"Adatvédelmi újdonságokkal jelentkezik a Windows 10"

A Windows 10 Alkotói frissítés adatvédelmi megoldása három újdonságot is hoz, feleannyi felhasználói adatot gyűjt, ráadásul az új beállítási lehetőségekkel pontosabban meghatározható, hogy milyen felhasználói információkat, és azokat milyen céllal gyűjtsön az operációs rendszer.

A közelmúltban adtunk hírt arról, hogy április 11-én különleges funkciókkal és szolgáltatásokkal érkezik a Windows 10 Alkotói frissítés. A felhasználók ennek köszönhetően minden eddiginél jobban kibontakoztathatják kreativitásukat, miközben az adataik védelméről is gondoskodhatnak. A most frissülő adatvédelmi beállítások abban segítenek, hogy könnyebben tájékozódjon adatai védelméről a Windows 10 használata során.

A újdonságokról – képernyőképekkel együtt - Terry Myerson, a Windows és Eszközök Csoport (WDG) ügyvezető alelnöke és Marisa Rogers a WDG adatvédelmi tisztviselője magyar blogbejegyzésében olvashat bővebben a Microsoft Magyarország News Center oldalán.

Hozzászólások

WTF: "A most frissülő adatvédelmi beállítások abban segítenek, hogy könnyebben tájékozódjon adatai védelméről a Windows 10 használata során."

--
robyboy

A legjobb, hogy az összes rólad gyűjtött adatot bárkinek eladják, aki eleget fizet érte:

We share some data collected in connection with the Program with third parties. For example, we may share data about the performance of a particular hardware or software component on your device with the manufacturer of that component to enable them to improve how their component works with Microsoft products and services.

Továbbá:

We may also access, disclose and preserve information about you when we have a good faith belief that doing so is necessary to [...] operate and maintain the security of our products and services [...].

A linkelt változat még a két évvel ezelőtti „adatvédelmi” szabályzatukból van (nem találtam frissebbet egy gyors Google után), de nem hiszem, hogy bármit is javult volna a helyet azóta.

--
Pillars of Eternity

Ért ha mondjuk fos a VGA driver és lassabb bizonyos esetekben, vagy a randomcég víruskergető géplassítója indokolatlan módon lassítja a rendszert vagy összeakad valamivel, akkor hogy a jó büdös kurva életbe kommunikálod és oldod meg, ha nem adod át a teljesítményadatokat, méréseket, amikből rá lehetne jönni, hogy mi a gond?

Ne legyetek már retardáltak, jogilag az, hogy átadsz egy mérés eredményt - még ha kigyomlálsz is belőle minden személyes adatot - az pontosan ezt jelenti.

De ugyanígy: Nem kevés itt az üzemeltető vagy erp/webshop fejlesztő aki 3rd partyként fér hozzá nagyon nem kevés személyes adathoz, mint lakcím, számlák, rendelések, stb. És ezek ténylegesen személyes adatok, nem performance mérések. Érdekes módon ezen sosem megy a picsogás, hogy jaj, ahhoz miért férnek hozzá. És a webshopokon vagy fennvan vagy nem. (Kellene, hogy fenn legyen, de...) Helyi bolti számlázóprogramnál elég ritka, hogy kiraknák bárhova is, hogy a személyes adatokat a Helyibolt Kft.-n kívül a Phpistuka Bt. is kezeli, még ha te nem is vagy vele szerződésben.

Na ez a kurva álságos.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"...Érdekes módon ezen sosem megy a picsogás..."

Ó dehogynem! Csakhát most itt ez volt a téma, s talán még senki sem akarta szétoffolni. Én sem fogom. Csak annyit jeleznék, hogy nekem nem csak a Microsoft-os adatgyűjtéssel van bajom, hanem úgy általában mindegyikkel, kezdve pl. mondjuk a "küldd be a kódot SMS-ben és nyersz egy...". Nem hiszem egyrészt pl. hogy bárki is nyerne mondjuk minden esetben, meg abban sem hiszek, hogy egy szépen animált tolókapcsoló mögött van értelmes programkód. Lehet az is, hogy ez csak egy szépen leprogramozott vizuális nyugigumi, hogy hidd azt, mintha minden rendben lenne.

