elementary OS 5.0

 ( trey | 2018. október 19., péntek - 9:13 )

Elérhető az elementary OS 5.0-s - kódnevén "Juno" - kiadása. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szép, szép, de otthonra nem kéne. :D

--
Falu.me Tárhely Domain VPS

Ez egy macOS utánérézésű desktop Linux kiadásban?


Normális HUP-ot használok!

Kb. igen, de szerintem még annál is egyszerűbb, célratörőbb, sallang mentesebb.
Én megfertőződtem. Jó pár év Xfce és főleg Mate Debian és Ubuntu variánsok után tegnap lecseréltem a rendszerem erre és eddig nem bántam meg. Minden működik ami korábban is és az eddigi Gnome 3, Unity memória zabáló megoldások után ez kellemesen keveset eszik és gyors.
Rájöttem arra is hogy ezzel a felállással, logikával lehet dolgozni. Nem nagyon hiányoznak az ikonok az asztalra és az asztalon gyors menü se. A többi megoldja ami kell. Kicsit át kell szokni, de szerintem használható.

Én sosem használtam hosszabb távon, de ami elsőre is szembetűnő a rendszerrel kapcsolatban az az hogy az alkalmazások nem olyan bloatware-ek mint máshol. Persze feature-ök azért gondolom hiányoznak belőlük.
Ha vissza váltanék Linuxra, lehet hogy erre váltanék.. Bár eléggé tiled window manager parti vagyok

A default alkalmazások nagy része R1-es sugarú júzereknek van kitalálva. Mivel Ubuntura épül, minden más alkalmazást fel lehet tenni semmi bohóckodás nélkül.
Évek óta ezt a rendszert használom, nekem bevált.

A hozzászolásom pozitív volt inkább mint negatív. Értds: nekem bejönnek a default app-ok pár kivétellel.

Nem kritizálni akartalak, sőt örvendek, hogy még másoknak is tetszik ez a rendszer.

Évek óta hangoztatom, ha Gnome témakörben vitába keveredek, hogy a lehető legjobb ami a GTK3-mal történhet az a Pantheon desktopban testesült meg évekkel ezelőtt és azóta is töretlenül hozza a stabilitást és a minőséget. A kedves Gnome fejlesztők igazán sorbanállhatnának a konzisztens helytakarékos letisztult kinézet ügyében Daniel Foré csapatánál... Külön tetszik, hogy a szoftverközpontba (vagy miaszösz) kizárólag a lehető legminőségibb appok vannak, plusz indie fejlesztők munkáit támogatják.. Más esetben haragudnék a fizetési lehetőség ilyen mértékű tolására, de én azt látom, hogy ha a linux disztró elkurvul a pénz irányába, akkor az Elementary a lehető legminőségibb irányba kurvult el.. Én ugyan nem ezt használom, mert most Arch irányban nézelődök, plusz Openbox fetisiszta vagyok, de ha valaki megkérdezné, hogy melyik az a disztró, amelyik kezdőbarát, hosszú távon támogatott, stabil, szép(jó ez relatív), kiszámítható a fejlesztési iránya, modern, akkor az Elementary-t mondanám. Még egy aggályom van csak: ménem váltanak át Ubuntu LTS baseről Debian Testingre...??


Archlabs

Teljesen egyetértek.
Én is openbox őrült vagyok, de az elementary előtt le a kalappal. Ami gond van vele az vagy ubuntus vagy gnomeos szar szokott lenni. De főleg gnomeos. :)

Elkurvul a pénz irányába? Milyen joggal nevezed elkurvulásnak, ha valaki pénzt remél a munkájáért?

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Ezen már én is sokszor elgondolkoztam és szerintem igaz. Ki dolgozna, élne meg és hogyan az ingyen munkából?

Nagyon hasonló gondolatmenet után jutnak arra a következtetésre a szexszel kapcsolatban azok a nők, akik a kurva munkakört választják, hogy ők bizony nem fognak ingyen dugni. :-)
De ha az összképet nézed, azok a "visszafogottabb", akár szűziesnek mondott nők akik no money for sex modellnél maradnak a végső összesítésben mintha jobban jönnének ki egy szerető és gazdag férj oldalán.


Normális HUP-ot használok!

Azért van még egyéb út a nőknek ezen a kettőn kívül is.

vajon egy celprogramrol van szo vagy egy system settings-rol?
Hol huzzuk meg a hatart?

Egyebkent a pay what you want model szimpatikus, bar innen mar csak egy lepes a 0.01usd/app :)

update:
Elolvastam a blogposztokat, es ez lehet hogy egy mukodo versenykepes desktop linuxot fog adni, ahol a fizetes *lehetosege* miatt fognak egy-egy alkalmazast irni (ami eddig meg nem letezett)
Szerintem ez egy nem rossz modell.

