Mobil internet Hardy-val öt perc alatt

Címkék

Itt a nyár, itt a pihenés ideje. Ebben az időszakban gyakran előfordul, hogy az emberek olyan helyen tartózkodnak, ahol nincs internet. Azonban nem mindenki engedheti meg magának azt a luxust, hogy teljesen elvágja magát külvilágtól. Ilyenkor jól jöhet egy "mobil internet" megoldás. Mivel nekem is szükségem van egy ilyen kapcsolatra az elkövetkező napokban, kíváncsi voltam, hogy mennyiből áll beüzemelni a Hardy-t futtató laptopomon. Az egész nem tartott tovább néhány kattintásnál. Konfigurációs file-ok matatása nélkül, grafikus felületen beállítható az a néhány dolog, ami a működéshez kell. Hátha jól jön másnak is...

Mobil internet Hardy-val 5 perc alatt
Mi kell hozzá? Egy lehetőség: egy mobil internet csomag valamelyik szolgáltatótól. A csomag része a HUAWEI E220 HSDPA USB modem, USB kábel, SIM kártya.

1.) A használatba vétel előtt a csomagban levő SIM segítségével aktiválnunk kell a szolgáltatást. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, hogy a kártyát egy mobiltelefonba helyezve felhívjuk a megadott számot.

2.) Ezután a telefon segítségével kapcsoljuk ki a SIM-en a PIN ellenőrzést.

3.) Helyezzük be a SIM-et a modembe, majd az USB kábel segítségével csatlakoztassuk a modemet a laptophoz. Figyeljük a syslog-ot:

root@alderaan:/home/trey# tail -f /var/log/syslog
Jul 18 15:42:47 alderaan kernel: [ 643.588038] usb 2-1: airprime converter now attached to ttyUSB1
Jul 18 15:42:47 alderaan kernel: [ 643.588140] usb 2-1: airprime converter now attached to ttyUSB2
[...]
Jul 18 15:42:47 alderaan kernel: [ 643.609206] option 2-1:1.1: airprime converter detected
Jul 18 15:42:47 alderaan kernel: [ 643.609407] usb 2-1: airprime converter now attached to ttyUSB3
Jul 18 15:42:47 alderaan kernel: [ 643.609511] usb 2-1: airprime converter now attached to ttyUSB4
Jul 18 15:42:47 alderaan kernel: [ 643.609614] usb 2-1: airprime converter now attached to ttyUSB5

4.) Ellenőrizzük, hogy a mgfelelő bejegyzések létrejöttek-e a /dev alatt:

root@alderaan:/home/trey# ls -la /dev/ttyUSB*
crw-rw---- 1 root dialout 188, 0 2008-07-18 15:42 /dev/ttyUSB0
crw-rw---- 1 root dialout 188, 1 2008-07-18 15:42 /dev/ttyUSB1
crw-rw---- 1 root dialout 188, 2 2008-07-18 15:42 /dev/ttyUSB2
crw-rw---- 1 root dialout 188, 3 2008-07-18 15:42 /dev/ttyUSB3
crw-rw---- 1 root dialout 188, 4 2008-07-18 15:42 /dev/ttyUSB4
crw-rw---- 1 root dialout 188, 5 2008-07-18 15:42 /dev/ttyUSB5

5.) Telepítsük fel a gnome-ppp csomagot. Ezt a segédprogramot fogjuk használni a "tárcsázáshoz".

root@alderaan:/home/trey# apt-get install gnome-ppp

6.) Indítsuk el a programot: Applications -> Internet -> GNOME PPP

7.) Majd állítsuk be:

Mobil internet Hardy-val 5 perc alatt
Töltsük ki a felhasználónevet, jelszót (teljesen mindegy mit írunk, de valamit kell). Majd írjuk be a telefonszámot. Ez esetünkben: *99#

Mobil internet Hardy-val 5 perc alatt
A "Setup"-ra kattintva beállíthatjuk a modemet. A "Detect"-re kattintva a Hardy automatikusan "felismeri". Csak az "Init Strings..."-ben kell egy kicsit paramétereznünk.

Mobil internet Hardy-val 5 perc alatt
Állítsuk be a szolgáltatónknak megfelelően. Különös tekintettel az 5-ös sorra.

Mobil internet Hardy-val 5 perc alatt
A "Networking" fülön semmit sem állítottam.

