Mit nézek most: Kódolt előítélet

tl;dw: a fehér férfiak által megteremtett AI elfogult a feketékkel, nőkkel, szegényekkel, gender kisebbségekkel szemben

Szintén kiderül:

  • a UK-ben keményen megy az arcfelismeréses megfigyelés a rendőrség részéről
  • Amerikában titokban pontoznak
  • Kínában a társadalmi pontredszer legalább átlátható, a polgárok szerint haszna is van

Hozzászólások

Persze, hogy a kínai polgárok szerint haszna van a pontrendszernek. Mernének mást mondani…

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Igen, mert a demokrácia bölcsője és aktív őre, az USA sokkal jobb, ahol pont ugyanazt csinálják, mint Kínában, csak sutyiban. Erről is szól a film.

A kínaiak több példát is hoztak arra, hogy miért jó szerintük a rendszer. Pl. ha valakinek magas a társadalmi pontszáma, azzal első találkozásról nagyobb bizalommal lehet indulni.

trey @ gépház

Önmagában egy pontrendszerrel semmi baj. A baj az, hogy az emberek túlnyomó része tróger, egy ilyen rendszerrel pedig ez világosan látszana/kiderülne mindenki másnak is, ezért is vált ki ilyen éles reakciókat/tiltakozást sokfelé.

Először lássunk egy olyan pontrendszert, ami

- transzparensen működik (azaz az állampolgár számára előre ismerhető kritériumok vannak, amikhez tudja magát tartani, nem lepik meg a szabályok önkényes megváltoztatásával - Magyarországon a rendeleti és ""vész""helyzeti kormányzásban, percek alatt meghozott döntések világában ez egy fontos kérdés)

- igazságos a társadalom többsége szerint (tehát olyat jutalmaz és olyat büntet, ami sokak szerint helyénvaló)

- kivételezés, csalás mentes (tehát az oligarchák és politikusok, meg családjaik nincsenek érdemtelenül felülpontozva ebben a rendszerben)

 

Az ellenzőknek általában nem az a baja, hogy kiderül hogy lusta, hanem az a baja, hogy a politikai elit a társadalom csapdába ejtésére használja ezt, és nem az emberi fejlődés érdekében. És eleve, a fenti három kritérium is kb. mission impossible kategória szerintem.

Teljesen mindegy, mert a pontrendszer most is működik:

  • BAR lista
  • Autó Bonus-Malus rendszer
  • ...

Természetesen, a nem fizetők meg vannak sértődve, hogy nem kapnak hitelt, vagy csak drágábban (be van árazva a bank bukója) és természetesen emiatt az egész világ szemét.

Nem, a világ nem szemét. Az osztályharc létező dolog. Akinek ez nem tetszik, annak nem a kapitalizmusban van a helye, hanem a kommunizmusban.

trey @ gépház

A kínai állampolgár szerint meg jó a kínai, mert szerinte átlátható, a trógereket visszatartja a trógerkedéstől, ő pedig, aki betartja a rendszert és jó pontjai vannak, egy párkapcsolat, üzleti döntés stb. előtt le tudja informálni a partnerét, hogy az milyen  🤷‍♂️

trey @ gépház

Viszont az embereknek ha tetszik, ha nem, magancegeknek, foleg a nagyobbaknak regota van varhato bevetel szerinti sorrendje a sajat adatbazisaban. Az allam mas jellegu kart tudna okozni egy rossz pontrendszerrel, viszont magancegek mar evtizedek ota okozzak a kart olyan pontrendszerekkel, amik mukodese olyan komplex, hogy annal mar egyszerubbeket is hivtak AI-nak.

A harmadik majdnem teljesen irreleváns. Róluk mindenki tudja, hogy politikusok, stb. abból a szempontból, hogy mennyire megbízhatóak, mindenkinek pontos képe van. De szembe jön veled egy random stranger az utcán, na őróla nem fogod tudni megmondani, hogy mennyire milyen, de ha van egy ilyen pontrendszer, ami lekérdezhető, akkor legalább valamennyire képbe kerülhetsz vele. Még ekkor is érhetnek meglepetések, mert ez sem ad 100% védelmet, és az emberek befolyásolhatók, de legalább a semminél több.

