Elérhető tesztelésre a Fedora 25 bétája

 ( trey | 2016. október 13., csütörtök - 19:52 )

[ bejelentés ]

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Épp tegnap óta már Fedora 25 fut a gépemen. Működik.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

wayland-del?

Xfce-t használ. GNOME esetén alap a Wayland.

Nem. Legalább is nekem nem - lásd fentebb, Xfce-t használok. Sajnos egyelőre még azt sem tudtam előidézni, hogy sima felhasználóként fusson az X, pedig igyekeztem erről olvasgatni a neten. Ezek szerint még nem eleget. Szóval X és root joggal.

Ami szokatlan, hogy az X szerver neve valamiért MainThread lett. Utánanéztem a /proc-ban, biztos, hogy ez a helyzet, mert látom, hogyan, milyen paraméterekkel indítják.

Ugyan ez nem blog, de ontopic, így leírom néhány tapasztalatomat, gondolatomat a Fedora 25-ről.

Az rpmfusion repóban már megvannak a Fedora 25-höz való, többnyire multimédiás csomagok, így gond nélkül lehet frissíteni. A csomagok letöltését követően az újraindítás végtelen ciklusban történt nálam. Elindult, hibát detektált, újraindult, s így tovább. Ezt követően indítottam 3-as futási szinten, majd logot olvastam. Kiderült, egy selinuxos szabály miatt a dnf valami metaadatot nem tudott felolvasni, ez volt a baja. Ezt követően a selinux=0 kernel paraméterrel újraindítva megcsinálta a frissítést. Utána természetesen visszakapcsoltam a SElinuxot, csinált egy újracímkézést, megint reboot, aztán most jó. Virtuális gépben viszont elsőre hibálan volt az upgrade. Azt tudni érdemes, a host-on túl friss, talán a repóban még meg sem jelent selinux-policy szabályok voltak, tehát ez a bug lehet, csak engem érintett.

Helyesebben szólva nem indult el a lightdm display manager. Kiderült, változott a konfigurációs file formátuma néhány apróságban. Ami régen SeatDefault szekció volt, annak manapság Seat:* lett a neve. Szóval lényegében globbing van a jelölésben.

Nem tudom, hogy a compiz, az emerald vagy a Xorg hibája, de bizonyos animációknál megfagy a display. Egér kurzor mozog, de amúgy nem reagál semmire. Workaround, ha Ctrl-Alt-F2 billentyűkombinációval konzolt váltok, majd Ctrl-Alt-F1-gyel vissza, ekkor feléled.

Kis mértékben változott a who parancs kimenete. Régen úgy emlékszem, grafikus bejelentkezés esetén a második oszlopban a display volt, ami legtöbbször :0. Ezzel szemben most tty1. Ez azért volt kellemetlen, mert egy scriptem használta, így azt át kellett írnom. Az utolsó oszlopban azért ott van ez az információ zárójelben most is, tehát (:0) formában.

Van egy saját shell daemon-om, amelyik a compizt, emeraldot indítja. Furcsa módon ez működik, bármelyik felhasználóval lépek be, de amennyiben másik felhasználóval belépek, a login vergődik, megpróbálja talán 3-szor, majd negyedszerre sikerül, de akkor valamiért a scriptem nem tudja elindítani a compizt. Manuálisan viszont elindul. Nem értem az egészet egyelőre, így elég zavaros, jó eséllyel ma fogom debugolni, mi ennek az oka.

Hang van, zenét tudok hallgatni, filmet is tudok nézni, az alkalmazások mennek. Valamiért a compiz gyakran lassabb, mint volt, de lehet, hogy egy rakás debug bele van fordítva az X-be, ezt nem tudom.

Ami még kellemetlen, hogy nincs flash-em. Eddig forrásból fordítottam Firefoxhoz a PPAPI interface-t, majd a Google Chrome rpm csomagjából szedtem ki a Flasht. Most ugyan lefordul az illesztő, de valamiért nem működik. Ráadásul a legutóbbi Google Chrome másként néz ki, mint korábban, más file-ok vannak benne, így nincs meg a legfrisseb Flash player. Valószínűleg az NPAPI-hoz létező 11.2-es működne, de egyelőre nem tettem vissza ezt az ősrégi Flash Player-t.

