz.

Pl: https://tldr.444.hu/2017/05/18/fideszmedia

  • Orbán Viktor több tízmilliárd forint közpénzből építtetett új médiabirodalmat a választásokra készülő Fidesznek azután, hogy összeveszett Simicska Lajossal.
  • Az új csatornák Habony Árpád és Rogán Antal politikai irányítása alatt állnak. A szerkesztőségek tőlük kapják meg a legfontosabb, kritika nélkül közvetítendő politikai üzeneteket.
  • A kormány propagandára és ellenfelei lejáratására is használja az új médiabirodalmát, sokkal hatékonyabban és intenzívebben bármelyik elődjénél.
  • A több száz újságból, weboldalakból, tévékből, rádiókból, médiaügynökségekből álló kiterjedt hálózat, illetve az azt vezénylő politikai akarat célja, hogy végleg átalakítsa a hazai nyilvánosságot.
  • Ennek érdekében a Fidesz új médiaháborút indított minden olyan kritikus sajtóorgánum ellen, amit nem tud a befolyása alá vonni.

Nem árt. Sőt, használ!

De a legfontosabb, hogy amikor megmerítkezel az igazságban, akkor egy időre tedd félre az agymosást: például Indexet semmiképp ne olvass, és TV-t se nézz pár hétig! Csakis a mainstream kritikusokat! Szépen lassan átáll a gondolkodásod, hidd el! Csak gyakorolni kell! Olyat is észre fogsz venni, ami most még tudatalatt átcsúszik a szűrődön!

Azért a működési modell életképességének a megállapításához szeretnék látni mondjuk egy éves meg két éves ciklusú grafikont.
Mert ugyan most friss a beparáztatás, de kitart-e hosszútávon?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

1. támogassa őket a soros györgy.
2. impresszum szerint 92 léhűtő van ott, amit számoljunk elnagyázva 400e ft havi költséggel. akkor az 36 millió ft. de biztos joval több ez.
3. a túlfűtött iroda sem lehet olcso, meg a működéshez szükséges többi költség.
4. most még uj az élmény, az iszákos paptól lopott ötlet még érezteti hatását, majd elmúlik, és a lé is kevesebb lesz.
5. 1 429 804 000 a nettó éves árbevétel a net szerint, ami ~ 120 millio ft havonta.
6. tartosan fenntarthatatlan a tarhálás, tessenek a szabad piacból megélni, aztán meg majd lehet a pénztáros lőrincet szidni.
7. vagy be lehet állni a sorba, és lesz állami megrendelés.
8. voltaképpen az ilyen médiumoknak köszönheti az doktor miniszterelnökúr a kétharmadot. de egy rendes diktaturában 5/4et ért volna el a kormány. már a rendszer sem a régi.

------------------------
Jézus reset téged

nem lenne jó, bár jobb lenne.

a legnagyobb baj, hogy teret adnak idióta eszméknek, keltik a feszültséget, és ledegradálódtak sima lájkvadász ócska lofaszjóskákká. mindenegybenblog. éjjenek meg akkor ebből. összefújja a szemetet a szél, igaz ez mindenre, de mikor direkt úgy irnak cikket, hogy a feszültségkeltés a cél, és aztán ürülnek, hogy a sok hülye meg ott pörög rajta, ne tartsák a markukat, mint majom az állatkertbe.... illetve fizessen az, akinek tetszik a műsor.

csak egy példa: jellemzően nem fb-zek, de ha "kényes" témát írnak, fogadni szoktam magammal, meddig bírom olvasni a fb-s kommenteket, ki ott a legokosabb. a mai példa, egyig jutottam:
"Magyar Idők: Életük végéig szja-mentességet kaphatnak a háromgyerekes nők"
A legokosabb, legtöbbet lájkolt komment: "A szegények, rokkantak, betegek, meddők, gyermeket nem akarók, melegek, 1-2 gyerekesek, vagy csak úgy szimplán normálisak meg, akik ebbe a közállapotba nem akarnak szülni, momentán le vannak.sz..va. Hát, köszi. "

rájöttem, én támogatom az abortuszt(ez is idióta eszme), de határ nélkül. ergó születés után is elhajtanék minden barmot. aki ezt a kommentet írta, azt is. az anyjának a lába szárán kellett volna lefolyni, de ha már így alakult, inkább éljen örökké. gondolom úgy írja ezt a kommentet, hogy tuti van köze ahhoz, amit annó a Ratkó tett. és szavazati jog ez is.

Mert ez a divat a haladó ellenzék körében. Hülyének lenni, pocskondiázni.


------------------------
Jézus reset téged

szoval azt mondod hogy hazudott az ormány azzal a 217000Ft-os átlag fizuval IS?

Az van, hogy ha nem lenne olyan rohadt rossz állapotban a matekoktatás ezen a bolygón, akkor az átlag bemondott összegre visszakérdeznének az emberek minimum egy móduszt és mediánt kérve. Mert a 10,1,1 számsor átlaga 4, és a 3,4,5 számsor átlaga is 4. Még csak csalni se kell az adatokkal, csak hülye tömegnek hiányosan kell tálalni.

Érdemes mellé nézni a móduszt rögtön, hogy az a medián mennyire gyakori, lehet a medián egy x érték, ami kettéválasztja a sokaságot, de ettől még lehet tőle balra szinte egysíkú jobbra pedig emelkedő, lásd exponenciálisan növekvő soroknál. Ugatom egyébként csak a témát, de tényleg, sokmindent elárulnak ezek, ha csak mondatba foglalja az ember, pl. most mondtam rokonnak, hogy az x fizetésével nála az ország mondjuk 50%-a kevesebbet keres, eddig oké, de mennyivel, a se mindegy.

Magyar Hang példáját kéne megnézni, hogy nekik hogy áll a finanszírozásuk.

Miert gondolod, hogy te jobban tudod, az indexnek milyen uzleti modell alapjan kell mukodnie? Lehet, hogy arra kivancsiak, meg tudnak-e elni a pesti (es a kulfoldon elo) hipszterekbol. Egyelore meg nincs arra torveny vagy mas allami utasitas, hogy a sajtonak mennyiert kell/szabad adnia magat (de nem akarok otleteket adni az illetekeseknek...).

Valamint nem tudom, elolvastad-e figyelmesen, mire kerik a penzt: egyelore nem a tulelesre.

Nem tudom milyen modell alapján kell működniük. Nem akarom meghatározni, hogyan működnek.

Amit tudok: Hogy mennyit bír a mai magyar netes piac. Mert voltam olyan bebukott projectekben, ahol pont ezt az árazási hibát követték el. Az Index legnagyobb előnye, hogy egy bejáratott brand, ezért megteheti, hogy magasabbra árazza magát.
Plusz azt is tudom, hogy az Indexnek 1.5 milliárd körüli nettó árbevétele volt. Ennél az árazásnál ez 62500 havi 2000 Ft. előfizetést támogatást fizető olvasót jelent. Ez a papír alapú lapoknál valahova a Bors, BEST, HOT! közé pozícionálná az Indexet.
Az index napi látogatószáma olyan félmillió körül van, amiből a 10%-os támogatói arány kicsit vaskosnak tűnik. A tapasztalat alapján olyan 5-8% ami egy nem célorientált webes platformnál lenni szokott. Nyomtatott lapoknál az előfizetői arány 20% körüli szokott lenni. (Ugye nyomtatott lapoknál nem összekeverendő, az eladott darabszám, előfizetői darabszám, és az olvasói darabszám.)

"Valamint nem tudom, elolvastad-e figyelmesen, mire kerik a penzt: egyelore nem a tulelesre."

Aham. Mit is írtak az első 5 millájuk céljára?
"Pénzügyi tartalék képzése

Az Index a beérkezett támogatás legnagyobb részét a napi működés biztosítására fordítja, hogy állami hirdetések és a kormányközeli cégek reklámjai nélkül is biztosítani tudjuk az állandó megbízható és minden politikai és gazdasági szereplőtől független hírszolgáltatást.
A támogatás egy részéből pénzügyi tartalékot szeretnénk képezni, hogy a reklámpiac vagy a jogi környezet változása is csak kisebb mértékben érintse a szerkesztőség munkáját."

Nekem itt túlélés szaga van a dolognak. Különösen, hogy kvázi "kiszervezték" mögülük a reklámbevételeket kezelő céget. És innen kezdve már csak egy szerződésfelmondás, hogy hirtelen eltűnjön az összes hirdetési bevételük.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Koszi a reszletes valaszt, ugy tunt, csak vagdalkozol :)

Az 5 millio forint szerintem egy heti mukodesre sem eleg, marmint ha beleszamitjuk a fizeteseket (ennyibol talan az irodahazat lehet kifizetni egy honapra, meg a szervereket), szoval ha tenyleg a tulelesre gyujtenenek, akkor nem 5 millio lenne az alap, hanem mondjuk 50. Ehhez kepest uj studio, meg kulfoldi riportok - szintiszta luxus :)

Akkor ide is:

Index Zrt.
Utolsó éves nettó árbevétel 1 429 804 000 HUF
létszám adat 94 fő

Szívből remélem, hogy a sixx hamarosan munkanélküli lesz.

Egy idevágó nemrégi riport a minőségi újságírás fellegvárából.

No rainbow, no sugar

1 "szájbarágót" mennyiért számítanak meg eme független demoraták?

Az index.hu és a FÜGGETLEN újságírás... :-D Miért nem kérnek kicsit többet a megrendelőtől és akkor nem kell koldulni.

> Akkor most hogyisvanez?

Megpróbálom elmagyarázni.

(1) Az index azt mondja, hogy független újságírás az amit csinálnak.
(2) Koszta János (vagy ki) besétált az indexhez, hogy írjanak egy FÜGGETLEN cikket tomketről.

Az egyes és a kettes pont állítása között én ellentmondást látok. Tehát vagy hazudik az index a függetlenségéről (hiszen azt írnak amit a megrendelő kér) vagy nem jelent meg a megrendelt cikk.

De a cikk megjelent így a kettes pont igaz amiből következik, hogy az egyes pont hamis. Tehát az egy nagy hazugság, hogy az index független újságírást csinál.

Remélem érthető volt a magyarázat.

de most neked mi a problemad?
tenyleg ird mar le, mert nem ertem.
koszta janos a birosag szovivoje, akik eljarnak az ugyben.
nem tudom mi a problemad, hogy az index egy illetekest kerdezet az ugyrol?
az hogy tomcat tobbszorosen elitelt garazda mit pampog mint ellenerdekelt kit erdekel?

Szerintem az mindegy, hogy mi triggerel egy cikket (ujsagiro magatol deriti-e ki, masik mediumbol ertesul-e, vagy vki szol neki/felhivja ra a figyelmet). A megjelent cikk tartalma a lenyeg, es ilyen szempontbol a tomcates cikk nem tunik kulonosebben befolyasoltnak (bar a 3. bekezdesben lehetett volna tobb feltetelesen irott mondat, hiszen meg birosagi itelet elott irodott). Az meg foleg nem latszik a cikkbol, hogy ezert barki is fizetett volna.

Látom Te sem nézted meg a videó egy-két percét attól a ponttól kezdve amit belinkeltem.

Ott világosan el lett magyarázva, hogy hivatalosan még sehol nem tartott az ügy amikor az igazságos Koszta János bement az igazmondó indexhez és lediktálta azt a hazugságot amit a független index aztán alapigazságként leközölt. Ezek után az index azt hazudja hogy független... Az egy újabb történet, hogy az igazságügyben egyáltalán hogyan létezhetnek ilyen Koszta János félék.

Tehát az mellékkörülmény, hogy ki és hogyan kompenzálta az indexet a megjelentetett hazugságokért.

Szerintem eltulzod a dolgot.
Az egyik indexes ujsagirot megkeresik az uggyel, aki (gondolom 5 perc alatt) osszedobott belole egy gyors bulvar cikket. Ennyi.
Nyilvan egy ilyen tema nem er meg sok oras utanajarast (nem is biztos hogy az ujsagirok belelathatnak folyamatban levo ugyekbe), ezert inkabb forrasmegjelolessel irta azt, amit. Mivel meg van nevezve a forras, ezert egyaltalan nem az index "alapigazsaga" az.
Arrol meg az ujsagiro nem tehet, hogy a forras ido elott kozolt (fel)informaciokat. Bar nyilvan lehetnenek ovatosabbak, de feltehetoen ez a cikk nem ert meg annyi elovigyazatossagot.

Nem vagyok érintett az ügyben csak elképeszt, hogy menyire burokban éltek és minden szart benyeltek az indextől és ha valaki hoz egy példát az indexes hazudozásra akkor szerintetek az a hülye aki a példát hozta... részetekről mindezt úgy, hogy még a hivatkozásokat sem nézitek / olvassátok el. Na ez a nem gyenge!

Csak szolok, hogy a peldad nem az index "sara". Ha egy allami intezmeny szovivoje ido elott kozol igaz vagy teves informaciokat a sajtoval, amit az index forrasmegjelolessel lekozol, az aligha az index hibaja.
Egyaltalan nem hulyeztunk le, az indexet sem celom/erdekem vedeni, de lasd be, ez a Tomcates pelda eleg karcsu a gyalazashoz.

Ha jol ertem, a FUGGETLEN szot szarkasztikusan hasznalod. Leirnad, milyen tevedeseket, hazugsagokat, vadaskodasokat tartalmazott ez a megrendelesre keszult cikk? Esetleg kimaradt belole valami?

Es azt mibol gondolod, hogy az indexet barki is utasitotta egy ilyen (egyebkent bulvar) cikk megirasara? Az, hogy valaki osszeutkozesbe kerult a torvennyel, egy teljesen atlagos bulvarhir, a cim meg annyira visszafogott, hogy most hirtelen nem is tudnek visszafogottabbat kitalalni. Ez a Koszta Janos meg a cikk szerint egy allami hivatal szovivoje, tehat nyilvan azert kapja a fizeteset, hogy nyilatkozzon. (Ugy tunik, ebben az idoben meg nem bojkottaltak az indexet.)

Tobbszor is vegigolvastam a cikket, en ennel targyilagosabbat nem tudnek elkepzelni. Egy darab minosito jelzo nincs benne Tomcatrol, barki barmit gondoljon is rola az index szerkesztosegben. De remelem, mindjart osszefoglalod az altalad kifogasolt elemeket.

