Magyarországi Ubuntu Konferencia 2008

 ( phanatic | 2008. augusztus 10., vasárnap - 13:48 )

A Magyar Ubuntu Közösség és az FSF.hu Alapítvány 2006 után immár másodszor rendezi meg az Ubuntu Konferenciát. Az eseményre 2008. szeptember 13-án (szombaton) a CEU Konferenciaközpontban kerül sor.

A támogatóknak köszönhetően a rendezvényen való részvétel ingyenes, ugyanakkor a helyszín korlátai miatt (max. 400 fő befogadására alkalmas) regisztrációköteles. A szervezők örömmel tudatják az érdeklődőkkel, hogy megkezdődött az online regisztráció a konferencia honlapján. Az oldalon már elérhető az előadások listája is, amelyből látszik, hogy a szervezők nem csak Ubuntu felhasználókat és nem csak kezdő linuxosokat várnak a rendezvényre.

A rendezvény főtámogatója az Andrews IT Engineering Kft.. További támogatók: Elit-Info Kft., Linux Support Center Kft., ProLin Kft., Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete, FaXuniL Internetszolgáltató Kft., Dejahu Informatikai Szolgáltató Kft. és Portmax Bt..

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nagyon hasznos előadások lesznek! Köszönöm a közreműködőknek. 2006-hoz hasonlóan idén is ott leszek;)

Szombathelyről, vagy errefelől nem jön valaki? Mert akkor lehetne együtt menni.
________________________
Blog | Hogyan?

Mi Szombathelyről indulunk 2en és felveszünk egy emberkét Tatabányán.

befernek hozzatok Én is? ugy jobban jon ki a benzinpenz is, ha tobb ember megy :)
________________________
Blog | Hogyan?

Szerintem nincsen akadalya, egyebkent mi ott is alszunk, este egy kis sorozes (slackware.hu tarsasag). Krusper koleszban szoktunk megszalni, 2000-3000 forint a szalas.

Vásárhelyi Pál Kollégiumnak hívják, de abban igazad van, hogy a Kruspér utcában van ;)

Igazad van, de en csak Krusper kolesznak hivom.:)

akkor majd mailba megbeszeljuk a reszleteket. haza nekem mindenkepp haza kell jonnom, mert vasarnap programom van, de már igy is jobb.
________________________
Blog | Hogyan?

irtam mailt, megkaptad?
________________________
Blog | Hogyan?

Bazmeg Zool, ti miert mindig akkor jottok mikor en nem leszek pesten? :D

Nem tudam padawan:) igy szervezzuk, de slackware.hu-n lesz info a kovetkezo sorozesrol, ha van kedved gyere... igaz ha minden igaz Miksolcon lesz.:)

Egyre jobb :)

Pedig ott lesz.:)

/me Komáromból megy-vonattal-, ha környékről lenne még valaki, pm.

Ha összejönnénk hárman négyen Szolnokról, akkor kocsival mennék.
:-)

Útvonal a 4-esen, Monoron keresztül.

Az ilyen hasznos dolgok miatt örülök nagyon, hogy egy hét múlva felköltözök a fővárosba, ez lesz az első alkalom amúgy, hogy megyek az Ubuntu Konferenciára, nagyon jó előadások lesznek, különösen a 'Kollaboráció az iskolákban virtualizációval' meg a 'Szerverterem egy számítógépben - avagy hogyan élnek a barack lakói?'.

erre leszek kivancsi: Kollaboráció az iskolákban virtualizációval

Idézet:
19 éves középiskolai diák. Informatikát iskolában nem tanult komoly szinten, tudását autodidakta módon, dokumentációk és howtok segítségével szerezte meg. Egy évet az Egyesült Államokban töltött, ahol CISCO rendszerekkel foglalkozott. Ezen irányú tanulmányait itthon is folytatja. Az előadás időpontjára a CCNA tanfolyam 4 szemeszterével is végez. Tud Perlben, Pythonban, C-ben, C#-ban és Assemblyben programozni. A Linuxot és a virtualizációt látja a legizgalmasabb témának az oktatásban.

ez a tipikus olyan mondja meg mi lenne a jo a kozoktatasba, akinek halvány lila goze nincs arrol, hogy mi megy a szinfalak mogott.
________________________
Blog | Hogyan?

"ez a tipikus olyan mondja meg mi lenne a jo a kozoktatasba, akinek halvány lila goze nincs arrol, hogy mi megy a szinfalak mogott."

Azt hittem, hogy ehhez már rég hozzászoktak a tanárok Magyarországon :-)

én nem tanár vagyok.
________________________
Blog | Hogyan?

"ez a tipikus olyan mondja meg mi lenne a jo a kozoktatasba, akinek halvány lila goze nincs arrol, hogy mi megy a szinfalak mogott."

