dzsolt blogja

Gentoo több gépen

Úgy alakult, hogy még egy gép kerül a körbe az eddig meglévő kettő mellé. A meglévő gépek Intel i5/i7, Intel/Nvidia összeállításban és a következő is ezen a vonalon marad. Egyik sem állandó üzemű, tehát szerver jellegű használatra semmiképp nem alkalmazhatom. A rendszerben van (illetve most nincs új internet szolgáltató miatt) egy router USB lehetőséggel. A két gép frissítése eddig egyedileg volt megoldott, de (közel) azonos programok kerültek telepítésre. A harmadik gépen is hasonló dolgokat szeretnék, kiegészítve a lányom elvárásaival, de már nem szeretném egyesével a frissítéseket megoldani, hanem valami központi szinkronizációt szeretnék. Elég lehet ehhez egy Openwrt router vagy inkább keresgéljek valami NAS-t? Ami még szöget ütött a fejembe, az egy Banana Pi routerboard (sajnos csak egyetlen SATA van rajta) illetve bármilyen más routerboard ami kezel háttértára(ka)t.
Kizárólag házon belüli felhasználás a cél, de ha a home könyvtárakat esetleg tudom a lakástól távolabbról is szinkronizálni, hát az már csak hab a tortán.

Lenovo Z50 install

Hi,

Szóval olyat tettem, amit még soha... Előzetes tájékozódás nélkül beleszerettem látványban ebbe:

http://www.lenovo-shop.hu/lenovo/laptop/lenovo_z50_70_laptop__2397.htm

Meg is vettem, de a rajta lévő win8.1 nem jön be (mondjuk nem is vártam, hogy beleszeretek, de ennél jóval nagyobb a csalódás) és szeretném lecserélni linuxra, ami nem is okozna gondot, de oly sok éve leragadtam a magammal hurcolt korábbi telepítés miatti régiségeknél, hogy most teljesen új telepítést szeretnék csinálni. A tervezett lépések:

- Lementeni a jelenlegi állapotot, ahogy van a garancia miatt (lehet sose kell majd :D )
- Modern particionálás
- Modern rendszer installálás

Lokalizácós törekvések

http://hup.hu/node/27171#comment-224835
Innen indult, csak nem akarom szana széjjel offolni az ubuntusok fórumát.

Örülök a bonfire magyarításnak. Van egy ismerősöm, 3x éves. Idén februárban jutott hozzá először számítógéphez. Má$ rendszer mellett felszaladt egy Gentoo is XGL-el a gépére. Próbálta a Kde felületet, de nem igazán tudott eligazodni, így a gnome mellett maradt (nem flém akar lenni, de teljesen kezdőket nem először riaszt el a KDE). Teljesen elégedett a gnome holmiaival, de dvd-t persze k3b-vel kénytelen írni. A fentebb linkelt helyen említett progik neki magyarosodnak általam. Grafikus a lelkem. Óriási léptekkel tanulja a számítógépet és az azon végzett grafikai munkákat. Sokkal gyorsabban megy majd neki, ha sok szép minden meg magyarosodik (pl ez a mondat is :-D )