Egyszer tartottam egy takarítást a neten, törötem minden felesleges regisztrációt, stb... aztán rájöttem, hogy ha törlöm is őket, bizonyosan rengeteg adat nem is törlődik, csak kizárom magam az elérésükből.

Arra is kíváncsi lennék, hogy hány mondjuk Petabyte kvázi olyan adat van Storage-okon, akiknek a gazdája már nem is él.

--
robyboy

Én megtehetném, hogy hozzáférjek rengeteg személyes adathoz, mert a feldolgozó rendszerhez hozzáférek, és lenne lehetőségem az adathoz is, viszont tisztázták velem, hogy nincs hozzá jogköröm, és ha ilyen történne, akkor egyrészt az okát meg kell fogalmazzam, másrészt vonatkozik rám a vonatkozó akármi.
Bár ez kivitelezhetetlen, de egyre inkább a garázscégeknél is próbálkoznak az adatvédelem, legalább látszólagos betartásával.
És nem mellesleg, szerintem óriási a különbség egy olyan léptékű, és mélységű adatgyűjtés, mint amit a Microsoft tehetne meg, mint egy random magyar kkv weboldala által beszerzett információ között.

Értem, szóval szerinted problematikusabb az anonimizált diagnosztikai adatok tömeges gyűjtése, mint az, hogy a KKV-knál a közvetlen hozzád kapcsolható személyes adatok védelme a béka segge alatt van. Köszönjük.

Erre egyébként van egy nagyon szép xkcd is: https://xkcd.com/1200/

Ugyanez a kategória.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hat, azert megnezve, hogy miket gyujt a Microsoft nem teljesen tunnek azok az adatok anonimnak.
Es itt szerintem meg mindig az a baj, hogy nem lehet teljesen kikapcsolni. El tudom doneteni, hogy meg akarom-e adni Random Pistike Kft -nek az adataimat. Ha Windowst kell hasznalnom nem tudom eldonteni, hogy szeretnek-e az adataimat a Microsofttal megosztani. (Plusz Random Pistike Kft valoszinuleg nincsen kvazi monopolhelyzetben a sajat teruleten.)

--
http://blog.htmm.hu/

A Microsoft nem kér szerintem számlázási és szállítási adatokat egy diagnosztikai metrikához. Random Pistike Kft.-nek viszont tárolási kötelezettséget ír elő a NAV 5 évig.

Egy alaplap serial meg a leszarom kategória. Meg mondjuk logikusan nézve: Hogyan állapítod meg, hogy mondjuk a rendszer teljesítménye azért romlott vagy javult mert kicseréltek egy hardvert a gépben? Sima hardvernév nem elég, mert mi van, ha hibás hardvert cseréltél egy jóra és amiatt fagyott addig a gép?

Néha picit el lehetne gondolkozni azon is, hogy miért lehet szükség az adott adatra.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Viszont a tarolt adatok kore is mas. Random Pistike Kft -nek csak az az adat van, amit en megadok, semmi mas. Rendeles utan nem fog megvaltozni a szabalyzat, hogy mivel egyszer 1 eve rendeltem Elektromos Csellentyucsket ezert ok most a labmeretemet is tudni akarjak.
A Microsoft eddig gondosan titkolta, hogy milyen adatokat gyujt es azokat pontosan hogyan hasznalja.
A diagnosztikai adatgyujtessel semmi problemam nincs. Ha opcionalis (es akar lehet alapbol bekapcsolva, lasd pl a Mozilla megoldasat) es lathatom, hogy pontosan mit kuld el.
Az adatok diagnosztikai celu felhasznalasaval sincsen semmi gond. Viszont a tul szeles koru adatgyujtessel olyan adatok birtokaba jutnak, amibol nem csak arra lehet kovetkeztetni, hogy miert lassu az Explorer, hanem minden masra korulbelul, csak akarni kell.

Plusz, ha fizetek egy termekert, akkor hadd dontsem mar el, hogy tesztelni szeretnem-e (telemetria bekapcsolva) vagy hasznalni (kikapcsolva).

