LibreOffice 3.3.1

 ( trey | 2011. február 23., szerda - 21:47 )

A TDF ma bejelentette a LibreOffice névre hallgató, nyílt forrású irodai programcsomag 3.3.1-es verziószámű "mikrokiadását". A bejelentés szerint a 3.3.1 amellett, hogy új, színes ikonokat hoz, különböző problémákat orvosol és javítja a stabilitást. A bejelentés itt olvasható. A LibreOffice 3.3.1 letölthető innen.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Direkt kipróbáltam hogy ez a javított windows-os kiadás vajon bírja-e már a legendás összeomlasztó doc-ot.

Bírja! ;)

Mitől legendás? Úton-útfélen olyan doksik jönnek szembe, amikbe belefagy az openoffice...
Azt már nem is említem, hogy szörnyen néz ki szinte mindegyik, mert ez a program védjegye.


suckIT szopás minden nap! UCEPROTECT: ezek buzik

Akinek fontos a munkájához hogy doc-ba mentsen, az majd megveszi szépen az ahhoz való progit.

Részemről megelégszem annyival, hogy el tudom olvasni.

nekem más a véleményem
én szeretném, ha a doc import/export egyenrangú lenne
jelenleg az ügyfelekkel főleg ezen dolgozom

Én viszont elfogadtam azt az érvelést, miszerint a MS-Office és Open/LibreOffice annyira eltérő felépítésű és funkcionalitású, hogy kvázi két külön fajnak tekinthető. Emiatt sosem lesz teljes az átjárás, mert a fájlformátumban mindig lesznek olyan funkcióhivatkozások, melyek a másik progiban egyszerűen nincsenek benne. (Ahogy pl. a webböngészők közt sincs teljes átjárás: az egyik értelmezi, a másik hibának veszi és átugorja, a harmadik meg más eredményt ad ugyanarra a html-re).

Úgy tudom elképzelni, mintha motorcsónakból kiszedett alkatrészeket próbálnék egy kocsiba beszerelni. Jármű mindkettő, mégis két külön faj.

akkor talán kicsit pontatlanul fogalmaztam.

az én véleményem szerint nem az irodai szoftvercsomag a kérdés, mert mind a kettővel lehet dolgozni. a munka 95% biztosan el is végezhető mindkettővel. és nem is ez érdekli igazán azokat a felhasználókat akikkel találkozom.

a felhasználókat a dokumentumok érdeklik. azokkal akarnak dolgozni és nem érdekli őket, hogy honnan jött és hova tart.

úgy lett volna pontos a megfogalmazásom, hogy amennyire lehet ezeket közelíteni kell. vannak olyan funkciók, amelyek doc-ban értelmezhetők, de odf-ben nem, így ezek a funkciók nincsenek meg a Writerben, a felhasználók azonban a defacto szabványú doc miatt joggal várják el ezek működését. Ezek az új funkciók az odf 1.2 enhanced "szabványban" kapnak helyet.

ezek implementálása sokkal nagyobb feladat, mert nem csupán az export/importot érinti, de a magát a programot is.

mindazonáltal törekedni kell ezek megoldására is... szerintem

Érthető az átlagfelhasználó igénye az univerzális formátumokra, mindazonáltal ilyet nem lehet létrehozni.

A 'belenézek-beleírok-továbbküldöm' típusú felhasználást csak a webre költöztetett Office-ok esetében tudom elképzelni. Az e-mailjeit már úgyis webes felületen 'olvassa-szerkeszti-továbbküldi', ugyanezt a puritánságot várná doksik esetében is. Ezt már most is lehet művelni, persze nem annyi funkcióval, de ami van többnyire elég is.

sajnos ez nem igaz olyan helyeken, ahol nagyobb lélegzetű anyagok, jelentések készülnek.

a másik probléma, hogy vannak cégek, akik public cloudot nem akarnak, nem tudnak használni.
náluk még a privát cloud lehet megoldás, de erre még nem látom késznek őket :)

az én véleményem, hogy van lehetőség univerzális formátumokra, csak a szándék kell.
elindultunk már ebbe az irányba, de még pár év van előttünk.

