Visszavált Linux-ról Windows-ra desktopon a német külügyminisztérium

A napokban jött a hír, hogy a német külügyminisztérium visszavált desktop számítógépein Linux-ról és nyílt forrású programokról Windows-ra és Microsoft Office-ra. 2008-ban a hivatal még méltatta a nyílt forrású desktopok üzemeltetésének előnyeit, kiváltképp azt, hogy a karbantartásuk jóval olcsóbb mint a proprietary desktopok karbantartása. A hivatal most azzal védi a reswitch-et, hogy a költségek nagyobbak lettek a korábban előrevetítetteknél. Állítólag sokba kerül a rendszer kibővítése, a nyomtató- és scanner driverek megírása, az oktatás. A felhasználók pedig hiányzó funkcionalitásokra, használhatósági problémákra panaszkodnak. A hivatal ezért visszavált Windows-ra desktopon. Szerveren továbbra is használnak majd nyílt forrású szoftvereket. A részletek itt.

Hozzászólások

Popcorn, cola bekészítve ... :)
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

"A felhasználók pedig hiányzó funkcionalitásokra" - "Hol van ezen az internet?"

Előbb az informatika oktatásban kéne szemléletet váltani.

Én olyan nyomtatót vennék amihez van driver, de ha a nyomtató előbb volt, akkor is csak 1x kell megírni a drivert, ami 1x-i költség. A win licencet pedig lehet évente megújítani (vagy gyakrabban, nem tudom).

Nekem a munkahelyemen volt bosszúságom egy Samsung ML-1610 lézernyomtatóval. Kb. Fedora 10-ig rendesen lehetett használni. Aztán Fedora 12-t tettem a gépre. Az eredeti Samsung telepítő és kezelő Qt3 alapú volt. Ezt szabad volt elfelejteni, mert hülyén működött vagy sehogy sem. Vadásztam újabbat: Fölballagott, beállítottam a nyomtatót de nem volt hajlandó működni. Látszott a rendszerben, semmit sem csinált. Egy darabig elbajlódtam vele aztán letettem arról hogy nyomtatni próbáljak vele. Mostmár nem az én gondom.

- a felhasznalok hulyek, nem ertik, hogy mi a jo nekik
- a mernokeik nem ertenek hozza
- az MS megkent mindenkit

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Az első 2 pont kilőve.
Ezek a kifogások így szépen csokorba szedve valamilyen M$ szóróanyagból jönnek. Először eldöntötték, hogy váltanak, aztán kerestek kifogásokat hozzá. Amivel kicsit túl is lőttek a célon, mert 1 jó kifogás elég lett volna, de ez így egyértelműen magyarázkodás.
A nyomtató driver-es duma pedig nettó hülyeség:
1. - olyan nyomtatót vesznek, ami működik
2. - a jobb nyomtatók mind működnek Linux alatt, csak a leghitványabbak jönnek Windows driver-rel
3. - a nyomtatásban a Linux évekkel ezelőtt lehagyta a Windows-t, nagyon könnyű belefutni olyan nyomtatóba, aminek van Windows driver-e, mégis használhatatlan
4. - a legtöbb scanner szintén müxik Linux-szal, nem olyat kell venni, ami nem megy
5. - manapság hivatalba nem vesznek asztali scanner-t, hanem vesznek egyet a folyosóra, az meg elküldi e-mail-ben a keletkező .PDF-et

Nagyon szép gondolat, hogy csak olyan nyomtatót és scannert használjanak, ami megy linux alatt. Csak azon kéne elgondolkodni, hogy mit csináljanak a már meglévő, jelenleg használtakkal? És ezek a nyomtatók nem kis tintasugaras vacakok, hanem többszázezres irodai gépek, és nem egy van belőlük, hanem adott esetben több tucat.

Az hagyján, az eredeti hír szerint 2007-ben ugyanennek a hivatalnak az IT osztálya sikeresnek találta a Linux-ra való átállást. Azaz sok sebből vérzik az a magyarázat, hogy a HW nem kompatibilis. Ez tipikusan az a magyarázat, amit a M$ szeretne viszontlátni a világ sajtójában.

Az ilyen nyilatkozatok mindkét oldalról véreznek. Amikor valaki(k) kierőszakol egy nagy váltást, azon általában minimum az állása múlik, a saját döntését foggal-körömmel védi, hogy jó, akkor is, ha szar. De ez mindkét oldalon igaz. Az is lehet, hogy most rúgták ki azokat akiknek köszönhető lett a káosz és az új nyilatkozóknak meg valóban ez a véleménye. És persze az is lehet, hogy lefizetett mindenkit a ms. Csak hozzánk mikor jönnek már lefizteni...

Idéznék a fenti cikkből: "The reasons given for the return to Windows are implausible," says Tillmann, "We need the figures." The costs of licensing Windows and MS Office throughout the department would cover the costs of programming a hell of a lot of drivers, notes Tillmann.
1. Én nem igazán értek hozzá, de tényleg olyan drága drivert írni linux-hoz?
2. Ezek után esély sem lesz egyetlen hivatalban, iskolában sem bevezetni a nyílt forráskódú eszközöket, mert látjátok ők is, hogy megszívták vele! Jobb az MS!
3. Hatalmas veszteség ez!

