LM317

Sziasztok!

Adott egy Samsung Mini telefon, amiben az akku töltési rendszere megdöglött. Fogtam egy egyszerű LM317-re épülő kapcsolást, 3.8V-ra beállítottam a kimeneti feszültséget, mérőfogókkal ráakaszkodtam az akkuhoz csatlakozó érintkezőkre a telefonban (akkut persze rég kivettem, a polaritásra figyeltem).

Nos, félsiker (nincs füst, nincs szikra, nincs plazma), a telefon beindul! Többször is :-) Lényeg, hogy a második Samsung feliratnál (ott, ahol kiírja a készülék típusát) egyszerűen lekapcsol, se kép, se hang. Valami elektromos nyüszögést mintha hallanék a dobozból (vagy hallucinálok, vagy valami erőlködik bent), de nagyjából eddig jutok.

Tények: az LM317-en nincs semmi hűtőborda, eszeveszetten melegszik, illetve 3 pin fogadja a készülékben az akkut, én csak a két szélsőt használom, a középsővel nem foglalkozom.

Segítséget kérnék a nagyérdeműtől: vajon jó úton haladok, hogy életre keltsem a készüléket vagy valamit nagyon elnézek és szerencsém volt, hogy nem nyírtam ki vagy magamat? Vajon lehet hűtés nélkül instabil az LM317 és hűtőbordával már minden szép lesz? Ha igen, honnan tudok rá szerezni hűtést? A budapesti Mikronikában nekik nincs, azt ajánlották, barkácsoljak valamit.

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv, Cözi

u.i.: Ezt a kapcsolást valósítottam meg (1. ábra) http://www.circuitstoday.com/few-lm317-voltage-regulator-circuits

A telefon típusa: Samsung Galaxy Mini GT5570
Az akku: 3.7V Li-ion, 4.44Wh, 1200 mAh, EB494353VU

A tápegység 12V, 2A

Hozzászólások

Mekkora áramerősségre tervezted a kis "tápegységedet"? Feltételezem, hogy kevés a kraft neki, (feszültség megvan, viszont áramerősség kevés) azért kapcsol ki a teló... Egy kis skicc rajz jól jönne, hogy mekkora ellenállásokkal lőtted be a "munkapontot". :)
Ami meg a hűtést illeti, bármi kis borda megteszi, akár egy PC tápból bontott kis borda, akár chipset borda, természetesen CPU hűtőborda is megteszi. Ha nem hűtöd, azt az LM317 bánhatja meg. Nem fog azonnal tönkremenni, de egy 15 perces hűtés nélküli járatás után szerintem elhalálozik.
U.i: Elképzelhető, hogy az IC hűtésének hiánya miatt kapcsol ki a telód

Nem írtál arról, mekkora feszültségről táplálod ezt az egészet, s arról sem, az a valami mekkora árammal terhelhető. Ezen felül legalább a bemeneti oldalát hidegítsd egy elektrolit kondenzátorral, így gerjedékeny lehet a szabályozó. Hűtsd az LM317-et!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem tudom milyen tokozasu az LM317-ed, de pl. a TO-220 1.5A-t tud, szerintem ennek elegnek kellene lenni. Viszont van thermal shutdown, ugyhogy tenyleg elkepzelheto, hogy azert kapcsol ki.

Ha hosszabb tavon szeretned hasznalni, en inkabb egy kapcsolouzemu tapot javasolnek. Nemreg vettem egy ilyet:

http://www.ebay.com/itm/380801020122

Eleg jo a hatasfoka (~85-90%), 3A-t tud, es 250Ft alatt van.

/sza2

Még egy ötlet: esetleg lehet gond, hogy az akku-csatlakozó középső pinjét nem kötötted be, ugyanis ha a termisztor nincs bekötve akkor előfordulhat, hogy a telefon belül szélsőséges akkuhőfokot mér és emiatt gyorsan lekapcsol.