Más kellemetlenséget nem tapasztaltam.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Na, akkor én maradok a 23-asnál még egy jó darabig... :-)

=====

"Eddig forrásból fordítottam Firefoxhoz a PPAPI interface-t"

Nekem az idei év nagy felfedezése a "Russian Fedora" repo, ami olyan Opera böngészőt ad, amihez jön a 23-as chromium-pepper-flash, meg hozzá az opera-stable-libffmpeg csomag ami plusz videocodec-eket tartalmaz a böngészőhöz. Ezeket ők mindig összecsiszolják egymással, flottul megy is minden!

Nekem ez így nagyon kényelmes mostantól... =-)

Nem igazán értem miért épp a 23-asnál. Nagyjából 2 hónap múlva megszűnik a támogatása. Ha konzervatív elveket vallasz, akkor is megfelel a 24-es, hiszen elég rég jött ki. Én fentebb a 25-ösről írtam. Persze, ha a nagyon régi csomagokat szereted, akkor meg Debian. ;)

Flash-sel jutottam valamire. Egyfelől közvetlenül az Adobe-tól le lehet tölteni a PPAPI flash-t, másfelől elindítottam a gépet selinux=0 kernelparaméterrel, s működik a flash. Tehát valahol a labeling van elszúrva. Csak meg kell keresni, hogy hol, kijavítani, s jó lesz ez. A lényeg, hogy már tudom a hiba okát, s azt is, hogy a flash is jó, mindössze jogosultsági probléma áll a működés útjába, de ezt már belátható időn belül megoldom szerintem.

A login bajaim viszont nem SElinux miatt voltak, mert azt is teszteltem. Ott ugyanaz a jelenség, mint akkor, amikor a SElinux be van kapcsolva. Szóval valami más a baj. Tegyük hozzá, egy felhasználóval hibátlanul be tudok jelentkezni, a másodiknál vannak bajok, vagy akkor, ha kilépek az elsővel, s egy másikkal szeretnék belépni. Az is lehet, hogy a saját scriptem hibás még, szóval nem szeretném a Fedora fejlesztőire terelni a gyanút.

Jeleztem a fejlesztők felé, hogy az általam használt mate-notification-daemon el lett szúrva, mert amennyiben markup leíró kód van benne - például szöveg vastagsága, dőltsége, színe -, úgy a markup kód plain textként jelenik meg, nem a szöveg tulajdonságát módosította. Ezt a bugot javították, én meg írtam, hogy teszteltem, működik, köszönöm. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"miért épp a 23-asnál"

Egyszerűen mert az van most nálam. Én a clean installt szeretem, ami elég macera utána belőni újra mindent ahogy megszoktam. Ez most már be van járatva nálam, kiszolgálja az igényeimet. Hogy lejár a támogatás egy ideig nem zavar, ha meg már igen, majd csinálok egy clean installt az aktuális verzióval.

Amúgy a történeted csak megerősítette bennem, hogy nemhogy a beta-val, de még a frissen kiadottal is jó várni legalább két hónapot felrakás előtt. Addigra a legnagyobb hibákat kikalapálják.

Ha már tisztán telepítek szeretem a frisset, ezért Fedora, de elvárom hogy nagyobb bugok ne legyenek, ezért inkább várok két hónapot, addigra ezek eltűnnek nagyjából. Nálam ez így megy... :-)

Nem vagyunk egyformák, elfogadom, amit írsz - mi mást is tehetnék ;) -, legfeljebb nem értem meg.

Egyfelől az upgrade teljesen megbízható, másfelől épp az a lényege, hogy tulajdonképpen rolling release-ként használhasd az oprendszert, maradjanak a beállításaid, ne kelljen megint összeválogatni a programcsomagokat, s így tovább. Épp a beköltözés, a konfigurálás a sok idő, kellemetlen. Akár upgrade, akár tiszta install, mindenképp az új csomag lesz fenn. Ha pedig az új konfigurációs állományt szeretnéd upgrade után, ott lesz az egy *.rpmnew file-ban, tehát megvan a lehetőséged az új konfig használatára is. A clean install tényleg szívás. Idejét sem tudom, mikor csináltam utoljára, az értelmét sem tudom. Lásd még, ahogyan trey frissítgeti az Ubuntuját.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem tudom, én valahogy félek az upgrade-tól. Úgy értem sok fórumon találkozok ilyen-olyan megmagyarázhatatlan hibával az upgrade után, amire panaszkodnak, több disztrónál is. A vége pedig mindig az, hogy csináljon az illető egy clean intsall-t...

