Mappa megosztása Ubuntu alatt Windows 10 géppel

Az ember esze sokszor megáll tényleg, annyi hülyeséget beszélnek emberek. Ilyen például, hogy Ubuntu alatt nem lehet / nehéz mappát megosztani Windows-zal. És ezt informatikusok állítják fa arccal. Nézzük:

Mappa megosztása Ubuntu alól W10-zel #1

Rákattintunk a megosztandó mappára (1. kattintás)

Mappa megosztása Ubuntu alól W10-zel #2
Beállítjuk, hogy mit szeretnénk csinálni (2. kattintás)

Mappa megosztása Ubuntu alól W10-zel #3
Engedélyt adunk a mappajogok beállítására (3. kattintás)

Mappa megosztása Ubuntu alól W10-zel #5
Windows alatt megkeressük a megosztást és másolunk bele

Hát ez aztán rendkívül nehéz volt! Örömmel teszem közzé e rövidke howtot azok számára, akiknek ez a feladat meghaladta a képességeit!

Hozzászólások

Sok más baromság is terjed az Ubunturól (és a Linuxról, úgy általában). Rengeteg ember fejében még mindig az a kép él, hogy bármit akarsz csinálni, konzolt kell nyitni, fájlokban kell könyékig turkálni és még telepíteni is csak onnan tudsz.

Az utóbbi időben elég sokat kellett a munkahelyemen Windows-t bütykölni és én is úgy vagyok a parancssorral: gyorsabb (lenne).

Teljesen véletlenül találtam egy ilyen könyvet: Windows Command-Line Administration Instant Reference. Eddig még nem tűnt rossz befektetésnek, noha csak szabadidőmben olvasgatom.

Nem pont ma ajánlgattál Lubuntut valakinek?
Ehhez képest egy DE-be épített feature-t igy promozni. Háááát.

.. ez amúgy mit használ? Másik linuxon, másik DE-vel milyen néven keressem?
(én, mikor egyszer erre volt szükségem, egy alap http servert töltöttem le, azzal másoltam file-okat egyikről a másikra.)

Nagyon elbeszéltek egymás mellett az Ubuntus topikban. Arról van szó, hogy ha két Linuxos gép között kell filet megosztanod, akkor is egy Microsoft technológiát kell használnod, mert nincs olyan Linuxos/UNIX-os technológia ami könnyen kezelhető egyszerű usereknek.

egy Microsoft technológiát kell használnod

Ez nyilván nincs így. Pont ugyanannyi energia csinálni Sambához egy 3-kattintásos grafikus baszást, mint NFS-hez. Az, hogy ha eddig nem csináltak ilyet, csak annak lehet az eredménye, mert nem volt rá igény az egyszerű userektől...

A másik topicban is leírtam már, tessék megnézni a Dolphin-t. Rábökök a Hálózat-ra (remote:/), utána mégegyszer egy Hálózat nevű ikonra (igen, ez kicsit gáz, network://), kilistázza az összes gépet, ami válaszol mdns-re, kiválasztva egyet választhatok a hirdetett szolgáltatások (gyári openSUSE default-okkal ez ssh és sftp) közül.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

És filemegosztást hogyan csinálsz?
Ugyebár Windows alatt ez egy egyszerű Share with..->Nobody/HomeGroup (read)/HomeGroup (read/write) és kész is.
IMHO ilyet a Dolphine nem tud. Van egy jóval bonyolultabb UI, root password kéréssel stb.
http://www.ghacks.net/2010/02/18/easy-folder-sharing-in-kde-4-4/

"mert nincs olyan Linuxos/UNIX-os technológia ami könnyen kezelhető egyszerű usereknek."

- 1. gep: Szoftverkozpont, install openssh-server
- 2. gep: Szoftverkozpont, install openssh-client
- 2. gep: start nautilus, type: sftp://userke@masik.gep.ip.cime/home/userke/
- ???
- Profit!