Mobil internet Hardy-val 5 perc alatt
Az "Options" nálam így néz ki.

Mobil internet Hardy-val 5 perc alatt
Ha végeztünk, nyomjuk meg a "Connect" gombot. Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy mi zajlik, akkor a felugró ablakon megnyomhatjuk a "Log" gombot is.

Mobil internet Hardy-val 5 perc alatt
Ha a stuff csatlakozott, akkor az értesítési területen egy kis ikon jelzi a kapcsolat létrejöttét.

Mobil internet Hardy-val 5 perc alatt
Az ikonra kattintva statisztikákat láthatunk.

Lehet indulni nyaralni. Aki ezt teszi, annak jó pihenést!

Hasznos linkek:
Vodafone HSDPA Huawei E220 USB modem vs Linux
3G Linuxon

Hozzászólások

Nos én is ezt tettem. Vettem egy ennél egyel modernebb Vodafone E272 modemet. Egy hétig piszkálgattam, már vagy 5 féleképpen sikerült elindítanom, köztük saját scripttel és a Voda saját linux kezelőprogramjával is, amely mutatja a térerőt, lehet vele pin-kód kérést kikapcsolni és sms-t is küld.
Elindultam hát nyaralni a Balatonra, remélve, hogy lesz internet, hiszen a Voda honlapján listázva van az adott település. De csak GPRS internet volt, haza kellett jönnöm dolgozni... Azóta sem használtam. Reméljük azért majd még egyszer jól jön.

Ez gyönyörű. Pontosan ugyanezt tettem én is a napokban Hardy-n (és Sidux-on), csak vodával. Szenvedek is tőle. Lefedettség 0. Hibás kütyü. Bárcsak Pannon lenne...

Először azt gondoltam, hogy linux-szal van baj, de kivételesen ez az oldala a dolognak nem problémás. Amint a fenti írás is mutatja bármilyen PPP programmal betárcsázhatunk (KDE-sek használhatják a KPPP-t, vagy konzolosok a wvdial-t), ha a kernel felismerte /dev/ttyUSB* -nek a modemet. A friss kernelekkel nincs baj.
(És szerintem a csodás, GUI-s "Vodafone Mobile Connect Card Driver for Linux" nevű gtk-python-os bughalmaz is elvileg használható pannon-nal is, ha az APN-t jól írjuk be.)

Én történetem ld:
http://hup.hu/node/58164

(És nem most kezdtem a dolgot, még a régi GPRS időkben is simán ment minden a sajnos azóta feladott GPRS Easy Connect programmal, meg soros portos mobiltelefon-kábellel, akár wvdial-lal is stb.)

Ki kell probaljam, mit szol a HTC S310-hez USB modem modban... Szerintem ezekutan annak is mennie kell, de a havi kotam 5 mega, s azt geppel hamar le lehet szippantani, szal csak vegszukseg esetere... Orange suxx.
---
Hey! Where'd my terminal go?

Halozatvalasztas preferencia valtoztathato:
AT_OPSYS=0,2 (GPRS only)
AT_OPSYS=1,2 (UMTS only)
AT_OPSYS=2,2 (prefer GPRS)
AT_OPSYS=3,2 (prefer UMTS)

Esetleg pin kod eseten:
READY-AT+CPIN=1234 \c
OK AT+CPIN?

Hasonlóképpen egyszerű belőni a 3G-t egy Nokia 6120 Classic és egy USB kábel segítségével. :-)

Mindösszesen csak a /dev/ttyACM0 device-t kell megadni az USB helyett.
(Amennyiben a CDC és USB generic serial modulok a kernelben vannak - default Debian és Ubuntu kernelnél például.)

arra gondolsz, hogy akkor tudsz e fogadni, inditani hivast? nos, elvileg tudsz, bár ez fugg attol, hogy hány sávot használ, és hogy a toronyban van e szabad kapacitas,bár elvileg ilyen gondok nem lesznek (legalábbis a gprs-nél, mikor csak az volt, ez igy volt, 3g-ről nem tudom), gyakorlatilag mikor joideig ilyen netet hasznaltam minden hivast megkaptam netezés kozben is.
________________________
Blog

Két eset van:

- kinn vagy a susnyásban (GPRS/EDGE van). Ha ilyenkor van egy bejövő hívás vagy SMS/MMS, akkor az adatkapcsolat szépen elmegy aludni, amíg a telefon fogadja az üzenetet. Programtól függetlenül az SMS/MMS timeout-ot tolerálja, de pár perces beszédnél már néha újratárcsázás kell. (linux alatt a pppd szépen megcsinálja.) Ezt a mókát már a korábbi Nokia 6021-em is tudta.

