Mactértem, avagy egy hihetetlen történet :)

Nem áll szándékomban szegénykedni, de eddig, ha laptop vásárlás előtt álltam, mindig a legolcsóbbat kerestem, már ami az én speciális igényeimet illeti...

Így lett a Dell után (miután az épp kipurcanó félben van) egy Acer V5-131...

Csakhogy: pár hete megkeresett egy régi ismerősöm, hogy van egy pályázat és pályázzak én is. A pályázatot egy amerikai írta ki, melynek témája az volt, hogy mi lenne a legjobb vállalkozási ötlet. Nos én nem vagyok egy vállalkozó beállítottságú (konkrétan egy csomag 100-as szöget sem tudnék eladni szerintem :D), így én csak szerényen leírtam a Tégy Jótos ténykedésemet.

A fődíj pedig egy MacBook Air volt. Indultam. Bevallom, vajmi kevés reményem volt. Aztán 2 hete írt az ismerősöm, hogy bár a fődíjat nem, de egy különdíjat nyertem, de, hogy mit, az meglepetés.

Itthon persze találgattunk. iPhone? iPad? Vagy kapok egy csomag Orbit rágót? :D

Tegnap aztán az állapotomra való tekintettel személyesen hozták el a különdíjat.
Kicsit beszélgettünk, majd indulás előkerült a nyeremény: egy igazi Macbook Air 11. Nem hittem a szememnek.

1,4 GHz-es,Intel Core i5
4 GB memória
128 GB-os SSD

Gyönyörű darab, igaz, még „haverkodunk”, sokmindent nem tudok rajta én sem még. Teljesen más élmény, az Acer után.

Eddig nem értettem az Apple fanokat, de azt hiszem, kapizsgálom, miről beszélnek. :D

Jelenleg annyi bajom van vele, hogy angol billentyűzete van magyarra állítva, így nincs 0. De kollégám már javasolta az Ukulele programot a beállításhoz.

Ami még nagyon hiányzik, az egy jó MP3/Flac lejátszó program az iTunes-on kívül, mivel az tudtommal fizetős. Vagy az csak az internetes tartalmakra igaz?

Hozzászólások

Az iTunes program nem fizetős, az elérhető tartalmak között nyilván van, amelyik igen.

Van VLC OS X-re is, az elég sok olyan formátumot támogat, amit a "gyári" codecek nem.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

"Eddig nem értettem az Apple fanokat, de azt hiszem, kapizsgálom, miről beszélnek. :D
Jelenleg annyi bajom van vele, hogy angol billentyűzete van magyarra állítva, így nincs 0."

Ez hihetetlen.

Mondjuk könnyen helyettesíthető, ha értékadásnál egy számot önmagából kivonsz. :)

Mavericksben (lehet, hogy korábbi rendszereknél is, én 10.6.8-ról ugrottam 10.9.2-re):

Rendszerbeállítások → Billentyűzet → "Billentyűzet- és karakternézők megjelenítése a menüsoron" mellé pipa
Rendszerbeállítások → Billentyűzet → Beviteli forrás → "Beviteli menü megjelenítése a menüsoron" mellé pipa illetve válassz olyan billentyűzetkiosztást, ami megfelel.

Menüsor → trikolor (ha magyar a billentyűzeted, vagy sávos csillagos, ha amerikai vagy bármi más...) → Billentyűzetnéző megjelenítése

Így megtalálod azokat a gombokat is, amelyek nincsenek felfestve a billentyűzetre. Ugyanitt van egy karaktermegjelenítő, ennek segítségével írtam be ide a '→'-kat.

Ezt egyébként egy amcsi kiosztású, vezeték nélküli Apple billentyűzeten írom, amelyet magyar kiosztással használok. És van 0. (gyanítom ez inkább nemzetközi angol kiosztású lehet, a bal shift és a 'z' között van egy '~'.)

"Jelenleg annyi bajom van vele, hogy angol billentyűzete van magyarra állítva, így nincs 0."

Ez nalam regen a jelszavaknal okozott gondot, de ilyenkor is mukodik a ctrl+0 . Szerintem is eleg korulmenyes igy, bar en csak nagyon ritkan hasznalok magyar kiosztast.

A napi munkában használt speciális karaktereket ({}[]\/|) hogy szoktátok használni?

A magyar kiosztású billentyűzetben nem mind szerepel.

