Kommentek egy szurke skala oldalan

Internetes mem lett az "A szurke otven arnyalata" cimu konyv koruli forditasi botranybol. Nem szoktam bulvarcikkekre reagalni, de engem a dolog meghokkentett.

Mukedvelo forditokent keresem a kenyeremet (sose talalok, ingyen munkaert nem jar kenyer), nem is profi modon. De meg ha profi is lennek, soha nem lennek kepes ilyen hozzaallasra. Hogy miert? Mert ha a forditasban van valami, amit nagyon alaposan meg kell tanulni, az az alazat. Ez foleg akkor fontos, ha eredetit forditasz (tehat nem egy forditas forditasanak a forditasat, ahol kb. mindegy mit irsz le, mert nem leszel olyan, mint az eredeti). Ha nem ismered el az eredeti szerzot magad folott allonak, akkor nagyon konnyen "ujrakolthetsz" kifejezeseket, es - amennyiben nem sikerult teljes mertekben megerteni az eredetit - igen konnyen kenyes es sikamlos teruletekre lehet tevedni. A tapasztalat raadasul azt mutatja, hogy minel kenyesebb/fontosabb helyen van az adott forditasi egyseg (szo/mondat), annal konnyebben lehet bebukni az ujrakolteseket. Nekem epp a minap sikerult egy meglehetosen kellemetlen ugybe keverednem, mindazonaltal, az igazsaghoz nemikepp hozzatartozik, hogy remlik: a szoveg korai valtozata konkret utalast tartalmazott a Mixed modra, bar most mar nem tudom elokeresni.

Hozzászólások

"Internetes mem lett az "A szurke otven arnyalata" cimu konyv koruli forditasi botranybol."

Bővebben?

Mert ha a forditasban van valami, amit nagyon alaposan meg kell tanulni, az az alazat.
IMHO _MINDEN_ szakmában ez lenne az elvárt, nemcsak a fordításban. Ezt most gondold át, és akkor nézz szét a kollégáid, ismerőseid, HUP-osok, stb. között. *

* tetszőleges "Na ezért tart itt ez az ország", "Ilyenek a mai fiatalok", "Bezzeg az én időmben", stb. szerű lerágott idézetek beszúrása megengedett.

Ez azert nem feltetlen van igy. Rendszergazdakent pl. sokszor jo az, ha gyorsan vagy kepes cselekedni, akar ugy is, hogy elobb cselekedsz es utana magyarazkodsz. Ott fontos, hogy megbizz magadban. A forditoi munka picit mas, ott - tekintve, hogy nem a sajat muvedet forditod - pont hogy nem szabad magadban megbizni, vissza kell nezni, hogy mit akart a szerzo es miert ugy. Ott teljes mertekben el kell ismerned az eredeti szerzot, mint iranyitot.
Kulonosen igaz ez a muforditasban. Mert ha egy programnal nem jon at a stilus - nem az a lenyeg benne. De ha egy regenynel nem jonnek at az apro stilisztikai mondanivalok, a rejtett humorok - megolted a muvet. Ezert nem mindegy.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

" Mert ha egy programnal nem jon at a stilus - nem az a lenyeg benne."
Remelem te sem dolgozol profi programozokent. A programozas, annak ellenere, hogy gepek vegzik a programok vegrehajtasat, az egyik legszocialisabb munka. A programokat ms munkatarsaink fogjak olvasni, modositani, meg kell erteniuk a lenyeget, a mierteket. Egy szoftvert nagyon szet lehet barmolni azzal a hozzaallassal, amit most itt elovezettel: mindegy mit csinalunk, mukodjon valahogy. Nagyon nem mindegy. Lehet, hogy 3 ev mulva neked kell ujra megertened, mit miert csinaltal. Mielott barmit is csinalsz, meg kell tudni indokolni, hogy miert csinalod es amit csinalsz, annak mi lesz az eredmenye es kihatasa a rendszerre. Itt kell a mernoki hozzaallas, ez nem cowboy coding.