- bent vagy a városban és van 3G. :-) Ilyenkor, ha van bejövő hívásod, akkor egy kicsit visszább vesz a sebességből a cucc (gondolom a proci nem bírja egyszerre a beszédet és a túl gyors adatátvitelt).
Viszont, azáltal, ha kettős módra van állítva a telefon (UMTS+GSM), akkor gyakorlatilag feleződik a készenléti idő. Az ok valószínűleg az, hogy a GSM és az UMTS között vándorolgat - térerőtől függően - és ez eszi meg az akksit.
Kettős módban durván 1-2 nap folyamatos használatot bír, csak GSM módban (nincs 3G) akár 4-6 nap is lehet. (A két mód közötti váltás durván 2-4 másodperc kiesést jelent.) Mindkét eset bekapcsolt bluetooth mellett értendő.

Pannonos hálón (Szegeden) a gyakorlati sebességek a Nokia 6120 Classic-al:
* 1.1-es Bluetooth letöltés: 55-65 kbyte/sec (itt a limitet a Bluetooth adja)
* 1.0-ás USB letöltés: 180-270 kbyte/sec között ingadozott
* telefonon belüli letöltés: 3 megabájtos jpg állomány 12 másodperc alatt jött le

Gyakorlati teszt: Firefox 3.0-at Bluetooth-on át átlag 45 kbyte/sec-el töltötte bejövő hívás mellett is 3G-n.

Ma már nem gond 3G-n egyszerre internetezni és telefonálni.
A szolgáltatónak meg kell vennie a megfelelő multirab szolgáltatásához a license-t a rendszer berendezéseinek gyártójától, jó nagy kapacitással kell lefednie azt a helyet, ahol internetezel, és semmi gond. ...vagy neked kell olyan helyen internetezned, ahol senki más nincs, vagy csak nagyon kevesen használják a 3G-t, és ők is inkább beszédhívásokra. Máskülönben nagyon hamar elfogynak az RBS-ben a hw erőforrások.

Ha véletlenül mégsem férnél bele a packet kapcsolatoddal, amikor jön egy beszédhívás, akkor eldobja (jobb esetben lebontja) az internetedet, és felépíti a beszédhívást. Még jobb esetben leküldi az internetedet egy olyan állapotba, ahonnan a beszélgetés után a magasabb régtegek (pl TCP/IP) kapcsolatfenntartó képessége is vissza tudja csinálni neked az internetet. Legfeljebb egy picit lassúnak tűnik először.

De ha a szolgáltató tudja a beszéd és csomagkapcsolt hívást párhuzamosan szolgáltatni, és van elég szabad erőforrás, akkor semmi gond.

Megjegyzem: A Huawei modemekkel van a legtöbb gondja a szolgáltatóknak, mert nem az elvárt módon működnek. Célszerű állandóan új firmware-t keresni, melyek gyakran súlyos működési hibákat javítanak.

Aham. Szóval, ha jól értem, akkor kell egy 3G telefon, és még akkor is vannak kompromosszumok? Sajnos az én telefonom (HP iPaq 514 Voice Messenger) - ha jól tudom - nem tud 3G-t.

De ha tudna, Nekem nekem akkor is tisztább és szárazabb érzésnek tűnik egy külön feltölthető kártya + modem fenntartása a telefon mellett erre a célra, amit csak akkor használok, ha kell.

--
trey @ gépház

Nem tudom, én eddig még nem kényszerültem kompromisszumot kötni mobilnet kapcsán. Jó, egyszer volt, hogy GPRS területen túl sokáig beszélt az illető és az ssh session timeoutolt (azóta screen :-D), de azt leszámítva semmi baj nincs vele, pedig amióta (2005 aug.) megvolt a korábbi Nokia 6021, azóta alkalmanként használom.

A másik: én ezt a cuccot prepaid használom, vagyis max. abban a hónapban rendelném meg 6k-ért, amikor kell. Minden más alkalomra ott a Pannon Napijegy, vagy a 100 megás csomagjuk 2k-ért.

