Bemutatkozik a "Jaunty Jackalope"

 ( trey | 2008. szeptember 9., kedd - 8:10 )

Mark Shuttleworth - az Ubuntu atyja - tegnap bejelentette az "Intrepid Ibex" utáni Ubuntu kiadás kódnevét. A várhatóan 2009 áprilisában megjelenő disztribúció a "Jaunty Jackalope" kódnevet kapta.

Jackalope

Az Ubuntu fejlesztők december 8 és 12 közt gyűlnek össze a Google főhadiszállásán, a kaliforniai Mountain View-ban, hogy véglegesítsék a Jackalope végleges terveit.

Mark levelében kiemelt néhány speciális célt, amelyet a Jackalope-nek el kell érnie. Az egyik a boot idő csökkentése. A fejlesztők azt szeretnék, ha az Ubuntu olyan gyorsan boot-olna, ahogy az csak lehetséges. Legyen szó speciális eszközön való futásról, vagy hagyományos felhasználásról.
A másik cél a webes szolgáltatások és a desktop alkalmazások összemosása. Olyan "weblication"-ökről van szó, amelyek a desktop alkalmazások azon fajtái, amelyek problémamentesen integrálják a webes szolgáltatásokat.

A részletek Mark levelében.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Lehet, én vagyok már öreg, de a boot idő érdekel a legkevésbé.

Mármint úgy érted, hogy PC-n?

gondolom sohasem kapcsolja ki a PCjét.
és azért a PC meg nonstop, mert a Sun WS túl sokat fogyaszt:)

van egy olyan, most már ubuntu alapú disztrib, aminek teljesen web alapú grafikus felülete van, a symphonyos.

Azért van akit érdekel. Például van egy dualbootos pc. Egyik rendszer fél perc alatt töltődik be, a má$ik meg két perc alatt. Akkor valószínűleg szívesebben választod a boot-menünél, amelyik fél perc alatt indul el.

de ez sem kell, ugyanis ha mindket rendszerbol tudsz hibernalni, akkor boot menubol kapasbol a desktopodra jutsz, barmelyik OS eseten (linux/win).

Nálam így van. Néha van, amit könnyebb lenne megoldani windowson (vagy lenne olyasmi, amit csak ott lehet megoldani), mégis amikor elgondolkozok a grub menünél, akkor linuxot bootolok, mert az gyorsabban bootol. Amikor valamit gyorsan meg akar az ember nézni, akkor nem mindegy...

Jaja!
Ember bemegy a szobába/irodába, gépet benyom, aztán kimegy kézmosás, brunyálás, viz/üdítő/kávé kitöltése bögrécskébe, aztán vissza géphez. Rendszer várja hogy belépjek, sose láttam még, hogy meddig bootol :-)

Ugyan suspend-et használok, így nem nagyon boot-olok, de engem sem érdekelne nagyon, hogy meddig boot-ol a gépem észszerű keretek közt. Nálam az "ésszerű keretek közt" = 1-2 perc. Persze ennél jóval gyorsabban boot-ol a gépem. Pont azért az nem érdekelne, amiért téged sem érdekel. A rák se üldögél a gép előtt, amíg az boot-ol.

Persze engem az sem zavar, hogy az iPhone-om - ami egy telefon - 30 másodpercig boot-ol, pedig egyesek szerint ez egy telefontól marha sok. Mivel azt sem boot-olom napjában háromszor, mert amióta megvan, kb. kétszer indítottam újra, akkor is csak érdekességképpen.

--
trey @ gépház

Hat laptopon azert nem egy utolso szempont.
--
Bárki aki aritmetikai módszerekkel akar előállítani egy véletlen számot, az a bűn állapotában leledzik.

mióta a tuxonice-t használom engem se érdekel a boot idő, pillanatok alatt készen áll a teljes desktop, pl. a felbehagyott filmmel az mplayer-ben :)

Nemes célok, azt hiszem ennek örömére nem nyúlok többé Ubuntuhoz.

