A közösség ereje

Ma esti tanmesénk arról szól, hogy adminként, szerkesztőként, mit is várhat el az ember a weboldalán kialakuló közösségtől, crowfoundingtól és társaitól. Akik nem nem szeretik a hosszú bejegyzést, azoknak elárulom: Igen, azt, a lipicai fajtából.
Szóval, kezdődjék a mese! Hol volt, hol nem volt 2004-ben megalakították a Hackaday nevű kis oldalt, mert a témája túl kényes volt a Engadget olvasóinak kifinomult ízlésének. Az oldal szép lassan nőtt, növögetett, túlélt egy cég eladást a feje fölül és a tulajdonosa okosan megtartotta, mint öregasszonya kedvenc gyöngytyúkját. És lám, ha nem is arany, de a mindennapi rántottára való tojást tojó tyúkocska lett belőle. Kicsit számszerűbben, havi hatmillió oldalletöltés, 31000 követő az oldal youtube csatornáján, 29000 twitter követő, 14000 USD havi bevétel a reklámokból. Szóval kilenc év alatt elég szépen megnőtt az oldal.
Egyetlen picike hiba a képben, hogy az oldal tulaja indított egy másik projectet és erőforrásait ebbe szerette volna fektetni. Tehát ki is tette az eladó táblát az oldalra. És ahogy kellett, az első kicsit fineszesebb szerkesztő rá is ugrott az ajánlatra. Pénzszivattyújával a kezében rá is ugrott a forrasztógyantától, olvadt műanyagszáltól, izzadtságtól és pizzazsírtól bűzlő közösségnek hívott bestia hátára és belevágta. Jó szúnyogként, közösségről, és mindenféle szép kommie eszmékről duruzsolt a bestia fülébe, hátha az így nem veszi észre a pénzszívást. De a közösségből nem mindenki vesztette el a józan eszét és vissza, vissza szóltak a kedves vérszívónak.
Parazita barátunk ahogy kell érezte a nyomást ott lent és szólott neki az oldal tulaja, hogy "ígyjárás" esete forog fenn. De mielőtt, jó emoként, Reparonért nyúlt volna, még posztolt egyet. És ahogy kell a megvezetett kommiek rögtön papírzsebkendő, fáklyáért, a cinikusabbak meg sérvkötőért nyúltak.
Természetesen, a vihar a biliben még gyűrűdzik tovább.
A tanulság? Ha pénzről van szó, akkor előbb-utóbb sok embernek fog fájni a segge, főleg azoknak akik nem kapnak belőle.

HUPdate: Úgy látszik volt aki kicsengette a 450k dollárt. Ha mázlija van az oldalnak, akkor még profitálnak is belőle, lévén az új gazda kimondottan elektronikai gyártók marketingjében érdekelt.

Hozzászólások

"Azt"?
Nézd meg egy elefántét! ;)

Mas szavakkal, szarhaziak mindenhol vannak :(

-A kommentelok kozul paran felvetettek a Kickstartert, ehelyett valami noname oldalon inditottak el a gyujtest.
-Joparan kritizaltak a dolog ertelmet az elejetol fogva (nekem sem volt szimpatikus, hogy miert nehany aktualis szerkeszto kezebe kene adni az oldalt, foleg, hogy nemreg tavozott a kedvencem).
-Jobban szurhetnek a projecteket, minden hulyeseg felkerul, amiben RPi vagy Arduino van, szetfloodolva az RSS-t az ertelmesebb projectek karara. Johetne tobb sajat project is, a szerkesztok elvileg ertenek hozza. (ehelyett egy szerkesztett linkgyujtemenykent funkcional, amire foleg a latogatok adjak a tippeket)
-Az a felmillio USD _ezert_ egy kicsit sok (a kommenterek szerint is).