Egyetértve az alapfelvetéssel, számomra az kővetkezik, hogy inkább a már meglévő funkciók tökéletes exportja és importja a mso és odf viszonylatában sokkal fontosabb, mint hiányzó funkciók belelapátolása az LibO-ba. fontos még a crasher bugok, a teljesítményt nagy mértékben csökkentő problémák felszámolása és a felhasználói felület kényelmetlenségeinek felszámolása...

KAMI | 神

--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

ennyi erővel azt is mondhatnád, hogy a dohányzás káros az egészségre.

én valós ügyfelekről beszélek, valós projektekről, valós igényekről. ezeknél a projekteknél felállított prioritások alapján azt mondhatom, hogy azoknál a felhasználóknál, ahol dolgozom egyszer sem merült fel teljesítményprobléma vagy kényelmetlen felülethasználatból adódó negatív visszajelzés. ha egyszer egy funkció hiánya blokkoló tényező, akkor azzal bizony foglalkozni kell. ezek olyan felhasználók, akik nem tudják mi a hibabejelentés és nem is érdekli őket. ők dolgozni akarnak, használni az eszközöket és ha nem tudják ellátni a feladatot, akkor az eszköz számukra nem megfelelő és nem használják.

fontos szem előtt tartani az ügyféligényeket. az informatikusok hajlamosak azt hinni tudják mi kell a felhasználóknak anélkül, hogy kimennének terepre beszélnének velük és megértenék a problémákat. ha nem teszik ezt akkor öncélú lesz a fejlesztés.
az emberek akkor nyitottak az újdonságra, ha attól könnyebb lesz nekik valami, az ideológiával nem lehet felhasználószámot növelni.

Szerintem nem artana odafigyelned az ilyen panaszokra, mert szokott oka lenni...

"egyszer sem merült fel teljesítményprobléma vagy kényelmetlen felülethasználatból adódó negatív visszajelzés"
Hat nem tudom, nekem inkabb az a tapasztalatom, hogy nagyon sok esetben sok apro idegesito es stabilitasi problema van, amire a felhasznalok tobbsege nem ir hibajegyet (whatever), mert egyszeruen nem eri meg az idejebol; a fejlesztok pedig nem is tudnak ezekrol, hiszen nincs visszajelzes. Ez termeszetesen nem *OO* specifikus.

pontosan. ezért járok az ügyfélhez és egyszerűen csak nézem, hogy hogyan próbálnak dolgozni.
tanulságosabb, mint a bugzillát nézegetni.
ezeknél a látogatásoknál egyszer sem merült fel, hogy lassú vagy nem ribbon.

UI problémák != nincs ribbon...

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

És a dohányzás tényleg káros az egészségre, noha én ezt még sohasem bizonyítottam be.

Mivel én is valós ügyfelekről beszélek, valós igényekről, csak esetleg nem olyan széles bázison alapul, mint a tiétek. Láttam az OVSZ-es bejelentést, szép feladat, öröm ilyet látni. Ugyanakkor - mert nem ugyanazok az ügyfeleink - ezért nyilván az igények is eltérők lehetnek. Én nem igazán ütköztem olyan feladatokba - amit ne tudtam, tudtunk volna LO/OOo segítségével megoldani. Inkább többször volt az a gond, hogy a megoldás nem kényelmes esetleg nehézkes, amelyet akár az UI sima javításával, fejlesztésével el lehet érni. Ugyanakkor volt olyan probléma, amely nagyobb mennyiségű adat, nagyobb dokumentum esetén jelentett teljesítményproblémákat. És ezek azok a problémák, amelyek sokkal jobban rejtve maradnak a szemek előtt, mert a felhasználók nem tudják, hogy lehetne jobb vagy más... Egy crash vagy egy import/export probléma ehhez képest sokkal egyszerűbben elkapható, megfogalmazható, kezelhető. De természetesen érdekel, hogy ti milyen problémákba ütköztetek, hol vannak azok a problémás helyek, ahol új funkciókra lenne szükség, ahol a meglévők csinosítása elégséges megoldás lenne. Mindazonáltal az interoperabilitás a legfontosabb jelenleg az MSO formátumok béklyójában.