Én megelőlegezem neki a bizalmat. Ha nem lesz jó az előadás majd megkövetlek téged, de addig én nem látok semmi kivetnivalót abban az előadás témájának szempontjából, hogy egy 19 éves középiskolai diák tartja.

Az előadás nem a hazai közoktatási viszonyokról, eszközparkról, infrastruktúráról fog szólni, ezek felületes ismeretével vagy ismerete nélkül is lehet előadást tartani egy virtualizációra épülő olcsó és hatékony rendszerről, a megvalósíthatóság és beilleszthetőség más kérdés.

Nem baj, legalább nem szokott hozzá a rosszhoz sem. Kívülről sokszor jobb meglátásokat lehet tenni, mint ha már megszoktad azt, ami van.

Én drukkolok neki.

Szerintem belulrol is sokan tudjak mi a baj. Annyira azert o sem lehet kivulallo, a korabol adodoan.

----
I have a solaris box that does nothing.. its pretty good at it aswell. - besok, deviantart
honlapkészítés

"ez a tipikus olyan mondja meg mi lenne a jo a kozoktatasba, akinek halvány lila goze nincs arrol, hogy mi megy a szinfalak mogott."

Miert ? Alltalban azokra szoktak hallgatni. :)


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Szuper! :-)

Kérdés:

Viszonylag sok programot szeretnék meglátogatni, lesz majd valamilyen "órarend", hogy optimalizálhassam a dolgot (tehát minél több, számomra fontos előadáson ott tudjak lenni)?

a regisztrációs folyamat része egy értékelés. ezek alapján fogjuk összeállítani a végleges programot („órarendet”) a konferencia előtt kb. egy héttel. természetesen ki fog az is kerülni a honlapra (ajánlom a feliratkozást a konferencia rss-re, így első kézből értesülhetsz az ilyen hírekről).

azért van szükség erre az értékelésre, mert a termek befogadóképessége eltérő, illetve mi nem tudjuk előre megbecsülni, hogy melyik előadásra hányan kíváncsiak.

Előreláthatólag hány blokk lesz? 2? 3?

párhuzamosan három teremben lesznek előadások.

Ez esetben nagyon jó lenne ha minden előadás írásos formában is elérhető lenne.
Én a regisztráció során talán egyet találtam olyannak amire azt mondtam, hogy nem érdekel, és talán egy volt amire azt mondtam, hogy megnézem ha nincs más, viszont a többi mind 4-es és 5-öst kapott.
Tehát szinte mindegyiket megnézném/meghallgatnám, de ezt ugye nem lehet, így jó lenne legalább elolvasni. Sőt ez azoknak is jó lenne akik nem tudnak elmenni.
PS: A regisztráció után kaptam meg az értesítést, hogy aznap lesz a 30 éves érettségi találkozóm. Este 8-ra jó lenne hazaérni, ha Gaskópsitáék nem pont akkor vesznek meg! Tehát az utolsó előadást biztosan ki kell hagynom. Szóval jó lenne írásos anyag is!
--
не закурится!

Amennyire tudom, videofelvétel az lesz, de leirat... nem nagyon merült fel.

ha már kifizettük, ott a kormányszóvivő.hu, biztos akad egy kis szabad gépidő amikor be lehet fűzni az egyik eniacba a videotekercset, és valamelyiken a sok közül egyszer csak kiköpi formázott odf 1.2_pre_internal szabványú dokumentumként a szöveget

ááá, ez jo :DDDD
________________________
Blog | Hogyan?

No, pont ezt szerettem volna kérdezni, hogy youtube-on fent lesznek-e ezek az előadások majd utána, mert én sem tudok 3 részre szakdni. Illetve jó lenne, ha utólag kapnánk / meg lehetne venni egy DVD-t, amin jó felbontásban rajta van minden. Nem tudom, ez két éve hogy volt. Illetve ha már itt tartunk, arról létezik ilyen korong?

A Google Videon fent van néhány a 2006-os előadások közül. (Magyarországi Ubuntu Konferenciára keresve).

DVD nincs a múltkoriról, videók vannak: http://ubuntu.hu/konferencia/2006
(ez az ubuntu.hu-n a fenti közösség linkről nyílik, kicsit el van dugva :()

Köszönöm mindkettőtöknek a választ. Azt hiszem ezeket le is húzom, és majd megnézegetem esténként darabokban. Aztán valszeg kiteszem korongra majd én :-)

Csak a kivancsisag kedveert, melyik az a 2 tema, ami nem 4-est/5-ost kapott nalad?

