Kalandozások CyanogenMod Nightly földjén #2

Címkék

Majdnem egy hete használok folyamatosan CyanogenMod Nightly build-eket a OnePlus One telefonomon. Arra voltam kíváncsi, hogy mennyire alkalmas mindennapos használatra. Itt vannak a legfrissebb tapasztalatok!

Az elmúlt napokban három nightly build-et telepítettem. A telepítések problémamentesen zajlottak. Immár a TWRP recovery nem cserélődik le (első alkalommal nem tudom miért cserélődött le):

cm-12.1-20150820-NIGHTLY
TWRP recovery a mai (cm-12.1-20150820-NIGHTLY) nightly telepítése közben

cm-12.1-20150820-NIGHTLY
Pár perc alatt települt, már a legfrissebb rendszer fut (a tegnapelőtti és a tegnapi build-eket kihagytam)

cm-12.1-20150820-NIGHTLY
A mai changelog

cm-12.1-20150820-NIGHTLY
Az eredmény

Az elmúlt öt nap során semmilyen szokatlan dologgal nem találkoztam. A napi használatban levő alkalmazások, funkciók kivétel nélkül működtek.

A terv most az, hogy 1-2 hetente hétvégén (vagy komolyabb hiba / biztonsági javítás esetén azonnal) váltok a legfrissebb nightly build-re. Továbbra is arra vagyok kíváncsi, hogy mennyire életképes elképzelés nightly-t futtatni mindennapos használatra.

Folyt. köv.

Hozzászólások

Minden nap feltelepítem a legújabb nightly build-et (1+1 tulajdonos vagyok). Tökéletesen működik...

Szamolva atlagosan 2000 ujrairasi ciklust (nem tudom pontosan mennyit birhatnak ezek, ennyit talan igen), hamarabb csereled le a telefont, mint ahogy tonkremegy. En gyakorlatilag 1,5 eve nyuzom a Nexus 5-ot, 1-2 esettol eltekintve mindig felraktam a legfrissebb nightly-t. Egyelore semmit nem veszek rajta eszre. Neha elofordul kisebb bug, akkor repul vissza az elozo. Egyedul a 10-15 perces (alkalmazas optimalizacios) procedura a sok, foleg mikor munkaidoben jon ram a flash-elhetnek. :D

--
http://www.flickr.com/photos/mizyhun/

Eltűnnek. A CM telepítés után Google App-ok sem lesznek, hacsak fel nem tetted azt is a megfelelő .zip-ből. Ha feltetted, akkor a Google fiókba bejelentkezés után a Play app-ok visszatelepülnek és az adataik is megmaradnak. Ugyanígy a kontaktok, naptárbejegyzések és minden, amit a Google fiókba mentettél, megmarad.

A többit vissza kell tenni.

--
trey @ gépház

Nekem van egy régi samsung galaxy y még a 2.3-mas droiddal , azt lecseréltem cm 11-re , kicsit lassú lett , amilyen ilyen régi hardveren nem meglepő , de amúgy tökéletes.

Siderlint: És a galaxy y-t nem érintette az a CM11 hiba, hogy sok-sok másodpercet késleltetett a kicsöngés és a képernyő feloldása között? Galaxy Mini küszködött vele jó egy éve, amikor próbáltam, de azóta nem néztem utána. Amúgy meglepően jól ment a vason a CM... csak így használhatatlan volt.

A CM12.1 nightly developer options-ben szerepel, hogy frissitse-e a recovery-t.
Regebben ez default on volt, nem tudom most mi a helyzet.

