Számok a LibreOffice mögött álló Document Foundation-től

 ( trey | 2010. október 7., csütörtök - 10:10 )

Alig telt el egy hét azóta, hogy az OpenOffice.org fejlesztését a LibreOffice nevű forkon keresztül felpörgetni kívánó The Document Foundation (TDF) bejelentette létezését, a szervezet máris számokat közölt arról, hogy mi történt a kicsit több mint hét napban. Charles Schulz a Document Foundation Steering Commitee tagja blogjában számolt be a történésekről.

Az elmúlt egy hétben

  • 80 000 alkalommal töltötték le a LibreOffice bétáját
  • 25-ről 40 növekedett a tükörszerverek száma (25 országban találhatók és gyakorlatilag minden kontinenst lefednek), ez közel a fele annak a tükörszerver számnak, amennyit a OOo-nak 10 év alatt sikerült elérnie
  • az emberek elkezdtek hozzájárulni a LibreOffice kódbázisához
  • 80 kódhozzájárulás érkezett patchek, közvetlen commit-ek formájában
  • ezek a hozzájárulások 27 önkéntestől érkeztek
  • több mint 100 fejlesztő lóg a #libreoffice irc csatornán
  • több mint 2000 felhasználó iratkozott fel az announce@ levlistára
  • 300 ember a discuss@ listára
  • körülbelül 600 ember követi a projekt életét a Twitter-en és több mint 150 az Identi.ca-n keresztül
  • a Facebookon 1000 rajongója van a TDF-nek

Az alapítvány válaszolt az Oracle által közölt álláspontra is. A TDF megérti az Oracle azon álláspontját, hogy jelenleg nem kíván közvetlenül részt venni a projekt életében és nem kívánja átengedni az OpenOfffice.org közösségi vagyonát (pl. a brand-et) a formálódó új közösségnek. Mindazonáltal az TDF reméli, hogy az Oracle a későbbiekben meggondolja magát. Addig is a TDF a LibreOffice brand alatt folytatja a fejlesztést.

A blogbejegyzés itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Remélem, hogy hamarosan benne lesz a portage-ben is.


-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

+1

a MySQL helyett MariaDB esetén nem probléma a brandváltás. de itt imho igen. éppen csak megszokták a jellemzően nem infos userek az OpenOffice nevet, mint lehetséges alternatívát, erre itt egy új név helyette.

gondolod, hogy a mysql-t nem szokták meg?
--
Dropbox tárhely igénylés: https://www.dropbox.com/referrals/NTMwMDYwODE5

megszokták, de azok akik az adatbáziskezelők közül választanak, általában rendszergazdák akik képben vannak. tudják mit jelent egy fork, és milyen okok álltak a MariaDB létrejötte mögött. nagy valószínűséggel olyan oldalakat is rendszeresen olvasnak, mint a hup.
ezzel szemben az Office userek számára, csak egy egy brand jelent tájékozódási pontot az informatika számukra eléggé kusza világában.

lehet hogy en vagyok tul pesszimista, ha arra gondolok, hogy nagyreszuknek egyetlen erve a postgressel szemben, hogy mondenhol ezt hasznaljak, tehat jo?
--
Dropbox tárhely igénylés: https://www.dropbox.com/referrals/NTMwMDYwODE5

próbálj ki egy nem általad írt, elterjedtebb CMSt My/MariaSQL helyett Postgressel. talán most majd változik valami, az Oracle sajátos hozzáállása miatt. de imho a legtöbb cms projekt a MariaDB által kínált kényelmesebb utat választja, és továbbra is csak egy DBre tesztelnek/fejlesztenek.

Szerintem egy fejlesztő hamarabb választ dbmst, mint egy rendszergazda...

----------------
Lvl86 Troll

erről írtam a szál végén. fejlesztőként megválaszthatod melyik adatbáziskezelőt használod a saját projektedhez. egy rendszergazda, aki már kész cmst használ, kész helyzet elé van állítva. az elvben lecserélhető adatbáziskezelő, a gyakorlatban általában problémákat okoz. végül csak magát szivatná meg.
mysql>mariadb váltás természetesen nem jelent gondot, mert egy forkról van szó, és erről egy napi szinten képben levő rendszergazda tud.

a főtémához kapcsolódóan, officenál más az ábra. az irodai publikum azt sem tudja mit jelent a fork fogalma. ha meghallják, hogy az OpenOffice jövője bizonytalan és mostantól LibreOffice az utód, hát inkább visszatérnek MSOra a végén.


mentsük meg a lebontástól a belvárost

Ahogy kijön az új verzió, az openoffice-meg nem fog fejlődni, akkor az összes infó újság, meg portál erről fog cikkezni, ráadásul a különböző egyedi telepítéseknél is erre fognak átállni. A keresőkben az openoffice helyett a libreoffice fog feljönni, a XXI. században vagyunk, nem lesz ez olyan vészes :)

arról nem is beszélve, hogy akik azért nem használnak openoffice-t, mert utoljára az 1.x-es ágat próbálták, most talán ráharapnak a libreofficera. Főleg ha valóban kipofozzák kicsit.