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Ami szerintem kihagyható, mert számomra nem olyan érdekes (1): "Emacs és vim fej fej mellett" Megjegyzem még sohasem használtam ezeket.
És amit megnézek ha nincs más(3): "Az Ubuntu és a mobilinternet" De jobban szeretném, ha lenne más!

--
не закурится!

Huhh, nagy ko esett le, hogy az en eloadasom nem kerult be ebbe az elokelo kettes mezonybe... :-)

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Én 'Ha nincs jobb megnézem (3)'-nek jelöltem, de már meggondoltam magam, mert biztos el akarok menni az előadásodra ha nem jön közbe valami (egy előadás a virtualizációról, mert elsődlegesen azok érdekelnek).

:-)

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

A "Statisztikai spamszűrők (elmélet és gyakorlat)" téma érdekel, mert rendszergazda is vagyok, és levelezőszervert is üzemeltetek.
(Üzemeltetek... Szóval sikerült bekonfigurálnom a postfixet és a környezetét is úgy hogy működik, meg van hozzá mókusposta is. Hazudnék ha mindenről tudnám, hogy mit miért kellett úgy csinálni ahogy. Végülis azt csinálja amit akartam.)
--
не закурится!

Köszi az őszinteséget! :D Tudom, hogy nem túl izgalmas téma.
(Én tartom azt az előadást.) :)

Ha az Ubuntus téma a tied, akkor elmondom, hogy életemben egyszer kellet a főnököm asztali gépét az otthoni WiFi routerével összelőnöm. Arról már korábban meggyőztem, hogy internetezni biztonságosabb Linux alól (nem jönnek a vírusok és spywarek), ezért az XP mellet Ubuntu is van a gépén.
Egy Belkin USB-s WLAN adapter dugtam a gépbe és az Ubuntuban minden adta magát. Nekem ehhez nem kell előadás. Lehet, hogy az előadás ennél sokkal bővebb, de most arra nincs szükségem.

PS: Ettől még másoknak ez is lehet érdekes.
--
не закурится!

Nem wifi-s téma lesz. GPRS, 3G.

Ezt meg egy darabig még nem engedhetem meg magamnak!
:-{(E
--
не закурится!

Engem ezek pont érdekelnek :D
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Nagyon jó, hogy lesz ilyen, köszönjük a szervezőknek! Egy veszprémi csapat már szerveződik :-)
A helyszín honlapján olvastam, hogy van parkoló. Az a konferencia résztvevőinek ingyenes?

A CEU udvarán nem fér el túl sok autó. A környező utcákban a parkolás ingyenes.

a parkoló zárt, 500ft/nap díjért lehet parkolni. ehelyett azonban ajánlom a környező utcákat, ahogy andrás is említette.

FF3 alatt nagyon nem látszik a menüsor, Konqueror alatt már kivillan, mi is lenne. IE alatt tökéletes az oldal. :(((

itt firefox3-mal teljesen jól jelenik meg ubuntu alatt: http://noob.hu/07/0811/ff3.png

Nekem ugyanígy néz ki.

--
trey @ gépház

Mindkettőtöknek feltűnhetett és a képernyőképen is látszik, hogy hibásan jelenik meg a menüsor Firefox 3 alatt.

szándékosan ilyen. firefox, ie meg safari alatt is.

Akkor rendben van :-) IE alatt nem néztem, azt hittem a menüsor el van csúszva.

lehet, hogy az ie hozza a megszokott szabványkövetést, és ott azért látszik normálisnak :)

Seamonkey 1.1.11-ben ilyen:

+---------------------------------
|___ kezdőlap _____ regisztráció _
    +--------+     +------------+

Ahogy elnézem, a menüpontok alja nem lóghatna túl a mögötte levő sávon. Ha csökkentem a betűméretet, egy idő után pont jó. Gondolom más betűtípussal lett tesztelve az oldal, mint amivel nálam megjelenik.

most eppen azzal szorakozgatok, hogy text-based progikat tesztelek. elinks alatt tokeletesen olvashato az oldal :-)

off
ez melyik firefox tema? :D
/off
---
Tévedni mindenkinek szabad, csak a mérnöknek észre kell vennie.

elnézést, de a hiba az ön készülékében van.

Biztos?

- FF3
- Konqueror
- IE6

biztos.

- ff3: windows, ubuntu, mac os x
- safari (mac)
- ie7 (windows)

az ie7 valóban döcög, de az oldal navigációját és összképét nem zavarja véleményem szerint.

Egy független teszt.

sztem te 120 dpi fölött nézed.

