szotsaki blogja

Adományozz lejárt MÁV e-jegyeket

A KDE Itinerary egy nyílt forráskódú utazási asszisztens, amely képes eltárolni a különféle jegyeidet (legyen az vonat, busz, repülő, szállás, konferencia stb.), majd ehhez kapcsolódóan megjeleníteni a vonatkozó információkat (pl. állomások térképe, kocsik elrendezése, átszállási információk,  késések, alternatív járatok, CO2 kibocsátás stb.).

Andrew Ng Machine Learning - Gépi tanulás diasor

A gépi tanulás bevezetőjeként nemrég végigvittem Andrew Ng Machine Learning Coursera kurzusát.

A kurzusról azt tudom elmondani, hogy az előadó nagyon felkészült, jó minőségben és teljesen érthetően magyarázza el a tanítandó anyagot. Az ingyenesen elérhető videókat használtam a felkészülésre, Githubon pedig találtam kiadott feladatokat is hozzájuk.

A beadandó feladatok keretrendszere Octave-ban íródott, és ebben is kell leadni őket, ha fizetős verzión vagy. Mivel szerintem elég sok volt a keretrendszer rész és elég kevés az önálló programkód írás, mindent a nulláról újraimplementáltam Mathematicában. Meg akartam nézni, hogy mit tud a program és ez némi plusz kihívást is adott.

Microsoft IE biztonsági frissítés

A mostani patch kedden jött a KB3139929 Internet Exploreres biztonsági frissítés, ami többek között távoli kódvégrehajtást akadályoz meg. Nyilván telepítendő. A komikus az, hogy ezzel együtt telepíti a KB3146449 frissítést is, ami egy Windows 10 népszerűsítésére használt reklámgeneráló kódot hoz. Ez akkor aktiválódik, ha a felhasználó (egy domainbe nem kötött) IE-n egy új fület nyit.

Mostantól reklámok jönnek a Windows 10 nyitóképernyőjén

Még el sem tűnt a szekcióból az előző Microsoft hír, máris itt a következő.

Mostantól kezdve alapértelmezettként a PC-s és táblás Windows 10 teljes képernyős reklámokkal (!) fogja szórakoztatni a nagyérdeműt a nyitóképernyőjén. Ilyenekkel mint a Tomb Raider játék, Minyonok mozifilm stb.

A remek új képesség kikapcsolható egy "Speciális..." típusú lenyíló alá elrejtett kapcsolóval.

Ahogyan az Appleinsider írja:
„While Microsoft might characterize its lock screen promotions as "fun," users online expressed a very different reaction.”

Kötelező biztonsági frissítés → minden alkalmazás újra alapértelmezett microsoftos

Chrome-ot használsz böngészésre vagy Adobe Reader-t PDF megjelenítésre? A biztonsági frissítés után már Edge-et. Irfanview-t telepítettél fel ismerősöd gépére? Mostantól Windows Photos appot használ.

A KB3135173-as összegző biztonsági, Windows 10-es frissítés visszaállítja az összes alapértelmezett MS alkalmazást.

A következő frissítéseket gyúrták egybe ezzel az összegző frissítéssel:

  • Security update for the .NET Framework
  • Security update for NPS RADIUS Server
  • Security update for Windows kernel-mode driver
  • Security update to WebDAV
  • Security update to Microsoft Windows
  • Security update to Windows Journal
  • Security update for Microsoft Edge
  • Security update for Internet Explorer

Spammer Microsoft

Ma kaptam tőlük Dreamspark spamet, ahogyan itt mások is.

Igazából nem az érdekel, hogy hogyan szerezték meg a címemet, mert tisztában vagyok vele, hogy én adtam meg anno, amikor kértem pár legális Windows példányt.

Még az sem zavar, hogy küldenek spamet, mert rögtön megy a kukába, ahogyan a többi cégtől is; ezzel jár az email cím kiadása.

Ami igazán zavar, az a leiratkozás hiánya a levél végén:

Telekom online rendszer állapotjelentés: áll

Az előző hónapban a számlabefizetés elég furán nézett ki, de azért megoldható volt valahogy. Ebben a hónapban addig sikerült ügyködniük, hogy már el sem lehet érni a telekom.hu/t-mobile.hu honlapot. Egyre gázabb a bagázs.


