[Frissítve] Frissítettem iPhone 5-ről OnePlus One-ra

Címkék

Az iPhone 3G megjelenése óta vagyok okostelefon használó. Az iPhone 3G-t az itthoni premier első napján, 2008. augusztus 22-én vettem. Két év múlva, szintén az itthoni premierrel egy időben, 2010. szeptember 24-én vásároltam az iPhone 4-et. Újabb két év elteltével, 2012. november 7-én pedig megérkezett - immár az Apple webshopjából - az iPhone 5. Vagyis megszakítás nélkül 6 évig használtam iPhone-t.

Az iPhone jó telefon, de használata közben mindig azt éreztem, mintha börtönbe zártak volna. Jó lett volna kitörni ebből a börtönből. Az elmúlt években sokan kérdezték ismerősök, barátok és online beszélgetőtársak, hogy miért nem váltok Android-ra. Mindig azt a választ adtam, hogy nem zárom ki, hogy egyszer váltok, de majd csak akkor, ha olyan készüléket találok, ami nálam minden tekintetben kiváltja az iPhone-t. Minden iPhone váltás előtt körülnéztem, hogy van-e olyan androidos telefon, ami szóba jöhetne, de valahogy sosem találtam olyat, amire azt mondtam volna, hogy megérné vállalni vele kapcsolatban a váltással járó hercehurcát.

Viszont idén tavasszal bejelentettek egy telefont, ami azonnal megtetszett. Amiről meglepően jókat lehetett olvasni a külföldi oldalakon, és amelyiknek olyan specifikációja van, hogy méltán hívják "2014 Flagship Killer"-nek. Ez a telefon a OnePlus One:

Frissítés: Kérésre a cikk kiegészítésre került a CyanogenMod haladó beállítási lehetőségeiről készült képekkel.

Szóval az iPhone 5 vásárlása óta eltelt 2 év. Itt álltunk az iPhone 6 bejelentésének küszöbén és ismét azon gondolkoztam, hogy váltani kellene. A váltás sosem a váltás "öröme" miatt történt, hanem azért, mert a családtagok mindig szemet vetettek az éppen aktuális készülékemre.

Így történt meg az, hogy miután nálam szolgált 2 évet az iPhone 3G, megkapta a fiam, akinél szintén két évet szolgált. Majd a feleségemhez került, akinél tovább szolgálhatott volna, ha fél év után nem ejtette volna vízbe...

Az is így történt meg, hogy miután az iPhone 4 két évet szolgált nálam, a fiamhoz került, aki szintén két évet használta. Sajnos a negyedik használatban töltött év vége felé az iPhone 4 "Home" gombja elkezdett nem működni. Szériahiba. Szóval kellett a srácnak egy másik telefon. Így ígértem oda neki a kiváló állapotban levő iPhone 5-öm.

Én meg ott álltam azon gondolkodva, hogy akkor most iPhone 6, vagy az amúgy is tetsző OnePlus One. Arra jutottam, hogy rendelek egy OnePlus One-t, kipróbálom és közben amíg tapasztalatot gyűjtök vele, megvárom az iPhone 6 bejelentését. Ha tetszik a OnePlus One, akkor megtartom. Ha nem tetszik eladom és veszek egy iPhone 6-ot.

Nos, a OnePlus One még mindig megvan...

A OnePlue One iránt elég nagy a kereslet. Ha valaki pofátlanul olcsón akar hozzájutni, annak szereznie kell egy meghívót. Nem lehetetlen meghívót szerezni, de nem is túl egyszerű. A meghívó birtokában meg lehet rendelni a készülék nemzetközi (ahogy a fórumon találkozni lehet vele: "international") piacra szánt verzióját. Viszont nem csak "international" verzió létezik. Létezik egy, a kínai piacra szánt - a fórumban "chinese" néven futó - verzió is. Ez majdnem ugyanaz a telefon, mint az international, mindössze néhány apró eltérés van köztük:

  • Az international verzióhoz meghívó kell, a chinese verzióhoz nem kell.
  • Az international verzió gyárilag CyanogenMod operációs rendszerrel készül, a chinese verzió Color OS-sel.
  • Az international verzió hátulján ló betűkkel rajta van a CYANOGEN szó, valamint egy CE feliratsor. Ez a chinese verzióról hiányzik (ami nem is baj, mert ronda mint az állat). Az international verzióval szemben a chinese verzió nem támogatja LTE 4-es és 17-es band-jét.

OnePlus One - International vs. Chinese

Ennek az észak-amerikai, dél-amerikai és kanadai lakosok annyira nem örülnek, mert náluk ezek használatban vannak, de minket, európaiakat ez kevésbé kell, hogy zavarjon. Szóval akinek ez nem probléma, akár rendelhet chinese verziót is, mert arra ráflashelve az international verzióhoz szánt CyanogenMod-ot, egy teljes mértékben egyező funkcionalitású készülékhez lehet jutni. Legalábbis én nem találtam utalást sehol sem arra nézve, hogy a fent említetteken kívül bármiféle eltérés lenne a két készülékverzió közt...

Én itthoni webáruházból rendeltem meg az enyémet. A kidobozolás után kiderült, hogy én is chinese verziót kaptam. Viszont az én készülékemen már nem a gyári Color OS, hanem a CyanogenMod 11.0-XNPH25R verziója volt.

Oneplus One

A verziókról azt kell tudni, hogy az utóbbi időben a 22R, a 25R, a 30O és a 33R verziók láttak napvilágot.

Oneplus One Oneplus One

Ezek közül sokan a 25R verziót futtatják, mert azt tartják a legkiforrottabbnak és a leghosszabb akkuidőt nyújtónak. Én a kézhezvétel után letöltöttem a 22R verziót és újraflasheltem vele a készülékemet. Erre egyebek mellett azért volt szükség, mert az OTA frissítés nem működött a készüléken abban az állapotban, ahogy kézhez kaptam.

Ekkor már teljesen belaktam a készüléket, így azt hittem, hogy a 25R-ről 22R-re váltás majd mindent legyalul. Kellemes meglepetés volt, hogy az 1 perc alatt, számítógép nélkül elvégezhető downgrade minden beállítást és adatot érintetlenül hagyott. A downgrade után már azonnal működött az OTA és sorban frissíthettem előbb vissza 25R-re, majd onnan 30O-ra és végül 33R-re.

Oneplus One

Jelenleg a legfrissebb, 33R jelű, Android 4.4.4-alapú CyanogenMod 11S firmware fut a készüléken.

Oneplus One Oneplus One

Az OTA frissítések automatikusan jönnek, inkrementálisak, a telepítésük pedig mindössze egy reboot-tal jár és egy percet vesz igénybe. Az OTA frissítések az adatokat és beállításokat érintetlenül hagyják.

A 30O frissítéssel következett be az Android 4.4.2 -> 4.4.4 váltás. Ennél többen akkuidő csökkenésről számoltak be, amit a fejlesztők nekiálltak kivizsgálni és a 33R-ben valamelyest orvosoltak is, de nem teljesen. A (várhatóan) további javulást hozó 36-os OTA frissítés a jövő hétre várható.

A motorháztető alatt

Az egyszeri felhasználó elől elrejtve, a fejlesztők, tapasztalt felhasználók számára nyújtanak csemegét a "{ } Developer options" alatt található beállítási lehetőségek. A "{ } Developer options" menüpontot a "Build number" hétszeri lenyomásával lehet aktiválni:

CyanogenMod developer opciók CyanogenMod developer opciók

CyanogenMod developer opciók CyanogenMod developer opciók

CyanogenMod developer opciók CyanogenMod developer opciók

CyanogenMod developer opciók CyanogenMod developer opciók

CyanogenMod developer opciók CyanogenMod developer opciók

CyanogenMod developer opciók CyanogenMod developer opciók

CyanogenMod developer opciók CyanogenMod developer opciók

A dobozban

Hogy a készülék hardveresen, összeszerelésben milyen, arról nem akarok hosszasan írni, hiszen megtették már előttem többen is. Néhány kép álljon azért itt:

Oneplus One
Doboz, jótállási jegy

Oneplus One
Magyar nyelvű "kézikönyv"

Oneplus One
A telefon és a töltő doboza

Oneplus One
...

Oneplus One
...

Oneplus One
...

Oneplus One
Töltő- és adatkábel (mivel szabvány micro-USB, sosem lesz rá szükség, van elég nálam mindig), SIM kiszedő

Oneplus One
Töltő (szintén a dobozában marad, mivel bármilyen USB-s töltő megfelel hozzá)

Oneplus One
...

Oneplus One
...

Oneplus One
...

Oneplus One
...

Oneplus One
...

Oneplus One
...

Oneplus One
...

Oneplus One
...

Oneplus One
iPhone nano-SIM-ről micro-SIM-re

A tapasztalatokról

Nálam a 25R-es firmware-rel 3 nap és 3 óra használat (végig éjjel-nappal bekapcsolva, e-mail sync, WiFi, mobiladat bekacsolva és eleget nyomkodva) után a OnePlus One akkuja még 17%-on volt.

Oneplus One

A legfrissebb, 33R-es firmware-rel 2 nap után 13%-on, vagyis valóban úgy fest, hogy a 25R a legjobb firmware az akkuidő szempontjából. Szerencsére akinek arra van szüksége, fájdalommentesen tud downgrade-elni.

Oneplus One

Remélhetőleg az akkuidő a hamarosan érkező 36-os OTA frissítéssel tovább javul.

A fórumokban sok helyen olvasható ghost touch, érintőképernyő panel problémák engem vagy elkerültek, vagy ha nem is, a mindennapi használat során nálam semmilyen észlelhető problémát nem okoztak. Tesztprogramokkal talán kimutatható lenne, de mivel semmi zavaró problémát sem találtam, így ezzel a kérdéssel nem sokat foglalkoztam.

A fő kérdés, hogy marad-e a Oneplus One és az Android, vagy váltok iPhone 6-ra? Eddig elégedett vagyok. Azt kaptam a pénzemért (~ 110 e HUF), amit vártam. Azt hiszem, hogy ha csak valami nagyobb probléma nem merül fel a OnePlus One-nal kapcsolatban, maradok mellette. Mit veszíthetek? Legrosszabb esetben visszaváltok iPhone-ra.

Ez egy hosszútávú teszt, aminek a végkimenetelére én is kíváncsi vagyok!

Hozzászólások

Hát ez igazi "Geek" telefon. :D
Lehet vele mókolni reggeltől estéig.

Lehet, bár ha nem akarsz, használhatod ugyanúgy mint bármelyik másikat. Attól még, hogy CyanogenMod van rajta, nem muszáj piszkálni.

Viszont buherátoroknak ott a lehetőség, hogy a legapróbb részletekig (akár a kernelcseréig) piszkálják, vagy nightly build-eket futtassanak stb.

--
trey @ gépház

"Attól, hogy számodra ismeretlen matrica kerül egy termékre név gyanánt, még nem biztos, hogy szutyok."

Igy van, de amig nem valik ismertte egy marka, nem lesz tobb embernek tapasztalata vele, maga a ceg nem teljesit jol tobb even at, az en szememben csak egy noname szutyok marad, amiben nem biznek.

"És ha ez a "noname szutyok" lenyomja a marketingtelókat, hát istenem, így jártak..."

Ha majd ha eladasban lenyomta iphone meg galaxyt, akkor kijelenthetjuk, hogy igy jartak, de egyelore meg nem tartunk ott.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

"Nem csak az eladási statisztikák számítanak."

