Susie liveCD-ISO lemezről indítása GRUB2-ből

Fórumok

A probléma a fentebb vázolt:
Megpróbáltam berakni a /etc/grub.d/40_custom fájlba a Susie letöltött telepítőjét. Bemásoltam a /boot/iso/ helyre, és susie.iso-nak neveztem. A lemezképben körbenéztem, és a netes ubuntus leírások alapján ide jutottam:
http://pastebin.com/93ugvuhS

Sajnos így még nem működik. Mit kéne a file=(loop)/preseed/ubuntu.seed helyére írni? Mi lenne ennek a Susie-s megfelelője? <--- Semmit, ez ki is hagyható, így ki is hagytam.

két hibára panaszkodik:
1.:
/include: line 3504: export: 'iso-scan/filename=/boot/iso/susie.iso': not a valid identifier

2.:
Couldn't find Live image configuration file

update1:
Kicsit továbbtúrtam az internetet, és találtam megoldást arra, hogyan csináljunk liveUSB-rendszert OpenSUSE 11.0-ból. Találtam itt egy initrdud fájlt, ami arra hivatott, hogy USB-ről bootoljon. Hogy ezzel lehet-e tisztességes Zsuzsi liveUSB-t csinálni, még nem próbáltam, mert nekem nem ez a célom, de ha a gyerek engedi, kipróbálom. Esetleg eCaffee-t lehet, hogy érdekli, és nem a RAW-os képpel kell vacakolni, meg elég lenne egy 1gb-s pendrive is.
Mindenesetre én hozzáadtam az ISO-hoz, és ezt adtam meg az initrd-nek. Az eredmény: Failed to detect USB drive vagy valami hasonló, és továbbra sem indul. DE! Így már tudom, hogy valahogy lehetséges, csak ennek az initrd-nek és initrdud-nek a tartalmát kell módosítani. gunzip -v felcsatoltam, és megnéztem a cpio tartalmát. Jó sok fájl van ott...

A kérdés így módosult: az initrd-n belül, vajon melyik fájlt kell módosítani ahhoz, hogy menjen merevlemezről?

update2:
Úgy tűnik, hogy az initrd/include az ami felelős lesz azért, hogy a CD-meghajtóban megkeresi a beállítófájlt. Most már csak azt kell kitalálni, hogyan kell átírni...A 2705-2830. sorok közti résznél lesz a megoldás, itt kell okoskodni valamit.

Update3:
Ezt ügyködtem, beletettem az initrd-be egy ext4dev.ko modult, és továbbra sem működik... Kezdem feladni...

Hozzászólások

Hm...nem tudom, nem egészen értem a fenti problémát.
Írtad privben, hogy nálad az USB RAW nem működött.
Én eddig még mindig dd-vel írtam ki pendrive-ra az USB RAW képet, és működött is.
Az eszköznévre persze vigyázni kell, sőt nem mindegy, hogy egy usb eszközön partíció van (pl. /dev/sdc1) vagy "önmagában formázott", tehát pl. /dev/sdc csak így simán.

Egy esetben nem tudtam a Susie USB image-t indítani: egy régebbi HP subnotebook esetén, ami pl. optikai lemezről csak a floppy emulációs módot ismerte, és hasonlóan "friss" volt az usb boot rutinja is a bios-ban. Ezen egy cd-re írt PLOP boot managerrel tudtam segíteni, és máris bootolta a pendrive-on lévő Susie USB RAW-ot.
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Hmm, lehet, hogy a RAW azért nem működött, mert rosszul csináltam valamit. Mindegy is. A probléma inkább az, hogy az ISO nem akar bootolni, csak CD-ről. Erre lett egy RAW a válasz, ami nem rossz, de az igazán jó az lenne, ha bootolna a 700mb-os lemezkép, a 3gb-os RAW helyett.
Majdnem erre keresek megoldást, és úgy tűnik, hogy talán az initrdud fájllal ez működhet.
Amit én szeretnék elérni, hogy a Susie bootoljon a merevlemezen lévő ISO-ból, GRUB2-vel.
(Az ok - bár annyira ez nem számít -: kicsi, read-only, gyors, reszponzív, kis erőforrás igényű "úti OS"-nek szeretném használni, anélkül, hogy fel kelljen telepíteni)

Anno valahol Ubuntuéknál olvastam arról, hogy nem lehet minden iso-t grub2-vel bootolni, csak ami erre fel van készítve. Nem lehet, hogy egyszerűen az általad próbált iso erre nem alkalmas?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Ha megnézed az include tartalmát, láthatod, hogy benne van valami ilyesmi (fixme) elméleti síkon, csak rosszul megoldva. Egy initrdud-fájlban pedig már meg lett oldva ez a probléma, ki kell vele cserélni az eredeti initrd-t, és akkor USB-ről fog tudni bootolni (CD-ről nem). Valószínűleg egy kissé elegánsabb megoldással megoldható(mondjuk egy szimpla if érték=ez then csináld azt else tedd amazt), hogy bármelyikről bootoljon.
Ebből kiindulva pedig nagy valószínűséggel az én nyűgöm is megoldódhat :)

Közben "összeloptam" egy kis szabadidőt, és nekiugrottam a kérdésnek másik irányból:
fogtam néhány laptopot, pendrive-ot, és az unetbootin linuxos kiadását, na meg egy Susie ISO-t. ~700MB helyre (tehát 1GB pendrive-ra) fel lehet gyömöszölni a dolgot, működik is...de nem minden készüléken, van ami nem indul így, gyaníthatóan BIOS okokból kifolyólag. Tapasztalataim szerint nem minden BIOS kezeli jól a (2?) 4GB-nél nagyobb pendrive-okat. A másik probléma-forrás, hogy az sem mindig mindegy, hogy partícionált, vagy "önmagában formázott" az eszköz.

-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"