A rendszergazdasagra ugyanez igaz: meg kell biznod magadban, de nem akkor amikor csinalsz valamit, hanem akkor, amikor megtervezed, mit fogsz csinalni. Aztan ujra elolvasod, lehet, hogy amit tegnap elterveztel, ma mar, kipihenten teljes baromsagnak tunik. Emberek vagyunk, tevedhetunk, de atgondolatlanul nem szabad semmit csinalni, ha munkarol van szo.
Tipikusan az olyan embereket, akik ugy gondolkodnak, hogy "csinalok valamit, aztan majd kimagyarazom" szoktak utalni a legjobban, mert az latszik rola, hogy nem tudja, mit csinal de megis, esz nelkul csinalja.

"Mert ha egy programnal nem jon at a stilus - nem az a lenyeg benne."

Egy kicsit felreertettel, de, tekintve, hogy nem forditasz, megbocsathato. Nem arra gondoltam, hogy ossze kell csapni, hanem arra, hogy egy program szovegeinek forditasanal nem elsorangu cel az, hogy peldaul humor, szarkazmus, karakansag, es egyeb, stilisztikai finomsagok legyenek a szovegben, meg akkor sem, ha az eredeti tartalmaz ilyet. Aki igenyes, nyilvan arra torekszik, hogy ezeket athozza, de ha nem, ez magat a programot nem teszi hasznalhatatlanna. Ugyanez peldaul egy regenynel mar nem igaz. Ez az, amiben a muforditas es a sima szovegforditas (pl. tolmacsolas is ilyen) elter.

A rendszergazdai munkanal pedig elsosorban a tuzolto feladatokra gondoltam. Nyilvan, HA van ido megtervezni, atgondolni, utanaolvasni, merlegelni - teljes mertekben egyetertek veled. De van olyan helyzet, amikor nincs ido minderre. Amikor nagy baj van, akkor pont azokat az embereket utaljak a legjobban, akik leulnek a sarokba, gondolkodnak, terveznek, a rendszer meg kozben all, tobbszazezer forintos kar keletkezik percenkent - es csodalkozol, hogy noha jol megfontolt tokeletes dontest hoztal, masnap a kezedbe nyomjak a rozsaszin konyvecsket. Van olyan helyzet is, amikor ha nem reagalsz, a hiba elkezd terjedni es rosszabb lenni. Ha valaki elkezd tepelodni ilyenkor, meg tervezgetni - azzal csak munkat csinal maganak.

Ne felejtsd el, hogy a rendszergazda munkaja nem keverheto ossze a fejlesztoevel. Mig a fejlesztonek egy surgos bugnal is esetleg napjai vannak a dontesre, egy rendszergazdanak sokszor percek vagy masodpercek alatt kell helyesen dontenie. Ha ilyenkor nem halalosan biztos magaban - akkor adja fel.

Nem vagyok hive a cowboy codingnak sem fejlesztokent sem programozokent (ugye itt elsosorban az elv a lenyeg, nem pedig az, hogy ez egy programozot jellemzo kifejezes). Ha van lehetoseg, akkor en is megtervezem a lepeseimet, egy Debian upgrade miatt nyaggatnak pl. ket hete, megis csak mostanaba szantam ra magam a frissitesre, mert meg akartam erteni/emeszteni, hogy mukodik a rendszer (no es idom se igen volt, de ez most nem lenyeges). Ha fel eve huzodhatott ez a cucc, ket het alatt mar semmi nem lesz. De pl. mult heten volt olyan, hogy egy rendszernel gyorsan kellett dontenem, mert percenkent sokszazezer forint kieses tortent, es a rendszer allt. Dontottem, mint utobb kiderult, jol. De akkor ott nem tudtam, hogy jol dontottem-e, csak abban voltam biztos, hogy ez a legjobb dontes, ami tolem az adott helyzetben telt. Bejott, de ez nem rajtam mult.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

" de ha nem, ez magat a programot nem teszi hasznalhatatlanna."

Nem, csak mondjuk 3x nehezebben karbantarthatóvá, mert az eredeti kódolási koncepcióktól totál eltérő módon kezd el benne dolgozni. (Esetleg még jól tele is kommenteli, hogy mekkora szar, mert lusta fasz volt megismerni, hogy hogyan is kellene az adott rendszerben kódolni, amivel - breaking news - tized annyi szívása lett volna.)