Ne feledjük, a felhasználók kényelmesek - nagyon szeretik a kényelmet. És ezért fizetni is hajlandók...

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

ez pontosan hány felhasználó volt?

~50 személyesen
a többi tapasztalat, ami a fórumon keresztül gyűlt össze...

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

a piaci rés :)

Csak nyugodtan.

Ti hány felhasználóval beszélgettetek?

"De természetesen érdekel, hogy ti milyen problémákba ütköztetek, hol vannak azok a problémás helyek, ahol új funkciókra lenne szükség"

Úgy értem, tényleg érdekelne, már ha nem képzi valami NDA tárgyát.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

> Csak nyugodtan.
Ha az 50 felhasználó egyetlen cég, akkor az egy jó merítés, de kétlem, hogy egy cégnél beszéltél volna 50 emberrel, a fórumokon pedig nem az átlag felhasználók vannak. Így a gőz megint a sípon, a fókusz félre és a szokásos lóugrás a kérdések/válaszok között.

> Ti hány felhasználóval beszélgettetek?
Amennyihez odaenged az ügyfél :), akihez nem, vagy geográfiailag messze van az leírja. Nagyon érdekes olvasmányok ezek, teljesen más a nézőpont.

> "De természetesen érdekel, hogy ti milyen problémákba ütköztetek, hol vannak azok a problémás helyek, ahol új funkciókra lenne szükség"
minden a bugzillában van, de semmi nincs nevesítve, mert az ügyfelek titoktartást kérnek állami és versenyszférában egyaránt. Gondolom ez senkinek sem ismeretlen.

Az OVSZ bejelentésen egyébként csodálkozom, majd 1 éve fejeztük be, ha jól emlékszem akkor a 3.1.1 verzió volt. A 3.1 és a 3.1.1 közötti fixek nagy része az ügyfél által kért dolgok adták ki. Megint csak izgalmas feladat volt. Azóta egész más ügyfeleken dolgozunk, ami majd gondolom 1 év múlva lesz publikus :)

Személyes véleményem, hogy a magyar államnak fel kellene vennie 5-10 fejlesztőt, hogy rászánjanak 1 évet az államigazgatásban felmerülő összes LibreOffice probléma javításán, amelynek 80%-a interop. Ez a befektetés nagyon hamar megtérülne és hihetetlenül izgalmas feladat lenne.

Sőt elég lenne ha mondjuk a felsőoktatásban a programozó szakok összefognának és egy évig ezeken a dolgoznának, ráadásul a komolyabb végzősöknek a Novell, RedHat, Canonical stb. állásokat ajánlana. Arról nem beszélve milyen nemzetközi sajtót kapna az egész. Nem 100 milliókért minőség-ellenőriznénk az OpenOffice-t, hanem hasznos dolgok készülnének. Lehet, hogy egyszer ezt is megérem :)

"Ha az 50 felhasználó egyetlen cég, akkor az egy jó merítés, de kétlem, hogy egy cégnél beszéltél volna 50 emberrel, a fórumokon pedig nem az átlag felhasználók vannak. Így a gőz megint a sípon, a fókusz félre és a szokásos lóugrás a kérdések/válaszok között."

Köszönöm Kálmán, ismét egy konkrétumoktól mentes hozzászólás. Ami persze abba t(o)r(k)ollik, fölényeskedve a magad részéről lezárod.

"Amennyihez odaenged az ügyfél :), akihez nem, vagy geográfiailag messze van az leírja. Nagyon érdekes olvasmányok ezek, teljesen más a nézőpont."

Ez ismét konkrét volt.

"minden a bugzillában van, de semmi nincs nevesítve, mert az ügyfelek titoktartást kérnek állami és versenyszférában egyaránt. Gondolom ez senkinek sem ismeretlen."

Rendben, akkor név nélkül, mit írjak itt be hogy megtaláljam ezeket a bugokat? https://bugs.freedesktop.org/query.cgi?format=advanced

"Az OVSZ bejelentésen egyébként csodálkozom, majd 1 éve fejeztük be, ha jól emlékszem akkor a 3.1.1 verzió volt. A 3.1 és a 3.1.1 közötti fixek nagy része az ügyfél által kért dolgok adták ki. Megint csak izgalmas feladat volt. Azóta egész más ügyfeleken dolgozunk, ami majd gondolom 1 év múlva lesz publikus :)"

Igen ez tényleg érdekes volt, amikor narancssárga ruhában és piros sapkában jártunk arra.