Akkor szerinted milyen esszeru mutato szerint nyomta le a "marketingtelokat"? Vagy csak a hardver spec-re izgulsz?

Ahhoz, hogy eladasokban is jol teljesitsen, a cegnek *kovetkezetesen* kell nagyobb erteket nyujtania a konkurrencia termekenel. Jelenleg nem ismerjuk a markat, nem tudhatjuk, mennyi gond lesz a One-okkal. Azt sem tudjuk, hogy hany het utan csodol be a OnePlus es az esetleg meghibasodo keszulekeket lehet-e majd garanciaztatni. Ennek fenyeben a 120k-s ar mellett szerintem ertelmetlen az elso hsz, amire reagaltam: "Ennyiért meg eléggé must have a telefon."

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Igazából szerintem itt nem is a márkanév a lényeg. Nem sokkal az Android bevezetése után létrejött egy alternatív szoftvermegoldást szállító csapat ami a mindenkori forgalomban lévő készülékek jelentős részére szállított egy általuk értelmezett Androidot. Annyira számottevő a csapat munkája, hogy volt olyan időszak amikor a Samsung telefonokkal is támogatta őket. Nemrég cégszerűvé váltak, kicsit később vásárolható, dedikált hw-t raktak a rendszerük alá. Ez lett a One plus One.
Valahogy ahhoz lehetne hasonlítani a dolgot, mintha a dd-wrt adna ki gyárilag dd-wrt-vel szállított routert akármilyen néven. Természetesen ott sem egy 3000Ft-os routerrel lépnének piacra...
- - - - - - - - - - - -
Magyar égre, magyar ufót.
300hsz feletti topicot nem olvasok.

Nem vagyok iBoy, de most nekem is egy iphone-t kell használnom. 1 hónapja nyúzom, de semmi bajom vele. Bár tényleg alap okos tudását használom csak: telefon, üzenetek(sms, email, imessage, facebook, hangouts) és a böngészést

Semmi problémám vele.
Mi az ami keretek közé szorít az iOS-szel?

Leírtam a cikkben, hogy az iPhone jó telefon. Nekem sem volt különösebb bajom a működésével. Random, illetve időszakosan (egyik firmware-től a másikig) fennálló bosszantó hibák azért voltak. Főleg az új telefonverziók (3G-ről 4-re, 4-ről 5-re) verziók megjelenésekor, az első 1-2 firmware frissítéséig.

Néha nem ébresztett, néha zéróra lemerült hipp-hopp állásában, néha nem ment a WiFi (az iPhone 5-öt majdnem visszaküldtem garanciába, de aztán jött egy frissítés, ami javította a hibát). Néha kellett neki egy network reset.

Semmivel sem volt extrább, jobb, de rosszabb sem mint bármilyen más számítástechnikai eszköz. Ami nagyon jó volt benne, az az egyik készülékről másikra átállás backup-ból. Bár persze ezzel néha jöhettek misztikus hibák... Nem volt azért tökéletes. Sajnos arról sem tudok beszámolni, hogy valami felemelően mennyei lett volna. Szóval akinek nem volt és sosem fogott, ne gondolja, hogy valami földötúli hiper-szuper technika.

A OnePlus-t lassan két hete használom kizárólagos telefonként és azzal sincs semmi bajom.

"Mi az ami keretek közé szorít az iOS-szel?"

Összeírom majd neked.

--
trey @ gépház

Ja, ami elsőre feltűnt, hogy a OnePlus One-nál nincs az a lag probléma, ami nekem megvolt az iPhone 5-tel (Telenor), de a kollégámnak is iPhone 3G (Vodafone).

Vagyis, hogy ha hívnak és felveszem a telefont, 1-2 másodpercig nem hallanak a másik oldalon.

A bezártságra pedig jó illusztráció az, hogy az iPhone-ra csak iTunes-szal lehet zenét feltölteni, ha azt meg is akarod valami értelmessel (beépített lejátszó) hallgatni. Illetve ez a kérdéskör. Szerintem ez vicc.

--
trey @ gépház

-1

Elozo telefonomon alul volt, es nekem az volt a kenyelmes. Ha a nadragzsebembe csusztattam, a telefon alja volt felul, es a madzag pont a jo iranyba jott ki. A Nexuson felul van, igy allitva kell zsebrevagnom, ami pont a termeszetessel ellentetes.

--
Why did the chicken cross the road?
It was trying to get a signal on its iPhone 4.

Szerintem ez nem lesz olyan kifinomult, mint az iPhone-nál, mert ott házon belül készült eszközök közt kellett ezt megoldani.

Viszont ha iPhone-ról Android-ra átálltam mondjuk egy óra alatt, akkor Androidról Android-ra sem lesz bonyolultabb. Az átálláskor jöttem rá, hogy mennyi tök fölösleges dolgot cipeltem egyik telefonról a másikra. Pl. hosszú évek notes bejegyzéseit, amik ma már semmiféle aktualitással vagy értékkel sem bírnak.

Viszont - biztos ami biztos - csináltam az iPhone-ról egy full backup-ot. Hátha egyszer vissza akarok majd állni :D

A One backup-jára a 3rd party Helium-ot dicsérik.

--
trey @ gépház

Nalam van egy Connectbot profil, ami a post-login automationben kiad egy rsyncet, ami automatikusan feltolt minden lenyeges dolgot a gepemre. Ha az apk-k kozul valtozott valami, akkor arrol csinal egy kulon backupot a datummal egyutt. (neha valamelyik 3rd party fejleszto kiszed vagy elront valami olyan funkciot, ami nekem fontos, ilyenkor vissza tudom rakni a korabbit, amig javitja)

Ezt a backup profilt minden reggel meghivja a llama miutan a gepem mar elindult. Szoval mire felebredek, mar minden felszinkronizalodott wifin.
SSH felett megy az rsync, szoval utazasokkor is ugyanugy megy a szallodai wifirol. Termeszetesen kezzel is indithato, 2 kattintas az egesz.

--
Why did the chicken cross the road?
It was trying to get a signal on its iPhone 4.

Ez nagyon fasza, le a kalappal. De alapvetoen pont errol beszeltek/beszelunk tobben is: ilyen jellegeu testreszabasra nem lehet piacot alapozni. Az altalad leirtak talan a felhasznalok 0.05%-anak szuksegesek, a tobbieknek bosegesen megfelelnek azok a funkciok, amelyek a gyari sw-vel (legyen akar Android, akar iOS) jonnek. Eppen ezert ertelmetlen az iPhone es az androidos telefonok osszehasonlitasa.

--
L

Az LG esetén a gyári szoftver része a backup, ami next-next-finish módon beállíthatóan csinál akár rendszeres időközönként mentést a kért adatokról például az SD-kártyára (targz, ha jól emlékszem). Oké, nem más eszközre készül a backup, de inkább az sd-re menjen, mint valahova felhőbe...

Az iPhone-t meg csatlakoztatom a számítógéphez és automatikusan készül róla backup a számítógép merevlemezére, ahonnan meg automatikusan készül backup egy külső diskre vagy egy NAS-ra, beállítás kérdése. Így a telefon iziben redundánsan van mentve és még az a veszély sem fenyeget, hogy a backupot tartalmazó SD kártyával együtt veszítem el.

Ave, Saabi.

Androidon meg minden automatikusan megy a google accountodra.

Aztán ha veszel új telefont, vagy reseteled a régit, akkor belépsz, az meg letölti a beállításaidat, a telepített alkalmazásaidat, a fényképeidet, a kontaktokat, a feljegyzéseidet meg még fene tudja mi mindent.

Ha használsz nem google alkalmazást, ami helyben tárol adatokat, azok nem biztos, hogy mentve vannak, és a visszaállítást sem magától csinálja a telefon, hanem valószínű az appból magából kell indítani.

Amikor ellopták a telefonomat, egy dolog veszett el: volt egy hangrögzítő alkalmazás, és az azzal készített felvételek nem voltak sehová se mentve. Minden más magától megjelent az új telefonon.

Nyilván meg egy iCloudra is, de az előző hozzászóló pont a felhőbe mentést kritizálta. Szóval döntsétek el, mi a jó, ha felhőbe ment, vagy ha lokálisan, számítógépre? BTW, a mentésbe iOS esetén az alkalmazások adatai is bekerülnek. (az alkalmazásokat értelemszerűen felesleges menteni)

Ave, Saabi.

Őszintén szólva magasról leszarom, hogy miként működik egy iPhone mentése egy Windowsos vagy Linuxos számítógépre. Ilyenekkel nem rendelkezem. De mielőtt tovább isteníted az SD kártyára történő backupot, te minden mentés után kiszeded a telefonból és biztonságba helyezed?

Ave, Saabi.

Hétfőn hajnali négy körül nem kelek fel, de egyébként sem kell kiszedni a kártyát, mert reggel pár mozdulat, és mire megiszom a kávét, már egy megosztott diszken csücsül a teljes mentés, hála a wifi-nek meg a samba-nak, úgyhogy dugdosni sem kell semmit sehova.
Sőt, ha bármit oda/vissza akarok másolni a telefon meg bármelyik otthoni gép között, akkor is csak arra van szükség, hogy a megfelelő megosztásra felcuppanok a telefonnal, és kiválasztom, hogy mit hova, majd elindítani a másolást.
Ez a full backup a listaáron 50-70E Ft-os készülékhez alapból jár, a cloud-ba (g+, Dropbox, Onedrive), saját NAS-ra/ftp-re/stb. menteni tudó hasonló (full backup) motyóval sem olyan dörgedelmesen veszettül drága.
Ja, és nem kell hozzá a mentésre használt gépen semmi, csak egy windows-os/samba-s megosztás...

Ettől mondjuk nem fogom az állam leejteni, mivel az iCloudba vagy iTunes-ba mentés sem igényel:
- vezetékes kapcsolatotot
- manuális beavatkozást
- pénzt
- Mac OS esetén bármi külön cucc telepítését
- a bekapcsolásán túl bármilyen konfigurálást iCloud esetén. Ha gépre mentenél, akkor azért nem árt kiválasztani, hogy vezetéken vagy WiFi-n menjen.

Ave, Saabi.

Szerintem ez nem lesz olyan kifinomult, mint az iPhone-nál, mert ott házon belül készült eszközök közt kellett ezt megoldani.

Itt is van házon belüli megoldás, amit a google kínál. Egyrészt, hogy az alkalmazások használják a Google APIját a beállítások mentésére. Van ami csinálja is, meg is lepődtem, hogy miután felraktam egy rég játszott játékot az új telefonomra ott folytathattam, ahol abbahagytam. Viszont sok fejlesztő leszarja/saját vagy semmilyen megoldást sem nyújt. Sok user meg kiakad azon, hogy a kláudba mentek a beállításai, és úristenmileszmost.

Az aztán jó kérdés, hogy az alkalmazásoknak, vagy a rendszernek volna-e a feladata az alkalmazások adatait biztonságban tartani.

Én a Titanium backupot használom, illetve átteszem az SD kártyát. Eleddig megfelelt, sőt, néha nem árt amúgy egy takarítás a telefonon.

Ha az ördögtől való felhőben (is) lesz tárolva minden adatom, akkor még ennyi probléma se lesz. Mármint elméletileg :D

Viszont amivel kiábrándító tapasztalataim voltak az pl. épp a Google saját nyomora a wifi profilok mentésére és visszatöltésére. Hát, az egy gúnyos vicc. A mentett kb. 100 AP közül egyet rakott vissza, érdekes módon azt az egyetlent ami WEP-es volt. Igaz a maradékból kb. egy olyan volt, amire később is szükségem lesz, és hirtelen nem tudtam a jelszavát.

