Viszlát Iceweasel! - A Firefox újra Firefox néven lesz elérhető a Debianban

 ( trey | 2016. február 25., csütörtök - 15:45 )

Régi HUP olvasók még emlékezhetnek erre a cikkre:

Idézet:
Ha valaki terjeszteni kívánja a Mozilla szoftvereit "Mozilla Firefox" vagy éppen "Mozilla Thunderbird" néven, akkor szigorú szabályoknak kell megfelelnie, amelyeknek része egyebek mellett az, hogy alá kell írnia egy megegyezést az Mozilla Foundation-nel, és szinte semmilyen változtatást nem követhet el a szoftveren (például nem adhat hozzá újabb kiterjesztéseket (extensions), nem módosíthatja a keresőben a keresőmotorok listáját, stb.). A Debian-nak ezek a szabályok túl szigorúak voltak. [...] Újabb hírek szerint a Mozilla Corp. felszólította a Debian-t, hogy fejezze be a Firefox név használatát az általa terjesztett Firefox verzióban, ha nem használja a névvel együtt a rókás logót. A Debian nem használhatja a logót, mert annak olyan a licence, amely nem felel meg a Debian által támasztott követelményeknek (szerintük nem szabad a licence). Emellett a Mozilla ellenőrizni szeretne minden egyes olyan patch-et, amelyet a Debian a Firefox-ba tesz.

Ez a helyzet azt eredményezi, hogy ha egyik fél sem enged az álláspontjából, akkor a Debian-nak át kell neveznie a Firefox-ot, és más néven kell azt terjesztenie.

A történetet mindenki ismeri. A Debian átnevezte a Firefoxot Iceweasel-re. Közben sok víz lefolyt a Dunán és a Mozilla úgy fest engedékenyebb lett. Rájöttek, hogy a Debian által alkalmazott patchek nem rontják a Firefox minőségét, illetve a logót kiadták egy olyan licenc alatt, amely kompatibilis a Debian Free Software Guidelines-szal (DFSG):

Idézet:
Mozilla recognizes that patches applied to Iceweasel/Firefox don't impact the quality of the product. [...] The Firefox logo was released under a free copyright license which matches the DFSG. [...] Debian Stretch, the next release, will have Firefox as package name.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

navégre!

A Linux Mint kénytelen lessz a háphápgót kivenni a default állpotból.

Nem tudom mi bajod ha alternatív keresőt tesznek be. A google közelsem a barátom és nagyn belenyul a listákba. Nekem semmi bajom a kacsás keresővel. A Fitefox az aki marhaságokat követel egy amugy is általam gyengének és mellőzött bőngészőmiatt. Nehogy a nyulvigye a vadászpuskát. Nem hiszem hogy a debian annyira kiszolgáltatott lenne. Nyilván sorba álnának a böngésző gyártók hogy ők lehessenek az alapértelmezett elsődlegesen telepített böngésző.
Minden alternatív megoldás megoldás...

"Nem tudom mi bajod ha alternatív keresőt tesznek be. "

Pontosan.
Főleg ennek a tükrében

A Google GPS nélkül is tudja, hol jártunk

http://www.origo.hu/techbazis/20160225-a-google-mar-gps-nelkul-is-tudni-fogja-hol-jartunk.html

Kb. nekem is az az első, hogy leszedjem, kb az agybaj kerülgetett tőle.

LordTutu: Ha akarok majd állítok be alternatívat, de ne akarja megmondani mit használjak!

Oykawa

??? Mintha mindegyik böngészőben van alapértelmezett keresőszolgáltató. Akkor te hogy böngészel, ha "ne akarja megmondani mit használjak"? Mind megmondja - és aki akarja, ha olyan a böngésző, átállítja.

A Mintes FF-ba nem tudod a Google-t,defaultra tenni,csak a keresősávban.Jobb klikkre,ha valamit keresni akarsz,oda nem tudod.Erről regélnek is amikor keresőt akarsz állítani.

Később bővebben,ha géphez érek.

Nekem Mint féle Firefox context menüjében olyan menüpont van, hogy 'Search Google for "<kijelölt szöveg>"'.

Na ezt nem tudtam beállítani.Persze lehet nem jól kezdtem neki.

LinuxMint-ben van egy csomag (mint-search-addon) míg az fent van hiába állítasz be akármilyen alapértelmezett keresőt akkor is a DuckDuck-ban keres, kivéve a külön mindne keresésnél kiválasztod a keresési sávon. Tehát ha mint a Chrome-ban csak a címsorba beírsz valamit akkor azt alapértelmezetten a saját maga által beállított keresőben teszi és kb. hidegen hagyja azt hogy mit állítottál be.

Oykawa

a háphápogó nem is rossz , csak gyérebbek a találatai , de ott van pl a disconnect ami google alapú , ergomugyanannyit tud és nagyobb adavédelmet ígér ,aztán h ebből mennyi igaz ki tudja:)

Ez jó hír, bár nincs jelentősége igazán. Sosem tudtam megszokni az ice... neveket.

--
robyboy

De, van jelentősége. A Debian és a szabad licencpolitikája egy újabb győzelmet zsebelt be.

--
trey @ gépház

Vagy inkább a fejlesztöi bázisuk?

"Rájöttek, hogy a Debian által alkalmazott patchek nem rontják a Firefox minőségét"

--
robyboy

+1

Debian Forever!

Jav

Debian/GNU ! Linux Forever!

Kezdi érezni a Mozilla hogy nem ő a piacvezető, és az nem hozzá csatornázza be az usereket és végeredményben a bevételt, ha ilyen piti kérdésekben nem enged semmit.

--
arch,debian,osmc,android,windows

Mióta más a piacvezető? És ki, az Edge?

A Chrome és leszármazottai :(

Szerk.: És a mióta... mondjuk a w3school messze nem biztos, hogy pontos képet fest, de náluk pl. 2012 márciusa óta.
Szerk II.: Wikipedia szerint (https://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_web_browsers) a StatCounter [nálam most bugos az oldaluk, úgyhogy nem tudom ellenőrizni és megnézni a január-júlis közti változásokat] szerint 2012 júliusa.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nem szomorkodni kell hanem jobb és gyorsabb böngészőmotort írni mint a chrome/v8. És a ~20 éve foltozgatott Geckot el kéne felejteni.

--
arch,debian,osmc,android,windows

Works for me (tm) :)
Meg a Webkittel/Blink-kel nem is lenne gond, a Chrome-al is csak a szokásos Google-stílusú spyware működéssel van gondom, amiatt szomorkodom.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Tedd fel a Chromium -ot akkor :)

--
arch,debian,osmc,android,windows

A binary blob (https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=786909) ügy óta azért abban sem bízom teljesen...

Szerk.: Na meg nem ok nélkül kezdtem "Works for me(tm)"-mel, a Firefox tényleg Works for me, csak az ismerősi köröm privát szférájukat érintő teljes érdektelensége az, ami elkeserít.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

En anno nagy Firefox user voltam, de ahogy nott a profilom, egyre lassabb es nyugosebb lett a cucc, es hiaba takaritgattam, csinaltam kulonfele karbantarto magiakat, nem lett jobb. Aztan kepbe jott a Chrome, es azota azt hasznalok. Nem mondom, hogy nincsenek dolgok, amik hianyoznak a Firefoxbol, de eddig a Chrome egy egeszen jo kompromisszum. Mostanaban megint nezegettem a Firefoxot, egesz pofas lett, de biztos kellene jo par het, amig at tudnek ra szokni, es nem ad semmi olyan pluszt, ami miat eldobnam a Chrome-t.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

A Chrome nagyon régóta a vezető böngésző a világon.
http://gs.statcounter.com/

Erről jut eszembe :) A Google-t, vagy valamelyik hardvergyártót miért nem szekálja valaki, hogy az Androidos telókon miért a chrome az alapértelmezett böngésző, és miért nincs böngészőválasztó képernyő inkább?

Mert a Microsoftot divat utálni, a Google meg "jócég".
Mondjuk nem minden Androidon alapértelmezett a Chrome.

2007-et írunk.

A Microsoftot egy proprietary szoftvert gyártó cég, az Opera Software ASA nyomta fel az Európai Bizottságnál. Semmiféle nyílt forrású összeesküvéshez, "jócég"-hez és a többi debil mantrához nem volt köze az ügynek.

De, hogy a prekoncepcióidnak adjunk valamit, mondhatnám úgy is, hogy egyik proprietary szoftvert gyártó köcsög a másiknak tett alá, tisztán üzleti okból, zéró ideológia nem volt benne.

--
trey @ gépház

mert az AOSP browser az alapértelmezett?

Már amelyik telefonon.

Mióta? Hol?
--
blogom

Az Androidban. Ha a gyarto belepakolja a Chrome-t is, akkor nyilvan az lesz az alapertelmezett, de az Android szo alatt ebben a kontextusban a Google Apps csomag nelkuli szoftvert ertjuk, ott pedig nincs Chrome, csak az AOSP browser.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

na ja, ha nézünk egy olyan Android verziót, amit tulajdonképpen senki nem használ (jó, tudom, a CM-ben a com.android.browser a default), akkor hadonászhatunk vele...

