HUP: A nagy vasgyűjtés

Címkék

 

 
Utoljára frissítve:

2006, április 24 - 20:53du - Banner, számláló (lásd: frissítések)
2006, április 21 - 20:05du - "Tájékozódás a gyűjtés állásáról" menüpont hozzáadva
2006, április 20 - 12:48du - alternatív támogatási lehetőség, kedvezményes beszerzés lehetősége
2006, április 17 - 15:53du - BBWC hozzáadva a konfigurációhoz

Intro:

A HUP idén lesz 6 vagy 7 éves, attól függően, hogy honnan számolom a születését. Eleinte nem sokan látogatták, akik mégis, nem sok fantáziát láttak benne. Aztán ahogy múlt az idő, egyre többen kezdték olvasgatni. Egyre kevesebb lett az egyszeri látogató, és egyre több a rendszeresen visszatérő olvasó.
A statisztikák szerint jelenleg az olvasók 68%-a visszatérő, azaz állandó látogató. Az oldal népszerű, talán Magyarországon kategóriájában a legnépszerűbb. Amellett, hogy honi olvasók látogatják, szép számú kérés érkezik az oldalra határon túlról is, szinte Európa minden tájáról.
Szóval, az oldal a lehetőségeihez és a szűk célközönséghez képest népszerűnek mondható. De ezzel van egy kis probléma...

Az indulás óta a havi látogatások száma 2 000%-kal nőtt, ugyanakkor a vas ugyanaz, mint ami évekkel ezelőtt volt. Egy öregecske, GHz-et éppen átlépő, dual PIII gép, 1 GB memóriával. Napközben néha már akadozik a szolgáltatás, és valószínűsíthető, hogy ez a látogatások növekedésével (mert miért ne növekedhetne, optimisták vagyunk) nem fog javulni. Az sem javítja a helyzetet, hogy szerver szolgálja ki a HupWiki-t is, ami szintén erőforrásokat igényel. Az oldalt szeretnénk továbbra is a lehetőségekhez képest jó színvonalon üzemeltetni, mert rendkívül szórakoztató szabadidős elfoglaltság a vele való foglalatoskodás, de ehhez segítségre van szükség.

A lehetőségek:

1.) Az oldal marad jelenlegi formájában. A fentiekből adódóan valószínűleg egyre több lesz vele a probléma, ami azt eredményezi, hogy többet kell majd a vas rugdosásával foglalkozni, mint az oldalon levő tartalom frissítésével. Ettől a kedvünk megy majd el, és ez valószínűleg hosszútávon az oldal bezárásához fog vezetni.

2.) Eladjuk az egészet, és a pénzből egy kis szigetre költözünk, ahol életünk végéig nyugalomban élhetünk.

3.) Az egyes részeit (mondjuk középső blokk) reklámhelyként értékesítjük, ahol hímtag hosszabbító készülékeket, szexuális teljesítményfokozókat, és egyéb hasznos dolgokat hirdetünk. Pánikra semmi ok, a két oldalsó blokkban továbbra is megjelenhetnek a hírek.

Szerencsére egyiket sem szeretnénk, ezért úgy döntöttem, hogy inkább az olvasókhoz fordulok segítségért.

A támogatás:

Ezúton keresünk olyan cége(ke)t vagy magánszemély(eke)t, aki(k) az általunk specifikált szerverrel, vagy annak beszerzéséhez szükséges anyagi hozzájárulással támogatná(k) az oldalt. A támogatásért cserébe az HUP az oldalletöltésekkor tudatná az olvasókkal, hogy az adott lap (természetesen beleértve a főoldalt is) kiszolgálása egy bizonyos típusú szerverrel (céges támogató esetén XY cég hozzájárulásának köszönhetően) vált lehetővé.

Természetesen nem csak cégek segítségét fogadjuk szívesen, hanem az olvasókét is. Aki úgy érzi, hogy valamiért megéri neki támogatni az oldalt, az ne habozzon segíteni, és átutalni támogatását az FSN alapítvány számlájára.

Az utaláshoz szükséges adatok:

Összefogás a szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány
OTP Bank Rt.
11707024-20437626(-00000000)
IBAN: HU96 1170 7024 2043 7626 0000 0000
SWIFT (BIC): OTPVHUHB

Ha támogatást utalsz erre a számlaszámra, akkor kérem, hogy tüntesd fel a megjegyzés rovatban a következőt:

"HUP vasgyűjtés"

Ebből tudni fogjuk, hogy a támogatást erre, és nem más célra utaltad az FSN-hez.

Alternatív támogatási lehetőség:

Az FSF.hu-nak köszönhetően lehetőséget kaptunk arra, hogy azok, akik nagyobb összeget (10-20 ezer forint felett) szeretnének utalni a "HUP vasgyűjtés" projektnek, visszaigényelhetik a támogatás egy részét (adóból a támogatás 30%-át, de maximum 50 ezer forintot, éves bruttó 6 millió jövedelem alatt, illetve ha az adományozó cég vagy vállalkozó, akkor az adóalapját csökkenti a támogatás összege).

Ha valaki ezzel a lehetőséggel kíván élni, akkor a támogatását az FSF.hu Alapítványon keresztül küldje el.

Ebben az esetben a támogatást a következő bankszámlára kell utalni:

Free Software Foundation Hungary Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért
Bank: Erste Bank
Számlaszám: 11600006-00000000-07601138

A támogatáskor kérjük, hogy a megjegyzés rovatba tüntesd fel, a következőt:

"HUP vasgyűjtés"

A támogatás ezen fajtájához szükséges egyéb információk, nyomtatványok megtalálhatók itt.

Köszönjük a lehetőséget az FSF.hu Alapítványnak!

Az elképzelés:

A befolyó támogatásból az alábbi elképzelést valósítanánk meg:

  • Ha a lejjebb specifikált szervert felajánlja valaki, akkor a gyűjtés véget ér.
  • Ha a lejjebb specifikált szerver megvásárlásához szükséges támogatás összejön, akkor a következő szerver kerül beszerzésre:

SKU Cikkszám Megnevezés Db Nettó ár
943HVL8 391112-421 HP ProLiant DL385 AMD Opteron 2200-1.0MB Dual Core SCSI (HP Backplane, 1GB) 1 675 632
943HVP7 393831-B21 HP ProLiant DL385 AMD Opteron 2200-1MB Dual Core Processor Option Kit 1 262 366
943GVY6 376638-B21 1GB 400MHz DDR PC3200 Registered ECC SDRAM DIMMS (2 * 512MB Interleaved) 2 147 316
943E2Z3 286714-B22 HP 72GB 10K U320 Pluggable Hard Drive 3 195 233
943FTP6 355892-B21 HP DL380 G4 IEC Hot Plug RPS 1 33 779
943E3H2 293048-B21 HP DL380 G4 Redundant Fan Option Kit 1 22 623
943FVG6 346914-B21 HP SA6i Battery Backed Cache Enabler 1 22 623
 
 
 
  Nettó összesen: 1 359 571
 
  Bruttó összesen (20% ÁFA): 1 631 485

 
A szerver és az alkatrészek pontos leírása elérhető a HP oldalán itt.