Kiváló időzítés, én épp mostanában merengtem az Andorid -> Apple váltáson. Ami amúgy kb. jövőre lenne esedékes. Állati kíváncsi vagyok akár a tapasztalataidra és akár a szubjektív véleményekre is.

Eddig semmivel sem rosszabb, mint az iPhone volt. Az iPhone-on használt alkalmazásaimat (azt a maréknyit) eddig megtaláltam a Play Store-ban is.

A levelezésemeimet beállítottam, van benne combined view, mint az iOS-es levelezőben. Ami hiányzik, az az, hogy ha az iOS-en egy embert a VIP csoportba tettem, akkor feldobott egy értesítést a lock screen-re, ha jött tőle levél.

Ez itt nincs alapból, viszont az SMS kezelés Android-on jobban tetszik.

Szerintem az Android-nak ugyanaz a titka, mint az iOS-nek. Ha nem piszkálod, ha nem telepíted tele minden mocsokkal, akkor működik. Eddig nekem nem volt egy crash sem, egy reboot sem, egy váratlan probléma sem.

Csak a Play Store-ból telepítek, onnan is csak az ismert cégek termékeiből válogatok. Ha valami jó, nem sajnálom rá azt a pár száz forintot. Nem warezolok (itt sem), nem telepítek lopott, tört, innen-onnan összeszerzett app-okat.

A Privacy Guard-dal korlátozom, hogy melyik app mihez férhet hozzá, mit használhat.

Szinte biztos vagyok abban, hogy egy jó hardvert választva (nem valami ratyi szart) és ezekre odafigyelve az Android semmivel sem rosszabb mint az iOS.

Hogy így van-e? Ki fog derülni. Ugyanis ha nem válik be, váltani fogok. Nekem ez nem jelent (sose jelentett) érzelmi vagy ideológiai problémát.

--
trey @ gépház

Szegény srác, mindig a kifutott példányt kapja meg :( :)

Nem rossz kutyu, egyik kollegam is ilyet vett par honapja, es imadja.

--
Why did the chicken cross the road?
It was trying to get a signal on its iPhone 4.

Lehet nekem se artana mar valtanom. A jo kis 2008-as Airis PDA-Phone-omnak mar a tartalek akkumulatora is kezdi megadni magat. (Valamint a gyari Firmware-t sem artana ujrarakni rajta, csak hat az nem elerheto, bar hamarosan irok mar nekik hatha megadjak.)

Bar nalam mindig az a gond, mikor telefont nezegetek, hogy szepek es jok hardverileg is (amiert persze megkerik az arat), am en belegondolok, hogy kell-e az en dolgaim ala akkora hardver?
Amire en hasznalom, arra tenyleg eleg egy tobb eves kezdo-szintu telefon is, am azokat meg mar nem kapni, valamint tamogatas teren is mar el van felejtve. Raadasnkent en nem szeretem az Android rendszert. A CyanogenMod meg oke, de a nativ az teljesen felejtos. Amiket meg pont neztem telefonokat azokhoz meg nincsen CM.

Amugy inkabb egy BlackBerry-n gondolkodok, hogy arra kellene valtani. Az tokeletesen megfelel az igenyeimnek.

A Google Android és a CM között szerintem azért nincs óriási szakadék. Mi a baj az előbbivel? Az én 2011-es HTC Sensation-ömre még vígan van Android 4.4.4-re épülő CM, szóval a régi vas + új szoftver egyáltalán nem felejtős.

Ha viszont nem szimpatikus a droid, akkor teljesen érthetetlen számomra, hogy miért gondolkozok droidos telefonban. Van olcsó WP, szimpatikus BB, mi a fenének neked droid?

A CM-ben van tobb dolog ami jobban meg van oldva mint a nativban, valamint a sajat szoftvereik is jobbak mint az elocsomagolt nativak. (Nem beszelve a gyartok altal elore telepitett szemetekrol.) A legnagyobb elonye a CM-nek mindenkeppen a mogotte allo kozosseg, ezert is van az, hogy regebbi modellek mind a mai napig tamogatva vannak CM-el, mig a hivatalos Android tamogatas mar jo ideje megszunt.

Egyedul a CM miatt gondolkodok meg Android-os telefonon, de mint irtam, amely modelleket neztem azok nem tamogatottak altala.

Most egy olyan rendszer biztonsagarol beszelunk amelyiket (anno) Wi-Fi-n keresztul lehetett feltorni es amelynek hivatalos alkalmazas boltjaban fel even at szinte top letoltott programja virusos volt... stb. stb.

Ezek a hibak (kivetel a Google Play-ben levo program) ha nincs mar hivatalos tamogatas hozza akkor szabadok maradnak. A CM legalabb a tamogatott modellekre (majdnem) a legujabb Android atiratot szallitja igy azok a hibak amiket a Google javitott javitva vannak ezeken az eszkozokon is (Plusz a sajat maguk altal javitott dolgok).

Elvileg ilyen teren amugy a CM es a Google eggyutt dolgozik, igy a Google dolga ezek javitasa.

Koszi a cikket jo volt olvasni.

Velemenyem szerint egy eve a Nexus 5-el ugyanilyen jol jartal volna, ugyanigy nez ki es olcsobb is a 300 eurojaval.
Emellett a Nexus 4 meg egy evvel elotte szerintem mar kenyelmesebb volt mint az akkori iPhone.
-> Nexussal mindig jol jarsz

Manapsag? Varnek meg 1 honapot az uj Nexus (5?)-re.
Jo telefon az OPO biztos, a vasarlas idopontja talan kicsit kedvezotlen szerintem. Ettol fuggetlenul igazan rosszul nem jartal az biztos!

Persze nem tudhattad ha alma betyar voltal es nem kovetted az android vilagot (vagy nem erdekelt annyira).
Jo szorakozast vele!

Túl sok fölösleges beállítás, fölösleges programok (terminál és fájlkezelő telefonra, ez most komoly?), gagyi programok (Apollo random crashel zenelejátszás közben), root mode, a gyárinál picit rosszabb font, gagyibb háttérképek, és még picit lassabb is a gyári ROM-nál.

Egy jó dolog viszont van: a fáklya funkció.

Ezek után gondolom Linux/BSD nincs semmilyen gépen a környezetedben... Mert azokban is benne van mindez, ezek szerint teljesen feleslegesen.

A sok funkció és beállítás csak lehetőség. Nem kötelező mindet használni és nem kötelező mindent átállítgatni. Az egyszerű felhasználóknak egy Nokia E51-ben is több a program és beállítás, mint amire szüksége lenne vagy épp amennyit képes megérteni...

"Ezek után gondolom Linux/BSD nincs semmilyen gépen a környezetedben..."

De van, de azokat általában nem én üzemeltetem, illetve kellett még egy Linuxot telepítenem magamnak, mert olyan szoftveren kellett dolgoznom, ami túlságosan Linux specifikus, de ennek most már végre, így a következő hetekben megszabadulhatok az Ubuntutól. Inkább azt az operációs rendszert használom, amelyiket a számítógéppel adtak.

Telefonnál is inkább a gyári operációs rendszert preferálom, de sajnos már 1 éve nem támogatott a telefonom és nem jön rá OS frissítés, ezért gondoltam, hogy teszek rá egy ciános rendszert, hátha az biztonságosabb.

"Nem kötelező mindet használni és nem kötelező mindent átállítgatni."

Sajnos de, mert az alapbeállítás rossz.

> Ezek után gondolom Linux/BSD nincs semmilyen gépen a környezetedben... Mert azokban is benne van mindez, ezek szerint teljesen feleslegesen.

Szóval szerinted a desktop (ne adj' Isten) szerver oprendszereken ugyanazok az alkalmazások kellenek, és ami az egyiken felesleges, az a másikon is szükségszerűen az? Nyilván eszerint az analógia szerint a szerver oprendszerek azért szarok, mert nincs rájuk Instagram alkalmazás.

Pörgess egyet a beégésszámlálón.

"Túl sok fölösleges beállítás,"

Nem éreztem így.

"fölösleges programok (terminál és fájlkezelő telefonra, ez most komoly?),"

A nekem kellő programokat ott látod fent a cikkben a képeken. A többit meg sem néztem, el sem indítottam. Nem igazán zavarnak, sőt, nem is igen találkozok velük. Voltak ilyenek iOS-en is. Pl. a Newsstand stb. Ezzel nincs problémám.

"gagyi programok (Apollo random crashel zenelejátszás közben)"

Ez az Apollo micsoda?

"root mode"

Ez kötelező?

" a gyárinál picit rosszabb font,"

Ok.

"gagyibb háttérképek,"

Én megtaláltam magamnak a megfelelőt. Sima fekete. Azt hiszem, hogy nem is fog ez változni, de ahogy néztem, bármit beállíthatsz háttérképnek. Ez komolyan probléma?

"és még picit lassabb is a gyári ROM-nál."

Melyik telefonon?

"a fáklya funkció."

Ez mi is?

--
trey @ gépház

Nekem Xiaomi (MIUI rom, androidos) telefonom van, ott két háttér kép állítható, egy a bekapcsolás utáni lock screen-hez (,aki éjjel kapcsolgatja a telefonját, annak ezt célszerű feketére állítani), a másik pedig az unlockolt állapothoz.

Van egy harmadik is, a zenelejátszós lock screen, de ezt nem tudom át lehet-e állítani (mondjuk ez eleve elég sötét). A két lock screen között lehet váltogatni és az utolsónak beállítottal kapcsolódik be.

"Nekem Xiaomi (MIUI rom, androidos) telefonom van, ott két háttér kép állítható, egy a bekapcsolás utáni lock screen-hez (,aki éjjel kapcsolgatja a telefonját, annak ezt célszerű feketére állítani)..."

Ez CM-ben is állítható, de én otthon -külön profil- eleve nem használok lockscreent. Otthon felesleges. Ha elmegyek itthonról bekapcsolom (vagyis átváltok kinti profilra, amiben be van kapcsolva a lockscreen).

Llama!
Tedd fel, tenyleg jo. Nem tudom mit tud a CM-es profil, de ezt erdemes hasznalni (vagy a taskert mondjuk, hasonlo a funkcioja). Nem kell tokolni az automatizalhato dolgokkal, mert magatol megcsinalja.

--
Why did the chicken cross the road?
It was trying to get a signal on its iPhone 4.

Nekem a bejárati ajtóra van ragasztva egy NFC matrica :), ha elmegyek otthonról odatartom a telót egy pillanatra és bekapcsolja a kinti profilt (3G on, wifi off, gps on, hangerő fel, képernyőzár be, stb..). Ha hazaérek ugyanez az NFC tag egy érintésre visszavált az otthoni profilra. Ha elfelejteném, akkor biztos ami biztos ott van a quick settings-ben is a profil "csempe"..

Szerk: az akksit nem befolyásolja észrevehetően a bekapcsolt nfc, ellenben pl hogy otthon átállok 2G-re, az jelentős spórolás.

(Más módon is lehetne automatizálni, pl llama, tasker, de azokat erre a célra azért nem szeretem, mert -tapasztalatom szerint legalábbis- a gps és/vagy wifi alapján későn veszik észre, hogy elmentem otthonról, vagy hazaértem..)

