Instagram főnök: Az Android most jobb mint az iOS

Címkék

A népszerű tech influencer, MKBHD bedobta a témát a Threads-en a közösségének: "mi a legjobb tech hot take-etek", vagyis kb. mi a legjobb tech flame-etek ... Az Instagram vezetője, Adam Mosseri nem eresztette bő lére, a következőt írta (ami azóta is a top reply a szálban): Android's now better than iOS. Önmagában az, hogy valaki mond egy véleményt egyik vagy másik mobil operációs rendszerről, az nem hír, mi is megtesszük. Az azonban, hogy az egyik vezető közösségi média platform vezetője ilyen nyíltan állást foglal, az szokatlan.

Részletek itt.

Hozzászólások

Szerintem is ez lehet mogotte ha hivatalbol mondta, viszont ha valaki akarja akkor az androidot annyira testre szabhatja amennyire az ios-t lehetetlen (ha ert hozza es raszanja az idot). Nekem az iOS tul zart, van 1-2 elonye az Androiddal szemben, viszont az elonyok szamaban az Android all nyeresre meg mindig. (Hasznalok iOS-t es Androidot is.)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Én mindkettőt használom, mindkettő egyre szarabb. 

Napi szinten iOS-t használok, de android is van a kezem ügyében. Úgy látom, hogy stabilitásra mindkettő kb. ugyanott van, az android teljesen felzárkózott.

Az android nagy sebességgel fejlődött az elmúlt években, az iOS pedig ugyanilyen mértékben romlott. Érdemi fejlesztés nem történt az utolsó 2-3 iOS főverzióban, csak jobban woke-kompatibilis lett.

Az androidnak ugyanazon teljesítmény eléréséhez sokkal több ram és erősebb cpu szükséges, de ez totálisan lényegtelen. Az iOS teli van animációkkal, amiket nem lehet kikapcsolni, ezzel van elfedve, hogy valójában szörnyen lassú az egész. A biometrikus azonosítás még mindig amateur, sokkal több idő kell neki, mint amennyi jó lenne, viszont nagyon sokat ad a (látszat-)biztonsághoz. Ez mindkét rendszerre igaz.

Egyetlen dologban üti még az iOS messze az androidot: valahogy vizuálisan az egész sokkal összeszedettebb, konzekvensebb, szebb. Persze ez szubjektív, de ha ránézel egy iOS főképernyőre és egy default androidra: egyből szembetűnik. Más szint. 

Ha nem lennék vendor-lock-on pozícióban az icloud-os email címmel, akkor simán váltanék androidra, nem látok érdemi hátrányt. 

Hardver: olybá tűnik, hogy szeretik a felhasználók a minél nagyobb készüléket. Ezáltal nagyobb aksit is raknak bele, a végeredmény pedig egy nagyon nagy, nagyon nehéz telefon (kézikonzol) lesz. Ehhez hozzáteszem, hogy kvázi senkit sem izgat, hogy a hátlapból kilóg a kamerasziget, ami miatt a telefon billeg az asztalra rakva. Utolsó optimális készülék méretben és kameraszigetben az iPhone SE 2016 volt, 7 évvel ezelőtt! Már nagyon lecserélném :)

Én is használom mindkettőt. Sajnálatos módon az Apple esetében nagyrészt utókövetést látok, azaz Androidon meglévő funkciók kerülnek be iOS-be, de természetesen úgy, hogy az eredeti androidos rugalmasságnak a közelében sem járnak (pl. widgetek).

Öskori ergonómiai problémákkal sem foglalkoznak, pl. az egyszeri érintéssel feléledő képernyőt sem hajlandóak észszerűen duplakoppintásra váltani, hogy ne lehessen véletlen érintéssel elkefélni valamit. Újabban van dupla- és triplakoppintás - a hátoldalon, mert miért ne csináljuk hülyén, ha mások okosan csinálták... Arra azonban sima képernyő felébresztést nem lehet beállítani.

Az előlapi fizikai gomb eltüntetésével is nehezedett a pálya: ezek a felfele suhintásos megoldások nem mindig vezetnek a kívánt eredményre. Elég, ha izzadt egy kicsit az ember keze, máris valami más történik a telefonon, mint amire számítottál. Az Android a három virtuális vezérlőgombbal még mindig nagyságrendekkel jobban kezelheő.

Alapvető ergonómiai bajom azonban a fizikai gombok elhelyezkedése. Ez nyilván nem oprendszer függő, és vannak androidos gyártók is, akik ugyanígy elrontják: a bekapcsoló gombbal szemben van valamelyik hangerőgomb. Apple esetében ez azt jelenti, hogy a telefont megmarkolva gyakrabban készítek képernyőfotót a kelleténél :-)

Ami a vizuális megjelenést illeti, nekem az iOS régen nagyon tetszett, amikor még szépen kidolgozott grafikai elemekkel volt teli - csak akkor még az oprendszer volt rémesen buta. Mostanra szögegyszerűek lettek a grafikai elemek, egy kisgyerekeknek szánt kínai játék szintjére süllyedt a megjelenítés. Ez különösen az Apple Watch esetében vicces, mert ha mondjuk mellé teszem a Huawei bármelyik okosóráját, akkor azt látom, hogy a Huawei képernyők a vizuális kéjmámor, az Apple meg valami egypálcás céllövöldés vásári vacak.

