Napokon belül érkezhet az Android Pie-alapú /e/ OS

 ( trey | 2019. augusztus 5., hétfő - 14:58 )

Az egykori Mandrake Linux alapító Gaël Duval bejelentette, hogy kézzel fogható közelségbe került az Android Pie-alapú /e/ OS-ük kiadása. A bejelentéssel egy időben közölte, hogy újabb eszközök támogatása is várható. Az /e/ OS egy LineageOS fork, amely az /e/ projekt "Google-mentesített", refurbished készülékein található meg, de akár letölthető jelenleg 81 támogatott készülékre is.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mármint azokhoz a készülékekhez (vagy ennek egy valódi részhalmazához), amihez a LoS projekt nyújt Pie-alapú buildet hivatalosan :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ez a megjegyzés rosszmájúnak tűnik nekem. Mi az oka?

--
trey @ gépház

Csak egy pontosító adalék (és igen, egy kicsit rossz szemmel nézem az /e/ ténykedését, ami akkor fog elmúlni, ha egy darab valódi kontribúciót adnak a LoS vagy a microG felé).

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Szerintem senkit sem bántanak. Mi a konkrét probléma velük?

--
trey @ gépház

Jó hát persze, bántani nem bántanak semmit, csak egyelőre nem tettek le az asztalra (számomra) érdekes dolgot :) A telefonhackelésben tapasztalatlan usereknek talán segít, amit csinálnak.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Nem csak úgy lehet valaminek a szekerét tolni, hogy kódokat adnak vissza. Ha ez a vállalkozás nyereséges lesz, anyagilag is támogathatják az upstream projektet. Szerintem adni kell nekik egy kis időt, majd ha megy a biznisz, fel lehet nekik tenni a kérdést: "És mit adtok vissza?"

Ha erre a "semmit" lesz a válasz, az már megér egy szemöldök felvonást majd.

--
trey @ gépház

nalunk is az volt az orom forrasa, hogy az /e/-nel van kesz image nexus 4-re, es nem nekem kell szenvedni vele. nekem ez hozzaadott ertek.

az kulon orom, hogy a default bellitasok tenyleg konzervativak privacy ugyben.

LOS-nel mar csak "This device has no available builds. Please select another device" fogad, regi linkek a nightly image-ekre halottak.
de nem vagyok otthon ebben, szoval ha tudsz nexus 4-re valo LOS-re linket, az tok jol jonne!

Ugyanazokat az amúgy régebbi modelleket támogatja, amiket a LOS, csak sokkkal kevesebbet, és amik már csak használtan kaphatóak.
Galaxy A3 (2016 Exynos)
Galaxy A5 (2017)
2016-os modellt.
Flottával ajánlottak új A20, A50-es Samsungot, na ezeket egyik se támogatja.

*******
Ij

https://imgur.com/a/Ux6dDJS

Nem hallottam, hogy az /e/ projekt azzal a céllal indult volna, hogy sokkal több és újabb eszközt támogasson a LineageOS projektnél. Tök más céllal jött létre.

--
trey @ gépház

Hmmm, úgy látom ez nem teljesen van így, mert pld LG G3-ra csak a 15.1-es LineageOS (Oreo 8.1) jött ki hivatalosan, támogatott 16-os (Pie) változat még nincs.
Az /e/ oldalán pedig azt írják támogatott az LG G3.
(A többi készüléket nem vetettem össze, mert csak ilyen van itthon az /e/ listájából)

https://download.lineageos.org/d855
https://images.ecloud.global/dev/d855/

Támogatott az, csak nougat -ra, ahogy látom :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Oké, ezt benéztem... :) Valamiért úgy értelmeztem az írást, hogy a pie alapú build napokon belül jön majd az összes támogatott eszközre.
Örültem a hírnek és talán bele is magyaráztam ezt az értelmezést kicsit, mert ugyan létezik nem hivatalos LineageOS 16 build LG G3-ra (plusz egy mostanra elhagyott custom kernel is), de még nem vettem rá magam, hogy szívjak vele, mert a hozzászólások szerint még a stabilitási szintje nem üti meg azt a mércét amit én elvárnék tőle...