Nekem azért jött be ez az all-in-one cucc, mert pl. a PDA-n nincs normális USB (tudja az USB hostot, de csak a saját átalakítójával), illetve nem kell plusz egy kütyüt magammal vinni. A telefon meg ugye bluetooth-os, de emellett, ha nálam van az USB kábele, akkor a memóriakártyát (microSD) pendriveként is látja minden mostani OS (mass storage).

nekem csak itt singaporeban vilagosodott meg, h van olyan is, h 3.5g, ami
a hsdpa-t takarja. nagyon sok 3g-s telefon, valoban "csak" 3g-s es csak az
ujabbak 3.5g-sek. elobbi csak 384kbps downloadot tud, utobbi meg birja
a hsdpa-s 3.6Mbps es 7.2Mbps tempokat is. (persze technikailag a hsdpa
is 3g, de ez mas teszta)

sonyericsson k660i az tuti birja a nagyobb tempokat is. ibook g4-el bluetoothon
nekem felkuszott 200kbyte/sec kozelebe is a tempo alkalmankent, de erdekes
modon usb kabelen nagyobb valoszinuseggel dolgozott ekkora sebesseggel.
erikfia siteon amugy a reszletekben kiirjak kulon a hsdpa-t.
http://www.sonyericsson.com/cws/products/mobilephones/overview/k660i?cc…

amugy trey, ha hasznalnad kicsit bt-n keresztul a netet mobilan, akkor utana tuti hulyet
kapnal attol h 1 kabelen figyegtetned kell a modemet h legyen neted. kavezobol is eleg
szar ugy dolgozni, h nem veheted a laptopot az oledbe, mer esetleg eltorod az usb
csatlakozot. nekem nemreg kellett ilyen fosra atternem, mer odaadtam a fonokomnek a telefonom,
mer o elhagyta az ovet. hat mit mondjak... azota reggelente nem nagyon veszem elo a
laptopot a buszon/metron, pedig idealis ido napijelentest irni, emileket atfutni, stb...

amugy en japanban otthoni netkent hasznaltam ilyen huaweii fost, de ha rossz kedve
volt akkor par ora utan leszakadt es nem is lehetett ujratarcsazni vele, csak ha kihuztam/
bedugtam. persze mondanom se kell, h a volt vodafon volt a szolgaltato mogotte..
(most softbank-nak hivjak)

ja es 1 akksi ~3.5 ora netezest bir ki, ugyh kell venni 1 masik akksit is es meg van oldva a
porblema.

meg1 kis info: en hasznaltam t-mobilos edge-et (1 evig) meg vodas 3g-t (felevig). a
szeged-pest vasutvonalon altalanban volt olyan szakasz ahol leszakadt, de ssh-ra
(nekem) boven eleg volt mind2. ha hivtak, akkor persze a netem letiltodott nokia xxxx-en
is meg sony ericsson v630i-n is, de az ssh kapcsolatok nem feltetlen szakadtak le, mint
ahogy azt itt mas is irta.

A Nokia 6120 Classic, amikor netezel, akkor a bal felső sarokban a 3G helyett 3.5G-t ír ki, illetve sebességben is kb. ezt hozza.

Amióta rendszeresen használok bluetooth-t, azóta én se komálom a kábeleket. Ezért is néztem, hogy az olcsó Asus eee-ben csak wifi van, bluetooth nincs.

Az ssh kapcsolat nálam is max. hosszabb timeout-nál kapcsolt le. Egyébként a Szeged-Pest vonalon valahol Cegléd és Kecskemét között van az a pont, ahol szinte nulla a térerő.

A gond csak az, hogy nagyon dinamikusan jönnek elő az új és újabb 3G-re való technológiák, hogy még nagyobb sávszélességet tudjanak adni. Ha jó neked a 64/64,128,384kbps (UL/DL), akkor elég egy telefon. Ha nem, akkor inkább valami PCMCIA vagy USB-s megoldást válassz (ugyanúgy SIM kártya kell bele, mint a telefonba), mert azok többmindent tudnak packet switched oldalról. ...és persze rendszeres firmware frissítés kell mint már említettem.

Típusokat nem tudok külön ajánlani, de eddigi tapasztalataim alapján a huawei okozza a legtöbb gondot. ...amíg meg nem jelenik a legújabb Qualcomm firmware. ...aztán másik gondja lesz.