Ja igen.. technikailag sem allnak a helyzet magaslatan. Kommentet szerkeszteni pl. par napig lehetett, de bugos volt, ugyhogy visszaalltak a korabbi rendszerre.
Leginkabb a regi lenduletebol el az oldal.

--
The programmers of tomorrow are the wizards of the future. You know, you're going to look like you have magic powers compared to everybody else. -Gabe Newell

Kickstarterhez kepest az.

Egyebkent az uj tulajjal valoszinuleg jobb lesz a HAD, mint ha a szerkesztok kezebe kerult volna.

--
The programmers of tomorrow are the wizards of the future. You know, you're going to look like you have magic powers compared to everybody else. -Gabe Newell

Haha, nice.

Churchill-nek volt egy mondasa, hogy ha azt szeretned, hogy valamit ne intezzenek el, allits fel hozza egy bizottsagot.

Ennel picit bovebben, ajanlott olvasmany a Harcom elso kb. 50 oldala, ahol eleg szepen le van vezetve, hogy miert is egy rakas szar a demokracia, mint intezmeny. A mai magyar garnituran egyebkent tokeletesen megfigyelheto a sok betegseg, amit targyal. Az egyik ilyen pl. a felelossegtudat teljes kihalasa.

(Es mielott egy vadliberalis kitalalja, hogy antiszemita vagyok, ennek az emlitett aspektusnak az egvilagon semmi koze nincs a zsidosaghoz, barmennyire is szeretnek sokan reflexbol, fogalom nelkul vergodni meg maganak kikerni, ha barmi Hitlert erinto tema jon fel)

Érdekes a stílusod. Ha munkát keresel, aláírásgyűjtőnek tökéletes leszel. :) (megalapozott vélemény, beszélgettem néhánnyal)

Tudod, a "mást meghallgatni" és egy bizonyos eszmerendszer elborult agyú imádóinak a véleményével foglalkozni, messze nem egy kategória. Meghallgatom azok véleményét, akiket arra érdemesnek találok.
Imádd nyugodtan, akár nyíltan is a szobafestőt, magánügyed.
Ettől még engem nem fog érdekelni, sem az, sem a véleményed.

Tehat maradhatunk annyiban, hogy nem hallgatod meg mas mondanivalojat, kiveve ha az eloiteleteid es borzasztoan hianyos ismereteid alapjan elorelathatolag teljes mertekben tetszeni fog neked.

Az mar mondjuk vegkepp az ironia es onellentet csucsa, hogy fentebb emlitett konyvet pont a szerzo bizonyos teruleteken levo kozismert eloiteletei miatt nem vagy hajlando elolvasni.

Ezek alapjan (tudatosan, vagy tudat alatt) rendkivul utalhatod magadat. Szar lehet :)

Rendkivul meggyozoen "ervelsz", bar eddig semmit nem sikerult kipasszirozni magadbol azon kivul, hogy "ennek az embernek nem volt egyetlen ertelmes gondolata sem, bar en nem olvastam egyet sem, csak azt, ami az ellentetes oldal altal irt tortenelemkonyvekben talalhato". Nem mintha azoknak barmi koze lenne az altalam felhozott politikai filozofalgatashoz, ami a konyv elejen talalhato.

Most igy eszembe is jutott egy telitalalat jelenet, ami tokeletesen bemutatja, hogy milyen vagy te.

A te hozzaallasod kb. olyan, mintha az ateistanak elvbol meg kene vetnie a Bibliat. Ugy gondolod, hogy a vilag csak fekete es feher, es valami vagy egeszeben kovetendo, vagy egeszeben elitelendo, es nincsenek atmenetek. A te filozofiad az, hogy amivel nem ertesz egyet (pontosabban amirol feltetelezed, hogy nem ertenel egyet, ha egyaltalan venned a faradsagot, hogy megismerd), azt eredendoen ertektelen erofeszites megismerni, sot, latatlanban gyulolni kell. A vegletekig bargyu, ostoba, korlatolt, rovidlato hozzaallas a tied, es emelle meg akkora a pofad (bar elkepzelesem sincs, hogy mire fel), hogy 6 masiknak is eleg lenne.