Én pont LLama hatására veszítettem el érdeklődésemet az nfc iránt :D (Igaz, az adótornyok miatt nagyobb területen van otthoni profil, kb. a buszmegállóig, ami egy utca.)

Két éve használom így a telefont, és nagyon kényelmes, hogy váltogatja a profilokat cella alapján.

Kinek-kinek mi válik be. :)

Szerintem android pont nem az a platform ahol az alap szállított progik számítanak.
Normálisabb rom-ban az alap progikat el lehet távolítani. Ahol nem ott marad a root+ mókolás. De mivel cm-ek rootoltak mint kiderül így ez sem probléma.
Én pl.: https://play.google.com/store/apps/details?id=gonemad.gmmp zenére. Előtte playerpro volt.

Ez a all custom roms...
Ugyan abból a cikkből: We have been struggling with how to handle this for quite a bit, and took a first step with the first public CyanogenMod 9 alpha builds, by disabling the previously-default root access over USB. You can still get adb root access by running “adb root” in terminal, should you ever need it.

A másik én is használom a teló vaku-t világítani. Miért ne használnám? :D
De ez a fényképezés is ugyan az mint az mp3 lejátszó. Nem tetszik töröld le tegyél fel másikat.

"all Custom ROMs (CyanogenMod included) ship with one major security risk — root!"

Most vagy félreértek valamit, vagy nem tudom, de direkt ellenőriztem már az első napokban, a telefonom nincs root-olva. Nem települ a Play Store-ból olyan alkalmazás, ami root jogot kérne. Kipróbáltam.

Vagy nem erről beszélsz?

"Samsung Galaxy Nexus"

Ok, de ez az első telefon, aminek gyári operációs rendszere a CyanogenMod. Kifejezetten erre optimalizált build-eket csinálnak és a cyngn.com-on (a Cyanogen Inc. weboldala) kifejezetten saját oldala van a telefonnak. Vagyis kiemelt figyelmet kap. Abból is látszik, hogy a OnePlus fórumban Steve "cianogen" Kondik maga jelenti be a fontosabb dolgokat a telefonhoz készült CyanogenMod-dal kapcsolatban. A CyanogenMod egy cég lett közben, ami üzleti kapcsolatba került a telefon gyártójával. Már egy kicsit több azért, mint amikor páran nekiálltak hákolni úri kedvükre.

"A kamera vaku LED-jét lámpának lehet használni vele."

Ja értem. Ilyen szinte már minden telefonon van. Csak nem így hívják. :)

--
trey @ gépház

"Túl sok fölösleges beállítás, fölösleges programok"

Lehet neked feleslegesek, másnak pont kellenek. Ha nem akarsz használni valamit letilthatod, vagy csak simán nem állítod át. Ne vedd el más örömét, ha neked nem kell valami ne jelentse azt, hogy rögtön felesleges is.

Fájlkezelőre igen is van igény annyira, hogy ha megnézed a legtöbb gyártó gyári romban találsz.

Az apollo-t elég sokat használtam, soha nem volt vele gondom azt leszámítva, hogy idővel kevésnek éreztem, és a stremelős zenelejátszók irányába mozdultam. Ha nálad crashel, az valami egyéni probléma lehet. Ezt egyébként felróhatod a CM számára hibaként, hogy gyártói támogatás nélkül csak megpróbálják a telefonból kihozni a maximumot, készüléktől függően ez nem mindig sikerül.

A root jogosultság jó. CM-ék igyekeznek biztonságosan csinálni. Megint csak valami, ami ha nem kell ne használd, sokaknak hasznos/fontos.

"a gyárinál picit rosszabb font"

Melyik gyárinál? Én úgy tudom tök ugyanazt a fontot használja, ami a "tiszta" android. Javítson ki valaki, ha tévedek.

Háttérképet bármikor tölthetsz le, nem kötelező a gyári készlettel jönni. Ez egyébként elég szubjektív, egyetértek azzal, hogy a CM-dal szállított háttérképek nem a legjobbak, de emiatt megítélni egy ROM-ot elég nagy probléma :)

"még picit lassabb is a gyári ROM-nál."

Melyik gyári ROM-nál? Megint csak azon múlik, hogy miről beszélsz pontosan? A samsung agyonpakolt touchwizes szemetéről, esetleg htc sense, emotion ui? Mihez képest érzed lassabbnak? Én eddig akárhány készüléken használtam sebességnövekedést értem el pont azért mert nincs telerakva olyan szarokkal, amik nem kellenek, és ne tudnám kikapcsolni.

De persze lehet, hogy neked van egy rossz tapasztalatod egy nem túl támogatott készülékkel, és ez nem segít, de emiatt ne írd le, mert nem ok nélkül használják millióan.

Elsőre idegenkedem tőle. Szerintem elfelejteném, vagy kényelmetlennek érezném, hogy kifele menet, amikor ált. tele van a kezem kulccsal, táskával, edzéscuccal stb. még egy telefonnal hadonásszak a bejárati ajtó felé.

Ennél szimpatikusabb a GPS/WiFi triggerelte profilváltás.

Az NFC-vel kapcsolatban a fizetés az, ami talán érdekelne, de amíg a Paypass kártyámra is sok helyen csak néznek mint lúd a piros kukoricára, addig azt hiszem, hogy sok évnek kell még eltelnie ahhoz, hogy a mindennapi életem része legyen.

A kollégám említette, hogy adatátvitelre is használni két telefon közt, de én még sosem akartam egy idegen telefonjával az enyémet megpároztatni sem adatátvitel és más célból.

Egy kicsit szkeptikus vagyok az NFC hasznosságával szemben. Ezeken kívül van még valami, amire lehetne használni?

--
trey @ gépház

Szerintem is kb felesleges extra. Semmire nem használom ezen kívül, ez a profil váltás is úgy indult, hogy vettem pár filléres nfc matricát kipróbálni, hogy mit lehet velük kezdeni, aztán rájöttem, hogy a CM profil beállításainál van ilyen opció, hogy ráírja a profilt a tagre.

Én ismerősökkel gyakran cserélek úgy fájlokat, url-eket, hogy csak összeérintjük a telefonunkat.

Láttam bluetooth headsetet, hangszórókat, amiket úgy (is) lehetett párosítani, hogy csak hozzáérintetted a telefont, leokéztad, és máris használhattad. Ez működhetne más hardverekkel is, amik wireless kommunikálnak a telefonnal, elég csak összeérinteni, leokézni, és a többit elintézi a két kütyü. A megboldogult Nexus Q-t így lehetett üzembe helyezni.

A Google demózott olyasmit, hogy hozzáérintették a zenei cd-t (tokot) a telefonhoz, ami elkezdte lejátszani az adott zenét. Kérdés, hogy ha telefonon hallgat az ember zenét minek neki CD...

Aztán simán el tudnék képzelni egy wireless dock-ot, ami nyilván valahogy meg kell oldja a handshake-et, erre az nfc a legjobb.

NFC-vel megy (ment) a Mobiltárca (teszt), nekem egészen jó tapasztalataim voltak vele - gyakorlatilag egy PayPass kártya, amit az alkalmazás elindításával lehetett "bekapcsolni", és bónuszként tárolja az összes tranzakciód lényeges adatát is.

Van, ahol rám is néztek, mint borjú az új kapura, de aztán az első sikeres fizetés(ek) után "megszokták" a pénztárosok.

Egyébként nagyon sok beléptetőrendszer is szimpla NFC-s móka.

Évek óta van Paypass kártyám. Szeretem is, használnám is. Két helyen tudom jelenleg: Aldi, Fressnapf.

Máshol ha akarom, hülyének néznek. Azt hiszem, hogy adnunk kell ennek még pár évet. Szerintem addigra már más telefonról fogunk beszélgetni.

Viszont én örülnék a legjobban, ha ez működne, mert egyre kevesebb KP-t hordok magammal. De nincsenek illúzióim.

--
trey @ gépház

Van előnye is - egyrészt a tranzakciós történetet is tárolja az alkalmazás, másrészt egyéb kártyákat is mellé lehet rakni, amik általában vásárlói kártyák (a tesztben a SuperShop kártya kerülhetett bele a tárcába), kedvezménykuponokat, jegyeket, stb. lehet berakni - olyasmiket, amiket nfc-n keresztül leolvashatnak az arra jogosultak.

Érdekes hozzáállás! Ilyen elvek mentén - a Nexus készülékeken lévő AOSP verziót kivéve - minden Android-ot futtató készülék gyártója maszek, hobbistáknak való rendszerrel szállítja a készülékét... Ráadásul ezek általában jelentősen rosszabbak a CyanogenMod kivitelnél.

Vagy megfordítva, az OPO előtt a CyanogenMod olyan Android-os gyártó volt, akinek nem volt saját hardvere.

Szerintem egy Nexus (és a rajta lévő AOSP) után a második (vagy holtversenyben az első, de várjuk meg a Nexus 6-ot :-) legjobb választási lehetőség lett ez az OPO készülék a CyanogenMod ROM-mal. Android vonalon, persze.

a megjelenése pillanatában szerettem volna venni egyet, de sehogy sem sikerült :) ...aztán kiderült, hogy meghívóval lehet csak, aztán meg jött a hír, hogy lehet venni, de nem annyiért, mint eredetileg hirdetve lett, stb...

értem én, hogy gyártáskapacitás, dehát így nem sokat ér. Pont múlt héten szólt az egyik haverom, hogy ő is simán vett, úgyhogy - gondolom - ez a mizéria a múlté...

jAzz

Kell a hajcihő, mert ha nem lenne valami korlát, akkor nem tudnának annyit gyártani amennyi az igény, és az ilyesmi rosszat szokott tenni a renoménak...

A Nexus készülékeket is csak fokozatosan teszik mindig elérhetővé, mert abból sem nem lehetne eleget gyártani az indulásra ilyen eladási ár mellett. Vagy csinálhatnák azt is, mint az Apple, Samsung, Sony, stb.: horror áron kínálhatnák a készülékeket korlátlan mennyiségben.

Trey:
Nagy örömömre többször leírtad, hogy van olyan jó (ez a konkrét) Android (verzió és készülék), mint az iOS. Na nem Android elvakultságból, hanem mert én is ezt mondom, csak olyan szakadék van a két "szekta" között, hogy soha senki nem hiszi el.

Viszont arról eddig nem esett szó, hogy 110 ezerért van olyan jó, mint amaz 220 ezerért... Ez azért nem mindegy, szerintem. Ha kicsit rosszabb lenne, az ár/érték arány akkor is sokat kellene nyomjon a latba a többek embernél. De általában a májerség-faktor győz, iPhone kerül a zsebbe bármi áron (tisztelet a kivételnek, aki nem ez alapján választja).

"SMS vs iMessage,"

A Secure Messaging (1, 2) CyanogenMod feature-ről hallottál már? Az új One bekapcsolás utáni második kérdése, hogy aktiválja-e ezt a funkciót.

"amit az iphone tud, és jól csinál, [...] iMessage"

Ez magaslabda :)

Android telefonokra meg nem érkező SMS-ek miatt kapott pert a nyakába az Apple

--
trey @ gépház

Az oké, hogy létezik a technológia, de standard minden androidon? Mert ha neked van, de Julcsinak nincs, akkor hiába van, ha jól tudom..
Bugok mindenhol vannak.
Pl a cégnél ahol dolgozok, ott a konyhában elég gyakori kijelentés, hogy "androidhoz minden van, csak semmi sem működik". És ez Android app fejlesztők kijelentése.