Két tipp:
- próbálj rászokni az US Extended kiosztásra, azzal is lehet ékezetesen írni
- az iTunes szerintem egy teljesen jó zenelejátszó, az XLD könnyen tud flac-ból m4a-t csinálni (a flac-et nem kezeli az iTunes)

az iTunes ingyenes (es amugy is, mar gyarilag rajta van a gepeden), amugy en tobbnyire a parancssoros mplayerrel szoktam zenet hallgatni (meg filmet nezni) OSX-en is :D

Naja, csak 4G ram otvar keves az OSX-nek. Igaz, nekem HDD van alatta, nem SSD. (Fogalmamsincsmelyik i5-os MBP).

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

ez baromsag, az en 6 eves MacBookomon 4 giga rammal sosem volt meg gondom ugy hogy egyszerre megy rajta Safari (10-20 nyitott tabbal), Mail, terminal amiben eppen fejlesztek, torrent kliens, Steam kliens, skype, filmlejatszas, stb. Szerintem ami ennel tobb, az mar boooven tulmutat a normal desktop hasznalaton.
Igaz, en lecsereltem a HDD-t SSD-re, de elotte is tok jol mukodott, csak a programok indulasa volt lassu a vinyo miatt

Baromság vagy sem, a 16G ram csodákat művelt. Amugy ertem én, hogy atlag desktop, de 4G ram mellett W7-en sokkal jobban elvagyok es anno kompromisszummentessen tudtam dolgozni, korlátozott mértékben virtualizalni, szemben az OSX-szel.

(Mondjuk az is tény, hogy amiota az asztali W7-es gépemben 32G, a notimban 16G ram van, nem különösebben érdekel, hogy mi mennyi :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

milyen kompromisszumokat tapasztaltal OSX-en 4 GB RAMmal?
csak mert en azt latom hogy a fenti, nem eppen "light" modon hasznalva is ha elinditok valamit (pl. egy Gimpet, vagy barmi mast) akkor az azonnal megtortenik, nem kell semmire varnom hasznalat kozben, szoval tenyleg nem tudom elkepzelni hogy a 0 valaszidon hogy lehet javitani :S
illetve fontos kerdes hogy melyik OSX-rol beszelunk, Mavericks vagy valamelyik korabbi?

Pl. swappelt ezerrel. Az viszont tény, hogy régebbi és a 0 mp-s indulási idők aztán nagyon nem jellemzőek. Jellemző, hogy akármilyen GUI-s programot indítok, mindig pattog egy picit az ikonja a dockon hosszú-hosszú másodpercekig, mire végre történik valami.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

ez a memoriatomorites pedig tenyleg baromi jo
amikor olvastam rola, azert ketelkedtem hogy a gyakorlatban ez szamit-e valamit, de a helyzet az hogy nagyon is (es gondolom gyorsabb CPU-val meg tobbet jelentene, bar mint mondtam nalam most is baromi jo)
most megneztem az Activity Monitort, azt irja: Compressed 1.68GB Swap used: 801.3 MB
nem tudom hogy amit itt compressedkent ir az mit jelent a gyakorlatban (tehat hogy ez a tomoritett meret-e, mennyit nyert vele, stb) de azert ez megiscsak tobb mint masfel giga :D
raadasul a Mavericks mas feature-ei is nagyon jot tudnak tenni a reszponzivitasnak es az altalanos sebessegnek (app nap, stb)

Gratulalok a nyeremenyhez es a kulondijhoz! Megerdemelted es hasznald nagy megelegedettseggel!

gratulálok a nyereményedhez!

a "mactérés" azt jelenti, hogy soha többé Linux?

Egyszer használtam OS X-et, úgyhogy nem nagyon tudok véleményt mondani, de az ablakkezelő nem nagyon tetszett. Olyan pl. van, hogy ha egy ablakban kattintok, ne jöjjön előtérbe? Ilyennel eddig csak KDE-n találkoztam, és anyázom is mindig, ha Windows vagy GNOME elé kerülök, pláne kis képernyőn.

+1

Mondjuk Mac-en egy valamit nagyon hiányolok a Finderből (aka fájlkezelő), az pedig a kétpaneles fájlkezelés. Így pedig nagyon körülményes a másolás. Vagy én vagyok béna és nem jöttem még rá, hogy kell kétpanelesre kapcsolni.

--
-- GKPortál Blog
Tégy Jót!
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)