A HP weboldalán az "HP ProLiant DL385 AMD Opteron 2200-1MB Dual Core Processor Option Kit" tétel ára (bruttó 184 860 Ft) hibásan (?) szerepel, a HP Magyarország és a dealer még egyeztet arról, hogy kinek jó az ára. Egyelőre a nagyobb árral számoltam, de természetesen ha olcsóbb a processzor bővítés, akkor azon az áron kerül beszerzésre.

Az árak forintban értendőek. Ezek azok az árak, amennyiért jelenleg be tudom szerezni a konfigurációt. Várom olyanok jelentkezését, akik ezt a konfigurációt (pontosan a megadott part number-ek alapján) olcsóbban be tudják szerezni. Természetesen a beszerzés előtt a legjobb ajánlatot és a megadott beszerzési időt mérlegelve kerülne a szerver beszerzésre.

Ha valakinek nem lenne világos a fenti táblázat, akkor összefoglalásként:

  • HP DL 385 rack
  • 2 darab AMD Opteron dual-core processzor
  • 3 GB ECC RAM
  • 3 x 72 GB hot-swap, SCSI, 10k rpm merevlemez
  • 1 hot-plug tápegység (összesen kettő tápegység)
  • 1 plusz ventilátor opció

Ez a szerver képezné a HUP SQL backend-jét, és a jelenlegi szerver (vagy a jelenlegi mirrort kiszolgáló HP DL 145-ös szerver, ez még nincs eldöntve) lenne a HTTP frontend.

Ezzel a konfigurációval pár évre biztosított lenne reményeim szerint a HUP zavartalan működtetése. A szerver alkatrészeire 3 év garancia vonatkozik (3 év az alkatrészekre, 3 év a javításra, 3 év következő munkanapon történő helyszíni támogatás), így az esetleges meghibásodások is kezelhetőek lennének.

Ahhoz, hogy az esetleges beszerzési ár ne okozzon problémát, a gyűjtést 1 700 000 Ft-ra indítanánk el. A gyűjtés állását a HUP-on figyelemmel lehetne kísérni. Természetesen a támogatók - kivéve ha kifejezetten nem kérik - az oldal egy bizonyos részén (támogatók) feltüntetésre kerülnek.

A határidők:

Ha a támogatás összejön, akkor a legjobb árat adó és egyben ésszerű szállítási határidőt betartani tudó cégtől rendeljük meg a konfigurációt.
A beszerzés után a hardver tesztelése, telepítése, majd a megfelelő próbaüzem után a "termelésbe állítása" következne. Ez utóbbi fázisra nem szánunk több időt, mint 2 hónap. Azaz az összes hardveregység megérkezésétől számított maximum két hónapon belül tervezzük elindítani az új szervert élesben.

Tájékozódás a gyűjtés állásáról:

A gyűjtés mindenkori állásáról az oldal bal felén levő "Adományok" blokkból lehet információkat kapni. A számlálót igyekszem minél gyakrabban frissíteni.

FAQ:

K: Miért adnánk / vennénk nektek szervert?
V: A szervert nem nekünk adnád / vennéd. A szervert magadnak (olvasóknak) vennéd, mi pedig munkánkat adnánk hozzá, hogy az oldal továbbra is üzemeljen.

K: Soknak találom az árakat...
V: Jelenleg ennyiért tudjuk beszerezni az adott konfigurációt, de ez nem jelenti azt, hogy Te nem állhatsz elő olyan konkrét, pontos, komoly (céges) ajánlattal, ami ennél jobb. Sőt bíztatunk erre. Kérlek, ha van, küldd el az ajánlatod pontosan ezekre az alkatrészekre levetítve a trey () hup ! hu címre.

K: Mikortól indul a gyűjtés?
V: Hivatalosan? 2006. április 18-tól.

K: Meddig tart a gyűjtés?
V: Amíg a kitűzött cél nem teljesül, de első körben 2006. december 31-ig.

K: Mi lesz a pénzzel, ha nem jön össze annyi, amennyire szükség van?
V: Abban az esetben a pénz az alapítvány számláján marad, és sorsáról közösen döntünk.

K: Mi a garancia arra, hogy a pénzzel nem léptek le / arra lesz fordítva, amire szánom?
V: A garancia az, hogy az oldal 6 éve üzemel. Se több, se kevesebb.

K: Miből gondolod, hogy összejön a támogatás?
V: Nem gondolom semmiből, de az előzetes felmérés mindenesetre bíztató.

K: Hibát találtam a kalkulációban, az elképzelésben, stb.
V: Ebben az esetben kérlek jelezd a hibát levélben a trey () hup ! hu-ra, és azonnal kijavítom.

K: Egyéb kérdésem lenne...
V: Tedd fel a hozzászólásban...

K: Segíteni szeretnék. Hogyan tudok?
V: Ha weboldal tulajdonos vagy, akkor hírt adhatsz a kezdeményezésről (például e cikket belinkelve), a projekt státuszáról rendszeresen. Vagy kiteheted a projekt banner-ét (lásd a cikk tetején, köszönet crown-nak az elkészítéséért) az oldaladra. Ha cég vagy magányszemély vagy, akkor anyagilag, vagy a fent felsorolt szerver egyes darabjainak (vagy akár egészének) biztosításával járulhatsz hozzá a projekthez.

Frissítések:

Ebben a szekcióban olvashatók a projekttel kapcsolatos friss hírek és információk.