"A rendszergazdai munkanal pedig elsosorban a tuzolto feladatokra gondoltam."

Nincs is jobb, mint egy rendszergazda, aki egy hétvégi "gondoltam egyet, mert vészhelyzet volt" (=feltörtek néhány joomla oldalt) nekiállt önállósítva egy random, netről lehúzott "sokkal szigorúbb" mod_security szabálylistát letölteni, (ezzel kinyírva egy csomó, üzletileg sokkal kritikusabb, azonos szerverről futó rendszert).

"Ha valaki elkezd tepelodni ilyenkor, meg tervezgetni - azzal csak munkat csinal maganak."

Akkor is a kezébe nyomják a búcsúlevelet, ha a percenkénti százezerből percenkénti millióst csinál. Szvsz.

"Mig a fejlesztonek egy surgos bugnal is esetleg napjai vannak a dontesre"

Vagy nem. Pl. mikor kimegy egy frissítés és minden teszt ellenére előjött egy olyan eset az éles rendszeren, amely miatt megállt az egész.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

" az eredeti kódolási koncepcióktól totál eltérő módon kezd el benne dolgozni. "

Elolvastad mi a tema? Programok (grafikus/webes) feluleten megjeleno szovegek forditasa! Te mirol beszelsz? Keptelen vagyok dekodolni. Mitol valtozik meg a kodolasi konvenci azert, mert en kevesbe viccces menufeliratokat alkotok peldaul? Vagy a sugo nincs tele szoviccekkel, az eredetitol elteroen? Tessek mar nekem ezt megmagyarazni, mert nem ertem, komolyan.

"Nincs is jobb, mint egy rendszergazda, aki egy hétvégi "gondoltam egyet, mert vészhelyzet volt" (=feltörtek néhány joomla oldalt) nekiállt önállósítva egy random, netről lehúzott "sokkal szigorúbb" mod_security szabálylistát letölteni, (ezzel kinyírva egy csomó, üzletileg sokkal kritikusabb, azonos szerverről futó rendszert)."

Hulyeseg ellen nincs orvossag. Ha valaki gondolkodas nelkul cselekszik, az hulye (a te peldadban a tag tipikusan ilyen). Nem azt mondtam, hogy nem kell gondolkodni, de nem mindig van ido orakig toprengeni. Szerintem fusd at megegyszer amit irtam, lathatolag nem sikerult elsore elolvasni.

"Akkor is a kezébe nyomják a búcsúlevelet, ha a percenkénti százezerből percenkénti millióst csinál. Szvsz."

Meg mindig nem arrol beszelgetunk, hogy gondolkodas nelkul cselekedni. De ha nem bizol meg magadban - pontosabban a sajat magad altal hozott dontesekben -, akkor szinte biztosan hibazni fogsz. A gyors dontes nem jelent gondolkodas nelkuli dontest, hanem csak gyors dontest jelent. Visszautalva a peldadra: a tag eleve rosszul itelte meg a helyzetet (mely nem igenyelt azonnali dontest es foleg nem olyan drasztikus beavatkozast), ezutan megbizott valami olyasmiben, amit nem ismert elegge, es vegul teszteles nelkul alkalmazta. Nagyjabol hibat hibara halmozott, ebbol jo ritkan sul ki, tapasztalat. A helyes metodus az lett volna, hogy IP szinten kizarja a tamadot, esetleg betanit egy fail2ban-t arra, hogy a hasonlo tamadasokat roviditse le par percre, ezutan keres a mod_security szigoritasara lehetosegeket, teszteli majd alkalmazza a valtoztatast. De ez csak egy metodus, mivel nem ismerem a tamadas termeszetet, akar ezerfele megoldasa is lehet a dolognak. Ezzel egyutt alapvetoen egy rossz helyzetfelmeresbol rossz dontesek szulettek.

"Vagy nem. Pl. mikor kimegy egy frissítés és minden teszt ellenére előjött egy olyan eset az éles rendszeren, amely miatt megállt az egész."