Az iMessage mennyire standard minden mobilon? Mert ha jól tudom, neked van, de Julcsinak nincs, akkor hiába van, ha jól tudom.. (Persze, ha nincs a másik oldalon, fallback-el - jó esetben, lásd a per - SMS-re, de azt a SecureText is megteszi.)

"Pl a cégnél ahol dolgozok, ott a konyhában elég gyakori kijelentés, hogy "androidhoz minden van, csak semmi sem működik"."

Amit eddig használtam, az működött. Igaz, főként ismert cégek termékeit használom. Olyat is találtam, amivel iOS-en az utóbbi időben gondok voltak (DI Radio) Android-on meg problémamentes. iOS-en is annyi a szemét, hogy nem győzi az ember kerülgetni.

"És ez Android app fejlesztők kijelentése."

Gratulálok hozzá :) A sajátjukról mi a véleményük?

--
trey @ gépház

Ezek tesztelés közben kibukó problémák általában. Nem írnak saját API-kat ha jól tudom.
De egy példa, ami nem az android OS, hanem a piacon található készülékeket érint: a gyro más irányban van berakva pár készüléknél.

iMessage kérdésben viszont az elterjedtség a kérdéses.
A másik: míg ha tudom, hogy Julcsinak iphoneja van, akkor tudom, hogy az imessage működni fog.
Míg ha tudom, hogy neki Oppo One Plus készüléke van, és nekem van SecureTextem, akkor nem tudom, hogy meg fogja-e kapni azt secure textként. Ez a nem IT-s felhasználóknál azért nem elhanyagolható információ. Mert lehet, hogy ő sem tudja, hogy fent van-e vagy sem nála a program.

+1, nálam az említett szakadék a két kezem közt volt, amikor az egyikben iPhone 4S-t, a másikban meg egy Samsung Galaxy S2-t tartottam. Ez az állapot kb. két évig állt fenn, két évig egyszerre használtam a két telefont. (trolloknak: nyilván felváltva, igény szerint) Végül az iPhone maradt, vajon miért? :-D

Ave, Saabi.

Azt lehet tudni, hogy mi okozza a különbséget a oneplus.net-en látható ár (300 USD ~ 73e Ft) és az itthon elkért 110-120e Ft között?

Nem fajdalmas, hogy "evesznek" iphonehoz vett appjaidat? ( vagy ennyire nincsenek)

Körülbelül 2500 Ft-os tételről beszélünk. Az iPhone-ra megvettem az Endomondo Pro verzióját, mert az ingyenesbe beletettek egy reklámcsíkot, de olyan rossz helyre, hogy állandóan arra böktem a start gomb helyett, ami baromi idegesítő volt. Viszont Android-ra feltettem az ingyenes Endomondo-t, de eddig nem láttam benne reklámot. Ha nem lesz, akkor nem is kell újra megvennem.

Szóval ez nem volt szempont a váltás ellen.

--
trey @ gépház

Android sajátossága hogy ha nincs net miközben fut a reklámos app akkor nincs reklám sem.
Nagyon kevés alkalmazással találkoztam ami fel volt készítve arra hogy "letöltse" a reklámot és net nélkül is megjelenítse azt.

Viszont. Ha nem riadsz vissza egy gyors root és unroot-tól. Akkor Fdroid-on van egy adaway nevű app ami szépen frissíti a host fájlt és így egyáltalán nem lesznek reklámok reklámos progikban. Az adaway-ban van visszavonás is. És nyilván nem csak az appokban hanem böngészőkben is tiltja a reklámokat. Én azóta használom mióta van androidos telefonom. Régen store-ba is ott volt. De manapság már sokmindent törölnek. :D

https://f-droid.org/repository/browse/?fdid=org.adaway

"Android sajátossága hogy ha nincs net miközben fut a reklámos app akkor nincs reklám sem. "

Annak ellenére nem láttam benne, hogy folyamatosan van net a telefonom (korlátlan előfizetés). Lehet, hogy valamiért nem töltődött be?

"Viszont. Ha nem riadsz vissza egy gyors root és unroot-tól. Akkor Fdroid-on van egy adaway nevű app ami szépen frissíti a host fájlt és így egyáltalán nem lesznek reklámok reklámos progikban. Az adaway-ban van visszavonás is. És nyilván nem csak az appokban hanem böngészőkben is tiltja a reklámokat. Én azóta használom mióta van androidos telefonom. Régen store-ba is ott volt. De manapság már sokmindent törölnek. :D"

Köszi, de egyelőre nem tervezek rootolni és külső forrásból sem szeretnék telepíteni. A reklámok jelenleg nem zavarnak, mert egy darabbal sem találkoztam még alkalmazásban. :)

--
trey @ gépház

Nem tudom. Lehet csak arról van szó hogy a program nem reklámoz annyira agresszívan mint egy f2p játék. :D
Nekem egyedül egy month calendar widget van a telón ami reklámos. De az adaway azt is blokkolja. :D
Egyébként én szoktam sűrűn netezni a telefonon és adaway nálam az adblock funkcióját tölti be. Mert utoljára mikor néztem az adblockot androidra akkor még vmi proxy-t futtatott a telón és úgy blokkolta a reklámokat.

"Ami nem kínai, az hamisítvány."

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Én 2 év iphone4-ezés után voltam vele úgy, hogy akkor többet iphone-t nem kérek.

És nem azért, mert a home gomb 1 év után bexart

ebbe sincs microsd. vagy cserelheto akksi. bar gondolom iphone usereket ez ugyse zavarja...

I hate myself, because I'm not open-source.

Így van. Engem ezek nem érdekelnek. Nekem van egy olyan feltételezésem egyébként, hogy sok Android felhasználónak a pluszban betett, gyenge minőségű SD-kártya okozza a problémák egy jelentős részét. Lassú, olvashatatlan lesz. És azt hiszem, hogy azokon a telefonokon a rendszer előszeretettel a külső kártyán hozza létre a cache partíciót. Legalábbis mintha találkoztam volna ilyennel. Vagyis beletesznek minden fos kártyát, a cache partíció pedig nem hogy gyorsítana, hanem egyenesen lassítja a működést. Aztán megy az óbégatás.

--
trey @ gépház

cache a készüléken szokott lenni (más kérdés, hogy root után ezen változtathatsz, ill + swap hozható létre), de amúgy teljesen jól látod. számos hiba forrása az sd, főleg a tré sd kártya. nem véletlen, hogy a google sem támogatja az sd kártyákat már a nexus készülékeken.

Az asszonynak van egy telefonja, amibe ha beleteszel egy SD-kártyát, automatikusan létrehozza, vagy felajánlja a létrehozását (már nem emlékszem pontosan). Laikus (mint ő) erre rányom egy OK-ot és már kész is a fos kártyán a fos gyorsítótár, ami tulajdonképpen lassítótár.

--
trey @ gépház

Nem erről beszéltem feljebb? Ja de:

"Nekem van egy olyan feltételezésem egyébként, hogy sok Android felhasználónak a pluszban betett, gyenge minőségű SD-kártya okozza a problémák egy jelentős részét."

Én nem teszek bele. Én nem teszek telefonba SD-kártyát. Ezt már tisztáztuk.

--
trey @ gépház

> nem véletlen, hogy a google sem támogatja az sd kártyákat már a nexus készülékeken.

Ahhoz termeszetesen semmi koze, hogy az irany:
mindent a google+-ban tarolj:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Semmi esetre sem használnám a telefonom archiválásra. A fontos dolgok átmenetileg vannak rajta, amíg a saját NAS-omra fel nem kerülnek. Az én tapasztalatom az, hogy bőven elegendő a beépített 16GB egy átlagembernek, semmi szükség arra, hogy külső kártyákat dugdossak bele.

Ja, nem tárolok a Google-nél semmit (se képet, se dokumentumot, se egyebet), kivéve a Gmail levelezésem.

--
trey @ gépház

Nekem a kamera 1perc videót 720p felbontással 89mb méretbe rögzít. :D
Egy egyhetes kiránduláson olyan személy aki szeret kamerázni (fénykép + videó) simán kihasználja azt a 64 gigát. És amíg haza nem ér azt valahol tárolni kell.
+ még ott van a sok mp3. Sokaknál a flac formátum a divat. Most néztem torrentz-n hogy AC DC 2009 Greatest Hell's Hits 2CD FLAC 1giga :D és ez csak 2 cd zene.
Nekem 16 giga tárhely van a telómon de a fele foglalt. És nincs flac zeném. Sőt még mp3 sem mert nem szeretek útközbe zenét hallgatni. Viszont fényképezni szeretek összejöveteleken és felmásolom őket a gépre de ugyan úgy a telón is meghagyom őket.

Nekem ugyan nincs és nem is volt SD-kártyás telefonom (IIRC), de van egy Mitac Mio készülékem, amit navigációra használok a mai napig (elég ritkán). Abban ha SD-kártya van, sokkal gyorsabban merül le, mintha nincs benne. Illetve, ha nagyon lemerül és benne van az SD-kártya, akkor nem kapcsol be. Kártya ki, bekapcs., elindul, kártya be.

Nem tudom, hogy telefonnál van-e ilyen, érezhetően csökken-e az akkuidő, ha benne van az SD-kártya...

--
trey @ gépház

A kérdés jó. Mint eszköznek biztosan van saját fogyasztása, de szerintem az elhanyagolható...
Inkább az merül fel bennem, hogy vajon mekkora különbség van energiahasználatban adott file belső és külső memóriáról történő olvasása esetén a különböző osztályú kártyáknál.
És ha már itt tartunk. A készülékekbe épített belső memória általánosan megfeleltethető valamelyik class szerint, vagy ez is változhat akár modellenként is? (pl olcsó telefon belső memóriája class4-6, középkategóriánál ez class8, felsőnél már class10, meg uhs-i, vagy pedig van egy termékszabvány ami azt mondja, hogy xMb/s-t kell tudnia minimum)

Szerk.: Saját készülékeimen nem éreztem soha különbséget. (Samsung GT-I5700, GT-I9070, GT-I8730, HP Slate 7 2800)
- - - - - - - - - - - -
Magyar égre, magyar ufót.
300hsz feletti topicot nem olvasok.

Szép.
Nem tudom. Én a két aktívan használt eszközömben egy Samsung 8G class6-ot, és egy Samsung 32G class10 UHS-I-t használok. Itt, most nem látszik. Volt régebben egy Kingston 8G class6 kártyám, de a papíron ugyanolyan Samsunghoz képest érezhetően rosszabb volt. Akadtak a filmek, játékok, lassabban végzett a bekapcsolás utáni háttértár ellenőrzés, meg ilyesmi. Annál el tudom képzelni, hogy a lassabb sebesség több ideig tartó írást-olvasást eredményez, ami többlet energiát igényel. Ha pedig ki van szervezve app2sd, vagy hasonló dologgal pár daemont futtató app az sd-re, akkor kész is az automata merítőeszköz.
- - - - - - - - - - - -
Magyar égre, magyar ufót.
300hsz feletti topicot nem olvasok.

Érdekes, én arra tippeltem volna hogy inkább HW okai vannak. Pl. olyan, hogy az userek 99%-át is meghaladó mennyisége egyszer beteszi a kártyát a készülékbe, és csak akkor veszi ki, amikor lecserél azt, vagy az olvasó plusz hibaforrás, dettó a fedlap. Engem ezek aggasztottak eddig.

