Net Applications: A Windows 10 piaci részesedése átlépte a Windows 7-ét

 ( trey | 2019. január 2., szerda - 9:49 )

Több mint három évvel piacra dobása után a W10 végül piaci részesedésben átlépte a Windows 7-et. Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nehéz szülés volt!

--
trey @ gépház

És a net applications a microsoft házi-baráti kutatócége.

Akkor nem kérdőjelezzük meg, hogy a desktop Linux valóban 2,78%-on áll.

--
trey @ gépház

WOW az XP még veri a Linuxot, nem tudom elhinni. Tudjátok mit, én nem hiszem el :)

Minden apró százalékmorzsa jól jön, hiszen régen volt már 9x%-os piaci részesedése a desktop Windows-nak! ;)

--
trey @ gépház

Már csak használhatóságban kellene megugrani... (Mondom ezt úgy, hogy többnyire windows 10-et használok)

Én csak fél éve, de ha tehetném ink. Linux desktop, és van ahol a Win7 szerintem is jobb volt - Otthon Linux desktop van, de a cégnél sajnos már nincs ilyen jó világ...

3 eve dobtak piacra?!

A fulemben annyi rinyalas visszhangzik, hogy azt gondolnam, mar vagy egy evtizede vergodik vele a MS.

Hmm. Valszeg egybemosodik nalam a Win 8, 9 (amiket ugye szinten messiaskent harangoztak be) okozta nyavajgas a Win 10 okozta nyavajgassal.

Ehh, kene mar egy jo Windows.

Nem rossz a Win 10 se, lásd LTSB enterspájz edisün. Mondjuk nekem még abban is sok a sallang, de nagy gondom nem volt vele az alatt az egy év alatt, amíg webes gyártás visszajelentésre volt használva (tudom, overkill, de a fejlesztők nem nagyon árulták el, hogy webes rendszer lesz (nem IE only, hanem Chrome/Firefox) és erősen a Windows-t preferálták).
A sima Windows 10 pro-t is elég jól lehet már idomítani (segédprogramok nélkül csak GP-vel), de túl sokat kell trükközgetni vele.

+1, nálam is Windows 10 LTSB van lassan másfél éve (viszonylag új laptop, Windows 7 driverek nem voltak hozzá). Mondjuk GP állítgatás saját ízlés szerint itt is volt bőven, de semmivel sem rosszabb, mint a Windows 7 volt. Ha a Microsoftnak lenne esze, árulhatná ezt a verziót is end usereknek mint opciót. Jó, kevesebb fejfájáscsillapító fogyna globálisan, de az nekik mindegy; a gyógyszergyárakat nem kell azért félteni :)

(nafakk, dupla)

A Windows 9 annyi nyavajgast okozott, hogy ki se jott.

--
"Never trust a computer you can't lift."

A Win9 volt a Win10, csak átnevezték, állítólag jópár ősi program zokon vette a 9-es verziószámot a 95/98 miatt, de inkább voltak marketing okai.

Ez nem csak urban legend volt? Amúgy meg azért 10 mert 7 ate 9, megmondták ők ezt nyíltan pólóba kódolva :)
Én is a marketing részét gondolnám reálisnak, nagyot akartak dobbantani, új filozófia (kissé megosztóra sikerült), egy windóz minden eszközön (RIP WP), windows as service meg mindenféle egyéb nagy durranás , annak meg jobban mutat a kerek szám.

Tenyleg. :-)

A 8.1 -re gondoltam.
Szerencsere hallgattam anyukamra, es masok hibajabol tanultam a Windows teren, igy uzemszeruen egy 7-est hasznalok.
Emiatt nem vagyok profi a Windows szamozasban. :-)

Probaltam a 10-est az idok hajnalan, de az eredmeny lehangolo volt:
http://disq.us/p/13amjy8

Azota bizonyara feljodott, bar hangzavarbol itelve ami kiseri, szerintem meg mindig nincs kesz, csak eroltetik es elore menekulnek.

"Ehh, kene mar egy jo Windows."

Egy már volt, Windows 2000 volt a neve.
A MS azóta se tudott operációs rendszert kiadni a kezéből, csak bootvírust. ;)

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

XP / 2003 minden szempontból jobb volt.

Jogos, de a 2000 egy messze előremutató rendszer volt a 9x-ek után és már látszott, hogy kasza a 9x vonalnak az ME féle próbálkozás ellenére. Igaz, hogy gyárilag hibás volt benne a DX, de egy sima DirectX7 frissítés sokat dobott rajta. Egy évig használtam és csak a lassú boot volt igazán bosszantó, de hekkelgettem saját boot logót :D

Akkor tertem le rola, amikor mar reg kint volt az SP2. A Windows XP SP2. :-)

Én is a Win2k-t tartom az utolsó igazán jó rendszernek, nem véletlen, hogy szerver változata is volt.
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

Mint ahogy az XP-nek a Server 2003 (csak kicsit késtek vele, ezért lett NT 5.2 - ami egyébként a 64 bites XP-é is).