En leginkabb a patreonhoz hasonlitanam a youtube-os korokben.
Ott se zavar engem (mint nemfizeto nezot;) hogy valaki egyebkent tejel.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Milyen joggal nevezed elkurvulásnak, ha valaki pénzt remél a munkájáért?"

Értsd: az elvakult RMS fanatikus, vagy Opensource fanatikus szemén keresztül már elkurvulás, ha egy Linux disztribúció készítője monetizálni szeretné a befektetett munkát.

Én egy jó iránynak tartom, annyi kikötéssel, hogy azért jobban kihangsúlyozhatnák, hogy ingyen is letölthető.. (tudom írják, de a laikus nem tudja, hogy 0-t is beírhat a fizetés mellé).

Nagyon régóta gondolkodom úgy, hogy ha értelmes szoftvert látok és van rá módom megfizetni, akkor megfizetem, honorálom. nevetségesnek hangzó összegekkel (10-20€)
, de hajlandó vagyok néha donátolni projekteket. Pl a Steamnek is azért örültem amikor "betört Linuxra", mert így már nem kell wine-nal szarakodni, egy csomó jó játék van Steamen. Tudom, ha Linuxra 1 millió játék lesz, Windowsra meg mondjuk 1 millió és egy darab, a Linuxos kínálat akkor is nagyon gyenge lesz meg szar egyesek szerint.. Szerintem meg most kb ott van a Linuxos kínálat a Protonnal megtámogatva, ahol 10 éve volt a mac OS-ra elérhető Steam game kínálat.

Most több olyan kezdeményezés/projekt van amelyik jó irányba halad szerintem, de mindegyikben van valami apró bosszantó dolog, ami miatt elbukhat. Az Elementary is ilyen, amíg az Ubuntu LTS től függ, addig lesznek Ubuntu related bugok, meg emiatt a frissebb hardverekkel rendelkezők esetleg szívhatnak vele. hiába zseniális az UI, hiába zseniális, hogy csak a legjobbakat engedik be az Appstoreba (persze sok minden más elérhető a hagyományos Ubuntus/Debianos eszközökkel)... Szurkolok nekik.

Másik nagy kedvencem a KDE/Plasma desktop. Nemrég kapott egy nagynak számító tőkeinjekciót. El is kezdtek gőzerővel ráfeküdni még jobban az egész projektre egyszerre. "ÉÉÉÉÉÉs ottaszörny!" Hogy az EGÉSZRE.. Hogy a Calligra Suite-tól ménem szabadulnak meg a kacsába.. Az Akregator, meg a fél KDE PIM suite szerintem fontosabb lenne... Office suite-ra ott a Libre, a WPS, satöbbi. Most megint olyanra megy az erőforráspazarlás, ami egy yet another valami a maga formátum/kompatibilitási problémáival. Persze ne legyen igazam, legyen egyszer az egész KDE projekt egy fullos megoldás mindenre IS! Nekem az is elég lenne, ha kicsit lepucolnák a Plasmát, miaf@sznakennyi fingóswidget, meg elhagynák a Calligrát és magára a konzisztens asztali környezetre fókuszálnának. Ezen belül is lenne mit lemorzsolni... Vagy Kate, vagy Kwrite, vagy Dolphin, vagy Konqueror. Egy csomó felesleges redundancia van az egész projektben ami szerintem egy nehezen fejleszthető szerteágazó igényeknek megfelelni kívánó monstrummá teszi.

Pedig én a 3.xx óta szurkolok a KDE-nek, hogy egyszer majd ezt tegye minden mainstream disztró alapértelmezetté...

Aztán itt van a Gnome.. Hát az meg a másik véglet, tényleg az van, hogy lassan egyetlen gomb lesz a képernyő szélén, az fog megoldani a 1) fejlesztők szerint mindent IS 2) a felhasználók szerint meg egyre kevesebbet és kell a sok extension, hogy épkézlábbá varázsolja mindenki..

Pár szót az Ubunturól is:

Évekkel ezelőtt én hülye annyira hittem az Ubuntuban, a Canonicalban, hogy képzeld még vettem is az UbuntuOne-on zenét (Deezer frontend).. Hittem abban, hogy van koncepció, meg hogy ekkora userbase mellett, csak kitartó lesz a projekt, amerre halad.. Aztán egyszercsak Shuttleworth úgy gondolta, hogy mivel az IOt a jövő, megy az egész a levesbe... Mit ne mondjak, azóta minden mást használok, csak Ubuntut nem. Annak ellenére, hogy csak egy Gnome3 mod volt Compizzal felöntve, egész használható volt a Unity..

Tehát én most szurkolok Foré csapatának, hogy továbbra is sikeres lehessen ez az Indie fejlesztők támogatása dolog.. Még összeborulhatnának valami kisebb hardvergyártóval, mint ahogy a Manjaro teszi, meg a Linux Mint a szokásos Mintboxokkal és akkor még az is lehet, hogy vennék Elementary logós laptopot egyszer..