De amit elmondott, az se alap nélküli. Nomeg a lényeg, ha valakinek nem tetszik, akkor van még kb. ezer másik készülék, amiből választhat.

> Nomeg a lényeg, ha valakinek nem tetszik,
> akkor van még kb. ezer másik készülék,
> amiből választhat.

Amig eroszakkal ki nem nyirja a google az androidbol.

Ugye amelyik telefonban nincs SD kartya, az altalaban azt se tudja, hogy bedugod a szgepbe, es pendrivekent latszodik.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Pár hete keresem ezt a hszt...
Az ismeretségi körömben egyre több (telefonban)láma van aki nem érti, hogy a régi telefonját miért tudta rádugni a tv-re, beltéri egységre, autórádióra, az újat meg miért nem... Kíváncsi vagyok, hogy az szerinted mennyire életszerű, hogy a láma lát két egybeillő csatlakozót, és beledugja a telefont. És amíg mass storage volt működött, mióta MTP van azóta meg nem. :)

- - - - - - - - - - - -

Magyar égre, magyar ufót.
300hsz feletti topicot nem olvasok.

Aha. Te meg tedd bele a 512GB SD kártyát, aztán lopják el azzal együtt ;)
A szétvert telefonból lehet kiveszed az SD-t, az ellopottból/elhagyottból viszont nem. A backup -ami lehet akár a gonosz G+/Gdrive vagy más cloud is- viszont mindkét esetben megvéd.

Szerk: egyébként van mégegy opció. Bár biztos nem minden teló támogatja, de vannak már nagyon kicsi usb otg kártyaolvasók.

> Osszeeskuveselmeletnek jo

Te nem olvastad a sajat magad altal linkelt cikket?

Pont ott fejtegeti, hogy azert kell kinyirni az SD kartyat, hogy lehessen felhositeni.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Onnan indult, hogy en allitottam, hogy most az irany az, hogy mindent Google+-ba ment az Android.

Erre jott egy allitas, hogy osszeeskuveselmelet, es egy linkelt cikk, ami pont azt tamasztja ala, amit en allitok.

Nevezetesen azt, hogyha nincs SD kartya, akkor a rendszer behazudhatja (Fuse proxy fajlrendszer is van ra), hogy o egy SD kartya, es a fajlrendszer egy reszet mutatja, a programokat becsapja. Tovabba barmire hazudhat fajlrendszert, akar egy felhoben levo accountot is mutathat fajlrendszerkent.

Ez 2011-ben volt. Azota annyi valtozott, hogyha fenykepezel, akkor a 4.4-es android a galleria ikonra alapba a google+-os fotoidat hozza be a mobilon lathato fenykepalbum helyett.

Szerintem az irany egyertelmu, es jol kiveheto. A cel, hogy minden a Google-nal legyen, Google+ account alatt.

Az egy mellekszal, hogy az SD kartyabol van gagyi, FAT32-ot hasznaljak, mert az az "elterjedt", ez a kifogas resze. Technikailag ez is megoldhato. Sot technikailag az is megoldhato, hogy egy telefon MTP-t beszeljen, vagy felmountold pendrivekent.

Ha mar valaki mentett le regi meghalt PC-t, es siman betette a vinyot egy masik gepbe, es ugy mentette le, az tudja mirol beszelek. Ha ott is MTP-t kellene tudnia a "vinyonak", akkor azt mar megette a fene.

Termeszetesen van egy technikai oldala. De amoge bebujni, es azt elfogadni balgasag, amikor a szemunket is kiboki az uj strategia.

Nem baj, mas is ezt csinalja (Apple, MS), csak nehogy mar azert ne legyen fajlkezelonk egy miniszamitogepben alapban, mert "megteveszto".

Ha valaki egy mai mobillal kameraz, az tudja mirol beszelek. Egy 20perces kamera 5-6GB-ot eszik meg. Hamar elfogy alola minden. Van letjogosultsaga.

En csak annyit mondok, hogy nevezzuk neven a gyereket.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ugyes tereles.

Ezt irtad:

mindent a google+-ban tarolj:)

A linkelt cikkben a mernok azt irja, valoban lehetseges a cloudban valo tarolas, de elsodlegesen nem azert, hogy rakenyszeritsek a userekre, hanem a kulso kartya megbizhatatlansaga az ok. Maximalisan egyetertek: egy magara hagyott vagy elvesztett telefonban levo kartya nagyobb kockazatot jelent, mint a cloud - szerintem.

Tovabba igaz, amit az OEM-ekrol is mondott.

--
L

En akkor vennem be, hogyha gyarilag lenne a Google+-nak alternativaja (owncloud pl.).

Addig ez tereles.

Ha az SD kartya megbizhatosag az oka, akkor 2 SD kartyat kell betenni (Raid 1?), vagy normalis markat kell venni.

Ha ellopas ellen akarjuk vedeni, lehetne titkositani a fajlokat alapbol az SD kartyan.

De ez igy per pillanat egy megoldhato technikai problema, amit megoldhatatlankent allitanak be, mivel a cel nem ez, hanem a Google+ ala terelni mindenkit.

De nem ertem mit varsz, egy google mernok egyertelmuen kijelenti, hogy "gyerekek SD kartya nincs, mert azzal egyszeru warezolni, az adataidat lementeni, es a kutya se hasznalna a Google+-t" ?

Azert minimalisan el kell tudni
vonatkoztatni a szovegtol es a sorok kozott olvasni.

De baromi egyszeruen feloldhato a rejtely. Varjunk 2-3 evet es ki fog derulni.

(Bar ennel mar kristalytisztabb nem lehetne:)

Csak ezt a maszlagot hagyjuk, hogy "az SD kartya rossz, ertem?"

Valaki szereti, es az oka is meg lehet ra.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"En akkor vennem be, hogyha gyarilag lenne a Google+-nak alternativaja (owncloud pl.)."

Azt ne várd el egy gyártótól sem, hogy gyárilag ne a saját szolgáltatását próbálja tolni. Ha viszont nem gyárilag nézzük, akkor bizony van alternatíva. Nem kötelező a G+ használata még a google stock droidon sem. Szvsz gyárilag be sincs kapcsolva az automatikus G+ fotó szinkron. A play tele van alternatív fotó galéria alkalmazásokkal. Az adatidat, fotóidat lementheted bármikor pc-re (mtp-vel is) a belső tárhelyről. Cloud vagy direkt fotó tárhely alkalmazások is vannak dögivel (dropbox, copy, flickr stb). Owncloudot is használhatsz.

Az SD kártyával a legnagyobb -nem technikai- probléma, hogy az 1 bites usereknek macerás. A legjobb példa: a feleségem a kezembe nyomta nemrég a telefonját, hogy betelt és nem tud fotózni (alsó középkategóriás telefon, 4GB a belső tárhelye). Közben ott van neki a telóban szinte üresen a 32GB-os SD. De nem fog nekiállni egy file kezelővel vacakolni, hogy most akkor mi hol van a filerendszerben(az vajon mi?), és hogy hova másolgasson. Sőt, a kamera beállításait sem fogja áttúrni.
Vagy mentsen eleve 2 helyre a kamera? Vagy kérdezze meg az 1 bites usert, hogy hova mentsen? Ha már felmerül, hogy hova mentsen valamit, vagy a "hova is mentettem" kérdés, az már rég rossz. Egyszerűbb belőni a dropbox, copy.com, g+ szinkront, aztán kész.
De biztos láttál már olyan desktop rendszert is -mondjuk windows- amiben hiába volt gondosan bekészítve a "D" meghajtó, a juzer akkor is a default Documents könyvtárába mentett ömlesztve mindent. Mert azt dobja be a save dialog, ami ezen túl van az meg már bonyolult.

Szerintem nem baj, ha nincs SD, csak legyen elég nagy a belső tárhely [i](32GB alatt -de legközelebb már inkább 64GBnál húzom meg- nem vennék telefont, pont a videózás miatt, amit említettél).

Utóbbi két Androidos telefonom Samsung gyártmány. Ott mindkettő a kamera első indításánál feldobott egy ablakot, hogy "Külső SD-kártya behelyezve. Legyen ez az alapértelmezett mentés helye?"
- - - - - - - - - - - -
Magyar égre, magyar ufót.
300hsz feletti topicot nem olvasok.

Ez egy csomo kutyun valoban megmagyarazza, hogy miert ne legyen benne SD slot, de pont a Nexusoknal nem. Ez eredetileg a Google fejlesztoi referenciatelefonja volt, fejlesztok meg jellemzoen tudjak, hogy mi az a file. :)

--
Why did the chicken cross the road?
It was trying to get a signal on its iPhone 4.

Eredetileg fejlesztői telefon volt, de:
- akkor még nem volt G+ sem (tehát biztos nem a G+ miatt nem volt SD slot mondjuk a nexus S-ben)
- a fejlesztők az átlag usereknek fejlesztenek (a fejlesztői referencia modellben pedig ne legyen olyan hw feature, amit a google nem igazán akar támogatni)

Aztán időközben a nexus egy elég népszerű google brand lett, már rég nem csak fejlesztők veszik a nexusokat.

"Vagy kérdezze meg az 1 bites usert, hogy hova mentsen?"

Szerintem ezzel nincs baj, több (főleg magyar) alkalmazást láttam, ami megkérdezi az usertől első indításkor, hogy hova mentse az adatbázisát.

Lehet, hogy az R1 user annyira buta, hogy nem tudja mi az a fájlrendszer, és sok dolgot nem ért, de legyen már egy szint, amit illene mindenkinek tudni, ha már boldogulni akar ebben a világban.

"Szerintem ezzel nincs baj, több (főleg magyar) alkalmazást láttam, ami megkérdezi az usertől első indításkor, hogy hova mentse az adatbázisát. "

Szerintem ez teljesen rossz hozzáállás egy telefonnál. Egy app ne kérdezzen ilyet, mert a felhasználók fele sikítófrászt kap, ha ilyet lát.

Az a baj, hogy ezekre az eszközökre az emberek egyszerű használati tárgyként tekintenek és nem számítógépként. Informatikusként ezek triviális dolgok, de egy átlag usert pont annyira nem érdekel (és nem is kellene tudnia), hogy hova menti a telefon a képeket, meg hova teszi egy app az adatbázisát. Mint ahogy egy mikrosütőről sem tudja, hogy hogy működik belül. Bekapcsolja -> melegít, ez a dolga, és nem tesz fel technikai jellegű keresztkérdéseket. A telefonon ha megnyomja a kamera gombját, akkor mentse el a képet. Mindegy hova, csak ott legyen ha megnyitja a galériát.

Az megvan, mikor megkérdezel valakit, hogy hova mentette a doksit és azt válaszolja, hogy a wordbe? Nem a "D" meghajtóra, vagy a dokumentumok mappába, hanem a "wordbe".

[i]"amit illene mindenkinek tudni, ha már boldogulni akar ebben a világban."[i]
Az a baj, hogy a világ elég gyorsan változik, ezeket az eszközöket viszont olyanok is használják, akik pl idősebbek, még nem ebbe nőttek bele, vagy szimplán nem technikai beállítottságúak. A gyártók meg nekik is el akarják adni a termékeket, ezért a lehető legegyszerűbbnek kell lennie.

De ha az embert nem érdekli, hogy hova teszi a telefon, számítógép, akármi a cuccait, akkor miért áll neki sipákolni, ha később egy bizonyos helyen keresi, és nem találja?

