Android 11

Címkék

Megérkezett az Android 11. Hivatalos bejelentés itt.

Hozzászólások

A sok blablabla mellett, azért történt technikai előrelépés is. Például már támogatja IKEv2-őt és nem kell strongSwan (vagy gyártói hack).

Így van. Minden eszköz a felhőt éri el és kész. Mindenki azon keresztül kommunikál, így később az előfizetés felé lehet terelni az embert, ami állandó bevételt ad az iotos cégeknek. Kegyetlen, de ez van sajnos. Hogy magyar példát említsek: Paradox.

Ráadásul már egyes kapucsengők, sőt kamerák is felhőn keresztül érhetőek el. Hiába magyarázom a megrendelőnek, hogy ha a kínai lekapcsolja a szervert, akkor kuka az eszköze, ez kell a népnek..

Ezekhez pedig nem kell publikus IP cím, úgy ahogy a böngészéshez sem (ami T szerint az Internet, mert mobilon nem is ad publikus IP címet, csak CGNAT van).

Már sok otthonirányítási-rendszer is felhőben működik vagy felhős API-t használ, hogy elérje az eszközöket.

Erre tippeltem volna, h. ezen mégis mi a 'szom tartott ennyi ideig?

Opnsense alatt akarok

1) site-2-site VPN-t kihúzni 3 site között (full mesh v. hub-spoke még nem tudom melyik legyen)

2) remote access-t h. Android-ról +windows 7/8/10-ről be lehessen VPN-ezni az egyik site-on keresztül a LAN-ra.

Első körben IPSEC-el csinálnám meg, openvpn és wireguard nem szimpatikus. Illetve nem látom át h. teljesítményben mi a sorrend, "gyenge" rúterek-en lesz a VPN végződtetve. Nem látom át h. Android esetén mi az az IPSEC technológia (kezdve h. milyen auth, milyen ESP, key exchange, ha AES-x.y.z minden akkor ott kernel módban hw-gyorsítottan fog-e menni AESNI-vel, v. szoftver-only módban sokkal lassabban, stb. stb. stb.) menjen, amit minden érintett Android tudna beszélni, és windows 7/8/10 kliensek is beszélik, mind natívan, mindenféle 3rd party nélkül.

Wireguardnál nem igazán van gyorsabb (csak ha NAGYON jó crypto hardver van IPsec alatt). De jelenleg én is inkább IPsec-et használnék. Ha van hardveres gyorsítás, akkor AES-128 CBC + SHA1 biztos támogatva van (bár biztonságban nem olyan jó, de ha nem CIA titkokat viszel át rajta, akkor megfelelő). 

A rengeteg (8?) új funkció közül néhány már elérhető 10-en is. screen recorder? google play security updates? buborékfejek a gyorsabb taskváltáshoz? Ez nincs már benne a facebookban kb 3-4 éve?

Meg jah, 9 új emoji

Az ios14ben meg az lesz az etwas hogy lesznek benne szabadon elhelyezhető widget-ek, amiket ~8 éve tud az android bármelyik normális launcher appja. Ne legyél telhetetlen! :)

Amúgy a one-time permission az rohadt jó lesz ám, tiltod a mikrofont a messengeren a hirdetőkódok miatt, de ha valaki felhív, egy pici időre visszakapcsolod neki, és magától tiltódik a hívás után. Privacy téren azért történik ez-az. Szerencsére.