bsh blogja

tápkábel méretezés help

szeretnék csinálni egy saját, méretre szabott tápkábelt. viszont az ilyesmihez meglehetősen hülye vagyok :)
a cél az lenne, hogy ne legyen feleslegesen hosszú kábel és ne legyen 8 kábel, ha egy is elég lenne. kérdés, hogy valóban elég-e, vagy "elég-e"? :)
adott egy pc tápegység, amelynek egybeszabott 12V ága van és moduláris. a periféria kábelek molex mini fit jr 6 pines csatlakozóval csatlakoznak a tápra.
a táplálandó egy sata power switch, amelynek saját fogyasztása lényegében nulla, és ezen keresztül vannak táplálva a meghajtók. ezek két féle elrendezésben lehetnek, még ez nem végleges, de a rosszabbik eset (többet fogyasztó) ez lenne: 4HDD+1SSD+1ODD, valamint még külön egy FDD is. (mondjuk ez csak a hailey üstökös következő érkezésekor fog működni legközelebb, szóval mintha nem is lenne ott.)
a vinyók wd caviar blue és black-ek, amik 10W-nál többet nem esznek.
így aztán én úgy számoltam, biztonsági ráhagyással is, hogy mondjuk 12V-os vezetéken 5A max, 5V-on is max 5A menne.
a molex mini fit jr érintkezője elvileg 9A-t tud. a molex periféria csatlakozó az szintén 10A körül. a vezetékköteget pedig egy rossz tápról fogom levágni (amin rajta vannak már a molex periféria csatik, így csak a vágott végére kell a molex mini fit jr-t rákrimpelnem), 18AWG-s drótokkal, asszem az is tud vagy 10-15A-t rövid szakaszon (a kábel hossz max. 30cm)
tehát valami ilyesmiről lenne szó, csak a floppy csatlakozó már nem lenne rajta, csak a három normál molex.
működne ez így vajon? vagy melegedne? vagy egyéb probléma lehet vele?

frissítettem...

...az otthoni kis háziszervert (asus eeebox 202) ubtunu 8.04-ről :) 10.04-re :)) (blíding edzs!)
igaz már másodszor csinálom ezt, mert elsőre olyan szar volt, hogy sírva raktam vissza a 8.04-et. most sem sok hiányzik... :S
raktam bele egy ssd-t is, de azt inkább kivettem.
ami nem megy (még mindig...):
- intel 945gm + kms + headless: egyszerűen sehogy sem bírtam rávenni, hogy ne keressen monitort meg semmit. hiába drótoztam be fixen minden lehetséges paramétert, nem akarta az igazat. a vége az lett mint első próbálkozásnál: kms kikapcsolás és vesa drv...
- hw monitoring az mint olyan, nincs. van nagyszerű acpi, ami semmit nem tud. mintha hangosabb is lenne, talán a venti jobban pörög, de le sem tudom így kérdezni. :(
- xfce vnc-n keresztül nagyon fos: nem lehet mozgatni az asztali ikonokat, nem lehet panelekre kirakni appleteket, meg egy csomó egyéb dolog nem működik, ami rendes monitort rádugva viszont megy. (vagy gnome alatt is.) na mindegy, majd egyszer valahogy rádugok monitort, beállítom a desktopot, utána úgysem lesz használva nagyon.
- azureus 2.5.0.4-et :))) sajnos nem tudtam felcsikarni rá, úgyhogy kénytelen voltam (vu)vuze(la)-ra váltani.
- az ssd csak ata udma5 módban megy (bios+chipset miatt), 100MB/s-re korlátozva, így is gyors, de inkább nem használom így.
ilyenkor mindig rámjön az érzés, hogy kár volt hozzányúlni, visszafejlődés van... :(

idétlenség

meguntam a vipower rack-re vadászatot, hogy az utolsó ide vinyómat egy satásra átköltöztessem, és inkább vettem egy nagyobb vinyót backupnak, amire két kisebb vinyót összevonva már nincs szükség rack-re. úgyhogy ezzel beköszöntött az idétlenség.

agybaj...