Azt mondod, hogy informatikusként ezek triviális dolgok, holott ennek nem kellene annak lennie az átlag felhasználó számára sem. Vagy olyan nagy felkészültséget igényel tudni, hogy ha két egymástól független, és elválasztható tárhelyed van (sd kártya, és telefon) akkor a kettő közt esetleg van választási lehetőség is?

Ne legyen már ennyire butának nézve mindenki, mert akkor tényleg buta lesz mindenki.

+1

SD kártya csak egy újabb hibalehetőség, ami felett a gyártónak nincs kontrollja. Pl. hogy akad-e a fullhd videofelvétel adott bitrátával?

Nomeg ott a linux/android agyrém is, hogy akkor most a belső memória lesz az /sdcard, a kártya meg az /sdext, vagy fordítva? Vagy legyen inkább /sdcard0? Melyik alkalmazás melyiken szereti tartani a vackait?

"SD kártya csak egy újabb hibalehetőség, ami felett a gyártónak nincs kontrollja."

Így van, de az SD kártyának van egy jó tulajdonsága is, még pedig az, hogy cserélhető.
Sajnos a flash tárolók könnyen elromolnak (ezekben nincs olyan komoly terhelés elosztás, mint az SSD-kben), ilyenkor egyszerűbb az SD-t cserélni, mint szervizben megpróbálni kicseréltetni a beforrasztottat.

Egyetlen telefonomon nem romlott még el flash. Ellenben találkoztam ilyennel:

  • leromlott töltő - iPhone 3G
  • megtört töltő-/adatkábel - iPhone 3G (kollégámnak is megtört, kollégám kollégájának is és kollégám kollégája kollégájának is)
  • megtört fülhallgatókábel - iPhone 3G
  • elromlott Home gomb - iPhone 4
  • lötyögő és zörgő bekapcsológomb (0. perces korától) - iPhone 5

Szóval sok mindennel találkoztam, de speciel flash hibával még nem. Androidos telefon - Galaxy S4 Mini, SE Xperia 8 - is van itthon több is. Azokon sem.

--
trey @ gépház

megtört töltő-/adatkábel - iPhone 3G (kollégámnak is megtört, kollégám kollégájának is és kollégám kollégája kollégájának is)

Ne lovalld bele magad...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez ugyanaz a verzió (chinese), ami nekem van. Én nem akartam külföldről rendelni, nekem így a munkaadómnál garanciális. :) Végül is nekem 109 500-ban van, de ha az eBay-ről rendeled, akkor ez így 15 ezer megtakarítás, ami nem rossz. Mondjuk a garancia intézésre kíváncsi lennék, hogy hogyan megy.

--
trey @ gépház

Ez csak annyit jelent, hogy eddig szerencsés voltál, mert a NAV elhitte, tényleg olyan értékű áru van a csomagban, mint ami rá van írva. Azonban amikor vásárolsz, 22 euró felett mindig kalkulálj az áfával. 150 euró felett pedig a vámmal is. Legfeljebb, ha megúszod, akkor még olcsóbban jutottál hozzá az adott eszközhöz, mint ahogy vártad.

Egyébként kb. fél évvel ezelőtt olvastam valahol, hogy a NAV már direkt keresi azokat a csomagokat, amikben elfér egy telefon, és nagyon alacsony érték van megjelőlve. Mivel ez csak olvasmányélményeimen alapul, így nem biztos, hogy ez igaz.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Eddig en is kisebb erteku dolgokat rendeltem (vagy olyat, amin nem latszik mennyit er). Viszont egyik kollegam epp a heten vette at a telefonjat, amit en rendeltem neki e-bay-rol. Cubot one a tipusa, 171.2 USD volt, es megfogtak. Innen vettem a pontos koltsegeket.

--
Why did the chicken cross the road?
It was trying to get a signal on its iPhone 4.

Kinabol rendeltem, pont azert en, mert mar eleg jol kiismertem magamat az oldalon. 163 feedbacken all jelenleg az ebay accom. Ebbol 2 csomag jott Hunyadrol, 2 valahonnan Bulgariabol, a tobbi valahonnan DK-Azsiabol (jellemzoen Kinabol, neha Szingapurbol, Thaifoldrol, meg a kornyekukrol), mert onnan free shippinggel jonnek jellemzoen a kulonbozo alkatreszek.

Egyebkent a tracking number szerint tett egy kisebb kiterot Szingapur fele, gondolom azert, mert a kinai posta nem szereti repulore tenni a Li-ion akkut tartalmazo csomagokat, a szingapuri meg igen. Ezt egyebkent modellezo forumokon is olvastam mar korabban. (a litium nagyon hevesen eg, ami ebben az esetben nem kivanatos jellemzo)

--
Why did the chicken cross the road?
It was trying to get a signal on its iPhone 4.

baromi jó mobil, de Nexus5-öt fogok venni (valószínűleg), mert ennyi pénzt nem tudok erre költeni, esetleg xiaomi redmi note-ot

A kiadások időpontjai:

XNPH22R 06/Jun/14
XNPH25R 03/Jul/14
XNPH30O 11/Aug/14
XNPH33R 21/Aug/14

(BACON a kódneve a CyanogenMod OnePlus One buildjeinek)

https://jira.cyanogenmod.org/browse/BACON

Ott látható, hogy hogy dolgoznak a fejlesztők. Gyakorlatilag percről percre kevesebb a nyitott bugok száma.

--
trey @ gépház

Érdekes egy probléma, mert a fórum szerint sem érint mindenkit. Ott egy hozzászólás, ami szerint neki egy frissítés javította. Nekem nem jelentkezett. Olyan is van, aki szerint semmit sem változtatott és magától elmúlt egy panellel kapcsolatos probléma.

Én akkor hiszem, ha látom. Ahogy az iPhone-nál is, fenntartásokkal kezelek mindenféle internetes pletykát, mert azzal kapcsolatban is lehetett hajmeresztő dolgokat olvasni.

Egyelőre még nem láttam ezt a problémát.

--
trey @ gépház

Nexus szóba jött?
Ha nem miért csak 1+1? Nexuson is frissül az Android rendszeresen.

Az ANT+ az micsoda?

Egyébként ezek a statikus tesztek kb semmit nem érnek szerintem. Lehet elárul valamit a telefon nyers erejéről, de ennyi. De azt már nem mutatja meg, hogy adott esetben a nyers erő ellenére mégis lassú/akadozós a gyártó által kusztomizált elfuserált és felesleges funkciókkal telezsúfolt rendszer.

BT-nél kevesebb energiát igénylő jelátvitel. pl km óra számláló, pulzusmérő, pedálfordulat mérő, etc. Kondigépeknél kvázi szabvány. Endomondo is használja GPS helyett, mellett így még kevesebb energiával beéri az App használata. Rengeteg olcsó kiegészítőt lehet vásárolni sportoláshoz ami támogatja az ANT+-t.

Akku a 33R firmware-rel:

2 nap 12 óra - 33% maradt

--
trey @ gépház

Nos mivel én heavy duty Mac user is vagyok, így számomra mint elsődleges telefon a legcélszerűbb megoldás az iPhone. Szintén régi motoros vagyok ilyen téren.

Viszont második készüléknek időről-időre kipróbálok ezt-azt az öreg igásló 6310i helyett. Volt már nálam Nexus4, HTC ONE, de a méretük (az is bőven benne van a pakliban, hogy a 6-os szifont eladom a fenébe pár hét után és veszek egy 5S-t) és a droid egy-két butasága mindig visszahúzott.

Na de most rátérnék a mondókám lényegére. A fentebb szerepeltetett problémák mellett a leginkább zavaró az számomra, hogy ki kell lépni az "ökoszisztémából". Kényelmes és praktikus embernek tartom magamat. Macerálom eleget a technológiát akkor amikor fizetnek érte, azon túl nem kívánok ilyesmivel szívni, ezért is piszok egyszerű nekem az iPhone. Viszont amint beugrik második készüléknek egy más os-el felvértezett kütyü, meg vagyok lőve kicsit. Nem szinkronizál minden úgy és olyan egyszerűen, de leginkább nincsenek meg a softwarek amiket már megvettem. Ez pedig gond. Bőven 300€ fölött költött már app-ekre, így egy teljes platformváltás bőven túlmutatna a készülékvásárlás költségein. Az ilyen-olyan eszközeimről már nem is szólva. Ennek ellenére az i4S-i6 váltás után, megpróbálok megint egy 6310i - Sony Z3 compact váltást is. Meglátjuk mi sül ki belőle.

Érdekelne, hogy ez Nálad nem játszott szerepet, vagy alapvetően nem is használsz olyan mennyiségű app-et, hogy a döntést befolyásolta volna?

"Macerálom eleget a technológiát akkor amikor fizetnek érte, azon túl nem kívánok ilyesmivel szívni, ezért is piszok egyszerű nekem az iPhone. "

Az iPhone lényege és egyben előnye, hogy még az ostoba emberek is olyan egyszerűen tudják használni, mint a wc papírt. Ez tiszta sor. Nem sokat kell gondolkodni. Két hete használom (pont ma van két hete, hogy átálltam) a One-t, de semmivel sem macerálom többet vagy szívok vele, mint az iPhone-nal. Gyakorltatilag az első két-három napon belaktam, azóta pedig csak használom probléma nélkül. Néhány dolog máshogy van, néhány dolog nem úgy van, vagy alapból hiányzik, de van, ami meg ezen van és tetszik és nem volt az iPhone-on. Meg kell tanulni néhány új dolgot, de ez könnyen megy. Két hét után kezembe vettem az iPhone 5-öt és fura volt az egész.

"Viszont amint beugrik második készüléknek egy más osel felvértezett kütyü, meg vagyok lőve kicsit."

Ezt így nem lehet szerintem. Vagy teljesen átállsz vagy nem. A második készülékkel az a baj, hogy mindig önkéntelenül is hasonlítgatni fogsz. Az iPhone-nak is bőven megvoltak a maga problémái. Tudnám sorolni hosszasan, de ha elfogult vagy egy kicsit is az iPhone felé, akkor önkéntelenül az arra fogsz jutni párhuzamos használat esetén, hogy az a jobb.

"Bőven 300€ fölött költött már app-ekre, így egy teljes platformváltás bőven túlmutatna a készülékvásárlás költségein."

Jézus-mária. Ennyire nem szeretnék egy telefontól függeni. Én igyekszem úgy használni, ahogy van.

"Az ilyen-olyan eszközeimről már nem is szólva. Ennek ellenére az i4S-i6 váltás után, megpróbálok megint egy 6310i - Sony Z3 compact váltást is. Meglátjuk mi sül ki belőle."

Ebből szerintem az, hogy maradni fogsz az iPhone mellett. 3 generáción keresztül volt ez így nálam. Én nem látom az Apple-ben azt a nagy innovációt, amit regélnek.

Sokan ott követik el a hibát, hogy fognak egy 200 ezer forintos iPhone-t és összehasonlítják egy felébe, harmadába kerülő androidos telefonnal. Nyilvánvaló, hogy almát a körtével.

"Érdekelne, hogy ez Nálad nem játszott szerepet, vagy alapvetően nem is használsz olyan mennyiségű app-et, hogy a döntést befolyásolta volna?"