Es ezek utan vagy te kepes szintekrol beszelni. Kabare.

Utolso bekezdes.

Nem mintha barmi kozom lenne Gabucinohoz. Kezdjuk ott, hogy en is fent vagyok az oldalan, de apolgasd csak az uldozesi maniad meg egy picit. Aztan kerlek, menj rendorsegre, amiert hulyenek meg libsinek neveztek, szerintem komoly buntire szamithatunk miatta mindketten. Aztan kerlek, szamolj be, hogy 10-es skalan mennyire rohogtek ki az orson.

Na jó, most utoljára, mert nem vettem észre, hogy te írtad, elolvastam:
javíts ki, ha tévednék, de gabu haverotok emlékeim szerint rendszeresen megsérti mások személyiségi jogait az engedély nélkül publikált fényképekkel és adatokkal. Én erről beszélek. Leszarom, hogy libsinek/komcsinak/fasse tudja, minek nevez.

Haver = gondoltam, kiérződik az idézőjel anélkül is, hogy kitenném. (miért feltételezek ilyesmit?)
Most írjam le, hogy minek tartalak? Humorérzék nyilvánvalóan nulla, személyeskedés tökéletesen megy, már az is megfordult a fejemben, hogy te ő vagy. És a jelek szerint nem ok nélkül. Szellemileg egy szinten vagytok. Olvasd csak szorgalmasan a Hitler összest, az való nektek! :)

Tokre birom itt ezt a sok fazont, aki a szemelyeskedesrol nyavog (a sajat szemelyeskedesevel egyazon mondatban), miutan o volt az elso, aki elkezdett a temaban a masik szemelyerol rofogni.

Es igen, igazam volt, tenyleg ennyit fogsz fel az egeszbol, tenyleg idaig ered fel esszel. "Hitler osszes", az, pont az bazmeg.

Jól van, pirulákat remélem, már bevetted és jól fogsz csicsikálni. :D
Nem hittem volna, hogy ennyire buta vagy.

http://hup.hu/node/125766#comment-1625477 - mert ugye a személyeskedés ezzel indult. No comment.

Ettől függetlenül tartom, hogy aki egy meinkampfot "reklámoz", az nem sorolható humán kategóriákba.

Ahogy Sztálin összest sem olvastam, ellenben - bármennyire utáltam - történelmet tanultam egy keveset.
És úgy tűnik, hozzám eljutott belőle pár apróság, amit vagy nem fogtál fel, vagy nagyon is tisztában vagy vele, csak szerecsenmosdatással próbálkozol.
No. Akkor a továbbiakban írj amit akarsz, igyekszem megnézni, kinek az írására reagálok.
(nem lehet valahogy "leiratkozni" az érdektelenné vált témákról?)

Ha az az egy ember megfelelo, es a feladat is olyan jellegu, akkor igen.

Romhányi: Sárkánymese

Egy hétfejű sárkánykölök csúnyán összevesztek.
Rájuk szólt az anyja, de ő nem maradtak veszteg.
Bár már egy sem emlékeztek, hogy min kapott össze,
Végül leharapta egymást, önmagát is közte.
Ja, hogy hol itt a tanulság? Szájbarágom, tessék:
Minden fejtúltengés vége teljes fejetlenség.

Amugy hogy jon ez ide?

--
The programmers of tomorrow are the wizards of the future. You know, you're going to look like you have magic powers compared to everybody else. -Gabe Newell

Egy időben napi szinten néztem a Hackadayt, de szerintem mostanra eléggé leáldozott az érdekesség-faktor rajta. Semmi sem tart örökké.
Majd más csinál egy másik hasonló tartalmú oldalt más néven. Aztán elterjed, és egy ideig megint lesz mit olvasni.