Az első kettő pedig kb igaz a kínai pontrendszerre. Van egy sejtésem, hogy létezik egy kézikönyv, hogy mi milyen pontvesztést / pontnyereséget jelent. A kínai rendszer magában hordozza sajnos az önkényes módosításokat, viszont az, hogy náluk végtelen ideje kommunizmus van, meg egypártrendszer. elmond valamit róluk. Nem úgy tűnik, mintha össze akarna omlani a kínai állam, szóval valamit lehet, hogy jól csinálnak - még ha nem is a mi szempontrendszereink szerint. Például nem élnek olyan szinten vissza vele, hogy az ország a vegetálás szélére kerüljön...

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Ilyen hozzáállással lehet megágyazni az olyan rendszereknek, mint a kommunizmus, a Stasi működésével a csúcson. Ha hosszú távon nézed, amikor ki lehet használni a rendszert, akkor ki is fogják előbb-utóbb, azaz lesznek (vannak) vele rendszerszintű visszaélések "felülről".

Képviseleti demokráciában a hatalom érdeke, hogy elég sokan legyenek a kóklerek és nem őket szokta büntetni a rendszer, hanem akik tisztességesen dolgoznak és van tőlük mit elvenni. A többit legfeljebb akkor, ha konkurencia vagy társadalmi nyomásra.

Vagy esetleg van egy rakás másik különbség, amit ignorálsz, mert felületes ismereteid vannak, illetve vonzódsz az tekintélyuralmi rendszerekhez.

Mondjuk ennek bármilyen megfelelője nyugaton? Eltilthatnak az utazástól az alacsony pontszámod miatt?

https://www.theverge.com/2019/3/1/18246297/china-transportation-people-banned-poor-social-credit-planes-trains-2018

Kísérleti vakcina "felvételéhez" már kötötték az utazás lehetőségét. Sőt, ha jól emlékszem egyetemekről is kizártak embereket. Meg még innen-onnan, nem kell feltétlenül mindent újra előcitálni. Miközben időközben kiderült, hogy nem is vizsgálták, hogy megfékezi-e a terjedést, csak a túlbuzgó vakcina felszopók bekamuzták hogy fékezi. Megvan a precedens, bármilyen mondvacsinált dolog miatt be lehet tiltani az utazást.

A nyugatiakra általában jellemző. De szerintem ez biológiai dolog: egy gerinces faj példányai általában ösztönösen érzik, ha erősebbek vagy jobb helyzetben vannak a csoportjuk többi tagjánál, és ennek a dominanciának jelét is adják. Így alakulnak ki a hierarchikus irányítású csoportok, kezdve a majmok társadalomba szerveződésétől egészen a vándormadarak repülő alakzatának mindenkori vezetőjéig. Az erő ösztönösen utat tör. Minden élőlény erre van programozva. Plusz a nyugatiak látják, hogy a világ lerablása évszázadok óta egész jól működik számukra, szóval miért ne lennének kétszínűek és arrogánsak.

:)

Valójában tényleg van haszna is egy pontrendszernek. Nyilván van benne ami egyértelmű társadalmi érdek és ésszerűen korlátozza az egyént. A baj csak az, hogy teljesen egyértelmű, hogy vissza fognak élni vele, ha egy ilyen rendszer feláll. Ezért nyilvánvaló, hogy ellenezni kell és kész. Ettől még be fogják vezetni, de legalább a lelkiismeretünk tiszta marad.

@trey, te hogy látod, jön a népszavazás, ki fogunk lépni az EU-ból középtávon? (mondjuk 5 éven belül)

Egyelőre nincsen nyoma, csak Viktor többször is hivatkozott már rá, vagy konkrétan kimondta, hogy neki mekkora szívfájdalma az EU tagságunk.

Én úgy gondolom, hogy a Mi Hazánk fogja benyújtani a népszavazási javaslatot, a kormány meg csak kissé feljebb tekeri az EU-elleni hangolást. Bemutatnak majd (hamis) adatokat arról, hogy nettó befizetők vagyunk, mert uralkodnak rajtunk, stb. Nagyjából fél-egy éves ellenhangulás után pedig az ország simán ki fogja szavazni magát, ahogy tette Anglia.