--
http://blog.htmm.hu/

Ezt irtam:

> A diagnosztikai adatgyujtessel semmi problemam nincs. Ha opcionalis (es akar lehet alapbol bekapcsolva ...

Azert ezt meg lehetne ertelmesen is oldani. Peldaul alapbol kikapcsolva, de ha valami lefagy / osszedol akkor feljon egy ablak es felajanlja, hogy bekapcsolja a telemetriat es ha meg egyszer elofordul akkor lesz rola info.
Ha a MS-nek tenyleg csak a hibajavitasokhoz kell az adat, akkor ennek nem szabadna, hogy fajjon nekik. Es mindenki boldog lenne.

--
http://blog.htmm.hu/

Jó, ez kb. a Windows XP szint.

Ha nem mérsz folyamatosan performance adatokat, pl. mennyi idő alatt indult el X program, mennyi ideig nem válaszolt Y, mit csinált közben a rendszer, milyen FPS-sel fut milyen konfigon Z játék, stb. akkor honnan tudod, hogy mit kell javítani? Nem csak crash van, amit fixálni kell.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem, de normalis mukodes kozben akkor sem kell telemetria egy produktivan hasznalt rendszeren. Ha pedig rendellenes mukodes van, akkor kezzel be lehet kapcsolni es bizni a MS-ban, hogy csinalnak is valamit az adatok alapjan.
Nem ertem, hogy a jol mukodo rendszerek altal tomegesen kuldott adatok hogy segitik a hibasan mukodok javitasat (Igen, tudom, baseline, de azt nem hiszem, hogy muszaj a teljes telepitett bazis 90%-arol gyujteni)

--
http://blog.htmm.hu/

Felvetettem, hogy legyen kikapcsolhato, de alapbol bekapcsolva erkezzen. Akkor az atlag user nem bajlodik ezzel, en meg ki tudom kapcsolni es mindenki boldog.

De ugye nem azt akarod mondani, hogy azert mert az atlag user hulye azert a hozzaertobbeknek se legyen egy opcio a kikapcsolasra?

--
http://blog.htmm.hu/

LOL

Minden marketingesnek alapvető felvételi követelmény a vastag arcbőr, a gerinc hiánya, a szemellenző, és a rezzenéstelen arccal hazudás képessége. De ezt a mikroszoftnál tényleg kimaxolják.

Ebben legalább tényleg jók - hiszen ez még csak nem is fizetett hirdetés ;)

--
zrubi.hu

Elolvasva a tanulság röviden: Továbbra is gyűjtünk, csak most már több a kapcsoló és a végén megnyomhatod az OK gombot.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Több a kapcsoló, de azokat telepítéskor továbbra is csak úgy lehet elérni hogy a jobb alsó sarokban egy alig látható miniatűr, jelentéktelennek látszó ikonra kell kattintani. Na és természetesen a sok kapcsoló csak arra jó hogy többet kelljen kattintani, mert az összes alapértelmezés pont az ellenkezője annak, mint amit egy tetszőleges nem teljesen idióta felhasználó kívánatosnak találna. Nem is értem minek annyi kapcsoló? Aki az első 4-et átállítja az garantáltan az összes többit is át fogja.

"feleannyi felhasználói adatot gyűjt"

Ez mekkora poen! Mintha eddig muszaj lett volna ketszer annyit gyujteni, csak valami furmanyos trukkel, megfeszitett mernokorak szazaival sikerult volna lefaragni. :D

Elirigyelték a fésztől meg a g-től az adatgyűjtős bizniszt. Aztán gondolták, hogy nem kispályázva szállnak be mindenféle körmönfont webes trükkökkel, hanem beteszik az oprendszerbe, hogy küldjön el mindent, oszt csá :-).

A meglévő tapasztalatok alapján rájöttek, hogy mi az amiért nem fizetnek a vevők, és azokat most kikapcsolhatóvá tették. Pl: proci hőmérsékleti adatok, diszk rezgési adatok, stb. A meglátogatott weboldalak, a jelszavak és a dokumentumok maradnak :-).