De jó, hogy ilyen dolgokra van időd...nálam a gyári ROMok futogatnak a telefonjaimon hónapokig....

azt, hogy naponta? azt én ugyan nem :)
amúgy sok interakciót sem kíván, ha csupán azt számolom, akkor kb 5 másodperc (3 klikkelés, azaz koppintás), ha a bruttó időt nézem, akkor egy update 5 perc.

a gépe(i)d frissítése több időt vesz igénybe, azt se feledjük, hogy egy okostelefon is egy számítógép, nem árt karbantartani :)

te mondtad, hogy pár perc, fél óra, a topic meg nightly buildek. Egyébként viszonylag huzamosabb ideig használtam nightly cyant, mert az lg 2xen muszáj volt -- a gyári rom egy bűzölgő szarkupac, ellenben az nvidia driverek miatt muszáj volt rendszeresen nézni, hogy hátha múlnak a glitchek -- és azért nem volt az a teljesen nyugis dolog.

Egyszerűen arra reagáltam, hogy ha napi szinten emiatt fél órát el kell baszni, az sok. (Igen, a gépemen is szoktam nyomi a jólvan, majd restartolok gombot, mert a fasznak sem hiányzik egy reboot a munkamenet elvesztésével)

Rendszeres lehet az, ha minden hétvégén feltolod mondjuk.

"hogy max kb fél óra."

A cikkben levő képeket nézd meg. A TWRP alatt 9:48-kor indult a frissítés a legfrissebb nightly-re. 10:04-kor már az új rendszer futott. Ez 16 perc. De itt nem azonnal csináltam a képernyőképet a friss rendszerről. Legközelebb lemérem, hogy mennyi a frissítés. Szerintem 10 perc alatti. OK, az én telefonom elég gyors telefon.

A fél óra inkább a gyári rendszerről a CM nightly-re átállás a boot lock feloldással stb.

Illetve megoldás, hogy nem a teljes nightly-t frissíted, csak az előző óta érkezett különbséget. Erre ott a Cyandelta Updater. Így nem kell 200 MB-okat letölteni és a frissítés sem olyan hosszú.

--
trey @ gépház

A gáz az, amikor a frissítés után a telefonod használhatatlan állapotba kerül, és kénytelen vagy ahhoz a 10 perchez egy extra másfél órát hozzácsapni, ami a rendszered újrahúzásával, és az újra belakásával telik.

Ritka mint a fehér holló, de nem példa nélküli, hogy a frissítés elront valamit, én is jártam már így. Egy ideig jól elvoltam a nightly verziók frissítgetésével, aztán voltak problémák, egyszerűbb volt a megbízhatóbb snapshotokkal foglalkozni csak.

Nem játszott. Egyrészt nem volt sose annyi szabad hely a telefonomon, hogy legyen hova backupolni, másrészt meg nem is igazán volt eszemben frissítésekkor. Őszintén szólva tisztább megoldásnak tűnt egyszerűen nem frissíteni instabil verziókra, mert valójában azt leszámítva, hogy esetleg 1-2 héttel korábban látok valami új feature-t, nem igazán látom értelmét.

"mert valójában azt leszámítva, hogy esetleg 1-2 héttel korábban látok valami új feature-t, nem igazán látom értelmét."

A feature-ök nem is, de a biztonsági frissítések.... A Stagefright már rég javítva van a CM nightly-kben, illetve más sebezhetőségek is. Nem is tudok nagyon olyan készüléket, amelyikben az összes Stagefright vuln. javítva lenne.

--
trey @ gépház

TWRP alatt hogyan készíthető Screenshot?

Ha a napi frissítésre rászánod magad, akkor javaslom az ismerkedést a http://www.cyandelta.com/ progival.
Ez csak az eltéréseket frissíti a jelenlegi verziód és az aktuális között, megúszol egy csomó időt.

Az előző cikkben írtam, hogy ismerem, de egyelőre nem használom. Bevallom, ennek főleg az az oka, hogy a program alján ott díszeleg egy reklámcsík. Valahogy elment a kedvem tőle. Ha pár száz forintért azt onnan el lehet tüntetni, akkor ránézek (eddig még nem jutottam el).

--
trey @ gépház

A tegnapi nightly build 2x újra indította a telefont... Remélem a mai frissíti azt a hibát.