Hát szerintem Mark Shuttleworth most kilöveti magát ismét az űrbe és vissza sem tér többet erre a sárgolyóra, mert így már nincs értelme tovább a földi létnek. :)

Talán a fox-ot is lecserélik majd szépen chrome-ra.
Érdekes fúzió lenne az ubuntu-google párosból.
Goobuntu?
Azt hiszem hogy a nagytestvértől egyre több paranoiás advanced júzer fog rettegni. Lehet, hogy majd belépek én is a sorba.
De az biztos, hogy a google alkalmazások sikere nem marad el.
Bár a hozzászólásom inkább g központú, de még azt elmondanám hogy a jelenlegi (amúgy is egyszerű felületű) google szolgáltatásokba szerintem nagyon szolidan vannak integrálva a reklámok, emiatt az egész a visszafogottság netovábbja, és ezért a kis szolid ártatlan óriásról senki nem goondolja igazán, hogy árthat a népnek. Tulajdonképpen miért is tenné? Hiszen a g csak egy óriási közösséget akar építeni. Az pedig, hogy belelát mindenbe, csak segít kiszűrni a közösség nem kívánatos elemeit... ugye?
Valószínűleg egyes Marx követők is hasonló következtetések alapján tettek el láb alól ellenkezőket.
Persze nem akarok rossz májú lenni. Sőt én is előszeretettel használom a g levelező és kereső szolgáltatását.
Majd meglátjuk ki nevet a végén...

--
Who is Peter Whooshing?

<érdekes megfigyelés>miközben az emberek egy része szabályosan retteg, hogy megfigyelik, követik, önként és dalolva írja be _maga_ az adatait az iwiw-be meg a hasonló social network oldalakba, rakja fel képeit és fedi fel ország-világ előtt a teljes ismeretségi körét.</érdekes megfigyelés>

Ki érti ezt?

--
trey @ gépház

Talan nem ugyanazokrol az emberekrol van szo? ;-)

Talán nem foglamaztam világosan. Ugyanazok rettegnek, hogy lefigyelik őket, akik egész nap az iwiw-en lógnak és verik befele az adataikat. Az előbb kb. 10 sec. kellett, hogy komate profilját megtaláljam az iwiw-en. Persze, az kivétel, az az iwiw. Ott senki sem figyel ;)

--
trey @ gépház

Az iwiw tulaja nem egy globális, lug-certified rosszcég(TM), aki a pénzért mindenre hajlandó... oh wait

Jah, ez lehet. Akkor az iwiw-be mehet minden. ;)

--
trey @ gépház

Hanem???? (t?)

az urban legend szerint az NBH :-)

-----------------------------
Ubuntu 8.04

nem kell ide nbh. elég ha csak egy szimpla magánnyomozó vagy, akinek meg kell találnia egy személyt. elég felütni az iwiw oldalait, ha az illetőnek van profilja már meg is van az összes neten lógó ismerőse. csak fel kell keresni őket.
pár száz ismerős felderítése egyébként eléggé sok időt venne igénybe.

Egyszer(többször) már eladták, nem?

Amúgy egy ismerősöm azután tette fel magát minden mindegy alapon a wiwre engedve a többiek csábításának, miután a tizen-huszon-x éves osztálytalálkozóra két olyan volt osztálytárs találta meg, akik a titkosszolgálati kötődéseiket használták fel egy ilyen ártatlan cél érdekében.

Képzelem, hogy ez kis mutyi milyen jól működik mondjuk egy politikai/üzleti ellenfél kicsinálásakor. Nem is kérdés, hogy a dolgok sötéten és csendben zajlanak a hátunk mögött. Ott és úgy kereskednek az elvtársak az adatainkkal, ahogy akarnak. Ilyen világban pedig inkább a csúnya gúgle nyelje le az adataimat, mint valami államhatalomként funkcionáló régies mentalitású (magyar) érdekcsoport.

én mondjuk nem rettegek, de tartok a google-tól.
az iwiw szerű oldalakat messziről kerülöm
de gmail-t használok...
a google docs-ot soha nem fogom használni
valahol azért kell egy határ... most volt az indexen: http://index.hu/tech/net/muh080908/
nekem ez már sok. a google-t "beszervezték", ezt teljesen nyilvánvaló szerintem

-----------------------------
Ubuntu 8.04

Ha eddig rettegésben élted az életedet, megnyugtathatlak: k**vára senkit nem érdelenek a s**ros adataid. Főleg nem a Google-t. Amúgy a hozzád hasonlóknak ajánlom például az aláírásomban lévő comicot. Bár ahhoz ész is kell.

