Sok újdonsággal érkezik a NetworkManager legújabb kiadása

 ( trey | 2014. június 25., szerda - 9:32 )

Dan Williams a napokban bejelentette a NetworkManager 0.9.9.98-as, más néven 0.9.10-rc1 kiadását. A Linux disztribúciók által széles körben használt hálózatkezelő segédprogram új kiadása (aminek végleges verziója erre a hétre várható) számos újdonsággal jelentkezik majd. Ilyen például a részletes beállításokat is lehetővé tevő, parancssori, Curses-alapú felhasználói felület, az nmtui:

nmtui #2 nmtui #1

Részletek az érkező 0.9.10-es kiadásról itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A mozgóbot pinkóját képes lesz végre megjegyezni?
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

en mondjuk annak is orulnek, ha mukodne. pl. nem sigsegvelne a gui, ha megprobalok egy bridget hozzaadni. vagy nem felejtene el folyton a wpa2-enterprise jelszavat...


I hate myself, because I'm not open-source.

Ez utóbbit én is tapasztaltam, amikor pár éve használtam. Úgy látszik, azóta nem sok minden változott...

https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

subscribe

--
Debian GNU/Linux

+1

Ez a gui nagyon hiányzott belőle. Többször is megesett, hogy telepítés után nem ment az X és helyre kellett volna rázni, így kereshettem ethernet kábelt wifi helyett.

nmcli azert mar van egy jo ideje...

Nem kell feltétlen NetworkManager a wifihez: https://wiki.debian.org/WiFi/HowToUse#Command_Line

debianhoz is van?

óóóóó je. ez az amit mindig levakarok telepítés után.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Sosem értettem a networkmanagert fikázó kommenteket. Évek óta hiba nélkül használom több gépen, különböző ubuntu verziókkal. Kényelmesen, egyetlen kattintással válthatok hálózati beállítást, indíthatok, vagy bonthatok VPN kapcsolatot. Tökéletesen teszi a dolgát.

"Évek óta hiba nélkül használom több gépen, különböző ubuntu verziókkal. "

DHCP, fix IP, WiFi, VPN. Ezeket használom, napjában számtalanszor váltogatok. Működik probléma nélkül. Volt idő, hogy voltak vele apróbb gondok, de jó ideje már nem találkoztam semmi problémával.

--
trey @ gépház

Nekem azert szokott vele bajom lenni, bar nem szoktam beallni a fikataborba. Mondjuk igazan a network-manager-rel csak egy ujabban. Suspend utan gyakran elofordul hogy ujra kell inditani a service-t, kulonben nem csatlakozik sehova.

De a bosszanto hibak nekem az nm-applet-tel jonnek inkabb. Mondjuk ezt az esetek tobbsegeben nem lehet a NM szamlajara irni. Most konkretan rendszeresen meghal az XFCE-n az "indicator plugin" ami egyfajta system-tray, es emiatt az ikon egyszeruen nem latszik. Egyszer meg egy upgrade utan ez az applet nem tudott csatlakozni az NM-hez. Mar nemtom akkor mi lett a megoldas.

Na miota ilyenek vannak azota tudom hasznalni az nmcli-t. :)

Mert nem elted meg azt a kort, amikor a nm volt a relytejes halozati hibak legfobb okozoja. Nekem tovabbra sincs szuksegem ra.
--
zsebHUP-ot használok!

Szerintem a tipikus fikazo egyszer latta, elso ranezesre nem tetszett neki, mert hat o mar ugyis tud ifconfiggal halozatot beallitani, akkor meg ez minek. Aztan azota ha felbukkan azonnal letorli. Viszont rendszeresen felbukkan, hiszen sok helyen ott van, ugyhogy azota mar idegesiti is. ;)

Ugyanakkor a "_nalam_ mukodik, nem tudom mi bajotok van" is veszelyes logika...

Desktop linuxra még ok (leszámítva, hogy egynél több VPN kapcsolatot kezelni nem lehet vele, és néha gondol egyet és nem óhajt működni, olyankor rugdosni kell).

Na de _szerverre_ ezt erőltetni minek? Lásd pl RHEL7-et nem lehet telepíteni nélküle. Még szerencse, hogy legalább utána kézzel ki lehet irtani.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Nemtom RedHat-en hogy megy, de Ubuntun van a NM-nek egy olyan kellemes tulajdonsaga, hogy ha a kartyat bekonfigolod a hagyomanyos modon (/etc/network/interfaces) akkor ezt az NM tudomasul veszi es azt az eszkozt nem probalja menedzselni. Szoval igy igazan utban sincs. De nem, szerveren en se hasznalnam.

Persze, yum remove NetworkManager szerencsére működik, nem függ rá az egész core rendszer a csomagra. De az installert nem tudod úgy paraméterezni, hogy ne rakja fel. Kickstart-os install esetén ez kissé kellemetlen. Meg lehet ezt is hákolni custom postinstall scriptekkel, csak egyszerűbb lenne az élet, ha nem kéne...
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

kickstarttal telepítek RH6-okat, és nem kerül fel a NM, pedig nincs a ks-ben semmi custom script

RH7-ben mar sajnos felmegy es ignoralja, ha ki akarod venni.
Legalabbis rc1-ben meg igy volt, remelem, hogy csak bug.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

RH-en azért, mert az desktop is, és if scriptekbe van NM_CONTROLLED=no beállítás hivatalosan támogatva.

:) Próbálj meg vele a Dunaújvárosi Főiskolán az eduroam-hoz csatlakozni. Garantáltan Mission Impossible. Ubuntun, Debianon, Minten és Puppy Linuxon is. Nekem csak a KDE3 vagy a TDE hálózatkezelője volt hajlandó megfelelően csatlakozni. Bizonyos hálózati biztonsági beállítások esetén (pl. amilyet a Duf használ) 1 percenként kér jelszót (a rendes nem jó neki, nem tudom, miért.) Remélem, az új verzióban ezt kijavítoták, bár szerintem már csak szeptemberben fogom tudni kipróbálni.

+