"Személyes véleményem, hogy a magyar államnak fel kellene vennie 5-10 fejlesztőt, hogy rászánjanak 1 évet az államigazgatásban felmerülő összes LibreOffice probléma javításán, amelynek 80%-a interop. Ez a befektetés nagyon hamar megtérülne és hihetetlenül izgalmas feladat lenne.

Sőt elég lenne ha mondjuk a felsőoktatásban a programozó szakok összefognának és egy évig ezeken a dolgoznának, ráadásul a komolyabb végzősöknek a Novell, RedHat, Canonical stb. állásokat ajánlana. Arról nem beszélve milyen nemzetközi sajtót kapna az egész. Nem 100 milliókért minőség-ellenőriznénk az OpenOffice-t, hanem hasznos dolgok készülnének. Lehet, hogy egyszer ezt is megérem :)"

Ebben teljességgel egyetértünk - régebb óta szorgalmazom: hogy legyen egy opensource fejlesztői és oktatási bázis. Ahol a szükséges fejlesztéseket elvégeznék.

Cél ugyanaz: akárcsak az élet más területén, egységes szoftverplatform kialakítása, opensource komponenseket felhasználva. Ráadásul vannak ilyen - ingyenesen elérhető - rendszerek készen, sőt önerőből kifejlesztve - a hazai igényekre szabva - amelyek csak arra várnak, hogy máshol is bevezessék őket.

Másrészről vannak a kvázi monopolhelyzetben lévő szolgáltatók, amelyek speciális területen látnak el feladatokat, horribilis összegekért - ott ugyanúgy jó lenne egy egységes, nyílt forráskódú megoldás, amely fejlesztését központilag végzik. Akár az üzemeltetés mehetne kiszervezve is.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

bugzilla:
https://bugzilla.novell.com/buglist.cgi?order=Importance&query_format=advanced&bug_status=NEW&bug_status=ASSIGNED&bug_status=NEEDINFO&bug_status=REOPENED&bug_status=RESOLVED&bug_status=VERIFIED&bug_status=CLOSED&product=LibreOffice&product=OpenOffice.org

"hogy legyen egy opensource fejlesztői és oktatási bázis. Ahol a szükséges fejlesztéseket elvégeznék."
sajnos sokan szorgalmazzák ezt régóta és sajnos ilyen már volt :( most valahogy mást kéne

a többire jelenlegi helyzetemben nem tudok érdemben reagálni

peace

\o/

Magánemberként én egy vagyok a tízmillióból.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Azert szar erzes lehet pl. csak a munkahely vagy foleg egy egyetem fszsaga miatt penzt kidobni MS Office-ra.

A felsőoktatásban hozzá lehet jutni térítésmentesen többek között a Microsoft Office 2010-hez.

Az én adómból bazz...

--
falura elmegy, városban meg úgy sem nézik...

Sokszor körüljártuk már ezt a témát, úgyhogy nem is ragozom. Csak annyit, hogy sokunk szerint károsak az ilyen "ingyen van" típusú berögződések, hiszen az államon keresztül az adófizetők milliárdjaiból veszik ezeket a használati jogokat.

(Szerk: "Térítésmentes"-e a nethozzáférésem, ha társasházban lakom és a közös képviselő fizeti a minden lakó számára hozzáférhető kedvezményes csomagot a közös költségből?)

Igazad van, egyetemen csak idot es faradsagot (meg merevlemez teruletet:) dobok ki ezzel, de tenyleg jogos eszrevetel! (Persze az megint mas, hogy ezt meg minden adofizeto fizetheti.)

Tegyük hozzá, hogy ez csak az államilag finanszírozott képzésben résztvevő hallgatókra vonatkozik, tehát a költségtérítéses hallgatók a tandíjon felül még a szoftverek árát is fizethetik.

Ezt megkérdőjelezném.

