NextCloud 13

 ( trey | 2018. február 7., szerda - 14:39 )

Megjelent a NextCloud 13-as verziója.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Használja valaki élesben? Tapasztalatok mondjuk Google Drive-hoz képest használhatóságban? Mennyire zabálja az erőforrásokat (a PHP-tól kicsit fázom file sync backendnek).

Jelen. :) Teljesen , szerettem volna megszabadulni a GDrive-tól, sikerült is, teljesen testreszabható, kényelmes, tegnap frissítettem is, nagyon jók az első benyomások. Ha érdekel, ajánlom kipróbálásra, nagyon jól paraméterezhető megoldás.
Egyelőre titkosítás nélkül használom (az új verzióba bekerült az E2E), de az erőforrásigénye pár felhasználónál gyakorlatilag fel sem tűnik.

+1 Kb 1 éve hasznalom miutan kifutottam a dropboxbol. Teljesen hibátlan.

+1
Kb 1 eve hasznalom en is Google Drive helyett, valamint november ota mar a kontaktjaimat, kalendar esemenyeket es a jegyzeteimet is ezen keresztul szinkronizalom. Igaz, hogy csak egyetlen felhasznalo van, es egy eleg eros vas van alatta, ami nincs tulterhelve mas szolgaltatasokkal, igy nem tudom, hogy tobb felhasznalo eseten szukosebb eroforasokkal milyen teljesitmenyt nyujt. Viszont azt tudom, hogy ezido alatt mindvegig stabil es megbizhato volt.


Sic Transit Gloria Mundi

Én már több éve használom, és jól működik. A desktop kliens fájlszinkronizációja az pocsék, mivel webdav alapú. Ezen majd lehet javítani fognak, vagy már lehet javítottak is a 13-as verzióban, de még nem próbáltam.
Céges környezetben kb 50 felhasználóval használom, LibreOffice Online integrációlva, most 300 GB adat van benne.
Az otthoni adataimat is egy nextcloud-ba mentem, ott 1 TB adatot tart szinkronban, de csak 3 felhasználó van rajta és főleg képeket tart szinkronban (lényegében backup).
Az aktívan használt fájljaimat SeaFile-ban tárolom, mivel annak nagyon jó a szinkronizációs kliense. Idővel valószínű kivezetem a nextcloud-ot és csak seafile-t használok, de ez attól is függ, hova fejlődik a nextcloud.

A Seafile-ban engem zavar, hogy az új kliensük nem open-source, és pont azért váltanék zárt kódú megoldásról, hogy ne legyen zárt. :)

Erről én nem tudtam. A kliens mellett azt írja, hogy gpl2 a kódja, de nincs link a kódjára, tehát lehet régi az infó a wiki oldalukon.
Ha tényleg zárt lett a kliens, akkor én sem örülök a dolognak, de elég sok esetben elég nehéz lenne nextcloud-ot használni.
Pont tegnap migráltam át nextcloud/samba-ról seafile-ra egy egyesületet és 1 TB adatot és kb 200000 fájlt felszinkronizált a desktop kliense, pár óra alatt, amit a nextcloud nem hiszem, hogy 1-2 héten belül megoldott volna.
Ezen túl óriási előny a seadrive is, ami teljesen ki tudja váltani a samba-t.

A régi syncelős kliens GPL, a Drive kliensük (FUSE alapú), ahol nem kell mindent letölteni, az a nem GPL.

Up

Hm, nem is próbáltam még ezt, jó cuccnak tűnik, sztem ma ki is próbálom. :)

...hm, de jó is lenne, ha unix jogosultságokat is kezelné. :(

engem elsősorban az érdekelene, ki milyen környezetben használja, mennyire elégedett azzal, milyen tapasztalatai vannak, avagy mit javasol. jómagam egy ilyen környezetben tolom:

FreeNAS 11.1-U1
Apache/2.4.29
PHP 7.1.14
MariaDB 10.2.10

ebben a felállásban nekem a Redis a gond, a php71-redis 5.6-os php-vel kompatibilis csak, sajátot fordítani pedig nem sikerült eddig. (valószínűleg én bénázok, de a make test elszáll "PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/root/redis-3.1.6/modules/redis.so' - /root/redis-3.1.6/modules/redis.so: Undefined symbol "php_session_create_id" in Unknown on line 0" üzenettel...)

a 13-as Nextcloud a hírek szerint már kompatibilis a 7.2-es php-val. próbálta valaki? ha igen, igaz a hír? esetleg Redis kompatibilitással van tapasztalat? php 7.1 -> 7.2 upgrade mennyire fájdalmas FreeBSD (FreeNAS) alatt? függőségi problémák előjöhetnek? (pl. 11.0-s FreeNAS alatt nem ment a 10.2 MariaDB.)

kösz ha tud valaki okosat.

Nálam otthon a NAS-on fut, ami elég szerény hardwer szempontból:
http://zyxel.nas-central.org/wiki/Category:NSA-325

Nem a gyári OS, hanem Arch linux van rajta, amint többek között nextcloud is fut, MariaDB backenddel. 3-4 gép (~6-8 account) szinkronizál rá. Egyéb fícsöröket nem használok belőle.

Így ezen a vason éppen elmegy. Szűk keresztmetszet (még) nem a hardver, hanem a webdav-os szinkronizáció.

pont a php7.2 miatt van most standby-ban a szoftver (Nexcloud 12), emiatt vártam már a 13-as kiadást, mert ebben ígérték a 7.2 php-t. De még nem próbáltam.