"A Microsoft láthatóan nagyon odafigyelt, hogy személyes adatot ne gyűjtsön, az egyes eszközöket névtelen (de ahogy fentebb láttuk, egyedi) azonosítók alapján vizsgálja. Ugyanígy az "alap" adatgyűjtésnek nem része semmilyen felhasználói adat, tehát például szöveges vagy képi adatok nem jutnak fel a szolgáltatásba."

Én meg hóvirág, persze.

Azt mondjuk nem értem (és nem tudom), hogy ez hogy nem ütközik valamilyen - legalább EU-s - adatvédelmi törvénybe? Hogy nem piszkálta ezt még meg legalább egy - pénz éhesebb - politikus csapat?
Alapvetően nem zavar ez az adatgyűjtés, mert nincsenek olyan adataim amik olyan szuper érzékenyek lennének, de az igen, hogy minden egyes elinduláskor oly' bőszen tekeri a vinyómat a Telemetria, hogy öröm nézni. Legalább egy héten csak egyszer túrná át azt a pár gigát, de nem. (Nem, nincs ssd-m, egyelőre csak az M$ kedvéért nem veszek egy túlárazott, ám de pici tárhelyű ketyerét ;)

Az miért zavar, hogy a Microsoft tudja, hogy a te rendszer miért lassú vagy melyik hardver/driver/szoftver együtt állása miatt fossa össze magát? Már az is baj, hogy az MS meg akarja oldani ezeket?

Ne gyertek azzal, hogy küldjenek bugreportot, az emberek 90%-a arra is képtelen, hogy egy hibaüzenetet elolvasson nem, hogy még azzal is tisztában legyen, hogy milyennek kellene lennie milyen körülmények között a rendszer teljesítmények.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Csak két apróság pl.:
- Ha veszel egy mosógépet, te szeretnéd, hogy a gyár ott nézegesse, hogyan használod, mondván, hogy ezzel segíted a fejlesztést? Ha elromlik, majd kihívod a szerelőt, és akkor majd megnézik.
- Maga a telemetria okozza azt, hogy lassú lesz ez a szar.

"te szeretnéd, hogy a gyár ott nézegesse"

Én igen. Ezért hívom ki minden évben a kazánosokat karbantartani, meg megnézetni, hogy minden OK-e?
Ha a felügyeletet telemetriával csinálnák és egyszer csak szólnának, hogy döglődik egy szivattyú, jöhetnek-e cserélni, még jobban örülnék.

Azt is jó néven vettem, hogy elvittem a kocsit a szervízbe átnézetni és szóltak, hogy a használati minta alapján dobott egy figyelmeztetést a rendszer, hogy túl rövid távokon volt használva az elmúlt 30 napban és nincs ideje a generátornak tölteni.
Ha ez telemetriával menne, még jobban örülnék.

Üdv,
Marci

És annak is, ha a telemetriával együtt küldött GPS adatok alapján azt is tudnák mikor merre jártál? és kivel találkoztál? és mennyi ideig parkolt együtt az autótok? a melyik motel mellett? ;)

És ha mindezen adatokat - bárkinek akinek jónak látják - el is adnák???

Mert ez itt a baj, nem maga a telemetria.

--
zrubi.hu

"Finally, we will access, transfer, disclose, and preserve personal data, including your content (such as the content of your emails in Outlook.com, or files in private folders on OneDrive), when we have a good faith belief that doing so is necessary to."

Azt hogy ők mikor és miért érzik szükségét ennek, majd az ügyvédhadseregük kimagyarázza.

De érdemes az irányt is figyelni:
https://privacy.microsoft.com/en-us/Updates

Már ha elhiszed amit oda írnak.
Ha nem akkor archive.org ;)

--
zrubi.hu

Ez ugyanaz a hadsereg a Microsoftnál, aki az USA kormányzatát beperelte és a pert megnyerte, egy az USA területén kívüli adatközponttal kapcsolatos házkutatási paranccsal kapcsolatos ügyben? https://techcrunch.com/2016/07/14/microsoft-wins-second-circuit-warrant/

Néha úgy tűnik nekem, hogy a Microsoft kapcsán egyoldalúan, azon belül is elég elfogultan nézed a dolgokat.