Nálunk az intézet tájékoztató oldalán szó sincs a finanszírozásról. Azt írják, hogy "az intézmény hallgatója" használhatja a szoftvereket. Márpedig a költségtérítéses hallgató is az intézmény hallgatója. És szerintem jogtalan is lenne ez a megkülönböztetés. Most nem mindegy, hogy a szoftver árán felül a költségtérítésemet is az állam fizeti, vagy csak a szoftver árát kell kiadniuk?

Idézet a "Tisztaszoftver Program – Campus Felsõoktatási, Akadémiai Telepítõkészlet Megrendelõ Lap Otthoni telepítéshez (hallgatók és munkatársak részére)" dokumentumból:

"Amennyiben ön felsőoktatási intézmény hallgatója, felhívjuk figyelmét arra, hogy a Tisztaszoftver programban csak az államilag finanszírozott képzésben résztvevô hallgatók jogosultak részt venni."

forrás: http://www.tisztaszoftver.hu/download/L1.pdf

Elnézést kell kérnem. Én automatikusan MSDNAA-ra gondoltam.

Abban meg nincs Office.

És valóban. Access és OneNote miatt emlékezhettem rosszul

Miért, hiszen nem erről volt szó?

KAMI | 神

--
Támogatás | OxygenOffice | [U
RL=http://hun.sf.net/]Fordításaim és SeaMonkey[/URL]

Igen, bár sok haszna nincs, mert nálunk pdf-ben teszik fel az infókat az oldalakra, ha meg mégis valami oknál fogva MS Office-t használnak, akkor meg OpenOffice-ban is bőven meglehet nyitni/módosítani.

Bár igényeltem meg a Win7-t is, hisz ingyen volt.
---------------------------
Oszt jónapot!

És amit nem tudsz elolvasni, mert annyira szét van esve? Vagy múltkor előfordult velem olyan, hogy egy 35 oldalas ppt-ből csak hármat mutatott, nem is tudtam, hogy van több lapja...


suckIT szopás minden nap! UCEPROTECT: ezek buzik

Erre van hivatalos megoldás.

"This download works with presentations created in the following Microsoft Office programs:

* Microsoft PowerPoint 2010
* Microsoft Office PowerPoint 2007
* Microsoft Office PowerPoint 2003"
stb.

A LibO és az OOo nem csak Windowsra létezik.
PPWiever van Linuxra is?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

WordViewer is van.

A panaszok túlnyomó többsége céges doksikkal kapcsolatos. A céges gépeken meg úgyis Windows van.

ha van rá mód, akkor szeretnék ilyen doc fájlokhoz jutni.
hálás lennék, ha tudnál ilyet küldeni.
a crash javítása nagyon gyorsan megy és ezeket a hibákat javítani szeretnénk amilyen gyorsan csak lehet
köszönöm

bár nem crash, de mostanában ezzel találkoztam: (3.3.1 -es LO-val is rossz volt)

http://www.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=116685

MS Word-el (2003+docx plugin és 2007+ natívan egyaránt) normálisan nyílik meg 2 oldalas dokumentum.
OO és LO-val pedig 10 oldalas lapdobásokkal szétesve importálja be.

köszönöm, ez egy szép fogás.
ha valaki esetleg tudna abban segíteni, hogy nulláról, hogy tudok egy ilyen docx-et előállítani, az nagy segítség lenne...

Megkértem a kollégámat, akinek sikerült előállítania a becsatolt docx-et, hogyha tud segítsen ebben neked.
Ha van mit, akkor személyesbe írom a továbbit, s csak a végeredményt írjuk ide be.

Többször futottam már bele makrós xls fájlba, amit nem lehet kezelni Calc-cal. Gondolom ez keményebb dió. Épp most is van egy előttem, ha engedélyezem a makrókat (anélkül nem lehet vele dolgozni) azt mondja: "BASIC szintaktikai hiba", be sem engedi zárni az ablakot."A BASIC futása közben az ablak nem zárható be." Ki kell lőni kill-lel a Calc-ot...