Nemetorszagtban nagyon regota az odf az elfogadott dokumentumformatum, ha Windowsra vissza is ternek, MS Office-ra biztos nem. Es ez _csak_ a kulugyminiszterium, ott mar regota atallt szitne mindenki amugy Linuxra.

Nemetorszagban amugy kezd az oktatasban is normalisan megjelenni ez tudtommal

Egy orszagban ahol az odf az elfogadott, nem akkora szopas, es en leginkabb a sebessege (illetve annak hianya) miatt utalom, technikailag ugyanolyan konnyen emgtalalom rajta a dolgokat, mint a ribbonos Office-okon.

Meg en fokent akkor utalom meg, mikor MSO-val keszitett ppt-bol kell tanulni... ott ez nem problema

(teny, hogy kellett a citation, nem reszleteztem)

Mindig ez a sebesség!
Én a LibreOffice-t sokkal gyorsabnak találom, mint az azt megelőző utolsó 3.2-es OOo-t.
Amúgy meg az első indítás lassúbb egy kicsit. Aztán meg attól is függ, hogy mennyire régi (kis CPU kevés RAM) gépen használod. Ha elég jó a gép, akkor fel sem tűnik, hogy 3 másodperccel tovább indul el a program. Mert menet közben már nem lassú.
De van olyan kolléganőm, aki reggel úgy kezdi a munkát, hogy bejelentkezik a gépén és elindítja a Word-öt, meg a levelező programot. Akkor is így tenne ha az nap egy Word doksival sem lenne dolga. Ha kell ott legyen!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Ezek az urban legendek mindig kíváncsivá tesznek.
Nekem ugyanazon vason kb. egyforma sebességgel megy mindkettő, már ami az elején a felállást jelenti.
Azért az MSO még mindíg verhetetlen repagination-ben .... :)
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

a driverkérdést meg lehet oldani egy olcsó windows netbookkal is, amit nyomtatószerverként használnak.
ugyanakkor nem fenékig tejfel egy ilyen migráció, különösen olyan nagy hivatalokban, ahol évtizedes gyakorlata alakult ki a windows rendszerek használatának. imho szerencsésebb ilyen helyeken első lépésként csak virtuális gépbe költöztetni a windows XPket és fokozatosan áttérni a virtualizált windows alkalmazásokról, natív linuxosokra.
ez az út még kevesebb problémával jár, mint egy winxp>win7 migráció, mivel a softwarekönyezet ugyanaz marad. ugyanakkor a virtualizáció olyan áldásai is megjelennek mint egyszerű snapshot, olcsó egyszerű rendszeres backup a klienseken is, probléma esetén gyors remote rendszer visszaállítás.

nem feltétlenül. attól függ mikor és milyen feltételekkel vették a WinXPket. évekkel az XP megjelenése után sem foglalkozott az eula a virtulális gépekkel, mert még annyira marginális terület volt. az azonos hw vas feltétel pedig oemnél is teljesül, mert a virtuális gép is azon a vason megy. ha dobozos van pláne.
itt mivel minisztériumról van szó, kapásból jobb alkupozícióban vannak, és valószínűleg spec licencszerződésről van szó. ha ők virtuális gépbe rakott XPk akarnak, jobban teszi a Microsoft ha nem akaszt bajszot velük. Svájcot is fenyegette már meg német miniszter:)

a driverkérdést meg lehet oldani egy olcsó windows netbookkal is, amit nyomtatószerverként használnak.

Anélkül, hogy a konkrét esetet ismerném:

Tipikus irodai probléma, hogy a Mancikák mind-mind perszonális (vagy max. 1-2 ember által használt, 2-3m-en belül elérhető) nyomtatót akarnak, amiből ugye kurva sok kell, ergó a legalja szemetet veszik meg, hogy ne haljanak bele az árba. Az meg a winfosos sw-only nyomtató lesz, amiből kispórolták a CPU-t (de annyival nem is olcsóbb, mint amennyivel szarabb).

Egy átlagos multinál konkrétan leszarják a Mancikák igényeit, és vesznek 80 emberre egy darab többmilliós, nagyteljesítményű multifunkciós gépet, aztán osszák be. Műszakilag is és gazdaságilag is egyértelműen jobb megoldás lesz, csak kicsit több km-t tesznek szegény Mancikák naponta a lábukba.

Átlagos multinál, mint pl. nálunk is minden "mancikának" külön nyomtatója van, illetve minden irodában van külön nyomtató. Ha sokat akarunk nyomtatni, akkor ott van a nagyteljesítményű nyomtató, viszont azért ki kell menni.

Ha egy irodában, ahol pl. asszony dolgozik, ki kellene mászkálni minden kis vacakért, amit az ügyfeleknek nyomtat, akkor a munkaideje felét sétálással töltené, ergó semmi nem lenne kész határidőre.

Szóval oké, hogy költséghatékony valami, csak az ilyen megoldásokat összességében kell nézni, adott helyzethez igazítva.

"Az egyiknek sikerül, a másiknak neeeem"
Megin egy elcsesszerintett migráció. Ilyenkor azt nem értem, hogy ha a júzerek az egyik szűk keresztmetszet, akkor miért nem volt egy pilot, ami jóval kisebb ktgkeret ebasszantását jelentette volna. Bár most hogy így "hangosan" gondolkodok, eszembe jutnak a közbe-szerzési módszerek idehaza.
Azt sem igazán értem, hogy hogy lehet h most derül ki, hogy milyen állati drága drivert fejleszteni az adott nyomtatókhoz. Vszeg ezt a migrációs tervet is politikusok költötték, vagy kicsit faragtak rajta, hogy 10 malacból 14 lett.

imho az a helyes gyakorlat, hogy az alkalmazott indokolja meg, a munkája elvégzéséhez feltételnül szüksége van windowsra, ms officera és más ms softwarekre. akkor nála marad a windows. egyébként vagy fizesse ki a licencköltségeket, vagy lesz szíves megtanulni az új rendszert. ne pazarolja a munkaadója pénzét a lustaságával és rugalmatlanságával. ebben az esetben ráadásul az adófizetők pénzéről van szó.

Ebben igazad van, de sajnos a magyar közállapotokat ismerve (mi is a közszférának szolgáltatunk sajnos) itt mindig a farok csóválja a kutyát és a sajnos a kutya mi vagyunk (mármint a cégvezetés és nem mi, alkalmazottak). :(
Nagyon kár érte, mert az ilyen kudarccal végződött migrációk újra a M$ termékekre elköltendő adóforintok ablakon kidobását fogják gerjeszteni, esetleg pont erre a német példára mutogatnak majd.
A desktop-virtualizáció+vékonykliens esetleg Linux PC ötleteimmel már engem is elküldtek itt a p....ba!
Arra nem tudom rávenni a cégvezetést, hogy esetleg kisebb ügyfeleinknél teszteljünk és vezessünk be Linuxr alapú kisvállalati szervert, pl. Zentyal, mert inkább megvetetik a Windows Server 2K8 SBS-t azon az ürügyön, hogy "ahhoz mindenki ért".
Ebben a szférában a felhasználók, túlnyomó részt nyugger zsernyákok a Kiskirályok, és ezzel azt hiszem _mindent_ elmondtam...

---
The Network is NOT Oracle... The PC is NOT Microsoft...

"A felhasználók pedig hiányzó funkcionalitásokra, használhatósági problémákra panaszkodnak."

Hálistennek a windowssal nem lesznek ilyen problémák, és minden eszközhöz van működő driver azonnal. :D

Igen, én is gyakran találkozom ezzel a kijelentéssel a redmondi marketinganyagokban. És közben az a tervezőiroda van a fejemben, amelyiknek van két Windows szoftvere: egy, amelyik csak 32 biten, egy amelyik csak 64 biten hajlandó menni rendesen. Mindegyik nélkülözhetetlen. És van egy A0-s plotterjük (több milliós), ami jelenleg nem akar menni Windows 7-en.

--
trey @ gépház

Ha kiadsz egy hardvert, es nincs ra mukodo Windowsos driver, akkor ennek egyreszt nem sok koze van Redmondhoz, masreszt akkor meg nincs kesz a termek.
Arra szeretnek utalni, hogy tipikusan adnak Windowsos drivert a hardverhez a gyartok, mig jellemzoen a Linuxosra varni kell (illetve a gyartok hanyagsaga miatt sokszor nem rendesen kovetik a szabvanyokat, amit aztan ok fixalnak egy uj driverrel, de Linuxon meg nem megy rendesen - jo pelda erre az ACPI funkciok, evekig nem mukodott stabilan a suspend/hibernate Linuxon, legalabbis nem a gepek 99%-an, mint Windowson).

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Nézd, ha a cégünk nem több ezer Windows desktopot támogatna széles-e hazában vállalatoknál, akkor még készséggel el is hinném a microsoftos marketinganyagok bő nyállal hirdetett varázsszavait. Sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy ezen az oldalon is van mit szívni, sokszor keményen.

--
trey @ gépház

akkor most cseréljünk ki pár stringet az érvelésedben:)
Ha kiadsz egy hardvert, es nincs ra mukodo Linuxos driver, akkor ennek egyreszt nem sok koze van a Linux fejlesztőkhöz/disztribútorokhoz, masreszt akkor meg olyan a termek amilyen.
Arra szeretnek utalni, hogy tipikusan vannak olyan hardver a gyartok, aki képesek tisztességes linux supportot nyújtani, és a támogatás hosszútávon megmarad, mig windowson ez csak egy ideig jellemző (illetve a gyartok hanyagsaga miatt sokszor nem rendesen kovetik a szabvanyokat, egy idő után pedig leszarják az egészet. de Linuxon meg ha egyszer ment, akkor továbbiakban is megy rendesen. - jo pelda erre a 64bites váltás, még ma is számtalan probléma forrása ez windowson
:)

Hátakko azt írjad, ne pedig olyant, amibe így bele lehet kötni. A gyártói támogatás valóban szűk keresztmetszet, bár szerintem előbb-utóbb azok is meg fogják látni ezeket a migrációs trendeket, bármennyire is nem szeretnék több rendszerre megírni a kötelező gyakorlatot.

szanalmas ahogy probalod osszemosni a nickeket a szerinted trolltulajukkal, a fotrollok uj nickjet mi is eszrevesszuk majd, no para. Attol, hogy bizonyos emberek egy velemenyen vannak, es az nem a tied, meg lehet, hogy tok mashonnan szedik, pl. logikus gondolkodasbol. Marpedig, hogy a Linux kernelhez tartozo API nem stabil, az nem velemeny, hanem teny. Nokomment. Arrol nem is beszelve, hogy se Jason se wolphie nem az a tegnapregelt vagy negyevenemirt tipus

Nem sikerült megértened a fenti diskurzus lényegét.
>>De az előbbi nem a nick-váltós életformára vonatkozott, csak a stable_api_nonsense.txt-re.<<
Ha még most sem értened leírom egyszerű tőmondatokban:
1. wolphie: Nincs a linuxban stable api.
2. jevgenyij: Drastik-e vagy?
3. Magyarázat: A "stable kernel api hiánya" Drastik kedvenc vesszőparipája. Trey ezt valamiért utálja. Ha Drastik ezzel jön kirúgja. Ha újra reg-el és más néven újra ezzel jön, megint kirúgja. Ott a linken az előző eset.
4. wolphie azt gondolja a multi-nick reg vádja forog fent.
5. jevgenyij tisztázza, csak a "stable kernel api"<->Drastik asszociációról volt szó.
6. wolphie érti, csak mellékesen felsorolta a hup troll-listáját válaszpoénként.
7. jevgenyij is érti. Belinkel egy vicces esetet a lista egyik érintettjével.
^^^Ez is egy poén volt!^^^
Nem akarok összemosni nick-eket semmilyen troll-tulajokkal.
Jó éjszakát, szép álmokat! :-D

Egy tévedést hadd javítsak. Drastik, litch, leccine, szaboat .... (hosszú sor, ugyanaz az ember) felhasználótól nem azért lett megvonva a hozzászólás joga, mert stable api-zott, hanem mert nem tudott sorozatosan kulturáltan viselkedni. Más is stable api-zik, mégse volt elvéve tőle a hozzászólás joga sosem.

Az offtopik helyett inkább ontopik hozzászólásokat, pls.

--
trey @ gépház

Kár, hogy ennek semmilyen gyakorlati jelentősége nincs. Ahol értelme van a 64 bitnek (nagy memóriaigény, 64 bites utasitások érdembeni használhatósága) ott winen is megvan minden 64 biten. Az igazság pedig az, hogy ahol nincs értelme a 64 bitenek, ott általában lassit és erőforrást pocsékol a nativ 64 bites alkalmazás. Gyakori tévképzet, hogy önmagában az, hogy egy alkalmazás nativ 64 bites, akkor az gyorsabb vagy hatékonyabb mint a 32 bites...

Javasolnék pár benchamark megtekintését a témában...
Egyébként megsúgom, hogy semmivel nem hajtja végre gyorsabban a 64 bites utasitásokat, mint a 32 biteseket. Ha nem tudod értelmes adattal megtölteni pl a 64 bites regisztereket (lásd előző comment) ill a memória műveleteid (másolás, irás, olvasás) akkor minden műveletben az adatok fele 0-t vagy garbage-ot fog tartalmazni. Azt pedig ugye nem kell nagyon ecsetelni, hogy 64 bites rendszeren nemhogy gyorsabb 64 bit-ben tárolt 32 bit értelmes adat mozgatása, hanem lassabb, mint egymás után, tömören 32 bites adatokkal dolgozni, mivel a memória sebessége állandó.

A memóriapazarlás pedig alap, de nem csak a memória pazarlódik, hanem minden erőforrás, pl handle és még ezer dolog, amik feldolgozása később pont ugyanolyan rossz hatékonyságú lesz, mint a 64 biten tárolt 32 bites adatoké, pointereké, mindené...

De ne felejtsük el, hogy az amd64 nem csak az utasítások bitméretét növelte meg, hanem például több regisztert is adott, így a 32 bites architektúrán is megtalálható utasítások használatával is gyorsítható a végrehajtás csupán azzal, hogy nem kell az adatokat annyira gyakran beolvasni a memóriából (még a cache memória elérése is sokkal lassabb, mint a regisztereké).

--
Don't be an Ubuntard!

Na, mesélj, hogy lesz linuxon gyorsabb egy alapvetően 32 bites adatokkal dolgozó alkalmazás, ha 64 bitre forditod. Természetesen sehogy, lassabb lesz ott is, mivel ott is, minden 64 bites művelet operátora félig 0-t fog tartalmazni, ezt a sok semmit fogod feldolgozni és természetesen ugyanúgy pazarolja a memóriát stb-stb.

Nem tudom a "nem 64 bites adatokkal dolgozik" ill. a "nincs értelme 64 biten használni" gondolatoknak melyik részét nem érted? :)))

Nyilván tömöriteni, renderelni, fizikát számolni, adatbázist kezelni és még ezer dolgot van értelme 64 biten végezni, mert van annyi adatot, hogy ki tudd használni a 64 bites utasitásokat. Én azt próbáltam már vagy 4 hozzászóláson keresztül kifejteni, hogy a legtöbb user alkalmazás nem tudja. Nem dolgozik ilyen adatokkal, nem végez ilyen műveleteket, ilyenkor pedig üresen marad a 64 bites utasitások, memóriaműveletek fele, tehát lassabb, a memóriafoglalást pedig teljesen értelmetlenül felduzzasztja. Erre bedobsz egy számitás- és memóriaintenziv alkalmazásokról szóló benchmarkot, hogy de igenis gyorsabb a 64 bit. Facepalm...

"Nyilván tömöriteni, renderelni, fizikát számolni, adatbázist kezelni és még ezer dolgot van értelme 64 biten végezni, mert van annyi adatot, hogy ki tudd használni a 64 bites utasitásokat."

Tehát ha lényegében nem villanyírógépnek használod a számítógéped akkor mégis megéri.

Ugyanis ha már internetet használ és pl képeket néz, vagy ne adj isten esetleg videót is, akkor rögvest használja a kitömörítő algoritmusokat. Ha ne adj isten elindítana egy komolyabb grafikai alkalmazás (mert ugye mindenkinek szüksége van a photoshopra) ami általában nem kis memóriafogyasztással jár, akkor megint jobb a 64 bit.

Ez a "64-bit szívás, úgyse gyorsabb, ha nem muszáj kerüljük" hozzáállás már rég nem igaz (Legalábbis a Linux háza táján). Persze 64 bites win-re lehet hogy igaz (elég sokat hallani nem működő driverekről, programokról, stb).

Ehh, de nem érted. Egy szóval nem mondtam, hogy kerüljük a 64 bitet. Én is azt használok, új telepitésbe csak azt rakok, igen windows-on. Arról beszéltem, hogy attól még, hogy 64 bites a rendszered, semmi előnye, ha MINDEN programod 64 bites. Van amelyik tud belőle profitálni, van amelyik nem. A fentebb felsorolt programoknak mindegyikére van 64 bites megoldás windows-on. De pl a kutyát nem érdekli, hogy a totalcommander meg 32 bites. Semmit nem nyernénk vele, ha az lenne. És még ezer ilyen program van, csak azért emlitettem ezt meg, mert jött a szokásos baromság, hogy "de linuxon minden 64 bites, windowson meg nem". Windows-on is 64 bites, az aminek értelme van. De attól még hogy valami 64 bitre le van forditva egyáltalán nem jelenti, hogy gyorsabb, sőt sok esetben lassabb. Tehát továbbra is csak azt tudom mondani, ésszel...

Lehet, hogy linuxon ennyire crippled az io kezelés 32 biten, windows-on nincs különbség.
Technikai értelemben nincs is oka rá, hogy különbség legyen, ha linuxon 32 biten processzor korlátos egy egyszerű hdd-vel az io (tetszőleges queue depth mellett), akkor ott elég nagy baj van.

De ismét (kb. huszadjára is elmondom) vannak olyan alkalmazások amik profitálnak a 64 bitből, ott azt kell használni. (és ezen alkalmazások win-en is elérhetőek 64 biten)
Nem mellesleg az io kezelés feltételezem nem user alkalmazás szintű dolog, azt pedig senki nem mondta, hogy rendszerből bárki 32 bitest használjon, ma teljesen alap a 64 bites rendszer. Azt mondtam (szintén nagyon sokszor már) hogy a user alkalmazások közül sok nemhogy gyorsul, hanem lassul 64 bitre forditva és sokkal több memóriát pazarol el, nulla előnyért.

Nem tudom, hogy mi pocsékol több eröforrást, egy natív 64 bites alkalmazás, vagy egy 32 bites, ami a wow32-n fut, ami eleve plusz eröforrásokat vesz igénybe...
Nem mondtam, hogy a 64 bites rendszerek gyorsabbak. De ha már itt tartunk. Nyilvánvalóan, egy x64 pasziánsz nem gyorsabb, egy CAD vagy 7-zip, stb... gyorsabb.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

A linux desktop évére picit még várni kell :) Világért sem szeretném az MS termékeit méltatni, de look&feel területén a linux nem rúg labdába.
A felhasználók fejében a pc=windows. Ez kb. olyan, mint a stilh fűrész :)

sok igazság van ebben. ahogy a dolgok ma állnak a PC egyszerre fog összezsugorodni a windowsal, és a "linux desktop évét" az ARM alapú Android rendszerek hozzák el, tabletek és okostelefonok formájában.
nem véletlen, hogy a régi nagy PC iparosok, hw és sw, ma pánik sebesen próbálják megvetni a lábukat a robbanásszerűen fejlődő smartphone/tablet piacon.
look&feel és könnyű kényelmes használhatóság területén labdába sem rúgnak a desktop rendszerek, beleérte a win7et, a tömeges eladásokat produkáló smartphone/tablet rendszerekkel.

Ebben valóban van igazság. Hosszú távon az általános számítógép, mint olyan, ki fog pusztulni, és tele leszünk millióféle számítógépalapú céleszközzel. Erre az Android alapú rendszerek - is - jó példák.
Az emberiség általános és totális elhülyülése is megfelel ennek a tendenciának.
Azok a rendszerek lesznek hosszútávon sikeresek, amiket még a leghülyébbek is tudnak problémamentesen használni. Nem könnyü feladat, mert, mint tudjuk, a hülyeségnek nincsenek határai...

Napi szinten lehet látni, hogy pl. a bankautomatákkal hányan szenvednek, pedig csak adott mennyiségü opciót kell adott sorrendben kiválasztani.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Arról hogy egy rendszer egyszerűbbé, könnyebben kezelhető vélik, nem az emberek elhülyülése tehet. Az ok abban keresendő, hogy a szoftverfejlesztők kezdenek felnőni a feladathoz, hogy ne akarjanak repülőgépműszerfalat adni egy játszani vágyó gyerek, szövegszerkeszteni akaró titkárnő kezébe.

Én végeztem emberkísérleteket, és arra jutottam h nem gond a look&feel, de még az OS megszokás sem annyira. Inkább a szoftverellátottság, és a felhasználói szoftverekhez kötöttség/megszokás.

Amúgy look&feel problémák tekintetében "forduljon orvosához v gyógyszerészéhez". Simán lehet hozni a win7 csodát is, és szükség esetén saját minidistro keretén belül szállítani is azt a rászoruló közig szervek számára ;] Amúgy több júzert láttam már zavarodottan pislogni a vista/mso2007/win7 look&feel-je ügyében, mint binugzos desktopot látva.

Amikor én sviccseltem, a FAR commander és a Winamp 1.5 hiánya még hónapokig fájt. :) Tényleg van az úgy, hogy az ember ráfeszül egy UI-ra és nem problémamegoldásban gondolkodik, hanem UI-ban. Mára a KDE/Compiz asztali környezetemre kattantam rá, ha bármi mást kell használnom, úgy érzem akadályoz.

Driver ügyben nem volt régebben valamilyen kezdeményezés GKH részéről? Nem lehetett volna rajta keresztül is nyomást gyakorolni a gyártókra hogy tessék fejleszteni, vagy legalább besegíteni a driver írásba és hasonló projekteknél ez versenyelőny, reklám lehet számára is?

a németek imádják a hosszú, előre tervezett programokat. ezt például úgy kellett volna kezdeni, hogy a linux migráció megkezdése előtt 5 évvel csak olyan hardwaret lehet beszerezni, ami linux kompatibilis. de ahogy már írtam, a driver problémák könnyen megoldhatóak volnának olcsó windowsos netbookokkal.

Nemakarásnak nyögés a vége!
Megpróbáltuk... Nem megy... Mi akartuk... (Fizet a Microsoft oda ahova kell, pont eleget!)

Ez a "A felhasználók pedig hiányzó funkcionalitásokra, használhatósági problémákra panaszkodnak." dolog, pedig olyan, mint az, hogy hiába keresem én a navigációt a Suzukimban nem találom. Igaz nincs is benne. De egy jó térképpel bárhova odatalálok.
Csak a Linux esetén van egy csomó dolog, amit meg a Windowsban hiába keresnének, de sohasem fogják, mert a Windows-hoz szoktak nem a Linuxhoz, így a Linuxos dolgok nem hiányozhatnak.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Az esetleg nem jutott eszükbe, hogy driver írás költségei helyett inkább vegyenek Linux alatt is működő nyomtatókat? Lehet, hogy kevesebből kijöttek volna.
Ráadásul az irodai nyomtatók 3-5 évnél hosszabb ideig nem nagyon szolgálnak, épp itt lenne a nem működő nyomtatók cseréje amúgy is.

A feketemacska a hiányzó funkcionalitás ? ;) Ez az oktatás meg fura dolog, mivel a win ismereteket mindenhol elvárják, ott alap szinten nem kell költeni rá, lehet mondani, hogy akkor viszlát ,így nem kell rá költeni, de igazándiból azt sem tudják hatékonyan használni. Szerintem az oktatásra sosem felesleges költeni, sok munkahelyen azért erre már rájöttek.

Hat az okatatas lehet kifogas, ugyanis amig Nemetorszagban dolgoztam a kollegak havonta mentek valami ujabb tanfolyamra mert frissul az office, megjelent egy ujabb Pro/Engineer verzio stb. Csodalkoztak is paran, hogy en hogy vagyok kepes ugyanolyan teljesitmenyt nyujtani az uj programmal is mint a regivel mert nekik kb fel evre van szukseguk mig az uj dolgokat megszokjak. Es meg valami, ha netalan valamely program nem volt nemet nyelven az maga volt a kaosz.

--
FeZo

Szerintem látták, hogy a linuxos gép nyer a jeopardyban, ezért megrettentek és visszaálltak windowsra:)

Még több ilyen hír kéne.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Lesz még ne izgulj :)
Mi több ilyen projektet végzünk egy évben, ahol káoszba torkollt migrálásáokat alakitunk vissza winre...
De nyilvánosságra nyilván csak a töredéke kerül, mert ugye amikor valamelyik főokos kitalálja, hogy kidobja a csúnya, gonosz multi szoftvereit, megmenti az erdőket, az éhes gyerekeket és világbékét hoz az opensource-al, akkor hatalmas csinnadratta között bejelenti ezt. Aztán amikor kurva nagy pofára esés van, azt a lehető legnagyobb csöndben próbálják elintézni, elképesztő mellébeszélések közepette.

Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogyan kerülhet többe... biztos sok pénzt kaphatott az M$-től az a közgázos kolléga aki ezt kiszámolta nekik.
Ha van egy gépem az kerül X Ft-ba. Ha veszek rája M$ vindózt meg ofiszt az +Y Ft. Ezzel szemben felteszek egy linugzot a gépre, mondjuk 0 Ft-ból, a vindóz meg az ofisz árából meg veszek 2 nyomtatót és egy szkennert ami megy vele. És akkor ezt szorozzuk meg egy jó nagy számmal, mert ugye sok embernek kell ott gép. Még ha az M$, mondjuk követi az egy drága, a szok occó elvet és ekkora tételben olcsóbban adja a liszenszt, akkor is több, mint a 0. Valamint nem kell minden géphez venni 2 nyomtatót és szkennert.
Na akkor most jöhet a mert a terméktámogatás olcsóbb duma, ezt sem igazán hiszem el, bármely linugz disztróhoz (na jó nem mindegyikhez) ugyan úgy lehet venni, mint a vindózhoz. (Bár ezt nem tudom, mert soha nem vettem szoftvert és terméktámogatást, és nem azért mert varezpistike vagyok, hanem mert megpróbáltam általában egy problémára ingyenes/nyílt forráskódú szoftvert keresni.)
Az itt leírtak az én véleményemet képezik az adott témáról, és semmilyen tudományos alapja nincs, nem végeztem számításokat, amivel a leírtakat alá tudnám támasztani.

Ha nagy rendszereket üzemeltetnél és nem az otthoni gépedből indulnál ki, akkor tudnád, hogy az os, office license költsége önmagában tetemes összeg (sok lélegeztető gépet lehetne rajta venni...), de az egész rendszer működési költségéhez képest kicsi, van ahol elhanyagolható. Tehát lehet, hogy az a +Y a képletedben a teljes költség 5%-át teszi ki, de az hogy a userek nem tudnak rendesen dolgozni a másik rendszeren (mindegy miért) az egy hónap alatt kiteszi minuszban azt az Y-t, ami hosszú távon nagyon csúnyán fog kinézni. Vagy éppen a maradék 95%-ös üzemeltetési költséged kap egy akárcsak 1.2-es szorzót és máris körberöhögöd azt, aki azon az 5%-os Y-on rugózik, vagy veri a mellét, hogy megtakirottuk a csúnya "MS adót" közben többször annyi elmegy a sok szivás miatt.

"bármely linugz disztróhoz (na jó nem mindegyikhez) ugyan úgy lehet venni, mint a vindózhoz"

Ez igy van. Ha meg is veszed a binugzhoz is a zsiros supportot, akkor az a bizonyos Y-od a töredékére csökken, tehát kb egy árban lesz a szoftvered, a szivás viszont adott esetben (nem mindig!) nőhet, ami sok pénzbe kerül.

Az al-Qaeda biztos pptx-ben küldte a fenyegetéseit, aztán nem tudták rendesen megnézni.

Ha nálam valaki ezzel a kamuval indokolna egy reswitchet akkor kirúgnám.

Megnéztem, hogy ki a német külügyminiszter, és hogy melyik párt tagja, rögtön megértettem a váltás okát. Műszaki kérdésekhez semmi köze.

http://en.wikipedia.org/wiki/Guido_Westerwelle

Free Democratic Party. Itt is volt már hasonló. Nálunk is mindnehol m$ van. Hallani se akartak másról.

Nem nagyon értem ezt a vergődést a nyomtatás körül. Mekkora lehet a német külügyminisztérium?

A mi cégünknél 5 évvel ezelőtt kiment a nyomtatás outsorcing-be. Cég jött, felmért, árajánlatot adott, szerződtünk.

Régi nyomtatókat megvette, betolta az újakat. Nem vesszük meg tőle, ő üzemelteti, mi meg oldalszám alapján fizetünk egységárat, és totál leszarjuk, milyen nyomtatóval oldja meg. A szerződésben benne van az éves minimum kapacitás és a technikai elvárások. Ha nem tudja hozzápasszintani a készülékeit a gépeinkhez, akkor eltolhatja a biciklit, és pályázik a helyére öt másik.

Ez ekkora probléma lenne a németeknél?

Nálunk itt bazira nem értenek a szerelők, hogy miért nem vehetik meg a szomszédos boltban A Bélústól a csavarkúrót ZÖTSZÁZÉ VAZZE,
miért küldik DHL-el NASA űrdobozossal Marsról Klingón "L'Kill'ya" cégtől ötven rugóért!!!

Azért, mert a szomszédos Béla spórolna azt a kib'ott negyvenkilenc ötszázat, de a cég esetleg elesik az állami dotációktól, támogatásoktól, kedvezményektől telephelyén, gyártó bolygóján, NASA és DHL további árengedményeitől egyéb szállításoknál. Ami esetleg bazira meghaladja A BÉLA akár egész életében összegyújtott és ingyé odaadott csavarkúrójának az értékét még beszaranyozottan is.
Plusz a "L'Kill'ya" cég tud hozatni holnap akár millió uo csavarkúrót, ha kell akár évek elteltével is, A Béla meg vagy + egyet a héten, vagy még azt sem.

Persze a külső szemlélő számára csak az látszik, hogy a megrendelő cég az hülye, ezerszeres áron veszi a cumót. HÁ HOGY KÉÉPZELI?!
--
Solaris Express
Opera

Azért ez nem egészen egyértelmű:
"Az interpellációt benyújtó szociáldemokraták egyik képviselője a The H-nak nyilatkozva elmondta: a konkrét számokat nem említő indoklást nem fogadják el. A Microsoft-termékek licencdíjaiból tengernyi driver megírását lehetne finanszírozni – érvelt Henning Tillmann, aki világossá tette: alaposabb választ fognak kérni a kormánytól."
http://index.hu/tech/2011/02/18/elege_lett_a_linuxbol_a_nemet_kulugymin…

Láttunk már olyat, hogy X kidolgozott egy működő rendszert valahol, majd felmondott. Jött egy új garnitúra és az új rendszert épített mert ahhoz értett. Olyat is láttunk már, hogy egy minisztériumban nem műszaki, hanem politikai döntés született. Olyat is, hogy megvesztegettek valakit. De olyat is láttunk már, hogy valóban nem vált be valami valahova, ezért lecserélték. Annyi minden lehet. Az infó kevés. Arra hivatkoznak, hogy drága, de számokat nem közöltek. Reméljük, hogy alaposan kivizsgálják az esetet és kiderül, hogy mennyi az a drága (főleg úgy, hogy évekig nem keveset spóroltak a saját bevallásuk szerint a nyílt forrással).

--
trey @ gépház

Igen, jó lenne látni, mi mennyi, mert ez a nyomtató- és szkenner driveres történet nagyon gyenge indok. Nekem itt ma Magyarországon az irodában nem kell azzal törődnöm, hogy kompatibilis-e a terem sarkában álló gép a laptopommal, wifin keresztül tudok nyomtatni, a szkennelést meg elküldi nekem e-mail-ben olyan formátumban, ahogy nekem jólesik.
Persze Németország még a középkor hozzánk képest, így simán megeshet...

Épp tegnap hallottam egy érdekes sztorit egyik tanáromtól.
Egy uniós projekt keretében felfedezték, hogy bizonyos funkciók a német, francia, angol és magyar MS Office-ban nem kompatibilisek. Nem láttak olyan dolgokat, amit ugyanazon termék, mindössze más lokalizációval készített.

Engem viszont ez a hír valamelyest megnyugtatott.

Magyarország talán mégsem annyira reménytelenül korrupt és áttekinthetetlen Nyugat-Európához képest, mint amit gondoltam.

Nem csodalom, jo nagy fostaliga az az Openoffice, de nem fikazom, ingyee van. El tudom kepzelni, hogy tobbet buknak most vele, mintha kifizetnek a sok-sok license-t micifosnak.

szigoruan sajat tapasztalatom az, hogy a writerrel nagyon igenyes dokumentumokat lehet letrehozni, ha kell, es a calc is hasznalhato. az impress finoman szolva hagy kivannivalokat maga utan, de lehet csak en nem foglalkoztam vele eleget, mert lattam mar szep openoffice prezentaciot.
viszont szinten tapasztalat, hogy mso valahogy intuitivabb, es gyorsabban lehet dolgozni vele mar az elejen, kevesebb trukkre, kerulomegoldasra kell rajonni.

"viszont szinten tapasztalat, hogy mso valahogy intuitivabb, es gyorsabban lehet dolgozni vele mar az elejen, kevesebb trukkre, kerulomegoldasra kell rajonni."

es itt a nagy igazsag...

illetve én még hozzátenném, hogy win alatt a clipboard is működik... KDE alatt sok mindent tudsz copy pastelni... de valahogy nem az igazi. nem is minden program működik vele, cserebe a drag and drop is kínlódós.

Érdemes szerintem megismerni kicsit, mielőtt lehúzzuk róla a keresztvizet ...

kis adaléknak (2006, 2008-as dolgok):
http://hup.hu/node/24801#comment-200273
http://hup.hu/node/49336#comment-526636

ez máig szinte semmit sem változott ... nálam, pedig szerintem nem pici doksikat, prezentációkat is szerkesztek.
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Azon azért nem lepődnék meg, ha a ms-ék engedtek volna az árból. Még az sem elképzelhetetlen, hogy a hivatalnokok eleve így akartak alkudni.

--
A windóz azért szar, mert szar!
A mac-et nem azért veszik, mert szar ..