Üdv,
Marci

Gondolom ugyan az ;) De ettől még kizárólag az ő saját érdekeit védik, nem az enyémet.

És persze hogy elfogult vagyok, nekem nem fizetnek ;)
Csak egy ügyfél vagyok, aki nem saját elhatározása és preferenciája miatt lett ügyfél.

De az adatkezelési politikájuk - és vele együtt a problémák is - minden nagyobb mennyiségű adattal rendelkező profitorientált céget is érint. Pl: Google, Facebook, Yahoo, stb. De arra nincs időm, hogy mindegyik jogi busshitből ide szemezgessek. Ráadásul ez a téma most épp csak a microsoftról szól ;)

--
zrubi.hu

"És ha mindezen adatokat - bárkinek akinek jónak látják - el is adnák???"

Javíts ki, ha tévedek, de a share az megosztást jelent és nem eladást. Idéznék szotsaki által idézett MS-es megjegyzésből:

"We share some data collected in connection with the Program with third parties. For example, we may share data about the performance of a particular hardware or software component on your device with the manufacturer of that component to enable them to improve how their component works with Microsoft products and services. "

Nem látok itt sehol sell-t.

" együtt küldött GPS adatok alapján azt is tudnák mikor merre jártál"

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/csuszos-lejto

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ezesetben semmi különbség a "sahre" és a "sell" között. Engem nem érdekel hogy pénzért, vagy zsák krumpliért, vagy "csak mert csak" osztják meg az adataimat mással.

MEGOSZTJÁK.

Azt meg hogy pontosan mi van a "csomagban" eddig ügyesen tiktolták. Most meg igyekeznek kimagyarázni.

Kimagyarázniuk kell, mert a kamera "képének minőségét", a GSP "pontosságát", a mikrofonom "érzékenységét" is bele lehet érteni a telemetriába.

szerintem.

--
zrubi.hu

Én nem bánom mit akar gyűjteni a w10, felőlem akár a cerkám méretét is megkérdezheti.
Ha ÉN döntöm el, hogy megadok e bármit! Amint teljesen OFF-ra lehet ezt kapcsolni van miről beszélni!
Plusz mondjuk elvárom, hogy ha én fizetek az OS-ért, akkor ez az on6off kapcsoló benne legyen! Mert itt arról sincsen szó, hogy majd az kvázi az adataimmal fizetek. (pl: android)
Egyszóval nekem édes mindegy mit mondanak/nem mondanak/gyűjt rólam, de ÉN akarom ezt eldönteni. Főleg, hogy
én fizetek. Szóval köszi, de kihagyom a w10-et :)
Majd ha minimum kikapcsolhatom teljesen és nem kotnyeleskedik bele a szoftvereimbe is, akkor esetleg megfontolom. Addig nem!

-42-

Az, hogy évente egyszer kihívod, az nem ugyanaz, mintha éjjel-nappal monitoroznák, hogy hány fok van a lakásodban, mennyi a külső hőmérséklet, mennyit és milyen teljesítményen megy az gázégő. Amúgy ezeket gyűjtheti, ha akarja felőlem. A saját memóriájába. Aztán, ha kihívom a szervízt, akkor nyugodtan belenézhet. De én még annak is örülnék, ha én magam is megnézhetném ugyanezt.
Ezek a modern autók is olyan balfaszul vannak megcsinálva, hogy gyűjti a sok adatot, de a user nehogy már meg tudja nézni őket, majd a szervíz. Régen volt egy voltmérő a műszerfalon, és láttad, hogy mennyire van töltve az aksi. Most a szervíz szól. Ez ám a fejlődés.
Ugyanígy a Windows is csinálhatná: engedélyezed, hogy összegyűjtse az adatokat. De úgy, hogy saját magad is átnézhesd. És ha beleegyzel, elküldheted az MS-nek, ők meg megköszönik, és küldenek érte egy nyalókát.