Ha felpörög a fejlesztés, akkor az mindannyiunknak jó. A változások dinamizálnak, az állóvízben meg dagonyázunk. Ha csak ennyit ér el a kezdeményezés, már akkor is hasznos volt. Nagyon nagy veszteség a brand elvesztése, de ha az Oracle elkezd versengeni, akkor megint csak nyertünk. Arany János: Fülemüle - "jobb felől üt, nekem fütyül, bal felől üt, nekem fütyül, elmehettek!" (remélem pontosan emlékszem a verssorokra).
Polló László

+1

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

Ezt is érdemes megnézni, annak akit érdekel, hogy történik a LibreOffice kifejlődése az OpenOffice.org-ból:
R.I.P. FSF.hu build (2002-2010)

--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Ha a közösség költözik, akkor könnyen előfordulhat az a helyzet, hogy később az OOo vesz át kódot a libreoffice-tól, aztán lesz a libreoffice, és annak egy változata az OOo (oracle office)

Jó lenne ezt látni virtualizáció témában is.

Akkora respekt Tímár Andrásnak, mint egy nagy kozmikus GIGÁSZ BRUTYÓ!! De az már AKKORA, hogy azt két galaxis közé kell oda elképzelni!

Egy kicsit kisebb respekt (mondjuk akkora, mint egy baromba puffasztott hangár) mindenkinek, aki ebben a projektben letett bármit is az asztalra (itt azért számos ember van - senkit nem ragadok ki, nehogy sértődés legyen, de a rip cikk végén össze lehetne szedni, hogy ki mindenki tett hozzá).

Lezárult egy fejezet, hogy megnyílhasson egy új.

"mint egy nagy kozmikus GIGÁSZ BRUTYÓ!"

Ez most dicséret lenne?
:-)

Az első hét videon: http://ow.ly/2Q0ob

Nagyon menő ez a videó :)

Auto- vagy félauto generált? Hogy?

codeswarm a neve

A felső videó is? Mert a code_swarm weboldalán sincsenek olyan videók, mint amilyen a LibreOffice-os lenne...

Ez naon beteg! :)

Lehet valamit tudni arról, hogy ki van mögötte, mennyi pénz és milyen fejlesztők? Az OpenOffice esetén is a Sun pénzelte a fejlesztést.. (szép dolog egy language csomag kontribúció, de na). Ha már szóba hoztázok a MariaDB-t, ott lehet tudni, hogy ki van mögötte, kiket alkalmaz és mennyi pénzből. Itt is a fejlesztők Oracle-től való elvándorlásáról/kirúgásáról van szó?

Válaszolok magamnak. Két olyan embert találtam, akit azért fizettek, hogy az OpenOffice-on dolgozzon (de nincs konkrétan szó, hogy ezután azért fizetnék, hogy a LibreOffice-on dolgozzon). Van viszont annál több community szervező, evangelista, fordító, meg mirror üzemeltető. Gyerekek ez így kevés lesz! Ha az Oracle kirakja az openoffice 95% -át, még akkor is 5x annyi erőforrása lesz, mint nektek.

hupszakértés... :(

Az egész Novell Go-OO team a LibreOffice-on dolgozik, a Red Hat embere is. Több ez, mint kettő... Az Oracle meg csak fejlesszen nyugodtan, LGPL a kód, ha értelmes dolgot fejlesztenek, a LibreOffice át fogja venni.

Köszi. Tehát a Novell és a Red Hat emberei teljesen átálltak/nak (nyilván maintenance-t leszámítva) LibreOffice-ra? Az már valami.

A teljes lista itt van: http://www.documentfoundation.org/supporters/
Rajta van még a Canonical és a Google is, meg persze sokan mások is. Nyilván valaki csak szép szavakat tud adni, pénzt és embert kevesebben. De egyelőre az indulás biztató, és középtávon az Oracle sem száll ki a fejlesztésből, tehát minden csak jobb lehet, mint volt ezelőtt.