23 éves a KDE!

Címkék

1996. október 14-én jelentette be Matthias Ettrich a "Kool Desktop Environment" projekt indulását:

Unix popularity grows thanks to the free variants, mostly Linux. But still a consistant, nice looking free desktop-environment is missing. There are several nice either free or low-priced applications available, so that Linux/X11 would almost fit everybody needs if we could offer a real GUI.

Of course there are GUI's. There is the Commond Desktop Environment (much too exensive), Looking Glas (not too expensive but not really the solution), and several free X-Filemanagers that are almost GUI's. Moxfm for example is very well done, but unfortunately it is based on Motif.

Boldog születésnapot!

Hozzászólások

Boldog születésnapot!

Lehet teszek vele még egy próbát.
Ti melyik ubuntu variánst javasolnátok? KDE Neon vs. Kubuntu?

A Neon Ubuntu 18.04-re épül, Kubuntuból pedig jelenleg a 19.10 érkezik nemsokára. A KDE nyilván a Neonban tud frissebb lenni (főleg ha az Unstable Editiont választod), de ha csak kipróbálásra kell, akkor egy Neon User Edition live szerintem.

Köszönöm. A live tényleg jó választásnak tűnik. Eszembe sem jutott.

LTS alapút használok most is: Linux Mint Cinnamon. Itt is vannak néha gondok az ablakváltásoknál.

Gnome-ot is használtam sokáig. De jobban bejön a win10-es taskbar, kevesebb helyet eszik és mindent rá lehet rakni.

A legjobb változata ;)
Manjaro, ha nincs időd, pár hetes hónapos lemaradásban van a ARCH-hoz képest, cserébe nagyon könnyű használni.
Gördülő telepítés, ezért csak egyszer kell telepíteni aztán folyamatosan frissül. Elegem lett a WIN10-ből és ezt raktam fel a notebook-omra.
Témába vágóan pedig:
https://youtu.be/XWMYVN1fl9k
Néha visszasírom ezeket az egyszerű grafikus felületeket.

Egyik sem. Azért ajánlottam mert rolling release (tehát mindig mindenből a latest stable-t kapod), illetve nincsenek DE-hez kötött kiadásai, nem kell Kubuntut vagy Ubuntut vagy bármilyen egyéb változatot telepítgetni, mert azt a DE-t rakod fel, törlöd és váltasz át amelyiket szeretnéd. (gondolom ubuntunál is lehet variálni, de tippre azzal több munka).

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

+1

15 éve nem használok windowst (csak munkahelyen és ahol azt rakják elém) és nagyon hosszú ideig debian, ubuntu, mint voltak az általam használt disztrók főként Mate és annó Gnome valamint Gnome 3-al. Aztán kipróbáltam sok mást is, majd egyszer felkerült a Manjaro KDE-vel és azóta képtelen vagyok elengedni annyira kényelmes és praktikus :)
---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nálam killer ficsőr az AUR és a hivatalos csomagkezelő kimeríthetetlen tárháza (gyakorlatilag soha semmit nem kell kézzel telepíteni, pedig fent van ez-az). Ehhez jön egy nagyon stabil alaprendszer, meg a rolling release modell. Nekem nagyon bevált. ~6 éve használom, mondhatjuk kritikus gépen (ezen keresem a pénzemet).

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Nekem volt egy keveredés egyszer, mert valami python script lehúzta magának a pip-et valahonnan, emiatt pedig nem akart frissülni a rendszer. (megoldottam)
Ezen kívül azt hiszem vangy a viber vagy a messenger asztali alkalmazása nem volt benne a tárolóban, de már nem érdekel amióta a KDE Connecten keresztül válaszolni is tudok az üzenetekre :)

---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Viber az van most (is) :) https://aur.archlinux.org/packages/viber/
Ha a messengerfordesktop nevű appra gondolsz, akkor igen, az kimúlt, szerintem azért mert az upstream projekt lehúzta a Linuxot a supportált rendszerek közül, viszont cserébe ott van a Rabox, ami hasonló (desktop electron), viszont az a ficsőr benne hogy végtelen sok különböző IM és email szolgáltatót ismer. https://aur.archlinux.org/packages/rambox-bin/

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Apropo, a hup.hu-n miért nincs külön Manjaro topik? Talán azért, mert belefér az Arch témába? A kettő azért némileg különbözik.
https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Manjaro:_A_Different_Kind_of_B… https://forum.manjaro.org/t/why-manjaro-instead-of-arch-or-antergos/139…
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

Kb. 2 hete tettem fel a neon testing-et. 18.04-re épül, friss KDE és Qt csomagok vannak rajta.
Egyenlőre elég hibrid rendszert használok, mert nem tudtam elszakadni egy pár gnome-os alkalmazástól. Viszont --no-install-recommends -el telepítve nem rak fel sok függőséget. Ami a legfurcsább az a memória használata, mert szerintem kisebb mint a gnome-nak.
Örültem a session save -nek, de nem működik nálam rendesen. A kde appokat megjegyzi a többi, meg mintha nem is létezne. Már párszor kipróbáltam régebben, de most először érzem úgy, hogy maradni fogok a KDE-nél.

Manjarora korábban XFCE, Mate, Cinnamon, Gnome mellé telepítettem. Jó ideig Mate-t használtam, most meguntam, és KDE-z használok. Az évek során a felülete elég letisztult lett. Egy kicsit off kérdés: Miért nincs még mindig működő Manjaro.hu?
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065