Arch Linux

Arch (ARM) Sway alatt nem indul a wayland patch-elt Firefox

Fórumok

Sziasztok!

Van nekem egy kis Raspberry Pi 4-em amire telepítettem egy Arch-ot Sway WM-el. Jelenleg minden egyes program wayland kompatibilis (lenne) ha sikerülne valahogy indulásra bírni az alábbi AUR-ban található Wayland patch-elt Firefox-ot is: https://aur.archlinux.org/packages/fedora-firefox-wayland-bin/

Mivel nem értek a programozáshoz így lövésem nincs, hogy mi a jó fészkes fenéért nem képes elindulni mikor szépen hiba nélkül lefordult a kód.

Felül a hibaüzenet, alul pedig az a bizonyos 109-es sor:

Firefox

Arcolinux vs. Manjaro

Fórumok

Sziasztok!

Annak idején az Antergos fejlesztésének abbahagyása miatt Arcolinuxra tértem át, ami nagyon tetszett - többek között a saját repóból érkező kisebb praktikumok miatt. Hamar bosszantó lett azonban, hogy az első frissítéseket követően gnome-ban több extension is bekrepált (desktop-icons, topicons).

Kipróbáltam manjarot is gnome-mal és meglepődve tapasztaltam, hogy ott nyoma sincs az effajta konfliktusoknak. Ugyanúgy frissítettem a két rendszert naprakészen, a gnome extension másképp viselkedik.

Nem azt kérem, hogy próbálj meggyőzni másról, hanem az ötletet, hogy miért ez a különbség, holott a két rendszer -elvileg- "ugyanaz".

Köszi előre is.

Gnome 3.36 vs Intelij

Fórumok

Hi,

Tegnap csináltam egy distupgradet és azóta az intelijnek annyi. A program elindul de vagy csak egy fekete ablakot ad vagy teli van színes mintákkal, teljesen használhatatlan.

Találkozott más is ezzel a jelenséggel? 

Hirtelen xfcere váltottam ott megy mind az Intellij mind a PyCharm. Szeretném visszakapni a gnomeot. 

Minden ötletet szívesen várok. 

Köszönöm!

[MEGOLDVA] HDMI külső monitor -> packet loss ~90%

Fórumok

Érdekes hibával szembesültem ma reggel. Ha HDMI -n egy külső monitort teszek a laptopra, akkor a wifi -s kapcsolat szinte teljesen meghal (network unreachable, ~90% packet loss pinggel). Amint kihúzom hibátlan, ha visszadugom, megint rossz.

 

Sosem szoktam HDMI-n monitort felrakni, ezért nem tűnt fel ez a hiba eddig.

 

Manjaro Linux legfrissebb, linux54 kernelcsomag, HP Zbook G3 latest BIOS-al, Intel GPU tiltva, csak nvidia megy, bináris 440-es driver. Valami ötlet? :) Ha lesz időm nézegetek logokat.

Update: az 5.5-ös kernelre frissítés sem segített, viszont kiderült hogy ha más felbontást választok a monitoron akkor simán rendben van minden. Illetve ha másik gépbe dugom a monitort, akkof felbontástól függetlenül rendben van. Azaz adott felbontáson, az adott laptopba ha dugom akkor szakad, ha más felbontáson vagy másik gépbe, akkor nem.

Update #2: azóta másik WiFi AP-m és vélhetően más channelem van (auton volt mindkettő, itt alig van pár AP, így nem számít), és megjavult a dolog. Tehát a HDMI aljzat és a monitor között valami sugárzott pont azon a frekvencián, amin éppen ment a WiFim. Érdekes.

rendszer helyreállítás

Fórumok

Üdv!

Van egy gépe amin az volt a tünet hogy frissítés után nem indult el, nem találta a vmlinux-ot.
Hoztam egy pendrive-t, bechrootoltam a grub sikeresen fel is megy, viszont az update-grub nem fut le, mert nem is azon a particion keres boot eszközt ahova az grub installal raktam, hanem a chroot-olt driven keresi.

grub-probe: error: cannot find a GRUB drive for /dev/sdd1. Holott az sda1 -en lenne e helye.

Mit nézek be?

Arch web tartalom megnyitás - Megoldva

Fórumok

Sziasztok!

Arch alapú rendszert használok (Arcolinux). Nem tudom mióta, de egyetlen böngésző sem nyit meg bizonyos oldalakat (Firefox, Opera, Chrome).

Az elérhetetlen oldalak között van a dmdamedia.hu, de a google drive-os rövidített linkeket (.gle) is visszautasítja. Semmi konkrét utalást nem ad, csak annyit, hogy az oldal visszautasította a csatlakozást. Nem a router a ludas, Ubuntu engedi a csatlakozást.

Nincs beállítva tűzfal, sem tartalomszűrő.

Tanácstalan vagyok, jól jönne egy kis segítség!

Üdv!

Arch magyar mirror problémák

Fórumok

Sziasztok!

Tegnap (vagyis én akkor vettem észre) este óta valami nincs rendjén a magyar mirrorokkal, tud erről valaki valamit? Eleinte csak a http://ftp.energia.mta.hu meg a http://archmirror.hbit.sztaki.hu timeoutolt, de a quantumos mirrorok mentek. Ma mindegyik elérhető, de több csomagra 404-et kapok. Weben nézve az új tar.zst csomagok nincsenek meg (listázza, de nem letölthető, 404), osztrák mirroron néztem, ott rendben van. A tar.xz-k ott vannak a magyarokon is.

A mirror status oldalon 100%-osak, nem értem mi a nyűg.

KeePassXC keresés az alkalmazáson belül több db-ben

Fórumok

sziasztok,

azt hol lehet beállítani (ha egyáltalán be lehet), hogy ha 2 vagy több kdbx file van nyitva, akkor a Keresés funkció mindben keressen?

Nem a böngészőintegrációról van szó, hanem a natív alkalmazáson belüli keresésről?

Nekem csak abban keres, amelyiken éppen állok.. :(

A böngészőintegrációs rész viszont klasszul működik a KeePassXC-browser pluginnal.

(nyilván nem archlinux specific a téma, de mivel nem találtam Manjaro topicot, ezért ide írtam)

köszi,

fgy

Kernel forgatás Arch alatt

Fórumok

Sziasztok !

Egy kis segítségre lenne megint szükségem. Arch rendszeremen kezdtem el, lényegében egy LFS rendszert építeni egy félig meddig, általam készített script segítségével.
Friss kernel verziónál a következő hibát dobja forgatásnál.

/bin/sh: rsync: parancs nem található
make: *** [Makefile:1201: headers_install] Error 127

Megpróbáltam feltelepíteni a csomagkezelővel de azt írja:

hiba: nem sikerült végrehajtani a tranzakciót (ütköző fájlok)
rsync: /usr/bin/rsync létezik a fájlrendszerben
Hibák léptek fel, nem frissült csomag.

Ha megpróbálom törölni a csomagot akkor ezt dobja rá:

[root@HeckerOS New]# pacman -R rsync
hiba: cél nem található: rsync
[root@HeckerOS New]#

A "which rysnc" kimenet a következő:

[root@HeckerOS New]# which rsync
which: no rsync in (/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/sbin:/usr/bin/site_perl:/usr/bin/vendor_perl:/usr/bin/core_perl)
[root@HeckerOS New]#

Érdekes, hogy csak az új kernel verziónál (5.3.1) produkálja ezt a hibát. Valaki találkozott már ezzel a hibával?
A válaszokat, előre is köszönöm.