Vagy siman leirhatnad ket mondatban, mit akarsz mondani, amint azt fejlebb nemi konyorges utan meg is tetted. A "hivatkozas" lehet, hogy par nap mulva nem is el, a hozzaszolasod megmarad. Ne legy szegyenlos, ez egy FUGGETLEN forum. (Persze csak addig, amig valaki nem allitja egy youtube videoban az ellenkezojet.)

Na, látom, hogy mi a videó. Tomcat a videóban keveri a Fővárosi Törvényszéket meg a Budapest Környéki Törvényszéket, de hagyjuk is. Keveri azt is, hogy az ügyész a bíróság munkatársa lenne. Nem az, keverni a bíróságot meg az ügyészséget azt muatja, hogy sok köze nincs a joghoz Tomcatnek, vagy szándékosan ferdít.

Idézve Tomcatet: "Hiszen a Fővárosi Törvényszék már akkor sajtóközleményben tette közzé bűnösségemet névvel, mindennel, amikor még el sem kezdődött az ügy, sőt még hivatalosan a törvényszéknek nem volt hozzá köze."

Ha meg megnézed a cikket:
1. Sehol nem állítják, hogy bűnös, csak az, hogy előzetes letartóztatásba helyezték.
2. Ha előzetes letartóztatásva került Tomcat, akkor már rég elkezdődött az ügy, hiszen előzetes letartóztatást csak bíró rendelhet el. Szimplán nem igaz, hogy a törvényszéknek ne lett volna az ügyhöz köze.
3. Tomcat közszereplő, ugyanúgy leírják a nevét (igaz, itt csak linkelik), mint más közszereplőnek. Itt amúgy Tomcateznek és P. Tamást írnak, és a Wikipediara hivatkoznak.
4. Keveri a Budapest Környéki Törvényszéket a Fővárosi Törvényszékkel, két teljesen külön intézmény.

Persze elhisz Tomcatnek mindent.

Nekem tetszett az index html/css/js munkaja.
Mindig letettek valamit az asztalra, es olyan volt a forrast olvasva,
mintha ok is irtak volna, nem pedig egy libraryt rantottak volna le.

Csak par pelda, ami eszembe jut (lehet, hogy en elek barlangban):
- horizontalis scrollozast mobilon naluk lattam eloszor
- a galleriajuk tok jo (kulon szerver, es a kepek mellett van a komment, tableten is vallalhato. Totalcaron is az van)
- i2-nel a cikk mogott betoltodik halom masik cikk (ezt rengeteg kulfoldi hiroldal is csinalja, de mar vagy 4 eve van az indexnel).
- az index.hu fooldala min. 10MB letoltes. Szerintem meresz, de rengetegen csinaljak mar igy (pl. tesla.com egy idoben egy 8MB-os videot nyomott a hatterben).
- majdnem infinite-scroll (toltodik-toltodik, aztan egyszercsak vege. Nem ugy, mint a twitternel, ahol egy 2015-os bejegyzeshez akarsz menni, egy oraig csak gorgetsz es utana kozli, hogy oops, take too long to load, es kezdheted elolrol).
- a dizajn se tul rossz, mobilon se rossz.
- indavideo. Rengetegszer elofordult mar, hogy a youtube eltavolitotta, de az indavideon meg fennvolt. Ilyen 1-2 napos cikkeknel rengeteg mar le van vetetve a youtube-rol. Azert egy youtube-szeru videomegoszto oldalt nem piskota uzemeltetni
- dex.hu, jo ez egyszeru, de vegulis forgalomszamlalo/redirect/shortened url szolgaltatas. Twitternel is van (az osszes megosztas igazabol t.co -n keresztul megy).
- a cimkezesuk se rossz ("aktak")

Szoval szerintem az index informatikai oldala/csapata nem rossz. En ezt sajnalnam.
Az "ujsagirasukat" nem hinnem. Bar ok kb. az egyeduli bulvar a magyar neten, ami olvashato...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hat mondjuk szamomra az i2 volt az egyik szog az Index koporsojaba. Azt a merhetetlen eroforraspazarlast kliens oldalon, amit azzal lemuveltek, az mar vicc.

Nem is beszelve arrol, hogy az i2-n a cikkek nem kulon lapkent, hanem modal-kent nyilnak meg; a hatter nem homogen, hanem latszik a lap mogotte -> elvonja a figyelmet a cikkrol, zavaro.

Valahol az i2 bevezetese utan hagytam abba az index olvasasat, amikor olyan javascriptet sikerult kiizzadniuk, ami megfektette az akkori iPademet.

--

Az infinite scroll meg a masik, ami miatt be kene szantani az osszes marketing- es nem a felhasznalo erdekebol tevekenykedo fejleszto ceget. Tobb a problema vele, mint amennyit megold, nem lehet linkelni specifikus reszeire, nem tartja meg a poziciot refresh utan, satobbi.

De nyilvan sokkal jobb "engagement" mutatokat hoz, ha nem szakitjuk meg az ember scollozasat mindenfele klikkelgetessekel, eleg ha a user csak scrolloz, scrolloz, scrolloz, barmi egyeb jajjde nagyon megterhelo lenne a usernek (meg a vegen azt mondja, hogy "itt a feed vege, a kovetkezo oldalt mar nem nezem meg". Hat mi lenne a userekkel ha nem tapasztanak oket oda kulonbozo media site-ok a hirdetesek ele??

ez egy rejtely, hogy miert kellene weboldalak megtekintesehez appot feltennem.

Ertrm en, hogy akkor a reklamok mindig jonnek az appon belul es ez nekik jo, de nekem miert lenne ez jo?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem meg hasznos, mert:
- egy gombnyomasra indul, nem kell bongeszovel kuzdeni (van-e ra nyitott tab, hol a bookmark, stb.)
- fontos hirekrol ertesitest tudnak kuldeni (nem zavaroan sokat kuldenek, napi 1-2 szokott lenni)
- cikkenkent csak egy olyan reklam szokott lenni, ami annyibol all, hogy ket bekezdes kozott nagyobb tavolsag alol kilatszik a kep -> szerintem ez igy nem zavaro
- cikkeket el lehet menteni kesobbi olvasasra (mondjuk ezt nem szoktam hasznalni)

sztem az i2 egy technologiai demo volt. Persze be kellett volna szantani a felhasznaloi elmeny miatt, de ettok fuggetlenul programozas oldaltol tok jo kihivas.

Az infinite scrollt meg lehet ertelmesen is csinalni, a html-t section-okre osztod, es id-t adsz neki, es van ra szabvany javascript api (scrollintoview es parametere is hogy smooth). Es amikor scrollozol, akkor fenn az url valtozik, ahogy hagyod el a logikai oldalakat. Kb. mint egy pdf olvasonal. Ott is infinite scroll van (csak gorgetsz) es az oldal valtozik, tehat tudsz linkelni (35. oldal).

Ezt html-nel is meg lehet csinalni.
Es ugy is meg lehet csinalni, hogy lapozgatsz. Minimalis a kulonbseg.

Persze egy kezemen meg tudom szamolni ahol ertelmesen van megcsinalva.

Viszont twitter, youtube commentek, kb. az osszes ilyen gagyin van megoldva. De a technologia adott a jo megvalositashoz.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> Persze egy kezemen meg tudom szamolni ahol ertelmesen van megcsinalva.
> a technologia adott a jo megvalositashoz.

Ez a bajom nekem :)

Ebbol is latszik, hogy nem a UX a fontos ("azt csinaljuk ami a felhasznalonak jo!"), hanem az, hogy az embert odatapasszak az oldal ele ("azt csinaljuk ami a cegnek bevetelt hoz").

apropo azt meg nem tudtam megcsinalni, hogy egy youtube video alatt csak a szerzo hozzaszolasait (meg amire valaszol) lassam, pont az infinite scroll miatt nem lehet egyszeruen rakeresni, es kb. 20 kommmentekkent tolt hozza.

Erre valami 5let?;)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A helyes eljárás az lenne, ha csinálnának egy sport egyesületet, hogy lehessen TAO-t utalni nekik. :)

Nekem elképzelésem sincs róla, csak látom, hogy vannak "apró" különbségek :)

https://i.imgur.com/meiHKI4.png

Először arra gondoltam, hogy talán az elvégzett munka minősége számíthat pl. egy akadémia esetében, de az sem lehet jó megoldás, mert arra fordított arányosság jön ki :)

uhh, jelolhettek volna az ezres valtasokat magyarban szokasos pontokkal, hogy megvezessenek hatha megis "angolul" kell olvasni...:)
Azert a 2.3GB HUF eleg kemeny...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az, hogy melyik sportág.
Ugyanis csak az ún. látvány csapartsportágakat lehet támogatni.
Ezek a törvény szerint:
"41. * látvány-csapatsport: a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda, a jégkorong, valamint a röplabda sportág;"
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99600081.TV

Azaz például egy sakkcsapatot, egy világbajnok úszót, egy tenisztehetséget, esetleg tornászokat, vagy atlétákat, ultramaratonistákat, kajak-kenusokat, vívókat foglalkoztató sportegyesületeket nem lehet támogatni.
Pedig ebben azért jobbak vagyunk világszinten, mint fociban vagy kosárlabdában.

A világ vezető libdem médiumai szépen lassan állnak át paywallra. Aki nem, az nekiáll kalapozni. (Magyarországon épp az Index meg a HVG a soros. Khm... De ne aggódjatok, a finn médiában totál ugyanaz a trend, és ahogy látom, az angol nyelvű médiában szintén.) Út a kukába.

Én ebből arra következtetek, hogy jó másfél évszázad véleménymonopólium után, megint van verseny a közbeszédben (hála Internet), és a piac (a mindenható) beárazta a libdem vonalat: a nagytöbbség utálja őket mint a sz...t. No nem azért _amit_ mondanak, hanem _ahogyan_. Amióta van más, azóta fogynak a látogatók, olvad a reklámbevétel papír alapon és virtuálisan is. Saját vélemény: ideje volt a magas lóról zuhanás. Majd jön helyettük más, nem fognak hiányozni.

--
Csaba

A piac része vicc volt. Vagy úgy kell érteni, hogy a politikai szereplők a megrendelők, és ők a piac. A libdem médiának elkezdett leáldozni, egyre kevesebben olvassák, egyre kevésbé tudják befolyásolni a közbeszédet. A megrendelők - pl S.György - pedig ilyen gyenge teljesítményért nem fognak fizetni. Így kell érteni a piacot.

Az éles verseny most a "közösségi" felületeken van. Facebook, twitter. Ott viszont teljesen mások a játékszabályok: cenzúra, öncenzúra kikényszerítése, ajánló algoritmusok eltérítése. Ezek a menő módszerek manapság, ezekre koncentrálnak az újságok helyett.

Én is voltam kisdobos, úttörő, majdnem KISZ tag is, voltam brennbergbányai úttörővezető-képző táborban, ahol napi szinten a program az volt, hogy 19-szer el kellett énekelni az internacionálét, illetve tudat alatt mosták az agyat, hogy leszel majd jó kádere a kommunista rendszernek.

Voltam, mert jó eszű gyerek voltam, 4. ált. iskolai osztályban formázható anyagnak tartottak, apám-anyám beleillett a "munkás-paraszt" elképzelésbe és a rendszer jó katonát látott bennem.

Az más kérdés, hogy átláttam a szitán, a "mentorok" szerint belülről bomlasztottam a rendet, a végén pedig méltatlanná váltam az úttörő nyakkendőre és lefokoztak. Megszégyenítésként egy komplett úttörőcsapat, díszvendégek és szülők előtt mondták ki, hogy nem vagyok méltó a nagy eszmére. (Óh, jaj. De kár, gondoltam akkor is már...)

Plot twist: nálam jobban azt a rendszert és annak mai folytatását ember nem utálja.

Vagyis, kurvára nem lehet abból következtetést levonni, hogy ki mit csinált akkor.

Egyrészt, az ember is változhat, másrészt, az elmúlt 30 éveben olyan körülmények voltak, amiknek a megértéséhez kicsit több kell annál, hogy "xy valami volt".

--
trey @ gépház

Nem az a gond hogy miért volt valaki KISz titkár abban az időben, és az sem, hogy utána, amikor már elvileg szabadság volt miért lett liberális eszmék főszónoka, inkább az az érdekes, ami ezek után történt önszántából. Én is voltam kisdobos, egy évig, aztán összeomlott a rendszer, ez volt a módi, senki nem hibáztat érte téged Trey. Raczinger papa meg tudjuk miben volt benne az ő gyerekkorában.

Éppen ezért nem értem, amikor jönnek, hogy ki mi volt régen. Na és? Változhatnak a körülmények, változhatnak a vélemények, változhatnak az emberek. A '80-as években szerettem a diszkózenét, majd jött egy kis reggae, utána elkanyarodtam a gangster rap felé, jött az elektronikus zenei korszakom, most meg szinte utálom az összeset. Mi itt a hír?

Nagyon tetszik, hogy erre emberek rácsodálkoznak. Persze, vagyok annyira dörzsölt és rutinos, hogy levágjam, ezt azok is tudják, akik a hülyeséget szajkózzák, de hát nekik az a dolguk, hogy savazzanak.

Egyébként a rendszerváltás után nekem is tetszett az a nagy liberalizmus, meg minden ami annak ígérete, de ahogy öregszem, egyre inkább irritál.

Mik vannak!

--
trey @ gépház

"Kettonk kozott az a kulonbseg hogy en regebb ota neztem rtl-.es hiradot mint te, "

Tényleg? Előbb óta nézed, mint, hogy elindult volna a csatorna?

" aki a fidesz agitprop osztalyanak brossurajat bufogod fel most"

Hát persze. Majd benézek hozzájuk valami fizetésféléért is. Esetleg nem tudod, hogy hol székelnek?

"Az rtl hirado politikai resze meglehetosen kiegyensulyozott es eleg kritikus volt miota letezik."

ROTFL

--
trey @ gépház

Mint említettem, '92-'00 közt én is hallgattam reggae-t, az Amerikába akaratuk ellenére elhurcolt négerek harcosokról akinek most Amerikában kell harcolniuk a túlélésért és még tetszett is és együtt is éreztem. Az sem zavart, hogy fűszag lengi körül a témát és kurvára ideológiai propaganda.

Ma már nem hallgatok. Belegondolva, nem is értem, hogy miért szimpatizáltam ezekkel a dolgokkal. Változhatnak az emberek, az emberek nézetei, világképe. Szerintem ez természetesen folyamat.

