"A Sun Fire X4600 M2 az ipar leggyorsabb x86-os Java szervere"

 ( trey | 2008. augusztus 9., szombat - 17:06 )

A $title-ben olvasható kijelentést tette a napokban a Sun Microsystems, mikoris azt állította sajtóbejelentésében, hogy a nevezett szerver akár 85%-kal is gyorsabb lehet, mint a HP vagy a Dell termékei.

Sun Fire x4600 M2

Az quad-core AMD processzorokra építkező Sun szerver új világrekordot állított fel az x86 SPECjbb2005 tesztek során elért pontszámával. A "világbajnok" Sun Fire X4600 M2 nyolc darab quad-core AMD Opteron (model 8360SE) processzort tartalmazott és Solaris 10 operációs rendszert futtatott a tesztek során, aholis 683 542 SPECjbb2005 bops (85,443 SPECjbb2005 bops/JVM) pontszámot ért el.
A mérési eredmények a vállalat szerint azt mutatják, hogy a x4600 M2 53%-kal gyorsabb, mint a Dell PowerEdge R900-as szervere, és 75%-kal több Java üzleti műveletet (businness operation) tud elvégezni azonos fizikai méretben, mint a Dell PowerEdge R905.

A sajtóbejelentés itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

8db AMD Opteron vs. 4db Intel Xeon processzor.

A teszten elért eredményeken ez nem változtat, a Sun Fire X4600 M2 megfelelő kiépítésben gyorsabb, mint a Dell PowerEdge R905, de ugyanez nem mondható el az AMD Opteronokról.

2x annyi processzor csak nagyon optimalis esetben 2x olyan gyors. Inteles 8 CPU-s gep pedig nem veletlenul nincs, majd a Nehalem ezen valtoztathat, abban mar lesz a hypertransporthoz hasonlo normalis interconnect.

Ez egy érdekes kérdés. Sokan a desktop CPU teljesítményekre alapozva vetik el az AMD-t szerverben, pedig ott sem egyértelmű, hogy a legdrágább inteles négymagos proci a legjobb: azokban a tesztekben ahol konkrét alkalmazásokkal nézik, kb az esetek felében jobb egy gyors kétmagos és meglepően sok olyan eset van, ahol a legjobb eredményt nem más adja, mint az előző generációs Athlon64 X2 (ennek a megfelelője az 1200-as, 2200-as, 8200-as Opteron). Semmi misztikum nincs a dologban, ezeknek a CPU-knak a memória-elérési sebessége sokkal jobb bármilyen Intelnél, és jobb az új négymagos AMD-knél is. Ez teljesen egybevág azzal, amit szerver oldalon tapasztalunk, nevezetesen hogy kis/közepes szervernél sok esetben a legjobb vétel a 1222-es, illetve 2 db 2222/2224-es Opteron, különösen, ha az árat is figyelembe vesszük. Nagy érdeklődéssel várom az új Nehalem CPU-kat, de az is biztos, hogy a négymagos AMD-k memória elérése is jobb a jelenlegi Intelnél, márpedig szervereken többnyire ez "kissé" fontos.

+1 az Opteronnak szerveren
(ettől függetlenül cégnél kíváncsian várom mit fog tudni nemsokára egy 2xQXeon Sun, ami nagyon jutányos árú volt, kb. annyira, mint két évvel ezelőtt egy 2xOpteron Sun :).
Ugyanakkor sokan abba a hibába is beleesnek, hogy szervernél is csak órajelet néznek - ebben papíron a többmagosok nem feltétlenül jók - és nem tűnik fel, hogy soha nem hajták >50% kihasználtsággal a processzorokat.

Mint nalunk, amikor alvallalkozo patogott, hogy szar a szerver, mert alig par szazalek CPU terhelesre lehet 'kihajtani', na persze mivel T2000-es volt ahol 32 CPU-nak "latszik" a dolog, es ok egy szalon probaltak, a 100% teljesitmenyt meg az osszes magra vonatkoztattak, nem csoda ... Meggyozni viszont alig lehetett oket.

Ilyen kene az asztal ala. A PCI-E-ket le kene cserelni x16-osra, valami uj nevet kitalalni a technologianak es beledobni 6VGA-t.. Szerintem USA-ban sok vaskos marha venne ilyesmit mint "hardcore gaming PC" (ezt egyik idiotatol hallottam meg anno.. :)).

Meg fogsz lepődni, de ez az egyik alkalmazása az ilyen gépeknek, csak nem a szokásos Radeon/Geforce cuccot tolod bele, hanem a GPU-k a gépen kívül vannak (Quadro Plex), a kártyának, amin kapcsolódik, pedig elég az x8 slot is. Nem pont játékra találták ki mondjuk :)

Megfelelo marketing kerdese az egesz. :))

Hát a felsőkategóriás Alienware gépek már ebbe az irányba mozdulnak el (3 graf kártya SLI-ben, 1200W-os táppal).


Andi, really. Take it from me. If I tell you something, I'm usually right.

Tudom nezegettem oket nemreg, mert hat csak azt tudom. :) Bar amugy se vennek olyan dogot. Akkora villanyszamlat / hotermelest semmikepp nem birnek. Kulon legkondi kene szobamba csak hogy lakhato maradjon. (Vagy masik orszagba koltozni ^^).

Hat mit mondjak.... alacsony a kerites vagy tan el is loptak...
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Lehet..de megis van olyan retardalt aki megveszi azokat a gepeiket, kepes kiadni oriasi osszegeket hogy egy X idoig ove legyen a legerosebb gep. S latod, milyen jol megvan az Alienware..nem hinnem kenyeren es vizen elnek a dolgozok. :)

Alkalmazása válogatja, de elvben ez adhat nagyobb teljesítményt:
http://www-03.ibm.com/systems/x/hardware/enterprise/x3950m2/index.html

Mostanában nyomkodok kis orvosi 3d-t, és van olyan scene, ami csúnyán megfekteti a kis Q6600-at. (Ja igen: Solaris alatt mén a dolog)
De jó is lenne egy ilyen... :)

(Szia Petya! Már van installer is ám! :) )
<-------
You can't grep on dead trees.

Udv:). Nemtudom hallottal e mar ilyet, de eleg hangos, egyes szervertermekben magaban is tud szignifikansan zajszintet novelni, 3D-zni meg szerintem sshn vagy ilomon nem tul kellemes.

Ühüm, a JavaWS is ordít az asztalom túloldalán, mert szegénynek a tetőtérben, a ~30 fokos (néha több) szobában, fullra kihajtva "kicsit" melege van. Két, résnyire nyitott ajtó mögött, a folyosóról szokták a kollegák hallani... :))
Úgyhogy sejtem...
...de azért álmodozni ér! :)
<-------
You can't grep on dead trees.

A 4600 hangos? Mihez képest? Ha egy szerverteremben magában "szignifikánsan zajt növel", az nem szerverterem :)

3D-zni meg akár vékonykliensen is lehet, sőt úgy szokták. Nyilván nem játszani.

A vasedenyhez kepest:). 1 V890 meg meg par regebbi gep mellett erzekelheto volt a hangja, de nyilvan ez szubjektiv. Azt probaltam kifejeteni, hogy nem az asztal ala valo, legalabbis nem az ala, ami mellett ulsz.