2006. 04. 24 - Frissült ismét a számláló. A támogatók oldala egyelőre nem, mert a neveket még nem látom, csak a 21-i záróösszeget ismerem. Amint megérkezik a kivonat, természetesen frissítem a "támogatók" oldalt is.
2006. 04. 20 - Bővült a támogatási lehetőségek listája. Bővebb infóért nézd meg az "Alternatív támogatási lehetőség" menüpontot!
2006. 04. 20 - Egyik olvasónk jelezte, hogy a cikkben szereplő konfigurációt nettó 902 364 Ft-ért, azaz kb. bruttó 1 100 000 forintért tudná jelenleg beszerezni (nagyker ár + akció hegyek). Ígéretet tett arra, hogy amint összegyűlik a pénz, nagykereskedelmi áron segít beszerezni a szükséges eszközöket, így jelentős pénzt takaríthatunk meg. Nyilván az árak változnak a gyűjtés alatt, és lehet, hogy mire a pénz összegyűlik, ez az ár már nem lesz érvényes, de ha a gyűjtés e összeg közelébe ér, akkor újra megkérdezzük, hogy be tudja-e ennyiért szerezni a cuccokat. Előre is köszönjük a segítségét.

Az esetleges adományokat köszönjük!

--
trey

Hozzászólások

Számomra sokkal többet ér a HUP annál, amennyivel ehhez hozzá fogok járulni (mert az felbecsülhetetlen.)
Apropó: a FreeBSD rendesen menni fog ezzel a viszonylag új vassal? :)
(mármint a hup a felbecsülhetetlen nem a hozzájárulásom :) )

A következők metszete: amiből a legjobb MySQL teljesítményt ki tudjuk hozni, amihez a legjobban értünk (főleg bra, mivel ő van a legközelebb a szerverhez), és ami ezen a vason megbízhatóan működik. Persze ezer más körülménytől is függhet, ami azalatt a 2 hónap alatt válna tisztává, amit a tervezésre, tesztelésre fordítunk.

--
trey @ gépház

A következők metszete: amiből a legjobb MySQL teljesítményt ki tudjuk hozni, amihez a legjobban értünk (főleg bra, mivel ő van a legközelebb a szerverhez)...

Akkor szerintem maradjunk egy kávégépnél. ;))

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

Komikusi képességeim igazi elismerése ez.

Egyébként érdekes lenne egy olyan felmérést készíteni, hogy a BSD fejlesztők közül hányan foglalkoznak Linux fejlesztéssel (is), illetve fordítva.

Persze a nagy kérdés, hogy aki drivert ír BSD-hez és Linuxhoz is, az linuxos, vagy BSD-s... :)

Idézet az INSTALL.txt-ből:

"Drupal requires a web server, PHP4 (4.3.3 or greater) or PHP5
(http://www.php.net/) and either MySQL (http://www.mysql.com/)
or PostgreSQL (http://www.postgresql.org/).

NOTE: the Apache web server and MySQL database are strongly recommended;
other web server and database combinations such as IIS and PostgreSQL
are possible but tested to a lesser extent."

Tehát nem mindegy. Ha olvasgatod a bugtracker-t, akkor észreveheted, hogy sok olyan hiba van, ami csak PgSQL-en jön elő. A MySQL a fő vonal, ezért célszerű azzal foglalkozni.

--
trey @ gépház

Valószínűleg nem. Bár azt mondjuk megnézném, hogy ez olyan tábla-e, amelyre tettem indexet, hogy ne kelljen ötmillió soron full table scant nyomni... Mert ha igen, akkor nagyon is elképzelhető, hogy a hupon (ahol van index) lassú, míg a mirroron (ahol nincs) gyors.

Aztán épp írni akartam, hogy egy tábla összes sorának törlésére nem használunk DELETE-et, mert tetű (értelemszerűen), mire a mysql manualban megtaláltam, hogy a TRUNCATE InnoDB esetén lényegében csak egy alias a DELETE-re.

Na hát ennyit a mysql felsőbbrendűségéről, még egy nyamvadt TRUNCATE sincs benne. :)

A Windows mindenen megy. :)

Egyébként a FreeBSD tökéletesen működik a legtöbb HP DL és BL sorozatú gépen. Ez a saját tapasztalatom (DL140G1, G2, DL145G2, DL320G3, DL380G3, G4, DL385, DL585, BL20p, BL25p, BL35p, BL45p tuti).
Pár AMD64-eset megtalálsz itt: http://www.freebsd.org/platforms/amd64/motherboards.html

Nos, a szavazasnal en tartom magam ahoz a penzosszeghez amit bejeloltem. Az utalast most elinteztem tehat lassan a szamlara kell erkeznie. A szavazasnal sokan montak azt hogy amig nem kell penztarcat kinyitni addig nem megy az az osszeg... Amikor teglat gyujtottunk, nem volt lehetosegem ra, de most bepotoltam :) Hajra trey, hajra hup.

Vedd kérlek figyelembe, hogy jelenleg nincs elektronikus hozzáférésünk a számlánkhoz, mivel két elnökségi tag együttes áldása kell mindenféle banki tranzakció végrehajtásához.
A héten közölte az OTP, hogy most már ezt is tudja a házibankjuk, úgyhogy kedden el is megyünk hozzájuk és megkérdezzük, hogy tényleg így van-e és mennyibe fog ez fájni nekünk.

Szóval remélhetőleg hamarosan meglesz a lehetősége, hogy gyakori frissítést lehessen végezni. Naponta 2-3 frissítésnek amúgy nem sok értelmét látom, nem ismerem a bankok utalási rendszerét, de azt is el tudom képzelni, hogy ennyiszer nincs is "párbeszéd" köztük.

>mivel két elnökségi tag együttes áldása kell mindenféle banki tranzakció végrehajtásához.

ejnye bejnye, igazan megbizhatnatok annyira egymasban, hogy 1 ember is eleg lenne az utalasokhoz. csak olyannak kell adni jogot, akiben mindenki megbizik, es akkor se problema, se gond nincs;)

Anr - http://andrej.initon.hu

Nem flame-nek szánom, de muszáj pont annál a banknál tartani az alapítvány pénzét, amelyik a legtöbb ismert konstrukciójában még a többi banknál is pofátlanabbul lehúzza az ügyfeleit? :(

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

Na nézzük, hogy választottam ki az OTP-t:
mikor bankszámlát nyitottunk, körbenéztem pár banknál, illetve felhívtam őket, mert soknak a weblapján semmit sem találtam.

Megkérdeztem őket, hogy mennyibe kerül az alapítványi számlavezetés. Sok pénzintézetnél nincs ilyen külön kategória, volt amelyik havi 8 ezer(!) forintért vezette volna a számlát.
Az OTP-nél negyedévenként 1500-ba került, a legolcsóbb ezután 1500 volt. Havonta.