Seafile várhatóan jobb lenne helyette több szempontból is, de azt meg magamnak kellene fordítani, amire (+ a migrációra) még nem szátam el magam.

--
zrubi.hu

Nas4Free. Nem az OneButtonInstaller, hanem jail-be telepitve. Az OBI verzio nagyon lassu volt.

phpredis-t forditottam kezzel.

Tud valaki értelmes megoldást arra, hogy headless linux gépen lévő könyvtárakat daemon-nal vagy cron-ból cli parancsot futtatva szinkronizálni lehessen egy nextcloud-os tárral? Régi owncloud-os kliensben van egy cli kliens, de fel kell hozzá tenni a teljes grafikus klienst minden sz.rral:-(. Köszönöm.

lehet, hogy félreértem a kérdést, de rsync.

félreérted.

A kérdezőnek:
igen a sajnos kliense nincs különszedve CLI és GUI csomagokra, hanem egyben feltesz mindent magával rántva a QT-től kezdve minden egyén GUI vackot.

--
zrubi.hu

Én owncloudot használok (még), az az elődje a Nextcloudnak, nem tudom az owncloudos idő óta mennyit fejlődött, de az owncloud is perfektül évek óta kiszolgálja az igényeimet, fájlok szinkronizálása, kontaktok kezelése a feladata.

Tényleg androidra tudtok valami appot, ami egyből owncloud/nextcloud-szerverre szinkronizálná a kontaktokat és ingyenes? Jelenleg easy-DAV for owncloudot használok, de eléggé abadonwarenek tűnik a cucc, mást meg nem tudtam beállítani, hogy működjön is.

Mobilon a Nextcloud-kliense szó nélkül csatlakozik az owncloud-szerverre is, szóval az alapvető szinkronizációs megoldáson valszeg egy ideje nem változtattak, vagy csak príma a visszafelé kompatibilitás.

En DAVdroid-ot hasznalok a kontaktok es a naptar esemenyek szinkronizalasara.


Sic Transit Gloria Mundi

Davdroid.
Névjegy, naptár, feladat működik vele.
Látom lemaradtam :)

Davdroid, ahog írták a többiek is. Google store-ban fizetős, de f-droid-ról ingyen letöltheted és önkéntesen támogathatod.

Amint hazaertem, frissitek

A Talk-ot és a LibreOffice integrációt próbálta már valaki? Esetleg megosztaná, akinek van ezekkel tapasztalata? Köszönöm!

A LibreOffice integráció egyszerűen kipróbálható, a https://www.collaboraoffice.com/collabora-online/ oldalon lehet hozzáférést kérni a demo szerverhez, illetve a The Document Foundation-től is lehet kérni LDAP accountot a https://user.documentfoundation.org oldalon, és utána a legfrissebb fejlesztői verzió tesztelhető a https://8de8bb4a-e089-44e4-9fc5-bc97b4c3eb89.pub.cloud.scaleway.com/nextcloud/ oldalon.

offtopik:

vajon egy sima login oldalnal miert kell behuzni a vilagmindenseget is?
Mondjuk videoplayer.js, previewplugin.js, stb, stb.

Pont a login oldalnal kellene az attack surface-t a minimumra csokkenteni, es nem 40 fele .js libet a nyakara huzni.

Ez csak ugy eszembejutott:) A "nonce" attributum egy pozitivum viszont.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez nagyon jó! Eddig nem is hallottam róla, de most feltettem, működik. Egy ilyenre volt szükségem már rég óta. Ha nem lesz vele gond, akkor marad. Köszönöm az infót!

Ebben a nagy frissitesi lazban frissitettem az android klienseket, es most teljesen lehalt a fotok auto feltoltese.

2-esrol frissitettem en is 3-as Android kliensre. Kar volt, az ota be sem tudok lepni telotol... :/

Nos, a hétvégén teszteltem, kipróbáltam több szerveren, több php verzióval, opcache és minden létező gyorsításra való anyámtyúkjával.
Eredmény: pusztulatosan lassú.

Szörnyű, komolyan mondom. Azt még elfogadtam volna, hogy oké, 200G-nyi tartalom felmásolása eltart egy ideig, de az tarthatatlan, hogy egy hp microserveren a load-ot felvágja 5-re, a proci 100% és a ram is hízik rettenetesen. Egy egy fájlt bemásolni oké, másokkal kollaborálni oké - de az nem, hogy egy gigás vonalon csak kb 5 Mbit-tel tudok rá feltölteni.

Maradok az sftp-nél.

A szűk keresztmetszet:
- szinkronizáció webdav-on keresztül történik,
- a fájlokat egyesével másolgatja, előtte/utána local/remote verzióval összehasonlítva
- szerveren verziókövetés is van.

Ezek miatt sok fájl szinkronizációja gyakorlatilag megöli. Ha van türelmed kivárni hogy végezzen az eslő sync-kel, akkor onantól - ha már csak néhány állományt kell egyszerre szinkronizálni - akár használható is lehet. :)

--
zrubi.hu

Én azt láttam, hogy rengeteg - általad is most említett - hasznos fícsörrel rendelkezik amire viszont nekem nincs szükségem. Jó lett volna egy olyan megoldás ami unix usereket kezelve weben is elérhetővé teszi a fájlkezelést (biztosan van is ilyen), ez viszont nem az.
Szóval csak gondoltam leírom, hogy ha valaki nincs képben akkor tudja miről van szó, hogy ne járjon úgy, mint én. :)

A seafile pont ezt oldja meg, én is főleg ez a lassúság miatt álltam át több helyen seafile-ra.