Meg lehet próbálkozni az unofficial LoS (és más) buildekkel, de nekem az a tapasztalatom hogy míg a LoS -t rendesen megtesztelik, addig ezeket nemigen, és rövid időn belül mindig találtam valami f.szságot, ami nem akart (rendesen) működni. Mittomén, nem megy a BT, vagy akadozik, nem lehet device encryption -t tolni, nem megy a zseblámpa, az ~50 appomból ~2 kifagy, az eddig tapasztalt akksiidő a felére zuhan, stb. stb. Persze van hogy szerencséd van. Csak egy custom rom telepítés, beállítás és belakás alsó hangon több óra, és felesleges elcseszni ennyi időt, ha 1-2 napon belül rájössz hogy ennek valami baja van.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Szia

Te megpróbáltál már forrásból mondjuk LOS-t fordítani olyan telefonra, amit az sem támogat?
Csak mert én már fordítottam le régebben PC-re androidx86 rendszert és el is indult, csak hol az érintőkérernyővel hol mással volt gond.

*******
Ij

https://imgur.com/a/Ux6dDJS

Erdekes mod tamogatnak olyan eszkozoket, amikre Lineage mar egy ideje nincs (Google Nexusok jo resze). Ugyhogy valamit biztosan csinalnak, amit a Lineage mar nem.

- fut?
- fut.
- akkor tamogatjuk!
:D

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerintem a LoS aktív fejlesztő hiányában törli a device-ok közül az adott eszközt, és viszonthallásra. Az e rom szerintem az adott eszközhöz kiadott utolsó verziót szállítja. Mert hát fut az, igen :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ez az az Android verzio, ahol megint gatlastalan modon lemasoltak az iOS gesztus rendszeret?

Mondjuk nem nagy gond, mostmar talan hasznalhato lesz az Android is valamire...

Alig varom ,hogy ne csak betaban legyen vegre a wifi ikonra ranyomok es kilistazza az elerheto wifi halokat opcio. Hoppa ez androidon mar mukodik ugy par eve...

Egyet is ertek, meg nem is.

Tenyleg jo lenne ha konnyen lehetne valasztani wifi halozatot, de szamomra (es sokak szamara) ez nem use-case a 12/36/unlimited mobilinternet koraban.

Egy valamiben lenne hasznos: ket tappintassal csatlakoztatni az iPademet az iPhone mobilnetjere; de uzletileg (es use-caseileg) ez is ertheto -> vegyel mobil net kepes iPad-et, ha gyakran hasznalod az iPaded mobilnetrol.

Nem. Ez az a verzio, ahol a google keresosavjat nem lehet eltuntetni a homescreenrol egy komplett ikonsort elfoglalva.
Ha letiltod, akkor "kereses" szoveg marad (google grafika nelkul), de a helyet foglalja, es nem is mukodik.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azt úgy hívják Androidos körökben, hogy "launcher" vagy "home screen", és az iOS -al ellentétben, lecserélhető, ezerféle van, mindenféle igényekre szabva. Az egyik csillog villog, a másik pörög forog, a harmadik minimalista, a negyediket a Microsoft gyártotta, az ötödiket (amiről te beszélsz) meg a Google.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

How to install /e/ on your smartphone?
ensure that you have an /e/ account (for /e/ online services such as mail, drive, calendar...) or get your account here

idaig miert nez ki ugy mint egy normal android, ahol a googlet kicsereltek egy (talan) kisebb rosszra?


I hate myself, because I'm not open-source.

En se ertem a logikat. Egy startup cegben vagy kis cegben kevesbe bizom mint a Google-ben.

Egy cloud szolgáltatás eredendően rossz? Nem teremthetik meg a biztonságos adattárolás feltételeit? Persze kiindulhatunk abból, hogy eleve mindent úgy csinálnak meg, hogy vannak belső kiskapuk, de ennyi erővel kapcsoljunk ki mindent, és vonuljunk egy lakatlan szigetre önfenntartani

"In our latests builds, it’s now possible to set a specific server URL for the server that is hosting the /e/ account."

https://e.foundation/self-host-online-services-mwc19-stickers/

(egyébként egy mezei nextcloudról van szó)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Megteremt*hetik*, csak hat altalaban nem. Sot meg direktbe jol el is adjak a szemelyes adataidat. Tisztelet a nagyon keves kivetelnek.
Plusz ott van a megbizhatosag, egy cloudos szolgaltatasnal sose tudhatod hogy mikor dont ugy a tulaj (vagy neki a CDN-je, ISP-je, akarmilye) hogy mar nem nem akarja ezt tovabb csinalni, es akkor jo esetben errol elore szol, es nem azt veszed eszre egyik naprol a masikra hogy nincs.