Lehet, hogy nem jól néztem körbe, vagy nem hívtam fel az összeset, akkor ez tűnt a legjobbnak. Most 800 forint havonta. Tudsz olcsóbbat?

Fejből ofkorsz nem. :) S azért is írtam azt, hogy az ismert konstrukciók szerint, mert mindent nem ismerek. Persze egy alapítvány más, de én anno szintén legalább egy féltucat bankot végignéztem cégalapítás előtt és többek között az OTP-t nagy ívben elkerültem utána.

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

A cégeshez tuti, mert én is ezt használom. :) Anno 2001-ben volt még olyan számlakonstrukció, hogy nincsen havidíj, csak nagyobb ezreléket szednek le az átutalásokból. Mi ezen vagyunk azóta is, mert messze jobban megéri, mint egy havidíjas. Viszont azt nem tudom, hogy ez a számlaforma létezik-e még (valószínűleg nem, ez a banknak nem éri meg eléggé :))).

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

Én nemrég nyitottam céges számlát, csomó bankot végig is néztem, de aztán az jött ki, hogy a takarékszövetkezetek sokkal olcsóbbak. Pl. a Polgári Takarékszövetkezetnél http://www.polgaritksz.hu 200Ft a számlavezetési díj. Nekem a HBW Express Takarékszövetkeztnél lett végül a számlám, ott havi 1350Ft, cserébe teljesen jó netbankjuk van.

Nem tudom, az alapitvany statusz mit jelent pontosan.

Nekem az ELLA banknal http://www.elsolakashitel.hu/ van ceges (BT) szamlam.

Szamlanyitasi dij volt 5000, ha jol emlekszem, ha internetes bankot
akarok, meg +5000 talan.

Ezutan havi koltseg 0

Amiert fizetni kell:
ATM-bol kp felvetel (260Ft)
bankon kivuli utalas (99Ft-tol)

Biztos van olyan szamla, ahol magasabb havi dij van olcsobb utalasokkal, az embernek szamolgatnia kell.

A korabbi bankomtol (HBW Expressz takarekszovetkezet) azert jottem el, mert ott a korabbi 0Ft-os szamlavezetesi dijat megemeltek. Ott mar a postazasert is kellett fizetni, meg havi szamlaforgalmi dij volt, akkor is, ha nem volt forgalom.

En az ELLA-val elegedett vagyok.

Hali,
Gee

Most nem tudnék mit ajánlani. Amikor annak idején kellett, az Erste és a Raiffeisen volt a legjobb.

Amit messziről ajánlok elkerülni, azok a CIB és a Kinizsi Takarékszövetkezet. Mindkettőben kb. "mit akarsz itt, te kis féreg?!" hozzáállással fogadták az érdeklődésemet, hogy mégis miért lenne jó nekünk náluk tartani a pénzünket. :)))

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

De, levonok, mert én csak ott szembesültem a bankkal, a PR-tevékenységük nem érdekel.

Amúgy a Kékgolyó utcai fiókban történt. Amikor céget alapítottunk a párommal, akkor jártam végig legalább féltucat bankot, hogy hol legyen a céges számlánk. Bementem a CIB-be is, de én kis pondró, rosszul merészeltem megválasztani az időpontot, ti. az egyik frissen szült kollegina éppen akkor hozta be a babáját megmutatni. A bent lévő kb. 4-5 bankalkalmazott és 1 db. biztonsági őr a pultok mögött mind velük foglalkoztak, a nyitott tér miatt szemmel láthatóan. Kb. 4-5 percig vártam csöndben, hogy majd csak abbahagyják, de szó szerint le se szartak.

Ekkor úgy döntöttem, hogy nekem ennyi elég volt a CIB ügyfélkezelési gyakorlatából, ezért sarkon fordultam és köszönés nélkül kijöttem. Azóta is akit csak lehet, eltanácsolok tőlük. Hehehe. :>>>>

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

Ez nem egy adott bank szokása, ha bemész akárhova, ahova frissen szült kollegina megy be éppen, ottis magas ívben tojnak rád. Emiatt egy bankot ezért lenézni kb. hülyeség. Amúgy meg remélem énse fogok túlzottan sokszor benézni, ottvan netbank, egész jól össze van dobva.

khmmm... mi történt 2005.04.18-án, hogy akkor indult a gyűjtés?
--
Látom, most már 2006. Csak azt hittem, hogy már lehet utalni.

tetemes

A külföldi átutalásoknál várhatóan mennyi tranzakciós költség léphet fel?
(Eszembe jutott az MPlayer vasgyűjtő akciója, ahol jópár esetben csak a bankok részesedtek az említett díj miatt...)

Trey, a bankszámlakivonaton (tudtommal) kell lenni egy IBAN számnak is, ez a külföldről érkező átutalásoknál lehet hasznos, mert ha az IBAN szám megvan, akkor sokkal kevesebb probléma adódik a pénz célbaérkezésekor, illetve sok esetben az átutalási költség is alacsonyabb, ha IBAN szám is van. Jó lenne ezt megkeresni, ha esetleg nincs rajta, akkor érdeklődjetek a banknál, és érdemes a nyitó hírt kiegészíteni ezzel, hogy aki külföldről utal, az erre utaljon.

Még valami:

Mi az "Összefogás a szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány" rövidített neve?
(A BB Internetbankja nem fogad el ilyen hosszú nevet...)

Miért pont ez a gép?
(Mert az látszik, hogy nagyon ragaszkodsz hozzá.)

(Bocs, de ezért nem akarok külön e-mail-t írni; 3 vagy 2 ram? Fent 2 db van, alul meg 3 GB...)

"Miért pont ez a gép?"

Mert:

- Szinte minden operációs rendszer probléma nélkül fut rajta
- Évek óta kizárólag HP gépekkel foglalkozom, ehhez értek, és megbízom bennük
- A HP mindig is megfelelően állt az ilyen projektekhez, ezért szimpatikus
- 3 - 3 - 3 év garancia

"(Mert az látszik, hogy nagyon ragaszkodsz hozzá.)"

Nem ragaszkodás, de ez minden kritériumban megfelel.

"(Bocs, de ezért nem akarok külön e-mail-t írni; 3 vagy 2 ram? Fent 2 db van, alul meg 3 GB...)"