--
trey @ gépház

"megint van verseny a közbeszédben (hála Internet), és a piac (a mindenható) beárazta a libdem vonalat"

Hú. Te nagyon el vagy tévedve. Magyarországon verseny a médiában? Csak a közszolgálati média évi 80 milliárd Ft állami pénzből működik. És akkor még nem vettem hozzá a többit, amit ki vannak tömve tízmilliárdos állami hirdetésekkel. A TV2-t milyen pénzből vették meg? Milyen versenyről beszélsz? Ilyen magas összeggel kitömött állami médiával semmilyen piaci szereplő nem tud versenyezni. Ezért kell végső esetben az olvasóktól kérni pénzt.

Mennyi az a csomó? Szerintem hangyafasznyi a kormánymédiához képest.

https://www.alexa.com/siteinfo/kuruc.info - 102. leglátogatottabb weboldal Magyarországon
https://www.alexa.com/siteinfo/origo.hu - 8. leglátogatottabb weboldal Magyarországon

Origo mellett még ott van a "közszolgálati média", TV2, Hír TV, nyomtatott megyei lapok, stb. A Kurucod talán ha század annyi emberhez jut el, akkor még sokat mondtam. Nyilván 100 milliárd Ft éves költéssel szemben teljesen esélytelen.

A "magyar nyelvű bulvár" szintagma elfogadhatatlan csúsztatás a juden press magyarországi aktorára, ami elsősorban a magyar- és keresztényellenes kurzus része, és legfeljebb másodsorban - vagy formailag - tekinthető bulvárnak. Az Index ártalmas tevékenységével régóta mérgezi a közéletet, hergeli itt a jónépet; alpári stílusával zülleszti a közbeszédet - már sokkal korábban be kellett volna 'szántani'.
Volt példa rá, hogy héber nyelvű hirdetéseket jelentetett meg - az egyébként magyar nyelvű tartalom között. Bizonyára azért, hogy a kedves olvasó el ne tévessze, hogy ki is a célközönség.
Remélhetően a kultúrkampf jegyében ezen kurzus életlehetőségei egyre inkább beszűkülnek, és a fajtársi riadólánc az 1000 Ft-os gombok nyomogatására nem késlelteti soká az összeomlást.

A keresztény kurzusnak (ha az lenne) nem csak az Index ellen kellene hadakozni (örülök, hogy legalább a zs-t lehagytad az elejéről) hanem az ilyen fröcsögő antiszemiták ellen is, akik ugyanúgy mérgezik a néplelket (ha nem jobban) mint az index, és míg az index által terjesztett tanok inkább csak önveszélyesek, a tieid még közveszélyesek is.

Köszi, megvolt a nap nevetése.
Most őszintén. Lassan 25 éve hallgatom ezt a dumát, de egy dolgot nem értek. Hogy a te és az elvtársaid, hogy retkes pokolba nem hoztatok össze még egyetlen nagy példányszámú napilapot? Miért csak az állandó szájtépés megy? Ha az indexre össze tudtak dobni 40 millát, dobjatok össze ennyit és megvan a lap indulása.

Őszintén megvallva, én szívesen olvasnék magyar vállalkozók, kutatók sikersztorijait celebek helyett. Szívesen olvasnék helyi összefogásokról szóló színes híreket. Még a Boldogasszony megjelenéséről szóló féloldalas pamflét is elviselném. De nincs ilyen sajtó. Vajon miért? Miért csak egy kuruc jellegű valamire futja, ami színvonalban mélyen az index alatt van?

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Adni látványsportágnak lehet, de elkölteni _utánpótlásra_ lehet a szövetségen keresztüli pályázattal!
Nyilván megvannak a módszerek az átcsorgatáshoz a "felnőtt kerethez", de azért ahhoz kell kistrillió gyerek is + bajnoksági részvétel.
Ha pedig még ezt is meglépik, akkor jön a független szövetség, aki véletlenszerű ellenőrzést tart és a máshol háborítatlan "megoldások" miatt büntet.

Ötletnek jó volt :) Amúgy továbbgondolva színházat/filmet viszont nyomhatnának, kb ugyanaz a szitu.

--
"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

sztem bohosag azt hinni, hogy allami penzt (az ado atiranyitasa is az) nem felugyelne az allam jo gazda modjara, es csak a sajat szopomalacainak adna belole...

Szoval rengeteg ellenorzes ele neznenek, ha barmi allami csecsre fanyalodnanak...;)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

ha a fajti riadóláncban összedobott Fekáliaújságírás Vészkorszak Megszüntető Összegnek lesz föle, abból esetleg fel lehetne támasztani a napkeltét is (szintén a függetlenség dicsőségére)

Úgy olvasom, senki nem látja itt a lényeget... Az nem gondolkozik, aki szerint nincs szükség független újságírásra egy országban. A független újságírás az, amikor nem bértollnokok gyártanak megrendelésre cikkeket, hanem pl. oknyomozó újságíró feltárja, hogy lopott pénzből magánrepülőzik a politikus, ami egyébként soha nem derült volna ki, ha egy újságíró nem szán rá 1-2 hónap nyomozást. Egy normális országban a jól működő sajtó segít abban, hogy ne tehessenek meg bármit a politikusok, ne lopjanak el mindent és ne hazudjanak folyamatosan, mert a sajtó ezek egy részét leleplezi. Ehhez pénz és olvasottság kell, egyrészt ugye meg kell születnie ezeknek a cikkeknek, másrészt el kell juttatni őket széles közönséghez. Ehhez pénz és ember kell.

Namost ma Magyarországon állami pénzből épül ki a kormánypropagandát nyomató sajtó, ahol nem újságírók dolgoznak, hanem bértollnokok, kiadják nekik mit kell írni és azt írják meg, központi irányítás. A kormány persze csak ezekben a baráti médiumokban hirdet, így súlyosan torzítva a médiapiacot, ezért ahol nincs állami hirdetés, azok lemaradnak. Mivel óriási pénzek vándorolnak ezekbe a propaganda oldalakba az állami hirdetéseket keresztül, ezért ezek az oldalak lenyomják a többieket. Mert ha sok pénzük van, akkor több olvasót is érnek el. És így a tényleg független oldalak kihalnak, már az utolsó remény az olvasóktól szedni támogatást, más nem maradt.

Aki pedig annak tapsikol, hogy csak kormánypropaganda médium maradjon, az nagyon hülye. Tehát ezek szerint nincs szükség oknyomozó újságírókra, akik feltárják a politikusi hazugságokat, lopásokat? Akkor örüljünk neki, hogy ellopják a pénzt, amit oktatásra, egészségügyre kéne költeni? Ezt a pénz a te zsebedből veszik ki, amikor megír egy disznóságot egy újság, akkor abban segít, hogy csökkenjen a korrupció, ezáltal több pénz maradjon az oktatásra, egészségügyre stb.

Másik szűk látókörűség hogyha én nem olvasok adott médiumot, akkor nincs is rá szükség. Attól még nagyon sokan viszont olvassák, akik innen tájékozódnak, és ha megszűnik minden független oldal, akkor nem lesz honnan tájékozódni, és nem fogja senki feltárni a korrupciós ügyeket.

Csak a "közszolgálati" média évi 80 milliárd Ft-ból működik, akkor mennyi esélye van egy nem állami pénzből élő igazi hírportálnak, újságnak elindulni, fennmaradni nem állami pénzből? Na ezért kell a támogatást kérni az olvasóktól.

A megoldás az lenne, ha az állam teljesen eltűnne a médiából és nem szórná a mi pénzünket értelmetlen hirdetésekre (ja nem értelmetlen, ezeken az állami hirdetéseket keresztül épül a propagandát nyomató média). Semmi keresnivalója az államnak a hirdetési piacon, ha eltűnne, akkor tisztulna meg a piac.

Na ezért kell pénzt kérni az olvasóktól, mert az állam már megint azt csinálja, amit nem kellene neki, tízmilliárdokkal tömi ki a baráti média a hirdetéseken keresztül, le kellene állítani ezeket a hirdetéseket és lenne normális média Magyarországon.

Úgy értem, hogy számtalan alkalom lett volna a szabad újságírásért aggódni. Illegalitásba száműzték a kurucot. Eltérítették a Daily Stormer domain nevét - elég sokszor. Magánszemélyektől megtagadták a hitelkártyaszolgáltatók az átutalások teljesítését - a véleményük, vagy írásaik miatt (pl Roosh V, de vannak sokan másik is). Alex Jones-t egy nap alatt leradírozták a közösségi oldalakról.

Számtalan lehetőség volt aggódni a független újságírásért, amikor valóban elhallgattattak embereket, újságokat. Akkor nem nagyon olvastam siránkozást. Például az indexen sem. Most hogy átmeneti pénzzavarba kerültek, viszont itt a világvége. Na de mivel évek óta egyfolytában farkast kiált az index (ahogy BehringerZoltan is találóan megjegyezte), ez most már ingerküszöbön alul marad. Bocsika.

Mai termés is van 7 napos tiltás két kép egymás mellé vágásáért kommentár nélkül. Mindkettő kép ezer helyen megjelent a sajtóban:

https://888.hu/article-a-facebook-szerint-mar-valasztani-is-homofob-es-…

A Facebook a legnagyobb véleményformáló, és ennyire szabad jelenleg. Aggódjak az indexért?

Hja ami az Index korrupciót nyomozó újságírása következtében megspórolódott -teszem azt- az egészségügyi kiadásoknál, azt mind elvitte az antidepresszánsokra fordított támogatás, mivel a portál élen jár[t] az olvasóinak a deprimálásában; a permanens végidők vették kezdetüket hirdetésében; az itt minden rossz, úgysem sikerülhet nektek magyaroknak propagálásában.

Szerintem nem maradt olyan sok független/ellenzéki médium, úgyhogy kevésbé kéne finnyásnak lenni. Vagy szerinted jobb lenne, ha csak kormánymédia maradna? TV2, közszolgálati média, Origo, Magyar Idők stb. hány korrupciógyanús ügyet írt meg eddig? Vagy szerinted jobb a boldog tudatlanság, hadd lopjanak nyugodtan, amíg a birkák fizetik az adót?

"Szerintem nem maradt olyan sok független/ellenzéki médium"

Ugye, ez itten a fából vaskarika: a független ellenzéki media! Komolyan megható az igyekezet a fogalmakkal való zsonglőrködésre. A független azt a hipotetikus mediát jelenti, ami egyszerre független kormánytól és az ellenzéktől is - és mint ilyen nem képvisel az ég egy adta világon semmit, nincs identitása és annyi létjogosultsága sincs, mint az ellenzéki médiának a három kétharmados választás után.

Továbbá: a korrupció kritikája ab ovo hordozza azt az illuzórikus ígéretet, h a kritikus képes lenne a kritizált rendszert korrupció nélkül működtetni, sajnálatosan ezen indirekt (de lényegi) ígéretéért semmi felelősség nem terheli. Általánosságban a korrupció alternatívája nem a korrupció mentesség, hanem egy másik korrupció. Azon felvetés, h nem olyan nehéz nem-ellopni x milliárdot a gyakorlatban tévesnek bizonyul. De, nagyon nehéz. Természetesen nem a korrupció mellett érvelek, hanem az ezzel kapcsolatos kritika álságosságára szeretnék rámutatni.

Éppenséggel lehet h az Index is feltárt ilyen korrupciós ügyeket, a fő identitása akkor is a magyar- és kereszténygyűlölet. Megérdemli a napalmot.

független/ellenzéki - perjelet tettem közé, nem szóközt.
A független az aki nem adott párt seggében van, hanem önállóan írhat véleményt a szerkesztőség, persze nyilván olyan újságírók kerülnek egy szerkesztőség alá, akik többé-kevésbé ugyanazon a véleményen vannak, de ha több ilyen egymástól független szerkesztőség van, akkor ezeket olvasva valós információkhoz juthatsz. Az Index/444 egyébként az ellenzéket is bőven szokta kritizálni.

Hát nézd, vannak korrupciós listák, azokon szarul állunk, csak ezt nem írja meg a Magyar Idők. Akik jól állnak, azok a nyugati demokráciák. Tehát nem igaz, hogy mindenütt korrupció van, bele kell nyugodni.

Azok esetében, akik számára szellemi kéjmámor, ha nincs korrupció. A gond ezzel az, hogy a fogalom eleve ingoványos, nem precízen definiálható. Ha én döntéshozó vagyok, te rendelsz magadnak egy pizzát egy tárgyalásunkon, amelynek csak a felét eszed meg, a másik felét nekem adod, de te fizetted a pizzafutárt, akkor hirtelen mindketten korrupt bűnözőkké váltunk. Itt látszik, hogy ez egy élettől elrugaszkodott valami, mert az teljesen normális, hogy például egy kollégámmal vagy ismerősömmel pizzázzak. Arra viszont „remek” konstrukció, hogy valakit hírbe hozzanak, majd kikezdjenek.

Épp olyan ez, mint a „szexbotrányok”. Minden egészséges embernek van nemi élete, de lényegében sablonos metodikája van annak, hogyan lehet egy politikust kicsinálni azzal, hogy a magánéletét nyilvánosságra hozzák. Úgy gondolom, az is egy szakma, s a politikusnak éppen annyira joga van a magánélethez, az intimitáshoz, mint bárki másnak. Ez nem tartozik a nyilvánosságra. Aztán jönnek a magukat újságírónak nevező férgek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mennyi egy repjegy manapság? Egy postai alkalmazott felül bármikor egy gépre a minimálbér közeli fizetéséből. Szóval szerintem hagyjuk ezt. Tudod miért szerepel a luxus jelző előtte? Azért, hogy ez az erőltetett valami egyáltalán az ingerküszöb magasságába kússzon. Mitől luxus? Magasabban repül, jobb a panoráma? Nem kerozint eszik, hanem 95-öst?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha a miniszterelnokunk mocsok gazdag lenne (eves jovedelemnyilatkozata alapjan nem kulonosebben az), akkor talan megengedhetne maganak, hogy ilyet sajat zsebbol kifizessen. De mivel erre nincs penze, ezert (elsosorban allami kozbeszerzesekbol meggazdagodott) baratai hivjak meg ilyen utakra. Ez sokak altal kimeriti a korrupcio fogalmat. Ez a baj.

Ez sokak altal kimeriti a korrupcio fogalmat. Ez a baj.

Ez tényleg baj. :) Már az, hogy sokan azt látnak bele, amit bele szeretnének látni.