Egyrészt tudatosan nem használtam iPhone-on sem 3rd party app-okat nagy mennyiségben. Csak azt, amire szükségem volt, de azt is nagyon megválogattam. Ahogy feljebb írtam, nekem bőven 10 ezer forint alatt volt a megvásárolt alkalmazások értéke. Ráadásul ezek közül egyetlen egy maradt meg a telefonomon az évek során. Szóval nálam ez nem volt szempont.

Én azt csináltam, hogy 2 óra alatt átálltam, lementettem full backup-pal az iPhone-t (biztos ami biztos :), nyomtam egy factory reset-et rá és kész.

Kérdezem magamtól, hogy hiányzik-e. A válasz eddig az, hogy nem.

Egyébként megfigyeltem, hogy vannak olyan, az iPhone-on meglevő mobilhálózat-kezelési bugok, amik a One-on egyáltalán nem jönnek elő. Ja és az iPhone 4 és 5 szerintem továbbra is hazudik a térerőkijelzéssel. Több pálcikát (újabban gombócot) tesz ki, mint amennyit az az adott helyzetben megérdemelne.

--
trey @ gépház

Én azt mondom, hogy várjunk még azért a végkövetkeztetéssel, mert a másik platformon eltöltöttem 6 évet, itt meg két hetet. Még nem lenne fair sommás véleményt kialakítani. Annyi biztos, hogy amit a két hét alatt tapasztaltam, az tetszik. Hogy elég lesz-e arra, hogy végleg maradjak, az kiderül.

Egy biztos, az Apple iPhone 6 bejelentése semmi olyat nem hozott, ami miatt visszaváltanék. Szóval csak azon, hogy jön az iPhone 6, nem fog múlni :) Most úgy gondolom, hogy maradok az Android-nál. De nem zárom ki teljesen a lehetőségét annak, hogy visszaváltsak.

--
trey @ gépház

Ja, egyébként nem új találmány, mert már a T10-es Ericsson-omon is volt a '90-es évek végén valami hasonló, de rendkívül jó feature a többszínű és szabadon konfigurálható LED notification light.

Elég rápillantani a telefonra és anélkül, hogy a kezembe venném, tudom, hogy akar valamit mondani. Más színnel és villogási intenzitással (szabadon definiálható) jelzi, ha levél vagy SMS jött, más színnel, ha nemfogadott hívásom volt, más színnel, ha az akku lemerülőfélben van.

Az ilyen apró dolgok azok, amikről nem is tudsz, nem hiányoznak (vagy legalábbis azt hiszed) ha iPhone-t használsz. De ha átállsz, baromi könnyen rájuk lehet kapni.

Pl. nekem régi szívfájdalmam volt iPhone-on - sokan röhögtek is rajta -, hogy a Home képernyőn az óra ikon egy időben nem mutatta az időt. Meg kell nézni egy régi firmware-es 3G-t. Áll rajta az óra. Később (évekkel később) ezt javították.

- "Minek mutatná? Ott van fenn a tetején az óra!"

Jött a sok fanboytól. Persze, de ez nem arról szólt, hogy mennyi az idő. Ez arról szólt, hogy technikailag szartak bele megcsinálni. Nincsenek widgetek. A világ vicce. Az android világban évek óta van. Ja és ezeket szóvá tettem akkor is, amikor iPhone felhasználó voltam.

Erre mit hallok? Jönnek a widgetek az iOS 8-ra. Hurrá! Évek csúszásával.

Szóval aki nem elfogult, látja ezeket a dolgokat. Aki nem, annak meg kár mondani.

Ja és az Apple részéről meg van ideologizálva, hogy ami nincs nála, az nem is kell az embernek. Nevetséges látni, hogy hogyan dőlnek le az általuk felépített nevetséges korlátok (képernyőméret, egykezes használat, widgetek, copy&paste) mert egyszerűen be kell látniuk, hogy az általuk szajkózott faszságok tarthatatlanok.

--
trey @ gépház

Ó igen, azt a ledecskét nagyon-nagyon szerettem, amikor töksötét szobában felriadva nem tudtam hogy mi van, elég volt csak látnom, hogy milyen gyorsan villog, hogy tudjam, hogy valószínűleg az SMS-re (vagy rosszabb esetben a hívásra) riadtam fel :D
Sajnos a mostani telefonon hiába van ilyen led, nyomi az elhelyezése. Anno a telefon élére helyezték el, hogy látszódjék, manapság meg mintha azt gondolnák a tervezők, hogy jobb ha nem látszik. Persze értem én, hogy így könnyebb megfelelő kávát csinálni, és másfél dollárral (vagy centtel) kevesebbe kerül a gyártás, de akkor is.

Nekem a telefon az ágy melletti üveg éjjeli szekrény alján van. Ha megébredek, akkor azonnal látom, hogy volt valami. Mivel a garázsba bekötött riasztó éjjel jelezhet (SMS és hívás), nem teszem a telefont magamtól túl messze. Jó ez a feature, na. Amit meg kell adni, azt meg kell adni :D BTW: munkahelyen az asztalra van kitéve egész nap a telefon. Van, hogy elmegyek egy kávét inni, akkor nem viszem magammal (kell a nyugalom is néha).

Ha visszamegyek, iPhone-nál nyomkodni kellett, hogy "volt-e valami amíg nem voltam itt". Most elég csak ránézni.

--
trey @ gépház

Azt bírom benned, hogy nem vagy elfogult a témában és hűvös aggyal nézed a technikát. Én elfogultabb vagyok, mert engem már nagyon irritál, hogy hozzá nemértő emberek győzködnek az Apple felsőbbrendűségéről. A minap ép a nyomtató kezeléséről kaptam az okítást, hogy milyen jó nem kell beállítani semmit az iPad-on. Erre a kis bubuntum egyből kapcsolódott a hálózaton lévő nyomtatókhoz, az iPad meg észre sem vette, hogy van 20 db nyomtató a hálózaton. Arról már ne is beszéljünk, hogy vélhetően az Apple is cups.org -ot használ, -ha már megvette-, mint a Linux disztrók.

Tegnap egy ilyen "óvódás agyú" elmondta nekem, hogy az üzletemberek nem használnak nagy tepsi telefont (nekem a sonym 6,44"). Szerintem akire ő gondolt azok az analfabéták, akik semmit sem használnak, csak kell nekik 1 db gomb amit nyomkodhatnak.

Mindig is azt vallottam, hogy mindenből azt kell használni, amit az adott feladatra az adott személynek a legjobban megfelel. Éppen ezért használok desktopon ahol kell Linuxot, ahol kell Windowst (szerencsére csak munkára és ott is egyre kevesebbet kell már csak). Amikor az okostelefon téma elindult, az Apple elhúzott ez tény. Akkor iPhone-t használtam, de változott a világ emberek!

Nem biztos, hogy nekem 2014-ben is az iPhone lesz a legjobb választás.

Sajnos azt is meg kell azért jegyezni, hogy pl. tök jó volt, hogy a Skullcandy fejhallgatómmal tudtam vezérelni OOB az iPhone hangerejét. Ezt most nem tudom (legalábbis nem sikerült elsőre). Szóval van amit az iPhone tud jobban. Vagy legalábbis az iPhone eléggé támogatott. Ezt nem lehet elvitatni.

--
trey @ gépház

Na az ilyen eszközökre gondoltam. Nekem pont ezért a 30pin-lightning váltás is fájdalmas. Autóban 30pin van, ahogy a szobai hifin is. Piszok kényelmes rádugni és kész.

Nyilván nekem, mint Apple usernek haladni kellene a korral és airplayyel bohóckodni, de én még hiszek a lossless audioban és a drótokban. ;)

Arról már ne is beszéljünk, hogy vélhetően az Apple is cups.org -ot használ, -ha már megvette-, mint a Linux disztrók.

palantir% uname -a 
Darwin palantir.res.hu.corp 13.3.0 Darwin Kernel Version 13.3.0: Tue Jun  3 21:27:35 PDT 2014; root:xnu-2422.110.17~1/RELEASE_X86_64 x86_64
palantir% cups-config --version
1.7.2

Mac OS X-en biztos, de valószínű, hogy iOS-en is.

Ave, Saabi.

Tegnap egy ilyen "óvódás agyú" elmondta nekem, hogy az üzletemberek nem használnak nagy tepsi telefont (nekem a sonym 6,44").

Velem egy haverom közölte, hogy az üzleti életben senki sem használ iPhone-t, csak BlackBerryt. Szerintem az ilyen kijelentéseket a helyükön kell kezelni és megmosolyogni.

Ave, Saabi.

Tudom. Sokan még a blackberry-t mint szolgáltatást sem ismerik, csak hw-t. Az a legviccesebb, ha ilyen vevőt látok. Anno azok vettek a BB-t akik sokat utaztak, mert költséghatékony volt a nemzetközi használata. Ma azoknál látom, akik erről mit sem tudnak és a komfortzónájukat el sem hagyják. Szerintem a BB egy felesleges önszopatás szolgáltatás nélkül.

ps.: nekem pedig pont azért van sony ultram mert kvázi azzal vezérlem a cégem. Bár lehet én nem vagyok üzleti felhasználó. :)

így már értem a dolgott. Nyilván, ha tudatosan kerülted el a a nagyobb beruházás és a szolgáltatásokat, akkor nincsen probléma.

Alapvetően én sem hasonlítgatok, sőt, viszont én belefutottam abba, hogy számomra a One és a N4 is nagy volt, valamint volt pár parajelenség.

Ettől függetlenül a compacthoz pl pozitívan állok. Mint második készülék, szerintem jó kis igásló lesz, és a méret sem annyira gáz.

A lényegi dolgot megválaszoltad ami érdekelt: Nem épült be annyira az életedbe, hogy gondot okozzon a váltás. :)

Az iPhone lényege és egyben előnye, hogy még az ostoba emberek is olyan egyszerűen tudják használni, mint a wc papírt.

Érdekes, nekem pont ez nem működött.

iphone4 előtt sok buta Nokia telefonom volt, aztán egy WindowsMobile6-os telefon, és később emellett egy Nokia E50.

Az iphone4 volt az első olyan telefon, ahol a hajamat téptem, mert tök egyszerű dolgokat nem tudtam megcsinálni, és a legelső, aminek a pdf felhasználói kézikönyvét kellett többször segítségül hívni, hogy megtaláljam, hol lehet be vagy kikapcsolni valamit, esetleg valami tevékenységet elvégezni.

OK, kb. 2 hónap alatt megtanultam a logikáját, és utána nem okozott gondot, de közben a feleségem Galaxy Nexusával, vagy az iphone4 után következő SGS3-mal nem kellett se az elején hajat tépni, se felhasználói kézikönyvet keresni.

A személyes véleményem az, hogy ez a bambusz hátlap egy rakás szar és ízléstelen is. Nem beszélve arról, hogy messziről látszik, hogy nincs belemarva a logó, hanem csak rá van szitázva. Sosem tennék telefonra ilyen faszínű izét.

Legyen a fehérből raktáron ha kellene (esetleg a feketéből) cserealkatrésznek, a többi részemről érdektelen.

--
trey @ gépház

Akár szép telefon is lehetne, ha nem ilyen párna alakja lenne :/

Ha valakinek van ideje és ilyen készüléke, akkor légyszi futtassa már le rá ezt a tesztet, a belső SD-re (is): https://play.google.com/store/apps/details?id=com.a1dev.sdbench

Ha a fórumok nem hazudnak, akkor az én telefonom néha kétségbeejtően sok időt tölt IOwait-tel, és tény, hogy a belső storage sebessége eléggé a mezőny vége felé van.