LibreOffice 4.4.1

 ( trey | 2015. február 26., csütörtök - 20:59 )

LibreOffice.hu írta:
A The Document Foundation bejelentette a LibreOffice 4.4.1 megjelenését. Ez a LibreOffice 4.4 első javítókiadása, több mint 100 kisebb-nagyobb hibát javít.

A LibreOffice 4.4.1-ben javított hibák listája két részletben érhető el, RC1 és RC2.

Felvetődik a kérdés, hogy melyik verziót érdemes telepíteni, a szintén a napokban megjelent 4.3.6-ost, vagy ezt a 4.4.1-est. A 4.3.6-osban biztos, hogy kevesebb a meglepetés, mind a jó, mind rossz értelemben. A 4.3.6-ban valószínűleg kevesebb az ismeretlen hiba, ez a vonal a stabilitást képviseli. A magyar fordítás is csak a 4.3.6-ban teljes, a 4.4.2-re lesznek befejezve a honosítási munkálatok. Azonban a 4.4-es sorozat is kimondottan jól sikerült, a tesztelők sebességnövekedésről, kevesebb összeomlásról és jobb kompatibilitásról számoltak be. Komoly problémákról még nem érkezett visszajelzés.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Most tűnt fel (gondolom 4.4.0-ba került be először), hogy sikerült megoldani az MS Office-féle Calibri fontok helyettesítését, így végre használható buherálás nélkül a pptx-ek jelentős hányada. Szuper, köszönjük!

Mit értesz helyettesítés alatt? És mi célból?
________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Pontosan nem tudtam volna megmondani, hogy mit értek, csak azt láttam, hogy eddig a Calibri fontok valami tök más kinézetű sokkal szélesebb fonttal jelentek meg, ami használhatatlanul szétcseszett minden prezentációt, a szövegek gyakorlatilag kilógtak a képernyőről.
A kiadási megjegyzésekben viszont egyértelmű válasz van a kérdésedre:
"LibreOffice 4.4 adds the libre-licensed Caladea and Carlito fonts (Huerta Tipográfica). Caladea and Carlito have the same metrics and proportions as Microsoft’s Cambria and Calibri, respectively, so they can be used as drop-in replacements. (András Tímár, Collabora)"
https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/4.4#Included_fonts

OK. Bár azt néztem, hogy a Linux Libertine Display G és O is rövidebb szöveget adnak. Ráadásul talpasak, amiket én spec. jobban szeretek.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Na de hogy jön ez ide? Én nem mondtam, hogy Calibri font fetisiszta vagyok, csak mivel az PowerPointban ez az alapértelmezett, a prezentációk 90%-a ezzel a fonttal íródik, ami viszont a korábbi LibreOffice-okban halál szívás volt. Ennyi.

Az ms fontkészletet eddig is fel lehetett tenni, ha elfogadtad a licencet. Azzal nem működött?

(nem mintha nem látnám hogy ez előrelépés)

Azzal nem működik, mert az (legalábbis Ubuntun a ttf-mscorefonts-installer csomag) nem tartalmazza a Calibri betűtípust.

---
| Dropbox | Copy | Yandex |

Nem tiltakoztam, nem vádoltalak, csak leírtam, amit kipróbáltam. Azaz hogy nem kellett volna eddig várni, ha ennyire zavart. ;)

Amúgy nálam (Lubuntu 14.04) nem lettek ezek a fontok. Sem a Carlito, sem a Caladea, míg asszony gépén (Debian Jessie) meg tavaly október óta fent van LO függőségként telepítve a 4.3.x-hez.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."