Érdekesség: a másik fél maga dönti el, mennyiért biztosít egy szolgáltatást. Adhatja 10 Ft-ért is azt a repülőutat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez ugyan igaz. Nem is tartom igazságosnak, de a jog nem arról híres, hogy egyben igazságos lenne. Gondolj csak bele, miért ne adhatnék el valamit, ami számodra értékes, nekem meg nyűg, mert nincs helyem a tárolására? Ekkor mindkettőnknek az az érdeke, hogy létrejöjjön az üzlet, s az ár igen alacsony lesz.

Tudom, hogy a NAV ezt megfütyüli. Az is érthető, hogy miért. Kicsit olyan ez, mintha lecsapna a NAV arra, ha önzetlenül segítesz valakinek, mert nem hiszik el, hogy valóban ingyen teszed. Pedig van ilyen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

17 milliárdos LUXUSREPÜLÉS! 9 napja röhögök az RTL Klubon, egy hete egyfolytában, napi 20 percben mesélik el a 17 MILLIÁRDOS leleplezést.

Nyáron voltam nyaralni Görögországban. A repülő, amivel mentem több MILLIÁRD FORINTOS volt.

Ezek azok az újságírói csúsztatások, amikkel hergelnek. Meg van adva szegény Erős Antóniának, hogy milyen szavakat kell ráadásul jól megnyomni.

Tehát a 17 MILLIÁRD jó nyomatékos legyen. Igaz, semmi köze a témához.

--
trey @ gépház

Normálisabb országokban (értsd: fejlett demokrácia) már buktak bele politikusok ennél kisebb ügyekbe is:

https://index.hu/kulfold/2018/09/25/repulout_ajandek_orban_viktor_garan…

https://index.hu/kulfold/2018/09/29/orban_garancsi_magangep_jacht_botra…

Nálunk itt a balkáni vadnyugaton jelenleg ez nem üti meg az ingerküszöböt. Sajnos a választók intelligenciája nem áll nálunk azon a szinten, hogy egy ilyen dolgot megértsenek és levonják a következtetést. Egyébként van még hová fejlődni, afrikai diktatúrákban pl. a miniszterelnöknek több gépből álló flottája van, szóval hajrá, 1 gép nem gép.

Képmutatás.

Az ország első emberének sehol nem kell tehervonattal közlekednie. Az ország első emberének védelme akkor is fontos, amikor magánügyben közlekedik. Ezt is az ország pénzén kellene megoldani. Vagyis ha az elnök elmegy privátban valahova és szállítani kell, testőrt kell mellé tenni, azt is te fizeted.

Az ország vezetőinek azután is jár extra lakhatás, védelem stb. amikor már leszerelt.

Az ország első emberét sehol sem a földi halandókhoz mérik.

A szociálisan érzékeny (seggemen jön ki a nevetés, miközben leírom) Obama privátban pontosan ilyen repülővel jár. Pedig már nem elnök.

Jön most a "saját pénzéből". Hát persze. Az meg csak úgy beteremtődött a semmiből, mi?

Értem én, az egyszerűsítéseket, de olyasmiken kellene rugózni, aminek értelme is van.

Ráadásul, én itt arról a csúsztatásról beszélek, amivel a tényfeltárók manipulálnak.

Nem volt itt 17 milliárd, de sokkal szarabbul hangzana az "ügy", ha csak az egy útra szóló bérlet valós árát szajkóznák.

És ha te ezt a kis csuszit elnézed, részese vagy a hazugsággyárnak.

--
trey @ gépház

Ha valamit sajátodként használsz, akkor az a tied, mindegy, kinek a nevén van.
Az EU-s milliárdokat annak a vállalkozónak kellene megnyernie, aki a piaci árszinten belül a legjobb ár-érték arányú ajánlatot adja, nem pedig annak kellene nyernie, aki a vezető jóbarátja, túlárazott ajánlatot ad be, de utána ha nyer, cserébe mindenféle ajándékot biztosít az elbírálónak a megnyert közpénzből. Mert ha ez történne, akkor a te adód át lenne csatornázva a politikusnak.
De nálunk szerencsére nincsen ilyen, köztudott, hogy nálunk mindig a legjobb ár-érték arányú, piaci árszintű ajánlat nyer a közbeszerzéseknél, és még véletlenül sem alakulnak ki túlárazott projektek közpénzen. Ezért is vagyunk az EU élvonalában mind életszínvonal, mind átlagkereset, oktatás és egészségügy terén. Tehát szerencsére minket ez a veszély nem fenyeget, csak elméletben írtam, hogyha lenne egy ilyen ország ahol így mennének a dolgok, az nem lenne jó.

Leírom még egyszer, hátha megérted, hogy miről írtam:

Milliárdos repülővel mentem nyaralni. Igaz, a repülőjegyem nem volt több 70 ezernél oda-vissza. Erre te szajkózhatod, hogy MILLIÁRDOS nyaraláson voltam. Csak akkor hazudsz.

Itt tart az ellenzék és az ellenzéki (megmentendő) újságírás.

--
trey @ gépház

Azzal nincs baj, kivéve ha közpénzen lett milliárdos vállalkozó fuvaroz a közpénzből vett, sajátodként kezelt magánrepülőn, és ezért cserébe te még több közbeszerzéshez juttatod hozzá, az a gond.

De mondom, szerencse, hogy nálunk nincsen ilyen, és az EU élvonalában vagyunk mind a korrupció alacsony szintjét, mind az oktatás és egészségügy magas szintjét, mind az átlagbért és életszínvonalat nézve.

Az ellenzéken ne rugózz, mert a jelenlegi ellenzék bábellenzék, ők is jól járnak anyagilag hogy ott pihennek a parlamentben, ők is keresnek azért sok pénzt, viszont felelősség nincs. Nagyon egyszerű, több között az elfoglalt médiának hála mindig lesz a Fidesznek egy nagy tábora, az ellenzéki pártoknak ezért össze kell fogniuk a választási rendszer miatt: 100 egyéni körzet van, ahol a legtöbb szavazatot kapó nyer, és aki megnyeri az egyéni körzeteket, az fog kormányozni. Tehát lehet nyerni akár 30%-kal is, ha egyébként senki más nem kapott 30%-nál többet. Tehát egyszerű, innentől kezdve meg kell osztani az ellenzéket beépített emberekkel, kamupártokkal, akik nem fognak össze senkivel, de sok szavazót visznek, így soha nem lesz meg a Fidesszel szembeni többség az egyén körzetekben.

Látom amit írsz, szívesen el is beszélgetek veled majd ontopikban róla, de itt a megmentendő tárgyilagos újságírás a téma és ha megengeded, én továbbra is erről beszélnék. Azt látom, hogy te meg másról. Ha továbbra is elbeszélünk egymás mellett, akkor én itt kiszállok.

--
trey @ gépház

> Itt tart az ellenzék és az ellenzéki (megmentendő) újságírás.

Az ellenzék egy kalap szar, csak ez nem jelenti azt, hogy kormányoldal meg egy ifányi aranyrúd. A minielnök megkapja mindazt az ellenzéki sajtó maradékától, amit Ő, a haverjai, és az udvari sajtója évek óta megtesz/tett pro és kontra, pro és kontra, pro és kontra, pro és kontra. [style=sarcasm]Ennél sokkal kevesebbért is karaktelgyilkoltak meg ellenzéki szereplőket, amiért most itt megy a kormánypárti sivalkodás/megmagyarázás ebben a szép PC-mentes világban, ahol a vit(y)ák ideje lejárt.[/style]

Ezek az amúgy végtelenül leegyszerűsítő üzenetek, mint a magánrepülőzés, számomra egyébként inkább kétségbeesett vergődésnek, vagy inkább eszköznek tűnnek, mert a bonyolultabb összefüggések, sokkal súlyosabb ügyekben egyszerűen nem érdeklik/érdekelték az átlagembereket, mert nem értik/értették, nincs idejük utánajárni, stb. Kvázi olyan jelenségről amit bikesheding-ként szokás emlegetni. Az átlagember sokkal inkább vevő a 12 milliós karórával, és igen a magánrepülőzéssel kapcsolatos, sok esetben demagóg üzenetekre, mer'a 45-120ezres fizetési tartományban tengődő átlag alatti számára ez már elképzelhetetlen luxus. Úgy gondolom, hogy minden pofon jó helyre megy, még ha valójában sok hatása nincs is, vagy nem érezhető, mert komoly bűne/gyakorlata van a kormánypárti sajtónak a közbeszéd demagóg, leegyszerűsített üzenetekké züllesztésében.

Hozzáteszem: engem például nem zavar a 'rongyrázás', vagy az, hogy az ország elitje/vezetői jólétben élnek. Felőlem legalizálhatják maguknak a napi egy szippantás kokaint is, ha a dolgok rendben mennek. Viszont az a helyzet, hogy semmi sincs rendben, csak éppen ez EU-s dotációból felépített, kormánypárti fakenews/alternatív valóság rendszere elfedi ezt még jó ideig. Sajnos a valóság, amikor berúgja az ajtót, akkor sem azt fogja pofáncsapni, aki leginkább megérdemelné, hanem úgy mindenkit.

Egyetértek azzal, amit írsz. Nem arról van szó, hogy a másik fele különb. Itt arról megy a diskurzus, hogy a kalapozó újság érdemes-e arra, hogy bárki is megmentse. Valóban objektív újságírást csinálnak-e, ér-e ez annyit, hogy valaki ezért fizessen.

Nem arról van szó, hogy kell-e ellenoldal. Nyilván kell. Arról van szó, hogy annak ez megfelel-e. Bár, ha alacsonyan van a léc (igény)... Akár jó is lehet.

Ez esetben akinek ez megfelel, tessen a kasszához fáradni.

--
trey @ gépház

> Nem arról van szó, hogy a másik fele különb.
...
> Nem arról van szó, hogy kell-e ellenoldal. Nyilván kell. Arról van szó, hogy annak ez
> megfelel-e. Bár, ha alacsonyan van a léc (igény)... Akár jó is lehet.
Annyiban azért érdekes, hogy különb-e, vagy sem, hogy a kőkeményen államilag dotált hasonszőrű szájtokon sem képesek sok esetben még azt a színvonalat sem megütni, amit az index képvisel - így pont az indexen számonkérni a cikkek stílusát, hát na...kettősmérce? :)

> Itt arról megy a diskurzus, hogy a kalapozó újság érdemes-e arra, hogy bárki is megmentse.
> Valóban objektív újságírást csinálnak-e, ér-e ez annyit, hogy valaki ezért fizessen.

Hát ez majd kiderül - mindenképpen üdvözlendő a közösségi finanszírozás megjelenése az újságírásban - szívesen látnék egy közösségi / opensource szellemben működő szerkesztőséget. Index-et, vagy mást. Ha már más jó nincs a magyar médiapiacban, akkor legalább kikényszerít ilyen változásokat.

Ahogy egyik hozzászóló itt írta: szakmailag, mármint IT szemszögből is értékes index köré felépült rendszer. A portfólió tulajdonosi szerkezete mindig is vegyes volt amúgy, és a köré szerveződő blogszféra mögött zajló kutatási projektekről pl egy pszichológai konferencián szembesültem sok éve. Szóval sokféle know-how és ezzel együtt olyan szellemi termék/adatforrás van ebben a cégcsoportban, aminek a szétverésével óhatatlanul űr keletkezne, amit valami más fog betölteni, de biztosan nem egy kormánypárti index. Sok ma már saját jogon önálló véleményvezér született anno az index inkubátorában.

A szerkesztőség részéről nem tartom gáznak a lekapcsolást/kalapozást - szerintem elég akkurátus figyelemfelhívás volt, pontosan olyan, ami a jelen helyzetben szükséges.

Nem véletlen az új CEMP tulajdonosok hazudozása nyilatkozata sem. Az index szétverésére a szándék megvan, de muszáj nekik kesztyűs kézzel csinálni, mert elsősorban, nem ideológiai okai vannak, hanem fontosabbak az anyagi (bejáratott értékesítési/üzleti rendszer) és az index/cemp csoport köré szerveződött véleményformáló erőforrások értéke.

A módszer valszeg a békák lassú vízben főzése lesz, amíg a főni nem veszíti el a türelmét. :)

"Annyiban azért érdekes, hogy különb-e, vagy sem, hogy a kőkeményen államilag dotált hasonszőrű szájtokon sem képesek sok esetben még azt a színvonalat sem megütni, amit az index képvisel - így pont az indexen számonkérni a cikkek stílusát, hát na...kettősmérce? :)"

Nem tudom milyen kettős mérce, fentebb leírtam, hogy egyik magyar oldalt sem olvasom. Akkor lenne kettős mérce, ha azokat olvasnám és azt állítanám, hogy különbek. Természetesen azokat sem támogatom, így ezt sem fogom.

"mármint IT szemszögből is értékes index köré felépült rendszer."

Nem tudom mi az a szakmailag érdekes, én itt nemrég, amikor az oldal konfig hibából kidumpolta a forrást, inkább hahotázást láttam, meg olyasmit (hogy ezt még mi tákoltuk 10 éve). Vagy rosszul emlékeznék?

Cikkek közepét kilyukasztó layered hirdetésekre gondolsz? Mik miatt sokszor nem lehetett olvasni a cikket? Vagy sokszor el nem induló Indavideo-ra? Vagy az I2-n a cikkeket valami rohadt lomha, nem is tudom minek nevezhető, az oldal kereteit elhomályosító layerre, aminek a tetejére 20 másodperccel később jelenik meg a "cikk"? Vagy a nyögvenyelős mobil app-ra?

Mi ott a nagy tudomány? Hol lehet elolvasni?

"Az index szétverésére a szándék megvan,"

Nem értem miért tennék. Az Index eddig is ott volt, nagyon befolyása nem volt a dolgokra, viszont pont jól jött Brüsszelben bezzegezésre. Hülyék lennének becsukni.

--
trey @ gépház

> Nem tudom milyen kettős mérce, fentebb leírtam, hogy egyik magyar oldalt sem olvasom.

Értem, de azért szar a minőségük. Oh c'mon! Inkább tegyél egy próbát, még az lehet, hogy érdekes cikk lesz. :)

> Nem tudom mi az a szakmailag érdekes, én itt nemrég, amikor az oldal konfig hibából kidumpolta
> a forrást, inkább hahotázást láttam, meg olyasmit (hogy ezt még mi tákoltuk 10 éve).
> Vagy rosszul emlékeznék?

