Frissült a Debian GNU/Linux 5.0 és 4.0

 ( trey | 2009. április 16., csütörtök - 8:27 )

Alexander Reichle-Schmehl a napokban bejelentette, hogy mind a Debian GNU/Linux 5.0 ("Lenny"), mind a Debian GNU/Linux 4.0 ("Etch") frissítésre került. Míg a jelenlegi stabil kiadásnak (stable), a Lenny-nek ez az első frissítése, addig a korábbi stabil (oldstable) Etch-nek ez már a nyolcadik karbantartási kiadása.

A karbantartási kiadásokban többnyire a megelőző kiadások óta felgyűlt biztonsági- és hibajavítások kaptak helyet. Aki rendszeresen frissít a security.debian.org-ról, annak a frissítésben levő csomagok nagy része már települt a rendszerén. Fontos megjegyezni, hogy ezek a frissítések nem eredményezek egy új verziójú Debian GNU/Linux 5.0-t és Debian GNU/Linux 4.0-t, mindössze néhány frissített csomagot adnak a rendszerekhez.

Bejelentések:

Debian GNU/Linux 4.0 updated
Debian GNU/Linux 5.0 updated

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Egy megjegyzés: Ha valaki használja a Sun féle Virtualbox-OSE verzióját Lenny-n csomagból, akkor elképzelhető hogy kézzel kell feltennie a virtualbox-ose-modules-2.6.26-2-amd64 csomagot az új kernel verzióhoz, mert ez speciel nálam nem frissült automatikusan (kb. 5 gépen frissítettem és nem történt meg automatikusan, habár más csomagból felrakott kernel modulok frissültek).

IMHO ez virtualbox-ose-modules-2.6.26-2-amd64 miatt van a többi mind követi a fő kernelt csak ez a modul nem.

Hmm.. érdekes, a kernelbe jelentős patch hegyeket lapátoltak nem csak fix jelleggel.
Ez eddig nem volt jellemző.

Az etch~n half al már megborították az eddig jellemző "kernel kezelési" rendszert.
A 2.6 féle fejlesztési modell láthatóan nem kedvez a debianhoz hasonló hosszú karbantartású cuccosnak.

Szvsz lesz majd idővel lenny&half is.

És azt sem tartom kizártnak, hogy a squeeze kiadását már egy jövőbeni "hosszú karbantartású kernel" hez igazítják már. Ugyan nem néztem meg a patch hegyeket, de nem lepne meg, ha jórészét a 2.6.27.y ból backportolták volna. Ez esetben megérte volna szvsz várni 2.6.27re....

---------

Amúgy előkerestem mennyi időt él az r0 kiadás úgy nagy átlagban. ( talán egyfajta mutatóként is lehetne alkalmazni (?), hogy valójában az r0 kiadásig mennyire "készült el"):

Debian potatoig mentem vissza. : augusztus 15 r1: november 14
Debian woody július 19 r1: december 16
Debian sarge június 6 r1: december 20
Debian etch április 8 r1: augusztus 17
Debian lenny február 14 r1: április 11.

Ahogy használgattam az évek során leginkább a sarge tetszett , az volt talán az egyetlen amit már testing fázisban "éles desktop használatra" feltettem.

Mondjuk a woody is nagyon bejött, abban debütált emlékeim szerint a KDE. (mindjárt a 2es :), meg a 2.4 es kernel. /me elmorzsol 2.4ért egy könnycseppet... :-)

A lennyről még nem nagyon tudok nyilatkozni. Sarge ról woody ról nem rémlik, de etch ben és lenny ben is volt olyan telepített csomagom, ami első blikkre használhatatlan volt. (vice :-)) mindkettőnél megnyerte ezt a kitüntető címet), ill. nekem nem jött be lennynél a 2.6.26 bázis. Bár tény, hogy még testing fázisban volt. Lehet élesben nincsenek usb kezelési problémák.

A potato ra már nem nagyon emléxem.

-----------

r=1 vagyok, de ugatok...

Az etchnhalf nekem nagyon jol jott, a 2.6.18 alapu etch kernelt mar egyre nehezkesebb volt osszehozni a grsecurity patch-csel, raadasul az ujabb hardware-ek tamogatasa miatt is szukseg volt ujabb kernelre. Ez a 2.6.24-el - egyelore - nem okoz kulonosebb problemat. A nagyobb gond inkabb az szokott lenni, hogy a 2.6.24-et mint utolso oldstable kernelt eroforras hianyaban nem igazan tudjak a vallalt ideig (stable - most lenny - release-etol szamitott 1 ev) jo reakcioidovel tamogatni. De igy is sokkal jobb a helyzet, mint a sarge "gyari" kernelevel volt anno, nagyon csunya javitando bug - legalabbis ha hihetunk a debian security trackernek - nincsen benne.

mint a sarge "gyari" kernelevel volt anno

A sarge ot még szállították 2.4.2x kernellel szerencsére. :-)

---------

r=1 vagyok, de ugatok...

Igen, az ethcnhalf nagyon jó ötlet volt szerintem is! Sok helyen frissítettem meg a kernelt, és ez elég sok munkától kímélt meg sok gép esetében...

--
Kum G.
www.pingvinbolt.hu

en azt tapasztaltam etchben, hogy a 2.6.18 megjelenesekor meg nem letezo 3ware 9650SE kartya tamogatasa backportolasra kerult a debian fele kernelbe, majd a 9690SA kartya elkeszulte utan az is. ugyan ez nem mondhato el a citrix xenserver 5.0-ban talalhato 2.6.18-as kernelrol, ott meg csak a 9650SE kartya tamogatasa van benne mig a 9690SA nincs. a forrast megnezve a backportolas kb. az uj pciid definialasaval egyenerteku.

Akkor fogok legközelebb Debiant használni amikor majd megy a T-mobilos w'n'w stick.
Ez egy fájdalmas szakítás volt...

nekem simán megy

Összehegesztettem... :D
Ezt már arról írom!
Debian forever

grat :-)
Az etchel kézimunkás volt, de a lennyvel már egészen sima az ügy.