Arch Linux

Manjaro update

Fórumok

Sziasztok!

Dedikált Manjaro fórum hijján ide irnám, hátha. Aktív Manjaro felhasználók közül van valakinek update problémája? Hiba ugyan nincs, de feltűnt, hogy egy ideje semmilyen update nem jön.

Sway-el kapcsolatos kérdések

Fórumok

[A TOPIKOT UTÓLAG ÁTNEVEZTEM]

Sway alatt minden alkalmazás átveszi a config-ban beállított betűtípust, kivéve a böngésző. (Brave) Mi lehet ennek az oka?

config file ide vontakoz része:

## Font
font pango:MesloLGS NF 10

## Theme
set $gnome-schema org.gnome.desktop.interface

exec_always {
    gsettings set $gnome-schema gtk-theme 'Dracula'
    gsettings set $gnome-schema icon-theme 'Dracula'
    gsettings set $gnome-schema cursor-theme 'ArchCursorTheme'
    gsettings set $gnome-schema font-name 'MesloLGS NF'
}

[A TOPIKOT UTÓLAG ÁTNEVEZTEM]

[Megoldva] NetworkManager nem tud wifire csatlakozni

Fórumok

Hello,

Van egy frissen installált archlinuxom és sehogy nem bírom rávenni a networkmanagert hogy csatlakozzon a wifihez.

iwd + systemd-networkd kombó simán felcsatlakozik.

Próbáltam már wpa_supplicant profilet létrehozni, letiltottam a mac address randomizationt, ami ötlet a neten van ehhez azt mind próbáltam mégse sikerül megoldani.

Ami igen fura hogy install egyszer ment de restart óta nem sikerül rávennem hogy csatlakozzon. Eljut addig hogy bekéri a jelszót aztán mégsem csatlakozik fel.

Bármi ötletet szívesen fogadok.

Köszönöm!

 

Megoldás:

Törölni kelett a connectionök közzül a wifit.

nmcli connection delete <SSID>

aztán már simán felcsatlakozott

nmcli device wifi connect <SSID> password <PASSWORD>  (thx fsanyi !)

[Megoldva] Manjaro frissítés hiba

Fórumok

A hiba:

sudo pacman -Syu
:: A csomagadatbázisok szinkronizálása...
 a(z) core naprakész
 a(z) extra naprakész
 a(z) community naprakész
 a(z) multilib naprakész
:: Teljes rendszerfrissítés indítása...
:: Lecseréli lib32-libcanberra-pulse-t erre: multilib/lib32-libcanberra? [I/n] 
:: Lecseréli libcanberra-pulse-t erre: extra/libcanberra? [I/n] 
:: Lecseréli qca-t erre: extra/qca-qt5? [I/n] 
függőségek feloldása...
ütköző csomagok keresése...
hiba: nem sikerült előkészíteni a tranzakciót (nem sikerült kielégíteni a függőségeket)
:: alib32-libcanberra (0.30+2+gc0620e4-4) telepítése megtöri a 'lib32-libcanberra=0.30+2+gc0620e4-3' függőségét, amely lib32-libcanberra-gstreamer által szükséges
:: alibcanberra (0.30+2+gc0620e4-4) telepítése megtöri a 'libcanberra=0.30+2+gc0620e4-3' függőségét, amely libcanberra-gstreamer által szükséges

cups + IPP everywhere

Fórumok

Sziasztok!

Az újabb cups frissítéssel megjött az IPP-over-USB. A Brother nyomtatóval a driverless megoldás valahogy nem az igazi (sokkal kevesebb funkció, állítási lehetőség, mint a gyári driverrel). Viszont a gyári, AUR-ból letöltött drivert sehogy sem hajlandó elfogadni.Az is külön procedúra volt, mire rájöttem, hogy a nyomtató nem csak azért tűnt el, mert a cups-ban átnevezések történtek, mint ahogy azt a pacman.log feltünteti.

Kérdésem, hogy van-e tudomásotok szerint valamilyen mód arra, hogy továbbra is a gyári drivert használjam a nyomtatóhoz?

Köszi előre is.