Nem tudom én se, valami rémlik nekem is. Más vélemény itt: https://hup.hu/node/161093#comment-2272047

> Mi ott a nagy tudomány? Hol lehet elolvasni?

Te, nem tudom már neked ezt megmondani, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy mint írtam, nem cikként, hanem konferencián láttam erről volt valaha egy előadást. Amire emlékszem: hálózatkutatás & pszichológiai jellegű munka volt. Az előadás kábé a blogok látogatottsági adataiból, kommentelési szokásokból, illetve az egyes szereplők bloggerek / törzskommentelők közötti relációk boncolgatásáról szólt. Olyan lehetőségekről volt szó, hogy például időben észrevegyék azokat a jövőben sikeressé váló véleményvezéreket, akik pl még több látogatót fognak vonzani. Nem meglepő módon szó volt a reklámok targetálásáról, vagy arról, hogy milyen tartalom válhat sikeressé, vagy milyen jelenségek vezettek egy adott hír gyors terjedéséhez.
....

Na közben a kedvedért keresgéltem egy kicsit. 2012 őszén volt a konferencia és szerintem ez a vendégelőadás volt az: Vásárhelyi Orsolya és Lovas Bence: A közösségi média rejtett hálózatai – szuperhősöktől az Internetes trollokig

Hogy konkrétan erről bármit hol találsz, nos fogalmam sincs, de szerintem kiindulási alapnak itt van ez: https://network.blog.hu/
.....

Tovább keresgélve a fenti oldalon kiderült, hogy az előadók a Maven7 munkatársai. Úgy látom, hogy a cég a CEMP-en kívül több más vállalatnak is nyújt szolgáltatásokat. A News oldalukon egyetlen hír azért árulkodó, hogy 'ebben' (is) van némi tudomány.

Igen, én valahogy így érzem, ahogy írod.

Szükség van ellenoldalra is. Személyes preferenciám az, hogy nem szeretem egyik oldalon sem azokat, akik a saját oldalukról csak jókat írnak. Régebben (mondjuk 20 éve), a Népszabadság újságban az tetszett, hogy ugyan egyértelműen az egyik oldalon állt, de a saját oldaláról (az MSZP kormányról) is leírta, ha valami gázos dolog történt. Abban az időben a másik oldalról a kezembe kerülő újságok tipikusan csak az ellenség oldaláról írtak rosszat, a sajátról meg vagy elhalgatták, vagy kimagyarázták a hibákat.

Az indexen kívül nem tudok most hirtelen más online újságot mondani, ami nem teljesen elfogult a saját oldala irányába, szóval szerintem a léc nincs magasan, és az Index azért megugorja. A többiek meg nem.

Lehet, hogy van más weboldal is, ami szintén, de azokat akkor nem ismerem.

Szerintem meg épp az a nemnormális, ha ilyenekbe belebuknak. Figyelj már, ha én a cég pénzén elmegyek egy szakmai kiállításra, bele kell buknom? Akkor műszerész leszek mérnökből, vagy inkább kirúgnak?

Magas ez nekem, mint tyúknak az ABC, de tegyük hozzá, így van ez jól. Sohasem tetszett, amikor szabványosított sémákra szabványosított reakciót várnak el tőlem. Valahogy attól nincs olyan érzésem, hogy ez a nyugatias liberális „demokrácia” szabad lenne. Majd eldöntöm magam, mikor egyenesítem a kaszát. Ez nem az.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez releváns? Ha jól értem, itt az a baj, hogy utazni merészelt, s nem busszal meg vonattal ment, esetleg hajóval, de az már határeset lenne. Bár nyilván szimpatikus lenne a cselekedet, ha motoros gumicsónakkal ment volna, s csinált volna néhány szelfit négerekkel, mint Macron. :P

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezt azért vitatom, mert ezen az alapon egy miniszterelnöknek nem lehetne magánélete, nem fogadhatna el senkitől semmit. Szívességet, ajándékot, segítséget. Ezt bármelyikünk megteheti, én is, s ettől nem érzem magam korruptnak.

Az a baj, hogy egyesek teljesen bediliztek a pénztől, el sem bírják képzelni, hogy vannak olyan emberi motivációk, amelyek nem pénzközpontúak.

Jegyzem meg, a balliberális oldal azért bukja folyamatosan a választásokat Magyarországon, mert elvont eszmékről meg pénzről beszél, s nem értik, hogy az élet nem csak ezekről szól. Nem minden a gazdasági racionalitás, de van az embereknek érzelmi igénye, van biztonságra igénye.

Van az úgy, hogy az ember inkább él szegényebben, mint gazdagon, de számára nem megfelelő körülmények között, nem megfelelő biztonsági és érzelmi keretek mellett.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

bizony..azert kapja a millios fizetest, a kulonautot, a sofort, most mar 3 repulot is kapott es meg ezer kedvezmenyt, hogy ne olyan vallakozoktol kelljen elfogadnia "ajandekokat" akik felett dontesi pozicioban van. ez nem maganelet. emlekszem meg a preilliberace elott egy rendort elbocsajtottak, meghurcoltak es talan meg birosag ele is vetettek, mert elfogadott egy gyanusitottol egy doboz sutit, meg egy tollat.
Akkor meg mindenki egyetertett azzal, hogy nem szabad elfogadni ebben a pozicioban semmit.

aki bedilizett a penztol(hatalomtol) az pont egy alcsuti parasztgyerek, aki egy valyogkunyhoban nott fel es soros nelkul -sajat elmondasa szerint- a tszben lenne traktoros.

A balliberalis oldal azert bukja a valasztasokat mert kevesbe aljas es szociopata mint a fidesz.
Ma azt mondanank, hogy luzerek mert szegyeltek magukat amikor ok loptak.
Na ilyet a fidesz nem csinal, ok ha lopnak toled meg oda is szarnak a szefedbe es egy fideszes zaszlot is beletuznek, hogy tudd kitol kell felned.

"Van az úgy, hogy az ember inkább él szegényebben, mint gazdagon..blablabla.."

Ezt talan azok elott kellene elmondanod -ha lenne ra merszed-, akik helikopterrel ropkodnek, akiknek az 50 evvel fiatalabb asszonykajuk egyik heten haitirol, masik heten a burning man-rol instazik es a maganrepulo elott hodol az eppen aktualis netes "challange"-eknek vagy azon politikusoknak, akiknek a hangyakok tobb ezer hektar foldet hordtak ossze az elmult 8 evben vagy annak a miniszterelnoki vejnek akinek huszoneves korara mar sok milliardos ingatlanbirodalmat hozott a golya.

Jó, hogy írtam, egyesek mennyire a pénz bűvöletében élnek, aztán szépen vissza is igazolod ezt azt sugallva, mintha ez kellene, hogy érdekeljen engem is. Értsd meg, ez a te problémád, te vagy erre rágörcsölve, nem én. Nekem más a fontos.

Teszem azt, nekem sokkal fontosabb, hogy ne az IMF mondja meg a tutit arról, hogy legyen ingatlanadó, mert igazságtalan. Egy hagyományos nyugati társadalomban, ahol az átlag polgár bérlakásban él, s a lakástulajdonosnak a bőre alatt is pénz van, ez lehet az eltitkolt jövedelmek utáni adó, némi kompenzáció. Viszont Magyarországon, ahol a lakástulajdonosok többsége a saját lakásában él, ennélfogva azt nem értékesíti, nem adja bérbe, nincs belőle jövedelme, s az adózott jövedelméből és hitelből, azután fizetett kamatból szerezte, ott éppenséggel bicskanyitogatóan igazságtalan. Ebben az esetben az IMF érvelése nem állja meg a helyét, s bizony arra a pártra szavazok, aki inkább a drágább piaci hitelből finanszírozza az országot nagyobb gazdasági mozgástérrel, mint olcsó finanszírozás mellet lemond a szuverenitásunkról.

Ez az, amit elsőre is írtam. Igen, tudom, hogy a piaci hitel drágább, de szerintem jobb ez így, mint az olcsóbb, feltételekhez kötött.

Ami a lopásokat illeti, volt DBR Metró project, voltak nokiás dobozok, szóval nem igazán értem, miért is kellene az ellenzékre szavazni. Kaptak lehetőséget, nem éltek vele. Kipróbáltuk, nem volt jó.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Viszont Magyarországon, ahol a lakástulajdonosok többsége a saját lakásában él, ennélfogva azt nem értékesíti, nem adja bérbe, nincs belőle jövedelme, s az adózott jövedelméből és hitelből, azután fizetett kamatból szerezte, ott éppenséggel bicskanyitogatóan igazságtalan

De hiszen pont az volt a mondás, hogy _nem_ adózott jövedelmből vesznek sokan mindenfélét, mert sok cég zsebbe adja a fizetés egy részét.
Amikor 2010-ben felmerült, hogy visszaköltözök Magyarországra, volt olyan multi, aki ott ilyen konstrukcióban ajánlott szerződést. Azóta nem otthon élek, de továbbra is hallok ilyenekről.

Pont az az értelme az ingatlanadónak, hogy aki nem Harry Potter, az nem tudja csak úgy eltüntetni az adóhatóság szeme elől a házát.

És persze ezt is többféle módon be lehetne vezetni, és ez lenne az állam felelőssége, hogy találjon olyan konstrukciót, ami megfelelően igazságos. Pl. aki nyugdíjas, annak vállalja át az ingatlan adóját az állam. Aki alkalmazott, annak lehessen az ingatlanadót leírni az SZJA-ból. Vagy akármi.

A munkavállalónak nem érdeke, hogy minimálbérrel vagy a valós jövedelménél kevesebbel jelentsék be, hiszen ez visszaüt majd a nyugdíjnál. A munkavállaló azélt válik partnerré ebben a borítékban kapja a fizetése egy részét adócsalásban, mert ellenkező esetben munkanélküli marad. Nem azonos a munkaadó és a munkavállaló pozíciója. Most, hogy többé-kevésbé munkaerőhiány van - bár ezzel párhuzamosan munkanélküliség is -, javult a munkaerő pozíciója, de vannak olyan helyek, ahol a munkaadó továbbra is csereszabatos biorobotnak, szükséges rossznak tekinti a munkavállalót, így aki ragaszkodik az MT-hez, attól rövid úton megválik.

Mondom, a gond ott van, hogy nyugaton a lakás az nagyrészt befektetés, a gazdagok kiváltsága, míg nálunk az otthont, a biztonságot jelenti bagyobb részt, s nem hoz adózható, adózandó jövedelmet. Miért kellene valami után adózni, ami már egyszer adózott jövedelemből lett vásárolva? Mi van azokkal, akik munkanélküliként élnek saját tulajdonú lakásukban? Miért kellene fenyegetve érezzék magukat attól, hogy utcára kerülhetnek?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miért kellene valami után adózni, ami már egyszer adózott jövedelemből lett vásárolva?

Nem figyelsz, csak ismételed magad. Pont azt írom, hogy _nem_ adózott jövedelemből lett megvásárolva. (Nem mind, természetesen, de sok).

Mi van azokkal, akik munkanélküliként élnek saját tulajdonú lakásukban? Miért kellene fenyegetve érezzék magukat attól, hogy utcára kerülhetnek?

Mondom, az törvényhozók felelőssége, hogy ha egy ilyen rendszert bevezetnek, úgy vezessék be, hogy végiggondolják a társadalmi hatását (persze ez minden törvény esetében így kéne, hogy legyen), és úgy alkossák meg az új adót, hogy ezeket az egyértelmű negatív eseteket kezeljék.

És persze számos megoldás lehet. Egy munkanélkülinek lehet az adókulcs 0% vagy valami hasonló nagyon kis összeg. Vagy kaphat támogatást az önkormányzattól, pl. annyit, amennyit adóznia kell. Vagy nem kell befizetnie, csak felírják a tartozását, és ha majd egyszer lesz munkája, akkor szép lassan levonogatják a fizetéséből. Vagy akármi.

Ha van rá szándék, be lehetne vezetni úgy is, hogy ne kerüljenek emberek az utcára. Meg be lehetne vezetni ostobán, gondolkodás nélkül is.

Akkor is igazságtalannak érezném. Megvettem adózott jövedelemből, a fenntartása sincs ingyen, aztán kvázi albérletet fizessek a saját lakásomban. Miért? Ez volt az a pont, amikor számomra nyilvánvaló lett - talán 2010-ben kampányoltak ezzel -, hogy a Fideszre fogok szavazni. A másik pedig az, amikor Gyurcsányék a saját népükre támadtak törvénytelenül 2006 őszén. Arra nincs bocsánat. Orbán egyébként sokat köszönhet Gyurcsánynak. Azt az őszt sokan a mai napig nem bocsátották meg. Helyesen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Magyarországon jelenleg is él az építményadó intézménye:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99000100.TV&celpara=#xcelparam
https://www.jogszabalykereso.hu/cikkek/2015/07/07/helyi-adok-epitmenyad…
https://www.mixin.hu/magyarorszag/epitmenyado-merteke
https://index.hu/gazdasag/ingatlan/2013/11/13/fizetunk_ingatlanadot_de_…

Az építményadó eltörlésére országunk vezetésének bármikor lenne lehetősége, ehhez képest mi pl. már évek óta fizetünk építményadót.

Akkor is igazságtalannak érezném

Szíved joga.

Én, ha Magyarországon élnék, ott dolgoznék, ott lenne saját ingatlanom, akkor érezném igazságtalannak, ha a bevezetésekor emelkedne az én adóterhem. Ha úgy vezetnék be, amiről akkoriban szó volt, hogy az SZJA-ból leírható (úgy emlékszem, azt írták, hogy ez az USA-ban használt modell), akkor nem érdekelne, hogy milyen jogcímen kell ugyanazt a pénzt kifizetnem.

Ezzel szemben itt, Angliában, az ingatlan adó (council tax a neve, minden ingatlan után az fizeti, aki benne lakik, illetve üres ingatlan után a tulajdonos) egy jelentős havi kiadás. Jellemzően több, mint amit az ember rezsire kifizet.
A mostani házamat adózott fizetésből vettem meg (meg hitelből, amit az adózott fizetésemből törlesztek). Cserébe fizetni kell a havi adót.
Ha munkanélkülivé válnék, akkor az önkormányzatnál kérhetném az adó mérséklését.

