Frissítettem OnePlus One-on LineageOS 14.1 nightly-ról LineageOS 15.1 nightly-ra

Címkék

(A CM 12.1 Nightly / Stagefright fix, a Kalandozások CyanogenMod Nightly földjén #1, Kalandozások CyanogenMod Nightly földjén #2, Frissítettem OnePlus One-on CyanogenMod 14.1 nightly-ról LineageOS 14.1 nightly-ra - avagy a régi, támogatás nélküli telefon nem vén telefon - kaland folytatódik.)

A LineageOS projekt a napokban elkészítette az első hivatalos LineageOS 15.1 (Android 8.1 "Oreo" alapú) nightly build-et a OnePlus One készülékekhez is, ezért úgy döntöttem, hogy a saját, főként háztartási mindenes - receptkönyv, visszaszámláló, TV újság, live timing monitor stb. - feladatokat ellátó OnePlus One-omra is felteszem.

Előkészületek

2

Kiinduló állapot - LineageOS 14.1 nightly-t futtató OnePlus One

1

A frissítések közt megjelent az első 15.1-es build, de a letölthetősége itt le van tiltva. Ennek az oka az, hogy nem lehet a frissítőalkalmazáson keresztül közvetlenül nagyobb verziót lépni. Manuális frissítés szükséges, de ez szépen le is van írva a megfelelő helyen: https://wiki.lineageos.org/upgrading.html

3

Essünk neki a szükséges csomagok letöltésének.

4

Letöltjük a telefonra a lineage-15.1-20180618-nightly-bacon-signed.zip

6

és az OpenGApps ARM 8.1 Nano (vagy Nano helyett amelyik variáns tetszik) csomagokat.

7

Ha megvagyunk, nézzük meg, hogy hova töltöttük le.

A telepítés

8

Rebootoljunk a TWRP-be (vagy más, kompatibilis recovery-be), majd nyomjuk meg az Install gombot

9

Válasszuk ki a letöltött LineageOS csomagot, majd indulhat a telepítés (Install Image).

10

Swipe to confirm Flash

11

...

12

Ha kész, akkor mehet egy "Wipe cache / dalvik"

13

Swipe to Wipe

14

Kész.

15

FONTOS: ha előtte telepítve volt az OpenGApps csomag, akkor annak a frissítését az első reboot ELŐTT fel KELL telepíteni. Essünk is neki.

16

Települ.

17

Kész!

Testreszabás, ellenőrzés

20

Reboot után, jöhet az ikonok visszarendezése

19

Verzióinformációk: Android 8.1.0, Android Security Patchlevel: 2018. június 5.

18

Google Play Store

Kész!

Kéremkapcsojjaki!

Hozzászólások

Azért egy TWRP frissítés nem árt, a 3.0.2 nem rakja fel a LineageOS image-et, mert nem ismeri fel a készülék típusát. A legfrissebb TWRP-vel már gond nélkül sikerült...

bevallom nem néztem végig a screenshotokat, csak a szalagcím alapján előszedtem én is a one-t a fiókból és nekiálltam a műveletnek. Első kísérletre megállt azzal, hogy ez az image bacon-höz való, az én telefonom típusa pedig ez: .
Felraktam a 3.2.1.0-át, az megfelelően ki tudta olvasni a telefon típusát. Lehet, hogy azért volt vele gond, mert ezt a twrp-t az előző rom-ban (resurrection remix) lévő twrp alkalmazás tette fel. Mindenesetre az biztos, hogy érdemes a legfrisebb verzióval nekiállni.

Azért, ha a gnome-ot meg szoktuk említeni, hogy erősen dolgoznak azon, hogy hogy lehet egyre használhatatlanabbá tenni a desktopot, akkor szerintem ezt meg lehet említeni mint legjobban törekvő az egyre szarabbul kinéző UI felé.
A régi telefonomon (s4 mini) próbáltam a lineage-et pár hétig, de amellett hogy instabil volt, frászt kaptam az egész kinézettől és kezeléstől. Egyszerűen borzasztó. Hogy minden flat, minden képernyő más %random% élénk színű, hogy semmi szeparáció nincs pl. gomb és nem gomb között, vagy hogy mi megbökhető... Úgyhogy rájöttem, hogy amit én szeretnék, az igazából egy kiherélt samsung firmware. Így kiheréltem, és az A3-ra a gyári samsung került fel, csak egy zsák szemét nélkül. Megváltás a lineage után, gyorsabb is, mint a sok szarral, és kevésbé eszi az akkut. És most boldog vagyok. :)
--
"Sose a gép a hülye."