És ez egy EU-s pályázati űrlap :-(
(http://www.huro-cbc.eu/hu/palyazati_kiirasok/_palyazati_felhivas_/54 a lap aljára belinkelt pályázati csomagban)

a makró feldolgozása egy dolog, de hogy a program valamilyen okból elveszti a felhasználóval a kapcsolatot, az nagyobb baj, köszönöm ezt is nézem.

szintén nem crash, csak furcsa. calcban kellett volna olyan értéket megadni egy cellának hogy "v12". (valami egyedi jelölés volt ez) Na, ez automatikusan dátummá alakul. v-12, v.12 és egyéb formátumok szintén. Más betűvel nem. Ha kikapcsolom az automatikus dátumra alakítást(aposztróf előtte), akkor nem, de nem egészen világos hogy ez bug vagy feature.

az alapfeltevés az, hogy nem lehet eldönteni valamiről, hogy bug vagy feature, akkor az feature! :)

A hét napjainak rövidítését (h, k, sze, cs, p, szo, v) veszi be így, hogy mire jó, azt nem tudom.

ilyesmire gondoltam én is, de nem jó, mert a "v12" az az aktuális év/hónap 12.-e lesz. v13 13-a és így tovább.

kieg.
szóval oké, hogyha a hét napja kezdőbetűje, akkor dátummá alakítja, de a hétnek ahhoz az adott napjához annak semmi köze nem lesz.

hát igen. :) Legalább kiadhatná a legközelebbi olyan dátumot, amikor a vasárnap 12-ére esik. Bár annak sincs sok gyakorlati haszna. Érdekes egybeesés, hogy pont ma reklamálta ugyanezt a viselkedést egy cseh felhasználó a tdf-discuss listán.

Azért egy p13 keresésnek lenne értelme. ;o)

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Ha szöveggé állítod a cella típusát, akkor jól működik, amúgy meg a hét napja számmal az aktuális hónap napjának megfelelő dátumot adja vissza. Számomra ez inkább bug, bár ki tudja :oD

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Hát próbálok kitalálni olyan életszerű szituációt, ahol jól jönne, hogy van ez a "funkció" de nem nagyon sikerül.

Én sem, lehet, hogy véletlenül alakult így. Mindenesetre a cseh felhasználó bejelentette hibaként, majd meglátjuk, mit szólnak hozzá:
https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=34724

A nálam megforduló doksik 95%-án az áll a fejlécben, hogy (szigorúan)bizalmas, xyz cég üzleti titka. Elhiszem, hogy szeretnél hozzájutni, sokan így vannak vele, de sajnos ez nem így működik. :(

De egyszerűen nem bírom elképzelni, hogy csak nekünk vannak ilyen gondjaink, mindenki másnak jól megy ez a szar, akárhogy is hívják éppen.


suckIT szopás minden nap! UCEPROTECT: ezek buzik

A fejlesztőket nem érdeklik az üzleti titkok, egy olyan minimális dokumentum kell, ami a tüneteket mutatja. Ha minden karaktert lecserélsz 'a'-ra, akkor a nagy titkokat megvéded, és el tudod küldeni a dokumentumot akár a publikus bugzillába is.

Mivel ez visszatérő probléma, ezért lehet, hogy érdemes lenne erre a feladatra létrehozni egy kiterjesztést, amely lecseréli a karakteres tartalmat, valami halandzsára, standard szövegre. Így megkönnyíthetnénk a hibabejelentést a rendszergazdák számára. Pythonban/Basicben pl lehetne valamit alkotni.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Inkább akkor már VBA-ban Wordhöz. A LibreOffice-ban szétesett dokumentumot módosítani és lementeni nem sokat ér.

Iránytól függ, nyilván. Tehát igen, kell ide is, oda is egy-egy ilyen segédeszköz.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

'De egyszerűen nem bírom elképzelni, hogy csak nekünk vannak ilyen gondjaink, mindenki másnak jól megy ez a szar, akárhogy is hívják éppen.'

a képzelőerő hiánya gyakran öli meg a kreativitást :)

Ez szerinted minek a hibája?
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/libreoffice/+bug/696532

És mikor lesz javítva?

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

upgrade/patch nincs? megint le kell szedni az egészet?