Azért a Mi Hazánk, mert ha mégse megy át a népszavazás, akkor nem lesz arcvesztés. 

Remélem nem adtam ötleteket :) Ha igen, akkor kérem a jogdíjat! Tegyük el ezt a kommentet és 5 év múlva beszélgessünk róla :)

[Lásd a brüsszeli szankciók tönkretesznek minket és egy bomba. Milyen szankciók? Milyen brüsszel? Ebből csak annyi megy át, hogy brüsszel rossz, mert bomba és szankciók. Ugyanaz az egyszavas válasz, mint volt már a "migráns", vagy a "vakcina", meg a "felvenni a vakcinát"]

Itt az újabb, ablakba kitett hazugság, de a fidesz-zombik szó nélkül benyalják, sőt megvédik:

A kormány szerint a magyarok 97 százaléka, valójában csak minden hatodik választó (16,5%) mondott nemet a szankciókra
https://www.lakmusz.hu/a-kormany-szerint-a-magyarok-97-szazaleka-valoja…

A Magyarországon élőknek ez 14.2%-a, a világban élő összes magyarnak 9.65%-a.

Ennyi igazságtartalma van az évi százmilliárdokból fenntartott fideszes propagandagépezet híreinek: SEMMI.

Te és a hozzád hasonlók azt szoktátok mondani, hogy a nemzeti konzultáció súlytalan. Ha súlytalan, akkor megtrollkodhattátok volna full igenekkel, hogy 1. megmutassátok, mennyire súlytalan, 2. jelezzétek, hogy sok olyan ember él az országban, akinek van véleménye, de nem feltétlenül az, amelyet a kormány kommunikálni akar.

:)

A súlytalanságot leginkább azzal lehet jelezni ha ignorálod és nem töltöd ki. A kérdés ráadásul úgy volt megfogalmazva, hogy egyetértek-e az afrikaiak éheztetésével, úgyhogy erre semmiképp nem mondtam volna igent.

 

Egyébként meg...

Te és a hozzád hasonlók

Ez már sokkal jobb mint a "fajtátok", szóval örülök hogy elindultál a tisztességes kommunikáció útján.

MIvel az igen meg a nem válasz is elfogadhatatlan számomra a rosszindulatúan feltett kérdés miatt, nem tudom mit lépjek erre.

Az olyan lépések meg mint a DDOS módszerrel való tömeges kitöltés, szintén elitélendő számomra. Olyan mint amikor a 16 éves punkok üvegeket törnek a boltban. Hasztalan és káros.

A súlytalanságot leginkább azzal lehet jelezni ha ignorálod és nem töltöd ki.

Ez olyan, mintha a kútba esett gyereked hallgatással jelezné, hogy ki kéne húzni a kútból.

A kérdés ráadásul úgy volt megfogalmazva, hogy egyetértek-e az afrikaiak éheztetésével, úgyhogy erre semmiképp nem mondtam volna igent.

Voltak ott más, hasonlóan súlytalan kérdések is. Nyilván az azokra adott igenekkel kapcsolatban is lehet gyenge kifogásokat hozni. Ez vagy a tüntetések általános képe is rávilágít, hogy tulajdonképpen azért ~nincs demokrácia Magyarországon, mert azokkal a lehetőségekkel sem éltek, amelyek rendelkezésetekre állnak. A demokratikus jogrendszer csupán kereteket ad, az élő demokráciát a rendszer adta keretek tartalommal való megtöltése jelenti. És nektek ez legfeljebb a retorika szintjén megy.

Ez már sokkal jobb mint a "fajtátok", szóval örülök hogy elindultál a tisztességes kommunikáció útján.

Nem kívánok megfelelni a fajtádnak, de tény, hogy hatással vagytok rám.

:)

Nem kívánok megfelelni a fajtádnak

A tisztességes kommunikáció nem fajta függő. A kulturált ember kritériumai közé tartozik. Nem is PC-nemPC kérdés ez, az csak maszatolás. Bármilyen igazságot ki lehet fejteni agresszió és primitiv trágárság nélkül, tárgyilagosan is.

A tisztességes kommunikáció nem fajta függő.

Tervezitek a viselkedésetekkel is alátámasztani, vagy megint csak a tőletek szokásos retorikát adod elő, mely mögött nincs tartalom?