Miskolcról ha valaki akar menni akkor PM.
Gabi

Annak, aki nem olvassa a konferenciahoz tartozo RSS-t:
Ubuntu konferencia bannerek.
Egyebkent azt lehet tudni, hogy kb hany erdeklodo regisztralt mar?

már több mint 260-an regisztráltak, de van még hely. (a maximum létszám 400 fő lehet)

Banner feltéve hozzám is. :D
--
Coding for fun. ;)

Aki Debrecenből vagy a környékről jön a konferenciára, az dobjon egy mailt. Cím: vilmos.molnar@pannongsm.hu

Pápáról mennék Győrön keresztül egyenlőre egyedül kocsival, úgyhogy még 3 személy kényelmesen elférne. Érdeklődők dobjanak mailt ;)

Mondjatok legyszives h vki ezeket az eloadasokat majd rogziti es elerhetove teszi valamilyen formaban, ugye? :)

ugye :)

koszi :) regota meg akartam tanulni - nem rohogni - hasznalni a vi-t :)

Nem igazán tudok eljönni, mert meló van/vidéki vagyok, de viszont az "ugye" azt jelenti, hogy pl.: valamilyen videó formátumban lesz elérhető a teljes anyag? :S

Az ilyenek miatt, ha valaki regelt és már nem tart rá igényt, valamilyen módon törölheti? Esetleg itt felajánlja a "helyét". Lenne még pár ember szerintem aki szivesen eljönne. Csak az én környezetemből 2-3 ember.

Most írtam Farkas Szilveszternek egy emailt a regisztrációm visszavonásáról, mert mégsem tudok elmenni.
30 éves érettségi találkozóm is akkor lesz. Eleinte reménykedtem, hogy ha késéssel is de vissza tudok érni Nyíregyházára, de a MÁV menetrendet nézve nagyon hamar ott kellene hagynom a konferenciát. Ezért inkább visszamondtam a regisztrációt.

Amúgy gbor hozzászólásábaól nem tűnik ki, hogy regisztrált volna, csak sajnálkozik, hogy nem tud menni.
--
не закурится!

nem unalomból írogatok híreket a konferencia honlapjára (ráadásul lustábbaknak rss is van). erről is volt szó, idézek: „Továbbra is kérem azokat, akik nem tudnak eljönni, jelezzék [...], hogy aki esetleg későn ébredt, legyen lehetősége eljönni.”

A honlapon közzétett program tekinthető véglegesnek?
--
не закурится!

igen.

Az etterem es bufe arlapja alapjan (http://konf.ubuntu.hu/2008/static/ceu_etterem_bufe.pdf):

Salátabár 300 HUF
Gyümölcs 100 HUF / db

szerintem veszek egy salatabart, es remelem lesz dinnye is :)

lol :)
________________________
Blog | Hogyan?

Így pár órával kezdés előtt lehet arról tudni valami kb információt, hogy mennyi esélye van annak, hogy ha beesek a helyszínen akkor lesz-e még fal mellett állóhely? :)

--
\\-- blog --//

lesz

Attól függ hova, a Prága termek teljesen tele vannak jelenleg, az LME előadáson most kellemesen sokan vannak csak...

KAMI
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Hát én a te előadásodra is mentem volna, csak sj spamszűrős előadásával egyidőben volt :(
Ott kb a fél terem üres volt. Ha jól rémlik Budapest terem volt.

--
\\-- blog --//

Ha csak délután 3 körül tudok megjelenni, "lemaradok-" a délelőtti előadásokon kívül még valamiről?

Pl. valami korlátozott példányszámú kiadványról, vagy a belépőknek járó pakkról? :-)

Limitált számú beszélgetési lehetőségről a többiekkel - élőben.

KAMI
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

jelen :) egész erős a WiFi

:: by BRI.
:: config :: Acer TravelMate // Intel Celeron 530 1.73GHz. 533MHz FSB, 1MB L2 // 1GB DDR2 // Mobile Intel GMA X3100 // Ubuntu Hardy

Visszaigazolom, tényleg erős a WIFI.

KAMI
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Készültek videofelvételek az előadásokról? Netről letölthető?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

+1, engem is érdekelne

:: by BRI.
:: config :: Acer TravelMate // Intel Celeron 530 1.73GHz. 533MHz FSB, 1MB L2 // 1GB DDR2 // Mobile Intel GMA X3100 // Ubuntu Hardy
:: tothab [a] gmail [pötty] kom
black rose immortal's weblog

készültek. folyamatban. türelmeteket kérjük. amint kikerülnek a webre, a megfelelő helyeken be lesz jelentve (a konferencia honlapján és az ubuntu.hu-n biztosan).

azért ebbe a topikba is linkeljétek majd a tartalmat :) alig várom.

:: by BRI.
:: config :: Acer TravelMate // Ubuntu Hardy
:: tothab [a] gmail [pötty] kom
:: black rose immortal's weblog

Az "Ubuntu és a mobilinternet" valami hihetetlen mód érdekelne! :)