Windows esetén Tor Lillqvist (Novell) fejlesztőmérnök szerint: „"hotfixes" are a completely different technology, not suitable for upgrades of large complex software like OOo or LibreOffice at all. What exists, and could in theory be used, is Windows Installer patches (.msp files). But, they are so horribly hard to produce and get to work reliably (trust, me, I have been there, done that, got the t-shirt) that we don't want to.” (Magyarul röviden: a hotfixek nem alkalmasak a LibreOffice-hoz hasonló nagy és komplex szoftverek frissítésére. Elméletben alkalmazható lenne a Microsoft Installer patch fájl (.msp) technológia, de a gyakorlatban ez nehéz.) A LibreOffice javítókiadásai mindig teljes telepítőkészletként fognak érkezni.

Linuxon a csomagkészítők trükközhetnek, pl. ha jól tudom, az openSUSE disztribúció használ frissítésre patch rpm-eket.

Ezek szerint fejlesztésben máris lehagyta az OpenOffice-t.

Úgy érted, verziószámban? :)

Fejlesztésben már rég lehagyta. Az OOo-ban semmi olyan funkció sincs, ami a LibreOffice-ban ne volna meg, de fordítva ez nem igaz. Ami hibákat illeti, vannak közös hibák, vannak csak OOo-hibák, és vannak csak LibreOffice-hibák is.

timar írta:
Az OOo-ban semmi olyan funkció sincs, ami a LibreOffice-ban ne volna meg, de fordítva ez nem igaz.

Mi az? (õ_ó)
--
Solaris Express
Opera

A csillagos funkciók csak a LibreOffice-ban vannak:
http://www.libreoffice.org/download/new-features-and-fixes/

Windows XP alatt a Kiterjesztéskezelőben frissítések keresésekor lefagy és a Dokumentum-helyreállító indul el. 3.3.0 alatt is ez volt.
Az ikonok viszont szépek.

Tisztelet a Fejlesztőknek és a Fordítóknak! Remek munka. Köszönöm.

hurrá, műkődnek a python kiterjesztések újra, viszon a java kiterjesztések kilépéskor gyakran okoznak crasht. Másnál is? Ez a verzió - számomra már majdnem olyan amilyennek a 3.3.0-nak kellett volna lennie. Tudom, nagy nyomás van a fejlesztőkön, de legalább jó irányba haladnak a dolgok...

KAMI | 神

--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Ribbon menü mikor várható?
Nem mintha a mostani nem lenne jó, de a (f)elhasználók igényelnék..

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--

hogy jót is mondjak, ma reggel feltettem egy Fedora 14 X86-64-re, érezhetően gyorsabban indul, mint a repóból származó OOo 3.3.0
van egy doksim, amit minden nap szerkesztek, LO alatt azonnal megnyílik, OOo alatt pár másodpercig prüttyögött rajta

szóval köszönöm mindenkinek a közreműködést!

Ritkán használom, de amikor a kislányom "gépel", azt be kell zárnom: Alt-F4, majd M_e_ntés, _E_lvetés, _M_égse - vagyis az "e" betűre két gomb is rá volt húzva, most pedig El_v_etés lett, így 2 billentyűvel kevesebbet kell lenyomni. (Nem is beszélve az idegeskedésről.) HURRÁ!

Egyébként pedig határozottan gyorsabban indul.

Csak így tovább!

szaszi

Linux mint 9 alatt leszedtem a 3.3.0-át, felraktam a 3.3.1-et, de az ikonok nem jelentek meg a menüben a desktop-integration telepítése után. Van ötlet, hogy miért nem?

Eleinor

Megnyitok egy .pps állományt és némelyiket azonnal mindenféle kérés nélkül elkezdi lejátszani. Ha leállítom akkor meg kilép. Szeretném a LibreOffice saját formátumában elmenteni, de képtelen vagyok rá mert ez az okostóni csak egy villanásra mutatja a kezelőfelületet és azonnal megjelenik az első dia teljes képernyőn. A legtöbb bemutatónál nem viselkedik ilyen szamár módon, de van olyan amelyiket csak így hajlandó elővezetni. Az OpenOffice sosem művelt ilyet. Rosszul csinálok valamit?