Az a konnyen kezelheto, amit egyszer-parszor mar megmutogattak embereknek kepekben/videokban.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Höhö.
Ez 3 olyan lépés, amint egy egyszerű user nem fog megcsinálni.
Egyrészt ha telepíteni kell, miért nincs ez alaptelepítésben egy desktop rendszernél? Miért nincs alapvetően egy desktop gépen erre konfigurálva szolgáltatás?
A harmadik meg: egyszerű user honnan kéne (és egyáltallán miért kéne) tudnia azt, hogy mi az az IP cím?
Windows alatt: adsz egy nevet a gépnek, HomeGroup, mappa megosztás, és UI-on tallózhatod a többi gépet. Nem kell szarakodni IP címekkel, usernevekkel, SFTP://-re, telepítéssel.
Na, ez a könnyen használhatóság.

Nem tudom, mert most nincs (sincs :) ) windowsom, de rémlik, hogy ez a megosztás dolog pl. egy win7 starter esetében sem pár kattintás, meg nevek kiválasztása, pedig ezek a terjesztések lettek kitalálva az egységsugarú usereknek. De javíts ki, ha tévedek.
Amúgy a protokoll MS-es eredete ellenére elég jól sikerült megoldás, nem véletlen van pl a qemu-ban is built-in smb pl.

"Nagyon elbeszéltek egymás mellett az Ubuntus topikban. Arról van szó, hogy ha két Linuxos gép között kell filet megosztanod, akkor is egy Microsoft technológiát kell használnod" Most akkor higgyek neked? :D Az eredete egy IBM-es fejlesztőhöz köthető, de azóta az Ms rengeteg dolgot beletolt, szóval mindkét állítás igaz. A samba meg eredetileg nem is linuxra készült, hanem solarisra, ha jól felejtek. Csak hogy bonyolítsuk a dolgot tehát: a linuxok ma egy IBM-Ms technológia reverse engineering-el készített Unixos implementációjának a portját használják fájlmegosztásra? :D
Egyébként a linux desktopom ás az androidos telóm között pl pont nem ezt használom (linux-linux, kdeconnect, sftp).

Az tök jó. Jó lenne valami normális, crossplatform megoldás. Nem, nem az MTP :D
Az MTP-től teljesen herótom van, sok esetben ugyanis:
1. Nem támogatott rendesen Linuxon (pl. Red Hat 6.6). Windowson támogatott, de szarul szerintem.
2. A telefon, ha MTP módban van, akkor nem lehet debugolni, csak PTP módban (ez gyártófüggő, ahogy tapasztaltam)
3. Vezeték nélkül általában nem működik, arra marad a Bluetooth a maga előnyeivel és hátrányaival.
És ez Windowson is szar, meg mindenhol máshol is.

A kdeconnect annál sokkal több, mint file transzfer tool. Értesítéseket jelenít meg a desktopon (mármint a telefon értesítéseit értelem szerűen - ebben megelőzte az apple hasonló fícsörét), bejövő hívásnál leveszi a hangot (mondjuk ezt csak MPRIS lejátszóknál), távvezérelhető vele az összes MPRIS-t támogató lejátszó a telefonról, a telefont touchpadként használhatóva teszi (mondjuk ez az én kis ZTE-mmel nem sokra jó :)), megosztja a vágólapot, és emellett a már említett file oda-vissza transzfert is támogatja. Beépül a dolhin helyi menüjébe is. Ha minden jól megy, akkor hamarosan SMS-t is tud majd a desktopról telepathy felületén keresztül küldeni. Bővebben itt.

IIRC az Ubuntus OpenSSH "PermitRootLogin without-password" beallitassal jon, tehat gyoker felhasznalokent csak kulccsal tudsz belepni, egyebkent standard SSH szerver, userkent login/kulcs belepessel. Hogy mennyire biztonsagos? Hat, ha kinatolod az internet fele, akkor nyilvan rendesen be kell konfiguralni, de otthoni, belso kommunikaciora szvsz tokeletes, leven az SSH fogalomtaraban ismeretlen az anonymous hozzaferes.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

A CIFS Linux implementációja nem az igazi. A 4x16KB-os default buffer (CIFSMaxBufSize) eleve kicsi. Összehasonlításképp az NFS rsize/wsize 1MB (32KB volt sok sok éve) és ebből asszem 16 vagy 32 lehet a levegőben. LAN-on mondjuk elég a fenti is, de amint bejön a képbe mondjuk egy Wifi kapcsolat, a CIFS messze elmarad az elméleti maximumtól. Egy időben pörögtem ezzel, elég nagy az érdektelenség a témában, mert akinek teljesítmény kell, az NFS-t használ.