Ellent kell mondjak neked: telefonnal letöltés irányba nekem ment az 500 kbit (Bluetooth 1.1 max. ennyit bír szimmetrikus módban), de USB-n ment a 3.6 meagbit is (a már említett Nokiával). Egyébként pedig a maximális sebesség erősen függ a torony terheltségétől és a vételi körülményektől.

Szerintem csuklóból tudnék mondani pár HSDPA mobilt, ami a 3.6-ot tuti bírja (Nokia mellett az LG és a Samsung), de ha jól olvastam a Nokia honlapján, akkor a 6120 egészen 14.4-ig bírja a friss szoftverrel. (Tudomásom szerint egyelőre csak a magentának van 7.2-es hálózata Pesten és a Balatonon, mindenki más 3.6-on nyomja.)

Én egyébként épp a HSDPA (és az ehhez képest mérsékelt ár) miatt voksoltam a Nokia 6120-ra.

ez most egy nagy pannon reklam volt? :)

A gnome-ppp együttműködik a network-managerrel (értsd: nem akadnak össze)?

"dehogynem."

De jó, hogy jobban tudod.

"ubuntun ez az alap, amivel beállítja a hálózatot."

Ja, ezt szoktam leszedni elsőként....

root@alderaan:/home/trey# apt-get remove --purge network-manager
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
Package network-manager is not installed, so not removed
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.

Aztán:

root@alderaan:/home/trey# dpkg -L network-manager
Package `network-manager' is not installed.
Use dpkg --info (= dpkg-deb --info) to examine archive files,
and dpkg --contents (= dpkg-deb --contents) to list their contents.

"NetworkManager, ez a neve."

O rly?

"látszik a screenshoton is, amit felraktál."

Kíváncsivá tettél. Honnan látszik? :)

--
trey @ gépház

szerintem meg pont nem az alsóra (ami a Gnome-PPP), hanem a jobb felső-re ahol 2 db hálózatjelző ikon van ami kis piros x-el jelzi hogy nincs hálózati kábel bedugva. (bár lehet hogy másnak az ikonja is olyan, de a Network Manager-nek is olyan amikor nincs bedugva a hálózati kábel)

ÜdV:
Csabka

En pont most varom a Pannonos keszuleket. (neten rendeltem 8-an, de meg mindig csak 'feldolgozas alatt' a statusz).
Nektek mennyi ido alatt szallitottak ki? (Bp)

--
B+ - http://pozor.hu

Nekem is, ellenben ugyelethez nem jar, elkezdtem a dolgot, de rajottem, hogy havi 2e-ert nem allok neki csatazni a ceggel, mert az tobb idombe/erombe/oszhajszalamba kerul :)

A nagyobb 'baj', hogy ezzel parhuzamosan elkezdett kiserteni az MSI Wind, merthogy az ugy milyen kis neat parost alkotna :)

--
B+ - http://pozor.hu

PIN megadás meg scriptből pl.: stty -F /dev/ttyUSB0 9600 ; echo "ATZ" > /dev/ttyUSB0 ; echo "at+cpin=1111" > /dev/ttyUSB0 vagy Init 2 sornak: at+cpin=1111 ;)

Ubuntu Linux 8.04.1
Blog: http://chasersworld.try.hu

Már bocsánat, hogy kötözködöm, de nem azt ígérted, hogy a reklámok diszkrétek lesznek?

Nem hiszem, hogy reklám, inkább szakmai írás.
Nemrég nekem egy alapítvány által leszállított Edubuntu-s gépre sikerült felvarázsolnom, csak sajnos wvdial-al, meg GPRS-el, informatikailag analfabéta valakiknek. Így most terminálban indítják a kapcsolatot, hadd szokják :-)

Miért lenne baj a "wvdial"? Nálam (Zenwalk) a "gnome-ppp" az Istennek sem akarja felismerni a modemet, pedig a "wvdial"-t sikerült rávennem...

Nyilván "kényelmesebb" a "gnome-ppp", de nekem egyszerűen nem akar működni...

Ha minden férfi egyforma, akkor miért válogatnak annyit a nők???