Gondolom nem láttál (rendeltél) még HP gépet közelről / nem sok időt töltöttél a specifikáció tanulmányozásával... Ha megnézed a belinkelt oldalt akkor azt találod, hogy "Szabványos memória 1 GB memória alapkiszerelésben", azaz az alapgép 1 GB RAM-mal érkezik. Plusz 2 GB az összesen 3 GB.

--
trey @ gépház

Mint korábban említettem, én nem fogok kilincselni pénzért. Ha az adományokból nem jön össze, akkor sajnálni fogom, marad a régi szerver, amíg be nem szarik végleg vagy amíg meg nem unom. Bocs, de nekem éppen elég az oldallal foglalkozni, további szabadidőm nincs sem tárgyalásokra, sem egyéb "pénzszerző" hadműveletekre.

Természetesen, ha megkeresnek cégek, azt szívesen veszem, de nekem nincs időm ezután menni.

--
trey @ gépház

Bocs, akkor nem szóltam... viszont így az egész felhajtást nem értem.
Mert ugye mibe került volna küldeni egy mailt a HP általad ismert kereskedőjéhez, hogy mi lenne ha... ? (kérdés természetesen költői)

---------------------------------------------------
Fel! Támadunk!

Pont ugyanannyi, mint neked, vagy barki masnak azt mondani: "Figyelj Trey, megfogalmaztam egy levelet amit el lehet kuldeni cegekhez adomany ugyeben."

Bekuldod hirkent, ha esetleg valakinek van hozzafuzni valoja az megteszi, kicsiszoljatok, majd meg lehet mozgatni az ismeretsegeket akinek van.

Trey: a multkori ajanlatom meg all. :)
---------------------
Ригидус а бетегадьбол

Nem dícsérted eléggé az ügyvezetőt, hogy mennyire fotogén. :D Amikor még egy régi melóhelyemen járt oda vmi Compaq-újság, folyton azon röhögtünk a kollégáimmal, hogy legalább 3-4 helyen ott volt a Beck fotója, szebbnél-szebb bájvigyorokat nyomott. :))))

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

"Csak amikor egy ilyen kérdésre ilyen arrogáns választ kapok, akkor rohadtul elmegy a kedvem attól, hogy segítsek."

Nem tudom kitol kaptal arrogans valaszt, remelem nem tolem.

"Képzeld, megírtam."

Mar ezzel is sokat segitettel, mar csak postold be ide, vagy uj topikba, vagy egyenesen Treynek. Legalabb nem veszik karba a befektetett munka. :-)

---------------------
Ригидус а бетегадьбол

Egyébként nem lehet, hogy a régi gép csak a fos I/O miatt lassú? :) Én cseréltem ki duál P3-as szerverben 3Ware vezérlőt LSI Logic 320-2X-re és hát, őőőő, lestem csak utána, hogy mik történnek. :)))

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

"Egyébként nem lehet, hogy a régi gép csak a fos I/O miatt lassú? :)"

HUP:

SCSI merevlemezek (soft RAID1)
1 GB RAM
dual PIII

A HUP db-jén végzett query:

mysql> use db;
Database changed
mysql> delete from cache;
Query OK, 83798 rows affected (23.97 sec)

HUP mirror:

SCSI merevlemezek
1 GB RAM
AMD Opteron

Ugyanazon az adatbázison végzett query:

mysql> use db;
Database changed
mysql> delete from cache;
Query OK, 75571 rows affected (0.02 sec)

Nagyságrendileg ugyanannyi sor. Amikor néztem, a HUP alig volt terhelve, de a mirrort is nyaldosták a botok.

A merevlemezek gyakorlatilag ugyanazok, a ram ugyanannyi, az OS, SQL szerver verzió ugyanaz, "csak" a processzor és az alaplap (+ a koloncok) más. Az eredmény meg magáért beszél azt hiszem.

(Ugyanez a query volt, hogy 80k sornál a HUP-on futott 200 sec-ig erősebb terhelés idején.)

--
trey @ gépház

nyahh megtörtént az utalás.

sok sikert !

Celeron-M 1400Mhz, 768M, Debian SID, 2.6.15.4

Tartom magam a szavaskor irtakhoz, utalas ment 10e forintrol, valszeg kedden fogja teljesiteni a bank.

"Szerencsére egyiket sem szeretnénk, ..."
Ezért szeretem a hup-ot! És a jövőben se legyen reklám. Inkább fizetek a szolgáltatásért, de a hírek olvasása közben ugráló, vibráló figyelmet folyton elterelő reklámokat ki nem állhatom.

Hat megmondom oszinten se a latogatottsag nem er annyit hogy adakozzak, a masik meg az hogy amd-re akkor se adnek ha erdekem fuzne hozza. Ez a lap nem adhato el szerintem mert gondolom csak trey-el egyutt elado az meg kinek kell.

Na lássunk egy árlistát:
DL385, két darab 2,2 GHz-es dual core Opteronnal vs. DL380, két darab 3,8 GHz-es (single core) Xeonnal.

A DL385-ös ára 98%-a a DL380-asénak. Tehát azon felül, hogy a DL385 műszakilag fejlettebb, még olcsóbb is, mint a hőerőmű xeonos társa.

Miért is lenne akkor az jó? Komolyan nem értem az AMD ellenességedet. Járj te is Intel-előadásokra, írd alá az NDA-t és csodálkozz, hogy mit mondanak az AMD-ről...

Ha lehet akkor IBAN-ban is adjatok meg a szamla szamot.

A szavazáskor tett ígéretem(nél kicsit bőkezűbben) szerint hozzájárultam a projekthez :)
A tranzakció várhatóan kedden reggel teljesül.
További szép napot mindenkinek!

Részemről is ment 5k... A magánszemélyek nevei is fel lesznek tüntetve valahol, mint a Tégla projektnél vagy csak az adakozó cégek hozzájárulása?

Trey! További kitartást és erőt az oldal karbantartásához!

- waiter -

Megértem hogy trey ragaszkodsz a HP gépekehez nekem is van egy ML-150 és tényleg semmi baja mióta használom. De mostanába nézegettem a Dell szervereket. Xenon Dual core 3,2es proci, 2Gb ECC DDR2es ram stb... és kb 750.000 ft.Érdemes lenne szétnézni más szerverek után is, mert ez a 1,7 millás ár kicsit húzos sztm.