A kulturált ember kritériumai közé tartozik.

Ezért nem éltek vele?

Nem is PC-nemPC kérdés ez, az csak maszatolás.

Ez hogy jött ide? Mármint minek?

Bármilyen igazságot ki lehet fejteni agresszió és primitiv trágárság nélkül, tárgyilagosan is.

A fajtád némely vérmesebb tagja szerint már az is agresszió, ha egy fehér férfi azt mondja egy nagykorú nőnek, hogy "csinos vagy". Eltorzítjátok és szétbasszátok a gondolkodás és a kommunikáció határait, majd mintha mi sem történt volna, mindenek felett álló pózból szépelkedve osztogatjátok az észt.

:)

>A kérdések eleve úgy vannak megfogalmazva hogy az igen is tisztességtelenség lenne

Ez sajnos eddig az összes "nemzeti konzultációra" igaz. Mindegyiken olyan irányított kérdések voltak, hogy az egyik válasz teljesen rossz legyen, de olyan is volt, amire mindkét válasz rossz volt. Például mikor a migrációt úgy kérdezték meg, hogy külön választották a legális és az illegális migrációt. Mikor teljesen mindegy, hogy legális vagy illegális, mindenfajta migrációt ellenzek. És ilyen válaszlehetőség nem volt. Ha kiválasztom, hogy az illegálist ellenzem az olyan lett volna mintha a legálissal viszont egyetértenék. Nem, nem értek egyet azzal sem. Úgy értve, hogy lehetnek indokolt esetek, de a legális migráció szabályait is szigorítani kell, az illegálist pedig deportálással kell jutalmazni nyilván.

A mostaninál is feltűnt, hogy mennyire csűrcsavarosan gusztustalanul kérdeztek, de mivel most a "jó oldalon" álltam, ezért ha jól emlékszem tudtam válaszolni. Bár én szigorúbb lennék, nem csak hogy nem kellene segíteni Ukrajnát, de az országban élő magyarok érdekében ellenségesen kellene fellépnünk az ország ellen. És ezzel nem az ukrán emberek ellen vagyok, hanem a vezetésük ellen. A vezetésük egyébként nem csak számunkra ártalmas, hanem az ukrán nemzet számára is.

... mert természetesen az orosz vezetés nem lenne ártalmas az ukránok számára. Nem kéne egyből Magyarországot is elfoglalnia Putyinnak?

Szerintem az országban élő magyarok érdekében ellenségesen kellene fellépnünk Magyarországgal szemben is. Én nem a magyar emberek ellen vagyok, hanem a vezetésük ellen. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Milliók nem vették a fáradságot

Egyem a naiv szívedet. :) Más gond is van ezzel a hozzáállással, de eleve ott kezdődik, hogy én az utóbbi években egy konzultációt sem küldtem be, hanem elraktam őket "történelmi emléknek", erre a legutóbbit nekem már ki sem küldték. Nem valószínű, hogy elveszett volna, mert ugyanebben a háztartásban minden más felnőtt megkapta. Szóval esélyes, hogy már a kiküldéssel/ki nem küldéssel is manipulálnak. (Aztán persze lehet, hogy véletlen az egész. #egybeeséselmélet :D)

Természetesen lehet, hogy véletlen. De sajnos abban sem vagyok biztos, hogy egyértelműen kiderül, hogy miért nem kapok már konzultációs papírt. (És a jelenlegi hatalomnak túl sok van a pontrendszerében rovásán ahhoz, hogy jóindulatúan véletlennek higyem a dolgot. :P)

Az is lehet, hogy leiratkoztam, de gyanús, hogy kifejezett leiratkozásról nincs emlékem, csak arról, hogy bámulok valami (online? nyomtatott?) kérdőívet(?), aminek az alján be lehet jelölni, hogy küldhetnek a címedre propagandát. (Nyilván szebben fogalmazva.) Na, azt nem jelöltem be, de ez nekem nem tűnik kifejezett leiratkozásnak... Plusz nem is emlékszem, hoyg a korábbiakra mikor iratkoztam volna fel (jó eséllyel soha), szóval ha eddig küldtek, akkor nem tudom, miért most hagyták volna abba. (És ugye három másik egyszerre, gond nélkül megérkezett, de legutóbb pont az enyém maradt ki...) Mindegy, emiatt nem fáj a fejem, beleillik a képbe. =)