Nos én ezt úgy előzöm meg, hogy csakis clean installt csinálok, akkor egyben lesz a rendszer. Igaz, ezt pont azért ritkábban, hogy ne kelljen minden beállítást újra végigjátszani. Inkább akkor maradjon kicsit régebbi, de ne okozzon meglepetést, amit egy upgrade azért tud...

Amit az imént is írtad:
"Kiderült, változott a konfigurációs file formátuma néhány apróságban"

Na, az ilyenektől megyek a falnak, hogy ezeket bogarásszam... Akkor inkább clean install! :-)

Neked viszont gratula a végtelen türelmedhez, ami az utólagos bogarászást illeti, minden félévben menetrendszerűen... =-)

Ez a "bootlogo" komoly? Mindig remélem, hogy már nincs lejjebb... De, van.
--
The Community ENTerprise Operating System

A háttérképen keseregsz? Idejét sem tudom, mikor láttam az eredetit, upgrade-nél minden marad, ahogy beállítottam. Mindazonáltal nehogy már egy bármikor lecserélhető képfile jellemezze egy operációs rendszer minőségét.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

pedig jellemzi.
Mondhattad volna azt is, nehogy már az alapértelmezetten telepített programok jellemezzék az oprendszert.. pedig azok supportáltak teljeskörüen.

A háttérkép lecserélhető. Mint ahogyan arról sincs fogalmam, hogy melyek a Fedora alapértelmezett csomagjai, és nem is érdekel. Nekem nagyjából az is megfelelne, ha a kernel, glibc, csomagtelepítő - dnf - és függőségei, hálózat, tűzfal, shell lenne benne. Ennyi épp elég, innen már bármit csinálhatsz belőle. Csak az kell, hogy a repókban minden elérhető legyen, ami kell, meg ami nem, az is. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem, azon a három kockás betöltésjelzőn, ami akár 80x25-ben egy dos5-é is lehetne.
--
The Community ENTerprise Operating System

Csak sejtem, mire gondolsz: alul egy karakteres konzolon teli karakterekből megjelenő kék, világos kék, fehér csík? Mert, ha arra gondolsz, az fallback, s akkor jön elő, ha nincs kernel mode setting. Ha van, akkor sem túl design-os, egy fedora logó telik meg tejjel :), de úgy emlékszem, különféle plymouth témák vannak, ez csak az alapértelmezett. Én például kivágtam a fenébe a plymouth-t, így a szolgáltatás indításához tartozó zöld [ OK ] feliratokat látom, de azt se sokáig, mert SSD-ről boot-ol.

Mellesleg, ha ugyanarra gondolunk, az tényleg 80x25-ös karakteres konzol. :D


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem, nem azon. Ez grafikus. Szürke hátteren három fehér kocka.
--
The Community ENTerprise Operating System