---
http://xkcd.com/258/

Apple MacBook
CD 1.83 | 1.25GB 667MHz | 60GB SATA | 2.36 kg | 5400mAh @ 12.5V

"k**vára senkit nem érdelenek a s**ros adataid"

Azért azt eltudom képzelni, hogy vannak cégek, akiket érdekelhet, hogy miket és hol vásárolsz kártyával, vagy milyen weboldalakat látogatsz otthonról. Nem most. Hanem ha zürbekerülsz és kiváncsiak, hogy ki is vagy. Addig csak tellik az aktád... :)

Piackutatótál vagyok és szeretjük a vásárlási adatokat. :)

mennyit fizetsz, ha elárulom, hol veszem a kiflit? :D

"k**vára senkit nem érdelenek a s**ros adataid"

ehhez kepest az adverticum es tarsai igen eroteljesen nyomulnak

udv Zoli

Engem is meg tudnál találni?
Mert szerintem lehet úgy csinálni, hogy a 2 ne "keveredjen", és az iwiw és társain tényleg csak az ismerősök találjanak meg, nem pedig akárki netes dolgok alapján...

Rákérdezek:

Ezt csinálom, mikor dolgozom

Sajnos az iskola is ide számít. Amúgy pedig programozok

Ezt csinálom, mikor nem dolgozom

Focizom, motorozom, néha eszem és alszom is :)

Azert egy iwiw profilbol nehezen derulnek ki a webezesei szokasok. :-)

Azt pletykálják, hogy mégis.

--
trey @ gépház

Kiderülnek, ugyanis a felhasználót hozzá lehet kötni a cookie-khoz így. Nem csak iwiw, hanem a többi free bejelentkezős rendszer is persze anonim módon, de követi a felhasználóit. Ez nem is titok.

felteve hogy torlod a sutiket es megvaltoztatod az ipdet kilepes utan ;-)

udv Zoli

Pornomod rulez? ;-)

Változtathatod orba-szájba az IP-det. Az összes szolgáltató csinál logozást, tök mindegy milyen IP-d van :) Az NBH-nak meg ha kell adat odaadják!

valoszinu hogy a melyentisztelt nbh arrol is tud ha atvaltok egy masik titkositatlan, gyari jelszavas apre :)

udv Zoli

The Planet Of APs |-]

Mélyentisztelt NBH köteles tájékoztatni utólag, ha megfigyelt.

Mellesleg sokszor eszembe jut az, amit Kafka írt a szimatolásról. :-)

nemtom, az "utoljára online" mező engem személy szerint azért némiképp zavar;)
volt egy cronjobom, ami óránként bejelentkezett a wiwre, ez megszüntette a problémát..
(ó tényleg, és ha már bejelentkezik wiwre, rögtön letöltheti más lastSeenOn üzeneteit is, csinálhat statisztikát, stb. — nem jó dolog, hiddel;))
—-—-—

int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Na igen. De azért vannak kivételek.

Amúgy ha jobban belegondolsz, amit tujajdonképpen az iwiw és hasonló oldalak csinálnak, az ellen 1990 előtt még tüntettek, meg stb. ;-)

Odament volna a mai "iwiwesekhez" egy vállalati igazgató, hogy na légyszi mond meg barátaid nevét, stb, és a lista alapján ixeld be ki az akit ismersz a listáról, honnan ismered, stb. te mit szeretsz csinálni, fénykép stb. :D

Vajon mit adnának ma a "korabeli Dzserzsinszkij téren", vagy a "Belügy III/3as" részlegében egy "*wiw" portálrendszerért ? :-))

off: offtopikért mindjárt egy hetes ban-t kapsz :)))

--------------------------

r=1 vagyok, de ugatok...

semmit sem adtak volna érte, mert a szempontjukból az a legkevésbé érdekes, amit szívesen megmutatsz magadból

Ismét egy halom olyan feature, ami engem személy szerint pont nem érdekel :-)

Tényleg, szoktak mostanában linux környékén akármi olyasmit csinálni, aminek szerveroldali alkalmazások esetében van bármilyen jelentősége?