Egy egyszerű átlag nem professzionális felhasználó szemszögéből én így látom a Linux helyzetet, meg amt az Elementary képvisel...


Archlabs

Ha csak belegondolsz, hogy linuxon alig voltak játékok, mert hiába akartak ingyeneseket fejleszteni, általában elfogyott a motiváció. Erre megjelentek a Steam-en az indie játék fejlesztők, és valahogy egyből lett motiváció ahogy lett pénz is. És én nem sajnálom 5-10-20 eurót egy indie játékfejlesztőnek adni, akár early access jelleggel is, mert tudom, hogy így el fog készülni, és jó lesz. No, ugyanezt a konstrukciót simán el tudnám fogadni egy linux esetében is.

Pantheon Desktop on Debian - https://gandalfn.ovh/
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

+1

Van Ubuntura is és akkor a dist upgrade is meg van oldva.

Hát, jönnek furcsaságok.
App centerben 5-6 programot szeretnék telepíteni, a felét felrakta, aztán most kb. fél órája szenved a semmin 100% CPU terhelés mellett.
Közben hálózaton át akartam másolni 60 GB adatot a fájlkezelőjével. Most 20 GB-nál megakadt szintén vagy fél órája és nem megy tovább.
Ugyanezen a gépen Debian ilyeneket nem csinált.

Aztán vannak programok amik bal fent az alkalmazásokból indítva nem indulnak, konzolból igen.

Hehh, gyanítom a szokásos dbus szarság van a nem induló appok mögött. Mondjuk ez nem csak elementaryt-t érint de persze idegesítő. A fajlmasolasnal gvfs? Azaz igazság, hogy amíg gnome-ra fog épülni, ilyesmik lesznek benne. Nem véletlen, hogy csomó projekt megy át inkább qt-s alapokra. Az legalább valamennyire konzisztens. Én szeretem az elementaryt-t, hasznalom...az időm 10%ban. A maradékban inkább openbox. :)
Akármit próbáltam ami gnomeos alapokra épített, mind megbukott valamin. Volt amelyik folyamatosan 7-8% syscpu-ban tekert, mert ment a poll folyamatosan valami dbus szarságra. És ez az ablakkezeloje volt, szóval kuka.

Openbox? Azt is feltettem Ubuntura kipróbálni.
Ezt kapom: "Érvénytelen kimenet a csővezeték-menüből "/usr/bin/obamenu"

Van Debian vonalon mondhatni hibátlanul működő ablakozó rendszer? Mondjuk éveken át a Debian,Ubuntu,Mint Mate cuccokkal alig volt bajom. Egész unalmas volt már velük az élet. Lehet mégis visszatérés lesz.

Iszonyat nagy varazslo lehetsz, ha sikerult ezt a magyar es meg annak is ertelmetlen hibat generaltatnod valahogy. :D
Az openbox kb. olyan egyszeru, mint egy kibaszott fakocka. Ha meg ebben is sikerul valakinek valamit elkefelnie, akkor az lvl99 :D

Egyszerűen csak telepítettem a csomagkezelőből egy szűz újan telepített Ubuntu Desktop 18.04 LTS rendszerben amibe egyszer volt belépés a Gnome-os felületén. Aztán újraindítás, Openbox belépés és ez fogadott.
Ehhez nem kell varázslás, ez van. :)

Hat nekem 18.04 van a gepemen. En mindig szuz telepitest csinalok, mivel a home-omban ott az ansible playbook, ami visszarak es konfigural mindent ugy ahogy szeretem. Mondjuk igy ugye a .config/openbox maradt, igy lehet azert nem futottam bele a problemaba.

Passz, hogy mi a fene lehet nalad. Bar konnyu kideriteni mert az obamenu egy python progi szoval el lehet vele jatszani :D

A Loki is stabil volt és sztem nincsen semmi ok arra, hogy valaki elhagyja a Juno kedvéért. Mindenesetre a Juno Beta2-t azért raktam fel, mert kíváncsi voltam, mitől beta. Nem találtam még hibáját, ezért egyelőre nem is megyek tovább. Ez a rendszer eddig a legtisztább Ubuntu klón, amit használtam.

(És ne tessék kérem lebecsülni a Pantheon fájlkezelőjét, a Mailt vagy az Epiphanyt. Sztem a normál userek 90%-a számára bármelyikük pont azt és pont annyira tudja, mint amennyire szüksége van. Ez az elképesztő tulajdonsága az egész elementarynak is és sztem ebben hasonlít leginkább az OSX-re.)

Én kedvet kaptam kipróbálni az Elementary OS-t!

+1 :)

Vagy par eves ultrabookom amiben csak 2GB ram van, es elvezhetetlen ubuntu 18.04 alatt (gnome).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....