Ha átflashelek nektek OpenSluggal egy Linksys NSLU2-őt és rárakunk egy 4200 RPM-es notivinyót, az nem elég nektek? :))

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

Erre gondolsz?
http://www.gamepc.com/labs/view_content.asp?id=paxville&page=3

Na igen, 428 Wattal már egész jól lehet világítani. Emlékszem, volt egyszer egy normál, E27-es 500 Wattos izzóm. Elbújt az összes árnyék, mikor bekapcsoltam. Egyszerűen csodálatos volt, imádtam.

Volt ilyen Paxville szerverünk is, na azt már nem imádtam annyira. Zajos volt és lassú. És ennyire rövid életciklusa szerintem egyik másik Intel processzornak sem volt/lesz.

Jó vételnek tűnik. :)

Mármint Dellből? Ugyanaz? Van abban a hajszárítóban ILO? RAID vezérlő?
Pontosan miről is beszélünk? Adjon már valaki egy konkrét konfigot. :)

Ejj, ti Xenon függők. :)

Egy Sossaman notebook-szerverrel boldogok lennétek? Az legalább kevesebbet fogyaszt, mint a normál Opteronok, igaz lassabb is.

"K: Soknak találom az árakat...
V: Jelenleg ennyiért tudjuk beszerezni az adott konfigurációt, de ez nem jelenti azt, hogy Te nem állhatsz elő olyan konkrét, pontos, komoly (céges) ajánlattal, ami ennél jobb. Sőt bíztatunk erre. Kérlek, ha van, küldd el az ajánlatod pontosan ezekre az alkatrészekre levetítve a trey () hup ! hu címre."

Amíg ez nem történik meg, addig engedd meg, hogy csak üres fecsegésnek vegyem a mondandódat.

--
trey @ gépház

Ja, ertem. Csak rack szerver jöhet szóba. Gondolom azt néztél. Rackmount kit-et konfiguráltál bele. 3 év gar, 2 darab dual-core Xeon, 3 GB RAM, 3 x 72 SCSI, max 6 merevlemez hely, raid vezérlő, redundáns táp és hűtés, távoli menedzsmentet biztosító kártya?

Én is ott konfiguráltam végig. Nekem a fentiekkel együtt 6938 dollár jött ki.

--
trey @ gépház

Sajnos nem jol csinaltam. Kis kinaiak vannak a gepben es azok szamolnak. Miert nem lehet elfogadni, hogy valami olcsobb es jobb? Ha 7000$, az akkor is kevesebb, mint ami a topicban van.
Ha ezt csak lesoprod es csak kotekedesnek tekinted, akkor legalabb vedd eszre a javulast, hogy nem irta meg senki, hogy warez szerver lesz - tul keves a storage :-))))))))

És ez milyen 7000? Nettó, bruttó (van-e egyáltalán ott ilyen fogalom)? Mennyiért szállítják ide, és kik? És mennyi idő alatt? És hol érvényesítem a garanciát?

Ezért inkább céges árajánlatot várok magyar cégtől. Akár a magyar Dell képviselettől is, aki felajánlja a megfelelő konfigot. :-D

Egyébként warez / pornó cache. ;-)

--
trey @ gépház

Nagyon kíváncsi lettem ettől a nagy Dell hype-tól, így megpróbáltam összerakni egy DL385-öshöz hasonló konfigot:

Dell:
http://people.fsn.hu/~bra/hup/print_summary_details_popup.aspx.htm
$6,340

2x2,8 GHz Paxville (LOL :), 3GB memória, rackmount kit, 3x73GB 10kRPM SCSI, RAID kártya (hogy tényleg hasonlítson a HP-hoz, ami két (1 külső, 1 belső), cache-es RAID vezérlőt tartalmaz), távmenedzsment, redundáns táp.

HP:
http://people.fsn.hu/~bra/hup/cart.asp.htm
$6,116

2x2,2 GHz DC Opteron, 3GB memória, rackmount kit, 3x73GB 10kRPM SCSI, RAID vezérlő, távmenedzsment, redundáns táp és ventillátorok.

Abban igazad van, hogy a két gép nem egyforma. A delles jóval gyengébb (processzor, memória). Cserébe kicsivel drágább és fűt, mint a barom.

Nincs vele tapasztalatunk, jóval kevésbé elterjedt márka Magyarországon, mint a HP. Bár igaz, hogy ha szimpátia alapján kell dönteni, akkor egyértelműen a Dell a tuti, hiszen gőzerővel támogat open source projekteket, a vásárlóinak pedig kompetitív áron ad el innovatív termékeket, a vásárló érdekeit (villanyszámla, klíma tervezés, opcionális távmenedzsment, stb.) szem előtt tartva.

Engem meggyőztél, a Dellt vegyék csak az Intel funboyok konvektor helyett. :)

Szerintem a következő HUP sörözést is összekapcsolhatnánk a nemes üggyel. Bár már nyár óta nem volt ilyen, de hát télen kinek van ugye kedve sörözni... node egy szép májusi/júniusi este már tökéletes lenne erre a célra. Biztos több pénz jönne össze egy ilyen alkalmon, mintha simán az átutalásokra várnánk, egy sörözés megszervezése pedig ugye semmibe sem kerül. Akár több városban is: ha jól emlékszem, tavaly, a rendszergazda napon is három helyszín volt.

Sikert egy nagy kalapal. Gondolom lesz valami grafikon amin nyomon lehet követni hol tart a project gazdaságimegvalosulása.

trey, bra,

a 3 diszk RAID5be van tervezbe? Nem gáz az db backendnek? Egy 1+0 jobban nézne ki, és annyival nem drágább...

A DL38x SCSI-val, vagy SAS-sal kapható. A RAID kontroller az alaplapon van, kivéve a SAS verziónál, de ott is az alapkonfig része.

Ezeknél nem opció a szoftver RAID. Meg aztán a hardveresnek azon kívül, hogy esetenként lassabbnak tűnik, nagy terhelésnél jön ki az előnye, ott ugyanis tehermentesíti az átviteli csatornákat és a CPU-t.

Szívesen kipróbálnám a SAS-os verziót, de egyrészt drágább, másrészt meg lehet, hogy rosszabb a támogatottsága. Diszket mindenképpen nehezebb (még) bele szerezni.

Szerintem jobb lenne egy RAID10-re gyúrni, esetleg első kisebb, vagy csak egy procival.

A HP Smartarray amúgy gyárilag micsoda? Nekem az LSI Logic X-es sorozatával nagyon jók a tapasztalataim, igencsak gyorsak. Régen a HP NetRAID cuccok erre épültek (legalábbis egy részük), ez még most is így van?

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

A SmartArray a Compaqtól jött, elég régi darab, de folyamatosan pofozták és ma már majdnem utoléri egy normál SATA diszk teljesítményét szekvenciális IO-ban. :)
Tudtommal semmi köze az LSI-hez, egy RISC proci van rajta, abban meg valamilyen saját firmware. A nagyobb kontrollerek (több csatornás) meg két procival mennek.

Még jó, hogy az adatbázis műveletek tipikusan szekvenciális IO-k :-D (tipikusan random IO-k ofkoz, ahol a memória, kontroller cache, cache policy (write-back vs. write-through), stripe size, stb. számít sokat. Főleg a memória. A diszk mindig lassú...

Egyébként a RAID10 vs. RAID5 MySQL alatt:

MySQL: Hardware RAID5 vs RAID10 analyses

(nem biztos, hogy minden esetben a RAID10 a legjobb, amellett, hogy _biztos_, hogy nem a legolcsóbb)

Egyébként egy BBWC (Battery backed write cache) sokat dobhat a teljesítményen, meg is fontolom a hozzáírását. Azért nem tettem eredetileg bele, mert nem akartam, hogy nagyon elszálljon az ár.

--
trey @ gépház

Szerintem tedd bele. A MegaRAID-kártyák tudtommal enélkül nem is hajlandóak write-back üzemmódban használni a cache-t, csak write-through választható.

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

"Szerintem tedd bele."

Már megtörtént tegnap :-) Azon a 20K-n ne múljon... Lásd: a táblázat utolsó sora.

"A MegaRAID-kártyák tudtommal enélkül nem is hajlandóak write-back üzemmódban használni a cache-t, csak write-through választható."

Így van, és így is van jól, mert akku nélkül nagy az adatvesztés kockázata write-back cache policy használata esetén. A szóban forgó cucc max. 72 óra kiesést visel el. Ennyi remélem az Adatparkban sose lesz, ha mégis, akkor a fene megette az egészet :-)

--
trey @ gépház

Én is elküldtem 5k-t. Csak így tovább Trey!

Hat en asszem inkabb havonta utalok kisebb osszeget, mint egyszerre nagyot. Kicsit megugrott a rezsi ezzel a lakastorlesztessel :(

Megértelek én sem tudtam egy húde nagy összeget utalni. Amit tudtam azt megtetem. Trey pedig azt írta valahol nem kötelező aki tud az utal aki nem az nem. Ez az adakozás lényege. Ha lecsöken a bevételed vagy megugrik a kiadásod nyilván kisebbek a lehetőségeid. Viszont sok kicsi összeg kiad egy nagyobb összeget. Ezért fogunk össze. Ha mindenki azt a pénzmenyiséget utalja amit a szavazáskor bejelőlt akkor összejön a dolog. Most majd meglesz mérve menyire hazudos a HUP olvasói közösége.

Sun X4200 -ban nem gondolkodtál?, az extra large modell kb pont ugyanaz, mint a hP dl385, ez a sun store szerint 5645 dollár. Van némi tapaszatalatom a géppel, azon kívül, hogy a SAS kontroller jelenleg semmilyen BSD-vel nem támogatott nagyon jó a vas. Linux v . Solaris gyönyörűen fut rajta.

Üdv
Godot

Egyébként hamár lapletöltések...

Egy rakat hír van úgy, hogy 1 mondat bevezető majd a továbbra klikkelve újabb 1 mondat és kész. Ilyen a netbsd-s SoC hír is. Ezeknek mennyire van értelme? :(

Javasolnám op rendszernek a NetBSD-t, és HW platformnak a kenyérpirítót. Tudom-tudom kicsi a teljesítménye, de klaszterbe lehetne kötni, ezáltal meg lenne oldva a load-balancing és a hibatűrés is. Tavaly augusztusban 149$ volt az ára, gondolom csak adnak valami engedményt ha rendelünk vagy 50db-ot. Kb. ennyi jön ki a 7000$ból... :)

Ja és akkor lehetne ingyen piritóst osztogatni a sör mellé...

Kávéfőzővel és kenyérpirítóval már lehet mit kezdeni. :) A kávéhoz kell még egy kis forralt tej, a pirítósra meg vaj és Marmite, máris kész egy reggeli. :)

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

Most adtam fel 10E-et. Remélem, hamar összejön a lé.

Ha a számlaszám stimmel, akkor bárhogyan rövidítheted az elnevezést. Tőlem az ELLA bank minden további nélkül elfogadta szerény átutalásomat, rövidített kedvezményezett-névvel. (Rákérdezett, hogy az OTP Király utcai fiókjára gondolok-e; úgy sejtem, hogy igen.)

Gerő Péter
Korlátozás Nélkül Használható és Terjeszthető Szoftverek Felhaszálói Kompetenciaközpontja

Sajnos nekem is szűkös a keret. (tanuló vok -- illetve nemtanuló)
azért 800Ft ment. majd ha még marad akkor megy még.

Hali Trey, átutaltam!

Bár dupla annyi mint jeleztem így 4k-lett. Gondoltam egy "téglányit" erre a célra is le tudok spórolni a zsetonomból ;).

Hajrá HUP, és mindenki hozzon még egy olvasót/támogatót a közösséghez ;).

Üdv:
Lack Csaba

1500Ft nem sok, de ment. Picivel több, mint amit a szavazásnál bejelöltem. A ballagási pénzesőből szerintem jut majd még erre célra legalább ugyanennyi:)

Utaltam az első részletet ( CIB Netbankból :)

trey, bra, lassan azért csoroghat valami infó, hogy hogy áll a dolog?
Még a szutyok OTP-be is holnapra oda kell érjen az első adag bankon kívüli...

Ismét: jelenleg nincs netbank szerződésünk. Kedden voltunk bent, kértünk bankkártyát, amit jövő hétre ígértek. Ha az megvan, tudunk netbankot kérni.

Számlalevelet az előző lakcímemre kapok, amit csak hétvégén tudok felvenni. Legkésőbb hétvégén lesz részeredmény, jövő héttől pedig remélhetőleg sűrűbb mintavételezés is megoldható lesz.

Izé. A mi céges számlánk is OTP-s (még...) és tök független a bankkártya (ilyenünk nincs) meg a házibankjuk (ilyenünk meg van). Maga a házibank szerződés megkötése ~15 perc volt és bepötyögtünk jelszót és ment máris itthon. Az OTP-t nem komálom, de ez télleg flottul megy náluk. :)

Hmm.