A reklámokat (x)-szel jelöljük. Kivéve a Google stuffjait, ahol ki van írva, hogy "Google hirdetések". Reklám az, amiért fizetnek. Ezért nem fizetett senki, mint ahogy az Asus Eee PC tesztért sem, vagy az összes többi cikkért sem, amiben előfordult egy bizonyos gyártó terméke (csak néhány a HUP-on előfordult név közül: AMD, IBM, Intel, HP, Dell, Sun, Lenovo, Novell, SCO, Barracuda, TippingPoint, 3Com, SGI, Apple, iPhone, MacBook, Thinkpad és még kilométereken keresztül sorolhatnám), neve vagy képe. Említésük nélkül meglehetősen nehéz lenne cikket írni és meglehetősen unalmas lenne a sok kipontozott cikk.

--
trey @ gépház

- Sony Ericsson K810 és K510: USB kábel esetén, telefonba beállítani hogy USB Internet bekapcsolása, majd összekötve a Linux-al egyből felismeri USB ethernet-nek és csatlakozik (Network Manager lekezeli egyből)

- A fenti leírásban szereplő Gnome-PPP esetén nem kerül szinkronba a NetworkManaggerel, így az NM-en keresztül beállított VPN szürke, nem indítható. (vagy kézzel kell aktiválni a VPN-t).

- A NetworkManager -nek is van PPP-s része, ami némi hegesztés (/etc/chatscripts és a /etc/ppp/peers -ben kell hegeszteni) összehozható mind USB-s PPP mind Bluetooth-os PPP vel is. Sajnos ebben az esetben sem észleli a kapcsolat létrejöttét, így nem megy a VPN.

Üdv:
Csabka

Nem feltélten az a megoldás, hogy nem használom a NetworkManagert, ha az működhetne jól is, ha már van az a funkciója, hogy PPP.
Szerintem sokszor kényelmes egyszerű, bár sokszor útba van. Pl alkalmanként jól tudna jönni Vlan támogatás, vagy épp alias interface, de mivel nem ez volt a legfontosabb nem tették bele, így elfogadom és kézzel csinálom...

Üdv:
Csabka

Off: Ezt a hátteret honnan lehet letölteni?

Aki szeretne SMSt küldeni, térerőt figyelni, preferenciákat állítani és látható hálózatokat keresni a kütyüvel grafikusan linux alól és a vodafone pythonbanírt, mindenrefüggő linuxcsodája nem tetszik annak ajánlom az umtsmont: http://umtsmon.sourceforge.net/
Megy szépen.

Húúúú, ez a Hardy de jó! Ha segg lenne kinyalnátok? Már forog a gyomrom ettől az Ubuntu majmolástól. Erre bármelyik disztri képes amin kernel > 2.6.23 van.:O) Majd azt is írd meg hozzá, hogy a rohadék Pannon, hogy akart lehúzni! Én a helyedben nézném a hívás részletezést..

----- www.blackpanther.hu -----

HTC S310 helyzet: Nem nyert. A kernel annyit mond, hogy pocket pc serial converter on ttyUSB0 de azt hiaba stresszeli az ember AT parancsokkal, nincs valasz.
---
Hey! Where'd my terminal go?

Ha saját kernel, akkor az USB részen keress ilyeneket, mert ezek is kellenek:
Az USB-soros átalakítók (USB Serial Converter support) között:
* USB Generic Serial Driver
* USB driver for GSM and CDMA modems

Illetve csak az USB-k között:
* USB Modem (CDC ACM) support

Ezeket most a 2.6.25.11-ből másoltam ki.

Sziasztok!

Lenne egy "kényelmességi" problémám:

1. Zenwalk 5.2
2. Mobil-internet, PCMCIA-kártya
3. A "/dev/ttyUSB0 /dev/modem" mutatja a kártyát.
4. A "wvdial"-t használom, de "root"-ként.
5. Szeretném a "gnome-ppp"-t használni, de az csak user-ként megy, ill. az eddig "root"-ként indított "wvdial"-t nem indítja.

A Zenwalk fórumán azt tanácsolta valaki, hogy "chmod 666 /dev/ttyUSB0", de sajnos lövésem sincs, hogy ezt hová írjam, ill. hogy valóban jó megoldás-e???

Az rc.local-om így néz ki:

#!/bin/sh
#
# /etc/rc.d/rc.local: Local system initialization script.
#
Put any local setup commands in here:
echo "HDSPA Kártya"
modprobe usbserial vendor=0x12d1 product=0x1001
mknod /dev/ttyUSB0 c 188 0
mknod /dev/ttyUSB1 c 188 1
mknod /dev/ttyUSB2 c 188 2
ln -sf /dev/ttyUSB0 /dev/modem

Ez ugyan csak "kényelmi" kérdés, de kezdem már unni, hogy 1,5 éve mindig írogatnom kell, amikor a netet el akarom indítani... (Amúgy a "gnome-ppp"-ben látnám is a forgalmat, ami nem haszontalan.)

Előre is kösz!

Ha minden férfi egyforma, akkor miért válogatnak annyit a nők???

"Szeretném a "gnome-ppp"-t használni, de az csak user-ként megy, ill. az eddig "root"-ként indított "wvdial"-t nem indítja."

Itt nem értem mi a gond? Userként megy? Még miként kéne mennie? Vagy userként _nem_ megy? Nem ismerem a Zenwalk-ot, de nincs "dialout" csoport? Abba beletenni az user-t?

--
trey @ gépház

Megcsináltam, amit polesz javasolt, de nem megy:

1. root[~]# ls -l /dev/ttyUSB0
crw-rw-rw- 1 root root 188, 0 2008-07-20 18:38 /dev/ttyUSB0

2. Az "adduser nevem dialout"-ra azt írta, hogy már benne vagyok, adjak másik felhasználói nevet.

Azt hiszem, maradok a pötyögésnél...

(Amúgy a Zenwalk-ban a wvdial nincs is benne "alapból".)

Ha minden férfi egyforma, akkor miért válogatnak annyit a nők???

Amit látod, nem csináltad meg jól. Ott root:root a tulajdonos. Ehelyett root:dialout kellene legyen.

root felhasználóként

chown root:dialout /dev/ttyUSB0

ls -la /dev/ttyUSB0

az eredménynek valami ilyennek kell lennie:

root@alderaan:/home/trey# ls -la /dev/ttyUSB*
crw-rw---- 1 root dialout 188, 0 2008-07-20 18:37 /dev/ttyUSB0
crw-rw---- 1 root dialout 188, 1 2008-07-20 18:34 /dev/ttyUSB1

root@alderaan:/home/trey# groups trey
trey adm dialout cdrom floppy audio dip video plugdev lpadmin scanner admin vboxusers fuse

HTH
--
trey @ gépház

En is hasonlot csinaltam, csak negyedennyi ideig tartott. ;) Nem is kell hozza cikk. Ime:
Vettem egy Sony Ericsson K800i-t es hozza a leheto legkisebb internetet ami letezik (nekem csak alkalomadtan kell, az esetek tobbsegeben a munkamhoz nem, inkabb csak kivancsisagbol csinaltam).
Bekapcsoltam az "USB internetet" (Menu -> Beallitasok -> Kapcsolodas -> USB -> USB-internet) csatlakoztattam a gyari USB kabellel a telefont es mar indultam volna guglizni, hogy hogyan tovabb amikor az ubuntu network manager-e uj kabeles elerest detektalt es mar fenn is voltam a halon. Ennyi.
Egyebkent nekem szimpatikusabb, hogy hasznalhatom az amugy is meglevo telefonomat erre es nem kell kulon kutyu, kulon kartya es kulon elofizetes a telefonom melle meg az internethez is (jo, jo, persze az internet az valojaban kulon szolgaltatas, kulon penzert), bar azt meg nem probaltam, hogy tudok-e kozben telefonalni... Meg mondjuk bluetooth-on meg szebb lenne (elvileg lehet), de azzal 5 perc alatt semmire nem jutottam es tobbet meg nem ert. ;)

ui: a network manager most okozott eloszor pozitiv meglepetest, egyebkent egy rakas szar...

Ezt a helyenkénti fikázás-előfordulást abszolút nem értem, pláne annak fényében, hogy tavaly áprilisban, amikor megvettem a Huawei E620 PCMCIA-kártyát, elég sokáig tartott, amíg innen-onnan összeszedve elindítottam a netet...

Most itt van egy megoldás, szerintem teljesen hasznos annak, aki most akar ilyet használni, belőni.

Ha minden férfi egyforma, akkor miért válogatnak annyit a nők???

Nyilván nem véletlenül foglaltam össze :) Látták a cégnél a kezemben a stuffot, kérdezték mire kell. Mondam mire. Kérdezték, hogy Linux alatt lehet-e használni. Mondtam, hogy fog. sincs, de ha igen, akkor majd leírom hogyan kell. Tehát igény kielégítésére született. Mostmár ha valaki beesik egy ilyen igénnyel, tudják mondani, hogy igen, egyszerűen beállítható.

Persze ha valaki emellett meglóbálja itt a saját epenis-ét, az engem nem zavar, sőt, már tudjuk, hogy az Ericsson 800i-vel is lehet internetelni. Gyertünk vele. :)

--
trey @ gépház

Hidd el, hogy ennek is megvannak a maga előnyei. Ott tudok hagyni egy letöltést vagy egy hosszú ideig tartó logelemzést és el tudok menni a kezemben a telefonommal mást csinálni. A bluetooth-os netet nem kell nekem bemutatni. Láttam már olyat és rá is döbbentem, hogy van az úgy, amikor egy kábel többet ér minden bluetooth-nál. A külön kártyás előfizetésnek is megvan az előnye. Előfizetek, használom, nem kell, eldobom. Ha újra kell (lehet, hogy csak egy év múlva) veszek újat (100MB 2 ropi?), használom. Emellett tok mindegy milyen telefonom van, tud-e 3G-t vagy sem. Teljesen független tőle.

--
trey @ gépház

Nyilvan megvan mindkettonek az elonye-hatranya, en csak azt mondtam, nekem jobb igy, ahogy irtam nekem ez viszonylag ritkan kell es igy jobb, hogy nem kell meg egy kutyut cipelnem (bar a kabel meg igy is a konnyen otthon felejtheto dolog, ugyhogy en ezert orulnek a kekfog-nak ha menne).
Egyebkent nem epenis lobogtatasnak szantam, engem meglepett, hogy mennyire egyszeruen megy, nyilvan nem csak a telefonon mulik... azt inkabb csak azert irtam ki, hogy ha masnak is ilyenje van akkor tudja, de gondolom, hogy barmi hasonlo 3G-s modemes telefon tudja ezt. (Bar nem is tudom mi kell a telefonban ehez, modemnek hivjak meg ezt?)

A prepaid-nél is csak akkor rendeled meg, amikor kell. Viszont az is igaz, hogy céges SIM kártya nem lehet prepaid. :-)

Az tény, hogy otthagyhatod a letöltést.

Viszont az a telefon mellett szól, hogy hűségszerződés nélkül drága a modem, míg egy független Nokia 6120 Classic 40 ezer környékén van. (Használt függetlent már 20 ezerért is láttam.)

A másik előnye a bluetoothnak: közelség érzékelés.
(Lezárja a képernyőt, ha nincs a telefonod a közelben.)

Drága a modem:

14 ezer forint a modem + 5 GB kezdő adatcsomag + 500 forint lebeszélés (nincs hűségidő)

Magyarul 7 ezer forint a modem. Amit utána bármelyik szolgáltató kártyájával használhatsz (szerintem).

Szerk: Na jó, ezek beszerzési árak.

De ha egy értékesebb telefonom van, akkor nyilván nem szívesen hagyom ott ellopatni, mint egy ilyen modemet.

--
trey @ gépház

A T-mobile Írországban gyártatott USB stick-jét próbálta valaki Linux-on használni?

Helló!

Ezeket olvasd el... majd én is ki kell, hogy próbáljam.
Hajrá!
magyar,francia nyelvtudás + SZERENCSE! ;-)

http://hup.hu/node/48003
http://www.blogeee.net/2008/03/14/tutorial-une-cle-3g-sur-votre-ultrapo…
http://www.helloworld.hu/ubuntu+t-mobile+web%27n%27walk+stick+_0_commen…

Ezeket az init stringeket honnan lehet szedni ?

Ha valakit érdekel, sikerült belőnöm egy Huawei 630 márkanévre hallgató PCMCIA kártyát is 3G internetre Hardy alatt. Szolgáltató Pannon, bár ez valójában teljesen mindegy.
Igaz nem öt perc volt, de működik!

hello,

koszi a bejegyzest, a segitsegevel tenyleg 5 perc volt az egesz beuzemelese.
Sajnos, ennek ellenere elcsesztem valamit, mert a masodszorra mar CD irokent ismerte fel az USB modemet :-(
Tudsz segiteni, hogy ismet 3G modem legyen belole?
(Kubuntu Hardy)

Nagyon koszonom.