Az emberek 90%-a lehet, hogy segghülye, de attól még nem kéne, hogy ez legyen az alap. Kb. mint tévéműsorok, hogy megfeleljenek a tömegigénynek, ezért egyre igénytelenebb szart csinálnak. Autók, motorok ugyanez, vagy nézz meg mondjuk, hogy egy sportlétesítményben (pl. edzőterem) hogy viselkednek az emberek. A csicsás igénytelenségben, meg a 'te úgyis hülye vagy hozzá' hozzáállásban van a pénz, ezért most mindenki ezt csinálja, de ez nem lesz jó hosszútávon, az 100%.
Ugyanígy az egyre újabb Windowsok is (bár egyéb OS-ekhez is a GUI hasonló tendenciát mutat), az emojikkal meg a pörgő-forgó csempékkel, mintha hülyegyerekeknek készült volna. Erre most azt mondod, hogy ja, a userek 90%-a azt se tudja, hogy nem a monitorja van kikapcsolva, hanem nincs áram az utcában. De akkor miért ezekkel kell foglalkozni? Azokkal miért nem, akik tudják, vagy tudni akarják, mégis mi történik?

Frissítés kész. Első nekifutásra lassabb a rendszer, kb. ugyanúgy, mint az Anniversary Update után is. Majd egy szép napon nulláról kell újrahúzni, és gyorsabb lesz. Nem volt kedvem hozzá: adatmentés, visszatöltés, 2 napos program.

u.i.: azért csinálok egy kis karbantartást, talán segít picit.
u.i.2.: utálom a frissítéseket

--
robyboy

Van itt azért pár trükk. Pl. a Prefetch törlése, defrag (nem SSD természetesen) mondjuk a defraggler-rel (die hard, előtte törölni minden felesleget, pl. korábbi windows verzió), ja és mire mindez megvan, egyszer le kell állítani a rendszert, hogy a félhibernálásos -gyors- indulás újra működjön. Így már egész elviselhető.
Nem én használom, én csak gyagyázom ezt a rendszert.

--
robyboy

u.i.: egyelőre nem kúszott fel rá még semmi felesleged Candy Crush stb... meglátjuk

No, azóta már felraktam 0-ról is másik gépre, láss csodát, feltelepült 3 game magától, köztük a Candy is. Van Isten! Egyébként ez utóbb méretes lehet, mert sokáig települt... na, mindhárom le lett kapva azonnal. Remélem ezt is csekkolja a Microsoft a telemetriával, hogy meddig van fent egy gépen a Candy :)

--
robyboy

Az átlag userek 99%-ának eszébe se jut, hogy letörölje amit alapból fölrakott. Egyszerűen csak nem használja. De olyan is van amit használna, ha tudná hogy ott van. De nem tudja. A telemetriával nem lehet lemérni, hogy ki az aki gondolkodik, ezért a statisztikában majd az jön ki hogy jaj de népszerű ez a Candy, milyen sikeres volt a próbálkozás. Ezen felbuzdulva egy döntéshozó ember majd hoz egy döntést újabb bloatware-ról amit beletesznek a következő frissítésbe.

A telemetriának NEM CÉLJA a felhasználói élmény javítása. Ha néha mégis úgy tűnik, akkor az is csak a profit reményében történik. Ha a kettő (felhasználó érdeke és profitszerzési érdek) összeütközésbe kerül, akkor mindig az utóbbi győz. Ennek megfelelően, a Windows felhasználók kezéből kiveszik a döntéseket (mert ha ők dönthetnének bármiben is akkor kevesebb lenne a profit). Ezt egy nagyon széles (nem szakképzett) felhasználói réteg elfogadja. Nem csak azért mert nem szakképzett, hanem mert nem veszi a fáradságot hogy képezze magát. Ha valaki nem akarja hogy helyette gondolkozzanak és döntsenek, annak jobb választás ha azzal kezdi hogy Linuxot telepít. (Ha megteheti.)

Azt viszont látják, hogy hozzá se szagol. De egyébként nem húznék ennyire éles határt. Szüleim pl. mindent törölni akarnak folyton, akár tudják, hogy kell-e nekik, akár nem.

"A telemetriának NEM CÉLJA a felhasználói élmény javítása."

Ja, mert a jól, gyorsan működő rendszer (=jobb felhasználó élmény) végül is nem növeli a profitot. Valóban nem. Tényleg nem. Bravo...