I hate myself, because I'm not open-source.

> Egy cloud szolgáltatás eredendően rossz?

Igen. Még csak 10000 példa volt rá, ami megmutatta a veszélyét. De van aki semmiből nem tanul.

Mit javasolsz? Hosztolj mindent otthon saját szeveren / NAS-on? Jobb / megbízhatóbb az?

Én arra indultam el, hogy mennél kevesebb ilyen szolgáltatást használjak. Valóban nincs is felhőre kötve a telefonom. Igazából egyedül a dugó-információ az, ami hiányzik az okostelefonok összes online szolgáltatásából.

De ha muszáj ilyen online izéket használni, akkor igen, a saját magunk által hosztolt megoldásnak a híve vagyok.

A másik, ami még elfogadható lehet, ha sok cég volna, ami ilyet szolgáltat - pénzért és nagyon megregulázva, hogy mit szabad csinálniuk az adattal.

keveset hasznaltam, alapfeladatokra, de minden ami nekem kellett az ment /e/ account nelkul is.

Mikor használtad, és milyen appokkal? A microg állapota érdekel főleg. Kedvem nincs ahhoz hogy szopkodjak az alpha teszttel. Láttam már olyat is hogy egész sok app benyelte, meg olyat is hogy minden ~harmadik szétfagyott, szóval hullámzik a használhatóság :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Én nemrég tapasztaltam először bugot, addig minden tökéletesen ment, még a Play Music is. Ez pedig annyi, hogy a Hobi (random trakt kliens) nem hajlandó elindulni. Szóval egyelőre használom helyette a TV Time-ot. Ezen felbuzdulva viszont elkezdtem Playről alkalmazásokat tesztelni, amiket ugyan nem használok, de a mainstream részei. A Google sajátjai jól mennek, kivéve a Games, Sheets, Slides. Twitter jól megy, Reddit jól megy, WhatsApp szintén, Facebook szintén. A Messenger viszont csak akkor dobja be az üzenetekről az értesítéseket, ha megnyitom az alkalmazást. Pedig a microg system appként van fent, és csak a Messengernél jelentkezik ez. Ezek csak a legnagyobb nevek, nem csinálok teljes felsorolást, de az inkonzisztencia teljesen általános ha play storeon akarsz élni.

Szóval ha nem olyan felállásban használod az Androidod, hogy fdroid és pár playes alkalmazás, akkor még szerintem inkább hanyagold. Olyan alkalmazásnál képes eldobni magát amire nem is számítanál.

elmult hetekben; stock appokkal amivel jon az /e/ (telefon, sms, bongeszes, foto, navigacio, stb).

szoval pont ami teged erdekelne, a microg, arrol semmit nem tudok mondani. :(

sub

Samu S9-et használt/próbált-e már valaki az /e/ -vel?

Ez egy LineageOS + launcher. Ha van rá hivatalos Lineage build, akkor jónak kell lennie.

+microg (ez a lényege :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Meg pár plusz alkalmazás az apkmirrorról. :) Igazi nosztalgikus érzéssel tölt el a rendszer, felidézi bennem a 12 évesek által összedobált Ubuntu remixeket.

Hát ez elég szarul hangzik :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Az is. :) Nem is értem ezt a nagy hype-ot. Ma már privacy címkézéssel bármi eladható.

Igaziból az ötlet nem rossz (nekem tetszik hogy a gapps mentes los -ra ráhegeszik a microg -t (oké, ilyen már volt), de hegesztettek hozzá egy felhőalapú rendszert, amit otthon is lehet futtatni - ebben azért van hozzáadott érték).

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene