Viszlát Iceweasel! - A Firefox újra Firefox néven lesz elérhető a Debianban

Címkék

Régi HUP olvasók még emlékezhetnek erre a cikkre:

Ha valaki terjeszteni kívánja a Mozilla szoftvereit "Mozilla Firefox" vagy éppen "Mozilla Thunderbird" néven, akkor szigorú szabályoknak kell megfelelnie, amelyeknek része egyebek mellett az, hogy alá kell írnia egy megegyezést az Mozilla Foundation-nel, és szinte semmilyen változtatást nem követhet el a szoftveren (például nem adhat hozzá újabb kiterjesztéseket (extensions), nem módosíthatja a keresőben a keresőmotorok listáját, stb.). A Debian-nak ezek a szabályok túl szigorúak voltak. [...] Újabb hírek szerint a Mozilla Corp. felszólította a Debian-t, hogy fejezze be a Firefox név használatát az általa terjesztett Firefox verzióban, ha nem használja a névvel együtt a rókás logót. A Debian nem használhatja a logót, mert annak olyan a licence, amely nem felel meg a Debian által támasztott követelményeknek (szerintük nem szabad a licence). Emellett a Mozilla ellenőrizni szeretne minden egyes olyan patch-et, amelyet a Debian a Firefox-ba tesz.

Ez a helyzet azt eredményezi, hogy ha egyik fél sem enged az álláspontjából, akkor a Debian-nak át kell neveznie a Firefox-ot, és más néven kell azt terjesztenie.

A történetet mindenki ismeri. A Debian átnevezte a Firefoxot Iceweasel-re. Közben sok víz lefolyt a Dunán és a Mozilla úgy fest engedékenyebb lett. Rájöttek, hogy a Debian által alkalmazott patchek nem rontják a Firefox minőségét, illetve a logót kiadták egy olyan licenc alatt, amely kompatibilis a Debian Free Software Guidelines-szal (DFSG):

Mozilla recognizes that patches applied to Iceweasel/Firefox don't impact the quality of the product. [...] The Firefox logo was released under a free copyright license which matches the DFSG. [...] Debian Stretch, the next release, will have Firefox as package name.

Hozzászólások

A Linux Mint kénytelen lessz a háphápgót kivenni a default állpotból.

Nem tudom mi bajod ha alternatív keresőt tesznek be. A google közelsem a barátom és nagyn belenyul a listákba. Nekem semmi bajom a kacsás keresővel. A Fitefox az aki marhaságokat követel egy amugy is általam gyengének és mellőzött bőngészőmiatt. Nehogy a nyulvigye a vadászpuskát. Nem hiszem hogy a debian annyira kiszolgáltatott lenne. Nyilván sorba álnának a böngésző gyártók hogy ők lehessenek az alapértelmezett elsődlegesen telepített böngésző.
Minden alternatív megoldás megoldás...

LinuxMint-ben van egy csomag (mint-search-addon) míg az fent van hiába állítasz be akármilyen alapértelmezett keresőt akkor is a DuckDuck-ban keres, kivéve a külön mindne keresésnél kiválasztod a keresési sávon. Tehát ha mint a Chrome-ban csak a címsorba beírsz valamit akkor azt alapértelmezetten a saját maga által beállított keresőben teszi és kb. hidegen hagyja azt hogy mit állítottál be.

Oykawa

Ez jó hír, bár nincs jelentősége igazán. Sosem tudtam megszokni az ice... neveket.

--
robyboy

Kezdi érezni a Mozilla hogy nem ő a piacvezető, és az nem hozzá csatornázza be az usereket és végeredményben a bevételt, ha ilyen piti kérdésekben nem enged semmit.

--
arch,debian,osmc,android,windows

A Chrome és leszármazottai :(

Szerk.: És a mióta... mondjuk a w3school messze nem biztos, hogy pontos képet fest, de náluk pl. 2012 márciusa óta.
Szerk II.: Wikipedia szerint (https://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_web_browsers) a StatCounter [nálam most bugos az oldaluk, úgyhogy nem tudom ellenőrizni és megnézni a január-júlis közti változásokat] szerint 2012 júliusa.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A binary blob (https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=786909) ügy óta azért abban sem bízom teljesen...

Szerk.: Na meg nem ok nélkül kezdtem "Works for me(tm)"-mel, a Firefox tényleg Works for me, csak az ismerősi köröm privát szférájukat érintő teljes érdektelensége az, ami elkeserít.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

En anno nagy Firefox user voltam, de ahogy nott a profilom, egyre lassabb es nyugosebb lett a cucc, es hiaba takaritgattam, csinaltam kulonfele karbantarto magiakat, nem lett jobb. Aztan kepbe jott a Chrome, es azota azt hasznalok. Nem mondom, hogy nincsenek dolgok, amik hianyoznak a Firefoxbol, de eddig a Chrome egy egeszen jo kompromisszum. Mostanaban megint nezegettem a Firefoxot, egesz pofas lett, de biztos kellene jo par het, amig at tudnek ra szokni, es nem ad semmi olyan pluszt, ami miat eldobnam a Chrome-t.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

2007-et írunk.

A Microsoftot egy proprietary szoftvert gyártó cég, az Opera Software ASA nyomta fel az Európai Bizottságnál. Semmiféle nyílt forrású összeesküvéshez, "jócég"-hez és a többi debil mantrához nem volt köze az ügynek.

De, hogy a prekoncepcióidnak adjunk valamit, mondhatnám úgy is, hogy egyik proprietary szoftvert gyártó köcsög a másiknak tett alá, tisztán üzleti okból, zéró ideológia nem volt benne.

--
trey @ gépház

na ja, ha nézünk egy olyan Android verziót, amit tulajdonképpen senki nem használ (jó, tudom, a CM-ben a com.android.browser a default), akkor hadonászhatunk vele...

Ebben a kontextusban arról van szó, hogy a G.-t (vagy a Samsungot, Lenovot, LG-t, etc.) miért nem kötelezi az EU a böngészőválasztó képernyőre? Mert amennyire én tudom, a Samsung pl. egészen nagy részesedéssel bír, s a default böngészője meg a Chrome (legtöbbször eltávolíthatatlanul - csak letiltani tudom). Ez miben más most, mint 10 éve volt az MS-sel kapcsolatban?

Jah, hogy van egy olyan Android terjesztés, aminek marginális a részesedése, és nem a Chrome a default benne? Nem, nem erről a kontextusról beszélünk.
--
blogom

Jah, hogy van egy olyan Android terjesztés, aminek marginális a részesedése, és nem a Chrome a default benne?

Törvényileg sajnos ezzel valszeg. már rendben vannak (IANAL). Ugyanígy a Windows XP-ből is volt egy verzió, ami nem szállította a Media Playert (Wiki szerint 1500 darabot el tudtak belőle adni az OEM-eknek :) - https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_XP#Editions)...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Azert, mert az Androidnak, mint operacios rendszernek nem resze a Chrome, ellentetben a Windowssal, aminek bizony resze az Internet Explorer. Az Android operacios rendszernek a com.android.browser a default bongeszoje.

A Google kiegeszitoi nem kepezik az Android rendszer reszet, sem jogilag, sem technikailag, azokat az egyes keszulekgyartok onhatalmulag donthetik el, hogy belerakjak-e, vallalva az ezzel kapcsolatos jogi es licencelesi vonzatokat. Vagyis a Google-t nem lehet perelni ilyesmiert, hiszen nem az o dontese, hogy egy adott telefonban van Chrome, vagy nincs Chrome. Ilyenforman az EU nem is kotelezheti bongeszovalaszto kepernyore.

Az mar a Google szoftverek nepszerusege miatt van, hogy a legtobb gyarto a belepakolas mellett dont, de ettol ez meg a keszulekgyarto dontese es nem a Google-e. Tehat legfeljebb a Samsungot, a Sony-t meg ezeket lehetne perelni.

Ja, es a "senki altal nem hasznalt" kitetelere: a CyanogenMod alapvetoen nem tartalmazza a Google appokat, azt utolag lehet egy kulon update package segitsegevel felrakni, raadasul meg csak nem is officially supported. Es a CM eleg nepszeru disztribucio.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Bár off, az Operát a kezdetektől használtam és szerettem (* tudom hüLYe vagyok), de baromira utálom mióta benyelte a Crome motor láz (tudja a fene mi a neve). Még mindig felrakom a régi motoros Operát is, mert hozzám nőtt. Goto *
Viszont az MS megint reszel valamit, mert bizonyos hivatkozását mindenki kiköpte, kivéve az Edge. Igen, Win10 lecke vagy mi a szösz.

Biztos, hogy így van ez, de miért a motorváltáson múlik? Megpróbálom felhasználóként nézni, és az utolsó dolog ami számít nekem, hogy milyen engine rendereli a háttérben a weboldalt. Sokkal fontosabb a körítés, a szolgáltatások, a felület, amit nem sikerült hozni. Pedig csak önmagukat kellett volna másolni.

engem felhasználóként a renderer motor érdekel a legjobban, pontosasbban nem a renderer motor maga, hanem hogy "gyors legyen", ami viszont első sorban a renderer motoron múlik. azért használtam Operát, mert nálam a Presto renderelt a leggyorsabban (leszámítva az Elinks-et ;)

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

Iceweaselt használok , most is arról írok..:)
Sokáig használtam nem Debian alatt az eredeti ff-ot is , de ezt találom jóval stabilabbnak , a ff összeomlott párszor , míg ez 1x sem.