Így néz ki a kipucolt gyári firmware: https://snag.gy/bNUSdn.jpg https://snag.gy/aivtAo.jpg :)
Elég letisztult. Biztos le lehet szedni a többit is, tárcsázó, üzenet app, stb, de azokból én pont szeretem és használom a samsungosat. Galaxy Apps-nak maradni kell, mert másképp factory reset után az első indítás initial settingnél meghal.
Megpróbáltam összeszedni, hogy mit hajítottam ki. Ha valamit még találok, amit kihagytam, updatelem a listát:
s health, s health service, calculator, youtube, word, excel, powerpoint, onenote, google drive, s calendar, chrome, facebook, facebook service, gmail, google assistant, galaxy apps, galaxy essentials widget, google play movies, google play music, hangouts, google maps, s memo, google photos, google search, email, wallpaper updater, samsung internet, samsung print plugin, flickr, s voice* (app, összes language és service), s music, user manual, device maintenence

OneDrive van még, annak maradni kell, mert fos a csomag, törléskor viszi magával a /lib/libcrypto.so-t, mert a gyökér úgy gondolja, hogy az csak az övé, és senki másé. Ennek eredménye, hogy semmi nem fog menni és összefossa magát a rendszer. Így azt tudod csinálni, hogy letiltod. Nem tudom hogy 2017-nél is bug-e, próbáld meg ezt legelőször leszedni, ha nem bootol utána a rendszer, akkor ott is fos. :) Akkor marad a letiltás.
--
"Sose a gép a hülye."

Rootolás, ehhez van leírás minden firmwarehez, hogy hogy kell, kész tool-lal.
Aztán titanium backup root edition, letakarítod ami nem kell.
Majd lehet csinálni system imaget:

make_ext4fs -s -l 3000M -a system /sdcard/system.img /system/
tar cf system.img.tar system.img
md5sum system.img.tar > system.img.tar.md5
cat system.img.tar.md5 >> system.img.tar
mv system.img.tar system.img.tar.md5

Ez meg Odin-nal szépen visszatölthető. (A méret természetesen telefonfüggő, /proc/partitions-ba meg kell nézni)
Ami miatt baromi sok idő volt, hogy jó kísérletező fizikus egy módosítást csinál, majd megnézi hogy mi az eredménye... Szóval ismeretlen terepen kb. egyesével kell leszedni mindent, majd utána megnézni hogy sima restart megy-e, alap funkciók mennek-e, majd factory reset, utána is elindul-e (végigcsinálni az első beállítást, stb..). És ha minden rendben, jöhet a következő lépés. Ha nem, akkor restore az előző állapot system.img-je. Szóval K sok idő. Nem tudom hány hétvégét elqrtam vele. Eleinte ilyen ötössével szedtem le a cuccokat, aztán volt hogy nem bootolt, vagy valami nem ment, de nem tudtam miért. Szóval elsőre az nem járható út, csak egyesével, és mindegyik után érdemes system.img backupot csinálni.
--
"Sose a gép a hülye."

Teljes lista:
S-Health + Service, Calculator, Youtube, Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Drive, Calendar, Chrome, Facebook + Servicek, Gmail, Google Search, Galaxy Essential Widget, Samsung Print Plugin, Play Movies, Play Music, Play Games, Hangouts, Maps, S Memo, Google Photos, S Email, Samsung Internet, Briefing, S Voice + Servicek + minden nyelvi csomag, Skype, My Interest, Samsung Link Sharing, Samsung TTS, User Manual, S Weather.

Ezek nyugodt szívvel kihajíthatók.
--
"Sose a gép a hülye."

A nightly-kba bekerül általában az aktuális security patch. Ha nem akarom minden hóbapban 0ról újra húzni a telót, van OTA frissités?

Másképp megfogalmazva, hogy frissíted a LineageOS-es telód?