Hany volt a bemeneted? Nyilvan ha 3.8v outputod van, de 12v inputod, akkor durvan melegedni fog.
Tolteni akarod az aksit, vagy aksi helyett taplalni a telefont? Toltes eseten 2 lm317-re van szukseged ( aramgenerator es feszultseg generatorra), raadasul ezeket 4.1 vagy 4.2 voltra kell tolteni. Irtak, hogy lehet kapni ebayen 1dollar korul kesz elektronikat, eljossz erte pestre, akkor adok (micro usb bemenete van, es aksinak 2 laba).

Az aksi helyere akarsz betapot rakni, akkor ahogy irtad is, plusz lab hianyzik, valoszinuleg ottani info hianyaban a telefon kikapcsol, vedheti magat. Ilyennel meg nem jatszottam, biztosan nem tudom.

Akku toltesnel aramgeneratort kell megvalositanod es nem feszultseggeneratort. Viszont mint ez a link is mutatja, az LM317-est is tudod aramgenerator uzemmodban hasznalni, lasd 8. abra.

Ugyanakkor toltesnel nem art ha van tulfesz-ve'delem illetve tultoltes-vedelem is. Akkut tolteni nem annyira egyszeru".

szerk: felig wronly voltam, ha persze a telefonhoz tervezel dedikalt tapegyseget akkor fesz generator is jo. Itt "csak" annyi a kerdes, hogy a telefonban nincs-e valami rejtett intelligencia ami kommunikalni probal az akkuval. Az is lehet hogy ezert a'll le a telefon, mert megkerdezne' az akkutol hogy mi a helyzet, es nem tudja. Vannak olyan akkuk amik mar skynet-szintu intelligenciaval rendelkeznek (pl I2C-n adjak vissza az allapotukat). Minel tobb erintkezo van az akku es a telefon kozott, annal eselyesebb ;)

A többiek már kivesézték a dolgokat én csak annyit kérdeznék, hogy pontosan milyen készülékről van szó? Esetleg azt lehetne javítani...

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Helló.

Most látom a telefonod típusát (nem tudom, hogyan kerülhette el a figyelmemet :O). Nekem gt-i5800 -nál volt ilyen gondom, ott panel hiba volt, de sikerült áthidalni, nézz utána, ha hasonló a két készülék, előkeresem a hogyanját ;)

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Samsung telefon - Samsung telefon, gyanítom, nem űrhajó egyik sem :-) Ha küldesz anyagot, megköszönöm! Nagyon dühít, hogy van egy egész tisztességes kis mikroszámítógép, és egy apróság miatt használhatatlan. Szeretném tovább használni, persze már nem mobil célra.

Üdv, Cözi

Nem tölteni akarja, csak külső tápról elindítani!

Én is próbáltam régebben Samsung telefont (S4) labortápról elindítani, nem megy. Kommunikál az akksival, (1wire vagy hasonló protokollon), ha ez nem sikerül neki nem indul el.

Esetleg bontsd le az elektronikát az
akksiról, és a cella helyére kösd be a tápot.

Ó! Ez az akku-kommunikáció most nagyon lelombozott. Igazából az, hogy nem igazán találtam semmit erről a témáról eddig a Google-n, szóval ez valami nagyon titkos dolog lehet.

Most a következő lehetőség az, amit elsőnek elég vad ötletnek tartottam, de lehet, nincs nagyon más lehetőség, miszerint megbontom a készüléket és kihagyom az akkus részt, közvetlenül betáplálom a delejt. Sikerült szervíz-doksit találni a hálózaton, ez legalább biztató.

Minden telefon ilyen furmányos, vagy csak a Samsung kekeckedik?

Üdv, Cözi

Általában szokott lenni bennük valami hasonló megoldás.
A régebbi nokiákban pl. a plusz lábak ellenállásokkal a pozitív pólusra voltak kötve. Ezeknek az értékéből találta ki a készülék, hogy milyen típusú (Li-Ion vagy NiMH) és mekkora kapacitású akkut tettél bele. Volt olyan típus, amibe védelmi céllal termisztort is raktak.