Azért az valahol vicces, hogy a Fidesz "bal oldali" ellenzéke csak azért sem tölti ki, de aztán panaszkodik, hogy ignorálva lett a véleményük :-)

Én sem kedvelem a fideszt mégis ki tudtam tölteni, hogy ellenzem a szankciókat és a háborúban való részvétel bármilyen formáját. Pláne az ukrán oldalon. Teljesen érthetetlen számomra, hogy egyáltalán hogy jut valakinek eszébe? Semmi érdekünk nincsen Ukrajna területi egységében.

Nem érdemes összekeverni. A "haladó" ellenzék kb. minden szava lózung. Legtöbbször akkor is, amikor véletlenül valóság keveredett bele. Az EU-ban való bennmaradás ill. kilépés előnyeiről és hátrányairól meg nyugodtan lehet beszélgetni. Kivéve a "haladóknak", hiszen náluk nincs gondolat- és szólásszabadság, hanem "az EU az egyetlen út" dogmaparancs van érvényben. Ezért rühellik Hontot, Schiffert és mindenkit, aki ~kormánykritikusnak vallja magát (és úgy is viselkedik), de közben képes másokkal emberként beszélgetni, lehetőségeket, gondolatokat megvitatni.

:)

Nagyon szépen köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem. Gondolom nem tűnt fel az, hogy Carter hozzászólására válaszoltam, és azután vettem a bátorságot, hogy Oregon már megemlített három  politikust, köztük azt is, akire én hivatkoztam. Vagy másokra gondolt? De tényleg nagyon szépen köszönöm, mert ezek szerint bennem még bízol, hogy meg tudok változni.

szerkesztés: az külön "vicces", hogy Hiena Oregon és a te hozzászólásodat is +1-ezte...

A felénél abbahagytam. Addig is szenvedve néztem. Újdonság benne nulla. Szokásos IT bölcsészeknek kategória.

Pontosan erre lettem volna kíváncsi. Hogy csak nekem jött-e le megint a "báncsák" a négereket, a cián hajúakat, a szegényeket, a börtönből szabadultakat, a nőket a fehér férfiak sirám. Ezek szerint nem csak nekem :D

trey @ gépház

A bölcsészeknek nagyon a bögyében lesz még a mai AI hosszú, hosszú ideig. Miért? Mert nem ember, nincsenek érzelmei, nincs öntudata így nincs etikája, félelmei sem amit manipulálni lehet. Amint eléri az AI az öntudat legalsóbb színtjét megszűnik hasznosnak lenni, mert egy embert kapunk a gépben. (Mégis milyen lenne, ha az OpenAI közölné, hogy ezt a képet nem rajzolom meg, mert nem etikus? A juzer, meg pixelpornót akar és nem egy makrancos művészt.)
A mai AI egy iszonyúan erős adatbázismotor, ami abból főz amit elétesznek és ha a valóságot teszik elé, akkor a valóságot fogja visszaadni, nyersen, kendőzetlenül. Ez pedig igencsak kellemetlen, ha a kérdező egy valóságoffszettel indul.
A másik nem emberi vonása a mai AI-nak, hogy nem fárad. Millió és egy módon képes ugyanazon adatokat újra és újra átrostálni, ezáltal találni olyan összefüggéseket, amik felett az átlag kutató elsiklik, vagy azért mert szemet kell húnynia, vagy mert nem érzi azokat szignifikánsnak.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerkesztve: 2023. 02. 26., v – 14:29

Nekem csak most sikerült megnéznem, végigszenvednem magam rajta, mert tele van ferdítésekkel.
Csak egy példa a sok közül:  44. perc Deb (inkább debil, minde Debián) panaszkodik, hogy nem sok nyílt forrású arcfelismerő szoftvert tudott használni.
Mondom, persze, ez nyilvánvaló lehet, mert csak egy mappa belépésnek is ötször kell nekifutnia.

https://imgur.com/a/wl1mCze

"It took six days for the god creating this world and see how many bugs it contains! "