$> ping telekom.hu
PING telekom.hu (212.51.65.65) 56(84) bytes of data.
^C
--- telekom.hu ping statistics ---
158 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 157228ms

Windows 7/8 telemetria jelentés kikapcsolása scripttel

A Microsoft úgy döntött, hogy a fizetős ügyfeleit is megfeji a felhasználói szokásaikkal és a gépük felépítésével kapcsolatos adatokkal. Ezek a frissítések a hosts fájlban beállított átirányításokat is kikerülik, így a letörlésük a legkézenfekvőbb módszer.

Mivel több, otthoni-típusú windowsos gép is tartozik a kezem alá, így nem szeretném egyesével leszedegetni mindegyikről az összes frissítést, kikapcsolgatni az ütemezett feladatokat stb. Ezért írtam egy batch scriptet rá, amely az egyik Reddit szálban megjelent infók alapján dolgozik.

Visszaváltás btrfs-ről ext4-re

Három évig használtam a btrfs-t elsődleges, otthoni fájlrendszerként a mindig legfrissebb kernelverzióval. Két éve írtam róla egy rövid hozzászólást az akkor állapotról, viszont nemrég HDD-t cseréltem a gépben, így aktuális lett azon elgondolkozni, hogy érdemes-e maradni ezen a fájlrendszeren.

Windows 7 telepítése UEFI-s partícióról, GRUB 2 indítással

Egy laptopra kellett a hozzá adott Ubuntu mellé egy Windows 7-et tenni dual bootban. Mivel sem külső optikai meghajtó, sem nagy méretű pendrive nem volt a közelben, így egy partícióról kellett elindítani a telepítést.

A rendszer teljesen UEFI-s, GPT partíciós táblával. Mivel eleget szenvedtem vele, gondoltam, összeszedem hogyan is lehet ilyet alkotni.

Hozzunk létre egy NTFS partíciót olyan 4 GB mérettel. Erre kerül a telepítő. Ez ideiglenesen lehet a Linux swap partíciója is egy gyors formázás után. Ha szeretnénk átméretezni az eredeti linuxos partíciót, akkor erre az újra másoljunk egy SystemRescueCD .iso fájlt, és a következőt állítsuk be a GRUB 2-ben (mivel a kapott Linux egy Ubuntu volt, ezért a fájl útvonalak és parancsok arra vonatkoznak):

A Microsoft akkor is adatokat gyűjt rólad, ha expliciten megtiltottad

A Windows 10 már eléggé hírhedt arról, hogy alapértelmezettként gyakorlatilag mindent megoszt a nagy testvérrel (akik boldogan továbbosztják azt).

De eddig legalább az a tudat megvolt, hogy kikapcsolhatóak ezek a megosztások
- átlagember számára egyszerűen (ámde milyen gyakorisággal?) elérhető vezérlőpultos beállításokban;
- amit ott nem, ott az átlagember számára nem elérhető csoportházirend szerkesztéssel.

Ez utóbbi teljes egészében nem igaz, mert csak a hagyományos csatornákon nem értékesített Enterprise felhasználók tudják letiltani teljesen. Az átlagember Home és Professional (!) verziója csak lejjebb tudja venni a telemetriai adatok megosztását „alapvető” szintre.

Windows 10 értesítés és automatikus letöltésének letiltása

Mivel a Windows 10 értesítő ikont
- nem lehet elrejteni (köv. újraindításkor újra visszajön);
- nem lehet kikapcsolni egyszerűen (jobb katt. csak ennyi: "beszerzés", "jelentkezés" és "megismerés"),

továbbá
- a háttérben letölti a Win 10-et, hogy majd ha esetleg úgy gondolom, azonnal tudjam telepíteni (ha esetleg feliratkoznék);
- és a folyamatot sem lehet kilőni, mert 5 perc múlva újraindul,

így a legtisztább, ha fogjuk és leszedjük a francba az egész Win10-es értesítőt/automata letöltőt.

Ehhez csak annyit kell tenni, hogy a "Programok és szolgáltatások" menüpontból letöröljük a KB3035583-as frissítést, majd újraindítás után kigyomláljuk a Windows\System32\GWX könyvtárat. Ne felejtsük el emlékeztetni a Windows Update-et, hogy még egyszer ne próbálja feltenni.

802.11n USB-s WiFi kártya büzemelése (Realtek RTL8192SU/RTL8191SU)

Úgy alakult, hogy az asztali gépbe is szükségem lett egy WiFi kártyára, így rendeltem egyet Ebayről szumma 2 500 Ft-ért.

Kiderült, hogy egy Realtek RTL8191SU chip van benne, aminek a beüzemelése valamiért egyáltalán nem volt plug-and-play.