Arch (ARM) Sway alatt nem indul a wayland patch-elt Firefox

Fórumok

Sziasztok!

Van nekem egy kis Raspberry Pi 4-em amire telepítettem egy Arch-ot Sway WM-el. Jelenleg minden egyes program wayland kompatibilis (lenne) ha sikerülne valahogy indulásra bírni az alábbi AUR-ban található Wayland patch-elt Firefox-ot is: https://aur.archlinux.org/packages/fedora-firefox-wayland-bin/

Mivel nem értek a programozáshoz így lövésem nincs, hogy mi a jó fészkes fenéért nem képes elindulni mikor szépen hiba nélkül lefordult a kód.

Felül a hibaüzenet, alul pedig az a bizonyos 109-es sor:

Firefox

Arcolinux vs. Manjaro

Fórumok

Sziasztok!

Annak idején az Antergos fejlesztésének abbahagyása miatt Arcolinuxra tértem át, ami nagyon tetszett - többek között a saját repóból érkező kisebb praktikumok miatt. Hamar bosszantó lett azonban, hogy az első frissítéseket követően gnome-ban több extension is bekrepált (desktop-icons, topicons).

Kipróbáltam manjarot is gnome-mal és meglepődve tapasztaltam, hogy ott nyoma sincs az effajta konfliktusoknak. Ugyanúgy frissítettem a két rendszert naprakészen, a gnome extension másképp viselkedik.

Nem azt kérem, hogy próbálj meggyőzni másról, hanem az ötletet, hogy miért ez a különbség, holott a két rendszer -elvileg- "ugyanaz".

Köszi előre is.

Gnome 3.36 vs Intelij

Fórumok

Hi,

Tegnap csináltam egy distupgradet és azóta az intelijnek annyi. A program elindul de vagy csak egy fekete ablakot ad vagy teli van színes mintákkal, teljesen használhatatlan.

Találkozott más is ezzel a jelenséggel? 

Hirtelen xfcere váltottam ott megy mind az Intellij mind a PyCharm. Szeretném visszakapni a gnomeot. 

Minden ötletet szívesen várok. 

Köszönöm!

[MEGOLDVA] HDMI külső monitor -> packet loss ~90%

Fórumok

Érdekes hibával szembesültem ma reggel. Ha HDMI -n egy külső monitort teszek a laptopra, akkor a wifi -s kapcsolat szinte teljesen meghal (network unreachable, ~90% packet loss pinggel). Amint kihúzom hibátlan, ha visszadugom, megint rossz.

 

Sosem szoktam HDMI-n monitort felrakni, ezért nem tűnt fel ez a hiba eddig.

 

Manjaro Linux legfrissebb, linux54 kernelcsomag, HP Zbook G3 latest BIOS-al, Intel GPU tiltva, csak nvidia megy, bináris 440-es driver. Valami ötlet? :) Ha lesz időm nézegetek logokat.

Update: az 5.5-ös kernelre frissítés sem segített, viszont kiderült hogy ha más felbontást választok a monitoron akkor simán rendben van minden. Illetve ha másik gépbe dugom a monitort, akkof felbontástól függetlenül rendben van. Azaz adott felbontáson, az adott laptopba ha dugom akkor szakad, ha más felbontáson vagy másik gépbe, akkor nem.

Update #2: azóta másik WiFi AP-m és vélhetően más channelem van (auton volt mindkettő, itt alig van pár AP, így nem számít), és megjavult a dolog. Tehát a HDMI aljzat és a monitor között valami sugárzott pont azon a frekvencián, amin éppen ment a WiFim. Érdekes.

rendszer helyreállítás

Fórumok

Üdv!

Van egy gépe amin az volt a tünet hogy frissítés után nem indult el, nem találta a vmlinux-ot.
Hoztam egy pendrive-t, bechrootoltam a grub sikeresen fel is megy, viszont az update-grub nem fut le, mert nem is azon a particion keres boot eszközt ahova az grub installal raktam, hanem a chroot-olt driven keresi.

grub-probe: error: cannot find a GRUB drive for /dev/sdd1. Holott az sda1 -en lenne e helye.

Mit nézek be?