szükségem van egy fekete színű, műanyag, sata, vipower mobil rack-re. ebből legalább két fajta van: kulccsal zárható és tolóreteszes. nekem csak az utóbbi a jó. ellenben mindenhol a kulcsosat lehet kapni, nem tudom, miért... helyi boltokban nincs, és azt mondják, nem is rendelhető nagykerben sem, csak a kulcsos van.
erre találtam egy webshopban, kép, típusszám, minden stimmel, megrendeltem, hozták... kulcsos. >:[ sajnáljuk, rosszul volt kiírva a típusszám... kicserélni nem lehet, mert csak ilyenjük van. vissza nem küldöm, mert több a posta mint az egész cucc. rohadjon meg!
na induljon a vadászat! felhívtam 4372894691287348231649818247439234 (web-)shopot és szagüzletet, ahol volt ilyen termék feltüntetve. sehol sincs, csak a kulcsos, rosszul van kiírva, sajnáljuk, szánjukbánjuk.
végül sikert értem el: Q****Y computer, árlistán van, raktáron van! Telefon: ilyen kell. Van! Biztos? nézzék már meg azért, mert szaladtam már csöcsre. Pillanat... Megnéztük, reteszes. Király, akkor kérem küldjék futárral SOS. Rendben, küldjön már egy email-t a megrendelésről erre és erre a címre. Már küldöm is.
Ezután két nap csend. Se értesítés, se telefon, se csomag, semmi. Wtf? Hát telefonálok már... Mondom az ürgének: mi a helyzet kispajtás? Az meg azt se tudta miről beszélek, pedig vele beszéltem már azelőtt is. Há' mondom, még direkt emailt is küldtem, ahogy mondtad. Ja azt ő még nem nézte meg... Pillanat. Jé és tényleg, itt a mail. Akkor már küldik is...Pffff... Holnapra itt van? Okvetlenül! Na azé'!
Természetesen nem jött semmi. Ellenben ma egy telefon: izé, az általam megrendelt KÉT(????!!!!) mobil rack miatt hív, hogy hát ő futott két kört, megnézte, és csak a kulcsos van nekik. De mondom, már a múlt héten is megnézték, akkor még reteszes volt. Hát izé, biztos akkor rosszul nézték meg. Pfff...
Akkor nem kérem? Nem bazze. Küldess inkább xanaxot.
Mostanában mindig megjárom ezekkel. Hetek óta nem bírok olyan bonyolult dolgokat beszerezni, hogy például 6 darab EGYFORMA sata kábel, fém biztosító lemezzel... Nincs. Csak rendelésre, de arról meg nem tudják megmondani, hogy van-e rajta fém bigyó. Kapnak amilyet kapnak. Ne válogassak...
Lian li házat szeretnék. az egész országban SEHOL nem kapható. Csak rendelésre hoznak, azt meg tudok én is, ahhoz nem kell még egy bolt aki lenyúl. De én szeretném megnézni vásárlás előtt. Bemutatóterem? Bolt ahol volna raktáron? ÁÁáááááá, hülye vagy, hol élsz te?! Hát ki tart ilyen drágát raktáron?! Vegyél xdl-t vazze.
Csókolom, sütni való kolbászt szeretnék... Mit tetszik nagy boci szemekkel nézni? Igen, sütni való kolbászt. Hogyhogy nyáron? Miért? Hogy ilyet csak télen szoktak venni? Ne tessék mondani! De érdekes... De én most akarok kolbászt sütni. Hogy menjek vissza télen? Na addig tessék fejen állni, amíg én visszamegyek ebbe a boltba... :S

2.6.38-as kernel lucidban?

a héten volt egy ilyen update a proposedben. csodálkoztam is, hogy mi van?! de azért örültem is neki! fel is raktam. kifogástalanul működik. gondoltam akkor felrakom a többi gépen is, erre ott meg nem talál ilyet, csak egy új 2.6.32-est. wtf?
hát kicsi keresés után kiderült, hogy ezt történt: https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-devel-announce/2011-June/000854.html
lehet túlzottan bátor vagyok, hogy proposed repot is használok? :D

ma ssd

elvileg mára ígérték az ssd-t a boltban. esti programom az ezzel való szórakozás lesz.
a terv az, hogy csinálok rá egy partíciót, ami az 1024. szektornál kezdődik. erre átmásolom 1:1-ben a raid0-ról a win7-et (nem telepítek újra). raidet egy időre kikötöm ezután, amíg az ssd-t beállítom. kell majd win7 dvd-ről indítási helyreállítás.
mire kell még figyelni? defrag már ki van kapcsolva most is, mert third party programot használok. indexelés szintén kikapcsolva. rendszer-visszaállítás is. sata driver is fenn van elvileg. swap file majd megy egy másik hdd-re (illetve majd a raid0-ra, ha azt később visszakötöm).
egyéb teendő van még?