Jobb helyeken azert ezt nem fejlesztok vegzik, es ilyen esetre van rollback strategy.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Mintha ez a szal mar egy ideje nem a forditasokrol szolna :)

Igen, atag hibazott es hibat hibara halmozott: pont azt tette, amit te mondtal: bizott magaban es utolag kimagyarazta. :)

"Jobb helyeken"

Itt most nem arrol van szo, hogy jobb/rosszabb helyek es hogy mi a pozicio megnevezese. Van, ahol nem vesznek fel 20 fele munkakorre 25 alkalmazottat, ha a negyede is boven eleg es hazon belul megoldhato minden. Mindegy, hogy minek nevezzuk, vannak helyzetek, amikor gyorsan kell megoldas es azert a hibak jelentos reszet a fejlesztok javitjak.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"bizott magaban es utolag kimagyarazta."

A kimagyarazas nem az, amire en gondoltam. Illetve nyilvan kell egy tudas is, hogy az ember megbizzon magaban. A magabiztos ostoba sosem jo parositas.
En elsosorban arra gondoltam, hogy nem biztos, hogy van mindnig eleg ido arra, hogy egy latszolag kockazatos lepest aprora elmagyarazzak, mielott meglepem. Ha gyorsan kell cselekedni, nem szeretem magyarazkodassal huzni az idot. A kulonbseg az, hogy en mindig a minimalis beavatkozas mellett dontok. Ha csak ki kell pattintani egy darabot a sziklabol, nem TNT-vel rontok neki. Viszont, lehet, hogy elsore furcsanak hat, ha felmaszok a tetejeig, es fel kezen fuggeszkedve kopacsolok. Viszont jo esellyel oka van neki, akar csak az, hogy tudom: van ott egy kis repedes, ami megkonnyiti a dolgom.

Persze a hasonlat bena, de remelem atjon, amit mondani szeretnek: a magabiztossaghoz kell egy jo tudas is. Viszont vigyazni kell: a magabiztossag es a suket onfejuseg kozott vekony a hatar.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

"A rendszergazdai munkanal pedig elsosorban a tuzolto feladatokra gondoltam." Mintha mashol nem lenne tuzoltas. De a tuzoltast (= eles rendszerben kritikus hiba elharitasa) is lehet halalos magabiztossag nelkul is csinalni. Ugyanis ez ugy megy, hogy ezekre a hibakra fel lehet keszulni es ha valami szarra megy az eles rendszeren, elo kell venni a mar megirt forgatokonyvet, hogy "na, ilyenkor mit csinalunk". Abban kiszamihatoan ott van, hogyan lehet a rendszert mukodo allapotba allitani. Termeszetesen van olyan eset, amikor az ember nem tud elore felkeszulni, mindenre nem lehet gondolni. Ilyenkor all fel napot az AWS, a GMail, az Azure es hasonlok. Mindenre ok sem keszek, de azokbol a hibakbol, amivel ok valoban talalkoznak naponta, csak azokat latjak a userek, amikkel ok sem talalkoztak elotte. Itt egy video arrol, hogy Google-nel hogyan megy az uzemeltetes: http://www.google.com/events/io/2011/sessions/life-in-app-engine-produc…
Annak ellenere, hogy programozo vagyok, megnezem azt, hogy az uzemeltetesben mi a state-of-the-art. Sokszor erzem azt, hogy ok sokkal jobb IT-mernokok, mint a programozok. A te hozzaallasod meg pont az ellenkezoje.
"Mig a fejlesztonek egy surgos bugnal is esetleg napjai vannak a dontesre." Szerinted. Szivtam en mar eles bug miatt ejszakazast, mert a kovetkezo nap SOB-ra mennie kell a rendszernek, mese nincs. De itt is szepen, higgadtan kell cselekedni, mast is megkerdezni (tobb szem tobbet lat), es ha minden passzol, akkor hazamenni aludni. De addig nincs az, hogy "csinalok valamit, majd kimagyarazom".