Ezzel csak azt támasztod alá, hogy nem jó mindaz, ami Nyugat-Európában van. Ezt eddig is tudtam, de köszönöm a megerősítést. Szeretném, ha a magyarországi jobb, élhetőbb körülmények megmaradnának. Nem minden a pénz, a magasabb jövedelem. Fontosabb a biztonság, legyen az kulturális, etnikai-társadalmi, vagy éppen anyagi természetű.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Látom, nem sikerült értelmezned. Ebben nincs ellentmondás.

Ha magas a kereseted, de az adóterhek is, akkor csak addig élsz jól, amíg keresel, nem vagy anyagi biztonságban, mert munkanélküliség, sérülés, betegség, rokkantság, nyugdíjas kor elérése esetén a magas adóterhek hamar felemésztik a tartalékaidat, utána pedig nagyjából utcára kerülsz.

Tehát ekkor nincs anyagi biztonság, mert nem tudsz spórolni, szándékod és minden erőfeszítésed ellenére alacsony életszínvonal mellett is magasak a kiadásaid.

Ellenben, ha alacsonyak az adók, a megszerzett javakra nincs is, akkor ha bajba kerülsz, a tartalékaidból tudsz spórolni. Szerény életet élsz, napi kétszer eszel, nem fűtesz, inkább betakarózol, s így kihúzod, amíg javul az élethelyzeted, vagy különféle segítségből, adományokból, alkalmi munkákból.

Ezért mondtam, hogy nem minden a magasabb jövedelem. Számomra fontosabb a biztonság, az anyagi természetű is. A magas kereset nem az, mert az bármikor megszűnhet. Az alacsony kiadás az anyagi biztonság.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Arról beszéltem, hogy ingatlanadó esetében gyorsan éled fel a tartalékaidat, nem tudsz spórolni, míg abban az esetben, ha nincsenek mindenféle jogcímen kitalált fizetési kötelezettségeid, akkor a rezsin és a kaján sokat tudsz fogni, más kiadásod meg nincs, mert nem ebben a nehéz helyzetben kell például ruhát venni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

nem igazán értem, miért is kellene az ellenzékre szavazni. Kaptak lehetőséget, nem éltek vele. Kipróbáltuk, nem volt jó.

Szerencsére nem csak A és B között lehet választani.

Látod, én pl. úgy vagyok ezzel, hogy aki a szememben lejáratta magát, arra nem fogok szavazni többet. Se az MSZP-re, se a Fideszre. Lehet, hogy az a párt, akire szavazok, be se kerül a parlamentbe, de ha sokan úgy gondolkodnának, mint én, akkor kiesne a Fidesz is, kiesne az MSZP is, aztán akik eddig kicsik voltak és nem kaptak még esélyt (nem próbáltuk még őket ki) megmutathatnák, hogy ugyanolyan korrupt szarok-e, vagy esetleg kiderülhet, hogy van közöttük normálisabb is.

"egyesek mennyire a pénz bűvöletében élnek... te vagy erre rágörcsölve, nem én"

majd szepen sorban:
-ingatlanadó
-a lakástulajdonosnak a bőre alatt is pénz van
-eltitkolt jövedelmek utáni adó
-kamatból szerezte
-piaci hitelből finanszírozza
-olcsó finanszírozás

ilyenkor ugye eszre sem veszed hogy kepmutato vagy? :D

egyebkent te vagy ragorcsolve a baloldalra. soha nem emlegettem oket, hogy szavazz rajuk.
en partod es orbanod szidom, akik meg az mszpnel is tobbet es pofatlanabbul lopnak es zsarolnak.

apropo imf...szerinted jobb az IMF helyett a KGB-s putyintol kolcsont felvenni?

Valahogy éreztem, hogy ebbe fogsz belekötni. Akkor hozzam elő a bevándorlás kérdését, ami sokkal inkább szól a biztonságról, életmódról, mint pénzről? Felőlem.

A hozzászólásomban a pénz nem önmagában volt érdekes, sokkal inkább a szuverenitás fontosságát volt hivatott bemutatni. Azért fontos a szuverenitás, mert a sablonok nem illenek ránk, így ezeket a dolgokat jobb volna nemzeti hatáskörben intézni, különben súlyos gondokat okoznak az intézkedések. Pusztán attól, hogy mások a szokásaink, hagyományaink, életmódunk.

Szerintem csúsztatsz. Putyintól hitel Paks II-re lett tudtommal, s nem szól bele a belpolitikába. Neki a pénz kell, a többi nem érdekli.

Ettől függetlenül, ha Oroszorszég hitelez piaci tényezőként Magyarországnak, az miért rosszabb, mintha ezt a Nyugat teszi? Az oroszok legalább nem gyakorolnak politikai nyomást ránk, szemben a Nyugattal, akik semmibe veszik a szuverenitást, vaskosan beavatkoznak az ország belügyeibe. Szerencsére a jelenlegi kormányunk következetesen igyekszik ezt lesz.rni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hát, normális helyen nem is fogadhat el senkitől semmit.

Lehet magánélete, a saját pénzéből menetrendszerinti repülővel, vagy akár magángéppel, ha megengedheti magának, elmehet akárhová, megnézhet akármit.

Más pénzéből, ajándékként nem.

Sőt, ez nem csak politikusokra igaz, nekem pl. bármikor, amikor bankban dolgoztam, az egyik első dolog volt, a terroristák pénzelésén, a pénzmosáson és hasonlókon kívül a megvesztegetés és összeférhetetlenség oktatása.

Akkor most kongatom a vészharangot! Az ugyanis nem normális, ha minden, már az ember magánélete is be van csatornázva a pénzügyi rendszerbe. Ezzel lényegében azt mondod, hogy ha édesanyám kezéből kiveszem a bevásárló szatyrot, segítek neki annak cipelésében, akkor ezért neki muszáj részemre díjat fizetnie, ami után adóznom kell. Ezek szerint az adócsalás, ha segítek valakinek.

Ha valóban ez a világ, amelyben élünk, akkor inkább az 1989 előtti szocializmus, mert ennél az is humánusabb volt. De leginkább egyik sem. Úgy látom, tényleg küzdeni kell a szabadságunkért, bár sokan önként adják azt fel magukkal rántva azokat is, akiknek ez még érték.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A közpénzek átcsatornázása is magánügy, magánélet? Tudod, nem az a baj, hogy valaki magánrepülőn utazik. Nem is az az igazi baj, hogy elfogad valaki egy ilyen utat (bár már felmerül az etikai része a dolognak). A probléma az, hogy ez a luxus azért jöhet létre, mert előtte az "adományozót" kibélelték vastagon közpénzből. Ezt normális helyen úgy hívják, hogy állami pénzek lopása.

Segítek lefordítani: a fő probléma az, hogy a befizetett adónk egy jelentős részét a politikusok a saját luxusára fordítják az ország és lakosai HELYETT.

A még nagyobb probléma, hogy szerinted ez "bagatel diákcsíny".

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Láttuk azt, hogy részrehajlás mindig van. A nokiás dobozok, négyes metró jó példák erre. Tehát ez nem rendezőelv. Ha emiatt elküldeném a magam egy szavazatával a Fideszt, akkor majd más irányba lejtene a pálya. De lejtene, ez nem kérdés. Viszont az egyéb dolgok is elromlanának, ami például az ország, s így azon belül az én biztonságomat is rontaná. Szerintem Matolcsy és Varga a lehetőségekhez képest jól teszik a dolgukat. Nem hibátlanul - olyan egyébként sincs -, de jól. A főbb irányok biztonságpolitikai szempontból is jók. A kinek kedvezzünk témaköre pedig örök.

Amúgy mondok vadabbat. Szerintem a külföldi titkosszolgálatok egyenesen támogatják a korrupciót. Mégpedig azért, hogy valamivel zsarolható legyen a mindenkori kormány akkor, ha nagyon önálló életre próbálnának kelni. A korrupció az USA póráza. Vagy az elvárt dolgokat teszi a kormány, vagy megbukik általa.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Erre lenne egy nagyon egyszerű megoldás, csak néhány lámpavasat kell igénybe venni a Kossuth téren, aztán hamar leszoknának a nokiás dobozokról és akkor a külföldi titkosszolgálatok sem tudják majd derék politikusainkat bűnbe vinni. És még az államkassza se ürül ki olyan gyorsan. Igazzy win-win!

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az ugyanis nem normális, ha minden, már az ember magánélete is be van csatornázva a pénzügyi rendszerbe. Ezzel lényegében azt mondod, hogy ha édesanyám kezéből kiveszem a bevásárló szatyrot, segítek neki annak cipelésében, akkor ezért neki muszáj részemre díjat fizetnie, ami után adóznom kell. Ezek szerint az adócsalás, ha segítek valakinek.

Egyáltalán nem ezt mondtam. Szinte biztos vagyok benne, hogy te is tudod, csak trollkodsz, de azért leírom:

Az ilyen szabályok politikusokra és üzletemberekre szoktak vonatkozni, akik olyan pozícióban vannak, hogy nagy pénzekről dönthetnek.

Pl. ha én a bankban a pénztáros kisasszonyt elhívom vacsorázni, mert tetszik nekem, azt nem tiltják.
Ha a hitelügyintézőmet elhívom egy baromi drága étterembe, akkor már ezért simán megütheti a bokáját, mert akár az is lehet a dolog mögött, hogy meg akartam vesztegetni, hogy a hitelt megkapjam. Akkor is, ha csak azért hívtam meg, mert baromi jól néz ki, és fel akarom szedni.

Erre mondják, hogy nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.

Ha valaki döntési pozícióban van és ajándékokat fogad el olyan embertől, aki a döntésből hasznot húzhat, akkor nem néz ki tisztességesnek. És ez akkor is baj, ha egyébként tisztességes volt a dolog.

Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. Szóval igen. Hogy jog szabály-e vagy csak a bank belső szabályzata, nem tudom, de valószínű nem is érdekes.

A hitelügyintéző esetében több szabályos dolgot is el tudok képzelni:
1) ha megtetszett, szólni kell a bankban, hogy szeretném, ha valaki más foglalkozna a hitel ügyemmel. Amikor kijelölik az újat, ráhajthatok a régire.
2) megtetszett, nem teszek semmit, szépen professzionálisan végigvisszük az egészet. Ha megszületett a döntés, másnap ráhajthatok a csajra.

stb.

ugy jon ide, hogy a sejtetes az hogy 17milliardos ajandekot kapott orban.
Amit ke kritizalsz, pedig tulkepp igaz. csak "okosba" megoldva.
orban eloszor adott par szaz vagy ezer milliardot garancsi baratjanak az adoforintjainkbol, amibol aztan meg sikerult venni a repcsit, amivel most reszben torleszt orbannak.
aztan ott van miertszaros lorinc is, aki most kezdi szepen visszacsorgatni az orbanfamilynek a kolcsonkapott milliardokat.

sejtés <> objektív újságírás

A sejtéseddel a jósokhoz, a tényeiddel pedig a bírósághoz kell fordulni. A sajtóban pedig nem sejtéseket, hanem tényeket kell közölni. Tényekért én is hajlandó lennék fizetni, sejtésekért nem, ahogy tenyérjósra sem költök.

--
trey @ gépház

a tényeiddel pedig a bírósághoz kell fordulni

Vannak olyan tények, amikkel felesleges bírósághoz fordulni (pl. nem törvénytelen valami, csak nem erkölcsös).
Ezért vannak az újságok, hogy meg tudják írni azokat a tényeket is, amik nem valók a bíróságra.

Aztán az, hogy az újságban leközölt tényeknek milyen hatása lesz, az már egy teljesen más kérdés.

okoska...itt a threadben volt nagy ba szo a sejtesrol...
egyebkent meg legy naprakesz a kozeletbol es akkor atlatod a dolgokat.
garancsi evek ota egymas utan nyeri az allami nagyberuhazasokat.
orban garancsit kotel baratjanak hivja.
orban garancsi repulojen utazgat.
ezek a tenyek.

ha nem vagy hulye, akkor ossze tudod rakni.

Mondjuk hozzáteszem, indexen olvastam már olyat, ahol kijelentették, hogy nekik feladatuk az emberek véleményének formálása. :)

(Szerintem meg baromira nem feladata egy híroldalnak a véleményformálás, annál inkább az objektív tájékoztatás.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nyilván, viszont van különbség aközött, amikor valaki megpróbál objektíven tájékoztatni mindenről, hogy majd én kialakítsam a magam véleményét meg aközött, amikor eleve teletűzdeli a cikket véleményformáló jelzőkkel (ld. populista és szélsőjobb folyamatos hangoztatása) és csak azt hozzák le, ami miatt a másikat ekézni lehet.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Miért kellene hasonlítgatnom bármi máshoz? Ha egy tányért szart kapok a megrendelt vacsora helyett egy étteremben, akkor nem azzal fogom vígasztalni magam, hogy lehetne hígfos is és akkor még az ölembe is folyna.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Itt az 5 legdurvább Fideszes bűnöző listája! Már elítélték őket!
https://nepszava.hu/1163409_eliteltek-szigetvar-korabbi-fideszes-polgar…
https://mno.hu/belfold/jogerosen-eliteltek-a-fideszes-polgarmestert-239…
---

És csak a keresőbe (nem az index.hu keresőjébe, bocsánat) ütöttem be a varázsszavakat és csak az első néhány találatot linkeltem.
Vajon miért nem találkoztál ezekkel a hírekkel? A 444/index "lusta" volt utánanézni ezeknek? Vagy inkább direkt nem is közlik le, így terjeszthető, hogy fideszest nem ítélnek el, csak azért, mert fideszes? :)

Azt hiányoltad, hogy nincsenek rabláncosok. Kerestem neked olyanokat, akiket elítéltek - ezek közül valóban nem tudom, hogy melyik kapott konkrétan rabláncot, nem nézegettem a képeket.
Egyébként ki az a "több mszp-s rabláncos"? Meg áruld el, hogy legalább milyen rangban kell(ett) lenni a Fideszben az elítéltnek, hogy elfogadd - mert úgy látom, hogy a polgármester nem elég.

mengyi voldemortrol miert nem irtal
Azért, mert úgy értelmeztem, hogy az érdekel, hogy mely fideszeseket ítéltek el. Egyébként azt se tudom, ki ez (mielőtt elkezdenéd részletezni, miattam ne tedd, ui. a politikai bulvár egyáltalán nem érdekel, és nem is tudok hozzászólni érdemben).

