LibreOffice 4.4.1

A The Document Foundation bejelentette a LibreOffice 4.4.1 megjelenését. Ez a LibreOffice 4.4 első javítókiadása, több mint 100 kisebb-nagyobb hibát javít.

A LibreOffice 4.4.1-ben javított hibák listája két részletben érhető el, RC1 és RC2.

Felvetődik a kérdés, hogy melyik verziót érdemes telepíteni, a szintén a napokban megjelent 4.3.6-ost, vagy ezt a 4.4.1-est. A 4.3.6-osban biztos, hogy kevesebb a meglepetés, mind a jó, mind rossz értelemben. A 4.3.6-ban valószínűleg kevesebb az ismeretlen hiba, ez a vonal a stabilitást képviseli. A magyar fordítás is csak a 4.3.6-ban teljes, a 4.4.2-re lesznek befejezve a honosítási munkálatok. Azonban a 4.4-es sorozat is kimondottan jól sikerült, a tesztelők sebességnövekedésről, kevesebb összeomlásról és jobb kompatibilitásról számoltak be. Komoly problémákról még nem érkezett visszajelzés.

Hozzászólások

Most tűnt fel (gondolom 4.4.0-ba került be először), hogy sikerült megoldani az MS Office-féle Calibri fontok helyettesítését, így végre használható buherálás nélkül a pptx-ek jelentős hányada. Szuper, köszönjük!

Pontosan nem tudtam volna megmondani, hogy mit értek, csak azt láttam, hogy eddig a Calibri fontok valami tök más kinézetű sokkal szélesebb fonttal jelentek meg, ami használhatatlanul szétcseszett minden prezentációt, a szövegek gyakorlatilag kilógtak a képernyőről.
A kiadási megjegyzésekben viszont egyértelmű válasz van a kérdésedre:
"LibreOffice 4.4 adds the libre-licensed Caladea and Carlito fonts (Huerta Tipográfica). Caladea and Carlito have the same metrics and proportions as Microsoft’s Cambria and Calibri, respectively, so they can be used as drop-in replacements. (András Tímár, Collabora)"
https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/4.4#Included_fonts

Nem tiltakoztam, nem vádoltalak, csak leírtam, amit kipróbáltam. Azaz hogy nem kellett volna eddig várni, ha ennyire zavart. ;)

Amúgy nálam (Lubuntu 14.04) nem lettek ezek a fontok. Sem a Carlito, sem a Caladea, míg asszony gépén (Debian Jessie) meg tavaly október óta fent van LO függőségként telepítve a 4.3.x-hez.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."