Hogy is mondjam, azért láttam már egyszerűbb e-Banking oldalt is, mint az OTP-s. :-(

Nah mindegy a beígért pénz elment, használjátok egészséggel.
Nekem meg kevesebb Gyros, több HUP. :-)

Üdv.: Tamaas

Hali.

En tamogatnam az oldalt penzel, ha lenne penzem, de nincs, mivel meg tanulok es jovedelmem sincsen =)

Szoval csak sok szerencset kivanok treynek!
Remelem nem szunik meg az oldal!

trey: "Az esetleges adományokat köszönjük!" imho az esetleges-t felesleges beleirni, ez esetben nekem az jon le, hogy "talan ha neadj'isten 10000 emberbol adomanyoz valaki az thx" de ez most csak kotekedes. :-)

ps. latom ha vartam volna az alternativ adakozasi lehetosegre most harom ezer forinttal tobbet ert volna a penz. :-( no sebaj.

>Egyik olvasónk jelezte, hogy a cikkben szereplő konfigurációt nettó 902 364 Ft-ért

amennyiben kifejezetten nem tiltja ez az olvaso a nevet ugyanmar kozold ki volt, amikor szerverre fog fajni a fogam felvennem vele a kapcsolatot, hogy milyen arat ajanl;)

Anr - http://andrej.initon.hu

előbb kiszámoltam, a szavazatokban rejlő szándékok eddig ~2,7 miskát ígérnek. ha ez összejönne, akkor a fennmaradó részből szerintem érdemes lenne egy új frontend - szerverre (is) költeni, mondjuk szintén 24 órás reagálású helyszíni garanciával.

bár nem akarok előre inni a medve bőrére, csak hangosan gondolkodtam.

ez az "Adomány: 55 000" itt a bal oldalon ugye csak elírás?
szerk: ok, látom a választ, thx

Amint az észrevehettétek kikerült egy számláló a gyűjtés állásáról az oldal bal felére. Jelenleg 55 000 forint gyűlt össze. Nem kell megijedni, mert eddig csak két ember (rka, és Szabó Áron Róbert) adománya "látszik". A feldolgozás dátuma:

2006. 04. 11 a bankban, plusz nálam van egy utalás lementve. Akik később utaltak, azoknak a támogatása NINCS még benne!

Remélem hamar hozzáférhetünk a számlához elektronikus úton is. Addigis, akinek van lementett (html, excel, stb.) másolata az utalásról, az elküldheti a trey () hup ! hu-ra, és azonnal frissítem a donate meter-t.

--
trey @ gépház

Mi lesz ha nem gyulik ossze a megfelelo osszeg? Visszakerul a penz az emberekhez? sokallom az 1.7 millat, szerintem emgint vqalaki ratett egy lapattal. Enyhen szolva undorito masok tudatlansagatkihasznalni.

Akkor addig lesz egyre hosszabb a gyűjtésről szóló hír, míg végül az egész főoldalt elfoglalja :-)

"emgint vqalaki ratett egy lapattal. Enyhen szolva undorito masok tudatlansagatkihasznalni."

Légyszi olvasd el a cikket, mert frissült. Ígéretet kaptunk kb. 1 100 000 forintos beszerzésere. De csak most azonnal. Ha most meglenne a pénz, akkor csak annyiba kerülne. Mivel nincs meg, egyelőre az eredeti összeg a cél. Ha eljutunk 1 100 000-ig, akkor megkérdezzük a forrást, hogy akkor abban a pillanatban be tudja-e annyiért szerezni. Ha igen, akkor megvesszük annyiért, és vége a gyűjtésnek. Ha nem, mert közben már vége a jelenlegi akciónak, felmegy az euró 300-ra, vagy csak egyszerűen drágább lesz, akkor tovább gyűjtünk. Ha akkor olcsóbb lesz, akkor a fennmaradó összegből tartalékot képzünk.

Köszi az észrevételt!

--
trey @ gépház

Javítottam a hozzászólásom...
(Elolvastam a fentebbieket.)

3 nap alatt 300ezer. Ez szerintem bíztató. Remélem még egy ideig kitart az adakozó kedv az emberekben:)

Hallod Trey, kibaszott draga ez a gep. Csak emiatt utaltam =) remelem osszejon.

//zsoce

trey!

Árpilis 20-án utaltam, de nem látszik a listában. Lehet, hogy rossz helyre ment a pénz?

Petya

Ezt hol akarjátok megvenni? Miért HP?
Most vettük: DELL 2850 Rackmount
2db 3,2Ghz Xeon 2MB cache
3*146GB 15000rpm HDD Hot-Plug
8 GB DDR2 RAM memory
C4 RAID 5 256MB RAID vezérlő
Redundáns tápegység
1.600.000.- magyar forintért (Nettó) viszek Neked.

"Megnézem én mennyiért tudnék Dell-t,"

Köszi. Annyit szeretnék addig is mondani, hogy péntekre valószínűleg lesz megoldás a szerver gondra. Mivel a részletek az utolsó pontig nem tisztázottak még, ezért nem álltam még elő a dologgal.

"ha nincs a márka ellen és az Intel ellen kifogásotok."

Nekem az Intel ellen semmi kifogásom. Ezt másokról kevésbé mondhatom el. Dell ellen sincs, de a HP-t jobban szeretem... :-)

--
trey @ gépház

No, még egy hét és mehetünk a shopba. Mármint ha így halad a gyűjtés.

Sajna lakáshitel előtt állva már nem is olyan egyszerű adakozni, mint hittem, de természetesen a szavazatomhoz tartom magam, és utaltam ma. Sok sikert!

Igen, Trey válaszát csak megerősíteni tudom. Most küldtem 1000Ft-ot HUP vasgyűjtés felirattal. Amúgy nem sajnálom ezt a pénzt, vindózra volt félretéve 4,5 évvel ezelőtt (amikor Trey megmutatta nekem ezt az oldalt).

További sok sikert kívánok a HUP szerkesztőinek, munkatársainak,
továbbá : éljen Május 1.

Többször előfordult a xeon vs. opteron kérdés az új gép kapcsán. Az anandtech-en volt egy 8-utas konfig teszt.

Eight Core Servers: Opteron 880 (Egypt) vs. Xeon MP 3.0 GHz (Paxville): http://www.anandtech.com/IT/showdoc.aspx?i=2745&p=1

Mindenki vonja le a következtetést a 4 utas gépekre. :)