Ebben a kontextusban arról van szó, hogy a G.-t (vagy a Samsungot, Lenovot, LG-t, etc.) miért nem kötelezi az EU a böngészőválasztó képernyőre? Mert amennyire én tudom, a Samsung pl. egészen nagy részesedéssel bír, s a default böngészője meg a Chrome (legtöbbször eltávolíthatatlanul - csak letiltani tudom). Ez miben más most, mint 10 éve volt az MS-sel kapcsolatban?

Jah, hogy van egy olyan Android terjesztés, aminek marginális a részesedése, és nem a Chrome a default benne? Nem, nem erről a kontextusról beszélünk.
--
blogom

Idézet:
Jah, hogy van egy olyan Android terjesztés, aminek marginális a részesedése, és nem a Chrome a default benne?

Törvényileg sajnos ezzel valszeg. már rendben vannak (IANAL). Ugyanígy a Windows XP-ből is volt egy verzió, ami nem szállította a Media Playert (Wiki szerint 1500 darabot el tudtak belőle adni az OEM-eknek :) - https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_XP#Editions)...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A MS esetében sem class action pereskedés volt, ha jól rémlik. (Vagy igen?) Ha egy konkurens gyártónak nem tetszik, hogy Chrome a default, mehet a bíróságra.

Azert, mert az Androidnak, mint operacios rendszernek nem resze a Chrome, ellentetben a Windowssal, aminek bizony resze az Internet Explorer. Az Android operacios rendszernek a com.android.browser a default bongeszoje.

A Google kiegeszitoi nem kepezik az Android rendszer reszet, sem jogilag, sem technikailag, azokat az egyes keszulekgyartok onhatalmulag donthetik el, hogy belerakjak-e, vallalva az ezzel kapcsolatos jogi es licencelesi vonzatokat. Vagyis a Google-t nem lehet perelni ilyesmiert, hiszen nem az o dontese, hogy egy adott telefonban van Chrome, vagy nincs Chrome. Ilyenforman az EU nem is kotelezheti bongeszovalaszto kepernyore.

Az mar a Google szoftverek nepszerusege miatt van, hogy a legtobb gyarto a belepakolas mellett dont, de ettol ez meg a keszulekgyarto dontese es nem a Google-e. Tehat legfeljebb a Samsungot, a Sony-t meg ezeket lehetne perelni.

Ja, es a "senki altal nem hasznalt" kitetelere: a CyanogenMod alapvetoen nem tartalmazza a Google appokat, azt utolag lehet egy kulon update package segitsegevel felrakni, raadasul meg csak nem is officially supported. Es a CM eleg nepszeru disztribucio.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Bár off, az Operát a kezdetektől használtam és szerettem (* tudom hüLYe vagyok), de baromira utálom mióta benyelte a Crome motor láz (tudja a fene mi a neve). Még mindig felrakom a régi motoros Operát is, mert hozzám nőtt. Goto *
Viszont az MS megint reszel valamit, mert bizonyos hivatkozását mindenki kiköpte, kivéve az Edge. Igen, Win10 lecke vagy mi a szösz.

A chropera úgy tűnik nem lesz hosszú életű... felvásárolja egy kínai cég , még nem tudni pontosan , de ismét "új" böngésző lesz az operából:)
A motorváltásig tényleg jó böngésző volt.

Biztos, hogy így van ez, de miért a motorváltáson múlik? Megpróbálom felhasználóként nézni, és az utolsó dolog ami számít nekem, hogy milyen engine rendereli a háttérben a weboldalt. Sokkal fontosabb a körítés, a szolgáltatások, a felület, amit nem sikerült hozni. Pedig csak önmagukat kellett volna másolni.

Ez is igaz. Ékes bizonyíték errea vivladi , webkites és jól testreszabható , míg az opera minimalista.
Tulajdonképpen nem a motorváltás a gond , hanem , hogy azzal együtt minden régi opció is eltűnt.

engem felhasználóként a renderer motor érdekel a legjobban, pontosasbban nem a renderer motor maga, hanem hogy "gyors legyen", ami viszont első sorban a renderer motoron múlik. azért használtam Operát, mert nálam a Presto renderelt a leggyorsabban (leszámítva az Elinks-et ;)

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

Iceweaselt használok , most is arról írok..:)
Sokáig használtam nem Debian alatt az eredeti ff-ot is , de ezt találom jóval stabilabbnak , a ff összeomlott párszor , míg ez 1x sem.