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Amikor a farkasok adnak tippeket a birkáknak, hogyan lépjenek meg a ragadozók elől.

Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de akkor is. Tegnap estefelé céges Lumia 640-esem minden elöjel nélkül megszünt müködni.
Egy UEFI-s hibaüzenet fogadott a kijelzön, ami reboot-loopba csapott át. Az ismert recovery módszerek sem segítettek. Arra lennék igazából kíváncsi, hogy mi tette gajra a boot-ot. Kb. csak valami frissítés lehetett, mert a telón nem volt semmi extra, illetve éppen használva sem volt.

Lehet döntött a Microsoft, hogy kivonja a piacról a Lumiákat, és kiküldött rájuk egy önpusztító frissítést.

--
robyboy

Nem, mert hupuék már megindokolták, miért szükséges az erőltetett növekedés és a konzumerizmus.

Hiszen a több GDP több munkahely, meg több fizetés az embereknek és "a fa is lehullajtja a leveleit" (by Frankó Mérnök Úr).

Szerinted bárkinek eszébe jut ez, amikor elmegy izzót vásárolni?

És ha eszébe is jut, megveszi?

Nalátod.

Diagnosztikai szempontból nagyon fontos az MS-nek a külső/belső hálózati infó+ néhány adat a hálózati eszközökről.
Mobilnet esetén IMEI...
Csupa szükséges információ.

Device network info
Information about the device network configuration such as:

-Network system capabilities
-Local or Internet connectivity status
-Proxy, gateway, DHCP, DNS details and addresses
-Paid or free network
-Wireless driver is emulated or not
-Access point mode capable
-Access point manufacturer, model, and MAC address
-WDI Version
-Name of networking driver service
-Wi-Fi Direct details
-Wi-Fi device hardware ID and manufacturer
-Wi-Fi scan attempt counts and item counts
-Mac randomization is supported/enabled or not
-Number of spatial streams and channel frequencies supported
-Manual or Auto Connect enabled
-Time and result of each connection attempt
-Airplane mode status and attempts
-Interface description provided by the manufacturer
-Data transfer rates
-Cipher algorithm
-Mobile Equipment ID (IMEI) and Mobile Country Code (MCCO)
-Mobile operator and service provider name
-Available SSIDs and BSSIDs
-IP Address type -- IPv4 or IPv6
-Signal Quality percentage and changes
-Hotspot presence detection and success rate
-TCP connection performance
-Miracast device names
-Hashed IP address

És itt is van egy gyönyörű lista:
https://technet.microsoft.com/en-us/itpro/windows/configure/windows-dia…

Mondjuk a vezeték nélküli eszközök azonosítói, hálózati azonosítók, címek... teljesen jók arra, hogy helymeghatározást és nyomkövetést lehessen vele végezni. Persze lehet azt is direktben átadják, nem kerestem a listán. A mobiltelefon üzletágat bánhatják, hogy ilyen gatya, mert azzal gps-hez is lehetne kapcsolni a mobil hálózatokat, hogy automatikusan lehessen frissíteni az egyéb vezetéknélküli hozzáférési pontok pozícióit is, ahogy a google is teszi.
Az imei meg hasonló azonosítók ott hasznosak, hogy a legtöbb telco szolgáltatóval partnerségben vannak (pl a mobil számlás fizetés támogatása a windows mobil store-ban) meg persze ms fióknál is meg adva sok személyes adat.

Lényegében, a különböző forrásból szerzett adatokból, ha összekapcsoljuk az adatbázisokat, akkor szépen ki lehet generálni, hogy ez a gép a pipacs utca 69 alatt lakik, kovács jános szokta sétáltatni, merre jár, hol vásárol, hol dolgozik. Milyen programokat használ, melyik torrent klienst. Melyik pornó oldalt látogatod. Milyen gyakran. ÉS ekkor még a mikrofon, kamera, billentyűzet adatait nem is használtuk arra, hogy hányszor veri ki.

Ebben lehet még pár érdekes gondolat by Barnacules
https://www.youtube.com/watch?v=wPFbAqICUJo