Az Android megjelenése erősen gyártófüggő, de legalább rugalmas. Ha nem tetszik, akár a launchert is lecserélheted, testreszabhatod, ahogy akarod.

Ezekkel a széltől szélig tartó képernyőkkel, a rosszul elhelyezett gombokkal meg a lapátmérettel csak a baj van. Minden egyes alkalommal mikor a gyerek ideadja a telefont, hogy nézzem meg, vagy kikapcsolom, vagy elnyomom, egyszerűen megfoghatatlan. 

Borzasztóan tévúton van az összes gyártó vagy borzasztóan elszaladt a világ mellettem. Valószínűbb a második.

mókás, hogy soha nem voltak olyan problémáim amiket leírsz. soha nem ébred fel véletlen a kijelzo pl. tökéletesen működnek a gesztusok. soha nincs vele gond. a biometrikus azonosítás fel sem tűnik nagyon - kevés esetet leszámítva -

ja, véletlen screenshot sincs, elég érdekes. nem is hallottam még ilyen gondokról soha 🤷‍♂️

Nézd, iPhone-om van és nekem az elemlámpa kapcsolódott be állandóan a zsebemben. Levenni a nyitóképernyőről persze nem lehet. Mióta kilőttem, hogy a képernyő magától feljöjjön (Settings-> Display & Brightness -> Raise to wake), már nem para. De ezen részen még dolgozhatnak a srácok.

Mit akarsz írni? Néha a zsebembe úgy érzi a telefon, hogy be kell kapcsolnia a képernyőt. Főleg nyáron a lábam a zsebembe elég hosszan nyomja az általad linkelt képen látható bal gombot, a lámpa bekapcsol. A jelenség jött XR, 12 és 14 Pro-n is. A megoldás lecsapni a wake on raise feature-t. De ettől még sz@r. Ettől nem fogok droidra váltani, de ne tegyünk úgy, mintha nem lenne probléma.

Semmit nem rontok el. Lezárt telefon megy a zsebbe és amikor kiveszem, megy a lámpa. Tippre, amikor leülök aktiválja a képernyőt és mivel melegem van, nem sivatag száraz a lábam és a zsebem, és ezért úgy érzi hosszan nyomom: bekapcsolja a lámpát. Van rá work around, nem igazán érdekel vagy zavar, de ez akkor is hiba.

Hátha így: https://www.washingtonpost.com/technology/2022/10/19/iphone-flashlight-…

Soha nem hallottad, soha nem tapasztaltad - attól még létezik. Két okot tudok elképzelni:

  1. Nem iPhone-od van.
  2. Van iPhone-od, de kinyitható előlapos tokban tartod. Ilyenben nekem sincsenek problémáim, kivéve, hogy az autós MagSafe tartóba nem tudom beletenni Így aztán marad a szilikon tok...

Jobb hogy? Jobb kinek?

Ha lenne is egy alapos objektiv osszehasonlitas, valaszt meg manapsag valaki pro/con lista alapjan telefont operacios rendszert?

En hosszu idoig csuklobol Andoidos telefonokat vettem, Apple-re ra se neztem mert azapleszar. Idovel felnottem, lehult a fejem es egyszer ugy alakult, hogy megkaptam a felesegem iPhone 12mini-jet hasznalatra. Es ugy megtetszett, hogy most mar azt mondom, hogy ezutan Alma telefonjaim lesznek. Ez nem egy objektiv osszehasonlitas, nekem csak siman jobban tetszik.

:wq

Ezzel én is hasonlóan vagyok. Ha nekem kellene kifizetnem egy almás telefon árát újonnan, akkor tutti, rá se néznék. De így, hogy a munkahelyemtől kaptam, egész jónak tűnik :-)

Még annyit hozzátennék, hogy az iOS csak az utóbbi kb. 3 évben lett olyan, hogy már nem kínszenvedés a használata. Régebben olyan buta volt, mint a föld.

Van mindkettő. És user szemmel nézve tökmindegy. Van egy bazi nagy képernyő. Azon vannak az ikonok. Én meg mit egy majom klikkelek. Kb észre se veszem mikor melyik van a kezembe és le is tojom. Azért kell őket megkülönböztetni mert az egyik céges a másik privát. 

Nem hinném hogy manapság alap felhasználói szemszögből lenne jelentősége hogy melyik jobb. Androidos telefonokat tudod viszonylag könnyen rootolni stb. ... talán ez az egyetlen nagy előny.