hoppá... :)

vettem sírkövesnél két márványlapot hangfal alá. hogy ne amortizálja le a laminált padlót, azt találtam ki, hogy padlószőnyeget ragasztok az aljára.
vettem is egy darab padlószőnyeget meg szőnyegragasztót, felragasztottam a lapok aljára, és leraktam egyenlőre a műhelycsarnokban száradni, a márvány maga adja a terhelést a ragasztónak.
az előbb felfordítottam, hogy mi a helyzet, és azt vettem észre, hogy a szőnyeg alatt megoldotta a ragasztó kigőzölgése a műgyantás szemcsés-szórt padlózatot :D
ezek után félek hazavinni és rátenni a laminált padlóra... asszem egy hétig hagyom felfordítva átszellőzni, vagy nem is tudom... vagy leveszem inkább a szőnyeget róla, ledrótkefélem a ragasztót, és nem lesz ráragasztva, csak alá lesz téve.
kéne egy darab laminált padlót szerezni, hogy megnézzem, oldja-e a szőnyegragasztó gőze.

webminstats 2.0

ma reggel látom, hogy megjelent a 2.0 (előző 1.7 volt)
ami változást láttam, hogy elkezdte szórni az emaileket, hogy nem találja a fordítás fájlt. ez akkor van, ha a webmin felület nyelve magyarra van állítva, mert olyan fordítás nincs. (illetve már van, ha valakinek kell, szóljon). workaroundként az en nyelvi fájlt átmásolni hu néven itt: /usr/share/webmin/sysstats/lang/
a disk modulon érdekes értékek jelentek meg, de az a fura, hogy az értékek megfelelnek a "df" kimenetének. akkor nem értem, eddig a régi verzió milyen értékeket írt ki... :)

óhajsóhaj

azt szeretném kérni, hogy az összes, környezetemben lévő P4-es processzor pusztuljon el fájdalmas halálsikoly keretében, most.
köszönöm, csak ennyit szerettem volna mondani.

FFFFUUUUU!!!!

nemrég vettem két hangfalat, 1 év garanciával. adtak hozzá papírt, hogy ha beregisztrálom a forgalmazónál, akkor 5 évre meghosszabbodik a garancia. why not?
ott kezdődik, hogy a papíron lévő webcím nem létezik... pff. de sebaj, a google kidobja a forgalmazó honlapját, ahol lehet a regisztrációt csinálni.
ehhez azonban regisztrálni kell náluk egy fiókot. pff... sebaj, eldobható emailcímmel beregisztrálok. még a cipőm méretét is kötelezően tudni akarja a form... de a legdurvább: alul van egy pippantási lehetőségbepipálható checkbox, hogy "igeeeen, szeretnék reklámokat kapni az email címemre!" az igeen! sőt, ez nem hogy lehetőség, hanem a regisztrációhoz KÖTELEZŐ bepipálni! különben nem enged tovább. ja és a regisztrációs form valami ótvar félig lengyel fos. ultragáz. sejtettem, hogy baj lesz, de most már mindegy!
na beregisztráltam.
akkor most jöhet a termék regisztráció. viccesen egy darab szériaszámot lehet beregisztrálni, a két hangfalhoz. amiknek két szériszáma van ugye... pfff... help vagy valami, hogy ilyenkor mi a teendő, az nincs. zseniális szakértelemmel felépített form, tényleg! látszik, hogy szakemberek, gondoltak mindenre!
na sebaj, jobb híján beírtam a két szériaszámot egy mezőbe, vesszővel elválasztva, hátha.
el is fogadta a marhája, ámde utána jött a mél, hogy a rendszer nem tudta értelmezni a szériaszámot és ezért majd a munkatársak kézzel végzik el a regisztrációt, stb. és majd erről értesítenek.
hát azóta is csak úgy értesítenek... :S
ellenben már 3 darab lengyel nyelvű, kép-only spam jött tőlük. izé reklám.
na erre gondoltam, hogy ...va anyjukat, lesz..om a garanciát, kocsog banda, törlöm magam tőlük.
hát persze azt nem lehet. b+! milyen már? nem tudod törölni a profilodat!
pff...
na 9 órakor emelem a telefont fel, a hangommal egyetemben...
rohadt banda.

"Ebben is linux van?" avagy "Szétszedtem" rovat

Éppen a fasírtnak valót pépesítettem ezzel a csodálatos lila-fehér színű ízléses botmixerrel, mikor közölte velem, hogy "KAWOOOOMSSSZZRSSSSSSSSSHHKRKRKRKR!" és kijött belőle a füst. (Érdekes módon ettől még működött tovább, csak rohadt büdös volt.)
Na ekkor merült fel bennem a gondolat, hogy ebben is linux lehet.
Úgyhogy kihasználtam a kínálkozó alkalmat, és rootoltamszétszedtem, mielőtt kidobom, és nem volt benne linux.
Volt benne viszont valami ledarált zöld meg fehér műanyag izé (kernelmodulok?) szétolvadva, ami nem tudom, mi lehetett, mert nem hiányzik semmi... Úgyhogy valószínűleg valami gyártási szemét, ami beleesett a nyitott(!) motorba és az meg szépen ledarálta (önmagát ledaráló gép. mint a külső égésű motor.)

én és a bind

szégyen, nem szégyen, én bevallom: ...vára nem értem ezt a bind9 meg zóna fájlok meg egyén kínai szakzsargont.
de mondjuk azt sem értem, hogy a vista miért váltogat észnélkül a két megadott névszerver közt.
meg sokmindent nem értek még, de sebaj.
szóval azt találtam ki, hogy csak jó lenne, ha nem kéne host fájlokkal mókolni, hanem lenne egy lokális névszerver, ami a helyi gépek nevét fel tudná oldani, minden mást meg forwardolna a router és azon keresztül a szolgáltató saját dns-e felé.
hát végülis részben ezt meg is tudtam oldani (hát marha bonyolult volt...), a forwardolás megy és helyi dns cache is van. csak a neveket nem oldja fel. :(
azért az is aranyos, hogy aszondja:

Note: There are some issues with this Howto, too numerable to fix quickly, and it requires bringing up to standard. I'm mentioning this to help anyone to avoid the unnecessary time trying to resolve their DNS, owing the the inconsistencies in this document, particularly if you're new to DNS configuration.

és akkor ez alapján értsem meg?

nem tudom, csak kérdezem...

komolyan mondom, ilyet még soha nem próbáltam, valahogy eszembe se jutott eddig, úgyhogy most ez nekem új, és már túlságosan tele a tököm a mai nappal, hogy tiszta fejjel végig tudjam gondolni. nagyjából azért vizionálom a problémát, de nem biztos.
tehát: adott egy d-link router, aminek tiltva van a remote management funkciója és a wan pingetése is. ha a router mögül a LAN szubnetből egy gépen megnyitom a router WAN címét, akkor gyönyörűen beadja a router webes felületét, illetve pingre is buzgón válaszol. (odakintről persze nem megy se a ping, se a remote management)
ez jó így nekem?
vagy egyszerűen csak úgy kezdődik a tűzfal szabály nála, hogy ha source ip = lan, akkor accept, még akkor is, ha destiantion = wan ip? és minden más szabály (pl. icmpeldobása meg ilyesmi) csak ezután jön?
áh, utáltam mindig a tűzfalakat, tűzök is haza, a nat majd jól megvéd. :)

hmm, telepítsek? #2

valamelyik nap még azon agyaltam, érdemes-e újratelepítenem a gépet w7 x64-el amiatt a +1 giga ram miatt. de végül rájöttem, hogy kár vele sz°patnom magam, és inkább legyalultam a fenébe az egészet, és váltottam. mostantól ubuntut fogok használni desktopon. úgy érzem, most már eljött ennek az ideje is.
viszonylag simán ment a váltás. nem kellett szarakodnom driverekkel, mert azok nincsenek. pár hangcuccom végre betehetem a fiók mélyére, eddig is csak útban voltak, csak ez eddig nem tudatosult bennem. videókártyám nem ismeri fel, de vesa módban egész jól megy. a hang hiányát sem érzem még olyan nagy problémának.
ezen kívül mindnen más megy. ja nem, a webkamera az nem, de azt úgyse használom, nem is baj.
szoftverekben sajnos meg kell szoknom az újat. ableton live helyett majd használok libreoffice-t, vagy ha megunom, böngészek, mert azt is lehet már.
nagyon tetszik, ahogy a firefox automatikusan pps-é konvertálja a flash oldalakat és le is vetíti őket!
szóval teljes siker, elégedett vagyok. azt hiszem, megfontolom a cégnél is a váltást. lecserélem az összes workstation-t ubuntu-pc-re. majd tervezünk gimp-ben, vagy wine-ban, esetleg ooo-ban, ha minden kötél szakad. a 30 megás print applet fel sem tűnik a 8 giga ram mellett.
de hogy az egyensúly megmaradjon, asszem a szerveren viszont akkor felrakok windows servert.