Nincs ott gyűlölet, egyszerűen az újságírás alapvetően ellenzéki műfaj, mert a civil társadalom eszköze az aktuális hatalom ellenőrzésére, féken tartására.
És az még nem kereszténygyűlölet, hogy talán nem kellene az oktatást és az orvoslást egy bigott, középkori eszméket hangoztató bagázsra bízni. Csinálják otthon a négy fal között.

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Véleményem szerint nem a kevés politikus stiklijei jelentik a komoly anyagi terhet az országnak, hanem a felvett hitelek kamatainak visszafizetése, azaz a nyakunkon élősködő jellemzően külföldi tulajdonú bankok. Továbbá az iparunk beszántása mellett a piacaink felszabadítása. Tehát a privatizáció. Ehhez képest az, hogy valakire konkrétan írják ki a tendert, aki az így kapott támogatásból valamennyit visszaad, olvasatomban inkább csak diákcsíny.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> kevés politikus stiklijei

keves...

> így kapott támogatásból valamennyit visszaad, olvasatomban inkább csak diákcsíny.

valamennyit...
diakcsiny...

Sztem te nemes egyszeruseggel nagysagrendi tevedesben vagy. Innen ez az elnezo uzemmod.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Rakd mellé, mennyit fordítunk hitel törlesztésre, s talán mégsem én számoltam el magam. Továbbá azok a beruházások, ahol vastagon fog a ceruza, megvalósulnak, tehát csak a korrupció felárát számold, ne a beruházás nominális költségét.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

" hanem a felvett hitelek kamatainak visszafizetése, azaz a nyakunkon élősködő jellemzően külföldi tulajdonú bankok."
Azt ugye tudod, hogy a legtöbb hitel az forint alapú, és a magánszemélyeknél landol? Nézd meg, hogy a PEMÁK mennyire népszerű.

Nézz kicsit körül az ÁKK-nál a hitel struktúráját illetően.
http://akk.hu/hu/oldal/statisztika#a-kozponti-koltsegvetes-adossaga
Az államadósság 28592 milliárd forint, ebből 22723 milliárd a forintadósság, 5571 a devizaadósság.

Az Orbán-kormány 2010 májusában 19933 milliárd forint adóssággal vette át az államkasszát, ma ebből 28592 milliárd forint adósság lett, miközben a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap forrásaiból (http://akk.hu/uploads/3wkMWO7y.pdf ) 2945 milliárd forintot adósságra költöttünk. Azaz az ország 15 éven át megspórolt nyugdíj-megtakarítását (ami eleve állampapírban volt, mert törvényi kötelezettség volt rá) pénzét elköltöttük arra, hogy adósságot fizessünk vissza, majd vegyünk fel újra.

Összességében a kormány 11604 milliárd forinttal növelte meg az államadósságot az elmúlt 8 évben, világgazdasági konjunktúra alatt. Mi lesz, ha jön a válság?

Apró dolgot kihagytál, hogy a devizaadósságunk (2010.06.30) 9478 milliárdról csökkent 5571-re.
És van egy cseppnyit befolyással van az ország működésére.
A másik, hogy a másik szakértői társaság 2012 decemberétől 2010 júniusig, sikeresen felfejlesztette az államadósságot 9224 milliárdról 19933 milliárdra. Arról nem beszélve, hogy mindezt tette úgy, hogy a 2267 milliárdos deviza adósságból csinált 9478-at. Ugye nem kell elmagyaráznom, hogy ez kül és belpolitikailag mit jelent...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

„Ugye nem kell elmagyaráznom, hogy ez kül és belpolitikailag mit jelent...”

Minden nézőpont kérdése. Például:

Egyik szempontból: Az IMF gyakorlatilag nem szólhat bele a kormány gazdasági döntéseibe.

Másik szempontból: Ha a hitelezők (~ állampolgárok) veszélyeztetve látják, hogy a „befektetésük” megtérül, akkor csak 4 évente egyszer jelezhetik rosszallásukat. Akkor is csak annyit tehetnek, hogy leváltják a korábbi vezetést. Ez még nem garantálja, hogy változni fog valami. Illetve a 4 évente történő döntésbe olyanok is beleszólnak, akik nem hitelezők, „csak” állampolgárok.

Tehát kijelenthetjük, hogy ha az ország forintban adósodik el, akkor sokkal kisebb a hitelezők érdekérvényesítő képessége. Ami jó a kormánynak, de nem jó a hitelezőknek. Aki pedig sem a kormányhoz (+ rokon, szomszéd, iskolatárs), sem a hitelezőkhöz nem tartozik, az mindkét esetben megszívta.

"Az IMF gyakorlatilag nem szólhat bele a kormány gazdasági döntéseibe."
Bocs, de ezen szarrá röhögtem magamat. Ugye megvan, hogy amint megkezdődött az államadósság visszatérítése és nem követte újabb hitelfelvétel szarrá próbálták büntetni az országot? Az IMF a fő hitelkibocsájtó országok érdekeit képviseli. Minél magasabb a devizaadósság állománya, annál inkább kell befeküdni a hitelezők akaratának.
A nemzetközi gazdaság nem Peti elveszi Zsolti almáját, óvoda szinten működik, sokkal inkább manipulációkon keresztül.

Nem veszed figyelembe, hogy forintadósságnál egy államcsődnél nullázható az államadósság, devizánál meg nem. Devizánál külső felek manipulálhatják (ahogy manipulálják is) a visszatérítést. És ha elkezdik ütni a forintot, akkor azt te is megérzed.
Ha magas a devizában való eladósodás, leszűkíti a kormány külpolitikai alkuképességét.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nézd el nekem, hogy a saját érdekeimet – is – figyelembe veszem. Nekem, mint potenciális hitelezőnek, nem jelent megnyugvást, hogy egy államcsődnél azt mondják, hogy „coki neked”. Nekem, mint állampolgárnak, nem jelent megnyugvást, hogy egy államcsőd miatt az összes forintban lévő megtakarításom – még akkor is, ha nem állampapírban van – elveszti az értékét. Ugyanis az államcsőd eddig még mindenhol sokszámjegyű inflációt is jelentett.

Azt elismerem, hogy a kormánynak ez nagy könnyebbség, de azért egy erre felépített gazdaságpolitika számomra nem megnyugtató.

Neked, állampolgárként egy forint alapú államcsőd az érdeked, mert a befizetett adóforintjaidat nem külföldre kell kipumpálni törlesztés címszóval. Azt kell megérteni, hogy a deviza alapú államadósság alól nincs kibúvás és az arra kifizetett pénz kimegy az országból. Ez mindenképp veszteség az ország számára.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Azt kell megérteni, hogy az adósáság alóli kibúvás csak arra jó, hogy egyesek következmények nélkül tudják ellopni a pénze[det/met]. Mármint a tolvajok számára következmény nélkül. Legfeljebb az életük hátralévő részét külföldön kell leélniük. Ha kicsit is okosabbak mint Bróker Marcsi volt, akkor még az unokáik is szépen megélnek az ellopott pénzből.

Nem egészen. Először is több tolvaj van, mint azt hinnéd.
Az államháztartási hiány úgy keletkezik, hogy az állam többet költ, mint amennyi a bevétele. A túlköltekezés kisebbik hányada az ellopott pénz, a nagyobbik a hányada a működési költségek.
Ahhoz, hogy államháztartási hiány eltűnjön többféle módszert lehet alkalmazni:

Csökkenteni az államháztartási kiadásokat. Erre a leghatásosabb módszer a közszolgák és az államtól ellátásra jogosultak számának a csökkentése. Ez magyar viszonylatban kb. 2,7 millió nyugdíjas likvidálása, 600 ezer közszolgával egyetemben. Mivel nálunk a fő szavazóbázis a nyugdíjaskorúak, minden más megoldás (nyugdíjcsökkentés, segélyelvonás) a politikai öngyilkossággal egyenértékű.
Hozzá lehetne nyúlni pl. a tömegközlekedéshez vagy oktatáshoz, esetleg egészségügyhöz is, de piacgazdaságilag a nagymutter hiánya okoz kisebb kárt. Nem beszélve a koporsók és síremlékek értékesítéséből megugró jövedéki bevételeket.

Növelni az államháztartási bevételeket. Ez jövedéki és egyéb adók növelése. Ez csökkenti a versenyképességet, adóelkerüléshez, az egész gazdaság működőképességének romlásához vezet.

Hitelt felvenni. A forint alapú államadósság semmi más, mint a pénz ígéretével beszedett extra adó a kötvényt vásároló állampolgároktól. A deviza alapú ezzel szemben egy kötelezettségvállalás külföld felé.
Politikailag a hitel felvétele a legkevésbé fájó, mert nem kell hozzányúlni a szavazóbázishoz.

Szóval, bárhonnét nézzük, nem a politikusok közt kell rendet tenni először, hanem az országon belül. A mostani rendszerben ez csakis a nyuggerekhez való hozzányúlással érhető el.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az államháztartási bevételeket nem csak adók növelésével lehet növelni, lásd Laffer-görbe. A gazdaság stimulálása és kifehérítése sokkal jobban növelné a bevételeket, de ahhoz bizony az kéne, hogy le kéne törni a korrupciót, a járulékból élőket. Ugye emiatt cenzúrázták most a Századvég folyóiratot, mert le merte azt írni, hogy a sok ingyenélő, akinek abból van bevétele, hogy az állam/kormány mesterségesen monopóliumokat hozott létre, megölve a versenyt. Ez baromi káros a gazdaságra.

A forint alapú is kimegy, ha épp külföldiek kezében van ám. Mondjuk egy magyar bank, ami külföldi tulajdonban van. Magyarországon, forintért vesz állampapírt, de a törlesztés(és a forrás) az a külföldi anyabanké.
Nem azért jó a forint alapú államadósság, mert az nem megy ki külföldre. Azért jó, mert azt el lehet inflálni anélkül, hogy a külföld beleszólhatna.
Például: az ország lakossága hitelez az államkasszának, ezzel a megtakarításait nem más vagyontárgyba (például ingatlan, vagy bármi) fekteti, hanem állampapírba. Az állam elinflálja a forintot, az államadósságot röhögve visszafizeti, miközben a megtakarítás már nem ér semmit sem az infláció miatt.

Ugye nem kell mondanom, hogy a devizaadósság a gazdasági világválság hozadéka? Ez nálunk ugye nincs, cserébe a forintadósság miatt a kormány kiválóan tudja azt kezelni: elinflálja a forintot (ezt folyamatosan teszi is, most ugye 323 forint egy euró már), az államadósságot visszafizetni így könnyebb, cserébe a lakosság megtakarításai fognak szart se érni. Ez az egész mögött a taktika: legyen csak forintadósság, azt pénznyomtatással el lehet inflálni a francba. Az, hogy ezt a lakosság megszívja, az más kérdés.

Melyik válság?
Egyszerű, állampapírral nem rendelkező magyar állampolgárként nem tudom, mi a nagyobb veszteség, ha az államkötvényeket vásároló ex-komcsi nyugdíjasaink beszopják a lőcsöt, miközben stabilan jönnek be a beruházások az olcsó munkabérek miatt, vagy ha ugyanezen nyugdíjas réteg miatt még az én ükunokám is fizet a nagy EU országoknak visszatérítés címén?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Ehhez képest az, hogy valakire konkrétan írják ki a tendert, aki az így kapott támogatásból valamennyit visszaad, olvasatomban inkább csak diákcsíny."

Az egyetlen bökkenő, hogy ezek a cégek felfúvódnak és megeszik az életteret azok elől, akik egyébként egy normális, piaci versenyben képesek lennének innovációra és önálló lábakon való állásra. Viszont mivel ezeknek nem célja, hogy a piacon megéljenek - csak az, hogy az állampi pénzszivattyút üzemeltessék és lógjanak az állam csöcsén - így igazából folyamatosan lemarad, versenyképtelen lesz.

Tehát kétféle vállallat fog maradni az országban: gyenge, erősödni nem tudó vállalatok, amelyek megfelelő tőke hiányában képtelenek lesznek felvenni a versenyt nemzetközi piacokon (hogy utána az exportból pénzt hozzanak be az országba) és felfúvasztott, piacilag érdektelen pénzszivattyúk, akik szintén nem lesznek képesek megélni önállóan a piacon. Probléma az, hogy mivel az állam pénzén élnek ezek, az előbbi rétegnek kell kitermelniük az ő bevételeiket is, ergo még tovább nyomjuk le őket a víz alá.

És nem, ez egyszerűen nem érdeke az országnak.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Amelyek most is ott vannak.
http://www.strabag.hu/databases/internet/_public/content30.nsf/web30?Op…
Tavaly kezdődött a projekt, 30 milliárd forint a Strabagé.

http://www.strabag.hu/databases/internet/_public/content30.nsf/web30?Op…
Most ért véget a projekt, 15 milliárd forint a Strabagé.

http://www.strabag.hu/databases/internet/_public/content30.nsf/web30?Op…
14, 5 milliárd forint.

Ez csak az elmúlt 1 év projektjei a Strabagnál.

Pedig ezt úgy is lehetne, hogy az a más nem a Strabag. Jobb lenne? Látom, semmi sem elég. Vagy úgy gondolod, hogy mind a beruházó, mind a kivitelező ellenzéki kötődésű legyen? Jó, értem, hogy ezt várod, csak ez nem életszerű.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

aki a legolcsóbban csinálja meg
Bevallom, az ilyet nem várom. Nagyon gyakran a legolcsóbbal (főleg ha lényegesen olcsóbb) komoly problémák vannak.

Nem tudom, mennyire urban legend, de közoktatás, pályázat: emberi testről kell modell (meg sok más is, de a többi most lényegtelen). A pályázat szerint az ajánlatok közül a legolcsóbbat kell elfogadni, el is fogadták.
Az eredmény: egy kb. ember nagyságú vastag papír, azon rányomva az emberi szervek, izmok, stb. Nyilván persze nem ilyet szerettek volna - csak nem írták le pontosan, mit szeretnének, a cég pedig kihasználta, és ezt a papírt állítólag 2-3-szoros áron adta, és természetesen még így is lényegesen olcsóbb volt, mint egy rendes, műanyagból készült, szétszedhető embermodell.

Kurvára de kibaszottul telibefosom. Faszom tele van ezzel a dedózással, hogy "jaj, de a másik is lopott". Igen, ezért kellene fellógatni ugyanúgy azokat is a lámpavasra a picsába a mostaniak mellé.