"De akkor ott nem tudtam, hogy jol dontottem-e, csak abban voltam biztos, hogy ez a legjobb dontes, ami tolem az adott helyzetben telt. " Es ha rosszul dontottel volna, akkor az allasod mulik rajta, esetleg fel evig nem kapsz, csak 30%-os fizetest? Mi lett volna a kovetkezmenye a dolognak? Kovetkezmenyek nelkul konnyen lehet igy gondolkodni. Ha te bevallalod felelosen azt, hogy egy percenkent tobbszazezer forintos kart okozo rendszert rendbeteszel, akkor remelem meg is kered az arat, de ha valami gebasz van, akkor fizetsz. Esetleg ertesitetted-e a feletted levoket, hogy "en ennyit tudok, szerintem ez a jo megoldas, de nem tudok erte felelosseget vallalni ebben a stresszben."

Kar, hogy nem mindig van forgatokonyv. Sokszor kell semmibol varat teremteni.

" mert a kovetkezo nap SOB-ra mennie kell a rendszernek"

O, az temerdek ido. Majd akkor gyere vissza, amikor kozlik veled: tizenot percen belul mennie kell. Pont ez az, amire utaltam: a fejlesztokhoz kerulo hibak altalaban masfelekeppen sulyosak. Ha valami nagyon bedol, akkor a rendszergazdak rogton eloveszik a legutolso mukodo allapotot, es megy minden tovabb, igy a fejlesztoknek akar egy komplett ejszaka/delelott is a rendelkezesukre allhat a hiba megoldasara. Ettol nem lesz kevesbe kritikus a hiba, viszont nem all miatta a rendszer.

"De itt is szepen, higgadtan kell cselekedni, mast is megkerdezni" ha van kit megkerdezni, es van ido megkerdezni.

" Es ha rosszul dontottel volna, akkor az allasod mulik rajta, esetleg fel evig nem kapsz, csak 30%-os fizetest? Mi lett volna a kovetkezmenye a dolognak? Kovetkezmenyek nelkul konnyen lehet igy gondolkodni."

Akkor masnap nincs allasom. Tisztaban voltam a kovetkezmenyekkel. Es olyan nincs, hogy nem tudom vallalni a felelosseget. Regen azt gondoltam, van ilyen. De ha dontok, ki kell allnom a dontesem mellett, akkor is, ha hibasan dontottem. Ugyanis barmily meglepo: az a feladatom, hogy megoldjam az ilyen helyzeteket. Ezert fizetnek. Egy rendszergazda nem azert van a cegnel, hogy kabeleket dugdosson, vagy hogy a mentesre felugyeljen, hanem azert, hogy ha problema adodik, akkor azt megoldja. Ha donteni kell, dontson. Nincs olyan, hogy "nem tudom vallalni a felelosseget". Akkor nem kell rendszergazdanak menni.

Egyebkent a konkret esetben egyeztettem a felettesemmel, de tavolbol o sem tudott tul sokat segiteni (semmi plusz infot nem tudott adni). En voltam ott, nekem kellett donteni. Dontottem. Ha rosszul dontottem volna, meg lett volna a kovetkezmenye. Ez mindig benne van a pakliban.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Jó nagy marhaságot fordított emberünk, ha elismerte volna hogy hibázott sokkal jobban is kijöhetett volna ebből. Ez egy ordas nagy baki, ez fel kellett volna tűnjön azért.
Egyébként tényleg nincs könnyű dolga a fordítóknak, de pont az apróságokon múlik egy könyvnél az hogy megmarad-e a hangulat, mondanivaló, stb.

Szerintem csekély mértékben hibáztál, mivel az angol eredeti ugyanúgy nem egyértelmű és nem használható.
Esetleg "kevert mód" helyett lehetne váltott mód vagy ilyesmi.
--------------
“If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

hat promiscet kevertnek forditani, az azert boszmeseg.

Nem tudom konkretan, hogy az eredeti mixed volt-e. De magam is nagyon jol tisztaban vagyok a promiszkusz (az angol eredetinek sose tudom a helyesirasat) mod jelentesevel, sosem fordittam volna kevert modnak.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal