StatCounter: A Firefox Európában leelőzte az Internet Explorer-t

 ( trey | 2011. január 4., kedd - 16:03 )

A StatCounter ma sajtóhírben jelentette be, hogy Európában a Mozilla Firefox a 2010. decemberi adatok alapján átvette a böngészőversenyben a vezetést a Microsoft Internet Explorer-től. A StatCounter Global Stats jelentése szerint decemberben a Firefox 38,11%-os, az Internet Explorer pedig 37,52%-os piaci részesedéssel bírt Európában.

Böngészők piaci részesedése Európában 200912-201012

A bejelentés szerint ez az első alkalom, hogy egy nagyobb területen az Internet Explorer-t megfosztják az első helytől. Ennek az oka az lehet - olvashatjuk - hogy miközben a Firefox nagyjából tartja a pozícióját, a Google Chrome piaci részesedése az Internet Explorer-é rovására növekszik.

Észak-Amerikában az Internet Explorer még magasan vezet a Firefox előtt.

Google Chrome-nak a harmadik helyen is szépen növekszik a piaci részesedése. Jelenleg az európai piac 14,58%-át tudhatja magáénak, szemben a 2009. decemberi 5,06%-os részesedéssel.

Aodhan Cullen, a StatCounter vezérigazgatója szerint lehetséges, hogy a Microsoft böngészőválasztó képernyőjének hatását láthatjuk a számok mögött.

Részletetek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Jellemző, hogy az angoloknál az exploder 50%on ~kétszer akkora részesedéssel bír, mint a még második helyezett ff

Friss hazai

--
trey @ gépház

A statcounter szerint 2 hónap, és a chrome lehagyja az explodert... pff

A magyar adatok szerint van az fél év is...

ősiksz is lehagyta a Linuxot?

Ja, a sok hackintosh.

ugyan... én konkrétan még senkit sem láttam, aki a kipróbáláson túl hackintosht használna

en hasznaltam kozel 2 evig, az elsodleges gepemen

A'rpi

És radix látott már?

Először nem értettem, miért kéne árpit rendezni...
----
Hülye pelikán

Én még mindig nem.

detto, meg a 10.4-es korszakban en is hackintosht hasznaltam - eleg jol meg lehet ismerni a rendszert, mikozben pl. nativ felbontasra birja az ember a monitorat/videokartyajat, eleri, hogy legyen HW accel'd Quartz Extreme, ne fagyjon ossze 45 percenkent a kernel... :) Amiutan ezeket az aprosagokat kirugdostam belole, kivaloan hasznalhato, es stabil rendszerkent kiszolgalt 2 evet napi hasznalat soran.

(azert original hw-en kenyelmesebb ;) )

Érdekes, hogy az országokban benne sem vagyunk..

------------------
My Open-Source Android "Projects"

Erdekes, hogy az oldalon a "bongeszomotorok" statisztikanal a szerepel a "gecko" illetve a "WebKit/KHTML", viszont MSIE es Opera szerepel a helyes "Trident" illetve "Presto" helyett. Bar gondolom ennek oka az, hogy ez utobbi kettonel nincs mas browser igazabol ami ezekre az engine-ekre epulne. Ok, ez csak kotekedes :)

Trindentre emlékeim szerint épül más böngésző is: http://en.wikipedia.org/wiki/Trident_(layout_engine)#Trident-based_applications

huhh... a gtalk is trident motort használ? Nem is gondoltam volna. Oo

Érthető amúgy. Az alapból megvan win-en. De sok böngésző is van Trident alapon

Ne bízza el magát a Firefox, mert az IE teljes egészében a Chrome rovására csökken.

Helyesen: Ne bízza el magát a Firefox, mert nem ő növekszik, hanem az IE csökken, épp annyival, amennyivel a Chrome nő.

Azért nem volt helyes, amit írtál, mert ,,X Y-t csinál Z rovására'' azt jelenti, hogy X Y-t csinál, és ezáltal javul X helyzete, pont annyival, amennyivel Z helyzete romlik''. A te mondatodból következik, hogy az IE helyzete javul, aminek a grafikon alapján pont az ellenkezője igaz.

Ezt tényleg összekavartam. :) Szóval az IE rovására a Chorome nő.

Helyesen: Ne bízza el magát a Firefox, mert az IE rovására a Chrome növekszik.

Firefoxnál is van egy enyhe csökkenés, szóval csalóka ez az első hely.

----------------
Lvl86 Troll

Hát, ha jobban megnézitek, a firefox is csökken, csak épp (sokkal) lassabban, mint az IE...

szvsz a Firefox megörzi a pozitcióját. Legfeljebb a Chrome felcsatlakozik hozzá..

Azt is érdemes szem előtt tartani a közeljövőre nézve, hogy a Mozilla-nál most érkezik majd egy új Firefox major verzió kiadás (4.0) hosszú idő után, ami nem kizárt, hogy keményen meglátszik majd a tavaszi adatokon.

--
trey @ gépház

Én sem vagyok piaci elemző, de szerintem ez maximum 4-5 hónapig dobja meg az eredményeket egy picit, mivel minden böngésző hoz ki új verziót..

Számomra kb 1 jó újdonság van (a JS végrehatjtás sebesség változásán kívül) az FF4-ben: A fül csoportosítás (panorama).
De ez nem egy nagyon használható dolog mindenki számára.. Sőt számomra is csak akkor, ha billentyűzetről lehet teljes mértékben vezérelni, de ezt gondolom megoldják.

Októberben átálltam FF-ről chromiumra, ez meg is látszik a grafikonon :-D
----------------
http://www.youtube.com/watch?v=1stW0J7Myew

Érdekes, hogy a böngészőválasztót kierőszakoló opera részesedése semmit sem változott. Sőt, mintha kicsit csökkent is volna.

Nyugi, piacképes böngésző tervezése helyett jövőre majd a Canonicalt próbálják beperelni, hogy az Ubuntuban se FF legyen a default, mert ez akadályozza az Opera terjedéséta szabad választást.

Megnyugodtam :)

Valamelyik szoveges bongeszot kene elkommercializalni es beperelni mindenkit hogy nem kinaljak fel, igy a konzolharcosok piacan eros bongeszo egyebkent halodik es kulonbenis.

--
|8]

Sok-sok éve FF-ot használtam, szerettem, habár jó ideje "vágósúlyban" van már a böngésző. Pár hónapja átáltam a Safarira, de valahogy nem volt az sem az igazi. Így egy hónapja Operát használok. Tényleg nagyon jó, testhezálló, gyors és gyakorlatilag "észrevehetetlen" böngészés közben, nem hívja fel magára a figyelmet, nem vonja el a tartalomtól az ember tekintetét.

A felhasználási adatok azt mutatják, nem ez kell a népnek, de ha mégis, biztos hogy nem így.

Az Opera ősidők óta jelen van, még win 3.11-re is volt verziójuk. Ennek ellenére soha nem volt képes az elhanyagolható/épp észrevehető részesedés fölé menni, miközben először a Firefox, aztán most már a Google Chrome is simán elhúzott mellette.
A FF-nak 1-2 év, a Chrome-nak pár hónap alatt sikerült ami az Operának 15 év alatt nem.

Az EU bizottságnál bejelentett álszent trösztellenes keresettel próbált kicsit kompenzálni, ennek az eredménye az lett, hogy a pert meglovagoló Google és Mozilla megint újabb piacot szerzett, az Opera meg maradt ahol volt... valamit nagyon elrontottak... vagy inkább rontanak folyamatosan.

A FF böngészőválasztó képernyő nélkül közelítette meg (egyes országokban hagyta le) az IE-t, a jelen trendeket látva pedig a Chrome sokkal jobban profitált az Opera béna marketingfogásából mint maga a kiagyaló: a grafikonon látszik, a Chrome repülőrajtja kb a választóképernyő kierőszakolására tehető, míg az Opera az amúgy is kis részesedésből még előtte kb a felére csökkent, és azóta is stagnál.

Meg kéne néznie az Operának, legalább az őket legutóbb lehagyó böngésző hogy terjed: még a csapból is ez folyik, freeware-k telepítője ajánlja fel a telepítését (elég idegesítő, de valljuk be, mesteri módszer a terjesztésre), óriásplakát nyomja a képedbe, félévente több hír van róla mint az Operáról évek alatt.

Persze emellé olyan szoftver is kell, hogy ne azonnal csuklóból gyakja le az átlag felhasználó ha véletlenül feltette...

Fel lehet ezt fogni pozitívan is: legjobb, ha mindenki igényeinek van megfelelő böngésző. Na most a többség igényeit már lefedi a Firefox, a Chrome és az IE, semmi szükség még egy a többség igényeihez igazodó böngészőre; sokkal többet ér, ha egy (vele nagyon elégedett) kisebbségnek csinál jó böngészőt. Ez a cégnek persze nem vigasz, de felhasználói szemszögből igen.

Majd ha az Operának lesz egy Google elterjedtségű keresője ahol reklámozhatja saját magát...

A Firefoxnak nem volt, megis sikerult nagy valtozast beinditani.
--
HUP Firefox extension

Amikor végleg bejelentették, hogy a Netscapenek vége, akkor ők a Mozillat ajánlották... Ez mindenképpen megadta a kezdeti lökést és felhasználói bázist.
--
Discover It - Have a lot of fun!

A marketing nem BTK passzus, és a guglinak is pénzbe kerül. Más kérdés, hogy van miből, de az opera is fejte a guglit, meg az ask.com-ot. Nem mellesleg a mozillának is volt egy jó taktikája, ami nem került sok pénzébe.

Az opera eddigi legnagyobb marketinges tevékenysége az volt, hogy az EU-t rávette arra, hogy kényszerítse a ms-t az opera reklámozására ;]

De ezek alapjan ezzel megis a konkurencia jart jol. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Őszintén...?
Én elég gyakran ráindítok az aktuális operára, gondolom ez történt a ballot screen megjelenésekor is másokkal is -- ti rájöttek, hogy ilyen is van az univerzumban. Aztán az akkori verzió pár perc alatt bebizonyította, hogy alkalmatlan, és ment a lecsóba. A mostani verziónál érzem azt, hogy no majdnem jó, de a múltkor is a zindex oldalát is úgy dobta fel, hogy szidtam mindegyiknek az ikeás raktáros .aszadék anyját. Nem csoda, hogy csak a legkitartóbbak használják rendszeresen.

Nemrég olyan szórakozásképpen csináltam egy afféle mókustesztet a JS motorokkal, csak hogy lássam mit mihez viszonyítsak. Java/cpp/.net meg JS pár aktuálisan futó böngészőben. És mondjuk nem csináltam magam alá meglepetésemben, de megdöbbentem, hogy hol tart most a V8/crankshaft. Egy webgl-es alkalmazás volt az apropója, így véletlenszerű koordinátákat forgattam 2Ds trafóval szénné iterálva. A leggyorsabb a cpp és a c# volt, a V8 minimálisan lemaradva (!), java kétszer lassabb, majd kissé lemaradva ( ~T(cpp)*3 ) jött az opera 11, majd még jobban lemaradva a ff 3.6. Explodert nem tudtam mérni, mert állandóan megszakította egy őrzővédő... mondjuk annyira nem is érdekelt ez a része. (Nem mérvadó tesztnek szántam, csak olyan ki-ki alapon, g++/mono/hotspot bubi alatt, felesleges memóriafoglalásokat, és objektum létrehozásokat szándékosan kerülve)

...amiből végül Chrome reklám lett (komoly növekedést csak az mutat a böngészőválasztó bevezetése óta)

Komoly növekedésének elég kevés köze van a böngiválasztóhoz, pláne világviszonylatban. De ha jobban megnézed nem sok különbség van a trendek közt EU-s és globális statisztában. Amikor megjött a ballot screen, az operának volt pár "szép" hónapja, aztán visszaült a helyére.

Ellenben a chrome reklámja ott integet elég sok helyen, ahol korábban a che guevarás firefox púzta a passzátot. A sok meggyőződéses is lemondott róla, vagy feladta az elveit egy kis aprópénzért. De a leglátványosabb az, ahogy két hónapja egyre jobban nő a chr, míg az ie egyre jobban esik.

Ez igaz.
Így vagy úgy, az Opera hisztije nem érte el a célját... de akkor elért egyátalán valamit?

Már a hiszti kezdetekor írtam, hogy a Firefox mindenféle erőszakos törvényi szabályozás nélkül közelítette meg az IE-t, úgyhogy nem igazán látom sehol az elnyomó trösztösítést amit az Opera próbál bemagyarázni - akkor kaptam a fejemre rendesen.
Most mégis igazam lett?

Annyit elért, hogy a ms végre előszedett egy komolyabb gárdát az IE9 fejlesztéséhez, és elkezdték komolyan venni a készülő szabványokat. Elvégre ez volt a kiindulási alapja az egész beadványának. Spec nekem is eléggé khm... bántotta a csőrömet az IE API-ja.

Amúgy van elnyomás, de: "la resistance lives ooooooooooonnnnnnnnnnn". Az opera egy épkézláb mozgalomra vagy reklámra sem volt képes, a gugli meg elég erős ahhoz, hogy begyalulja az explodert a saját háza táján is kihasználva a cég legnagyobb erősségét.

Van valami "elnyomás" (aki teljesen gyökér és/vagy végtelenül lusta, annak a default IE marad), de az IE esése már jóval az Opera keresete előtt megkezdődött, és állandó trend azóta is.
Ez az MS hibája is, néha ránézek, de az IE9 is hihetetlen lassú, az életben nem használnám, hiába tud már mindent amit a többi - korábban pedig az új, hasznos funkciók csábították át a felhasználókat.

A che guevarások meg nem is firefoxot hanem iceweaselt használnak mert a Mozilla logó és márkanév nem elég szabad nekik - ők egy elhanyagolható kisebbség.
A Chrome úgy néz ki, megmutatta, hogy az emberekneknek nem az elvek a fontosak (win verzióban még H.264 codec is van, micsoda "szentségtörés"), hanem a használhatóság - és most ebben az UI tervezéstől kezdve a sebességen át a beépített szolgáltatásokig mindent bele lehet érteni.
Akiket meg nem ez győz meg, azokat a villamos teljes hosszát elfoglaló reklám meg a szép színes ikon - Mozilla-féle hangzatos (átlagembernek inkább furcsa, így negatív) jelszavak nélkül.

Én szégyelltem magamat, amikor olyant olvastam, hogy az IE team 3 emberből állt sokáig, akik félállásban foltozgattak. Gondolom a vista reset nekik is betett -- valamit valamiért.

Eddig nem használtam én sem Operát de a 11. óta használom. Szerintem ez verzió nagyon jóra sikerült, bátran merném rá a kifinomult jelzőt használni, sok mindenben lekőrözi a többi böngészőt, uh. Hajrá Opera.

"Persze emellé olyan szoftver is kell, hogy ne azonnal csuklóból gyakja le az átlag felhasználó ha véletlenül feltette..."

Nekem a króm pont ilyen volt: megláttam, hogy google updater, és sikoltozik és úristen, csuklóból repült le. Azóta is csak youtube-n láttam...

A böngészőválasztós herce-hurcát meg más irányból kéne nézni. Ott az Opera, aki ugye kis játékos, viszont mindig is az elsők között járt szabványkövetésben és egyéb dolgokban, így mondhatni makulátlan (amennyire lehet) ÉS nem közvetlen "ellenfele" az IE, így nem vetül rá az a csúnya árny, hogy nem is azért kardoskodik, amiért, legalábbis nem annyira, mint ha a gugli vagy a mozilla nyújtott be volna hasonlót.

Egyébként nem védek én senkit, csak ez a sok elfogult baromság már fáj a szememnek, itt, az ubuntu és a firefox portálján (ejtsd hup) sajnos egyesek elfelejtenek gondolkodni, mert úgyse szól senki a baromságaikra, hiszen a többiek is ezt fújják...
----
Hülye pelikán

A használati statisztika azt mutatja, hogy az átlagos felhasználó inkább az Operát gyakja le csuklóból, mint a Chrome-ot (a böngészőválasztó betétele utáni kis Opera emelkedés majd szokásos szintre visszaesés is alátámasztja ezt - az, hogy ismerik, nem elég az Operának)

Csak ezt mondtam, mindenféle elfogultság nélkül...

az auto-update-et nem neked talaltak ki (teged ugye idegesit, mert te tudod mikor akarod update-elni), hanem a maradek 98% fogyatekosoknak, akik ha rajtuk mulik mai napig IE6-tal rohangalnak ceges kornyezeten kivul is (otthon), nekik jobb a Chrome, neked Opera

En sem szeretem a chrome auto updatejet, nagyon egyszeru okbol: amikor a vilag vegen suttetem a hasam, es felnezek a netre egy gagyi kis szerkezettel, kb minden altal arnyekolva, es kemeny 1kb/s sebesseget tud produkalni, amikor epp meg nem szakad, es meg kene neznem egyetlen egy weboldalt (javascript kell hozza, mert csak, igy szoveges bongeszo kizarva), es a fennlevo chrome ugy dont hogy hudejo, akkor most upgradelunk... na, azt nem szeretem. Plane, hogy nincs FF, IE-t meg akkor sem inditok ha utnek, igy kenytelen-kelletlen az ember megvarja, mig a chrome lecsordogal, es onnantol mar csak 1 ora es elintezheti azt az egyetlen klikket.

Hala az egnek a linuxos verzioban ilyen nincsen, igy ilyen veszely mar csak akkor fenyeget ha esetleg valamelyik csaladtag laptopjat kell hasznalnom internetezesre kevesse alkalmas helyzetben. Igy maradhatok boldog chrome user.

--
|8]

igen emrt aki linuxozik desktopon azu altalaban ert hozza es update-eli repobol, de a Windowsos Chrome celcsoportja nem te vagy. Meg tudtommal ideiglenesen ki lehet nyomni "majd otthon" cimszoval (fixme)

Ha ki lehet nyomatni, nem jottem ra hol. Ragoogleztam volna, dehat...

Egyebkent pedig a windows userek joresze sem hulye. Ha szol neki a program, hogy haho, upgradelj mert EKKORA KIBASZOTT BUG VAN BENNEM AMI MEGESZI A VACSORAD, akkor az atlag user upgradel. Foleg ha ez egy gombnyomas es onnantol automatikus.

--
|8]

A szabvanykovetes max regebben volt igaz, manapsag a chrome fenyevekkel a tobbiek elott jar ezen a teren (is).

Fényévekre...
E4X: igaz nem kérték sokan, csak a legtöbb szavazata van a v8 issue trackerben, plussz egy pár duplikáltja.
APNG: ez az egyik legtöbb szavazatot kapott nem UI-t érintő issue a chromium trackerben. Annyira népszerű, hogy lezárták a kommentelést, nem lehet hozzászólni.

"Elsők között" kifejezést tudod értelmezni? Szerintem nem sikerült.
----
Hülye pelikán

Szerencsére azt hiába is tenné, mert az Ubuntuban 2 db alapértelmezett kereső van, a Kubuntuban pedig 3. :)

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Elhagynák a legtöbb ember számára felelsleges szolgáltatásokat belőle és valami normális marketinggel kiadnák, mint valami új böngésző, többet érne el.

----------------
Lvl86 Troll

Csak a lényeget leemelve a grafikonról: Minden csökken, kivéve a Chrome, ami felfele száll mint az űrrakéta...
De komolyan. Ahogy bejött a chrome, látszik hogy szinte azonnal elkezdett terjedni mint a vírus, mert letöltöd megnézed, és ajánlod mert jó. Mert nem foglal el a képernyőből olyan sok hely, és mert tudja amit tudni kell. (+ nem kell külön flash-plugin-t telepíteni)
Az IE... Erre csak annyit hogy kezd megjönni az emberek agya. VÉGRE!

A Chrome/Chromium például nem tudja több sorba rendezni a lapokat, kiegészítővel sem.......

Az Opera nekem 60-70 megnyitott tabbal is vígan hasít, a többi nem nagyon tud ilyet, kár hogy marketingben elkúrtak valamit, talán már az elején, amikor reklámos volt vagy a névválsztás, bár a fene sem érti, mert tényleg jó kis böngésző.

Nem csak a marketingben, mert pl minden főverziót kipróbálok, aztán szedem le fél óra múlva, mert halálra idegesít. Ha a GUI megjelenés, működés is marketing, akkor igen, abban..

Dettó...felrakom...teccik a kinézet....aztán elveszek a menüben, meg a beállításokban...aztán használom még fél órát, mer' csak és akkor is megmutatom, hogy ha tetszik, akkor használni is tudom, de az Opera erősebb nálam...és megy is levesbe...RIP

Nekem nem jön de, de el kell ismerjem, hogy tényleg impozáns. De számomra sajna használhatatlan. pedig biz'isten akarom használni, de nem megy...

Az Opera nem rossz, de nem nyújt semmi extrát, semmi újat, valami parktikus mindennapi dolgot ami miatt érdemes lenne "rászokni".

Úgy érted TE még nem találtad meg. De ha megkérdezed az operásokat, többségük tud mondani olyat, ami nélkül nem tudna élni :D
----
Hülye pelikán

A Firefox lassú, a Chrome funkciószegény. Legalábbis ezt mondják az operások, és nagyrészt egyet is értek velük, bár én most nem használom.

mégsem sikerült opera alá reklámblokkolót varázsoljak, de lehet csak én vagyok hülye. :(

Nem hülye vagy, csak nem próbálkoztál eléggé, túl hamar feladtad. Már a "kiegészítők" megjelnése előtt is teljes értékű megoldások voltak, igaz, userjs-sel és ini fájlok buzgálásával, de volt. Azóta valaki gondolom megírta kiegészítő formára is, engem nem izgat a téma szóval nem tudom.
----
Hülye pelikán