Linux

A behelyezett USB eszközt rögtön felismerte, el is kezdett működni szépen az r8712u driver által. Ami a staging ágon hever. Azaz ez a meghajtó ismeretlen minőségű, illetve a legtöbb kernelfejlesztő nem foglalkozik olyan hibabejelentésekkel, amelyik kernelben staging driver volt betöltve.

Raiffeisen: limitmódosítás 600 Ft

Egy kis off a blogszekcióban :).

A mostani fideszes banki adóztatások hatására elég nagy díjváltozások voltak mindenhol, így én is bankot váltottam egy számomra kedvezőbbre; mentem a Raiffeisenhez.

A számlanyitásnál kiderült, hogy nemhogy az ingyenes internetes társszámlát nem ismerik (hello, CIB), de úgy en bloc nincs netes számla az egész bankban. Nem gond, hát elszórakozom a limitekkel, ha ez a „kedvező díjak” ára. Rögtön ott az ügyintéző hölgyemény sajnálattal tudatja velem, hogy a netbankjukban ezt sajnos nem tudom megtenni (btw. az Unicreditnél sem), ehhez fel kell őket hívnom. Remek, de ha már itt ücsörgök egy húsz perce, akkor nyissuk meg a számlát.

CUDA 5.5

Megjelent az NVIDIA CUDA 5.5 Release Candidate, benne a következő újdonságokkal:

  • Multi-process MPI debugging & profiling
  • Single GPU debugging for Linux
  • Step-by-step guided performance analysis
  • Static CUDA runtime library
  • RPM/DEB packaging & new NVIDIA repo
  • Many documentation updates. For example, the Runtime and Driver APIs are now split into separate docs. Lots of NVVM details.
  • CUDA MPS: "CUDA MPS is a feature that allows multiple CUDA processes to share a single GPU context."
  • A new utility "nvdisasm". See CUDA Binary Utilities.
  • CUDA-GDB can now be used to debug a CUDA application on the same GPU that is rendering the desktop GUI. This feature is available on Linux with devices of compute capability 3.5.
  • Debugging of long-running or indefinite CUDA kernels that would otherwise encounter a launch timeout is now possible. This feature is available on Linux with devices of compute capability 3.5
  • Multiple CUDA-GDB sessions can simultaneously debug CUDA applications on the same GPU. This feature is available on Linux with devices of compute capability 3.5
  • Nsight Eclipse Edition now provides remote debugging of CUDA applications for Linux targets.
  • The Nsight Eclipse Edition debugger now provides a memory viewer for both host and device memory.
  • Nsight Eclipse Edition is updated to use Eclipse Platform 3.8.2 and Eclipse CDT 8.1.2

Nahát, nahát, SecureBoot

Íme az első kulcs az AMI jóvoltából: http://pastebin.com/LFGhmfS9
És hogy segítsenek a megértésben és a közösségi hibakeresésben, rögtön mellékelték is az egyik tavalyi BIOS-uk forráskódját: http://www.mmnt.net/db/0/0/ftp.jetway.com.tw

További részletek:
- http://adamcaudill.com/2013/04/04/security-done-wrong-leaky-ftp-server/
- https://threatpost.com/en_us/blogs/ami-firmware-source-code-private-key…
- http://it.slashdot.org/story/13/04/05/1731230/ami-firmware-source-code-…

Játssz a faviconban!

Az ötlet maga nem új, 2008-ban született, így elképzelhető, hogy néhányotok már hallott róla.

Mathieu 'P01' Henri, JavaScript zseni, megnézte, hogy mi történik, ha 16×16 pixelre elkészít egy HTML Canvast, és arra pedig kitesz egy játékot.

Az eredmény pedig nagyon vicces, érdemes kipróbálni, milyen is összesen 256 pixelben autóval száguldozni vagy a Defender light verziójával játszani.

A játékok itt találhatóak: http://www.p01.org/releases/Favicon_games_and_Smart_fortwo/

A Firefox memóriaigénye

Történt, hogy egy weblapot kellett készítenem, és hát ehhez az ember szereti a három nagy linuxos böngészőt (Opera, Chrome és Firefox) igénybe venni.

Ennek okáért négy napos folyamatos üzem után megnéztem a memóriahasználatot. Az Operában a Dragonfly, a Chrome-ban a saját hibakeresője, míg a Firefoxban a Firebug volt használatban.

Verziók:
Opera: 11.10, x64, megengedő memóriahasználat
Chromium: 13.0.751.0
Firefox: 4.0.1

Az Operát használtam elsődleges böngészőnek, így ott 18 fül volt nyitva, a többiben csak egy.