Semmit nem változtat azon, hogy az MSZP idejében is megvoltak a pénzszivattyúk. Ugyanúgy egy káros folyamat volt. Ugyanúgy nem járul hozzá ahhoz, hogy az életképes cégek megerősödjenek.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Csak tudod, a baj azzal van, hogy ha nem védjük kreatív módon a magyar piacot - ha már vámot nem alkalmazhatunk -, akkor azt érjük el, hogy a külföldi, tőkeerős, gazdaságosan kivitelezni képes cégek nyerik sorra a megrendeléseket, a magyar cégek meg szépen sorban csődbe mennek. A Nyugatnak ez jó, de nekünk nem annyira.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jaj hagyjál már ezzel az országvédő hülyeséggel. Nem kellene megvédeni a magyar piacot semmitől, ha lennének tőkeerős és gazdaságosan kivitelezni képes cégek itthon. Amik pont azért nem tudnak létrejönni, mert a kreatívan "védő" magyar állam lépten-nyomon gáncsolja ezeket a cégeket vagy átjátsza a haverokhoz különféle kreatív módon.

Azok a problémák, amikről beszélsz azt pont azok az emberek okozzák, akik meg akarnak menteni minket.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ezt épp hozzá akartam írni:

Mondok egy kiváló példát: magyar buszgyártás. Elvileg fene nagy stratégiai fontosságú húdevalami. Hány magyar buszgyártásra képes cég van? 5-6? Ennek ellenére az egész buszbeszerzést központosították (de nincs egységes stratégia) és lényegében mindenkitől lehetett vásárolni, akinek a tulajdonosát úgy hívták, hogy Mészáros. Eredmény? 5-6 cég, aki tudna buszt gyártani nem gyárt, mert nincs (elég) megrendelés, Ikarus egyedi meg valahogy csődbe megy, mert nem gyártanak, pedig még egy - állítólag jó - prototípust is letettek az asztalra. De azért egy halom (köz)pénz odafolyt.

Eredmény? Versenyképes buszgyártó cég nem tud létrejönni, hazai busz nincs, de közpénz az megy rá és mivel busz kell, muszáj lesz külföldről venni. Közpénzből ofc.

El kellene már felejteni ezt a szocializmusból ránk rohadt "állambácsi megment minket" fasságot. Ne, ne mentsen meg, hagyjon fejlődni, mert csak úgy leszek versenyképes.

De egyébként várom a javaslatod, hogy hogyan lesz tőkeerős, versenyképes magyar cég, ha kivérezteti őket pont az az állam, aminek elvileg segítenie kellene őket? Nem a külföld ellen kellene harcolni, hanem felvenni a versenyt velük.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem hiszek a piaci verseny mindenhatóságában, az államnak van szabályozó szerepe. Ha az üzleti érdek érvényesülhetne kizárólag, nagyjából romlott húst lehetne csak kapni mérgező fóliába csomagolva.

Abban viszont igazad van, hogy ezt is el lehet szúrni - mint amúgy mindent -, ez is tud rosszul működni, ha inkompetens, kontraszelektált hülyék intézik, akik mindehhez még korruptak is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"az államnak van szabályozó szerepe"

Most kezdjem el magyarázni a szabályozó és az irányító szerep közti különbséget?

"nagyjából romlott húst lehetne csak kapni mérgező fóliába csomagolva."

Most is romlott húst kapsz, (ld. versenyképtelen magyar vállalatok) csak helyetted eldöntik, hogy az kerüljön a polcra (ld. állami irányítás). És a nagy különbség, hogy még azt a lehetőséget is elveszik tőled, hogy piacra lépj azzal a versenyelőnnyel, mint az, aki jó húst árul (ld. korrupció, magyar tőkés réteg kialakulásának ellehetetlenítése, haveri kapitalizmus, etc.).

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Itt jön továbbra is az a kérdés, hogy miért nem a magyar multi áramoltatja nyugatra a "szemetet".

Mielőtt a kis ország baromsággal jössz, a fele akkora Dánia fel tud mutatni ilyeneket, mint a Maersk vagy a Lego, a hasonló méretű Svédország a SAAB-ot (kocsik, repülők) vagy pl. tengeralattjáró gyártás, Finnországban a Nokia, vagy szintén nem túl nagy Csehországban ott a Skoda.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Jórészt a nyugat-európainak nevezett és általad is istenített multik arrogáns piacszerzésének, gyárbezárásainak, iparrombolásának köszönhetjük, hogy nekünk nincs ilyenünk. Meg a mindezt kiszolgáló, korrupt rendszerváltó politikai elitnek.

Művelődj kicsit: http://komlomedia.hu/images/storage/videok/2016052301/2016052301.mp4

Nem tettetem magam hülyébbnek. Te tetteted magad egy arrogáns, közönyös fogyasztó birkának, aki magasról leszarja, hogy vásárlási szokásaival kit, mit támogat, ahogy azt is, hogy ezzel milyen kárt okoz (a környezetnek).

Mivel konkrét terméket nem jelöltél meg (miért tetted volna, ha demagóg módon a multikhoz húzol), így érdemi jelentése nincs a mondandódnak. Az csak egy belédprogramozott dogma, amit a szabad piac és a multik által fizetett lakájmédiás bértollnokok vertek a fejedbe.

Igen okoska..direkt eszem a rosszabb minosegu "nyugati szart" mert a multik az echelonnal atprogramoztak az agyam.. te pedig azert eszed a kivalo minosegu hazai szart, mert alusapkat huztal a fejedre.

egyebkent igen, leszarom a magyar termeket ha az szarabb mint az olcsobb "nyugati".
sot..most jut eszembe..kerulom a fidesz oligarchak termekeit is.
szerencsere nem eszem allati termekeket, ugyhogy a miertszaros es a picsanyi elvtarsakat konnyu kikerulnom.

> Semmit nem változtat azon, hogy az MSZP idejében is megvoltak a pénzszivattyúk. Ugyanúgy egy káros folyamat volt.

Sajnos ez egy spiral. Mindegyik az elozonel pofatlanabb volt, es a nyakamat ra, hogy a kovetkezo szinekben versenyzonek ugyanugy le kene adni a sapot es meg tobb szazalekot.

Interneten vagyunk, igy tekinthetitek
amolyan mendemondanak;) De az elejen ~95 kornyeken olyan 10%-ot kellett visszaadni, tavalyelott mar 40%-ot...

Amikor egy 6millios munkat azert vallalsz el 14milliot, hogy vissza tudd adni a jussot, akkor itt valami gond van.
Es jogilag tokre rendbevan am, megvan a kotelezo 3 arajanlat, a tobbinek is vissza kell adnia, ok se tudnak olcsobbak lenni. Azt az egy-ket balekot, akik beprobalkoznak, azokat meg kizarjuk eljarasi hibaval...

Szerintem kene egy kiraly, akinek semmi mas dolga nem lenne, minthogy minden evben kivegeztet 10 embert a parlamentbol;) Legalabb az a 10 egy eletre megtanulta;)

De tenyleg kene vslami mas, de nem az ellenzek. Mondom, hogy egy olyan ellenzek barmikor nyerne, amelyik ugyanazt igeri, mint a Fidesz, csak minusz korrupcio. Ja, hogy az senkinek se buli?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"De tenyleg kene vslami mas, de nem az ellenzek. Mondom, hogy egy olyan ellenzek barmikor nyerne, amelyik ugyanazt igeri, mint a Fidesz, csak minusz korrupcio. Ja, hogy az senkinek se buli? "

Igen. A tapasztalatom az, hogy a legtöbb embernek nem azzal van alapvetően baja, amit a Fidesz megcsinál, hanem azzal, amit azon felül tesz.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Wow, a korrupciot diakcsinynek nevezni, ez igen, most szamos afrikai orszag diktatora a konnycseppeket torolgeti a szemebol a meghatottsagtol :) (bonusz kerdes: szerinted a privatizacioert ki volt a felelos?)

Az igazi problema az, hogy az egyik oldal azt hiszi, Magyarorszagon (nyugati tipusu) demokracia van, vagy legalabbis azt szeretne, hogy legyen, mert az szerinte jo. Es feltetelezi, hogy ez egy axioma.

A masik oldal pedig nem erti, mi az a demokracia, nem is erdekli. O a nemzetallamban hisz, illetve abban, hogy az okosok megmondjak neki, mit kell gondolni, es onnantol az van - cserebe nem kell gondolkozni, nem kell aggodni, mert a felelosseg sem az ove (igy mukodott a kadari szocializmus, es milyen remekul!), mert ez szerinte jo. Es feltetelezi, hogy ez egy axioma.

Az osszes tobbi dolog - korrupcio, sajtoszabadsag, Trianon, Orban, magyar puma stb - levezetheto ebbol. Es jelenleg a masodik csoport all nyeresre. Megpedig azert, mert a magyar nep nagyobb resze a masodik csoportba tartozik. Tetszik, nem tetszik, ez van.

Vagyis van a demokracia latszata, mint egy kirakat, es mogotte mar elkezdodott a tenyleges rendszer kiepitese, amely tulajdonkeppen a soha meg nem szunt urambatyam-vilag folytatasa. Ez a rendszer ugyanugy mukodokepes lehet, sot, meg sokkal extremebb formaban is, mint a mai, eleg csak megnezni Oroszorszagot vagy Kinat. Ez a magyar nep akarata. Hogy ez jo-e vagy sem, majd eldonti a tortenelem.

ui: ujraolvasva amit irtam, ugy tunhet, hogy az "urambatyam" jelzot negativnak szanom. Ez reszben igaz, mert a tenyleges teljesitmeny helyett szinte kizarolag a lojalitast jutalmazza, masreszt viszont ez egy szuksegszeruen kialakult velejaroja az elmult 500 ev magyar tortenelmenek - szerintem emiatt nem tunt el a magyarsag a sullyesztoben. Ami, ha belegondolunk, onmagaban valahol egy csoda. Az urambatyamozas a vilag minden reszen jelen van, csak altalaban a meretkulonbsegek miatt nem olyan extrem, mint nalunk, vagyis sok csoport van, nem egy, igy aki az egyiknel kiesik a pixisbol, meg mindig labdaba rughat a tobbieknel. Nalunk viszont csak egy palyan jatszanak.

"A masik oldal pedig nem erti, mi az a demokracia, nem is erdekli. O a nemzetallamban hisz,"

Semmi köze a nemzetállamiságnak és a demokráciának egymáshoz. Nem kizáró vagy kapcsolat van közte. Másrészt szerintem igazából itthon senkinek a fejében nincs meg az, hogy hogyan kellene működnie egy demokráciának. A magát liberálisnak, demokratikusnak nevező oldalnak se.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Semmi köze a nemzetállamiságnak és a demokráciának egymáshoz."

Ez igy van. Ugy latszik, felreerthetoen fogalmaztam. Azt kellett volna irnom, hogy a nemzetallamban hisz, a demokracia nem erdekli.

ui: rogton meg is kontrazlak:

"A magát liberálisnak, demokratikusnak nevező oldalnak se."

Semmi koze a liberalizmusnak a demokraciahoz. 1:1 :)

Aki elt abban az idoben, az pontosan tudja, hogy ez mit jelent. A nemzeti szinu zaszlo alatt szavaltuk a Nemzeti Dalt, mindezt kisdobos/uttoro ruhaban, az altalanos iskolaban (en annyi idosen eltem ezt meg), ahova a lakotelep osszes gyereke termeszetesen ingyen jart, a leggazdagabbak ugyanugy, mint a legszegenyebbek, mert nem volt privat iskola. Apam meg fejbol sorolta a "nemzeti 11-et", ugyanakkor nem fizetett adot, es a munkahelyen, a KSH-ban munkaidoben a "nagy hajtasban" ujsagot olvasott (erre emlekszem konkretan, amikor a nyari szunetben tobbszor logtam ott).

Utolag visszagondolva nem is ertem, hogy hagyhattak az oroszok, hogy ennyire eros maradjon a nemzeti ontudat. Talan azt gondoltak, valahol ki kell ereszteni a gozt, ha mar megszalltak minket?

> aki az így kapott támogatásból valamennyit visszaad, olvasatomban inkább csak diákcsíny.

A hatszoros, tízszeres, százszoros túlárazás olvasatomban a költségvetés 5/6, 9/10, 99/100-ad részének egyenes lenyúlását jelenti ¯\_(ツ)_/¯
(És ez minden, ami nem nyugdíj vagy közalkalmazottak bére.)

Nem gondolom, hogy 444-et kellene olvasnom. Az elsőre azért: az a pénz terem a káposztaföldön? Az nem úgy van, hogy mi is fizetünk be? Továbbá az ára ennek a pénznek az EU csatlakozásunk volt, a privatizáció, a függetlenségünk és a piacaink feladása, a határaink megnyitása. Bár csak ne jönne az a pénz, ne is fizetnénk az EU-nak, s szuverén állam lennénk! De, hát megszavazták sokan, talán 84 % körül. Én nem, de ilyen a demokrácia, tűrnöm kell a többség akaratát, bármennyire ostobaság.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem kellett volna eladni a lelküket anno multiéknak és most a maguk urai lennének, mintsem függenének pénzemberektől.

Nem ezzel van a baj, hanem mással. Neked, mint témanyitónak mi a véleménye erről? Ez magyarázza meg, miért kell pénzt kérni az olvasóktól (állami pénzekkel kitömött médiumok lenyomnak mindenki mást):

https://tldr.444.hu/2017/05/18/fideszmedia

Orbán Viktor több tízmilliárd forint közpénzből építtetett új médiabirodalmat a választásokra készülő Fidesznek azután, hogy összeveszett Simicska Lajossal.
Az új csatornák Habony Árpád és Rogán Antal politikai irányítása alatt állnak. A szerkesztőségek tőlük kapják meg a legfontosabb, kritika nélkül közvetítendő politikai üzeneteket.
A kormány propagandára és ellenfelei lejáratására is használja az új médiabirodalmát, sokkal hatékonyabban és intenzívebben bármelyik elődjénél.
A több száz újságból, weboldalakból, tévékből, rádiókból, médiaügynökségekből álló kiterjedt hálózat, illetve az azt vezénylő politikai akarat célja, hogy végleg átalakítsa a hazai nyilvánosságot.
Ennek érdekében a Fidesz új médiaháborút indított minden olyan kritikus sajtóorgánum ellen, amit nem tud a befolyása alá vonni.

Ez másfél éve volt, azóta durvult a helyzet.