A linux desktop évében? Ugyanmár... :)

Ja, vadiuj vulnerability disclosure policyt a kernelhez.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

A végefele már el is felejtettem, hogy ez a szarvasnyúl projekt. Már tiszta iwiw esszenciák jöttek csak, nagytesóval keverve ;)

BSD Kernellel sokkal gyorsabban bootolna.
____________________
Én egy divathupper vagyok. :)

Ja, vagy FreeDOSszal.

Hát igen!

Az iwiw-ben én nem vagyok bent, sem a myspace-ben, hi5-ban, meg ilyenek.
De ne felejtsük el a 200 lóerős überfasza járgányt nyerhetsz, csak add meg az összes elérhetőségedet típusú beugratós trükköket. A mobilzenét kapsz ingyé' is ilyen pl.

Az Ubuntu-ról meg annyit, hogy ha nagyon elterjed, akkor hasonló karriert fog befutni, mint a Windows anno, biznisz lesz a javából

Az Ubuntu kezdetektől fogva biznisz a javából abban az értelemben, hogy a mögötte álló Canonical egy for-profit cég, ami sosem titkolta, hogy szívesen csinálna pénzt belőle.

--
trey @ gépház

Ja, én sem mondtam, hogy nem az, hanem, hogy egyre inkább az.
Mi még megélhetjük, hogy Ubuntu alá érdemesebb lesz feljeszteni, mint Win32, Win64 alá.

Még egy észrevétel. Ha 100 PC-ből mondjuk 51 Ubuntu-s, akkor az van többségben. Ugyanez igaz a Windows-ra is. Ha elérsz 51-et százból stabilan, akkor nyertél. Akkor Te uralod a PC-s világot, mert a fejlesztők rád építkeznek. Ez olyasmi, mint a "point of no return", amikor az űrjármű kilép a Föld gravitációs mezejéből. Ezután megszűnik minden törvény, az van, amit te akarsz.
Nesze neked GPL és FSF és hasonlók.
Ja, és akkor az lesz a poén, hogy nincs pl. normálisan működő Windows-os ABEV, normális flash player WIN-re, stb... stb...
Egyre kevésbé utópisztikus ez a jövőkép. 10 éve még sokkal inkább az volt.

Na ezt én sem értettem soha, - talán inkább pár éve volt divat - miért kellet pl a Sunnak megadnom a nevemet, címem, telefonszámom hogy letöltsem az oldalukról a például a j2se-t. Mire kell az nekik?

kíváncsiak rá hány % ír csupa 1-est a telefonszámhoz

És hányan adták meg az exbarátnőjük telefonszámát... :)

....és mennyien születtek 1900.01.01-én.....:D

Hát szerintem amit tudni akarnak rólam, azt már tudják
és alaptalan paranoia miatt nem fogok lemondani olyan
oldalak használatáról, amik biztosítanak számomra hasznos
szolgáltatásokat.

Hardly Heroin után kettővel Jointy Jackalope.

Ezt hogy kell kiejteni??

P-e-r-n-a-h-aj-d-e-r --- K-á-m-p-b-e-l-l

"A very intelligent turtle, found programming UNIX a hurdle
The system, you see ran as slow as did he,And that’s not saying much for the turtle."

A névről először a Redneck Rampage Rides Again jutott eszembe. :)
Ha Ubuntuék tényleg jóra megcsinálják, kipróbálom megint.
---
Powered by Áram

A google szálhoz: Aki nem tesz rossz fát a tűzre, azt nem keresik => Nem néznek utána => Tök mindegy

Elég csak a nevemet beírni a google-be és máris láthatod mit csinálok, mik érdekelnek(tek), a saját otthoni gépem alhálózati nevét. És? Most ebből nem sok információt tudsz leszűrni. Nem fogsz semmi érdekeset megtudni.

Én várom az új Ubuntut (mindkettőt) remélem sikerül sokat javítaniuk és még jobb lesz az Ubuntu :)

édes naivitás.