Valamint a Vistanak a Server 2008 (NT 6.0), a Windows 7-nek a 2008 R2 (NT 6.1), a 8-nak a 2012 (NT 6.2), a 8.1-nek a 2012 R2 (NT 6.3), a 10-nek meg a Server 2016 és 2019, stb.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem. Ami jó volt, az az NT 3.51. Aztán az NT4-et sikerült elrontani (koncepcionálisan), a 2000 annak a javított kiadása, de az alapvető hiba megmaradt, és azóta is megvan.

Mi volt a koncepcionális hiba? A Win95-ös felület és az x86 vonal erősödése a többi rendszerrel szemben?

Az csak felszín. A win95 UI szerintem jobb volt, mint a korábbi, a többi architektúra elhagyása szerintem minimális változás. A koncepcionális hiba a video-driverek bevitele a kernelspace-be. A rendszer így (elvben) gyorsabb lett, a gyakorlatban pedig instabilabb. az NT4 erősen hajlamos volt az összeomlásra, szemben a 3.51-gyel. Én most is azt gyanítom, hogy egy csomó rendszerösszeomlásban (bár az újabb windowsoknál már messze nem látok annyit, mint régen) erősen ludasak a 3rd party driverek.

Vistában kiebrudalták.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Úgy. Egy egykori Kolléga mesélte a Vista magyarországi bemutatója után, hogy milyen élmény volt most elmagyarázni, hogy mennyivel jobb, hogy a kernelen kívül van a videodriver. Mindezt pár évre rá, hogy az NT4 kapcsán elmondta, hogy mennyivel jobb, hogy bent van... :)

Üdv,
Marci

Szvsz. amögött is megvolt a racionális döntés (sebesség), más kérdés, hogy az idők folyamán a gépek teljesítményének növekedésével kevésbé vált hangsúlyossá a probléma szemben a security és stabilitási problémákkal.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Igen, a sebesség volt a döntés oka, ami egy szerver op.rendszer esetén rossz indok.

Csakhogy az NT-t nem csak szerver célokra használták. Ott volt a Workstation verziója, ami grafikus munkaállomástól kezdve akármi lehetett. Meg az MS AFAIK már a Windows 2000-rel nyugdíjazni akarta volna a 9x-es vonalat, más kérdés, hogy egy csomó (szarul megírt) szoftver nem volt vele kompatibilis vagy nem volt felkészítve egy halom olyan dologra (pl. hogy nem szemetelhet akárhova - pl. Windows könyvtár), amit az NT vonal megkövetelt.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Lássuk be, a kognitív disszonanciát nálatok dolgozva lehetett a legegyszerűbben elkapni :-)
Ugyanazon termék vCurrent -> vNext váltásánál mondja el ugyanaz a kiküldött szegény jóember színpadon a legnagyobb átéléssel a homlokegyenest ellenkező állítást ugyanarról a témáról. Mert a központban ezt programozták fel nála. Csak hát amíg még nem robotot állítanak ki promózni, szegény mérnök hülyének érzi magát az ilyen tudathasadásos szituációkban. Ha "csak" marketinges volt az istenadta, akkor sztornó, ők teljes megnyugvással hihetik igaznak a leadott anyagot.
--

Mondjuk az ne zavarjon, hogy az NT4 és a Vista közt eltelt 10 év 3 major verzió, 20x-os gyorsulás a CPU-ban, 128x annyi ram lett a gépekben és tök alap lett, hogy minden gépben van 3d gyorsításra alkalmas VGA bigyula. Meg, hogy lassan mindenhol van internet.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A fenti példa csak eszembe juttatta ezt az állapotot. Az NT4 / vista relációra amúgy sem áll amit írtam (vcurrent -> vnext).
--

Na ezt nem tudtam. Köszönöm az információt. Ez esetben a korábban leírt 'azóta is megvan' kijelentésrész téves volt, tárgytalan.

XP jo volt

Mikor kitűzték a Win7 EoL-jét, akkor váltottam Linuxra, gondoltam nem pár hêt lesz, mire sikerül teljesen átállni.

Már majdnem egy éve egyáltalán nem bootoltam a Windows-ra.

Ugyes vagy.

A Starcraft 2 es a WoW miatt van egyedul Windowsom. Ha a Win 7 kifut, megnezem, hogy megy-e az aktualis Wine -al, vagy akarmivel, es ha megy, akkor orom-boldogsag. Ha nem megy akkor a nagyszeru Win 10 fogja atvenni ezt a nemes feladatot. :-)

A WoW igazából egész jól működik, de a melléadott körítés (battle.net desktop app, frissítő agent, társai) szeret maga alá tojni. Én próbálkoztam vele, egy ideig jól ment, aztán szarul, aztán megint jól.. de inkább vettem egy külön SSD-t Windowshoz, csak játékoknak. Így nagyobb a béke.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Mostanában többet bootolok Antergosra mint Windows 10 Prora.
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

az uj alaplapokhoz nincsenek w7 driverek, mondhatni eros hw tamogatassal csak sikerult.

--
HUP te Zsiga !