Jack the Ripper Bot - házilag elkészíthető robot DVD rippeléshez

 ( trey | 2013. december 16., hétfő - 13:56 )

Rohadt sok DVD-t kellene rippelni, hogy végre kivághasd őket a kukába, de lusta vagy nekiállni a fájdalmasan lassú, unalmas és idegtépő feladatnak? Jack the Ripper Bot a barátod! A Raspberry Pi-ből és 3D printelt alkatrészekből álló robot automatikusan pakolja egyik oldalról az optikai korongokat az olvasóba, majd a rippelés befejeztével abból eltávolítja és szépen feltornyozza a másik oldalon.

A készítő célja az volt, hogy nyílt forrású, olcsó, megbízható, szoftveres és hardveres értelemben egyaránt moduláris, bárhonnan beszerezhető elektronikai alkatrészekből álló eszközt tervezzen. A cucc 28 órányi munkához elegendő anyagot (24 DVD) kezel egyszerre, de a kapacitás természetesen változtatható.

[ dokumentáció, kód a GitHub-on | leírás ]

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nagyon fasza ;) Mondjuk a tarolokapacitast inkabb ugy no"velne'm, hogy az 1-1 bal-jobb oldali "kupac" melle' me'g 2-2t tenne'k. Igy nem kene a mozgo alkatreszek geometriajan valtoztatni (ez a fogasle'ces felmenet az ilyen kis kupacokna'l fasza, de egy 2-3x ekkora utat ma'r nem biztos hogy stabilan megtesz). A logisztika meg visszavezetheto" lenne az extended hanoi tornyai jatekra.

Megha't... ha az elmult ~10 evben lattam volna dvd-t, ma'r nyomtatna'nk is ki ;]

Elhamarkodott következtetés a "nyomtatnánk is ki" ragozásából arra következtetni, hogy van 3d-s nyomtatód, vagy könnyedén hozzáférsz egyhez?

Ha ugy vesszuk, mi csinaltuk ;) (ultimaker, d-i-y kit). Es konnyeden hozzaferunk (alapkutatosdi, k+f).

Milyen a használata? Miket csináltatok már vele? Mennyire "jól" működik?
Nem akarsz majd írni róla egy kicsit?

Kell egy kis rutin azert, vagyis egy-ke't varazsmozdulat a nyomtatas legelejen. Pl miutan felmelegedett a fej, kezzel kicsit ra kell segiteni a mu"anyag sza'l eteto"je're (a "feeder"-re), hogy picit megfolyhasson az anyag. De utana nagyon szepen nyomtat. Illetve me'g van egy par dolog, amire a modellezesnel kell figyelni. Ne legyen tul kicsi az alapja mert akkor ledo"lhet nyomtata's kozben. Ilyesmik ;) Az elso" 1-2 nyomtatva'ny utan ma'r bele lehet jonni ;)

A fo" projektekhez tartozo alkatre'szek nem annyira izgalmasak. Peldaul nagyon kreten szo"gben a'llo' 30x30-as syma-profilokat tervezu"nk nagyte'telben egyedileg o"sszeko"tni ilyen nyomtatott idomokkal. Korulbelul 50 ilyen idomra lesz szuksegunk (mindegyik csatlakozasi pontba 3 syma-profil fut be), es mindegyik ma's-ma's szo"gekkel csatlakozik. Igy ezeket gyartatni joval to"bbe keru"lne lenne mint kinyomtatni. Amit csinaltunk es ugy ko"z-erdeklo"de'sre tarthat sza'mon, azokat feltettem ide meg ide.

Egy scanner vagy egy webkamera meg utbaejtheto volna... :-)

Nem gyorsabb letölteni? :)

Kevésbé geeky. Ráadásul, ha te rippeled, akkor te állítod be a paramétereket. Olyan lesz, amilyennek te szeretnéd. Nem beszélve arról, hogy saját családi videót (esküvő, gyerek szülinap stb.) elég nehéz letölteni az internetről. Nem biztos, hogy lehetetlen, de elég sokat kéne szerintem keresni.

--
trey @ gépház

nagyon jó kis cucc, de kíváncsi lennék, hogyan oldották meg, hogy visszaszívja a lemezt

man eject

De minek a hatására tudta, hogy akkor kell? A kis pöcökre gondolok, hogy észreveszi, hogy az nem kapcsol, aztán kiadja a parancsot

1. nem tudod, hogy tudta. 2. lehet a csávó a háttérben távirányítja az egészet. 3. a csávó kiokumlálta mennyi idő kell 1 korong rippeléséhez, és csak simán beégette programba, etc etc etc.
Ezt gépet kábé 1 szintre helyezem azzal a japán matyiztató robottal. Leadandónak, vagy diploma munkának jó volt. Gyakorlati haszna nagyon kevés.

--
GPLv3-as hozzászólás.

> Leadandónak, vagy diploma munkának jó volt. Gyakorlati haszna nagyon kevés.

miert is?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> miert is?

mert.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Veled beszelgetni, mintha sajtreszelovel rejszolnek:
enyhen szorakoztato, de inkabb fajdalmas ...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A kollega valami olyasmire gondolhatott mint en is fentebb: technikailag elhaladotta' va'lt a dvd. Mintha 5 evvel ezelott floppy-rakodo robotokban gondolkodtunk volna.

Ennek az egesznek akkor lett volna nagy impaktja, ha a dvd es a 3d nyomtatas technologiaja "jo fazisban talalkozik".

Blueray?

Kissebb ceg katalogusat kiirja CD-re es azt odaadja az ugyfeleknek (20-200db), pont annyi, hogy mar monoton robotmunka legyen.

Regi audio CD-idet meg nem tetted be valami lossless formatumba.
Egyszeruen "nem erte meg" a faradtsagot.

stb, stb. Nyilvan a gyereknek is szuksege volt ra, hogyha ezen egyaltalan agyalt.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> Kissebb ceg katalogusat kiirja CD-re es azt odaadja az ugyfeleknek (20-200db)

Aki ezt megcsinálja 2013 végén, az eleve nem érdemli meg, hogy a robot végezze el a munkáját. :)

Bocs trey a trollkodásért. De jó sok hülye ember van. Hamár egyszer megveszek valamit műsoros lemezen - magyarán kifizettem a jogdíjat utána - akkor kirippelem és kidobom az adathordozót? Mert azzal pont a legális terméket feketítem be. Ha meg leszarom, hogy jogtiszta vagy sem, akkor meg miért is vettem meg és nem másoltam/töltöttem le? Most akkor ennyire gazdakok vagyunk, vagy csak szimplán hülyék?

csicsa@csicsa:~$ sudo service troll stop

Amúgy a módszerrel egyet értek, de csak feka lemezek esetén.

***********************************************************************

Aláírás szerzői jogok megsértése miatt TÖRÖLVE

DEBIAN forevör!

szerintem ``kirippelem és kidobom'' helyett: ``kirippelem e's hasznalom''. 2013+ban nem hiszem hogy barki cd-k/dvd-k dugdosasaval akarja mu'latni az ido"t. Veszel 20k-e'rt egy diszket, es rateszel ~1000-2000 dvd-nyi filmet (a mai gepek raadasul a rippelesnel gyorsabban tudja'k enko'dolni vmi kicsit baratsagosabb me'retre). Oszt enjoy.

Levágod a hologramos matricát a borítóról. Mind a műsoros, mind a nyers lemezről.
A rippelés ma Magyarországon legális.

Ötletes, de lassú. Én 10 perc alatt olvasok be egy lemezt. Mi történik a fennamradó 24 órában? :))