Kis matek: tápegység 12V, ahova az akku csatlakozna oda nagyjából 3.5 ... 4 V közötti feszültséget engedsz.
Nem állandó áramerősséget, hanem állandó feszültséget.

Ekkor a stabilizátor IC-n is legalább 8 V esik. Hiszen a 8+4 = 12

Ha például a telefon fogyaszt bootolás közben 3 wattot, ez esetben 0,75 A áramot vesz fel.
A stabkockán kétszer akkora fesz esik, mint a telefon tápfesze, ergó 6 watt teljesítmény disszipációt kell elvezetni hő formájában róla.

Ez már mindenképp kisebb méretű hűtőbordát jelent. Fogsz akármilyen kisebb alutuskót, pl. levetett CPU hűtőbordát vagy lepattintott alaplapi chipset hűtő bordát. Belefúrsz 2,5 mm-es fúróval, majd belehajtasz 3-as menetfúrót.
Aztán az LM317-est felcsavarozod rá 3-as csavarral A borda és az IC közé esetleg kevéske hővezető pasztát is rakhatsz ha van kéznél.

Ekkor az LM317 hővédelme nem fog leoldani.

Tartós megoldásra tényleg job valami kapcsolóüzemű tápegység. Az csak nagyon kis mértékben melegszik, nem kell rá borda.

Digitális multiméter hasznos barát. Mérd folyamatosan az LM317 kimenetén a feszültséget. És mint írtam 3,5 ... 4V között jó vagy. Csak ne inogjon meg tized volttal a digimulti által mutatott érték, mert ez az LM317 leoldására utal.

Egyébként másik módszer: 3 db sorbakötött feltöltött NiMH akku. Ezt is használhatod stabkocka helyett. Ezzel be kell bootolnia.

Ha az 5v-rol tapolod meg? Vagy az a resze is elfustolt?

Megoldás van bőven, ez is egy jó irány lehet akkucsatlakozón való táplálásra is. Ehhez az általad javasolt 5V-os stabilizált adatpter (2A-es ajánlott a telefon áramrántásai miatt) és kettő sorbakapcsolt 1N4001 dióda. Így a kimenőfeszültsége 3,6 .. 3,7V körül lesz.

Hi!
A teljesen feltöltött li-ion, li-po akku 4,2 volt.
Eddig elmehetsz ha a telot akarod táplálni.

"amiben az akku töltési rendszere megdöglött."
Az akku töltéssel vigyázz, lithium akkut nem mindegy mivel töltöd, akár is ferobbanhat!
Inkább vegyél modell boltban egy balancertöltőt és két vezeték között tölthetsz egy cellát.
Igy tudod tölteni.

............
Tegnap nem csináltam semmit, ma folytatom, mert nem lettem kész vele! :)

Ha valakit érdekel a techdráma jelenlegi állása, nos a telefon túlélte (eddig) a kísérletet, az akkut külső áramkörrel feltöltöttem, a telefon bekapcsolt, működött.

Következő lépésben kipróbálom a hűtőbordásított LM317-et, megnézem, tényleg a kommunikáció hiánya miatt kapcsol-e le a készülék. Ha igen, akkor a második lépés az akku szétberhelése lesz, a vezérlő elektronika mögül leveszem a cellákat és fixen bekötöm a 4.2 V-ot.

Azután rock and roll :-)

Természetesen addig is várom a hozzászólásokat, ötleteket, véleményeket!

Üdv, Cözi

http://www.zenn.hu/modelsport/product_info.php?cPath=96&products_id=4376

Ilyen töltővel lehet tölteni.
Még a töltőárama is jónak tűnik.
Legfeljebb hosszabban tölti! :)

A mélykisüléstől a telefon megvédi elvileg.
Próba:
telefon üzemelés tápról, amit potméterrel szabályozhat.
Csökkenteni a feszültséget és ha 3,3V körül lekapcsol a telefon, akkor nincs gond.

............
Tegnap nem csináltam semmit, ma folytatom, mert nem lettem kész vele! :)