Azt nem láttam. Lehet, azért, mert az upgrade miatt maradtak a korábbi beállításaim. Tegyük hozzá, nekem nem is az a fontos az operációs rendszerből. Meg amúgy sincs plymouth-om. Minek?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Megnéztem fizikai gépen is, egy másik hdd-n. Az előző borzalmakhoz képest már egy fokkal jobb. De még mindig nem az, amire váltanék.
Egyszerűen gusztustalan, ez a stílustalan, színtelen, kontraszttalan, lebutított színösszeállítás, fontok, 2 éves gyerek által firkált ikonok. Onnantól meg hogy elkezdem átállítani (hálistennek megvannak még a legtöbb helyen a régi témák, színek, ikonok), nem létezik egységes megjelenés. Az hagyján hogy ormótlanok lesznek/maradnak pl. a gombok az oxygen témával, de a gtk2/gtk3/qt4-es appok is mindig másképp néznek ki. Van hogy se a színt, se a stílust nem alkalmazza rá, vagy hogy csak a színt, vagy hogy csak az ablakkeretet... thunderbird (gtk2), firefox (gtk3), gwenview (qt4), libreoffice (fingomsincs, ez mi?) mind borzasztóak.
Továbbá sok szempontból sokkal butább, sokkal kevésbé testreszabható, mint a kde4. Pl. a naptáron kész vagyok... Hát mi ez?
Tiszta install lévén, pulseaudio felkerült, megpróbáltam beállítani a hangot, hátha sikerül... Ez továbbra sem megy. Valamint továbbra is pukkan (robban) induláskor és leálláskor a hangszóró, hangerő állításnál recseg, ha gyorsan húzogatom akkor kifagy az egész, és vele együtt a zene/videó lejátszó alkalmazás is. Továbbra sem vagyok képes beállítani, hogy az 5.1 rendesen menjen. Úgy gondolom, nem fogom megérni, hogy ez valaha is jó lesz. Nembaj, kiváló nekem az alsa.
Hibernálásból nem tér vissza, tiszta indulás van. Nincs benne a resume kernel paraméter a command lineban, próbáltam hozzáadni, de úgy sem ment.
A splash screent megpróbáltam a solar-ra cserélni, minek eredménye az lett, hogy el sem indult a rendszer, mert a systemd közölte, hogy a témához kapcsolódó valamit nem tud betölteni, core dump written to /nemtudomhova, és itt megállt. Ez aztán a init démon...

Továbbra is azt mondom, eszem ágában sincs a Fedora 21-et lecserélni.
--
The Community ENTerprise Operating System

Miközben én boldogan használom a Fedora 25-öt itthon is, s immáron munkahelyen is. ;) Most megnéztem, működik a hibernálás is. Ugye az a swap, amire a resume kernel paraméter mutat, nagyobb a fizikai RAM-odnál?

Nekem más a hozzáállásom. Ha valami nem megy, akkor vagy jelzem a hibát a fejlesztők felé, vagy megkerülöm a problémát, vagy megoldom magam valamilyen úton. Például.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

20G swapet adtam neki. De vagy 3G volt foglalt összesen.

Én is megkerülom a problémát. :)

Jelenteni már belefáradtam. De erről már írtam szerintem egyszer.
--
The Community ENTerprise Operating System

Jó, de erre most mit mondjak? Szerintem jó a Fedora, de az is lehet, hogy én vagyok igénytelen. Helyesebben szólva épp van egy roppant idegesítő bug, amelyet nem is igazán vagyok képes jelezni a fejlesztők felé, mert nem tudok hozzá megfelelően angolul, s még magyarul is eléggé hosszan, szabad szövegesen tudnám csak megfogalmazni.

Arról van szó, hogy - talán OpenGL? - egyes alkalmazásoknál, grafkus effekteknél, tipikusan ilyen a compiz illetve a képernyővédő, belátható időn belül megakad a kép, tehát kimerevedik. Igen ám, de a gép stabilan működik tovább, például online rádió szól tovább. Mi több, valamilyen bufferbe kerül szerintem az a képtartalom is, amelynek meg kellene jelennie, az egér kurzor mozgatható. Ha az egér kurzort olyan helyre húzom, ahol a helyes képtartalmon link vagy szöveges tartalom van, akkor a kurzor ennek megfelelően megváltozik, épp csak a képtartalmat nem látom, mert a monitoron a kép fagyásakor lévő utolsó frame van.

Workaround, hogy Ctrl-Alt-F2-vel konzolt váltok, majd Ctrl-Alt-F1-gyel vissza :0-ra, s innen már újra látom azt a képet, amit látnom kellene, s az azon történő változásokat is.

Tehát nyilván nem fagy meg a Xorg, csak olyan, mintha a fizikai monitorhoz tartozó bufferrel veszítené el a kapcsolatot. Na, most ezt hogy a fenébe írjam le, amikor még magyarul sem egyszerű. :(


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem elég határozott elképzeléseim és elvárásaim vannak mindent illetően.

Nekem is volt anno jópár ilyen, amit leírtam, és nem is értették meg. De amit megértettek se javították.
--
The Community ENTerprise Operating System

Közeleg a megjelenés. A build szerveren már van ilyen a changelogban:

- setup for f25 final
- disable updates-testing
- set metadata expiry for fedora repo


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE